Inhoud blog
  • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
  • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
  • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
  • Lente in le Marche
  • 24 uur in Cupramontana
    Archief per jaar
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • blog over italie
  • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
  • toeristische info over de marche
  • overnachten in de marche
  • meer weten over de marche
  • info over italie
  • gourmet tochten in Umbrie en Marche
  • Nederlandstalige info over de Marche
  • scooters huren in de marche
  • verzamelsite voor blogs
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • activiteiten in de Marche (84)
  • gastronomie in de Marche (1)
  • wandelen in de Marche (37)
  • wonen in de Marche
    Italie in het klein
    06-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een mooie film over de Marche
    http://www.youtube.com/watch?v=7uuBczTETvE

    06-03-2013 om 15:51 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    05-03-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Winter in de Marche



    Cupramontana 5 maart 2013,


    Cari amici,


    De meteo van deze maand kan kort samengevat worden: grijs, koud en af en toe sneeuw. Met zo'n weer verhuisden onze activiteiten binnenshuis achter de computer. De gemeente wenste immers een mooie toeristische folder van Cupramontana om op beurzen, of andere plaatsen te verspreiden. Erik zorgde voor de lay-out, de bibliothecaressen van de stad voor de teksten, een Engelse collega van ons voor de Engelse vertaling en de fotoclub voor de foto's. Gelukkig selecteerde ik samen met deze laatste de afbeeldingen, want de kunstfoto's die zij soms uitkozen , zouden de toeristen eerder afschrikken; een close-up van de bloedende tenen van de Jezusfiguur bijvoorbeeld, of het klooster tijdens een sneeuwbui. Vakantiegangers wilden immers zon zien en vrolijke taferelen !

    Bovendien mocht Erik de regionale krant uitleggen waarom het de moeite waard was om Cupramontana te bezoeken. De streefdatum om de folders in de handen te houden: einde maart.

    Met enkele collega's bezocht ik de kruidenboerderij la Battinebbia. Een Belgische vrouw getrouwd met onze dierenarts kweekte al geruime tijd lavendel, rozemarijn, salie en tijm. Deze distilleerde ze tot essentiële oliën om die dan te laten verwerken tot zeep, shampoo en andere verzorgingsproducten. Een biologische wijngaard en een oude boomgaard omringden de kruidenvelden. We discussieerden over een mogelijke samenwerking voor onze gasten. Zo ontstond het idee om samen met de gasten enkele kruiden te oogsten, die te distilleren , zodat de gasten uiteindelijk hun eigen kruidenolie als souvenir mee konden nemen.

    Februari was mijn verjaardagsmaand, dit jaar verwende Erik mij met geschenken voor mijn hobby's: een mooie takkenschaar en een statief om te fotograferen ! Die probeerde ik meteen uit tijdens onze uitstap naar de Monte Catria, een 1700m hoge berg waar men ook skiën kan. Daarna daalden we af naar het mooie stadje Cagli, waar we een mooi restaurant vonden in de gewelfde kelder van het historische palazzo.

    Ondanks het grijze weer gonsde het van het leven op de laatste marktdag van de maand, overal groepjes oude mannen heftig pratend over de verkiezingen. Om 15 uur sloten de stembureaus hun deuren en dan met spanning afwachten.... Het resultaat kennen we allemaal , nu is het afwachten hoe de toekomstige regering eruit zal zien...


    Tot de volgende keer.

    Tanti cari saluti


    Isabelle en Erik.


    PS:

    • Erik kwam aangelopen om te zeggen dat ik in november een heel zak tulpen had vergeten te planten...hij vond die nl. in de struiken aan de straatkant. Dat leek me vreemd dat ik die niet eerder opgemerkt had. Ik zag het direct, geen tulpenbollen maar uienbollen. Waarschijnlijk had iemand die maanden geleden op zijn veld laten liggen, want de bollen liepen al uit. Met de laatste storm waaide de zak waarschijnlijk tot bij ons. Kon ik meteen weer kilo's uien planten...

    • In het restaurant van Cagli geraakten we aan de praat met de eigenaar ervan. Bleek hij nog in Belgisch Limburg geboren te zijn meer bepaald in Eisden !!! Zijn vader had er een aantal jaren in de mijnen gewerkt.


    05-03-2013 om 17:34 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    10-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van januari van Bed and Breakfast Girandola in de Marche
    Nog meer leuke kerststallen:

    Ons nichtje de trapeziste:

    Hier knielde het paard neer van San Romualdo:

    Mooie stenen borders:

    Ijsvissen en husky's:



    10-02-2013 om 16:08 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    Tags:vakantie in de Marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de Marche
    >> Reageer (0)
    04-02-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een mooie reis van de wandelgroep uit Cupramontana


    Cupramontana, 3 februari 2013,


    Cari amici,


    het nieuwe jaar is ondertussen alweer een maand oud en de winter al voor de helft voorbij ! We kunnen tot nu toe niet klagen, een klein beetje sneeuw, geheel verwaarloosbaar vergeleken met de hoeveelheid van vorig jaar en af en toe al primaverile temperaturen. Sommige middagen aten we zelfs al buiten. Erik profiteerde ervan om allerlei mooie muurtjes en borders te metselen rond de plantenbeddingen. Zelf snoeide ik al ijverig de fruitbomen.

    De feestdagen vierden we o.a. in Umbrië en dit jaar bezochten we in de Marche de kerststallen in Castiglioni van Arcevia. Een klein dorp waar de bewoners zich elk jaar uitleven in het maken en tentoonstellen van kerststallen. Elk materiaal is goed: pasta, wol, hout , de fantasie is onbegrensd. Het resultaat bewondert men al wandelend door de steegjes van het stadje. Bovendien weerklinkt mooie kerstmuziek uit luidsprekers.

    Op befanadag of Driekoningen nodigde de chocoalefabriek Perugina in Perugia haar personeel en ook anderen uit om de komst van de befana of de goede heks te vieren. De zenuwachtigheid die dan heerst bij de kinderen valt goed vergelijken met die tijdens de komst van Sinterklaas bij ons.

    In afwachting dat de goede heks verscheen , traden er enkele circusartiesten op. Waaronder ook ons nichtje van 11 jaar, dat 2x per week de circusschool volgt. Het optreden was heel leuk en natuurlijk ontvingen we allemaal van de peruginafabriek drank en gebak en chocolade !!!

    Mijn nichtje verbaasde ons echt met haar optreden aan de trapeze, ze was echt goed (ook al is dit de peettante die aan het woord is). Te zien op dit filmpje:

    http://www.youtube.com/watch?v=8PWDkJBqeEA

    De zaterdagwandelingen kenden weer leuke verrassingen: de steen van het paard van San Romualdo. Hier bleef volgens de legende het paard van de heilige stokstijf staan en knielde neer. De afdrukken van de knieën van het paard waren nog altijd duidelijk in de steen te zien. We passeerden tevens langs een gerestaureerde oude watermolen die nog altijd graan en mais maalt tot meel.

    Doch de reis naar Finland was uiteindelijk het grootste gebeuren deze maand. De wandelgroep die ooit begon als een kleine groep vrienden die elke zaterdag ging wandelen, groeide spontaan uit tot een wandelgroep , waaruit zich allerlei activiteiten ontwikkelden die niet allen iets met wandelen te maken hadden: , Engelse les, yoga, breien, pizza avonden en ook mooie reizen. Naar Nederland, naar het Zwarte Woud en Londen, altijd georganiseerd door enkele wandelleden respectievelijk afkomstig uit die landen. Dit jaar planden onze Finse medewandelaars een wandelreis naar Finland . Waar in Finland ? Het vakantieresort http://www.himoslomat.fi/, van een Fins koppel , dat een vakantiehuis bezat in Cupramontana, onze eerste Finse gasten ooit. Dus werd er veel heen en weer geregeld tot19 januari de vertrekdag .

    Onze groep bestond uit ca. 40 deelnemers waarbij we vertrokken van uit vliegveld Ancona om via een tussenstop in München door te reizen naar Helsinki. Daar aangekomen bracht een bus ons 250 km verder naar het merengebied. Natuurlijk lag heel Finland onder een dik pak sneeuw .

    We overnachtten in kleine groepjes in enkele huisjes die uitstekend geïsoleerd en verwarmd waren en heel gezellig ingericht, allemaal hout natuurlijk en ook allemaal een eigen sauna.

    De 5 dagen die erop volgden ondervonden we een VIP behandeling. We deden van alles, zwemmen in het ijskoude water met speciale pakken aan, curling en sleetje rijden. Finse sauna met de moedigen onder ons een onderdompeling in het ijskoude water van het meer (het moet gezegd Erik en vele andere anderen deden het, zelf sprintte ik van de sneeuw in de warme jacuzzi !!!)

    Sneeuwscooteren, sleeën met husky's, wandelen met sneeuwschoenen, bezoeken aan een kunstenaar , viltwinkels, elandenfarm. en proeverij bij bessenwijnen. Skiën en, langlaufen behoorden tevens tot de mogelijkheden. Ook teambuilding activiteiten met spelletjes, waarbij wij en vooral de Italianen er met veel plezier aan mee deden. De Finnen genoten ook, geen gezeur of geklaag van onze groep maar veel enthousiasme en gelach .

    Erik bekeek met de eigenaar wat de mogelijkheden i.v.m. samenwerking betreffende het toerisme zou zijn met Cupramontana. Je wist maar nooit!

    De temperatuur lagen hoger dan normaal voor de tijd van het jaar tussen de -4 en -14 graden en we brachten zelfs 3 dagen zon mee, onbestaande normaal in januari en februari.

    Met veel spijt in ons hart namen we afscheid van een heel mooie streek. Finland magisch in de winter , misschien eens een alternatief voor wintervakantie in Oostenrijk ?

    Meer foto's: http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/

    Terug thuis mocht Erik niet luieren, want de burgemeester liet hem meteen naar het gemeentehuis komen. Of Erik niet de coördinator toerisme wilde worden van Cupramontana in het 10 gemeenten project. Geen probleem. Meteen sprak Erik over de Finse contacten en over de ideeën opgedaan in het Finse VVV. Samen met de fotoclub van Cupra zouden we eindelijk voor mooie postkaartjes zorgen voor Cupramontana.

    Wat de fotoclub betrof, de fotocursus was beëindigd en het getuigschrift mocht ontvangen worden. Bovendien kreeg ik te horen dat ik de1ste prijs in de fotowedstrijd gewonnen had met het thema olijf.

    Een leuke verrassing.

    In afwachting van het nieuwe toeristisch seizoen genoeg te doen dus !


    Tot volgende maand.


    Tanti cari saluti


    Isabelle en Erik


    PS:


    • Bij het circusoptreden brachten we mijn nichtje tegen 15 uur bij de Perugina fabriek. De portier wist niets van een circus af, maar we mochten toch binnen. Waarschijnlijk zou het tegen 16.30 starten. In afwachting brachten we ons neefje naar een verjaardagsfeest. Om kwart na vier arriveerden we terug aan de poort, waar nu een heel lange rij auto's stond aan te schuiven doch de poort bleef toe. Half vijf, de portier weigerde de poort te openen, zijn instructies luiden kwart voor vijf, zeer onitaliaans....de circusartiesten die hier niets van afwisten maakten zich bezorgd, waar bleef al het volk of ging er niemand komen? Iemand van hen kwam poolshoogte nemen aan de poort, gelukkig er was volk !

    Om klokslagen kwart voor vijf opende de portier dan eindelijk de poort...



    04-02-2013 om 10:04 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    Tags:bed and breakfast in italie, bed and breakfast in de marche, wandelen in italie
    >> Reageer (0)
    30-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laatstte deel van jaaroverzicht bed and breakfast la Girandola 2012

    December 2012:


    De reusachtige kerstboom in Gubbio:

    Mooi december uitzicht:

    Buone Feste !!!


    Isabelle , Erik , Barbie en Bruno


    30-12-2012 om 16:21 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bed and Breakfast la Girandola: jaaroverzicht 2012
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Januari 2012:


    Het feest van de 40-jarige:

    City trip naar Amsterdam:

    Februari 2012:


    Bijna anderhalve meter sneeuw:

    Viering van een 50-jarige:

    Maart 2012:


    Les over fruitbomen snoeien:



    Weer een mooie wandeling met de wandelgroep:




    April 2012:


    Olijfbomen snoeien:




    Gnocchi leren maken:




    Mei 2012:


    Viering 10 jaar B&B la Girandola:

    Eindelijk de scooter :



    Juni2012:


    L'infiorata in Cupramontana:




    Juli 2012:


    Zelfs onze gasten wandelen mee met de wandelgroep:




    Augustus 2012:


    Het dorpsfeest is weer een succes:


    De pizza avonden op de Girandola ook:




    September 2012:


    Het middeleeuwse feest:

    Reünie met collega's in Tervuren:

    Surprisefeest voor een vriendin op de Girandola:


    Oktober 2012:


    Het wijnfeest:

    November 2012:


    Olijvenoogst:

    De wandelgroep viert 1700 km lange wandeling :




















    30-12-2012 om 16:17 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:bed and breakfast in de marche, vakantie in de marche
    >> Reageer (0)
    26-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.beste wensen van b&b la Girandola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    26-12-2012 om 10:52 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand november
    Rome:

    Olijvenpluk:



    Na een lange tocht van 1700km:


    Nog mooie herfstbeelden:


    26-12-2012 om 10:44 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    Tags:Bed and breakfast italie, bed and breakfast le marche,overnachten italie, overnachten marche
    >> Reageer (0)
    08-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Olijven plukken en persen in de Marche




    Cupramontana 2 december 2012,


    Cari amici,


    deze maand stond hoofdzakelijk in het teken van de olijven; eerst oogsten en dan wachten in de olijfoliemolen op het kostbare vloeibare groene goud !

    Maar eerst bezochten we samen met onze Belgische neef Romain de hoofdstad Rome , hij leerde nl. over de Romeinen, en de eeuwige stad moest zeker bezocht worden. Helaas kozen we een totaal verkeerde dag, want het regende er pijpenstelen, een zeldzaamheid voor Roma. Het Colosseum, het Forum Romanum, de catacomben èn het poezenopvangcentrum kwamen allemaal aan bod.

    Daarna een namiddag naar de show van Cirque du Soleil in een groot sportpaleis in Pesaro, aan de kust. Een fantastische belevenis, alleen eindigde het ietwat in mineur, een zwaar verstuikte voet. Nee niet omdat ik perse één van de kunstjes wilde nadoen, maar een domme val over een trede dat ik niet gezien had. Het olijvenplukken moest even gestaakt worden.

    Na een week rust, ging ik toch weer plukken, want het is gewoon een te fijne bezigheid, in de open lucht , soms tussen en in eeuwenoude bomen en met verschillende mensen. Plukken bij Italiaanse vrienden stopte altijd met een grote lunch zeker als de Italiaanse mama speciaal hiervoor was afgekomen uit Milaan. Ondanks de protesten van dochter en ons dat met een zware maag het toch wel moeilijk oogsten is, moesten we plaats nemen aan een goed gevulde tafel met pasta enz..

    Door de grote droogte en hitte van deze zomer waren er minder olijven, de kwaliteit van de olie bleek gelukkig supergoed maar het percentage olie die men verkreeg uit de olijven spectaculair laag In de molen maakten ze nog nooit zo'n slechte percentages mee.. Dit jaar bedroeg de wachttijd slechts een uur voordat het hele maalproces van onze oogst startte. Nadia van de molen maakte ondertussen bruschetta klaar met versgeperste olijfolie !

    Erik vertrok voor een weekje Belgenland en zou een lading bestelde bloembollen terug meebrengen. Via mijn schoonzus waren er connecties met een Nederlandse bloembollenkweker . Zij stuurde me een foto op van de hoeveelheid die ik voor 50 euro had besteld...Nooit gedacht dat men voor dat bedrag zoveel bloembollen kreeg...en het gewicht ervan 16 kg! Ryan air heeft als limiet 15kg per koffer.. Gelukkig was mijn moeder even in België en mijn neefjes kwamen ook even over naar la Bella Italië, zo zou Erik toch niet alle bloembollen alleen mee moeten nemen. Aan de controle keken ze even raar op, doch mijn moeder antwoordde snel dat het de beste tulpen uit Amsterdam waren !!!

    Met onze wandelgroep beleefden we wat speciaals. Een Nederlander met een vakantiehuis in Cupra , die bovendien regelmatig met ons meewandelde , vertrok op 18 augustus te voet uit Nederland om de 1700km tot Cupra te wandelen. De laatste kilometers wilden we echter samen met hem afleggen. De timing was prefect. Om precies 9.30 ontmoetten we hem op een bruggetje en klommen we samen terug naar Cupra , onderweg wilden we al wat van zijn avonturen horen. Aangekomen trakteerde hij ons in de bar , waar de burgemeester himself hem al stond op te wachten om hem te feliciteren met zijn prestatie.

    Het weer in november was zeer wisselvallig, van bijna 20 graden en zon tot mistig en regen. Toch maar alles in de winterberging plaatsen. Erik voorzag het huisje van een tegelvloer, dit werd waarschijnlijk een mooie plek voor allerlei cursussen. Nu de ideale overwinteringsplaats voor de geraniums en andere tropische planten . De tuinmeubelen kwamen terecht in onze hooischuur, de winter kon nu afkomen.

    Alvorens in de hooischuur wat te stapelen, moesten we natuurlijk weer wat rommel opruimen, hiervoor bood nu een nieuw containerpark de oplossing. Alles sorteren op karren en die dan in de bijbehorende containers gedaan. Alles wat nog goed was, werd dan verkocht in een kringloopwinkeltje.

    Vanavond zal in Cupramontana de kerstberlichting worden aangestoken en maakt iedereen zich langzaamaan klaar voor de feestdagen. Dat wordt dus nog kerstkransen knutselen voor het goede doel, de kerstmarkten bezoeken om einde december het nieuwe jaar in te luiden.


    A la prossima volta


    Tanti saluti cari


    Isabelle en eroik


    PS:

    • mijn zus had weer een leuk verhaal van een collega gids uit Umbrië. Die moest een groep rondleiden met een zeer enthousiaste en hyperactieve reisbegeleidster. Bij het uitstappen uit de bus viel ze en mocht ze al naar de spoed waar haar arm gebroken bleek.

    De volgende dag stond de reisbegeleidster weer present met een arm in het gips, maar dat kon volgens haar de pret niet bederven, vooruit wat stond er vandaag op het programma ?. Doch mevrouw was weer even te heftig bezig, weer een val en ja hoor nu was haar been gebroken. Helaas voor haar moest ze nu wel terug naar huis....

    – een wijnproducent ontving een heel groep klanten uit Toscane. 3 koppels ervan zouden bij ons overnachten. De 3 kamers waren gereed, doch zoals altijd met Italiaanse gasten die wilde niet bij die enz...kortom de 3 sleutels werden afgegeven en 's anderendaags aan het ontbijt zouden we wel merken wie er überhaupt was blijven slapen : 3 koppels, 2 of misschien niemand ????


    08-12-2012 om 16:00 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    10-11-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand oktober
    Nog meer festa dell'uva:





    De watercisterne:


    Het versterkte dak:


    Onze uitstap naar Firenze:


    10-11-2012 om 17:10 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:bed and breakfast Marche, logeren in de Marche, vakantie in de Marche
    >> Reageer (0)
    30-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.La festa dell'uva of het wijnfeest in Cupramontana


    Cupramontana, 30 oktober 2012,


    Cari amici,


    Een prachtige nazomer, dat maakten we nu opnieuw mee; af en toe een regenbuitje steeds gevolgd door veel zon en temperaturen boven de 20 graden. Geen wonder dat het wijnfeest dit jaar één van de meest geslaagde werd. Prachtig weer, goede bands die optraden, een verrassende sound and lichtshow geprojecteerd op het gemeentehuis, heel veel volk, amper incidenten...kortom una bella festa dell'uva. Opnieuw volop werk in de stand van de Cherubini waar we al zeker 10 jaar meehielpen. Zij vierden zelfs al 20 jaar stand op het feest waarbij t het evenement toen slechts 1 dag duurde. Tegenwoordig start men al op donderdag, de dag voor de cuprensers zelf met gratis inkom, de vrijdag en de zaterdag zijn concerten met optredens van in Italia bekende groepen en de palio van de pigiatura of de wedstrijd van het vertrappen van de druiven met de voeten. De zondag is de dag voor de families met de grote druivencorso, dit jaar heel moeilijk voor de jury om te bepalen wie de mooiste kar had gemaakt.

    Bij ons logeerden enkel gasten voor het druivenfeest, konden we tenminste wat uitslapen, wel nodig als je pas om 5 uur 's morgens in bed kruipt.

    Voor de meeste wijnboeren luidde het feest dit jaar uitzonderlijk het moment van het einde van de druivenoogst. Het mooie en droge zomerweer liet de druiven immers sneller rijpen ! Nu stond de olijvenoogst voor de deur, doch dit jaar weinig olijven en weinig olie in de olijven door de zomerhitte. Einde van deze maand hielp ik al vrienden met het oogsten doch de opbrengst was mager, dan konden we beter nog een tijd wachten.

    Terwijl Erik zijn klasgenoten op de Girandola ontving , verbleef ik een week in belgenland bij mijn zus, zodat ik toch 1 week van mijn nieuwe nichtje kon genieten: Chiara ! Maar wel koud in Belgie, minstens 10 graad minder, het was dus een opluchting toen het vliegtuig terug op de Italiaanse bodem landde, volop zon en warm, alle passagiers genoten van dit licht !!

    Het einde van het wijnfeest luidt meestal ook het einde van het toeristisch seizoen, nu zullen nog maar sporadisch gasten in onze B&B overnachten. Tijd om te klussen dus.

    Het zwembad werd toegedekt, de tuinmeubelen behandeld voordat ze in de winterberging belandden. Het dak van de schuur moest versterkt worden, dit doordat de nieuwe zonnepanelen extra gewicht vormden.

    De oude regenput of waterreservoir werd voorzien van een nieuw muurtje en terug met de regenpijp verbonden, dus voortaan konden we regenwater opvangen.

    Enkele amateurfotografen uit cupramontana stichtten in juni een fotoclub, hielden tijdens het wijnfeest een mooie tentoonstelling met foto's van de vroegere wijnfeesten . Nu organiseerden ze een fotocursus voor beginners, met een overrompeling van cursisten, ik zelf schreef me ook in . We werden dan amar in 2 groepen verdeeld. De cursussen starten hier altijd om 21 uur, doordat ze hier laat avvodneten en daar ze nooit stipt starten....maar wel interessant !

    De wandelgroep zorgde voor mooie wandelingen, waarvan 1 vlakke (nooit meegemaakt) langs de rivier, op één van de zeldzame fietspaden. Een der wandelingen begeleidde een vrouw die de zus bleek van een arts die bij de eerste dodelijke slachtoffers behoorde van de SARS ziekte in Azie.

    En het hoogtepunt , de uitstap naar Firenze, met zoveel deelnemers dat we een grote touringcar en een kleiner busje huurden . De weergoden overgoten onze uitstap met veel zon en 25 graden,en we kregen als gids een Cuprenser die tijdens zijns studies in Firenze was blijven plakken. Hij liet ons dan ook het meer onbekende Florence zien.

    Sinds gisteren hebben we 's avonds de kachel aan, de eerste herfststormen bezochten de Marche , maar waarschijnlijk maar voor even, want voor einde van deze week verwachten we opnieuw 20 graden. Goede vooruitzichten voor de olijvenpluk !En alle herfstfeesten zoals de funghi porcini, de truffels , Sint Maarten enz...


    tanti saluti cari


    Isabelle en Erik


    PS:

    • een paar van de wandelgroep startten in Firenze een praatje met bewoners van de bekende stad. “ we komen uit de Marche” zeiden ze tegen de firenzers. “ Zoiets vermoedden we al, we hoorden het geluid van de bergen in jullie stem.”

    • ik was weer eens getuige bij een voorlopig koopcontract van een huis in de Marche. Nu moest er weer een nieuw papier ingevuld worden: vanwaar men het geld had waarmee men het huis ging kopen....bankoverval ? Loterijwinst ?

    • Ook moest er een verklaring worden ondertekend , dat men het gekochte huis niet gebruikte om zijn geld wit te wassen !!!

    30-10-2012 om 17:36 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:feesten, le marche, overnachten, cupramontana, bed and breakfast
    >> Reageer (0)
    29-10-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van maand september
    Het middeleeuwse feest:

    Het surprisefeest:

    De reunie met het Kindertehuis:

    De oude vissershuisjes in Ancona:


    29-10-2012 om 09:58 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:feesten in de marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de marche
    >> Reageer (0)
    30-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.middeleeuws feest, suprisefeest, allemaal feesten op de Girandola





    Cupramontana, 30 september 2012.


    Cari amici,


    de maand september bracht dan eindelijk de langverwachte regen, de natuur dronk gretig van de vochtige rijkdom en de landbouwers ademden opgelucht op, het zou toch nog een beetje goed komen met de druiven...

    Onze gasten namen het gelaten op, het was immers vakantie en de organisatoren van het middeleeuws spektakel in Poggio improviseerden bescherming tegen de mogelijke buien. Doch tijdens het feest bleven de weergoden ons goed gezind en kon de viering plaatsvinden onder een droge hemel. Er gingen welgeteld 3 vergaderingen aan het feest vooraf. Erik mocht edelman spelen, er bleef precies 1 kostuum over voor een lange man en ik schikte me bij het gepeupel. Dat laatste zou tijdens het festijn moeten werken en opdienen, terwijl de adel zich te goed zou doen aan het lekkere middeleeuwse banket. Van te voren waren de kaartjes al verkocht en ook onze gasten zouden het allemaal mee mogen beleven. Het werd weer een fantastisch gebeuren, ons middeleeuws dorpje Poggio leent zich dan ook 100 % voor' zo'n evenement. De trommelaars en de vendelzwaaiers vertrokken voorop in de stoet gevogld door de adel en dan het boerenvolk. De gasten mochten dan al op de piazzetta plaatsnemen aan grote tafels . Daarna kwam de adel binnen en het feest kon beginnen. Het menu bestond weer louter uit gerechten die historisch correct waren, dus geen tomaten of paprika's maar vooral vlees, kaas, bonen , fazant en varkensvlees. Dit alles afgewisseld met optredens van de vendelzwaaiers en de vuurkunstenaars. Wij van het gepeupel konden alleen de restjes opeten, gelukkig bleef er genoeg .Tegen 2 uur 's nachts was het feest afgelopen, iedereen had ervan genoten.

    Hierna nam ik het vliegtuig richting belgenland, voor een miniweekend, vrijdag op en maandag terug, lang leve Ryan air.

    Het was dan openmonumenten dag en het toeval wilde dat het kasteel Robiano in Tervuren dan ook de deuren zou openen. Meer dan 20 jaar geleden herbergde het nog een kinderopvangventrum waar ik er 7 jaar werkte. De firma SAS die het kasteel toen opkocht , besloot er nu een speciale dag van te maken, niet alleen de deuren openen voor kijklustigen maar ook voor ex-medewerkers en ex-kinderen. Via ex-gasten van ons die in Tervuren wonen kwam ik het te weten. Dus meteen met vroegere collega's afgesproken voor die zondag. Maar eerst de zaterdag bij vrienden in Leuven wat van het Belgische eten en leven genieten, vol au vent eten met frieten, met de fiets naar Leuven en dan na veel veel gezoek eindelijk een dame blanche kunnen eten. De volgende dag naar Tervuren gereden waar ik met 2 oud-collega's en de dochter ervan op een terrasje weer veel kon bijkletsen. Dan vol spanning naar het kasteel, dat natuurlijk omgebouwd was. Waar ooit de slaapzalen en kleien douches e.d. stonden zagen we alleen kantoren. Maar het onthaal was perfect, op verschillende plaatsen projecties van oude foto's en het ex-personeel en kinderen kregen zelfs een speciale ruimte met koffie en gebak à volonté. Hier ontmoetten we nog andere collega's, het weerzien was geweldig, zeker na al die jaren. We hadden elkaar dan ook veel te vertellen . Gelukkig dat onze ex-poetsvrouw aanwezig was, ze bleek een enorm geheugen te hebben voor gebeurtenissen en namen !!! De kokkin uit het tehuis bezorgde ons de grootste verrassing met haar aanwezigheid. In 1992 wensten we haar nog een gelukkig pensioen toe. Als 80 -jarige was ze nu nog niets veranderd !!! En wat een weer, het warmste wat ik ooit meemaakte in Belgenland ooit.

    Na afloop spraken we af om toch een reunie in Italië te houden .

    Terug naar la Bella Italië, want nu kwam het surprisefeest eraan dat de echtgenoot van een vriendin van mij voor haar 50 jaar had georganiseerd. Zogezegd zou ze dat weekend voor een congres mee moeten naar Milaan, maar ondertussen zouden hun vrienden en hun dochter haar opwachten op het vliegveld om bij ons te komen.

    De verrassing was geslaagd, alleen het weer speelde absoluut niet mee, waarschijnlijk konden de weergoden de hemelsluizen niet meer toe houden, want de neerslag viel met bakken naar beneden en dan nog de mist erbij. De Italian experience zoals het project gedoopt was startte al aan de luchthaven met het programmablad. Bij aankomst wachtte er naast het Fiatbusje ook nog een Cinquecento op de jarige.

    In elke kamer een flesje olijfolie als welkom en dan meteen aan de Italiaanse lunch, binnen weliswaar. Daarna met de heel bende gewapend met paraplu's naar Fabriano om er het grappige fietsmuseum te bezoeken en dan op zoek naar schoenen voor mijn vriendin want haar Milano outfit was niet echt geschikt voor het onitaliaanse weer.

    's Avonds kon de avond met zelfgemaakte pizza's niet doorgaan wegens het koppige verzet van de goden hierboven om de sluizen maar weer te sluiten....Dan maar pizza's afgehaald en op de Girandola verder gevierd.

    's Anderendaags scheen de zon gelukkig weer en wandelden we met zijn allen naar een zeer mooi klooster tegen een kloofwand aangebouwd ! Na dit sportieve uitje reden we richting kust , de mooie kliffenkust , waar een heerlijke lunch op ons wachtte en dat op het strand !

    Na een sportieve klim terug naar de auto's om in Ancona te shoppen. De dames shoppen de mannen droppen op een terrasje.

    Mijn vriendin slaagde opnieuw in haar winkeltje en we konden terug naar de Girandola. We veranderden van outfit voor het gastronomische diner in een naburig dorp. Hier stak de echtgenoot een mooie speech af, opgelucht dat alle geheimdoenerij achter de rug was en er kwam nog een mooier ring als geschenk.

    Zondagmorgen namen ze ontbijt op terras, genietend van het mooie uitzicht , maar daarna was het weer naar de luchthaven, einde Italian experience.

    Nu werd het wat rustiger qua gasten, het gewone leven begon weer langzaam aan, de yoga startte terug en de wandelingen op zaterdag kon ik ook weer terug oppakken. De podisti hadden alweer veel leuke plannen : op zondag 21 oktober een wandeling in Firenze door iemand van Cupra die er woonde en de stad goed kende. Een twede plan: een reis naar Finland volgend jaar in januari, georganiseerd door Finse wandelaars en een Fins koppel dat een vakantieresort bezat in Finland en hier een vakantiehuis ! Weer veel om naar uit te kijken.

    Wij konden zelf ook nog een dagje strand meepikken met een bezoek aan de oude vissershuisjes in de rotswand van Ancona.

    September oogstmaand, de vijgen, de noten maar ook kilo's appels die ik tijdens de wandelingen met onze honden plukte. Tevens oogstte ik druiven van 3 verwaarloosde wijngaarden.

    De wijnboeren startten ook hun oogst, sommigen waren einde maan zelfs al klaar door de hitte en de droogte waren ze veel vroeger begonnen dan andere jaren.

    Het wijnfeest van volgende week zal dan ook eerder het einde van de wijnoogst dan het begin inluiden. Het einde van de maand oktober zal dan weer de olijvenpluk aankondigen. Maar eerst nog het oktoberfest georganiseerd door onze Nieuw-Zeelandse vrienden !


    Tot volgende keer.


    Tanti cari saluti


    Isabelle en Erik


    PS:

    • tijdens het middeleeuwse feest werd het gepeupel even meegenomen naar een broodjes kraam waar we even mochten pauzeren, de organisatrice zei: - geef die mensen maar een panino en water- water ? Wij wilden wijn !! dus begonnen we vino vino te roepen en we kregen het ook meteen want stel je voor, oproer van het gepeupel dat konden ze niet hebben...

    • de 1ste bijeenkomst voor de Finlandreis was gepland in een bepaald lokaal. We kwamen elkaar allemaal tegen op straat, en aangezien we elkaar al al lang niet meer gezien hadden, was er veel bij te kletsen. Zo stonden we daar , de groep werd steeds groter , de straat steeds kleiner, tot grote onvrede van de automobilisten. De bijeenkomst dan toch maar binnen laten doorgaan...



    30-09-2012 om 16:06 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    >> Reageer (0)
    29-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand augustus
    la scampagnata of het dorpsfeest:


    De pizza avond met muziek:


    De pizza avond met klein grut:


    Olijfolie proeven:


    de sportieve gasten:



    29-09-2012 om 17:08 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:bed and breakfast in de marche, logeren in de marche
    >> Reageer (0)
    23-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's van de maand juli
    la notte del verdicchio voor de regen:


    De bosbrand wordt geblust:


    De zonnepanelen zijn er: 


    Sting in concert:


    onze Hummelpoes:


    Etentje voor 20-jaar trouwjubileum:


    23-09-2012 om 16:25 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:bed and breakfast in de marche, vakantie in de marche
    >> Reageer (0)
    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italiaanse zomer op de B&B la Girandola


    Cupramontana 18 september 2012,


    Cari amici,


    deze zomer kan ik kort samenvatten, heet, heet, tropisch heet en grote droogte, op de regenbui tijdens de Notte del Verdicchio na. Uitgerekend op die dag openden de hemelsluizen zich en maakten de feestelijke nacht aanzienlijk korter.

    Ook bleven we niet gespaard van bosbranden, onze collega's van de camping evacueerden op bevel van de brandweer hun gasten en andere collega's hielpen we met inpakken, want het vuur naderde hun B&B al op 220m. afstand. Gelukkig blusten de helikopter en canadair dan uiteindelijk het hele vuur.

    Onze zonnepanelen werden aangelegd op het dak van de hooischuur, doch zouden uiteindelijk pas in september stroom beginnen te produceren.

    Deze zomer ontvingen we voor het eerst een Thaise gast en een Bulgaarse gaste. Weer nieuwe talen in ons gastenboek !

    Een Belgische familie wier zoon in Italië afstudeerde , kwam af om het bijbehorende feest mee te maken en zo hun zoon gelauwerd met laurierkrans te kunnen fotograferen. De pizza avonden hielden we wanneer de avonden wat koeler waren, met als uitschieter de muzikale pizza avond onder begeleiding van onze Engelse vriend gitarist en 2 meisjes met blokfluit en dwarsfluit. De laatste pizza avond had ik versterking van 3 kleuters die hun taak zeer ter harte namen en serieus het pizza deeg kneedden. Hun pizza's aan de oven zelf werden echte creaties.

    Onze oude fietsen die langzaam verroestten, kregen van een jonge gast een flinke opknapbeurt zodat van de 5 weer 3 deugdelijke rijwielen gemaakt werden. Zo konden de sportieve gasten gezamenlijk fietstochten ondernemen èn het avonturenpark uitproberen..

    De gebruikelijke bezoeken aan de wijnproducenten kenden natuurlijk veel succes , alsook het interessante bezoek aan de olijfoliemolen, waar Nadia de gasten uitvoerig uitleg gaf i.v.m. goede olijfolie en demonstreerde hoe te proeven.

    Ons busje vervoerde onze gasten dikwijls naar de proeverijen of als de gasten het wilden konden ze samen met chauffeur Erik een mooie tocht maken door de Marche .

    De jaarlijkse scampagnata in Poggio had natuurlijk weer plaats, deze keer een hele opgave om al die gnocchi's te bereiden in de hete barakken ! Maar we waren dit jaar met een grote ploeg, dus de honderden kilo's aardappelen werden snel tot gnocchi verwerkt !

    We trakteerden ons zelf nog op een fantastisch concert van Sting op het jazz festival in Perugia, een leuk klein stadion met ca. 600 bezoekers, intieme sfeer en wat een concert !!!!

    Een negatieve noot, de dood van onze 19-jarige poes Hummel die we ooit kregen van Gert Steegmans, de huide wielrenner.... Een grote troost was haar goede en fantastisch leven hier op de Girandola.

    Gelukkig gevolgd door wat beter nieuws, ons 20-jarig trouwfeest, meteen de afsluiter van alle persoonlijke feesten van 2012 . Dit vierden we dan in restaurant Erard, een mooi gastronomische eetgelegenheid, zeker in de zomer, want hun terras kijkt uit op het stadspark.

    Scootertochten bleken ideaal bij deze hitte, gratis airco !!! Ofwel ondernamen onze gasten een mooie tocht, of we reden er zelf mee en bezochten Braccano , het dorp met de muurschilderingen op de huizen ooit aangebracht door kunstacademies.

    Elke woensdag konden de gasten door Cupramontana rondgeleid worden, ik fungeerde als tolk voor de buitenlandse toeristen.

    Van het leuke zomerseizoen namen we afscheid met een spaghetti vond en ijs toe met alle gasten die er waren.

    September stond nu voor de deur met het middeleeuwse feest van Poggio waar we dit jaar mee zouden helpen en we sprongen zomaar ook een nieuw cyberspace area door de aanschaf van een Smartphone en tablet.....

    De herfst kon beginnen.



    Tanti saluti cari


    Isabelle en Erik


    PS:

    • Op onze kaartjes online aangeschaft voor het concert van Sting, stond dat het verboden was om tijdens het concert te fotograferen en te filmen. Erik vond het dan ook beter om geen fotoapparaat me te nemen. Doch we zijn in Italië, niet waar en natuurlijk krioelde het van de fotoapparaten, van Gsm's met camera's enz... Alleen wij hadden niets mee....en aan het begin van het concert werd toch nog gevraagd om niet te fotograferen en te filmen....nog nooit zoveel fotografen en filmers meegemaakt...

    • met vrienden wilden we het interessante kloostermuseum bezoeken. Doch het bleek vooral vergane glorie te zijn, bijna altijd toe, behalve tijdens de misuren op zondag.

    • Het interessante fietsmuseum in Fabriano wilden we nog eens bezichtigen met vrienden. De gebruikelijke suppoost vergezelde ons wetende dat wij Italiaans konden en dat wij eventueel konden vertalen. Doch onverwachts moest hij terug naar de ingang want er kwam een 2de groepje aan, Fransen...Ik stelde voor om ook voor hen te vertalen. Doch na 2 minuten kwam er een andere suppoost naar ons , met de mededeling aan zijn collega dat hij toch verantwoordelijk was voor de Franstalige bezoekers. De 1ste suppoost werd kwaad en stuurde hem meteen terug naar de ingang want wie zou anders de nieuwe bezoekers verwelkomen ??? na 2 minuten stond de 2de suppoost terug daar, want hij vond dat maar niets dat die signora (ik dus) altijd moest vertalen, zo zou de rondleiding immers uuuuren duren...hij werd weer stante pede teruggestuurd. Na 5 minuten stond hij terug , nu heel triomfantelijk met de mededeling dat Maurizio aangekomen was, dat de ingang nu bemand was en dat hij nu de rondleiding in het Frans kon doen. Suppoost nummer 1 gaf toe, doch onze vrienden en Erik en ik zouden wel met hem meegaan want wij konden immers Italiaans

    • In de buurt was er een groot aquapark met allerlei glijbanen toestanden. Een dag was het bewolkt en 25 graden. Onze gasten stonden aan de ingang...doch men moest wachten op de toestemming van de directie of men vandaag met dit frisse het zwembad ueberhaupt konden openen ???? na een kwartier en nog steeds geen directie trapten onze gasten het af. Misschien zou het morgen 30 graden worden , zou het dan warm genoeg zijn om de deuren te openen ?

    • Elke dinsdag was er een Nederlandstaligen rondleiding in Perugia verzorgd door mijn zus. Ook enkele gasten van ons wilden er naar toe . Via de minimetro hadden we hen aangeraden, was het centrum het gemakkelijkste te bereiken.. Doch de week van 15 augustus bleek de minimetro toe voor onderhoud (!) en reed er een busje naar het centrum. Ook goed, alleen bleef de bus maar rondrijden (wel 2 uur lang) , stopte nooit en zo misten onze gasten hun gidsbeurt .


    19-09-2012 om 17:26 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:vakantie le marche, bed and breakfast le marche
    >> Reageer (0)
    05-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand juni
    cantamaggio:

    Bloementapijten:


    Kersenjam maken:

    Europakampioenschappen:
     

    Biomarkt:

    QRcode:

     


    05-08-2012 om 12:13 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de marche
    >> Reageer (0)
    29-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand mei
    het vieren van  de 90-jarige:


    de professor botanica en de orchidee:



    cantine aperte:


    Een wandeling in een spectaculaire canyon:


    29-07-2012 om 22:07 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.veel te doen in de Marche


    Cupramontana, 10 juli 2012,


    Ciao amici,


    de natuur zucht onder de 4de hittegolf van deze maand, de hoeveelheid water begint ook kritiek te worden....de wisselvallige lente lijkt alweer een tijdje achter de rug.

    De wijncursus wijdde Erik in de geheimen van de rode, witte en schuimwijnen. Zelf dompelde ik me in de wereld van spontane planten en kruiden van onze regio. 2à 3 avonden theorie gedurende 4 weken , de praktijk tijdens mooie wandelingen. Een boeiende cursus, waarbij de professor botanica ons, bij de laatste les, beloonde met 2 fantastische flora boeken.

    Midden mei en juni altijd de mooiste wandelmaanden wat de natuur betreft, de hele plantenwereld leek een competitie te houden voor de mooiste bloemen. Onze zaterdagwandelingen overtroffen elkaar keer op keer. De Monte Cipollara met zijn wilde bloeiende uien (cipolle de naam van de berg verklapte het reeds). De pioenen op de Monte San Vicino...maar de meest spectaculaire beleefden we bij de verkenning van de Fosso Scuo of de donkere gracht. Een wandelpad verstopt in een bos bracht ons uiteindelijk via veel geklauter in een indrukwekkende canyon.

    Tijdens één van onze pauzes in een dorpje maakten we kennis met een oud vrouwtje, 90 jaar werd ze die dag. Meteen een startsein voor de groep om te zingen voor de jarige.

    Dankzij het talent van een van de wandelaarsters, een kunstlerares, wandelden we voortaan in een mooi podisti outfit .

    Natuurlijk het drukke seizoen naderde , met meer en meer wisselingen van gasten op zaterdag , dus konden we niet meer altijd mee.

    Zelf ontving ik na meer dan 30 jaar een ex-klasgenootje van de lagere school en Erik van zijn middelbaar onderwijs.

    Onze Limburgse stamgasten zorgden zelfs voor een Limburgse specialiteiten verrassing, we verheugden ons ook op ex-Schalkhovenaars, oude dorpsgenoten dus.

    De lerares schilderkunsten bezocht ons met haar ouders waarvan haar vader ons het recept onthulde voor de echte Hasseltse speculaas !

    Recent een ex-collega van mij van de VDAB uit Tongeren die nu weer collega blijkt , want zijn vrouw en hij verhuren vakantieappartementen in Tongeren.( www.heurwinning.com )

    Een groot evenement, de Giro passeerde in de Marche, niet de eerste keer, maar nu wel dichtbij onze deur. Een vriend van ons, een echte wielerfan toonde ons een mooie toeschouwersplaats, waar we inderdaad de beklimming van de wielrenners mooi konden volgen.

    Cantamaagio kondigde zich opnieuw aan; een oude traditie waarbij de muzikanten vroeger van boerderij naar boerderij trokken om een concert te geven, en zo wat bij te verdienen. De groep Damigiana wist ons te vinden doch zoals elk jaar waren onze gasten de hort op. De groep besloot ons dan maar een privéconcert te geven compleet met dansmuziek ! Onze gasten misten zo wel een leuke namiddag.

    De cantine aperte of de opendeurdagen van de wijnproducenten stond ook op het programma, de gasten in onze bus geladen en zo lekkere wijn gaan proeven.

    De bloementapijten sierden ook dit jaar de straten van Cupramontana onder de traditionele stralende zon.

    Eind mei ging Erik voor het eerst in zijn leven onder het mes. Hij was in april gevallen, had een knobbel eraan overgehouden op zijn schouder. Na 2 maanden besloot men toch foto's te laten nemen, bleek zijn schouder uit de kom en een bot dat eruit stak. Een medisch wonder, want normaal zou men vele pijn moeten hebben en niets meer kunnen bewegen. . De operatie vond plaats in het Dus in het ziekenhuis van Jesi , waar Erik via een rollend tapijt op de operatietafel belandde . De chirurg legde alles goed uit en na 4 uren was zijn schouder terug in orde. Maar natuurlijk kon hij nu bijna niets meer doen. Toch moest het snel genezen want Erik moest einde maand met 2 Amerikanen rondtoeren. Dat lukte perfect en de 2 Amerikaanse toeristen waren nu echte Marche liefhebbers geworden.

    Het oogsten van fruit startte nu ook, bij mijn buurvrouw de kersen geplukt en bij ons zelf de visciola of wilde kersen voor de confituur. Mijn neefje uit Umbrië die hier op sportkamp was, ontpopte zich tot een ware kersenontpitter !

    Elke begin van de maand organiseerde de gemeente voortaan een kunst- en biomarkt wat veel succes kende ! De prachtige kraampjes verrijkten onze piazza.

    Het artikel van de Smaak van Italië lag nu ook in de winkels en we kregen mooie reacties.

    Mijn scooterdroom werd vervuld, een mooie Scarabeo Aprilia 50cc. Alleen bleek het rijden erop minder gemakkelijk , toch zeker als men geen 18 meer is. Maar tegenwoordig rijd ik er naar de bakker, en naar Moie en naar....

    De EK voetbal bracht grote verrassingen: Nederland meteen uitgeschakeld en Italia warempel tot in de finale. Daarmee had men hier niet gerekend , dus wie op het einde nog een vlag wilde kopen,ving echt bot. Bar Rugggero weer de beste plaats om de match te volgen, maar helaas geen groot feest zoals in 2006 .

    De gemeente investeerde nu in gratis Wifi op bepaalde plaatsen voor de toeristen en elk monument voorzag ze van een plakkat met de geschiedenis en QR code.... Binnenkort de nacht van de Verdicchio, het dorpsfeest in Poggio......het seizoen is weer gestart !


    Tot de volgende keer


    Tanti saluti cari


    Isabelle en Erik


    PS:


    • Een van de wijnproducenten vierde zijn 50-jarig bestaan. Wij waren ook uitgenodigd .Van te voren moest men meedelen of men voor de receptie en geleide wandeling kwam of voor het avondeten. We meldden ons alleen aan voor de wandeling in de wijngaarden en de receptie en namen onze gasten mee. Doch het begon te stortregenen, oei daar ging de wandeling en de receptie, dan maar meteen starten met het avondeten. Zo genoten wij van een heel diner en wijn à volonté

    • Erik bezocht een restaurant met zijn 2 Amerikanen, waar we al een tijdje niet meer gewest waren. Hingen er allemaal foto's van de voetbalclub Manchester City en Ballotelli, het enfant terrible van de Italiaanse voetbal. De kok in het restaurant was eigenlijk de kok van die ploeg en als het zomerpauze was, kwam hij terug in zijn restaurant hier in de Marche. Begon het voetbalseizoen weer, dan reisde hij naar Engeland en kookte zijn moeder in zijn Marchigiaans restaurant. Dit doordat de trainer van de ploeg afkomstig was uit de Marche.

    • De operatietafel in het ziekenhuis van Jesi bleek niet echt overeen te komen met Eriks lengte. Geen probleem zei de chirurg tegen Erik, we zijn hier bij de afdeling orthopedie, een amputatie van de voeten kan er nog bij. Ja ja zei Erik maar ik ben Hollander, dus dat worden 2 operaties voor de prijs van 1 !





    10-07-2012 om 17:35 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, bed and breakfast in de marche, bed and breakfast in italie
    >> Reageer (0)
    07-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een artikel in de Smaak van Italie en een mooie blog over Italie
    Dat komt ervan als je een journaliste en fotografe over de vloer krijgt, als resultaat een mooie stuk in een toffe blog over la bella Italia:

    http://ciaotutti.nl/inviaggio/warm-welkom-in-cupramontana/

    en een mooi artikel in het tijdschrift de Smaak van  Italie net verschenen en verkrijgbaar in de winkels:

    http://www.desmaakvanitalie.nl/cupramontana/

    07-07-2012 om 12:46 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:vakantie in de marche, logeren in de marche, de smaak van italie
    >> Reageer (0)

    Foto

    In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • inderdaad (isabelle)
        op herfst in de Marche
  • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
        op herfst in de Marche
  • reactie (isabelle)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • kapper 9h (Christel)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • ;-) (4ke)
        op belevenissen in augustus en september in de Marche

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs