Inhoud blog
  • Dagje Gistel : begrafenis en boekenveiling
  • Herinnering aan de Wulpse pastoor bij bezoek aan Diest. Tevens bezoek aan Herentals en Tongerlo.
  • Bezoekje aan Bokrijk : niet bok-rijk wel leerrijk
  • Televisiemis vanuit de Sint-Salvatorskathedraal te Brugge
  • D'Ardennen
    Zoeken in blog

    Lieven Moenaert Passievoorboekenenantiek

    06-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.massahypnose : niet enkel in Blankenberge!!!! Het échte spektakel vind je in Veurne!!!!

    Heel dat gezever bij Marcel Vanthilt, een man die zijn naam niet gestolen heeft...  Hypnose in Blankenberge.  De Marcel weet op de duur wellicht niet meer van welk hout pijlen maken.  De meest onnozele gasten worden opgetrommeld om de tvkijkers en de toeristen bezig te houden.  Past wel bij het imago van Blankenberge, wat de burgemeester daar ook mag beweren...  Veel meer dan platte commerce vind je daar gewoon niet!

    Vandaag zag ik die pezewever zijn kunstjes opvoeren...  Hij zocht duidelijk labiele onderdanige typetjes die graag eens in beeld komen.  Mensen die zich écht niet wilden  laten beinvloeden, daar had hij ook geen vat op!  Voor mijn part een idiote vertoning om Blankenbergertjes bezig te houden...

    Maar...   er bestaan nog veel ergerlijkere vertoningen voor wie gek is op hypnosestuntjes!!!   Zo zegt men dat in de rechtbank in Veurne, beter bekend als 'het Huis van Wantrouwen' heel wat van die tovenaars zitten.  Tijdens héél ernstige rechtszaken zouden échte hypnotiseurs vuile spelletjes spelen.  Zeker als men vreest een rechtszaak te verliezen omdat men heel goed beseft zwaar in de fout te zijn gegaan.  Als er recht zou gesproken worden dan zijn die vooraf al zeker dat ze hun straf niet ontkomen zullen!  

    Mààr!   Als je goed toneel kan spelen...  de arme sukkelaar uithangen door een oud versleten hemd aan te trekken, pijnlijke grimassen trekken dus 'de Pierrot uithangen'...  'Kriepen' als een konijn...  naar je hart grijpen en 'wanhopig' roepen naar je vrouw voor die pilletjes voor je hart...  Wat een comedie!   Of... telkens als een getuige tegen jou wil spreken, de keel schrapen zodat de getuige zijn mond niet meer durft opendoen...   De getuigen strak in de ogen kijken zodat ze wegkruipen van angst...   Jaja in Veurne gebeurt dat allemaal!

    Natuurlijk zou de rechter al deze truukjes onmiddellijk moeten kennen en die snoodaards/ manipulatoren de mond snoeren of buitengooien...  Maar zo gaat het niet altijd in Veurne, het lijkt wel of die 'rechtsprekenden' een selectief gehoor hebben, een 'straffere' bril nodig hebben...   Maar wat baten kaars en bril als de uil niet zien en wil???

    En wie is dan 'het kind van de rekening' en  'den uil van het spel'?  Je raadt het al...   Soms ben ik beschaamd om te zeggen dat ik in Veurne geboren ben!

    06-08-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    04-08-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het licht schijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen! Begin van WO I net honderd jaar geleden

    Indrukwekkend  Het licht verschijnt in de duisternis en de duisternis heeft het niet begrepen...  Gewichtige woorden...  En alle kaarsen en lichten (behalve eentje) gingen uit in Buckingham Palace en de kathedraal in Londen...  De Engelsen hebben er alles aan gedaan om héél de wereld te laten zien dat de verschrikkingen van WO I nooit mogen vergeten worden.  Prachtige en heel zwaar beladen symboliek.

    Ook de herdenkingsplechtigheid nabij Bergen, een hele avond lang, was pakkend.  Daar liggen Geallieerden én Duitsers broederlijk naast elkaar te rusten.   De toekomstige koning en koningin van Engeland, onze koning en koningin en vele andere staatshoofden woonden de plechtigheid bij.

    In Leuven kwam de Duitse president op bezoek.  Daar ging de universiteitsbibliotheek in vlammen op tijdens de oorlog en werden vele inwoners gedood door de Duitse oorlogsmachine.

    Foto's van gesneuvelde soldaten die door een pastoor uit de streek van Luik, je word er stil van...  Lichamen van gedode soldaten...  Ijskoud word je daarvan!  Een wat luguber initiatief maar zo is er toch een gezicht (...) bewaard van die arme drommels.  Deze foto's liggen nu in Ieper.

    Deze wreedheden en onmenselijkheden mogen nooit vergeten worden!  Persoonlijk vind ik dat de Duitsers helemaal niet uitgenodigd moeten worden om deze herdenkingen bij te wonen.  Als ik zie wat Duitsers hebben aangericht... al dat menselijk leed, al die materiële schade, al dat patrimonium dat vernield werd...  nee, ik zal huiveren als ik Duitsers zie of hoor...  en dat neerbuigende, dat minachtende zit er nog wat in soms...  Als ze maar weten dat ze met zo'n attitude nooit welkom zullen zijn in mijn winkel!

    04-08-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    31-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sterfgeval te Eggewaartskapelle

    Geen topnieuws voor niet-Eggewaartskapellenaren natuurlijk, en wellicht niet ook voor de 'ingezetenen'.  Maar toch een lieve dorpsgenote die het tijdige met het eeuwige heeft verwisseld... 

    De dame woonde vlakbij mijn 'ouderlijke' hoeve.  Maria Vandepoele, weduwe van Georges Vandamme, overleed op 89-jarige leeftijd.  Ze was al een hele tijd weduwe en bleef tot kort voor haar dood in haar huisje wonen, een kleine boerderij.  Ze bracht drie zonen en een dochter groot. 

    Haar schoonzus, Angele Vandamme, was gehuwd met een broer van mijn grootvader, zij boerden in Nieuwkapelle en zijn al jaren overleden ook. 

    De eerste overledene van het jaar in ons dorp Eggewaartskapelle, en misschien ook wel het enige. 

    Heel toevallig hoorde ik vanmorgen van haar overlijden, daarna van een dorpsgenote die in haar tuintje aan het werk was toen ik er passeerde en een derde keer werd ik er met mijn neus op gedrukt op het kerkhof.  Daar lag in het midden van een graswegel de bovenste plaat van het grafmonument waar de man van Maria al begraven ligt.  Een raar gezicht...  alles was al voorbereid voor de begrafenis die overmorgen vrijdag plaats heeft.

