Inhoud blog
 • Uitstapje naar Dordrecht, Leiden en Naarden-Vesting
 • Bezoekje aan het mooie stedelijke kerkhof te Steenbrugge
 • Storm op zee!!! En bezoekje aan Oudenbosch, Zierikzee en Veere
 • Bisschopswijding van Lode Aerts
 • Astrid op bezoek in Brugge en mooie militaire parade
  Zoeken in blog

  Lieven Moenaert Passievoorboekenenantiek

  25-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstapje naar Dordrecht, Leiden en Naarden-Vesting
  Twee jaar geleden bezocht ik voor de eerste keer het stadje Naarden-Vesting.  Dit ligt in de buurt van Amsterdam en Utrecht.  Dit stadje is eigenlijk een zwaar versterkte vestingstad, één van de mooiste van West-Europa.  In de Grote Kerk is er al vele jaren een mooie antiek- en kunstbeurs.

  Omdat ik echt geen zin heb om in één dag op en af te rijden besloot ik er een tweedaagse van te maken.  De eerste dag Dordrecht en Leiden bezoeken, en de tweede dag de antiekbeurs.

  Dinsdagmorgen vertrek ik richting Antwerpen en zit een halfuur lang in de file vanaf Kruibeke.  Merkwaardig dat er precies dààr altijd file is, eens je de Kennedytunnel door bent is de file voorbij...   Dan richting Breda en naar Dordrecht.

  Dordrecht oogt bij het binnenrijden niet echt spectaculair.  Je ziet er de Grote Kerk en een groot dok met boten.  Parkeren doe ik in een parkeergarage want in de stad is er weinig of geen plaats.   De kerk is maandenlang gesloten tijdens de winter en ik loop verder. Behalve een stadskanaal met aanlegsteiger voor plezierbootjes is er niet veel te zien.  Ik vraag aan een dame of er 'iets te beleven valt' in Dordrecht en dat ik antiekwinkels zoek.   Ze zegt me dat er zeker 60 van die winkels zijn, maar dat ik het kanaal moet oversteken.   En inderdaad, er zijn heel wat winkeltjes, maar de meesten zijn volgestouwd met waardeloze rommel, sommige lijken op kringloopwinkels.  De helft van de winkels is trouwen dicht.  Ik krijg een foldertje met grondplan en merk dat de winkeltjes allemaal redelijk dicht bij elkaar liggen.  De helft is dicht, het is immers dinsdagmorgen.  De winkeliers zijn allen heel vriendelijk en behulpzaam maar de meesten hebben niet veel zaken die me kunnen interesseren.  Enkelen hebben vrienden op bezoek en er wordt koffie gedronken en er worden sigaartjes gerookt.  Wellicht 'oergezellig Hollands' want we zijn hier in de provincie Zuid-Holland.

  Er zijn verschillende kanalen wat een beetje op Brugge doet denken.  Maar ik zie veel minder écht authentieke gebouwen.   Bij het stadhuis zie je dat er in de jaren 50 van de vorige eeuw een grote overstroming is geweest, het waterpeil van toen staat er aangeduid.   Op de gevel van een voormalig Augustijnerklooster lees ik dat er door de eeuwen heen 8000 mensen in het klooster werden begraven.

  Na anderhalf uur heb ik alles gezien en proef in een gezellig winkeltje van een lekkere smoothie, superlekker!   Met vernieuwde bol ik het af want ik wil naar Leiden nu.

  Ik rijd verder richting Amsterdam en neem de afslag Leiden.  Het is intussen middag geworden en ik eet er héél smakelijk in 'La Place', dit is een restaurantketen waar je lekker kan eten, wat niet evident is in Nederland.  Je kan zélf kiezen uit verschillende soorten soep, allerlei vers bereide koude en warme groenten, vlees en vis, fruit en andere lekker dessertjes.  Ik kies voor een 'kippendij', een kippenbil dus.  Samen met een grote kom tomatensoep, een kom met gebakken groenten (oa grote champignons, gebakken aubergine en komkommer, en een lekker groot glas yoghourt met mango.   

  Dan naar het centrum van Leiden.  Intussen begint het te motregenen, jammer.   Ik doorkruis de stad, er zijn heel veel winkels hier.  Een eerste grote kerk blijkt gesloten, jammer.  De stad is heel levendig door de vele studenten van de universiteit.  Hier en daar zie ik vitrines met oude landkaarten, kleine winkels die gesloten zijn en soms enkel te bezoeken na afspraak.  Enkele tweedehandsboekenwinkels kunnen me niet bekoren : allemaal rommel.

  De Sint-Pieterskerk werd ooit bekroond met een toren van 120 meter, maar die stortte in en werd nooit meer herbouwd.  Ik wil de kerk bezoeken en kom in een soort cafeetje terecht, de dienster zegt dat de kerk vandaag niet te bezoeken is omdat er een filmploeg aan het werk is.  Jammer weeral.  Doordat het maar blijft regenen besluit ik na een paar uurtjes om mijn hotel op te zoeken.  Het hotel ligt langs de autosnelweg van Utrecht naar Amsterdam, in de buurt van Hilversum.  Het is nogal zoeken want het adres op de gps leidt me naar een totaal verkeerde plaats.  Na een halfuurtje rondrijden kom ik op mijn bestemming.

  De volgende morgen rijd ik naar Naarden-Vesting.  Ik heb uren de tijd voor de beurs opengaat en geniet van de mooie vestingmuren en de grote waterpartijen daar rond.  Ik kreeg de raad om de auto buiten de vestingen te parkeren en dan 'een eindje' te voet te gaan maar ik rijd door tot in het centrum waar op dit uur nog veel parkeerplaats is.  Tijd voor het middagmaal.  Veel eetgelegenheden zijn er niet, en een aantal zijn gesloten.  Op een groot bod staat 'T-Bone', een lekkere biefstuk dus.  Binnen zegt een kelner dat deze pas te verkrijgen zijn vanaf 17u, reden is dat het aanwezige personeel er 'niet veel van bakt'...  Personeelstekort dus.   Ik neem plaats aan een tafeltje en krijg een menukaart, niet veel soeps allemaal maar ik heb grote honger.  De kelner zegt dat er een 'speciaal luncht 12-uurtje' kan gebracht worden en ik stem toe.  Ik bedenk dat ik 's avonds een 'La Place' zal opzoeken...  Er is weinig volk in de zaal en na drie kwartier komt de kelner met een brede smile mijn eten brengen.  Een groot bord met twee dikke sneden brood, op het ene ligt een grote vleeskroket en op het ander een gebakken ei. Verder nog een kommetje met rode soep en een potje met mosterd. Tenslotte nog wat verdorde sla en een heel klein stukje oranje tomaat.  Dat belooft! Na tien minuutjes heb het wel gehad en wil ik zo vlug mogelijk weg want ik heb nog steeds honger...

  Ik stap een bistro binnen waar ik een grote kom tomatensoep bestel, de soep heeft een rare smaak maar de grootste honger is nu weg.  Bovendien krijg ik er het gezelschap van een collega-antiquair, hij is exposant in de antiekbeurs.

  Met die collega kan ik - een uurtje voor opening van de beurs - het kerkgebouw binnen.  De meeste standhouders ken ik van andere beurzen.  Allen hebben ze hun beste beentje voorgezet om er een gezellige beurs van de maken.  Antiek en moderne kunst wisselen er elkaar af.  De mooie lokatie, een grote oude kerk, maakt het allemaal nog veel mooier.   Even later is er de opening, honderden mensen stromen het gebouw binnen en zorgen voor een gezellige drukte.  Hopelijk kunnen de exposanten veel verkopen.  Ik zie er veel kennissen : goeie klanten maar ook bezoekers die enkel komen kijken...

  Rond 18u vang ik de terugweg aan en na een kleine vier uurtjes ben ik blij terug in Brugge te zijn.

  25-01-2018 om 16:49 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  16-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoekje aan het mooie stedelijke kerkhof te Steenbrugge
  Intussen was het weer een hele tijd geleden dat ik het stedelijk kerkhof bezocht.  Vroeger zocht ik er de begraafplaatsen op van alle naamgenoten, oa van een kindje dat overleed nadat ze bij haar vader (Adolf Moenaert, hoofdpolitiecommissaris van Brugge, wonende in Moerstraat) een brandje had veroorzaakt...  

  Er zijn heel wat mooie grafmonumenten te bewonderen, oa dat van Guido Gezelle en enkele kunstenaars.  Ik wilde ook het graf bezoeken van Karel die vele jaren lang met zijn vrouw een bloeiende bloemenzaak runde, in het galerijtje waar ik mijn winkel heb.  Ook dat van de schoonzus van een andere collega-winkelier.   En vooral de laatste rustplaats van heel wat nonnetjes die ik heb gekend.  Nonnetjes van het klooster van de Jozefienen en van de Zusters van de Godelieveabdij.

  Veel graven liggen er verkommerd bij.  Misschien kan de stad Brugge werklozen inzetten om het blazoen wat op te poetsen.  Op sommige graven ligt een dikke groene laag mos, veel opschriften zijn onleesbaar geworden, jammer...  Een zestal mannen, wellicht van de beschutte werkplaats, ruimden bladeren en takjes op, een gigantisch werk.

  Wat me nogal opvalt is dat er heel weinig grafkapellen zijn, raar voor zo'n grote stad met vele rijke inwoners.  Misschien zijn er heel wat verdwenen in de loop der jaren, bijvoorbeeld door bouwvalligheid.  De kapellen die ik zag waren in slechte staat.  In eentje steekt een mooi glas-in-lood raampje, met afbeelding van een kleurrijke zandloper (familie Provoost).  

  Achteraan is er nog plaats voor honderden graven, maar die voorraad zal vlug op zijn.   Een oplossing kan zijn om de vele honderden 'gewone' grafmonumentjes op te ruimen en natuurlijk door mooie grafmonumenten te hergebruiken.   Bij 'hergebruik' mag je op het monument een plaat monteren met de namen van de 'nieuwe bewoners'.  Op die manier worden die monumenten mooi onderhouden.

  Nog achteraan zijn er honderden rechtstaande zerkjes voor de oudstrijders, heel grauw allemaal en zonder enige beplanting.  Ietsje mooier zijn de kerkhoven voor de gesneuvelden, maar ook hier kan er beter wat meer groen komen.  

  De grote bakstenen kapel, met de allures van een kleine kerk, is de laatste rustplaats van priesters (kanunniken) en ook een aantal bisschoppen lagen hier begraven.  De bisschoppen werden een twintigtal jaar herbegraven in de kathedraal te Brugge toen men daar de crypte voor de bisschoppen terugvond.  Dit ging gepaard met een grootse plechtigheid.  Ik stond tijdens die plechtigheid vlak bij het nogal kleine luik die de crypte afsloot (linksachter in de rondgang rond het altaar) en zag hoe de kisten zowat verticaal onder de vloer verdwenen.  Zo liggen alle bisschoppen uit de 19e en 20e eeuw nu knusjes samen...

  Midden in de hoofdgang staat een kalvariekruis met een enorm grote bronzen Christus aan het Kruis.  Spectaculair en aandoenlijk.  Links ervan het praalgraf van Guido Gezelle.  En daarachter, gemonteerd op de kerkhofmuur, vier oude grafplaten die in minder goeie staat verkeren, misschien worden deze beter overgebracht naar een beschutte plaats zodat ze niet verder ... aftakelen.

  Opvallend zijn de tientallen grafconcessies van de Brugse kloosters : ik zie oa deze van de Jozefienen, Zusters van de Godelieveabdij, Capucijnen, Karmelieten, Zusters van het Prinsenhof, Arme Klaren, Zusters van de Potterie.  Vele honderden zusters liggen hier begraven.  Soms staan de familienamen vermeld, soms enkel de kloosternaam, soms de leeftijden ook.

  Het is echt koud en ik besluit terug te keren naar de levenden.

  16-01-2018 om 20:59 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  07-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Storm op zee!!! En bezoekje aan Oudenbosch, Zierikzee en Veere
  Vandaag een dagje uit in Nederland, ik vertrok onder een gietende regen.  De autoweg tussen Brugge en Gent is barslecht berijdbaar als het regent : de vrachtwagens veroorzaken met hun enorme banden een bijna ondoorzichtig watergordijn, het is telkens enkele seconden op de tanden bijten tijdens het inhalen, hopen dat je niet verongelukt.

  Via Antwerpen reed ik richting Roosendaal.  Ik bezocht er enkele mensen in de buurt en reed dan naar de van ver zichtbare basiliek van Oudenbos. Vroeger zag ik de koepel meermaals schitteren van op de autoweg, maar had de kerk nog nooit bezocht.   Deze is gebouwd vanaf 1865 naar het model van twee belangrijke kerken te Rome.  De koepel (63 meter hoog) is een (verkleinde) kopie van die van de Sint-Pietersbasiliek en de enorme voorgevel is een kopie van deze van de kerk van St-Jan van Lateranen.  De kerk van Oudenbosch werd basiliek in 1912.   Ze wil een blijvende hulde zijn aan de pauselijke zoeaven (soldaten die vochten voor de kerkelijke staten in de 19e eeuw). 

  Wanneer er een nieuwe paus verkozen wordt komt ook hier witte rook uit de schouw.  En in 2008 huwde hier Frans Bauer.  Wat me meest opviel in de kerk zijn de heel grote heiligenbeelden (apostelen, evangelisten, kerkleraren en andere), ook heel mooie schilderijen.  De kerk is veel te groot voor zo'n dorp maar zeker de moeite om eens te bezoeken.

  Dan naar Zierikzee en de deltawerken.  

  Zierikzee is een heel mooi stadje met 11 000 inwoners.  Ik parkeer in de Sint-Lievensstraat en zie al vlug een enorme kerktoren opdoemen : de toren van de Sint-Lievensmonsterkerk (wat een rare naam!).  Ze is 62 meter hoog en is zeer breed (25 op 25 meter, met inbegrip van de enorme steunberen).  De natuurstenen van de buitenmuur komen uit de streek van Brussel.  De toren lijkt sterk op die van de Sint-Romboutskathedraal in Mechelen, het zijn trouwens Mechelaars die de toren bouwden vanaf 1454...  Wegens geldgebrek kwam er geen spits met een hoogte van 130 meter hoog.  De kerk brandde af in 1930 maar de toren bleef bewaard.  Een andere naam voor deze toren is 'Dikke Toren'.

  Dan terug richting Brugge.  Via de kilometer impressionante waterkering (Deltawerken) langzaam door de reeds heel de dag woedende stormwinden richting Middelburg.  Eerst nog Veere bezoeken.

  Veere.  Ik parkeer aan de jachthaven alhoewel dit eigenlijk enkel mag door 'vergunninghouders' of zo.  Maar in zo'n hondenweer komt er geen kat controleren denk ik en ik met de grootste moeite kan ik uit de auto komen.  De wind giert en ik storm (!) naar de overkant van de parking om via een smal straatje de kerk te bereiken.  Ik zie veel mooie huisjes en heel veel mooie beplantingen langs de gevels.  De storm heeft heel wat schade aangericht en de stokrozen en boomtakjes vliegen me rond de oren, oppassen geblazen dus!   Eindelijk bereik ik de monumentale kerk, het waait en regent echter zo hard dat mijn paraplu bijna de geest geeft.  Het gebouw uit 1348 heeft een bewogen geschiedenis achter de rug.  De toren geraakte nooit afgewerkt, er waren ook andere tegenslagen zoals oorlogen.  Tijdens de tijd van Napoleon wilden de engelsen vanop zee de kerk platschieten maar door de stormachtige zee knalden de kanonballen het sop in of vlogen ze vér boven de gebouwen.   De kerk kan bezocht worden maar het was bijna sluitingstijd en ik besloot om later wel eens terug te keren.  Ik probeer via een windluwe straat mijn auto te bereiken.  Tijd genoeg nog om het heel mooie stadhuis te bewonderen.  Het klokkenspel is een van de mooiste carillons van Nederland.  Jan Koekkoek, de gekende kunstschilder, werd hier geboren.

  Mijn auto heeft onbewogen standgehouden ondanks het woeste noodweer en brengt me terug naar huis.


  07-06-2017 om 22:54 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (1)
  29-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bisschopswijding van Lode Aerts
  Een bijzondere dag voor het bisdom Brugge : een nieuwe bisschop.  De vorige bisschop had reeds de bisschopswijding ontvangen toen hij aangesteld werd een vijftal (?) jaren geleden.  Ik zat tijdens die aanstelling helemaal achteraan in de kathedraal, onder het orgel.  Veel herinner ik me er niet meer van.

  Nu was er dus de bisschopswijding van Lode Aerts uit Gent, afkomstig uit Geraardsbergen en Maldegem, werkzaam in Gent.  Maldegem ligt op de grens met het bisdom Brugge, maar kerkelijk hoort Maldegem dus tot het bisdom Gent en als dusdanig hebben priesters uit verschillende bisdommen weinig banden met elkaar.   Lode Aerts zal dus heel wat werk hebben om zich in te werken in ons bisdom, en zijn bekendheid met het Zwin als wandelplaats en de abdij van Westvleteren als oord van bezinning zijn dus slechts een begin...

  Al weken was overal bekend dat enkel genodigden de kathedraal zouden kunnen betreden, door de aanslepende binnenrestauraties van de kathedraal is er immers maar weinig plaats.  Wie niet in de kathedraal terecht kon mocht de dienst bijwonen in het oud Sint-Janshospitaal, daar zou je alles kunnen volgen op een groot scherm.  Mij niet gezien, want ik wilde graag de dienst bijwonen ter plekke.  Ook op tv kon je de dienst volgen.  Ik besloot dan maar mijn winkel open te doen en later de dienst te bekijken op tv.

  De dienst duurde zowat twee en een half uur.  De processie kwam binnen via het hoogportaal (wellicht eerst verzameld in de sacristie en dan via buitenkant van de kerk naar het hoofdportaal).  Eerst de minst belangrijke mensen : akolieten (misdienaars) en kanunniken, dan een indrukwekkende rij bisschoppen (een 16-tal : de Belgische bisschoppen, die van Rijsel, eentje of meer uit Nederland en Engeland, en dan de kardinaal (onze vorige bisschop = De Kesel) en de wijdeling zelf.  De 'gewone' priesters hadden reeds een zitje gekregen in het hoogkoor : zo'n honderd priesters wat niet veel is.  In ons bisdom zijn er immers nog honderden priesters en in principe zijn die allemaal vrij op zondagnamiddag...  De prior van Steenbrugge, Adelbert Denaux (die me ooit buitengooide in het seminarie en die dacht aartsbisschop van Utrecht te kunnen worden..., enkel oud-proffen van het seminarie, de abt van Westvleteren, enkel oud-studiegenoten van mij, enz...).  Op de bisschopstroon zat de kardinaal, geflankeerd door de huidige en vorige bisschop van Gent (Vanlooy en Luystermans).  Lode Aerts zou pas later tijdens de viering zijn troon 'in bezit' nemen.

  In de kerk zie ik enkele jongere priesters in burgerkledij, ik vraag me af waarom ze niet bij hun broeders in het koor zitten zodat er meer 'gewone' mensen de viering konden bijwonen.  De burgemeester van Brugge en een groot aantal andere politiekers en burgemeesters (oa die van Dentergem) en familie van de nieuwe bisschop vulden de kerk.  Ook vertegenwoordigers van de protestanten, Islam, orthodoxen enz.  Maar ook heel wat mensen die ik daar niet verwachtte : enkele pilaarbijters, ook enkele mindervaliden waren er in geslaagd een zitje te bemachtigen.  Hier en daar waren er plaatsen vrij, mensen die uitgenodigd waren en hun kat gestuurd hadden.  Ook in de kruisbeuken was er nog massa's plaats over, jammer.  

  Er wordt een aanstellingsbrief uit het Vaticaan voorgelezen door de nieuwe nuntius (een zwarte bisschop, vertegenwoordiger van de paus in België), nadat de kardinaal hem formeel vroeg of er wel écht een benoeming was vanuit Rome.

  Aanvankelijk wordt er a capella gezongen (zonder muziekinstrument) door het koor olv EH Ignace Thevelein, in het koor zingen oa een ex-prof van het seminarie en een vroeger monnik van Westvleteren.  Een dame doet heel langzaam de 1e lezing, wellicht genietend van de wetenschap dat niemand haar kan 'aanjagen' en iedereen wel moét stilzitten en luisteren tot ze 'gedaan heeft'.  Dan een tussenzang mét orgelbegeleiding.  Na het evangelie de homilie (preek) door de kardinaal.  Af en toe wordt de lens gericht op de bisschoppen in mooi gewaad en op de priesters helemaal vooraan.  Ik zie EH Michel Nuttens, pastoor van Hoogstade en Gijverinkhove, vroeger onderpastoor in Veurne.  Ook EH Luc Gruwet, pastoor van verschillende kerken in de binnenstad.  De rector van de H. Bloedkapel, enz.

  Er wordt oa gefilmd vanop het doksaal, telkens zie je dat er een massa stof ligt op het 'klankbord' van de preekstoel.  De bisschopsleuze 'Preciosus in oculis sui' wordt zeer mooi ten gehore gebracht, een compositie van Ignace Thevelein, schitterend!

  Dan is er de litanie der heiligen, zoals bij een priesterwijding.  Lode Aerts strekt zich uit op de grond en zingt - heel erg onder de indruk - mee, tientallen heiligen oa de H. Lodewijk (patroon van Lode) en de Zalige Karel de Goede worden aangeroepen.  Een mooi moment.

  De bisschoppen zetten de mijters op voor de handoplegging.  Wat later hoor ik de kardinaal fluisteren : 'kalotje af', aan de wijdeling.  Logisch want het hoofd moet vrijgemaakt worden voor de wijding met olie.  De bisschopsleuze wordt verschillende keren gezongen, prachtig en plechtig.  De nieuwe bisschop krijgt een ring, een mijter en een staf.  De staf is uit hout, heel uitzonderlijk en eenvoudig.  Het is een hele klus om alles ordentelijk te laten verlopen, op een moment zit te ceremoniaris wat te prutsen met de microfoon...  voor hem is het natuurlijk zenuwslopend om alles in de gaten te houden. 

  De kardinaal staat zijn plaats af aan de nieuwe bisschop en oorverdovend applaus breekt los.  Hij gaat alle (intussen collega-)bisschoppen omhelzen en stapt dan naar zijn familie.  Hij keert terug naar zijn 'troon' en beseft opeens dat hij de burgemeester en zijn traw... pardon medewerkers vergeten was... dus nog eens naar beneden en zijn plicht doen.  Dan volgt een omhelzing met vicaris-generaal Koen Vanhouttte en abt Manu van Westvleteren.

  Dan de rest van de mis.  Na de dienst terug processie naar buiten, jammer dat niet alle 'gewone' priester meestapten want dat zou toch een extra gegeven hebben en het zijn toch de priesters overal te lande die de medewerkers en steunpalen zijn van de bisschop.

  De nieuwe bisschop heeft een bijzondere uitstraling van gemoedelijkheid.  Zijn leuze 'Kostbaar in Zijn ogen' zal hij hopelijk waar kunnen maken.  Ik wens hem in elk geval veel geluk toe!

  29-12-2016 om 01:50 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  02-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Astrid op bezoek in Brugge en mooie militaire parade

  Al dagen stonden twee enorme tribunes op de Burg en niemand die wist ter ere van wie!   Twee dagen voordien een briefje in de bus met de mededeling dat er een feest is nav het 600-jarig bestaan van de schuttersgilde in de Carmersstraat, en dat prinses Astrid het erelidmaatschap zou ontvangen.  Blijkbaar krijgen alle leden van het koningshuis zoiets, ook Engelse koningen en zo zouden er (ere)lid zijn (geweest).  Verder was er spraken van een vroeger verblijf van koning Edward II en een standbeeld voor hem nu.  Ook het zoveel-jarig bestaan van een engelse militaire eenheid(?)...

  In elke geval was de Burg en omgeving autovrij gemaakt van vanmorgen al en was er heel veel blauw op straat, de musketier bleef in zijn appartement onder zijn winkel zoals meestal als er veel politie op dreef is, kwestie van niet voortdurend betrapt te worden op ronselen..

  Om 16u45 sloot ik mijn winkel want aan de kant van de Burg was de galerij toch afgezet met dranghekkens, het koningshuis kost ons veel geld weeral...   De tribunes liepen vol met vooral oudere mensen, wellicht leden van die schuttersgilde en andere prominenten.   De burgemeester was mooi op tijd en wachtte de gouverneur op.  Op de Burg drie groepen militairen : een vijftigtal Belgische militairen met wapen.  Dan een zestigtal engelse 'berenmutsen' met geweer en een dertigtal muzikanten.  En tenslotte een dertigtal échte musketiers!  Prachtig uitgedost en gewapend met lange lansen en grote geweren.  Een viertal trommelaars en een vijftal mannen met fluitjes, niet te verwarren met die flierefluiter van een musketier hier vlakbij.  Kraaknette kostuums  en géén clochardpak...  

  Astrid komt er aan in grote zwarte auto, gevolgd door andere wagen.  Als ze uitgestapt is rijden de wagen achteruit het plein af.  Dan beent ze naar de tribune om plaats te nemen in een grote oude aftandse omzetel met hoge leuningen.  Naast haar minister ...  en de burgemeester en gouverneur.

  De 'parade' begint.  De musketiers worden aangevoerd door eentje met grote metalen helm, net een romeinse legeraanvoerder.  In mooi gelid marcheren de bende over de Burg, opvallend zijn de mooie zilverkleurige metalen helmen, versierd met schitterende helrode pluimen, een heel verschil met die v.  ieze zwarte pluim die vroeger op de muts van onze plaatselijke musketier stond.  De mannen met geweren tonen wat kunstjes en plots richten ze allen hun geweren op de tribune met de prinses, en OMG!!!  : ze vuren!!!   Grote vlammen en massa's rook maar gelukkig geen slachtoffers.  Gelukkig schoten ze er allemaal nevens (niet te verwonderen als je ziet dat het allen mannen van 50 en ouder zijn) of schoten ze enkel met losse flodders.  Luid gejuich van het publiek door dit spectakel maar de politiemensen kunnen er niet mee lachen want zij moeten instaan voor de veiligheid van de 'hoge' bezoekers.  Eigenlijk vind ik het raar dat men in deze tijden zo'n spectakel toelaat...

  De musketiers geven nog een optreden ten beste, met allerlei fratsen (waar hebben we dat nog gezien?).  De burgemeester vindt het superleuk zo te zien want hij slaat met de handen op de dijen.  Heel grappig allemaal.  De musketiers - zoals al gezegd vaak van gezegende leeftijd - maken veel plezier en worden dus begeleid door een aantal trommelaars en fluitspelers.

  Een tweede groep militairen draagt enorme 'berenmutsen'.  Een deel speelt muziek op allerlei blaasinstrumenten, schitterend en veel beter dan meeste groepen die we kennen van de jaarlijkse taptoe.  Terwijl de muzikanten spelen is er blijkbaar inspectie in de andere groep, de groep die wapens draagt.  Een overste stopt plots bij een zwarte soldaat en begint aan diens beremuts te friemelen en frutselen, nogal overdreven lang en heftig want ik zie de berenmuts heen en weer zwaaien.  Dan doet hij teken en de zwarte verlaat het gelid, onmiddellijk gevolgd door zijn overste, ze marcheren recht naar de poort van het stadhuis en even later komt enkel de chef terug buiten!  Mss moet de gestrafte soldaat als straf de drankjes beginnen uitschenken?  Een kwartier later vindt de overste nog een ander slachtoffer.  Die moet ook naar het stadhuis.  De rest van de tijd worden de 'gaten' in de soldatenrangen niet opgevuld.  Ja, van op mijn balkon kan ik alles heel goed volgen.

  Enkele mensen willen bij me op het balkon komen maar ik durf die niet toelaten want ik heb geen zin om - net als met het bezoek van het koningspaar een tijdje geleden - weg te moeten van mijn balkon.   De beremutsen geven een optreden, aangevoerd door een man in geel kostuum met soort jockeypetje op het hoofd. 

  De politie is heel alert : een aantal loopt rond met groot geweer en anderen zijn in burger met 'oortje' in oor.  Af en toe kijken ze naar boven maar van mij moeten ze zeker niets vrezen. 

  De derde groep bestaat uit Belgische militairen.  Mooie uniformen, veel mooier dan degene die ik kende uit mijn legertijd. 

  De Last Post wordt gespeeld door drie klaroenblazers op het balkonnetje van het stadhuis, ontroerend.  Dan spelen de beremutsen de Vlaamse Leeuw en het Britse nationaal volkslied.  Ik sta recht net zoals de mensen op de tribunes.  Dan het nationaal volkslied, tijd om weer te gaan zitten voor mij, op de tribunes blijft iedereen echter rechtstaan...   En plots hoor ik de triomfklok van het belfort, machtig schoon!

  De plechtigheid loopt ten einde en Astrid laat haar omastoel achter en begeeft zich naar het stadhuis.  Aan weerszijden van het plein klinkt een matig applausje en ze stevent recht op de mensen aan de H. Bloedkapel af.  Daar staan enkele vorstenhuisaanbidders met bloemetjes.  De minister, gouverneur, burgemeester en een aantal veiligheidsmensen omringen haar terwijl ze een babbeltje maakt met de mensen.  Journalisten maken foto's. 

  Daarna gaat ze het stadhuis binnen en begint het lichtjes te regenen...

  Na een uurtje - kort voor 19u30 - wordt ze 'uitgebonjourd', worden de bloemen en paraplu in de kofferbak gegooid en wordt ze enthousiast nagewuifd door onze glunderende burgemeester.   De Burg is weer vrij voor de pokemonjagers.  02-09-2016 om 19:26 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  22-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De antieke oudheid bijna voorbij : Toots Thielemans overleden

  Weer een stokoude muzikant die overleden is.  Duidelijk komkommertijd op tv want héél de godganse uitzending van het nieuws ging over zijn overleden.

  Persoonlijk hou ik helemaal niet van mondharmonicamuziek.  Ik vind het telkens hoogst irritant en saai als ik dat lawaai hoor.  Het dringt door merg en been, alle andere activiteiten worden onmogelijk als iemand begint te spelen.

  Ook vond ik het niet altijd netjes om die oude man nog overal te laten opdraven, blijkbaar werd hij overal naartoe 'gesleurd' om wat melodietjes te blazen.  Het doet me denken aan het laatste begijntje ter wereld : ook zij werd tot haar laatste snik lastig gevallen.  Ook zijn moest per se nog wat geluidjes laten horen op een soort mondklaviertje.  Natuurlijk een ander niveau dan dat van Toots.  Of La Esterella, die werd ook af en toe nog uit de oude doos opgediept om wat te zingen tot de stukken er (bijna!) af vlogen... 

  In Lissewege staat er een bronzen standbeeld van Toots, in de bocht van de dreef van de abdijhoeve Ter Doest.  Niet echt supermooi maar wel duidelijk herkenbaar.

  Nu is het nog eventjes geduld oefenen, niet meer dan een paar dagen wellicht, tot de laatste mondharmonicaklanken (heruitzendingen van concerten en interviews) van het scherm verdwijnen.  Eindelijk weer rust!

  22-08-2016 om 19:56 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  04-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Begrafenis van de vermoorde priester uit Rouen : een nieuwe martelaar?
  Het is intussen meer dan een week geleden dat priester Jacques Hamel werd vermoord in St Etienne du Rouvray, nabij Rouen.  Gruwelijk : afgeslacht als een beest.  In hoeverre moet je verdraagzaam zijn tegenover onverdraagzaamheid?

  Ik vond de begrafenisdienst op YouTube, zie mijn Facebook.  De grote kathedraal van Rouen zat nokvol treurende gelovigen.  Buiten het gebouw werd de rouwstoet gevormd.  Eerst de diakens, dan zeker 100 priesters en dan een tiental bisschoppen, zoals het hoort want de belangrijkste mensen komen achteraan. 

  De eenvoudige kist wordt binnengedragen en met de voeten naar het volk geplaatst zoals gebruikelijk is bij de begrafenisdienst van een priester.  Hij kijkt als het waren naar zijn kudde...  naar zijn gelovigen in de kerk.    De religieuzen komen in een heel lange processie langs te kist om hun broeder-priester te groeten.

  De dienst begint met volgende woorden : 'De vrede (!!!!!!!!!!!!!!!!!) zij met u!'  Een duidelijke boodschap.   De mensen in de kathedraal worden begroet : de familie, de vele priesters, iedereen van welk geloof dan ook.   Er zijn vertegenwoordigers van de Joodse en islamitische gemeenschap.

  Nu wordt de kist  bedekt met een albe (wit priesterkleed) en een paarse stola.  Wellicht de eigen stola waarmee de priester gedurende zijn bijna 60-jarig priesterschap vele honderden mensen zal begraven hebben en de biecht heeft afgenomen.  Een kleine goede gewone priester, ° 1930 dus 87 jaar, vermoord voor zijn geloof.  Tijdens de mis, waar hij voorging ter vervanging van een andere priester.  Een zus en nichtje getuigen over het leven van de priester.  Het nichtje heeft het heel moeilijk om haar tekst af te lezen.  Vier kaarsen rond de kist worden aangestoken met het licht van de paaskaars.  Dit doet me denken aan een begrafenis enkele maanden geleden, waar de drie kinderen ook een kaars laten branden rond de kist van hun teergeliefde vader.  Wat toen ook heel aandoenlijk was.   Deze priester laat evenwel geen kinderen na, wel een massa mensen die hem kenden als hun priester.

  De lezingen zijn met zorg uitgekozen.  Ze gaan over de dood en de verrijzenis, christenen mogen immers geloven dat de dood niet het einde is.  In elk geval zullen velen deze priester nooit vergeten, en altijd dankbaar blijven voor zijn mooie levenswandel.  Verder ging het over vergevingsgezindheid : als men op je rechterwang slaat moet je ook de linkerwang aanbieden.  Helemaal niet eenvoudig om van je vijanden te houden...  Moeilijk om te begrijpen en nog veel meer om te vergeven aan iemand die een onschuldige onweerbare priester het hoofd afsnijdt!

  Zeven kelken en heel wat patenen (met hosties) staan op het altaar.  Alles wordt bewierookt, daarna de priesters en alle kerkgangers, iedereen staat dan even recht en buigt het hoofd (zeker de oudere mensen buigen, zij dus die dit gebuik nog kennen).    Wat later de vredesgroet, die duurt véél langer dan gewoonlijk, iedereen neemt de tijd elkaar vrede te wensen, hard nodig in deze tijden.

  Op het einde van de rouwdienst zijn er de laatste gebeden.  Alle priesters en de kerkgangers maken een kruisteken over de kist, sommigen knielen en raken de kist aan met de handen.  


  Vermoedelijk zullen veel mensen het graf van de vermoorde priester bezoeken.  Hopelijk vergeten ze hem nooit.  Hij stierf voor zijn geloof, omdat hij priester was.  Hij is dus een martelaar zoals de vele christenen die in de loop van de voorbije 2000 jaar het leven lieten simpelweg omdat ze geloofden in Jezus.   Wellicht zullen mensen op zijn graf of elders voor en tot hem bidden.  Misschien gebeuren er mirakels, bijvoorbeeld mensen waarvan hun leven een merkwaardige wending neemt en waarvan men dit toeschrijft aan de voorspraak van de vermoorde priester...     In elk geval zoek ik - wanneer ik in de buurt van Rouen passeer - de laatste rustplaats op om daar voor hem te bidden.  Dat hij in vrede moge rusten.

  04-08-2016 om 23:39 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  01-08-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeteprocessie en kermis te Veurne
  Naar aloude gewoonte was ik gisteren in Veurne voor de jaarlijkse Boeteprocessie en kermis.   Het 'Bomtje', de zware luidklok van de St-Niklaaskerk begint langzaam te luiden wat betekent dat de Boeteprocessie is gestart.  Vele Veurnaars en ook veel mensen van elders stappen mee in deze eeuwenoude processie.  Het is nog een échte processie, dus zonder veel show en tierlatijntjes.   Ik herken heel veel mensen, sommigen verrassen mij door hun deelname want ik gis naar de reden...  Van sommigen weet ik heel goed waarom ze meestappen, ze doen het met een bepaalde intentie : bidden voor een ziek familielid, voor familieproblemen, voor problemen van kennissen... 

  Ik kijk naar de vele houten beeldengroepen die op karren zijn gemonteerd en door boetelingen voortgetrokken.  Een aantal beelden zijn van nogal mindere kwaliteit, zeventiende-eeuws wellicht maar nogal volks.  Gelukkig zijn ze gerestaureerd en van een nieuw laagje verf voorzien wat de beelden behoedt voor verval.

  Zoals steeds zijn er enkele  'boetelingen' die aan iedereen willen tonen dat ze goeie katholieken zijn, ze gebruiken de hoofdkappen niet en iedereen kan hun gezicht dus zien, ik heb dan mijn bedenkingen bij het echte motief van hun deelname.  Nemen ze deel uit overtuiging, of willen ze gewoon 'gezien worden'?

  Een mooi groot en zwaar reliekschrijn wordt gedragen door een voormalige onderpastoor en voormalige deken van Veurne.  De eerste heb ik heel goed gekend in het seminarie, de tweede is diegene die me ooit buitengooide in hetzelfde huis van wantrouwen...  Slechts een tiental andere priesters namen deel aan de processie, ik kende er maar eentje van, wat me zeer verwonderde.  Tenslotte was er nog een 'witheer', een pater Norbertijn dus, vermoedelijk uit de abdij van Grimbergen.  Ooit werd immers een norbertijnerabdij gesticht te Veurne, vanuit die van Grimbergen.  Met de Franse Revolutie verdween deze Veurnse abdij.

  Na de processie wandelde ik naar het huis waar ooit mijn teergeliefde grootmoeder woonde, een oud groot herenhuis dat eigenlijk bestaat uit twee aaneengebouwde panden, met een overdekte voormalige brandsteeg met heel een bevallige en beschermde stenen poort.  De grote tuin is omgetoverd tot een heel mooie stadstuin met zwembad.  Ten tijde van mijn teergeliefde grootmoeder-meter liepen er kippen rond en stond er een oude serre met druivenplanten.  Alles is nu veranderd en werkelijk met veel smaak heringericht.  Het was een kleine dertig jaar geleden dat ik er nog kwam.  Naast het huis van mijn grootmoeder woonde juffr. Rutsaert, een tante van minister Eyskens (junior).  Mijn grootmoeder kwam er vaak op bezoek en na de dood van voornoemde dame kwam dat gebouw in handen van het Annuntiatainstituut, waar ik vele jaren op school zat.  Ooit hielp ik bij opgravingen in de tuin, waar oa een kerkhof werd blootgelegd...

  Stilaan werd het tijd om een hapje te eten op de mooie Veurnse Grote Markt.   Heel veel streekgenoten passeerden voor de terrasjes en het was zoals elk jaar dan ook een blij weerzien met oude kennissen.  Leuk om de vele 'kliekjes' te zien : 'kleine boeren' die proberen op te trekken met 'grote boeren'...  'grote boeren' die 'kleine boeren' negeren of proberen van zich af te schudden, te weren uit hun gezelschap.  Toeristen met onaangepaste kledij, heel veel lelijke mensen die anders niet buitenkomen, mensen ook die je elk jaar ziet verouderen, sommigen lijken ouder dan ze ooit kunnen worden...  kortom een bont allegaartje.

  Tenslotte ook familieleden, de enen al veel hartelijker dan de anderen...  Vroeger zag ik er al mijn neven en nichten, nu slechts enkelen.  Ook wat nonkels en tantes.  Jammer genoeg is de traditie dat héél Veurne-Ambacht hier samen kwam op Veurne-kermis volledig verleden tijd geworden.

  01-08-2016 om 01:34 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  18-07-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pokémon verovert Burg te Brugge


  Sinds een week is de Burg van tegen de middag tot een gat in de nacht één wemelende bende jongeren van ca 15 tot 25 jaar.  Jongvolwassen die terug kinds worden?  

  Feit is dat er rond 11u tientallen jongeren naar de Burg komen.  Ze hebben drank mee en eten.  Pizza's en een soort rotzooi in een papieren bakje, deegwaren met kaassaus of zo dus.   En sinds vandaag hebben ze ook plooi- en ligstoelen mee.  Veel toeristen vergapen zich aan de vele jongeren die de hele tijd met hun gsm of iPad of laptop aan het spelen zijn.

  Na de middag komen er nog massa's jongegasten bij, ze zitten in grote groepen, per twee of drie samen, of helemaal op hun eentje.  Ze bezetten de hele gevel van het stadhuis, zitten op de trappen van de H. Bloedkapel, tot ergernis van de bedevaarders en de toezichthouders die de orde in en rond de H. Bloedkapel bewaren.  Grote groepen in het midden van het plein.

  Gisterenavond had er eentje een gitaar bij en liet heel wat nogal triestige liedjes horen.  Dan een jongedame die met haar flauwe stemmetje de boel 'opfleurde'.   Rond 23u kwam een politiecombi op het plein gereden, wellicht om te vragen om niet te veel ambras te maken en de boel niet te lang te rekken.  Resultaat : tientallen gasten die hen uitlachen, ja zelfs lichtjes uitjouwen.  En wat doet de politie in zo'n gevallen?  Die poetst de plaat.  Net zoals bij de problemen in de galerij hier beneden...  En de 'hang'jongeren bleven rustig ter plaatse, om halftwee 's nachts was er nog geen spraken om naar huis te gaan.

  Er heerst dus een opmerkelijke drukte op de mooie Burg : geroezemoes de hele dag door.  Mij stoort dit allemaal niet maar een paar andere bewoners hebben er geen goed woord voor.  Er is teveel kabaal volgens hen en wie wil trouwen geraakt bijna niet tot in het stadhuis, zo klinkt het.

  Vandaag zag ik een aantal Pokémonners door de galerij lopen, ze toonden mij dat ze op jacht waren naar allerlei dieren.  Zo vingen ze voor de deur van de musketier al een rat!   Hopelijk enkel een digitaal exemplaar.   De voorbije dagen stonden ze soms aan de deur van gesloten winkels te koekeloeren door de ramen.  Blijkbaar zaten er op dat moment van die beesten in onze winkels.  Maar daar de winkels niet open waren op dat moment konden ze die beesten (of wat dan ook) niet vangen...

  Heel dat Pokémongedoe vind ik al bij al amusant.  Blijkbaar kan het veel jongeren uit huis halen en zo kunnen ze gezellig uren samenbrengen op de Burg.

  En daarnet, rond 23u, hoorde ik luid geroep : bijna héél de 'bende' stormde het Blinde Ezelstraatje in, blijkbaar waren daar van die beesten gesignaleerd...   Ik ben benieuw hoe lang dit 'spelletje' zal duren, ik kan me moeilijk inbeelden dat al die gasten tot het einde van de vakantie elke dag op de Burg zullen samenkomen.
  18-07-2016 om 23:42 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)
  29-06-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Diakenwidijding in Grootseminarie te Brugge
  Om 18u00 worden twee nieuwe diakens gewijd.  Zoals steeds zorg ik er voor mooi op tijd te zijn.  Omdat het regent ga ik met de auto en vind er nog net een plaatsje aan de voorgevel van de seminariekerk aan de Potterierei.  Op de binnenplaats is nog plaats zat maar ik laat die voor de VIP's.

  In de kerk zit al een vijftigtal mensen, allemaal vooraan natuurlijk om zoveel mogelijk van de plechtigheid te kunnen zien.  Een tiental nonnetjes van 'allerlei pluimage', daarmee bedoel ik : van verschillende congregaties.  Vroeger kwamen er massa's zusters maar die zijn er nu helaas niet meer.  Ik neem plaats helemaal achteraan, in het verdomhoekje als je wil...   Zo kan ik alles en iedereen zien, ik ben benieuwd wie er allemaal komt.  Een nonnetje, zuster Pascaline, komt me begroeten, deze zuster werkte decennialang in het seminarie en is nu op rust in Tielt.  Een 'kerkschat' zo wil ik haar noemen, héél haar leven in dienst van de Kerk, een en al opoffering.  Ze moet in de negentig zijn nu en straalt nog altijd van geluk!   Om halfzes komt het volk vlotjes naar binnen en een kwartiertje later zijn alle stoelen bezet.   Ik zie enkele tientallen priesters, sommigen zien er goed uit, zoals mijn vroegere studiegenoot Wim Seynaeve, hij kwam al enkele malen in het nieuws ivm het verplichte celibaat waar hij niet echt voorstander van is.

  In het koor lopen er vele tientallen mensen rond, al dan niet in priestergewaad.  Veel te veel mensen...  iedereen die denkt belangrijk te zijn loopt er door elkaar, de sacristie in en uit, zonder al te veel buigingen voor het hoogaltaar.  Maar misschien is het tabernakel zo leeg als wat, in elk geval zie ik geen licht in de godslamp.  Waar is de tijd dat we met 33 seminaristen waren, en waar is de tijd dat er honderden waren...  Links boven het altaar merk ik een rood lichtje op, misschien ter vervanging van de olielamp voor het altaar?  Maar het knippert nogal en ik denk dat het eerder te maken heeft met brand(- of rook)beveiliging.

  De religieuze gemeenschap uit het Putje te Gistel arriveert in lichtblauwe gewaden.  Een aantal mannen in lang zwart kleed.  Heel wat zwarte mensen, want één van de nieuwe diakens is geboren in Ivoorkust.  Hij was twee jaar bij de Augustijnen te Gent en volgde les in het grootseminarie en besliste om priester van het bisdom Brugge te worden, binnen één jaartje is het dus zover, hopelijk.  De ander is een Westvlaming.

  De dienst begint en in processie komen misdienaars, seminaristen, enkele priesters oa president Koen Vanhoutte en professor Henk Laridon, gevolgd door de bisschop van Antwerpen(Bonny).  De belangrijkste mensen komen immers altijd achteraan.  De bisschop van Antwepen dus, vroeger hier prof aan het seminarie en nu als bisschop in vervanging van die van Brugge.  God weet wanneer we hier een nieuwe krijgen, er wordt nogal wat geruzied achter de schermen.  Probleem is dat er blijkbaar moeilijk geschikte kandidaten te vinden zijn.  De start van de viering wordt grondig verstoord door een gsm, die begint keihard te rinkelen.  Na vijf seconden nog eens en het oud mannetje vlucht de kerk uit, onder grote hilariteit.  

  Het is vandaag de feestdag van de H. Petrus en Paulus.  Eén van de lezingen vertelt ons hoe Sinte Pieter wonderbaarlijk bevrijd wordt van zijn ketenen en zijn gevangenschap door een engel.  Ook de preek gaat over deze twee heiligen.  Mooie preek, de bisschop van Antwerpen heeft duidelijk de gave van het woord, al zijn woorden zijn doordacht en doorleefd. 

  Het orgel weerklinkt en Inge Zutterman is sopraan en brengt hemelse klanken voort.  Een koortje uit Vichte zingt maar ik versta er geen gebenedijd woord van.  Intussen kijk ik naar de grijze muren waar de kruisweg ontbreekt, waar de ovale kaders hingen zie je een lelijke zwarte schaduw nu.  De schilderijen hoog tegen het plafond van het hoogkoor zien er heel belabberd uit, ferm gekreukt, heel schamel...  Een seminarist zei me net dat de kerk helemaal niet meer gebruikt wordt, wat hij heel jammer vindt.  Zelf ben ik ook van mening dat ze deze sobere maar sfeervolle ruimte beter zouden gebruiken, zelfs als er geen verwarming mogelijk is. 

  Er zijn tien seminaristen dit (intussen afgelopen) schooljaar.   De examens die soms allesbehalve objectief waren (!!!) zijn voorbij en ik hoop voor alle studenten dat die goed verlopen zijn.  Ik herinner me dat sommige 'minder rappe' studenten de diakenwijdingen van hun oudere collega's vaak met minder grote vreugde bijwoonden...  zo jammer is dat. 

  De wijdelingen werden voorgesteld.  De president bevestigt dat de kandidaten geschikt zijn, na consultatie van waardige getuigen.  Ze krijgen een reeks vragen te beantwoorden en beloven zonder enige aarzeling celibatair te gaan leven.  Celibatair leven zodat je je volledig kan wijden aan je taak als geestelijke, zo klinkt het...  En dan belofte van gehoorzaamheid aan de bisschoppen van Brugge, 't is te zeggen gehoorzaamheid dus vanaf dat er een nieuwe komt.  Dan de litanie van alle Heiligen.

  Handloplegging en wijdingsgebed.  Dan overhandiging van de gewaden : diakenstola en dalmatiek.  Overhandiging van het evangelieboek.  Dan...  een enorm luide gil, een soort oerwoudkreet!   een Oewoewoewoe met de hand voor de mond, zoals bij de Indianen als ze ten strijde trekken...  Iedereen schrikt zich rot, ik vrees dat er een gek in de kerk zit!   Nadat iedereen van de schrik bekomen is begint iedereen te lachen.  Wat later begint een zwart non op dezelfde wijze te gillen, ze staat achteraan in de kerk, vlak naast mij en houdt een kelk met hosties in de handen.  Klaar om alles naar de bisschop te brengen.  Blijkbaar is dat gegil een traditie in Ivoorkust?  De nog jonge ceremoniarus krabt zich in de weinige haren die hem nog resten, ook hij moet zich herpakken want de show must go on, de dienst moest dus verder gaan natuurlijk.  Naast mij zit een gehandicapte vrouw, voortdurend maakt ze ongecontroleerde bewegingen en krijg ik stompen in mijn maag en nieren (?), zo wild enthousiast is ze de hele tijd, op het einde van de viering blijkt dat ze bisschop Bonny kent (volgens mij werkte hij jarenlang mee in de Arkgemeenschap in Moerkerke, waar mensen met en zonder handicap samen leven).

  In de kerk zitten enkele tientallen priesters maar lang niet meer zoveel als vroeger...  alhoewel op woensdagavond priesters zich toch makkelijk moeten kunnen vrijmaken.  En de meeste priesters die ik zie behoren niet tot de gelukkigste van het bisdom, wel tot de hartelijkste.  Ze kennen mij en het doet deugd om hen te ontmoeten na de viering.  De receptie laat ik voor wat ze is want ik heb geen zin om bepaalde mensen tegen het lijf te lopen, misschien zou ik me dan uitgedaagd voelen om een té hartig woordje te richten tot ...


  29-06-2016 om 21:59 geschreven door Lieven Moenaert  


  >> Reageer (0)  Archief per week
 • 22/01-28/01 2018
 • 15/01-21/01 2018
 • 05/06-11/06 2017
 • 26/12-01/01 2017
 • 29/08-04/09 2016
 • 22/08-28/08 2016
 • 01/08-07/08 2016
 • 18/07-24/07 2016
 • 27/06-03/07 2016
 • 06/06-12/06 2016
 • 16/05-22/05 2016
 • 09/05-15/05 2016
 • 25/04-01/05 2016
 • 04/04-10/04 2016
 • 28/03-03/04 2016
 • 21/03-27/03 2016
 • 07/03-13/03 2016
 • 29/02-06/03 2016
 • 22/02-28/02 2016
 • 08/02-14/02 2016
 • 25/01-31/01 2016
 • 21/12-27/12 2015
 • 30/11-06/12 2015
 • 09/11-15/11 2015
 • 02/11-08/11 2015
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 11/05-17/05 2015
 • 04/05-10/05 2015
 • 27/04-03/05 2015
 • 20/04-26/04 2015
 • 30/03-05/04 2015
 • 23/03-29/03 2015
 • 02/03-08/03 2015
 • 23/02-01/03 2015
 • 09/02-15/02 2015
 • 26/01-01/02 2015
 • 19/01-25/01 2015
 • 12/01-18/01 2015
 • 05/01-11/01 2015
 • 29/12-04/01 2015
 • 22/12-28/12 2014
 • 01/12-07/12 2014
 • 24/11-30/11 2014
 • 10/11-16/11 2014
 • 15/09-21/09 2014
 • 25/08-31/08 2014
 • 04/08-10/08 2014
 • 28/07-03/08 2014
 • 21/07-27/07 2014
 • 14/07-20/07 2014
 • 07/07-13/07 2014
 • 30/06-06/07 2014
 • 23/06-29/06 2014
 • 16/06-22/06 2014
 • 19/05-25/05 2014
 • 21/04-27/04 2014
 • 14/04-20/04 2014
 • 07/04-13/04 2014
 • 31/03-06/04 2014
 • 10/02-16/02 2014
 • 27/01-02/02 2014
 • 20/01-26/01 2014
 • 06/01-12/01 2014
 • 23/12-29/12 2013
 • 16/12-22/12 2013
 • 09/12-15/12 2013
 • 02/12-08/12 2013
 • 25/11-01/12 2013
 • 18/11-24/11 2013
 • 11/11-17/11 2013
 • 28/10-03/11 2013
 • 21/10-27/10 2013
 • 23/09-29/09 2013
 • 09/09-15/09 2013
 • 02/09-08/09 2013
 • 29/07-04/08 2013
 • 15/07-21/07 2013
 • 08/07-14/07 2013
 • 01/07-07/07 2013
 • 24/06-30/06 2013
 • 17/06-23/06 2013
 • 10/06-16/06 2013
 • 03/06-09/06 2013
 • 13/05-19/05 2013
 • 06/05-12/05 2013
 • 22/04-28/04 2013
 • 15/04-21/04 2013
 • 01/04-07/04 2013
 • 25/03-31/03 2013
 • 18/03-24/03 2013
 • 11/03-17/03 2013
 • 04/03-10/03 2013
 • 25/02-03/03 2013
 • 18/02-24/02 2013
 • 11/02-17/02 2013
 • 04/02-10/02 2013
 • 28/01-03/02 2013
 • 21/01-27/01 2013
 • 14/01-20/01 2013
 • 07/01-13/01 2013
 • 31/12-06/01 2013
 • 24/12-30/12 2012
 • 17/12-23/12 2012
 • 10/12-16/12 2012
 • 03/12-09/12 2012
 • 19/11-25/11 2012
 • 12/11-18/11 2012
 • 05/11-11/11 2012
 • 29/10-04/11 2012
 • 22/10-28/10 2012
 • 15/10-21/10 2012
 • 01/10-07/10 2012
 • 24/09-30/09 2012
 • 17/09-23/09 2012
 • 10/09-16/09 2012
 • 03/09-09/09 2012
 • 27/08-02/09 2012
 • 20/08-26/08 2012
 • 13/08-19/08 2012
 • 06/08-12/08 2012
 • 30/07-05/08 2012
 • 23/07-29/07 2012
 • 16/07-22/07 2012
 • 09/07-15/07 2012
 • 02/07-08/07 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 04/06-10/06 2012
 • 28/05-03/06 2012
 • 21/05-27/05 2012
 • 14/05-20/05 2012
 • 30/04-06/05 2012
 • 23/04-29/04 2012
 • 16/04-22/04 2012
 • 02/04-08/04 2012
 • 26/03-01/04 2012
 • 19/03-25/03 2012
 • 12/03-18/03 2012
 • 05/03-11/03 2012
 • 27/02-04/03 2012
 • 20/02-26/02 2012
 • 13/02-19/02 2012
 • 06/02-12/02 2012
 • 23/01-29/01 2012
 • 16/01-22/01 2012
 • 09/01-15/01 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 24/12-30/12 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/06-12/06 2011
 • 23/05-29/05 2011
 • 16/05-22/05 2011
 • 09/05-15/05 2011
 • 02/05-08/05 2011
 • 25/04-01/05 2011
 • 18/04-24/04 2011
 • 11/04-17/04 2011
 • 04/04-10/04 2011
 • 28/03-03/04 2011
 • 14/03-20/03 2011
 • 07/03-13/03 2011
 • 21/02-27/02 2011
 • 14/02-20/02 2011
 • 07/02-13/02 2011
 • 24/01-30/01 2011
 • 17/01-23/01 2011
 • 27/12-02/01 2011
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010

  Foto

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  E-mail mij

  Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.  Categorieën

  Zoeken in blog


  <bgsound src="https://www.bloggen.be/Music/chopin_fantasie.mid" loop="infinite">

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!