Inhoud blog
 • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
 • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
 • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
 • Lente in le Marche
 • 24 uur in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2018
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (84)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  14-11-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herfst in de Marche


  Cupramontana 11 november 2015,


  Cari amici,


  Herfstmaanden kenmerken zich meestal door wisselvallig weer, september en oktober 2015 beantwoordden volledig aan dit beeld: weken met bijna 40 graden gevolgd door helse regenbuien.

  De hittegolf startte op de dag van het middeleeuws diner, waardoor een groot publiek opdaagde. Maar het was wel zweten geblazen in ons middeleeuwse outfit. Doch dit stond geenszins de organisatie in de weg; een vlotte bediening aan de tafels, perfect afgewisseld met boeiende middeleeuwse attracties. Onze gasten genoten dan ook met volle teugen !

  De traditionele passeggiando/degustando (wandelen en degusteren) wandeling volgde dit jaar het traject van alle bronnen in Cupramontana om te eindigen bij de alleroudste, de pas gerestaureerde fonte Romana uit Romeinse tijd. Na de inwijdingsceremonie kon er gedronken en gegeten worden. Het volgende project van de gemeente voorzien voor maart volgend jaar, de musei nelle grotte of de musea in de gewelfde kelders van het Sint Catharinaklooster. Via het VVV en een bezoekerscentrum zal men het Verdicchiomuseum en het wijnetiketmuseum bereiken om te eindigen bij de enoteca of wijntheek. Bij mooi weer kan men dan zelfs een glaasje nuttigen in de kruidentuin aangrenzend aan het klooster.

  Oktober startte zoals altijd met het fameuze wijnfeest. De eerste dag regende het pijpenstelen, gelukkig sloten de weergoden de andere dagen de watersluizen en bestraalde een mooie zon het feestelijk gebeuren. Talrijke mensen maakten de palio van de pigiatura mee, de wedstrijd van het druiven vertrappen , de geleide wijndegustatie, proefden van de lekkere hapjes aan de kraampjes, bekeken de stoet met praalwagens versierd met druiven om dan uiteindelijk te genieten van het schitterende vuurwerk. Alweer een geslaagde festa dell'uva. Zoals altijd hielpen Erik en ik de familie Cherubini, Erik ontkurkte weer honderden wijnflessen en ik fungeerde dit jaar als vliegende hulp. Frieten bakken, piadina's maken, bedienen aan de tafel, de pasta serveren.....

  Onze B&B herbergde ook nog gasten deze herfst, waaronder een Nederlands koppel dat we leerden kennen tijdens onze Trans-Siberische reis, een leuk weerzien met veel verhalen. Bovendien ontvingen we een sympathiek koppel waarbij de vrouw een echt schilderstalent bezat, dat bleek wel uit de aquarel van onze Girandola die ze ons schonk en de man bleek net zo'n treinfreak als Erik !!!!

  Dit jaar organiseerde Erik zijn klasreünie midden oktober , zodat ik die week mijn reis naar Belgenland plande, toffe ontmoetingen met vrienden en familie maar wat een slecht weer.....tevens bezocht ik samen met een vriendin de kruidentuin van de abdij van Herkenrode, een echte aanrader en de kerst tentoonstelling bij Thomas in Hasselt.....gelukkig woonde ik daar niet in de buurt want mijn bankrekening zou danig geslonken zijn....

  Bij thuiskomst verwelkomde mij een warme zonnige sole. Ideaal voor de geplande uitstap van de Archeoclub van Cupramontana: op ontdekkingstocht naar het geheime Cupra. Op het programma stonden de beklimming van de kerktorens en de klokkentoren van het gemeentehuis en de afdaling in de kelders van het gemeentehuis en de langste kelder van een privéwoning op de piazza. Ooit waren alle kelders van Cupramontana met elkaar verbonden en vormden zo een kilometerslang gangenstelsel. Door de eeuwen heen stortten er meerdere in, waardoor ze niet meer of slechts gedeeltelijk nog toegankelijk bleken. De speleologen van deze gemeente brachten het voormalig netwerk in kaart door ze één voor één te verkennen en waren dan ook op deze dag onze gids.

  Het beklimmen van de 3 torens bleek niet altijd even gemakkelijk, soms moest men zich door een nauw trappengang wurmen, of zich via een ijzeren trapje naar boven begeven. Het uitzicht beloonde ons altijd voor de gedane inspanningen, wat een geluk dat we net deze zonnige dag uitkozen. We kregen ook de gelegenheid om boven de koepel te lopen van het kerkje van de nonnen van de gemeente. Er woonden nl. nog 3 zusters in het sint Catharinaklooster respectievelijk tussen de 80 en 100 jaar oud. Zo kregen we even een inkijkje bij hun privé vertrekken.

  Om de kelders te betreden moest men zich door nauwe gaten wringen uitsluitend bijgelicht door onze koplampen. Cupra onthulde haar geheimen. Uiteindelijk belandden we nog in een historisch palazzo aan de piazza waar we de originele vloer bewonderden en de bewoners ons nog op een aperitivo trakteerden !

  Daarna moest ik snel terug naar de Girandola want vandaag arriveerden mijn ex-klasgenoten van ons Belgisch atheneum in Duitsland. 35 jaar geleden verlieten we het Koninlijk Atheneum Bensberg en dit heuglijke feit vierden we met een speciale klasreünie in la bella Italia !

  2 koppels kwamen met de wagen aan in de namiddag om dan samen naar de luchthaven te rijden om de rest op te pikken. Het vliegtuig was op tijd , doch het was even wachten geblazen op de groep , want als verrassing trokken ze een speciaal T-shirt aan, door een vriendin speciaal voor deze reünie ontworpen. De begroeting was dan ook meer dan euforisch ! Er volgde natuurlijk eerst een groepsfoto met iedereen gekleed in het speciale T- shirt om dan de magen te vullen in een plaatselijk restaurant. In totaal waren we met 15, helaas kon niet iedereen in ons busje meerijden of op de Girandola logeren. Doch 2 extra auto's en logeerplaatsen bij 2 collega's in ons dorpje Poggio Cupro brachten de oplossing.

  3 dagen lang voelden we ons terug 18 jaar, we startten de dagen met een gezamenlijk ontbijt in onze B&B en daarna vertrokken we op verkenning van de Marche, want ik wilde mijn klasgenoten het prachtige van onze streek laten zien waar ik al 15 jaar leefde: de grotten van Frasassi, Fabriano en het papiermuseum, Ancona, de Monte Conero en een bezoek aan de olijfoliemolen die nu volop draaide. De uitstappen telkens voorzien van culinaire stops, elk dieet werd nu even aan de kant gezet. Niet voorzien was het bezoek aan de plaatselijke garagist want het busje kampte met een olielek, een gat in de oliefilter. Een extra niet toeristische attractie !

  Ik werd bedolven onder de chocolade, dropjes en prachtige planten en op mijn beurt schonk ik mijn klasgenoten een mooi souvenir. Doch aan alles kwam een einde en te gauw belandden we weer op de luchthaven van Ancona , ditmaal voor het afscheid. 2 diehards bleven wel een paar dagen langer op de Girandola om nog wat meer van de streek te zien.

  Erik vertoefde ondertussen met het gemeentebestuur in Milaan bij de fuori expo (buiten de Expo). De dampkapfabriek Elica van Fabriano bezat een gebouw in het centrum van de modestad en gaf de gelegenheid aan de Marchigiaanse steden er enkele dagen reclame te maken. Cupramontana organiseerde dan ook 3 dagen lang degustaties, kookworkshops en wijn voordrachten, Erik zorgde voor het toeristische luik.

  Het jaar is weliswaar nog niet om, de olijvenpluk staat voor de deur en Erik is volop de deelname aan het organiseren van de B&B vereniging aan de vakantiebeurs te Antwerpen einde januari !


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  Tijdens het middeleeuws diner vond een toneelspel plaats, waarbij het publiek actief betrokken werd. De regisseuse pikte er toevallig een van onze Belgische gasten eruit die en gaf hem een aansteker gevolgd door een stortvloed van Italiaanse woorden. Hulpeloos stond onze gast daar, want wat werd er in hemelsnaam van hem verwacht ? Even verliet ik het gepeupel en vertaalde ik zijn rol:telkens als het woord fulmine viel , moest hij zijn aansteker aandoen want hij stelde nl. de bliksem voor. Onze gast zou dan ook nooit meer het woord Fulmine vergeten.

  bij een wandeling aan de kliffenkust belandden we op een wandelpad. Een speciaal bord verwittigde ons : attenzione percorso facile, opgelet gemakkelijke wandeling …

  waarbij er meteen een moeilijke afdaling via een steile trap volgde.

  bij het wijnfeest zorgde een rondtrekkende muzikale groep , waarbij de leden verkleed waren als monnik, voor veel ambiance . Aangekomen bij onze stand, startten ze hun repertoire. Na een tijdje zeiden ze tegen onze baas dat ze alleen nog maar voort zouden spelen indien ze een fles zouden krijgen. “ Geen probleem hoor” zei Erik en kwam met een fles water op de proppen.


  14-11-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:vakntie le amrche, overnachten in le marche, cupramontana, le marche, bed and breakfast le marche
  >> Reageer (2)
  11-09-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ferragosto in de Marche
  Cupramontana, 11 september 2015,


  Cari amici,


  Het zomerseizoen wuifden we weg naar het volgende jaar. We keken terug op een heel actief zomerseizoen zowel qua activiteiten als qua gasten. De hittegolven volgden elkaar nog op, gelukkig regelmatig afgewisseld met regenbuien en wat koelere dagen.

  Het eerste weekend kreeg ons dorpje Poggio Cupro een complete metamorfose; 100den skaters afkomstig uit heel de wereld overvielen het middeleeuws gehuchtje. Want door een eigenaardig toeval stond Poggio Cupro hoog aangeschreven in de skatewereld . 4 dagen beleefden we de Verdicchio race , twee dagen voor de Italiaanse kampioenschappen en de laatste twee de kwalificatie voor het Wk. Nl. zo snel mogelijk van de heuvel afdalen op een skateboard . Wij ontvingen een wat oudere (40) , tenminste in die wereld toch , Nederlandse skater, die ons wegwijs maakte in die wereld en de wedstrijd. De grootste moeilijkheidsfactor bleek uiteindelijk niet het parcours maar de hitte , want het afdalen gebeurde immers in een leren pak en meestal een zwarte helm en dat bij temperaturen van 40 graden. Beneden aan de rivier stelden de organisatoren een groot skatecamp op, doch weinig schaduw, sanitair en natuurlijk vele muggen. Talrijke kandidaten en familieleden zochten dan ook een andere logeerplek, doch de Girandola was meer dan volgeboekt.

  De pro loco, het organiserend comité waar Erik nu penningmeester was, bedacht talrijke leuke zomer events. Tijdens de speciale markt van begin augustus wijdden ze het beschilderde schoolbusje in. Street art kunstenaars mochten hun creativiteit loslaten, maar wel op voorwaarde van een kindvriendelijk motief. De Afrikaanse savannedieren vielen duidelijk in de smaak bij de kinderen! ! De avond sloot dan af met een gratis concert van een Engelse bluesrockartiest.

  Ferragosto of het bouwverlof voor heel Italië kreeg ook een speciaal programma, de zee moest naar Cupra komen. 2 grote zwembaden bouwde men op de piazza en allerlei spelletjes werden bedacht om de kinderen in het water te krijgen. Volledig overbodig, op de eerste dag om 10 uur stonden de eerste kinderen al in de rij om in het water te kunnen plonzen, want niet iedereen kon zich immers een dagje naar de zee of zwembadparadijs permitteren . Dus dolblije kinderen en natuurlijk ook volwassenen, want net zoals op de stranden stonden er ook ligstoelen opgesteld. Als afsluiter van een geslaagde dag, het optreden van de coverband van the Boss Bruce Springsteen, en hierbij natuurlijk at men american streetfood, hamburgers en hot dogs. Die vlogen het kraampje uit en er was veel te weinig.... 3 dagen moest deze pret duren doch de Neptunus god stelde het blijkbaar niet op prijs dat de zee verplaatst was naar de bergen . De volgende twee dagen goot het zo hard, dat alles , tot groot verdriet van de kinderen, afgelast moest worden. Maar Neptunus moet zich maar alvast voorbereiden, anno 2016 komen de zwembaden er weer!

  De middenstand van Cupra zorgde als altijd voor een avondeten op straat begeleid met muziek, dus eten en dansen was de boodschap.

  Onze gasten verbaasden zich echt over de talrijke activiteiten en genoten ervan. Ook al had een Belgisch koppel echt wel pech met zijn auto, in belgenland staakte hun voertuig al geregeld, doch hier met de tunnels en de ontbrekende pechstroken werd het toch behoorlijk gevaarlijk. Hun reisverzekering gaf uitkomst, een vervangwagen, een repatriëring van hun vehikel en een terugvlucht. Die laatste ook met veel problemen want door de zware onweersbuien in belgenland kon hun vliegtuig maar niet vertrekken. Dus dat werd een late thuiskomst en de auto zou pas binnen drie weken terugkomen. We ontvingen een Italiaanse bierbrouwer die een belg als brouwmeester had. Een Italiaans boeddhistisch koppel waarvan de zoon tijdens hun gebeden ijverig met zijn spelletjescomputer in actie was. Een familie die zijn 1000dste geocache in la bella italia haalde en een zangeres die deel uitmaakte van een zangkoor doch liever bij ons voor de rust verbleef.

  Augustus verwende ons rijkelijk met pruimen en eindelijk ook de allereerste smakelijke Royal en Leopolddruiven! de vijgen belandden al in de jampotjes maar de boom hangt nog vol.

  Door het fantastische weer startten vele wijnboeren al met de pluk van hun Verdichiodruiven bestemd voor de champagne en de schuimwijnen. Ons dorpje maakt zich op voor het middeleeuws feest en de komend weken volgen de wijnfeesten elkaar op.......wie nog heerlijk nazomeren wil, die kan nog altijd bij ons terecht.


  tanti saluti cari


  Isabelle en Erik

  Ps:

  de Engelse blueszanger trad de avond voor zijn concert in Cupra nog op in Hamburg. Maar zijn Engels publiek zal zeker sterk verschild hebben van zijn Italiaans. De eerste rij was immers bezet door de bejaarden van Cupramontana. Achteraf kwam een hoogbejaarde man ons nog bedanken voor het mooie concert, hij had zichtbaar genoten van de rockmuziek !.

  onze gasten met autopech werden telkens per taxi van de girandola naar de autoverhuur vervoerd. De taxichauffeur ontpopte zich tot reisgids en reed dan ook langs vele bezienswaardigheden zonder autogordel weliswaar. Om het signaal te omzeilen die normaal afgaat als de gordel niet ingeklikt is, had hij een ijzeren gesp ontwikkeld die hij dan in de gordelplek klikte...

  - andere street art kunstenaars mochten de binnenkoer van de school beschilderen. Oorspronkelijk bedacht men een muurschildering, maar de mevrouw van monumentenzorg ketste dat verzoek meteen af. Ze wilde er niets van horen want zij bepaalde wat mooi en wat lelijk was. Dan maar op houten panelen schilderen en die op de muren hangen.


  11-09-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:overnachten in de marche, vakantie in de marche, bed and breakfast in de marche
  >> Reageer (0)
  04-08-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.zomervakantie in de Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Cupramontana 4 augustus 2015,


  Cari amici,


  Al anderhalve maand zweten we samen met onze gasten onder een hittegolf, maar beter dat dan de regen van vorig jaar ! Het belooft in ieder geval positief te worden voor de olijfolie en de honing. De zomeractiviteiten startten ook dit jaar met de speciale Cupra Espone markt. Dankzij het warme weer bezochten talrijke mensen de markt en de viskraampjes die speciaal uit Cupra Marittima , onze tegenstad aan de zee, afgekomen waren.

  Leuk was tevens de tentoonstelling met foto's , voorwerpen en een filmpje uit de jaren 70 , waardoor we een mooie kijk kregen op Cupramontana tijdens de seventies. Een echte publiekstrekker vooral wanneer men zichzelf in een jongere versie terugzag.

  Het volgende evenement was de Notte del Verdicchio waar o.a. de fotoclub zijn jaarlijks tentoonstelling hield. De leden mochten dan mooie foto's tentoonstellen. Zelf bracht ik een halve dag in het kattenasiel door, waar ik dan , ondanks de moeilijkere omstandigheden, (katten poseren echt niet) toch nog enkele mooie portretten kon maken. Het hele gebeuren slaagde wonderwel, de tropische temperaturen overdag maakten de nachten superfijn, geen vestje of jasje nodig ! Voor de ambiance zorgde de muzikale band voorzien van gerecycleerde muziekinstrumenten.

  De bioaankoopgroep strikte de Franse filosoof Serge Latouche voor een vorodracht over zijn consuminderen filosofie, heel interessant .

  Tussen al de activiteiten door, vonden we toch nog tijd om de pas heropende site van de zwavelmijn te bezoeken. Ooit de grootste van West Europa om dan begin jaren 60 te sluiten.. Het museumpje was wel ouderwets maar het bezoek aan de site met gids en interessante uitleg maakte het allemaal goed. Zwavelmijnwerker bleek een zeer ongezond beroep, de meeste onder hen stierven jong. Maar het betaalde zo goed dat velen er toch werkten.

  Een professionele actrice en regisseuse stichtte begin vorig jaar een amateurgezelschap , dat nu mocht optreden in het binnenhof van het Sint Lorenzoklooster. Daar er enkele vriendinnen van mij meededen, was het een bezoekje waard. Een grappig stuk met leuke acteurs op een prachtige locatie.

  De wekelijkse activiteiten zoals de wijnbezoeken , olijfoliedegustatie en rondleidingen gingen ook dit jaar weer door met als nieuw aanbod de pastaworkshop.

  De volksdansgroep uit Cupra vierde haar 20 jarige bestaan en dat vierde ze door 3 buitenlandse groepen uit te nodigen, vooral die van Hawaï en Rusland veroverden met hun optreden het publiek. Wonder boven wonder kon ik zelfs met 2 gasten een bergwandeling maken met de wandelgroep. Geen wissel dat weekend en wat een geluk, een hele dag naar de Monte Sibilla , 2100m hoog. Maar wat een zware beklimming en dat zonder veel training en conditie….ja hoor op de terugweg gleed ik uit en had een pracht van een beenwond als souvenir. Gelukkig wandelde die dag net de vrijwilligster van het Rode Kruis mee, die kon mijn been dan goed inpakken. Terug thuis kwam de dokteres die ook mee had gewandeld meteen de wonde bekijken en ook meteen naaien. De wandelingen blijken dit jaar echt behekst te zijn. Jaren gebeurde er niets maar dan de zaterdag voor mijn tocht viel er eentje al telefonerend , pols gebroken. De zondag na mijn wandeling struikelde een wandelaarster bij de berg Cucco en die bleek dan haar schouder te hebben gebroken….

  IKEA organiseerde een stuntprijsdag, van o.a. 500 houten tuinstoelen van 70 euro naar 10 euro afgeprijsd. Dergelijke stoelen kochten we ooit toen we onze B&B opstartten in 2002 tegen 15 euro en we hadden die nog steeds !!!! Dus waagde Erik zich op de bewuste dag tot aan de poorten van de Zweedse meubelkolos…tussen nog honderde gegadigden . De poorten openden zich en de hele meute stormde naar de plek waar de begeerde artikelen stonden. Erik kon er toch mooi 6 bemachtigen !!!

  Ondertussen maakten we 2 dagen regen mee, maar tot grote opluchting van onze gasten kondigde zich de nieuwe hittegolf al weer aan, want vakantie vieren in la bella Italia, daar hoort zon bij.

  De 2 artikels in het tijdschrift Buonissimo heb ik dan eindelijk kunnen lezen en ook aan de wandelgroep kunnen tonen, fier dat ze waren om op 2 hele pagina's vermeld te worden in een Belgisch tijdschrift.

  Erik heeft het heel druk met de organisatie van de komende events, want 15 augustus staat immers voor de deur. Er zijn nog plekjes vrij in augustus en ook voor de 1ste zaterdag van september want dan verandert ons dorpje weer in een middeleeuws decor...of willen jullie eens het beroemde wijnfeest meemaken ???

  Maar eerst de 4-daagse Verdicchio Race in Poggio Cupro, de wereldkampioenschappen afdaling heuvel op longboards skateboards , ons dorpje staat op de kaart van de skate wereld !www.verdicchiorace.it


  Tot volgende keer.


  Tanti saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  mijn tandarts was net terug uit Belgenland. Hij vond het er prachtig (behalve het gure weer) en begreep niet wat wij noorderlingen in het chaotische armzalige Italië kwamen doen. Maar hij had wel een vraagje, of ik zijn boete kon vertalen. In Gent had hij nl. een parkeerboete opgelopen en die was nu via de verhuurfirma toch bij hem in Italië beland. Ik vertaalde de Nederlandse brief voor hem. Toen vroeg hij of hij geen korting kreeg op de boete ? Hier kreeg men immers mits betaling binnen de 5 dagen een korting. Nee hoor zei ik, dat is nu 1 van de redenen waarvoor wij hier gekomen zijn, in België bestaat dat niet.

  Als dank voor de vertaling moest ik de tandarts ook niet betalen….misschien een 2de reden om hier te wonen ?
  04-08-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in de marche. logeren in de marche, bed and breakfast in de marche
  >> Reageer (0)
  01-07-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juni, trouwmaand in de Marche ?
  Cupramontana, 1 juli 2015,


  Cari amici,


  De zingende nachtegalen maakten plaats voor het getjirpt van de krekels, nog steeds begeleid door de lichtshow van de vuurvliegjes.

  Corpus Domini, de religieuze feestdag op de 2de zondag na Pinksteren, viel dit jaar begin juni, precies in het midden van het bloemenseizoen. Dit kwam goed uit want Cupramontana maakte immers officieel deel uit van de Città con Le infiorate of de Steden met de bloementapijten.

  De lerares kunstgeschiedenis zorgde elk jaar voor enkele kopieën van bekende schilderijen. Deze keer schilderde ze de Sibyllen van Michelangelo op grote vellen papier. De week voor de festiviteit mocht iedereen die zin en tijd had , even bij haar thuis de gedroogde bloemblaadjes op de schilderingen plakken. Want de kleuren werden niet alleen door bloemen nagemaakt , maar ook door gekleurde rijstkorrels, slierten van palmbomen enz...2 dagen voor het feest vulde de natuur zich met talrijke Cuprensers die ijverig bremblaadjes, gras, rozen en andere bloemen plukten. Als het maar kleur had.

  De dag zelf was het vroeg opstaan geblazen, want om 5 startte men met het versieren van de de straten met bloementapijten . Alles met verse bloemblaadjes . De natuur werd langzaam wakker, maar in het centrum van Cupra gonsde het al van de activiteiten. De straten die allemaal op het plein uitmondden , voorzag men van tapijten met geometrische motieven,de Sibyllen zouden het plein zelf versieren. De race tegen de klok begon, maar niemand streste….er was nog altijd tijd om te praten met elkaar, om even in de bar een cappuccino te gaan drinken en om een babbeltje te slaan met de talrijke fotografen die graag de fotowedstrijd wilden winnen. Het thema was Kleur !

  Om 11 uur stipt begon de processie . Mijnheer pastoor liep met heel de groep mensen achter zich onder het baldakijn langs de mooi versierde straten . Om dan met een openluchtmis te eindigen op het plein. Ondertussen bezocht ik de tentoonstelling van de oude postkaarten van Cupramontana. De eigenaar ervan gaf graag een woordje uitleg zodat het een interessant bezoek werd. Blijkbaar was Cupra in de jaren 60 en 70 best belangrijk op toeristisch gebied, de stad kwam toch voor op de postkaarten Groetjes uit de Marche , als toeristische trekpleister !!

  Het weer was zoals elk jaar met de infiorata goed zonder zelfs een zuchtje wind. De sproeiers liepen toch onafgebroken rond de bloemblaadjes nat spuitend, zo zouden ze nog langer op de straten blijven.

  Doch de zondag erop zou de palio plaatsvinden die reeds uitgesteld was geweest door de hevige regenbuien. Ook deze keer was het kantje boord. Een fikse regenbui verjoeg de meeste bezoekers naar huis. Doch ondanks alles vertrok de middeleeuwse stoet door de straten van Cupra. Dit keer was Eriks adellijk kostuum al aan iemand anders gegeven. Een probleem want vindt maar zo'n lang gewaad…..die van het gepeupel waren te kort, die van de kardinaal misschien ?' doch nee ook die te kort. Uiteindelijk vond men dan toch nog een adellijk heerschap kostuum.

  Onze gasten filmden het hele gebeuren met de daar op volgende wijntonnenrace. Helaas vond men elk jaar steeds minder vrijwilligers om hieraan mee te doen en waarschijnlijk zou dit de laatste keer zijn geweest. Daarna mochten we met alle deelnemers in de parochiezaal samen gaan eten natuurlijk….

  https://www.youtube.com/watch?v=WY_9LX4wdRM


  Trouwen in de Marche blijkt enorm populair te zijn. We verwelkomden verschillende Nederlandse gasten waarvan de vrienden hier in het huwelijksbootje stapten. Tegelijkertijd logeerden er een Frans/Cambodjaans en een Italiaans/noordierskoppel bij ons voor een bruiloft van Zwitsers...

  Eind juni weer en dus organiseerden onze collega's van la Distesa voor de 8s te keer hun muziekfestival: Musica Distesa. Dit jaar waren de weergoden hen bijzonder goed gezind, prachtig weer !!!! het hele gebeuren verliep steeds professioneler...waar was de tijd dat alle collega's voor de catering zorgden en dat we samen onder 1 zeil schuilden voor de hevige stormbuien ????

  De junimaand was bijzonder gul qua fruitproductie, kersen, abrikozen en visciola kersen verwerkte ik tot talrijke jampotten. Hoog tijd want mijn voorrad van vorig jaar was echt bijna op.

  Nu nog het zandbakspeelgoed poetsen en alles is klaar voor de zomer op de Girandola....

  Viva le vacanze !!!


  Tanti saluti cari


  Isabelle en Erik


  PS:

  • Het mooie strand van de kliffenkust is niet altijd gemakkelijk te vinden. Onze Duitse gasten stonden dan ook beteuterd bij een gesloten hek. Toch zagen ze er talrijke auto's geparkeerd. Ze wilden al rechtsomkeer maken toen ze een vrouw in strandoutfit opmerkten. “hoe kom je aan het strand ?” Ze wees naar het hek. “maar die is toch dicht “ “oh” zei de vrouw, “ natuurlijk, maar je moet er over heen klimmen !”

  01-07-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:trouwen in de marche, vakantie in de marche, logeren in de marche
  >> Reageer (0)
  07-06-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meimaand feestmaand in de Marche

  Cupramontana 1 juni 2015,


  cari amici,


  dit jaar doen s 'nachts vooral de nachtegalen hun best , hele songfestivals maken we mee. De krijsende uilen komen helemaal niet aan de beurt of worden gewoonweg overtroefd. Bovendien genieten we nu ook van de nachtelijke lichtshows van de vuurvliegjes.

  Meimaand feestmaand zoals we reeds aankondigden, doch alle feesten meemaken... onmogelijk. Onze keuze viel op Camerino in Fiori. Een universiteitsstad meer zuidelijker in de Marche dat een weekend lang in bloemenstad veranderde. We deden er dan ook leuke ideeën op. Niet alleen de stad zelf veranderde in een plantenzee maar de klanten bij de schoonheidsspecialiste werden er omgevormd tot wandelende bloemen .

  Dit jaar lastte de beroemde oldtimer rally Mille Miglia in Senigallia een lunchpauze in , de gelegenheid om de sfeer op te snuiven en foto's te maken. De hele badplaats was in rep en roer, meer dan 400 oldtimers met chauffeurs van heel de wereld zouden hier stoppen. De rally ontstond in 1927 toen nog met hedendaagse auto's, maar de auto's van toen behoren nu echt tot de categorie oldtimers. Tegenwoordig betaalt men 3000 euro p.p. inschrijvingsgeld dus niet voor iedereen weggelegd, tenzij men ijverig spaart ! Dit jaar was de oudste wagen een Fiat van 1922 en de jongste een Citroen van 56. Het hele gebeuren gesponsord o.a. door Ferrari en Mercedes die de karavaan dan ook voorreden. Het blijft een rally en dus een wedstrijd van Brescia naar Rome heen en terug op 4 dagen tijd.

  De sfeer ademde nostalgie uit, de Italianen sowieso auto gek , hadden massaal vrij genomen. Wanneer had men immers de kans om èn dure moderne wagens te spotten èn mooie oldtimers. Want die stalen natuurlijk de show samen met de chauffeurs, die meestal ook aangepaste kledij droegen. De leerlingen van de hotelschool en de plaatselijke vendelzwaaiers verwelkomden de passagiers en de chauffeurs. Daarna was het natuurlijk kijken, afkeuren ,goedkeuren....we kregen waar voor ons geduld.

  Met het mooie weer konden op de Girandola de scooters van stal en het zwembad terug lucht krijgen .

  De verkiezingen van het nieuwe bestuur van de Pro Loco stonden voor de deur. Een Pro Loco is eigenlijk een soort gemeentelijke vereniging die alle evenementen van een gemeente organiseert en coördineert allemaal op vrijwillige basis. In het verleden kenmerkte onze Pro loco zich door ruzies e.d. want het bestuur was altijd wat politiek getint. Aanhangers van het gemeentebestuur alsook leden van de oppositie , maakten dikwijls deel uit van het bestuur, waardoor het allemaal moeizaam verliep. Erik had er graag van deel uitgemaakt, want hij vond dat er echt coördinatie moest komen tussen alle evenementen die in Cupra georganiseerd werden. Vaak wist men pas op de laatste minuut als er iets georganiseerd werd enz...

  De dag van de verkiezingen was het ook nog jaarvergadering van het oude bestuur. Daar werd al de toon gezet. Slechts 2 wilden van voren zitten, de andere bestuursleden weigerden , maar maakten de hele tijd commentaar vanuit het publiek. Ze vonden zelfs dat er wel veel nieuwe leden waren bijgekomen en dat die zich toch eens moesten bekendmaken. Erik was dit voortdurende kinderachtige commentaar uit het publiek beu. Tot ieders grote verbazing stond hij op , liep naar voren en stelde zich voor . Hierbij zei hij dat hij het ook gepast zou vinden dat de oude bestuursleden zich voorstelden. “ Oh”, zeiden de commentatoren “maar we kennen jou toch en jij ons toch ook?” “ Inderdaad, dus zijn we hier allemaal samen gekomen om iets voor Cupra te betekenen en zou ik nu voorstellen dat we kunnen beginnen met te kiezen”. Einde commentaar waarop eindelijk het stemmen zelf op de agenda kwam. Maar eerst moesten er kiesagenten aangesteld worden en tellers, want het gebeurde in het geheim en zeer officieel. 2 Chinese vrijwilligers werden door de burgemeester aangeduid en toevallig de 2 grootste monden van de hele avond. Balen dat ze deden ! Nu hadden de burgemeester en de tegenpartij hun leden goed geïnstrueerd op wie er gestemd moest worden, want hij wilde zoveel mogelijk neutrale mensen erbij hebben , om zo komaf te maken met die ruzies. Zo geschiedde het ook, o.a. Erik werd gekozen en mocht dan penningmeester zijn. Het nieuwe bestuur begon er met volle moed aan en met veel samenhorigheid !

  In Italië , maar ook in de Marche voelde men de crisis goed : heel veel bedrijven sluiten en het sociale opvangnetwerk is bijlange niet zo genereus als in Nederland of België. Gelukkig blijken sommige jongeren niet bij de pakken neer te zitten en bedenken ze allerlei initiatieven. Zo maakt een jong koppel sinds een jaar allerlei ambachtelijke zoetigheden, jams en chocolade. Hun winkeltje sinds kort in Jesi.http://www.pierredolcealcuore.it/

  Een ander koppel investeerde in 2 oldtimers die ze nu aan toeristen wilden verhuren om zo de Marche te beleven. Zo stonden ze bij onze Girandola voor het hek met een oude Triumph cabrio. Erik mocht er meteen een ritje mee maken. Binnenkort meer info op hun website: www.slowtravelmarche.it

  De ondergrondse steengroeve uit Cupra werd vereeuwigd door de fotoclub, het was er zo donker dat het moeilijk fotograferen was. Doch de meer ervaren fotografen uit onze club slaagden er in. Op een tentoonstelling kon men dan de kiekjes bewonderen, vooral dat er figuranten waren geweest om het harde werkleven uit die tijd uit te beelden.

  Dan kwam de langverwachte week voor onze vriend Bart die hier absoluut zijn 50ste verjaardag in de maand mei wilde vieren, want hier was het toch meer kans op mooi weer. De locatie was ook uitgekozen, Country House Vittoria , onder hun moerbeiboom.

  Helaas staakten de goede weergoden toevallig net gedurende die dagen en zeker op de feestdag zelfs, want zoveel liters neerslag maakten we nog nooit mee. Bovendien liep onze pomp uit het zwembad goed onder water en onze splinternieuwe pomp mocht al meteen naar de reparateur..... Een deel van de 40 vrienden kwam aan per vliegtuig en landde op Ancona. Met een groot bord Feest van Bart wachtten we hen op. Kwam er toch geen ex-gast van ons die ook Bart heette, op ons af. Stomverbaasd natuurlijk, hij wist niets van een feest.... Tja helaas voor hem , maar het feest was wel voor een andere Bart bedoeld!

  Op de feestdag zelf, werden we allemaal samen gezet in een apart zaaltje waar de groep niet zou onder doen voor een Italiaanse groep. Zoveel ambiance waardoor de andere Italiaanse gasten in het restaurant af en toe kwamen kijken wie die feestvierders waren. Het eten duurde van 13 uur tot 19 uur , waarbij we voortdurend onze smaakpapillen verwenden.... Daarna vertrokken we naar Cupra om de palio te zien. Doch door de stromende regen had men de wijntonnenrace afgelast.. Dan maar met heel de bende bij bar Ruggero binnengestapt, zo werd zijn verlies van de dag toch nog wat verzacht. Blijkbaar zagen we er goed uitgehongerd uit, want de bestelde dranken werden nog door allerlei hapjes begeleid ! Onze magen protesteerden nu wel heftig, moest er al weer gewerkt worden en dat op een zondag. Een leuke afsluiter van eht verjaardagsfeest we hadden de zon geen minuut gemist.

  De volgende dag bezochten we met zijn allen een olijfoliemolen. De zon was terug van de partij en zo belandden we na de hele uitleg in een decor van een Bertolli reclamespot. Omgeven door de olijfbomen, gezeten op banken en aan tafels onder de zonneschermen, leerden we hoe olijfolie geproefd werd . Bovendien smaakte elk gerecht met een andere olijfoliesoort ook weer eens anders. We hadden meteen middag gegeten !!!

  Dan nog de jaarmarkt onveilig gemaakt en 's anderendaags was het toch afscheid nemen. Een feest om in onze annalen neer te schrijven !

  De eerste beschreven wandeling in Cupra, de historische wandeling, een initiatief van de lerares kunstgeschiedenis ,werd ingewijd. . De leerlingen legden bij de historische punten om alles uit en er was ook een folder ter beschikking. Een Engelse vertaling moest nog volgen.

  Volgende belangrijke activiteit, de infiorata . Ijverig plukte men nu overal bloemen om op zondag de straten weer feestelijk te versieren met bloementapijten. Maar dat is voor de volgende maandbrief.


  Tanti saluti


  Isabelle en Erik


  Ps:

  bij het waterhuis stonden er wel elke dag files. Iedereen tankte het goede water. Opeens stopte een auto volgeladen met plastieken flessen met gekocht water uit de supermarkt , een koffer vol flessen spuit en plat water. Maar toch wilde de chauffeur ook nog water tanken....

  Tijdens de Mille Miglia moesten 400 auto's een parkeerplaats vinden voor de lunchpauze. De plaatselijke wachters (gepensioneerden die even gepromoveerd waren )regelden dat even.. Alle 1000 toeschouwers werden verzocht om op het voetpad te blijven zodat de oldtimers konden manoeuvreren. Dat lukte bij de eerste 4 auto's , maar daarna liep iedereen van het voetpad om die auto's te bewonderen, te fotograferen, aan te raken,. Terwijl de wachters tevergeefs schreeuwden dat iedereen op het voetpad terug moest...

  Om de 2 jaar worden auto's en scooters bij keuringsstations of bij erkende garages gekeurd. Erik ging met mijn 50cc scooter bij onze garage. Alles geschiedde er per computer , waarbij elke gekeurde handeling gefilmd werd. Om corruptie onmogelijk te maken. Totdat de uitlaatgassen aan de beurt waren. Dit gebeurde in een aparte hoek zonder camera. een 2-takt is natuurlijk vuiler en er verscheen een rood lampje. Een 4-takt werd erbij gehaald ,die de computer als goed registreerde en mijn scootertje mocht weer rondrijden...  07-06-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:overnachten in de marche,logeren in de Marche, evenementen in de Marche, vakantie in de marche, vakntie in Italie
  >> Reageer (0)
  13-05-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het seizoen van de Girandola terug begonnen  Cupramontana 11 mei 2015,


  Cari amici,


  geurende acacia's, duizenden zoemende bijen,het is eindelijk weer eens een traditionele Italiaanse meimaand. Maart roerde gelukkig een niet al te dikke staart en april op de paasdagen na, verwelkomde prinses Lente in alle glorie.

  De zaterdagwandelingen met de podisti kleurden zich elke zaterdag met meer groen en meer bloemen. We hadden zelfs de eer om een pas gerestaureerd kerkje te bezoeken, ooit aan een heel belangrijke weg gelegen op de grens tussen het Longobardische en Byzantische Rijk. Tegenwoordig bereikte men het kerkje via een smal bospad ...

  Eriks ouders logeerden hier enkele weken, dus werd er weer duchtig geklust op la Girandola. Maar de magen wensten af en toe gevuld te worden en zo bezochten we restaurant Vintora in de stadsmuur van San Marcello, een heel toffe eetplek, meer bepaald een coöperatie waarvan de leden de ingrediënten leveren voor de dagelijkse maaltijden. Seizoensgerichte gerechten en zo veel mogelijk chilometro zero.

  De komst van Isabelles zussen met hun kinderen leverde de gelegenheid op om het record van de langste tagliatelle van de Girandola te verbreken. Het stond nl. op naam van de Nederlandse neefje en nichtje : 3m lang. Wij gingen voor de 4m. Met man en kracht slaagden we er in !

  In maart herstartte ons seizoen en dit jaar waren onze eerste gasten zelfs Amerikanen die hier in de regio wijn kwamen proeven ! Ze hadden nl. een wijnwinkeltje in New York waar ze o.a. biologische Verdicchio verkochten van een kleine wijnproducent uit Cupramontana !

  Maar het leukste waren natuurlijk onze vrienden met hun kinderen die we zeker al minstens 20 jaar niet meer gezien hadden ! De zoon deed hotelschool , dus stonden er allerlei gastronomische evenementen op het programma. Met Erik en een truffeljager op truffeltocht in Acqualagna, dè truffelstreek van de Marche en zeker van Italië. Een pasta workshop mocht natuurlijk ook niet ontbreken. Dat gebeurde bij Carla, een specialiste in eetbare wilde planten en die ze dan ook verwerkte o.a. in haar pastasauzen. Het klaarmaken van de pasta alla chitarra met bijbehorend instrument zou voortaan geen geheim meer zijn, alsook het pastadeeg op zich. Gegeten werd dan samen in de prachtige serre achter de boerderij, een idyllische plek ! Na het eten nam Carla ons nog mee in haar domein en wees ons de planten aan die we net gegeten hadden.

  Het bleek de tijd van reünies te zijn want ook een ex-collega van Kind en Gezin logeerde eventjes bij ons en dit na 15 jaar , een prachtig weerzien !

  Ondanks het heropende seizoen ondernamen we nog een mooie uitstap naar Chioggia net ten zuiden van Venetië , ook piccola Venezia genoemd. Dat laatste misschien wat overdreven, maar het was wel een leuke , gezellige stad met veel water en bootjes !

  De tegenhanger van Cupramontana, de godin Cupra op de berg, moesten we toch ook eens bezichtigen, nl. Cupramarittima, de godin Cupra van de zee. Het moderne stadje direct aan de zee viel wat tegen, maar het historische dorp op de heuvel bleek wel de moeite. Hier keken de bewoners op kilometers lange azuurblauwe kleuren van de zee en de lucht.

  De openmonumentendagen gaven ons de kans om in een appartementsgebouw de historische fresco's te bewonderen. De bewoners van één van de appartementen waren zo gastvrij geweest om hun woonst aan het publiek te tonen. Zij woonden echt te midden van fresco's zowel op de wanden als op de plafonds.

  Een vriendin van mij werkte als vrijwilligster in het kattenasiel van Jesi. Het hondenasiel ernaast financierde de gemeenten, maar het poezenverblijf draaide louter op vrijwilligerswerk. Geregeld hadden ze dan ook geld nodig voor de medicijnen voor de 100 poezen. Na wat brainstorming besloten we om een garagesale te houden, zelf maakte ik met behulp van Eriks moeder een aantal lavendelzakjes die er ook verkocht konden worden.

  Het ingezamelde geld leverde weer wat medicatie op !

  Meimaand feestmaand is nu gestart en inderdaad allerlei initiatieven kondigen zich weer aan: de cantine aperte, waarbij in heel Italië de meeste wijnproducenten een opendeurdag weekend houden, , een Belgische vriend van ons viert hier zijn 50ste verjaardag , verschillende musea in de Marche organiseren een speciaal weekend , kortom si fà la festa ! Iedereen welkom en er zijn nog plaatsen vrij in onze B&B


  tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  Ps:

  tijdens een uitstap wilden we s 'middags gewoon een broodje eten. Dat konden we dan in een bar. Hier stond zoals altijd en overal de tv luid op. Maar we werden met alle egards bediend alsof we in een luxe restaurant plaatshadden genomen. Er was ook mogelijkheid tot warm eten , want al gauw kwam er een heel gezelschap binnen die aan een reeds gedekte tafel ging zitten. Met veel lawaai en bijbehorende chaos. De barman verontschuldigde zich herhaaldelijk bij ons voor de storing. Tevergeefs probeerden we hem gerust te stellen dat het ons niet stoorde. Het geluid van de tv had hij dan toch maar afgezet totdat hij dacht dat Erik er naar keek, en hup de volumeknop van de tv weer op zijn luidst gezet. Terwijl dat eigenlijk meer stoorde dan het getetter van het gezelschap.

  Hier stuurt men geen overlijdensberichten rond , maar op de muren van de gemeentes, worden overlijdens affiches geplakt. Een vermeldde het overlijden van signora Legumi weduwe van signor Fagioli. ( mevrouw Peulvrucht weduwe van heer Boontje)

  groot feest in Cupra : la casa dell'acqua ( het huis van het water) werd ingewijd. Voortaan hoefde ook de bevolking van Cupra geen water meer in plastieken flessen uit de supermarkt te sleuren. Nee op de Veemarkt kon men voortaan water tanken, zowel bruisend als plat water. Gedurende 2 maanden gratis en daarna voor 3 euro per maand. Italianen zijn immers de grootste consumenten van water uit de supermarkt. Terwijl ons kraantjeswater rechtstreeks uit de bergen komt. Nu was dat water van het huisje precies hetzelfde als ons kraantjeswater, doch volgens de mensen was dat van het huisje beter......


  13-05-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de marche, overnachtne in de marche, bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche
  >> Reageer (0)
  22-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's le Marche in februari
  naast het eten was er ook fotografie !
  Mooie wandeling bij de grot van de Vernino en de abdij van San Vettore  De grottenkerk en de kloof van de Rossa en Frasassi  Pizza eten met de vrouwen
  22-03-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de Marche, overnachten in de Marche, vakantie in de Marche
  >> Reageer (0)
  13-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Monte Conero in de Marche

  Onze regio le Marche wordt ook Italië in het klein genoemd; zee, bergen, heuvels en cultuursteden allemaal te vinden op 9694 vierkante kilometer ! De zee is hier bij de Monte Conero op zijn mooist ! 5oom hoge kliffenkust.


  13-03-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  Tags:monte Conero, overnachten in de Marche, vakantie in de Marche, logeren in de marche, B&B in de Marche
  >> Reageer (0)
  08-03-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Februari in de Marche  Cupramontana, 8 maart 2015,  Cari amici,


  Volgens ons leende februari de beruchte staart van de maand maart: zo konden we buiten eten en genieten van echte lentedagen, zo zorgden hevige en langdurige regenbuien voor wegverzakkingen of overstromingen. Bepaalde onverharde wegen werden dan ook bijna onbegaanbaar , een grote hindernis als men die benutten moest om bijvoorbeeld de verwarming aan te steken in een vakantiehuis. Ik slaagde er dan ook in om mezelf goed vast te rijden. Erik kon me ook niet meteen eruit halen, dan maar bij onze vrienden in de buurt een schop halen. Het vergrootte rescueteam vermeerderde hiermee ook het aantal raadgevingen maar uiteindelijk geraakte het autootje er ongedeerd eruit !

  Onze fotoclub nodigde een professionele modelfotograaf uit om ons meer wegwijs te maken in de modelfotografie. Hierbij had hij ook een prof. fotomodel meegebracht. Het bleek een zeer leerrijke dag te worden, ongelooflijk hoe een foto veranderde naargelang men de belichting vermeerderde, verminderde, men 1 paraplu gebruikte voor schaduw , of voor verschillende gekleurde achtergronden zorgde. Niet dat Erik en ik in de toekomst een carrière als modelfotografen business ambieerden. Doch meer wegwijs worden in de belichting leverde altijd voordelen op voor onze volgende foto's.

  De nieuwe kennis kwam goed tevens goed van pas bij het maken van foto's van de nieuwe badkamers (ondertussen ook de derde gastenkamer gepimpt) voor onze website www.lagirandola.eu

  Deze maand kregen we een nieuwe dakbalk in de keuken want 1 dreigde wel naar beneden te donderen.

  In de buurgemeente van Jesi mocht Erik zijn collega's i.v.m. onze vereniging van B&B's in Cupra informeren. Zij wilden nl. ook een dergelijke vereniging stichten.

  8 maart is hier traditioneel de vrouwendag, doch wij wilden hierop niet wachten en kozen hiervoor 17 februari uit. We bezorgden Riccardo van restaurant Orietta bijna een beroerte met deze pizza-avond voor le donne (vrouwen) . Die avond was hij de enige vertegenwoordiger van het mannelijke geslacht tussen 45 ladies !

  Onze wandelgids Alberto vertrok voor enkele weken naar India, dus nam Livio tijdelijk de scepter over de zaterdagtochten . Het werden 2 vlakke wandelingen, van 20km elk ! We bezochten de 2 rotskerken in de nabijheid van de grotten van Frasassi, waarbij dit op het einde toch nog een flinke stijging vereiste , maar met een 1000 jaar oud Mariakerkje als beloning .

  De 3de wandeling kende dan weer een serieuze klim naar een verborgen grot.

  De Archeoclub startte een voordrachtenreeks i.v.m. het 18de eeuwse Cupramontana: de eerste namiddag behandelde de Romeinse steen in de gemeentezaal. Na de invallen van de barbaren werd het Romeinse Cupramontana verlaten en vergeten. Langzaamaan ontstond een nieuwe nederzetting wat hoger op de heuvel, waar de huidige gemeente zich bevindt. Er kwam een nieuwe naam Masaccio en dat zou zo blijven tot de ontdekking van de Romeinse steen. In de Romeinse geschriften kwam dikwijls de naam Cupramontana voor maar niemand wist nog waar die stad ooit gelegen had, tot de steen opgegraven werd, want daar werd expliciet de naam Cupramonta in vermeld. Vanaf 1861 mocht Masaccio terug Cupramontana heten.

  Met de komst van de lente nadert het nieuwe seizoen, midden maart ontvangen we onze eerste gasten alweer. Het voorjaar, altijd een aanrader om onze streek te bezoeken, wie onze voorjaarsaanbiedingen wilt zien, raadpleeg onze site ! Siete tutti i benvenuti !

  Tot de volgende keer


  tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:


  De organisatie van de workshop modelfotografie verliep niet echt van een leien dakje, niet wat het fotograferen zelf betrof, maar wel de gastronomie. De cursus duurde nl een hele dag en de leraar wilde geen tijd verliezen met de gebruikelijke ellenlange zondagslunch...dus werd er louter heen en weer gecommuniceerd over wat we zouden eten, wie wat zou klaarmaken, hoeveel enz... resultaat we hadden gerust 3x zoveel cursisten kunnen voeden...

  Tijdens de wandeling startte Mauro verwoed te zoeken in zijn rugzak,. Wij vroegen of hij iets kwijt was geraakt. Ja zijn GSM. Na lang denken vermoedde hij dat die uit zijn rugzak was gevallen toen we van de parkeerplaats in Cupra vertrokken . In zijn haast om in een andere auto te stappen was de GSM waarschijnlijk uit zijn rugzak gevallen. Met wat geluk lag de Gsm nog naast zijn auto op de grond . Misschien dat zijn vrouw even naar de parking zou willen gaan ? Hij belde zijn vrouw op en vertelde heel het verhaal, waarop zijn vrouw laconiek antwoordde dat de Gsm voor haar neus lag op de tafel en dat hij die gewoon niet mee had genomen....maar thuis had laten liggen.

  Erik moest naar de tandarts net na de beruchte rellen van de Feyenoordsupporters in Rome. De Italianen waren hier echt geschokt want voor hen waren Nederlanders altijd beschaafde mensen geweest waarvan ze dergelijk gedrag nooit verwacht hadden.... De tandarts had het hier dan ook over met Erik die in de tandartsstoel zat .Plots ging de lamp uit boven de stoel De tandarts kreeg die niet meer aan de praat en dit net nadat hij Erik zijn beklag had gedaan over die Nederlandse supporters. Erik was toch ook immers Nederlander ?? “ Nee” hoor zei Erik “ik ben Poggiano van Poggio Curpo” Amper deze woorden uitgesproken of het licht brandde weer...


  08-03-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de marche, overnachten in de marche, vakantie in de marche, le marche, cupramontana, b&b in de marche
  >> Reageer (0)
  17-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand januari in de Marche
  Mooie wandeltochten:
  Werken in uitvoering:

  17-02-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de Marche, logeren in de marche, overnachten in de marche, vakantie in de marche
  >> Reageer (0)
  12-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandel-en fietsknooppuntennetwerk inde Marche

  http://hiking.cupramontana-accoglie.it/NL-index.php


  Naar analogie met het fiets en wandel knooppuntennetwerk in de Benelux nu ook rond Cupramontana in de Marche.  12-02-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  04-02-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Januari in de Marche
  Cupramontana, 3 februari 2015,


  Cari amici,


  Koning Winter verwende ons dit jaar met mooie lenteachtige temperaturen en dito zonnige dagen. Blijkbaar sloot hij een akkoord met Prinses Lente ! Hierdoor kriebelden de groene vingers en startte ik met het snoeien van de fruitbomen. Erik daarentegen zorgde voor een remake van de badkamers van onze B&B kamers Rossini en Montessori. Ook de vloer van kamer Rossini vernieuwde hij. Tevens stond er nu aan de straat een nieuw Girandola bord, mooier en duidelijker zichtbaar vanaf de straat .

  Ons project voor de kloostertuin in de gemeente Cupramontana, kreeg steeds meer vorm. De burgemeester stond achter het project en de gemeenteraad keurde het goed. Nu alleen nog een ontwerp samen met de architect bepalen om dan de laatste maar moeilijkste horde te kunnen nemen, het akkoord van Monumentenzorg.

  Alles kaderde in een groots plan, om van de gewelfde kelders van het Sint Catharina klooster een Verdicchiocentrum te maken; het VVV, de enoteca, het etikettenmuseum, dan hopelijk een mooi kloostertuin met in het torentje een kleine archeologische tentoonstelling van al de historische vondsten afkomstig uit de ondergrond van deze gemeente.

  Ondertussen wandelden elke zaterdag de onvermoeibare podisti vele kilometers, waardoor we mooie panorama's konden fotograferen. Tegelijkertijd merkten we het verschil in klimaat op, zo wandelde je in het groen en zo kon men bijna sneeuwballen gooien.

  Een voordeel als men in heuvel en bergachtig gebied woont. Weliswaar betekende dit altijd pittige excursies zelden vlakke omlopen .

  Alleen het fiets- / wandelpad vanaf de grotten(de bergen) tot Falconara (de kust) kon men best plat noemen. Helemaal volledig was het traject nog niet, er ontbraken nog delen ervan, doch een privébedrijf maakte onlangs weer een stuk erbij, langs de rivier met mooie begaanbare paden en mooie zitbanken om uit te rusten.

  De knutselvereniging waar ik vorig jaar manden vlechten leerde , beschikte nu over een mooie historische villa in Jesi. Hier organiseerde ze elke donderdag weer een andere cursus. Die van kramiek interesseerde me wel, hoe met echte pottenbakkersklei een lampje maken voor een theelichtje. De lerares was een heel toffe en uitstekende onderwisjkracht ! Alle kunstwerken zouden dan in haar oven gaan en dan zouden we binnen een aantal weken het resultaat kunnen zien.

  De bioaankoopgroep organiseerde een voordracht i.v.m. hennep, de soort die men niet kan roken. Ooit behoorde Italië tot de 2de grootste wereldproducent maar door toedoen van de Amerikaanse oliebaronnen werd dit wereldwijd totaal ontmoedigd. Doch daar olie steeds schaarser wordt en men terug grijpt naar natuurlijke grondstoffen bleek hennep een zeer mooi alternatief. Gemakkelijk om te kweken , zelfs zonder pesticiden, daar het gewas sterker en vroeger groeit dan alle andere grassen. Men kon het eten, verwerken tot bouw- en isolatiemateriaal en het zelfs weven !!!

  La Girandola is weliswaar 's winters gesloten doch vervelen doen we ons dus absoluut niet ! In februari , mits dat Koning Winter niet al te veel noten op zijn zang gaat hebben, staan nog andere evenementen op het programma, maar dat is voor de volgende nieuwsbrief.


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  Wij waren al een aantal jaren klant bij de telefoonmaatschappij Infostrada. Nu hadden ze weer een nieuwe aanbieding en Erik informeerde zich bij de telefoonwinkel van die firma of dat ook gold voor oude abonnees. Na eventjes gebeld te hebben verkondigde de bediening dat dit ook voor ons zou kunnen. We zouden zelfs het abogeld voor de Telecom niet meer moeten betalen. Hiervoor moest Erik alleen een papier ondertekenen en alles was in orde. Doch we ontvingen toch weer van Telecom een rekening om het abogeld bij hen te betalen. Wij antwoordden dat we een overeenkomst hadden met Infostrada enwe betaalden niet. Ook niet na een aanmaning. Gevolg geen telefoon meer. Erik terug naar de telefoonwinkel, doch wat bleek, zij hadden hetzelfde probleem aan de hand, en ook telefoon was afgesloten....

  Bij de zaterdagwandelingen vertrokken we soms in groepjes met verschillende auto's naar een bepaald punt. Vandaag mocht ik bij Mario in de auto samen met nog anderen, want hij had een spiksplinternieuwe Fiat Panda. Met alle snufjes erop en eraan. We zaten nog maar net of Mario gebood ons , tot onze grote verbazing , de veiligheidsgordels aan te doen. Iets wat ik tot nu toe nog nooit een andere Italiaanse chauffeur had horen vragen.. was hij zo bezorgd over ons ? Nee hoor, maar als we de gordels niet aan zouden doen, dan zou er een vervelend signaal volgen...  04-02-2015 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, overnachtne in italie, overnachten in de marche, vakantie in italie, vakantie in de marche
  >> Reageer (0)
  31-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2014 opde Girandola in de Marche
  Januari;  Februari:


  Maart:  April:  Mei:  Juni:  Juli:
  Augustus:


  %%%FOTO17/%%%


  31-12-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de marche, overnachten in de marche, vakantie in de marche, vakantie in italie, overnachten in italie
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2014 deel 2 van la Girandola in de Marche
  September:  Oktober:  November:  December:


  31-12-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren inde Marche, vakantie inde Marche, overnachten ine Marche, B&B in de Marche, Le Marche
  >> Reageer (0)
  27-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de maand november.
  Een interessant bezoek aan de gedroogde druiven van de Vernaccia wijn in Serrapetrona:  Etentjes bij de vleet, na de presentatie van de eerlijke koffie en het  jaarlijkse eten van de wandelgroep:  Mooie fotouitstap aan het  Joodse kerkhof in Ancona.  Mooie wandelingen met de groep uit Cupramontana:


  27-12-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de Marche, overnachtne in de Marche, B&B in de Marche, logeren bij belgen in Italie, logeren bij Nederlanders in Italie, le Marche
  >> Reageer (0)
  01-12-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mislukte olijvenoogst in de Marche
  Cupramontana, 2 december 2014,


  Cari amici,


  Een novembermaandbrief zonder vermelding van de olijvenpluk ???? Helaas was dit de zoveelste oogstramp van anno 2014. Zagen de imkers met lede ogen de povere honingopbrengst van hun bijen aan , de wijnboeren hun wijnoogst met 30 % ten opzichte van vorig jaar zinken, ook de olijfolieproducenten wensten deze annata orribile zo snel mogelijk te vergeten. De warme lente veroorzaakte een te snelle bloei, waarbij een groot deel van de bloesem opdroogde en er zo geen bestuiving plaats kon vinden. Het gering aantal ontwikkelde olijven mocht vervolgens de strijd aangaan met een natte julimaand en de daarbij horende olijfvlieg. Dit insect verscheen op het toneel normaal gezien pas einde september wanneer de eerste regenbuien de droge zomer wegjoeg. De dan gelegde eitjes in de olijf konden zich net niet voor de oogst ontwikkelen. Doch dit jaar kwamen de larven wel uit en aten hun buikje vol met olijf. Meerdere generaties olijfvlieg profiteerden van de rijkelijke maaltijden. De olijven rotten echter zo weg en vielen op de grond. Zulke rotte olijven leverden een slechte olijfolie op. De meesten besloten dan ook om niet te oogsten. Niet alleen een dikke strop voor de producenten maar ook voor de olijfoliemolens. Die laatsten leefden immers hoofdzakelijk van de olijven. Alleen die boeren die hun planten hadden bespoten, beschikten over mooie olijven. In de rest van Italië zag de situatie niet rooskleuriger uit, idem voor Spanje en Griekenland. Het groene vloeibare goud zou dit jaar haar naam echt waarmaken. De eerste berichten van diefstallen van olijfolie verschenen langzamerhand in de media.

  De meesten onder ons moesten afkicken van het feit dat er niet geplukt werd, ook voor mij één van mijn favoriete activiteiten. 's Morgens vroeg in de olijfboomgaarden starten , dan samen middageten onder de olijfbomen, vervolgens verder plukken totdat de zon onder ging. Om dan meestal na 2 dagen naar de olijfoliemolen te rijden en de versgeperste beloning op te halen.

  Gelukkig konden we zo dan mooie uitstapjes maken, naar Sefro en Pioraco, de laatste ooit een belangrijke papierstad, waardoor er ook veel water aanwezig was.
  De Marche , bekend om zijn speciale wijnen, kende een unicum in deze wereld: de rode schuimwijn La Vernaccia di Serrapetrona. Een kleine gemeente meer ten zuiden van ons , de enige plek waar ze die vervaardigden. In november kon men tijdens de opendeurdagen hun druiven drogerijen bezoeken. Een deel van de rode Vernacciadruiven persten ze nl. direct na de oogst en werd in vaten opgeslagen, het andere deel werd tot februari opgehangen of in kistjes gelegd om te drogen. We bezochten een kleine producent en een grotere wijnboer, zeer interessant en indrukwekkend om al die wijntrossen te zien en de opbrengst van het vorige jaar te proeven.

  De fotoclub organiseerde 2 foto-uitstappen zodat er weer vlijtig geoefend kon worden. In Cingoli genoten we van de stads objecten en in het Cardetopark van Ancona van de natuur.

  De wandelgroep vierde zijn jaarlijkse bestaansfeest; 6 jaar lang wandelden we iedere zaterdagmorgen over een mooie afstand in prachtige natuurlandschappen van de Marche. Onze feestlocatie , de mooie Sant Urbano abdij in Apiro, waar we lekker aten en de mooie fotomontage bekeken van de mooiste foto's , gemaakt tijdens de wandelingen. Een van de leden zorgde zelfs voor een mooie verrassing, 3 mooi versierde zelfgebakken taarten, één voor de jarige van de dag, één voor onze gids en één voor de groep waarbij de vlaggen de verschillende nationaliteiten van de leden aanduidden.

  De bioaankoopgroep organiseerde een mooie voordracht over eerlijke koffie en honing gevolgd door een heerlijk aperitiefbuffet.

  Ondertussen liep het seizoen van onze B&B langzaam naar het einde en kon Erik weer wat klussen. Na 12 jaar besloten we om de B&B kamers wat op te frissen zonder dat de charme en rustieke look ervan zouden verdwijnen !

  Nochtans bood de maand december nog vele kerstactiviteiten aan: de gezellige

  kerstmarkt op 8 december in Castelbellino waarbij deze gemeente op de eerste adventszondag de heuvel als kerstboom verlichtte tot 6 januari. De levende kerststallen waarbij historische dorpen in Bethlehem veranderen met bijbehorende figuranten en zelfs een levend kindje Jezus ! Om de nacht van 9 december niet te vergeten, waarbij overal in de buurt grote vreugdevuren de engelen de juiste route aan te wijzen naar Loreto.


  heel vele saluti van onze logeerplek in de Marche


  Isabelle en Erik


  PS:

  in Pioraco stapten we het VVV binnen . De bediende zei echter, dat het nu echt een verkeerd moment was om naar Pioraco te komen, veel te slecht weer. (de zon scheen volop) Nee , vervolgde de bediende zijn betoog, in mei dan moesten we de stad bezoeken en de omgeving want dan stond immers alles in bloei. Nu was het volgens hem gewoon verloren tijd.

  01-12-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de marche, ovenachten in de marche, vakantie in de marche, B&B in de marche
  >> Reageer (0)
  22-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand oktober in le Marche
  Het wijnfeest met het druiven vertrappelen:


  De mooie fototentoonstelling:


  Recanati, geboortedorp van dichter Leopardi:  Het emigratiemuseum:


  De zaterdagwandeling naar een oude nog werkende watermolen in Cingoli:

  22-11-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)
  15-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  Cupramontana 13 november 2014,


  Cari amici,


  Gelukkig vermeldt de oktobermaandbrief wel het verslag over het wijnfeest. Kon het gnocchifeest niet doorgaan vanwege gebrek aan vrijwilligers, het grootste Marchigiaanse druiven festijn telde gelukkig nog altijd voldoende helpende handen. Zoals elk jaar werkten de jongeren nu al een maand lang elke avond en nacht aan mooie praalwagens versierd met druiven, in de hoop dat zij de bewuste beker in handen konden nemen.

  Cristina van onze kraam kwam ons vragen of we dit jaar a.u.b. weer wilden meehelpen. “ Oh” zei Erik “ heeft Isabelle het je niet gezegd ??? “Wat ?” schrok Cristina. “Wij kunnen dit jaar niet , wij gaan op vakantie.” “ Oh” zei Cristina “wanneer dan ?” “Ja we vertrekken echt donderdag , de eerste dag van het feest.” “ Waar gaan jullie dan naar toe ?” wilde ze weten. “Naar Cupra” antwoordde Erik al lachend. “He hè!” opgelucht lachte Cristina mee, want we behoorden nu toch ondertussen al geruime tijd tot de vaste kern van het team. Meer nog , we waren langzamerhand één van de ouderen... als we grootmoeder Anita niet meetelden natuurlijk. De kranige 85 jarige hielp nog elke avond mee de piadina's en broodjes te maken.

  Dit jaar waren de weergoden gelukkig geen spelbrekers en genoten we van goed feestweer. Het publiek kwam dan ook in grote getale en dus was iedereen tevreden over de inkomsten. De praalwagens waren weer prachtig en de jury hield het uitermate spannend om de winnaar uit te roepen. Maar ook de fototentoonstelling over de boerderijdieren kende een enorm succes !

  Wij konden dan ook Cristina gerust stellen op het einde van het feest dat onze vakantie in Cupra uitermate geslaagd was !

  Onze gasten, èèn van onze allereerste ueberhaupt, genoten enorm van de Festa dell' Uva. Ze hielp in 2002 nog mee met de inwijding van onze pizza oven , nu alweer 12 jaar geleden ! Ze was kunstenares en ons gastenboek telde al mooie potloodtekeningen van haar. Deze keer maakte ze een mooie aquarel van een granaatappel.

  Hadden we met de bioaankoopgroep een mooie kruidenweekend georganiseerd, nu wilden we een stapje verder. Het Sint Catharinaklooster van Cupra werd eindelijk volledig gerestaureerd en hierbij hoorde toch een kloostertuin. Samen met de archeoclub kwamen we geregeld samen om brain te stormen om het project op papier te zetten. Eenmaal het groene licht ontvangen van de gemeente, zouden we ons kunnen uitleven met het uitzoeken van de kruiden e.d.

  Terwijl Erik opnieuw zijn jaarlijkse bijeenkomst vierde met zijn ex-klasgenoten tijdens één van de warmste oktoberweekends ooit, amuseerde ik me in Belgenland. De terugvlucht gebeurde samen met Eriks ouders want die kwamen weer voor 3 weken af. Natuurlijk werd er weer goed geklust maar maakten we ook mooie uitstapjes. O.a. naar Recanati, het geboortedorp van de bekendste Italiaanse dichter Leopardi. De film Il Giovane Favoloso, over het leven van deze poëet, was bijna volledig hier gedraaid en kwam een dezer dagen uit in de cinemazalen. Daar kon je in dit stadje niet naast kijken. Het hele dorp ademde Leopardi uit. Alle muren versierd met paletten , plantjes en fragmenten uit de gedichten van Leopardi. Ook de winkeletalages supporterden voor hun dichter. Een knappe sfeer. Maar wij kwamen niet voor het museum van de dichter, dat bezochten we immers al in de lente. Wij wilden het nieuwe emigratiemuseum bezichtigen over de geschiedenis van de Marchigianen die over heel de wereld emigreerden. Het startte midden de jaren 1800 naar Argentinië en de Usa. Om dan na WO II te verhuizen naar België, Duitsland enz... Een modern museum met touch screens waar men de documenten en foto's kon bestuderen die de Marchigiaanse verenigingen van heel de wereld opgestuurd hadden. Interessant !

  Tevens hernam ik deze maand de wandelingen van de zaterdaggroep langs de talrijke herfstdecoraties van de natuur, hier en daar echte Indian summer taferelen !

  De tijd van de oogst van het vloeibare goud kwam eraan, doch dat zou eerder het verhaal worden van het meest onvindbare vloeibare goud. Maar dat is voor de volgende maandbrief.


  Tot volgende keer


  tanti saluti cari

  van Isabelle en Erik


  PS:

  Ik maakte een afspraak met de kapster. Om 9 uur 's morgens als eerste klant. “ Maar” zei de kapster “ je weet..., kom niet precies om 9 uur want dan ben ik er nog niet…..

  15-11-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:wijnfeest, cupramontana, marche, vakantie in de marche
  >> Reageer (2)
  01-11-2014
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van september in de Marche
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het middeleeuwse feest in Poggio Cupro:

  Koeien:
  01-11-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:Marche, Cupramontana, vakantiein Italie, logeren in Italie
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de maand augustus in de Marche
  Een geocache in Poggio Cupro:  Veel lavendel:  Pizza avonden:  La pigiatura in Staffolo:  01-11-2014 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!