    31-07-2014 om 00:14 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    29-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bedrieglijke reclamepraktijken


    Eigenlijk wilde ik net al naar bed, het was intussen bijna één uur geworden.  Maar op tv zag ik net de zoveelste storende reclamespot.  Er zijn veel mottige reclamespots maar nu werd het me toch even te gortig :

    Een verkoper van vaatwassers maakt reclame voor 'Finish Protector'.  Hij zet een pokerface op en verklaart weinig overtuigend dat hij al zijn klanten aanraadt dit product te gebruiken voor het onderhoud van een vaatwasmachine.  Zijn ogen bewegen op een manier waardoor je kan vermoeden dat hij een tekstbandje afleest.  Maar... in kleine lettertjes verschijnt terzelfdertijd op het scherm dat die 'verkoper' een acteur is maar dat alles wat hij zegt ondersteunt wordt door de fabrikanten van het kuisproduct.  

    Wat een lef : dus een acteur die zich voordoet als specialist...  en de fabrikant die dan nog durft (omdat hij wettelijk daartoe verplicht is natuurlijk!!!) verklaren dat er geen echte vaatwasverkoper aan te pas komt...

    Waardeloze holle pietpraat dus!

    29-07-2014 om 01:03 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    26-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.vervolg van : bidprentjes

    Ik vind gedachtenissen van mensen die ik goed gekend heb, oa van een dame uit St-Pieters bij Brugge, jarenlang bezocht ik haar elke week toen ik aan het grootseminarie studeerde.  Ook toen ze minder mobiel werd en verhuisde naar het rusthuis Ter Potterie, vlakbij het seminarie.  Ook van een buurman van mijn grootmoeder uit Veurne, blijkbaar ook al overleden.  En van een man uit Oostende, die ik jarenlang kende als mede-amateurgenealoog, ik zag hem al jaren niet meer maar wist niet dat hij overleden was. 

    Veel bidprentjes van kinderen en jongeren.  Jongeren die zelfmoord pleegden, maar meestal staat de doodsoorzaak er niet letterlijk te lezen.  Vaak staat 'plots thuis overleden'.  Eén keer staat er 'bewust gekozen om uit het leven te stappen', héél dapper om zoiets neer te schrijven, het leed is immers al erg genoeg zonder het nog eens expliciet te vermelden.  Af en toe weet ik hoe de vork in de steel zit omdat de dame die deze verzameling samenstelde soms in potlood de doodsoorzaak vermeldde.  Heel vaak zocht ze ook het krantenartikel op en voegde het bij de gedachtenis.  Een aantal jongeren overleed op reis : hotelbrand, treinongeval, vliegtuigcrash, verongelukt op ijspiste of tijdens bergbeklimming, verdronken in zee tijdens de vakantie, enz.

    Veel verkeersongevallen natuurlijk, opvallend veel meer dan nu.  Immers vandaag zijn vele gevaarlijke verkeerskruispunten veiliger gemaakt, moet men trager rijden dan vroeger en zijn de auto's veiliger gebouwd.

    Ongelukken met dieren : dodelijke trap van een paard, wespensteken.

    Familiedrama's : moord zoals landbouwer Roger Kerckaert uit Oostkamp, pannenkokenbakker Lef... uit Pervijze, dierenarts en inspecteur Karel VanNoppen, de slachtoffers van Dutroux...  Of een boerin uit Oudekapelle die zelfmoord pleegde uit wanhoop, uit vrees voor de onzekere toekomst voor het landbouwbedrijf van haar en haar man en kindjes...

    Werkongevallen op bouwwerven, klusjes op dak thuis, val onder tractor, ...


    (wordt vervolgd)

    Enkele bidprentjes vallen op omdat de tekst en foto elk jaar nog in de krant komt, soms 20 jaar na het overlijden. Bv. Serge Marysael, vakbondafgevaardigde die in 1993 in Brugge verongelukte tijdens een betoging.  Of Kris Debaenst uit Veurne, een jongen die ik kende van op school en van tijdens de zondagsmis te Veurne, zo'n dertig jaar geleden overleed hij als gevolg van een beenderziekte, hij was nauwelijks een jaar ouder dan mij.  Of twee broers die verongelukten te Veurne, tijdens het leegmaken van beerputten op een hoeve, de nagedachtenis aan deze drie personen wordt in ere gehouden door een jaarlijkse aankondiging in de krant, het ontroert me telkens opnieuw.

    26-07-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    25-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bidprentjes kijken : een indruk na zeven maand sorteren

    Even voor Kerstmis vorig jaar kocht ik een miljoen bidprentjes.  Een miljoen stuk volgens de verkoper, volgens mij de helft minder maar niettemin nog steeds een enorme hoop!  Vele bananendozen en meer dan zestig grote volle albums met gedachtenissen.  Gedachtenissen van overleden personen uit alle rangen en standen en beroepen en leeftijden... vooral Westvlamingen.

    Honderden stuks van edellieden, duizenden van priesters, broeders en nonnetjes.  Voorbeelden : Mgr Laridon, gewezen hulpbisschop van Brugge, pastoor Geldof van Meetkerke, paster Pype van Oostende, Freddy Malfait.  Twee oud-medestudenten uit het grootseminarie : Ghislain Deleye uit Jonkershove en Kurt Desmet uit Tielt.  Vele dorpsgenoten, mensen uit Eggewaartskapelle dus, ook enkele Zoutenaaienaars die ik nog 'miste' in mijn collectie.  Veel naamgenoten Moenaert en vele andere familieleden zoals nonkels en tantes van mijn ouders. 

    Vele tientallen kunstenaars zoals Verschinghel uit Veurne, José Vermeerch, Felix De Boeck.  Schrijvers : oa Frans 'Sus' Verleye, Stijn Streuvels.  Michiel Mispelon, baanbreker voor genealogische vorsers, uit Handzame.  Heemkundigen als Albert Dawyndt die vele jaren in Eggewaarts woonde, Magda Cafmeyer, Karel De Lille, Antoon Lava oud-schoolhoofd uit mijn dorpje.  De vrouw van 'boer Clerck' van Beaulieu, Alberic Florizoone die de Meli stichtte, Willem Denys van Peegie uit Roeselare, Guido Depraetere, rector Henk Brugmans van het Europacollege van Brugge, en vele andere bekende mensen.  Hieronder ook 't Rood Madamtje uit Oostende, Margareta D'Hossche, die altijd in 't rood gekleed was en met helrode lippen en dito kledij afgebeeld is op haar gedachtenis. 

    Wordt vervolgd (drie vierden van mijn tekst werd per ongeluk niet bewaard en ik zie het niet zitten om al die gegevens vandaag allemaal nog een keer op te snorren!)

    25-07-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    24-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Neergeschoten vliegtuig in Oekraïne

    Deze zware misdaad beroert de hele wereld : alle wereldleiders hebben intussen deze criminelen zwaar veroordeeld.  Hopelijk kan men de daders oppakken en berechten, écht berechten dus!  

    De lijken van de slachtoffers lagen vele uren lang in open veld, op tv zag je gewoonweg hompen menselijk vlees en rompen...  Onschuldige mensen die hopelijk niet te veel geleden hebben... alhoewel... midden in de vlucht een bom nincasseren en neerstorten...  het is te wreed voor woorden...

    De Nederlandse Staat doet er alles aan om het terugbrengen van de lichamen en de identificatie spoedig tot een goed einde te brengen.  Twee militaire vliegtuigen brachten 40 lichamen terug en dan werden de kisten in 40 begrafeniswagens naar Hilversum overgebracht.  Heel plechtig, heel sereen zonder toespraken want woorden schieten hier te kort.  De Nederlandse koning en zijn vrouw hebben het heel moeilijk, ze staan dicht bij hun 'onderdanen', wat diepe indruk maakt.  De stilte op het vliegveld is loodzwaar en beklemmend.  Het is stil, je hoort enkel de ringen van de vlaggen tegen de vlaggenmasten 'kletteren'.   De identificatie zal gebeuren in de gebouwen van een (oude) legerkazerne en zal wel heel wat tijd in beslag nemen.  Deze taak zal heel veel inspanningen vergen gezien de omstandigheden van dit ongeval.


    Er is veel woede en verdriet, heel begrijpelijk natuurlijk.  Prachtig hoe heel het land de getroffen families steunt door massaal de vlag halfstok te hangen, een minuut stilte te houden (zelfs treinen blijven even staan, vele auto's blijven even stilstaan op pechtstrook op autoweg, enz.).  Heel treffend ook en typisch voor Nederland molenland : de wieken die in 'rouwstand' staan.  Dit zag je vroeger ook in Vlaanderen.  Aan de stand van de wieken van de windmolens kon je allerlei zaken afleiden : bv. rouw.   Reden ook waarom tijdens oorlogstijd molenaars soms narigheid kregen wanneer legers meenden dat men met de wieken bepaalde boodschappen overbracht naar de vijand...

    De vijand nu is de mens die zonder mededogen onschuldige medemensen afmaakt.  Laat ons hopen dat de schuldigen berecht worden!  En laat ons denken aan de vele getroffen mensen : vaders, moeders, kinderen, vrienden, ...  dat ze steun mogen vinden bij elkaar, dat ze dit ondraaglijke verlies voor elkaar draagbaar maken en een plaats kunnen geven en verder kunnen leven.



    24-07-2014 om 02:18 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    19-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen Muziekland... rimpelrock!

    Terwijl ik andere en interessantere zaken doe staat de tv aan.  Vlaanderen muziekland.  Faken van begin tot ...   'Topzangers' als Stan van Samang en Gunther Neefs lippen er duchtig op los...  wat valt dat op en wat valt zo'n nepvertoning tegen!  En hun liedjesteksten : zelfs nog geen karamelleverzen en elkaar na-apen, weinig origineel dus...  

    De muziekanten en zangers zijn voor allen krek dezelfde!  Ze staan daar maar wat de shaken en te faken, ze moeten niet écht zingen he en wat maakt het dan uiteindelijk nog uit?

    Het 'zangfeest' vindt plaats in Kasterlee, op fabrieksterrein van Ijsboerke, waar een tijdje geleden nog sociale onrust was...   en met een feestje is dat natuurlijk allemaal vergeten!

    Bart Kaël heeft duidelijk de zoveelste facelift achter de rug en kan nu pronken met een echte babyface.  En nu Jo Vally, lekker lippen en faken.  Wat een feest!  Heel wat vrouwen gaan compleet uit hun dak, fakers ook?

    Volgende 'live'zanger is Niels Destadsbader, waardeloos!  En nu Willy Sommers!  Bart Kaël zegt dat ze elkaar al héél lang kennen, uit gène wil hij niet zeggen hoe lang...

    Twee jonge gasten komen 'Mia' van Gorki zingen, is écht origineel!  En nu Luc Steeno en Laura Lynn, eindelijk een mooi lied, mooie muziek en mooie zinvolle(re) tekst.  Dan Christoff (juist gespeld?), is ook ok.  En 'nummer 2' is Clouseau maar die toont zijn kop hier niet wegens te duur wellicht?  Nummer 1 ken ik niet maar is wel leuk liedje.

    En nu tijd voor leukere zaken...

    19-07-2014 om 21:02 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    12-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbal een feest?

    Voetbal of rugby?  We hebben genoeg geweld gezien!   Voor mij geen voetbal meer!  Althans geen meer tot de volgende wereldbeker toeval.  Op voorwaarde dat de Belgen wéér meedoen en harder hun best doen en zo misschien wel kampioen kunnen worden.

    Het voetbal vandaag eindigde heel goed : de Brazilianen in hun eigen land in de pan gehakt door Nederland!   Dik verdiend!  En toch een bevriend en buurland!   >Ook in deze match werd er weeral lekker geduwd en geschopt.  En...  toen er afgefloten werd...  dat gejoel en awoe-geroep door de onsportieve Brazilianen!  Hoe beschamend, maar ze mochten roepen en brullen zoveel ze wilden, verloren waren ze toch.

    12-07-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    11-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nationale feestdag in Brugge : Vlaanderen boven!

    Rond 20u30 begon de grote triomfklok uit het belfort zwaar te luiden, wat een feest!!!  En dan  kwam het muziek van de frères met groot kabaal (positief bedoeld hoor want heel goeie opvoering!!!) de Burg opgemarcheerd.  In haar zog een aantal politiekers : meneer Breedsmoelkikker die dacht burgemeester te worden, meneer sos die het ook dacht en het ook werd... , en enkele schepenen en zo, ik ken die mannen en vrouwen niet echt want zo actief blijken die gasten helemaal niet...  Mevr. Minne-Soete leek me de grote afwezige maar net zag ik dat ze present tekende op de viering aan de Groeningekouter in Kortrijk.

    Prominent aanwezig door hun grote vlaggen met zwarte klauwen waren een aantal Vlaams Belangers en/of Broederbanders aanwezig.  Ze hadden méér vlaggen mee dan de 'processie' achter het muziek, de processie verdween al spoedig in het stadhuis, wellicht dorstig.  En het muziek, dat speelde voort.  De fanfare van het Franciscus-Xaveriusinstituut uit Brugge staat voor mooie optredens.  Zelf vind ik het spijtig geen muziekinstrument te kunnen spelen, ik zou met veel plezier mee oprukken naar allerlei feestelijkheden!

    Daarna optreden van Scala, een paar duizend mensen woonden het spectakel bij, gelukkig regende het niet.

    En net nog naar het weerbericht gekeken op Focus, de plaatselijke tv, de weerman van dienst is een tand kwijt, in de bovenste helft van zijn gebit, net in het midden.  Als hij praat is het nogal potsierlijk en hij lijkt het zelf ook te beseffen want hij probeert zijn lippen zoveel mogelijk op elkaar te klemmen tijdens het spreken.  Heeft hij een rammeling gekregen van een boze kijker, na een foutieve voorspelling of door een restauranthouder van aan de kust???

    11-07-2014 om 00:41 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    08-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olifantjes verzorgen

    Op tv zag ik net dat ze in Planckendael een olifantenverzorger zoeken.  Een mooie job voor wie van deze opmerkelijke dieren houdt.  Maar niet voor watjes en zeker niet voor zijn neus ophaalt voor drollen en zo.  Elke dag deponeert  een olifant 80 (tachtig!) kilo van die dingen... En er lopen wel zes van die beestjes rond daar bij Mechelen!

    Deze namiddag zag ik een jongedame die bejaardenhulp is, ze klaagde steen en been over haar 'klanten', bepaalde klusjes - je raadt al meteen dewelke, die waar een geurtje aan hangt dus - daar heeft ze een bloedhekel aan.  Misschien moet ze maar eens nadenken over die olifantenverzorgers, dié hebben pas reden tot klagen!

    08-07-2014 om 19:45 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    06-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Regen tijdens rommelmarkt op het Zand in Brugge : geen 'pluymstryckers' deze dag!!!

    Al heel de week voorspelde men bakken regen voor vandaag zondag.  Pech dus voor al de standhouders op de rommelmarkt op het Zand.  Maar ik gaf mezelf wat moed : die weermannen en -vrouwen zouder er wel weeral naast zitten...   Maar helaas, heel vroeg in de nacht hoorde ik het regenen en om vijf uur was het nog van dat...   Wat later stopte de regen, alles was klaar om er in te vliegen maar tenslotte besloot ik forfait te geven.  Die regen is heel nefast voor mijn boeken, één druppel water op mijn boeken is er al één te veel!  Ook zijn er veel verzamelaars die niet komen met slecht weer, behalve dan die die-hard's die je telkens opnieuw ziet, ze hopen natuurlijk heimelijk dat de prijzen beter zullen zijn vanwege het slechte weer...

    Ik zie iemand staan die enkele jaren hier met gestolen goed stond, je moet maar durven...   Een geluk voor hen misschien dat ik niet meedoe aan de beurs want verder zijn er weinig standen met boeken over streekgeschiedenis.  Wel zijn er enkele heel mooie standen met postkaarten, zij hebben hier hun vaste klanten.  Als je geen winkel hebt is deelnemen hier zeker een must...

    Door het slechte woord was er voor mij weinig te vinden, althans wat boeken betreft.  Maar toch kon ik andere heel interessante zaken op de kop tikken.  Massa's mensen vroegen me waarom ik niet deelnam.  Mijn stand gaf ik door aan een collega, en ook die werd de hele dag gepolsd naar de reden waarom ik niet op mijn gewone plaats stond.  Veel reacties als 'oh spijtig zeg' enz.  en die komen meestal van mensen die nooit geen eurocent achterlaten bij mij...  Pluimstrijkers dus!  Beeldt je in...  een kip over haar kop strijken, de pluimpjes gladstrijken...  ewel die kip koopt daar geen brood voor, of wel soms?  Het laat die kip volkomen koud, door over haar kop te strijken krijgt die heus geen 'warm gevoel vanbinnen'!

    's Namiddags opende ik mijn winkel, ik verwachtte veel 'rommelmarktvolk' want ik sprak op de markt mijn klanten aan en stelde hen voor na de rommelmarkt naar mijn winkel te komen.  Eén gast kwam effectief af en maakte mijn dag goed, ik verkocht hem méér dan tijdens een hele dag buiten in weer en wind.

    Eigenlijk ben ik het een beetje beu, al die rommelmarkten buiten, je verkoopt er doorgaans beter dan op de binnenmarkten, maar het sloopt een mens...  Een hele week inpakken voor de beurs, dan heel vroeg opstaan de dag van de markt zelf, en dan heel de dag luisteren naar de 'zagin' van de lastige klanten...  Dus voorlopig kap ik er mee, we zien wel...

    06-07-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    01-07-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voetbal : België speelt het hard!


    Wie mij kent zal mogelijks verwonderd zijn dat ik me nu plots interesseer voor het voetbal.  Idd dat kan me normaal geen bal schelen maar nu...  ben ik toch superfan geworden van de Rode Duivels, ze weren zich vandaag werkelijk als een duivel in een wijwatervat!  Jonge sterke spelers!

    De Rode Duivels zijn wakker geschoten... eindelijk!  Veel kansen om te scoren maar die keeper van de VS laat geen enkele bal binnen!   Nog 1 minuut!  Benieuwd!

    0-0, Verleningen dus, hopelijk winnen we opnieuw!

    Intussen gaan ze op tv terug naar de studio van Canvas te Brussel waar een stelletje oudgedienden, Nederlanders vooral blijkbaar, nog een potje zeveren over wie zal winnen...

    Beide partijen hebben héél goed gespeeld, de VS kreeg weinig kansen tot scoren maar de Belgen toch een achttal keer...

    Jaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!  goal!!!!!!!!!!  Hopelijk blijft de stand zo!!!!!  Fantastisch dat enthouisasme van Wilmots die zot van contentement het veld opstormt!  De Duitse bondscoach van de Amerikanen kijkt zo nijdig als zijn landsgenoten na hun verlies in WO I en II...  hopelijk blijft het zo!  Intussen is het middernacht geworden.

    Nu wat komedie spelen die Amerikanen, die ex-marinier, geboren in Frankfurt, laat zich vallen en spartelt wat, maar even later verlaat hij met gezwinde pas het veld, wat een muletrekker!

    De Belgen laten geen enkele bal meer door, ze verdedigen en tegelijkertijd vallen ze hard en massaal aan...

    Weer een vallende Amerikaan, verdorie, weer dezelfde denk ik...  maar 't zal allemaal niet helpen!

    En............jawel.....................................   TWEEDE GOAL!!!!!!   Zo zaterdagavond wéér voetbal kijken!

    En nu nog de tweede verlenging, er kan niet veel meer mislopen!

    GVD!  2-1!  Door een snotneus van 19 jaar...  Dit zal wel één van de spannendste wedstrijden zijn die ik ooit zag... 

    En we zijn gewonnen!  Nu Argentinië in mootjes hakken!!!



    01-07-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    28-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opgepast voor listige man met lange vingers : boekendief

    Vandaag hoorde ik van iemand die regelmatig meewerkt aan een boekenveiling dat ze weer een en ander meemaakte heel kortelings (héél onlangs dus...).  Voor elke veiling is er altijd een tentoonstelling van de te veilen stukken.  Soms bestaan de loten uit één enkel boek, meestal duurdere en belangrijke werken.  Soms ook gaat het om loten met verschillende boeken.  Dan is het opletten geblazen.  De catalogus vermeldt meestal alle boeken apart, en dan is er weinig kans tot problemen.  Maar als er geen beschrijving is met elke boektitel dient er opgelet te worden.  Soms worden er hele dozen ineens geveild, die dozen staan jammer genoeg tegen elkaar en je moet niet veel verbeelding hebben wat er dan kan gebeuren als er snoodaards over de vloer komen...

    In dit geval betrof het een twintigtal loten met een heel variabele inhoud : zowel oude etsen, archiefstukken, foto's, litho's e.a. zaken.  Sommige bezoekers doen de moeite om elk lot aandachtig te bestuderen... maar dat doe je best op het einde van de tentoonstelling!  Dan kan er niet meer geprutst worden met de inhoud van de afzonderlijke loten.  En daarom dient er ook constant toezicht gehouden te worden om snoodaards elke zin tot fraude te ontnemen!   Maar (héél) onlangs wist een snoodaard dus toch zaken uit de ene map in de andere te stoppen.  Alles wat interessant bleek voor hem haalde hij uit verscheidene mappen en verstopte die in één andere map, om dan tijdens de veiling enkel op dàt lot te bieden en al de mooiste zaken mee te pikken (...).

    Gelukkig was de man/vrouw van dienst op de hoogte van de capriolen van die snoodaard, immers een paar jaar geleden had die al een boek gepikt in de veilingzaal.  Een boek dat niet verkocht was en dus terug zou gaan naar de rechtmatige eigenaar.  Maar de snoodaard kon zijn poten dus niet thuishouden en pikte het kleinood mee.  En - het lef!!!! - een weekje later presenteerde hij het op de rommelmarkt te Brugge, waar de diefstal dan ontdekt werd.  Gelukkig voor hem toonde de veilinghouder zich uiterst mild en kwam de dief er van af met de schattingsprijs uit de catalogus te betalen.  

    Moest ik veilinghouder zijn dan kreeg hij van mij verbod om nog één poot binnen te zetten in mijn veilingzaal...  hijzelf en zijn personeel zouden er mee gebaat zijn denk ik.   De snoodaard weet alvast dat hij bij mij geen zulke fratsen moet uithalen, in mijn winkel is hij persona non grata ...  en dat weet hij héél goed!

    28-06-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    27-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Onmenselijk voetbal?

    Voetbal is niet echt mijn ding.  Ik vind het pure commerce.  Een ploeg speelt goed als het goeie spelers heeft en vooral... als er veel geld ter beschikking is, dan kan men de beste spelers binnenhalen. 

    Persoonlijk vind ik het voetbal één grote waardeloze sport : volwassen mannen die dag in dag uit achter een stuk leer lopen... 

    Omdat ik echter toch benieuwd ben wat onze Belgische voetballers uitspoken op het wereldkampioenschap heb ik me voor elke wedstrijd van de Belgen vrijgemaakt...  Tv aanzetten en dan proberen wakker te blijven.  Me ergeren omdat er niets te beleven valt.  Blijkbaar hebben die krabbers veel te veel centen al op hun bankrekening en hoeven ze zich niet dood te werken...  Maar op het einde ben ik dan toch telkens blij en ook wel fier dat de Belgen tot nu toe elke keer wonnen! 

    Tijdens de eerste wedstrijd zat ik in de wagen en kon enkel horen hoe traag en slecht de Belgen speelden.  De wedstrijd tegen de Algerijnen was nog saaier, ik had nu beeld en klank en na tien minuten begon ik allerlei huishoudelijke karweitjes op te knappen : de afwas doen, de was, een dweiltje gooien...   Dan de frigo plunderen en de innerlijke mens versterken.  En dan weer blij met de overwinning.  Maar gisteren was er eindelijk animatie, maar dan in de negatieve zin!  Ongelooflijk hoe agressief die Koreaantjes zijn!  Die nijd van vijftig jaar geleden (Koreaanse oorlog) zit er nog héél sterk in.  Moesten ze kunnen dan zouden ze de grasmat ondertunnelen en de tegenstanders op de meest onverwachte momenten aanvallen vanuit de ondergrond.  Maar dit konden ze niet maken natuurlijk!!!  Letterlijk niet en evenmin figuurlijk...  Dan maar krijgertje spelen in het open veld, de 'vijand' bekampen met alle mogelijke middelen : trekken en duwen, mekaar in het gras doen bijten, onze Belgen bespringen...  en steeds met die ondoorgrondelijke blik in de ogen.  Ook de koreaantjes in de tribune kijken onbewogen toe, met een soort gemene moordblik...  Het moet gezegd worden dat de Koreanen heel vlugge kereltjes zijn, na een tijdje vreesde ik dat ze onze mannen zouden uitputten en dan zouden kunnen scoren.  Gelukkig bleken onze gasten goed getraind.  Eentje kreeg een rode kaart, spijtig maar rechtvaardig...  Maar ik snap niet hoe die Koreanen niet meermaals eenzelfde rode kaart kregen...  Misschien had de scheidsrechter medelijden met die arme kleine spleetoogjes?  God weet het.  Gelukkig dat de keeper zijn werk meer dan behoorlijk deed, prachtkerel!   Deze wedstrijd was dus al heel wat spannender dan de voorgaande en ik begon in de sfeer te komen.  Groot was ook mijn vreugde toen we scoorden!

    Ik denk ook wel dat we zullen winnen tegen de Amerikanen.  Van voetbal ken ik niets maar volgens mij redden we het wel als de keeper goed blijft werken, wij ons eigen doel heel goed blijven verdedigen en af en toe een aanval wagen naar het andere doel.  Afwachten dus!


    27-06-2014 om 23:09 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    25-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen Vlaamse vlag meer op Ijzertoren????

    Vandaag passeerde ik aan de Ijzertoren en zag een grote vlag er boven op, normaal een Vlaamse Leeuwenvlag...  Daar ik nogal vlug over de Hoge Brug vlamde bleef ik dus niet stilstaan (lett. noch fig.) bij de rare kleur van die vlag vandaag... 

    Tot mijn verbijstering hoor en zie ik net op de regionale tv dat de vlag met Vlaamse Leeuw vervangen werd door een flauwe vod die naar het museum in de Ijzertoren verwijst!  Als troostprijs een vlag van de Vlaamse Gemeenschap op de Paxpoort...  Wat een flauwekul, verklaring zou zijn dat een vlag op de Ijzertoren méér is dan een vlag die naar Vlaanderen verwijst, wat een fenomenale pietpraat!!!!

    Enkele mensen werden gevraagd naar hun mening : een man uit het Antwerpse die naar Pervijze verhuisde om op elk moment de IJzertoren te kunnen zien toonde zich terecht erg verontwaardigd.  Een Nederlander stond ons kijkers gewoon vals uit te lachen en zei doodleuk dat hij liever over Belgen spreekt dan over Vlamingen...  dat hij maar vlug terugkeert naar zijn kot!

    25-06-2014 om 00:44 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    21-06-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bienvenue chez les Ch'tis

    Net schitterende film gezien over een postman die directeur wordt benoemd van het postkantoor van Bergues (Sint-Winoksbergen - Noord-Frankrijk, 25 km van Veurne).  Dit nadat hij zich voordeed als gehandicapte om een mooi 'postje' te scoren in het Zuiden van Frankrijk, aan de Middellandse Zee.  Maar tijdens het bezoek van een inspecteur viel hij door de mand en als straf moest hij naar het 'koude Noorden'.

    De eerste dagen valt Bergues dik tegen maar al gauw wordt hij met de beste zorgen van zijn ondergeschikten omringd en amuseert er zich kostelijk. 

    Heel de film door worden de mooiste hoekjes van Sint-Winoksbergen getoond, een typisch Vlaams stadje met beiaard en huizen in de typische gele bakstenen.  We krijgen in-zicht in de beiaardkamer hoog boven het stadje, de vele klokken en klokjes worden getoond en bespeeld, zaaaaaaaaaaaaaaaalig! 

    Deze film werd in héél Frankrijk getoond in de bioscoop en zo werd dit mooie stadje bekend in het hele land en bracht zelfs heel wat extra toeristen op de been...  en terecht!

    21-06-2014 om 22:44 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    25-05-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VICIT VIM VIRTUS! De moed heeft het geweld overwonnen!!! De goeien hebben dus gewonnen!

    Maar het valt natuurlijk nog te bezien of wie gelijk heeft ook gelijk krijgt...   Sommige Walen hebben al duidelijk laten blijken dat ze snode plannen hebben... 

    Vanmorgen ging ik zoals miljoenen Vlamingen en andere zogenaamde 'Belgen' stemmen.  Rond de middag voerde ik eerst een hoogbejaarde dame die moeilijk te been is naar het stemlokaal.  De dame bleef nogal lang weg zodat ik even vreesde dat haar hart het begeven had toen ze elektronisch moest stemmen...  Maar gelukkig daagde ze na drie kwartier weer op, blijkbaar wou de hele buurt vlak voor de middag gaan stemmen.  Daarna zélf gaan stemmen, ik diende me aan te melden in het St-Andreaslyceum, een school in de buurt.  Heel bewust was ik niet vanmorgen vroeg gaan stemmen, want met al die 'zieke' aangeduide 'vrijwilligers' was het niet ondenkbaar dat ze de eerste kieslustigen vriendelijk maar dringend zouden kunnen verzoeken de hele dag in dat stemkot te gaan zitten...  Niet dat ik zou ingaan op zo'n verzoek hoor, wie kan er mij tegenhouden hé...   ze zouden me echt in de boeien moeten slaan, en dan nog...  Er was bijna geen kat : een vijftal mensen bekeken mijn identiteitskaart en duidden me aan op hun kiezerslijst.  Vervolgens kreeg ik een chipkaart om te gaan stemmen.  Heel eenvoudig eigenlijk maar tachtigplussers hadden duidelijk een probleem...  telkens ging een begeleider mee het stemkotje in om de bejaarden te tonen hoe het moest en wie weet slaagden ze er in om het oudje te laten stemmen op hun favorieten... 

    Buitengekomen was er wat ambras. Een dame van rond de zestig had de lieftallige wijkagente er op gewezen dat er aan de overkant van het stemlokaal een enorme affiche van een kandidate van de NVA hing en dat dat onwettelijk was en dat die affiche onmiddellijk moest verdwijnen 'omdat het anders mogelijk was dat de stemming in dit lokaal ongeldig zou verklaard kunnen worden en iedereen zou moeten terugkeren voor een geldige stembeurt!'   Of dit klopt weet ik niet maar in elk geval belde de wijkagente aan bij de bewoners van dat huis... 

    Dan naar winkel waar ik de hele namiddag boeiende mensen op bezoek kreeg, iets verkopen zat er niet in maar ik mag het toch een geslaagde namiddag noemen. 

    En vanavond keek ik wat naar tv, om te zien hoe de verkiezingen waren verlopen.  Alles wees er al van in den beginne op dat NVA de grote overwinnaar zou worden.  Ik ben redelijk gerust in al die verkiezingen : één groot circus : alle politiekers die je anders nog geen blik gunnen worden opeens enorm vriendelijk en hartelijk, het kan gewoon niet op...  Sommige mensen herkende ik gewoon niet meer, zo grondig waren ze veranderd in de omgang...  Al weken besliste ik zeker niet te stemmen op van die kwallen die heel de stad met foto's zouden bevuilen...  Ook bepaalde politieke partijen laat ik categoriek links liggen.  Ik heb natuurlijk wel bewondering voor bepaalde politiekers die zich serieus in lijken te zetten voor een betere wereld en een beter Vlaanderen.  Vooral Maggy, een ferm stuk die op een menselijke wijze haar job doet.  Of die gast van de groenen, ook wel goeie ideeën.  Of het Vlaams Belang dat altijd bij haar woord blijft, maar beter wat tactvoller te werk zou gaan en haar beste krachten niet buitenkijken...   Als handelaar mag je geen politieke kleur bekennen maar ik kan moeilijk anders dan veel sympathie betonen voor de NVA, Vlaams en met een verstandige leider, Bart De Wever.  Ook hij lijkt te menen wat hij zegt, maar moet natuurlijk wel de kans krijgen om zich te bewijzen.  De jongste jaren heeft hij nogal pech gehad in zijn carrière, de Walen lusten hem immers rauw.  En wat de andere partijen de laatste maanden allemaal voor onzin over de NVA uitkraamden, tart gewoon alles!  Boontje komt altijd om zijn loontje!!!

    Maar goed, de tv stond aan en ondertussen sorteerde ik een paar duizend bidprentjes, zo had ik toch het gevoel mijn tijd niet te verspillen.  Ondertussen keek ik met enig leedvermaak naar de vele onzin die politiekers uitkraamden.  Grappig hoe de hele leiding van de NVA zich met een grote dubbeldekker verplaatste.  Heel storend waren de motards met camera's, onwillekeurig moest ik even terugdenken aan de papparazzi die mogelijks Diana en haar vriend de dood injaagden door hen achter de vodden te zitten.   Een grote troep opdringerige muggen!  Maar zo'n vaart (...) liep het niet...  Trouwens als zo'n motard tegen de bus zou vlammen, zouden het niet de achtervolgden zijn die het loodje zouden leggen, gelukkig maar.  De bus werd dus nauwlettend in het oog gehouden door al die journalisten.  Bij aankomst in de feestzaal waren de cameramannen heel vervelend : ze verdrongen elkaar om filmpjes te kunnen maken, het leek wel op een gevecht.  Daarna, in het gebouw, ging de tocht verder op een roltrap naar een verdieping, en ook daar was iedereen aan het trekken en duwen.  En wat later werd Bart De Wever zelfs eventjes weggedrumd achter de koulissen, hij had duidelijk last van al die drukte!  Hij weigerde verklaringen af te leggen tot hij in de zaal met al zijn medewerkers was.  In enkele krachtige zinnen slaagde hij er in de menigte medewerkers helemaal wild van vreugde te maken, hij dankte iedereen die bijgedragen had tot het behaalde succes. 

    De journalisten stelden hem de meest uiteenlopende vragen.  Bv.  'En, probeer je vriendschapsbanden te smeden met andere partijen?'  En Bart : 'Neen, ik probeer nu echter de vriendschapsbanden met de pers te verbreken!!!' (zodat ze hem eindelijk gerust zouden laten...).  En of hij het zag zitten als premier van dit land met twee volken?  Bart : 'Pff ik heb dit land met die twee landen daarin niet gemaakt he, ik heb ze zo aangetroffen...' (of zoiets ongeveer was zijn antwoord).  En verschillende keren herhaalde hij dat de kiescampagne uiterst zwaar was omdat de andere partijen de NVA kapot wilden maken op alle mogelijke manieren!   Volgens mij heeft dit echter juist nog méér gezorgd voor deze grote overwinning.  Elk fatsoenlijk mens zag duidelijk hoe onredelijk de NVA behandeld werd...  Wanneer de pers vraagt of hij een 'goed buikgevoel' had nav de overwinning antwoordde hij : 'Vroeger had ik heel veel buikgevoel, nu is dat al veel minder!'  (zinspelend op zijn gedaanteverandering van eerder zwaarlijvig naar eerder slank nu...).  En of hij een telefoontje van het Vlaams Belang verwacht om samen te reageren...  Bart meent dat het VB met hun pover resultaat wellicht niet naar de telefoon zal grijpen...  De hele tijd slaagt De Wever er in om de aanvallen en lastige vragen te pareren en de journalisten regelmatig lik op stuk te geven!  Heel grappig ook trouwens. 

    Ook de andere partijen worden gevolgd.  Opvallend hoe alle andere partijen héél beleefd en nederig zijn tgo de NVA : allen willen ze mee in de regering stappen, als het moet door nu op de grond te gaan kruipen...  van kruipdieren gesproken.  Enkel de socialisten realiseren zich dat ze niet veel kans maken...  Tobback junior komt me over als weinig waarachtig...  zijn woorden zijn kunstmatig en lijken niet erg gemeend...  maar ik kan verkeerd zijn natuurlijk (ik hoop het vurig!).  Wanneer De Wever dan een interview toestaat komt plots Pol Vandendriessche aangestormd naar de camera, hij wil natuurlijk ook in beeld komen...  hij roept iets van 'een moord moeten doen voor...'  Tja, wat hij daarmee beoogde weet ik niet maar de journalisten gunnen hem geen blik waardig en na twee seconden is de bruggeling weer verdwenen! 

    De Wever benadrukt dat hij te doen heeft met de verliezers, hij weet immers heel goed wat verliezen is en heeft zeker geen leedvermaak, vervolgt hij... 

    De socialisten moeten op niet veel rekenen maar kunnen het toch niet laten (ook premier Di Roepoo niet!) om nog wat op te scheppen en olie op het vuur te gieten met uitspraken als 'De sossen blijven de grootste familie in België' en 'Globaal gezien gaan de nationalisten achteruit!'  Ze kunnen het niet laten en zijn slechte verliezers blijkbaar.

    De CD en V deed alsof zij de overwinnaars waren, die muziek van Coldplay en zo vond ik niet zo passend...  Alhoewel zij wellicht met NVA zullen regeren mogen ze ze zich gerust wat bescheidener opstellen... 

    De VLD zegt niet te zullen meewerken aan de splitsing van België, ze komen dus al uit hun kot...  misschien zullen ze zich deze uitspraak nog ferm beklagen...

    En de Groenen bulken al dagen van de pretentie.  Ze hebben goeie ideeën maar menen nu al zich in de regering te bevinden.  Wat meer bescheidenheid kan geen kwaad!

    Bij de aankomst van De Wever is er geen enkel Vlaamse vlag in de zaal te bespeuren alhoewel er voor mijn part 1000 stuks mochten wapperen...  De Wever wil duidelijk de rust bewaren, heel verstandig van hem want hij wil niet een jaar lang onderhandelen om de regeringen te vormen.  Hij zegt trouwens dat voor zijn part iedereen overal vlaggen hangt zoals hij zelf wil...  dat hij geen problemen heeft met vlaggen met de Waalse haan bij de tegenpartij en zo. 

    Over de koning doet hij nogal luchtig, op een heel lichte manier zelfs wat lacherig, fijne humor is hem niet vreemd.

    Hoedanook wordt het niet makkelijk voor De Wever, hopelijk houdt hij stand.  Het ergste scenario ware dat al de andere partijen samenspannen tegen NVA en de NVA naar de coalitie duwen, net zoals ze met het Vlaams Belang deden.  Maar ditmaal zou het hen wel eens héél zuur opbreken want 1 op 3 Vlamingen wil NVA aan het roer van Vlaanderen en met uitbreiding België!!!


    25-05-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    23-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De stormen brengen rust in wat verward is
    Zo zei ooit Cyriel Verschaeve...  Woorden waar veel waarheid in schuilt. 

    Dezer dagen is het immers al zowat drie jaar geleden dat een meedogenloze heksenjacht werd ontketend op een tot dan alom gewaardeerd kerkelijke hoogwaardigheidsbekleder.  Media ontdekten een vette kluif en bleven maar op hetzelfde been kauwen...  Alle mogelijke feiten en verhaaltjes werden smakelijk naar buiten gebracht. 

    Vandaag is deze storm gelukkig gaan liggen.  Eigenlijk is het goed dat heel de problematiek rond kindermisbruik ter sprake gekomen is.  Zoals elk misbruik trouwens...  Maar de manier waarop alle aandacht ging naar één persoon dat was er toch even over.  Hopelijk bestaat er nog vergiffenis, iedereen verdient begrip en een tweede kans...

    Noten mag je kraken, mensen nooit, zo stond het vroeger bij mij thuis te lezen op de muur...

    23-04-2014 om 02:13 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)
    18-04-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Antiekbeurs in "s Hertogenbosch (N)
    Er komt geen einde aan al die antiekbeurzen, en er komt vooral geen einde aan het betalen om te mogen deelnemen aan al die evenementen.  En moest ik iedere keer goed verkopen, dan zou ik ook niet klagen, maar het laatste jaar waren de beurzen niet echt denderend voor mij.  Keer op keer weer zwoegen en knokken om wat geld in het laatje te krijgen en bijna elke keer het deksel op de neus krijgen...  neen echt leuk was het meestal niet.  Maar als ik niet 'buiten kom' gebeurt er helemaal niets he...   Dat zullen sommigen heel goed geweten hebben en ik doel daarbij oa op een bepaalde leegaard die ook antiquairtje wil spelen en die denkt dat de gebraden kiekens binnen zullen vliegen...

    Ik dus naar Den Bosch, eigenlijk naar Rosmalen, in Autotron, een beursgebouw waar vroeger een oldtimermuseum was.  Reeds voor de derde maal nu.  Zoals de vorige edities was de zaal weer heel stemmig, vloeren en wanden mooi bekleed, plaatsen om te chillen, wijn te proeven, koffietjes te drinken, 'Bossche bollen' te degusteren, een lichte of zwaardere maaltijd te gebruiken...

    Enige schaduw over deze beurs : een andere antiekbeurs te Breda, op precies dezelde dagen...  Geen mens die er wat van snapt : waarom zoveel geld en energie verspillen door op eenzelfde ogenblik , twéé antiekbeurzen te organiseren, op een afstand van enkele tientallen kilometers van elkaar...   Vroeger was er enkel een beurs te Breda, later verhuisde die naar de Brabanthallen in Den Bosch.  Plots waren enkele mecontenten en een aantal Amsterdammers op het 'lumineuze' idee gekomen om zich af te splitsen en een nieuwe beurs te starten in Utrecht, en nu is die beurs van Utrecht verhuisd naar Breda.  In Breda koos men er voor om een groot tentenkamp op te slaan op een plein... wat een verspilling van energie en centen, wat kost dat immers niet?  In Rosmalen is er plaats genoeg om iedereen onder één dak samen te brengen, door samen te werken zou er veel geld bespaard kunnen worden, ik denk dan nog maar alleen aan het voeren van publiciteit...   En dan zou de deelnameprijs voor de exposanten gevoelig verlaagd kunnen worden.... Maar neen dus...  spijtig!  Met het gevaar dat beide beurzen zware schade ondervinden...   maar ik meen dat Rosmalen zeker de kop boven water houdt!

    De opening brengt heel wat bezoekers mee maar toch wat minder dan de vorige jaren.  Reden is natuurlijk dat ook die andere beurs op dezelfde uren haar deuren opent...   Zondag, de tweede dag, is het zonnetje nergens meer te zien en komt er veel meer volk. 

    Opvallend is dat er veel geïnteresseerde mensen langskomen, iedereen is welgezind en wil info over de te koop gestelde voorwerpen, dat stemt me alvast heel hoopvol en ik mag een mooi stuk overhandigen aan mensen van nabij Amsterdam. 

    Ook de derde dag mag ik een nieuwe klant verwelkomen, stilaan mag ik constateren dat ik mijn standgeld intussen zowat terugverdiend heb...

    18-04-2014 om 00:00 geschreven door Lieven Moenaert  


    >> Reageer (0)



    Archief per week
  • 16/05-22/05 2022
  • 09/05-15/05 2022
  • 22/11-28/11 2021
  • 11/10-17/10 2021
  • 13/04-19/04 2020
  • 06/04-12/04 2020
  • 24/02-01/03 2020
  • 10/02-16/02 2020
  • 20/01-26/01 2020
  • 24/06-30/06 2019
  • 22/04-28/04 2019
  • 18/03-24/03 2019
  • 09/07-15/07 2018
  • 21/05-27/05 2018
  • 14/05-20/05 2018
  • 19/03-25/03 2018
  • 22/01-28/01 2018
  • 15/01-21/01 2018
  • 05/06-11/06 2017
  • 26/12-01/01 2017
  • 29/08-04/09 2016
  • 22/08-28/08 2016
  • 01/08-07/08 2016
  • 18/07-24/07 2016
  • 27/06-03/07 2016
  • 06/06-12/06 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 25/04-01/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 28/03-03/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 25/01-31/01 2016
  • 21/12-27/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 09/11-15/11 2015
  • 02/11-08/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/08-30/08 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 10/08-16/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 20/07-26/07 2015
  • 06/07-12/07 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 20/04-26/04 2015
  • 30/03-05/04 2015
  • 23/03-29/03 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 23/02-01/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 29/12-04/01 2015
  • 22/12-28/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 10/11-16/11 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 07/07-13/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 31/12-06/01 2013
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 19/11-25/11 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 05/11-11/11 2012
  • 29/10-04/11 2012
  • 22/10-28/10 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 01/10-07/10 2012
  • 24/09-30/09 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 03/09-09/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 16/04-22/04 2012
  • 02/04-08/04 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 05/03-11/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 20/02-26/02 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 06/02-12/02 2012
  • 23/01-29/01 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/12-30/12 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 03/10-09/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 01/08-07/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 07/03-13/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 12/07-18/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 18/01-24/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.



    Categorieën

    Zoeken in blog




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs