Lippelo
Inhoud blog
  • 21. Kasteelen en heeren
  • 20. Geneesheren
  • 19. Notarissen die in Lippeloo hun verblijf hadden
  • 18. Schoolmeesters
  • 17. De Kosters
  • 16. Naamlijst van voorname of verdienstelijke personen die op de parochie geboren werden of geleefd hebben
  • 15. Schuttersgilden
  • 14. Broederschappen
  • 13. Oude stichtingen van missen en andere kerkelijke diensten
  • 12. Grafsteenen met nauwkeurige opgave der opschriften
  • 11. Begraafplaatsen
  • 10. De Klokken
  • 9. Beschrijving van de meubelen en den kunstschat der kerk
  • 8. Naamlijst der pastoors en andere priesters die in de parochie Lippelo verbleven
  • 7. Pastorij
  • 6. Bouwtrant der kerk
  • 5. Het kerkgebouw
  • 4. Oorsprong der parochie
  • 3. Oorkonden of archieven over Lippeloo
  • 2. Bevolking
  • 1. Grenzen
  • Overzicht

    Archief
  • Alle berichten

    Zoeken in blog



    Foto

    Foto

    Welkom in Lippelo...

    deze blog is opgestart met de bedoeling een overzicht te geven van het heden en het verleden van Lippelo...
    hier vindt u de teksten uit het boekje "de geschiedenis van Lippeloo",
    uitgegeven in 1932 door pastoor JA Van Elsen (1852 - 1935).

    http://lippelo.atspace.com/
    27-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7. Pastorij

    Pastorij. - De vorige pastorij of het curenhuis van Lippeloo stond op de Wipheide, misschien wel op de gronden welke liggen ten oosten van den weg loopende van den vredeboom tot aan den Taxweg, en ten westen van de Papenstraat, ten noorden van den vredeboom. Ze was voorzien van vischgrachten. Een stuk van 1651, bewaard in het aartsbisdom, zegt dat ze « te hoope gevallen was door tempestueuse winden en door den ouderdom ». In 1656 wierd van het bisdom toelating bekomen om op dezelfde plaats een huis te mogen bouwen op jaarschaar. Kapelaan D'aneau, in 1646 gestorven, bewoonde een huis ter plaatse waar nu de pastorij staat ; hij bouwde het door tusschenkomst van Jan Van Paesschen kerkmeester op eenen grond niet toebehoorende aan de kerk of cure van Lippeloo, maar niet geleende gelden van de kerk en armen. Rond 1600 was die grond bewoond door Joanna Lemmens. 't Was onder den eerw. Heer Fleurquin pastoor van Liezele en deservitor van Lippeloo dat de pastorij op de Heide was ingevallen.

    In 1742, dus honderd jaar later, wierd er eene nieuwe pastorij gebouwd door den abt van Affligem, die 2100 guldens had gekost buiten de afbraak der oude pastorij van E. H. D'aneau. Die pastorij van 1742 was 8 meters breed, 13 meters lang, en had maar een verdiep.

    De goederen der pastorij of Curegoederen, d. i. de goederen die de pastoor zelf bewerkte of verhuurde, beliepen tot 12 dagwand.

    Buiten dat had de pastoor van Lippeloo het derde paart der tienden en daarenboven den 33en schoof. Die tienden en 33e schoof wierden ten tijde van Foppens geschat op 350 guldens 's jaars.

    De pastorij in 1742 gebouwd wierd door de fransche overweldigers verkocht in 1798. Als pastoor Cools hier aankwam heeft hij die pastorij gehuurd voor drij jaren. Na die drij jaren heeft hij ze aangekocht voor honderd keizerlijke kronen, niet het inzicht ze gratis aan zijnen opvolger over te laten. - Den 3 Aug. 1810 liet hij ze aan de parochie over voor de som van 3000 frank of 1653 guldens en 15 stuivers.

    Die pastorij is rond 1850 afgebroken tot op eenen meter hoogte en van twee verdiepen gemaakt, gelijk ze nog op den dag van heden is.

     

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”

     

    27-05-2006, 00:00 geschreven door lippelo  


    24-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.6. Bouwtrant der kerk

    Bouwtrant der Kerk. - De kerk is verdeeld in drij beuken. De zijbeuken hebben eene platte zoldering in latten en pleister. De middenbeuk heeft eene gebogen zoldering ook in latten en pleister. De vensters en het buitenste der ingangdeur zijn puntbogig, ook de bogen welke de pilaren met elkander verbinden zijn puntbogig ; behalve de twee welke de twee voorste pilaren met de koor verbinden welke rond zijn. Die twee pilaren zijn ook van onregelmatigen steen gemaakt ; waarschijnlijk dat, niet het verlengen der kerk, men bij de twee bestaande halve pilaren er twee andere halve heeft moeten aanvoegen. - De toren heeft zeer dikke muren ; ze zijn drij voet dik volgens de aanbesteding in 1662. De ingangsdeur heeft naar den binnenkant eenen boog, misschien het 8e van eenen cirkel. De vloer der kerk dagteekent van 1754 en een deel in de zijbeuken is gelegd na 1849 of 1850.

    Waar en wanneer de eerste bidplaats van Lippeloo gebouwd werd, hebben wij tot hiertoe nog niet kunnen achterhalen. De vroegere pastorij stond op de Wipheide tot rond 1640, misschien ook de kerk. Een gracht aldaar heet nog de Kerken Loop ; hij raakt aan de Papenstraat. Als ge de kaart der gemeente aandachtig beziet schijnt het middenpunt te zijn dicht bij de plaats waar de pastorij vroeger gestaan heeft. Al de lange lijnen (wegen en bijzondere landgrenzen) komen daar samen en schijnen als stralen schietende uit het middenpunt. Enkel het dorp waar nu de kerk staat maakt uitzondering aan dien stralenkrans.

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”

    24-05-2006, 19:34 geschreven door lippelo  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.5. Het kerkgebouw

    Het Kerkgebouw. - De kerk, gelijk wij ze nu hebben, is in verschillige keeren gebouwd. Ik acht dat de toren deel uitmaakt van de oorspronkelijke kerk, wier hooge autaar stond achter de huidige kommuniebank, op het inkomen der koor. De kerk had vier heele pilaren en vier halve pilaren. Twee halve pilaren maken deel uit van den torenbouw; de twee andere sloten aan met de koormuren. Bij het verlengen der kerk zijn die twee halve pilaren volledigd of tot geheele pilaren vervormd. Aan eenen dier pilaren hangt thans de predikstoel ; aan den anderen het beeld van S. Jozef. Die pilaren en halve pilaren niet de bogen welken zij ondersteunen moeten dagteekenen van de 15e eeuw. Dat oorspronkelijk kerksken had eene puntbogige zoldering in planken. Het bewijs is nog te zien boven achter de orgelkas. Die zoldering in planken was ook iets leeger dan de tegenwoordige plafond die in pleister en latten is. De kerk wierd herbouwd in 1662. In de archieven berust nog een papier bevattende de conditiën tot het maken der nieuwe koor, toren, doopplaats en sakristij der kerk van Lippeloo. Deze werken wierden aanbesteed door den kerkraad en aangenomen door Joos Maes op 8 Meert 1662 voor de somme van 5799 guldens en 10 stuivers. Het werk moest voltrokken zijn op half Augusti van hetzelfde jaar 1662. Voor die werken lagen geveld acht eiken : vijf in d'Herstrate, twee in d'Aurot en nog eene elders ; op het kerkhof waren gebakken verschillige kareelovens. Voor den vloer der koor moesten geleverd worden blauwe en witte Nijvelsche plaveien. In 1765 vermeerderde Pastoor Van der Donckt ook dien bouw met een nieuw sakristij ten zuiden. Zulks blijkt uit een Bekapten witten steen in den buitenmuur gemetst. Buiten het sakristij in 1765 gebouwd, is er nog een sakristij of meubelvertrek ten noorden der koor. 't Is waarschijnlijk gebouwd als de kerk verbreed wierd in 1849. De kerk wierd toen ook verhoogd. De verhooging der koor wierd later gedaan. In 1864 wierd de toren met Boomschen steen omgeven. (4)

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”



    (4) Alph. Wauters bedriegt zich wanneer hij in zijne Histoire des env. De Bruxelles, II. Blz. 147, schrijft dat de kerk van Lippeloo dagteekent uit de 18e eeuw.

    24-05-2006, 19:32 geschreven door lippelo  


    23-05-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4. Oorsprong der parochie

    Oorsprong der Parochie. - In 't begin schijnen Malderen en Lippeloo afgehangen te hebben van de kerk van Liezele. Van wanneer Lippeloo als afgezonderde parochie bestaat heb ik niet gevonden ; maar als bewoonde plaats wordt het ontmoet vóór het jaar 1139. Lippeloo stond als parochie gekend reeds in 1236.

    De dorpen Malderen, Lippeloo en Liezele, herkenden het gezag der hertogen van Braband, der Heeren van Grimbergen en van het huis de Bergues, als geheel en onverdeeld ; en was er iemand die afzonderlijk eene klacht wilde indienen, hij moest te gelijk zijn beklagschrift aan de vertegenwoordigers dier heeren indienen. (2)

     De Hertog noemde als onderhoorigen aan den ondermeier van Steenhuffel, eenen vorster of sergeant, ook genoemd den vorster van den Nederlande, le sergent du Pays-Bas ; de Heer van Grimbergen had hiertoe eenen meier, genoemd den meier van Liezele. (3)

    Tot 1559 behoorde Lippeloo tot het bisdom Kamerijk ; sedert dien, tot het Aartsbisdom Mechelen.

    In de jaren 1500 maakte Lippeloo deel uit van de dekenij Brussel ; vervolgens van de dekenij Vilvoorde ; later van de dekenij Mechelen-ten-Westen ; in de 19e eeuw van de dekenij Wolverten en tegenwoordig van de dekenij Puurs. Evenals de parochie Malderen was zij afhankelijk van het klooster van Affligem wiens abt er de begever van was, en het derde der tienden hefte tot aan de Fransche Omwenteling. De parochie werd bediend door wereldlijke priesters. Geen enkelen kloosterling heb ik er als pastoor vóór de Fransche Omwenteling ontmoet. Daarna vinden wij eenen kloosterling als pastoor, namelijk Eerw. Heer Spillemaekers die vóór de Fransche Omwenteling behoorde tot het Klooster van Baudeloo binnen Gent.

     

    Uit: “ de geschiedenis van Lippeloo, JA Van Elsen, 1932 ”

     



    (2) M. Sacré, Daniël van Oesbroek’s Rijmkroniek na Merchtem, blz. 8.

    (3) Aldus Pastoor Dalemans die hier Wauters vertaald.

    23-05-2006, 00:00 geschreven door lippelo  


    Archief per week
  • 24/09-30/09 2007
  • 20/11-26/11 2006
  • 18/09-24/09 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 19/06-25/06 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 05/06-11/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    ericdemeyer
    www.bloggen.be/ericdem


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs