Inhoud blog
  • Septembermaand was geen rustmaand op de Girandola
  • Hoe 3 zomermaanden op onze Girandola voorbij vliegen......
  • Meimaand, eventmaand in Cupramontana
  • Lente in le Marche
  • 24 uur in Cupramontana
    Archief per jaar
  • 2018
  • 2017
  • 2016
  • 2015
  • 2014
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • blog over italie
  • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
  • toeristische info over de marche
  • overnachten in de marche
  • meer weten over de marche
  • info over italie
  • gourmet tochten in Umbrie en Marche
  • Nederlandstalige info over de Marche
  • scooters huren in de marche
  • verzamelsite voor blogs
    Zoeken in blog

    Categorieën
  • activiteiten in de Marche (84)
  • gastronomie in de Marche (1)
  • wandelen in de Marche (37)
  • wonen in de Marche
    Italie in het klein
    06-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'infiorata en de feesten op de Girandola



    Cupramontana, 4 juli 2011,


    Met de maand juni startte eindelijk de zomer met s 'nachts de vuurvliegjes en de graskrekels , en de luidruchtige cicaden overdag. De kersenpluk bij Franca beloofde dit jaar een rijke oogst: wel 1000den kersen versierden haar 60 hoogstam kerselaren.

    Na de zoete kersen wachtten de visciola of wilde kersen om geplukt en verwerkt te worden tot lekkere jam voor het ontbijt.

    De Girandola vulde zich langzaamaan met gasten; een schilderscursus georganiseerd door een lerares met een 4-tal leerlingen en partners. Terwijl de cursisten het witte doek trachten te vullen met het mooie Marchigiaaanse landschap, vermaakten de partners zich met het verkennen van de omgeving en het klaarmaken van de lunch. De schildersborstels werden ook eens neergelegd voor een wijntour. Hier verwende de wijnboerfamilie ons met een mooie wandeling door de wijngaarden en een wijndegustatie met zelfgemaakte taarten en vlees van het eigen varken. Dit allemaal onder het prachtige decor van de olijfbomen, alleen het Bertollilabel ontbrak. De moeder des huizes liet bovendien een plaatselijke fabriek hun wijn en olijfolie verwerken tot lichaams verzorgings producten.

    Natuurlijk stond ook het bezoek aan de olijfoliemolen op het programma. Nadia legde ons enthousiast de 2 verschillende persmethodes uit, de traditionele en de moderne. Tevens leerden we de technieken van het olijfolie proeven en mochten we weer hapjes eten. De zomerse temperaturen lieten bovendien ook een eerste pizza-avond toe. Het eindresultaat van de schildersweek zou niet misgestaan hebben op bepaalde tentoonstellingen.

    De gezellige schilders maakten plaats voor West-Vlaamse gasten. Zij hadden het geluk om een wandeling te maken met de podisti. Op het oude pad, jarenlang gebruikt door de arbeiders van Castiglioni om naar hun werkplaats Arcevia te gaan , 10km maar wel in stijgende lijn. De mooie panorama's volgden elkaar op; zonnebloemen , koriandervelden en het middeleeuwse stadje Arcevia op de achtergrond.

    De terugtocht gebeurde per lijnbus, tot grote verbazing van de buschauffeur. Normaal 1 passagier en nu een hele invasie van 40 personen, die nog vrolijk zongen ook.
    De gids van de podisti organiseerde ter nagedachtenis van zijn overleden zoon (5 jaar geleden door een arbeidsongeval) een muzikaal concert in de kleine abdij Beato Angelo. De groep la Macina verzamelde al jaren volksliederen die tot nu toe uitsluitend mondeling waren overgeleverd. Zij zetten ze nu op papier . Een deel van het repertoire brachten ze nu tot uiting, passioneel en emotioneel. Het publiek bedankte hen dan ook met een uitzonderlijk applaus.

    Daarna volgde natuurlijk weer buffet met drank. Een memorabele avond voor onze gasten.

    De maand juni zette zijn festiviteiten voort: de infiorata of bloementapijten op de dag van Corpus Domini, de 2de zondag na Pinksteren. Enkele gemeentes versierden dan hun straten met bloementapijten. De leerlingen van de scholen ontwierpen de tekeningen, de smid maakte de mallen en bij zonsopgang vulden de bewoners de mallen met bloemblaadjes, die ze de dag tevoren plukten.

    Voor de middag volgde de processie met mijnheer pastoor voorop om dan te eindigen met een openluchtmis. De tapijten konden tot 's avonds bewonderd worden, daarna werden ze verwijderd.


    Cupramontana vierde nog meer feest, de opening van het VVV-kantoor. De nieuwe burgemeester knipte het lint door en de leden van onze B&B vereniging zou het kantoor bemannen via een beurtrol. Gevestigd in het gebouw van het wijnetiketten museum, nooit gebruikt door het vorige gemeentebestuur.

    Erik en ik haalde nog snel wat infomateriaal in het magazijn van de regio Marche (nu kenden we de weg) de auto was volgeladen.

    Onze scooter bracht ons ook weer naar mooie plekjes: o.a. een oud romaans Mariakerkje uit de 11de eeuw boven in een grot naast een meer moderne tempel uit de 18de eeuw.

    Een van onze gasten verraste ons met een uitgebreide infomap over de regio, een mooi welkomstgeschenk voor onze toekomstige gasten.

    Er staan nog heel veel zomerevenementen op het programma, de zomer in de Girandola: una grande festa !


    tanti saluti cari:


    Isabelle en Erik


    PS:

    • Nadia van de olijfoliemolen was nieuwsgierig naar de resultaten van de schilderschool. Ze bleek dan ook verrast met het resultaat, echte talenten ! Volgend jaar moesten ze hier komen en de olijfboom als thema kiezen en dan hier ook een tentoonstelling houden. Ik zei haar dat ik de lerares zou vragen. Nadia snelde weg en pakte een mooie fles olijfolie in....dit zou de lerares moeten overtuigen.

    • 4 gasten die familie van elkaar waren en zonder het van elkaar te weten op de Girandola geboekt hadden en op het zelfde moment !

    • gasten gingen wijn proeven in het piepkleine gemeente Serrapetrona. Ze kochten wijn in, wilden dan picknicken maar stelden vast dat ze geen bekers genomen hadden. Dan maar aan de wijnboer vragen, doch die was ondertussen toe. Een oud vrouwtje op een balkon liet ze bij haar binnenkomen, maakte haar man wakker , hij moest opstaan , om dan samen iets te drinken. Het huisdier werd getoond , een reusachtige schildpad. Volgde dan een verhaal dat ze niet bij de oude mensen konden eten maar ze zouden naar een plek gebracht worden waar dat wel kon. Onze gasten verstonden het niet goed en vreesden ergens te moeten gaan eten waar ze schildpad serveerden. De man des huizes begeleidde onze gasten naar een restaurantje dat echter gesloten bleek. Geen probleem, De eigenaar werd opgetrommeld, de kok ook en ze moesten of ze wilden of niet eten klaar maken voor de 2 Belgen. Die kregen gelukkig geen schildpad te eten maar wel heel veel andere lekkere dingen, zelfs te veel. Doch weigeren zou nu onbeleefd zijn na al die moeite. En heel de tijd bleef het oude mannetje toezien of alles wel naar de zin was van de Belgische toeristen !



    06-07-2011 om 15:45 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    13-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand mei
    Allen op het  1mei feest:

    Mooie wandelingen met de podisti op de Monte Cipollara en de Monte Murano:



    Opening van de nieuwe  bar Ruggero:

    Uitstap met  de scooter:

    De palio van Cupramontana:


     



    13-06-2011 om 22:10 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    >> Reageer (0)
    08-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.meimaand is feestmaand in Cupramontana
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Woensdag 8 juni 2011,

    cari amici,

    net zoals vorig jaar vierden we 1 mei samen met de wandelgroep  in het buitenhuis van Piero en Gaia. Helaas dit jaar geen Bertollidecor onder de olijfbomen, want het weer wilde absoluut niet meedoen. In plaats daarvan eerder een reclamespot voor een Engels openluchtfeest, m.a.w. alles overdekt en grijs weer.  Doch we hadden net zoveel plezier als vorig jaar, het eten was weer enorm lekker en  het gezelschap  de moeite waard. http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/
    Op dit feest volgden verschillende etentjes, discussieavonden en gelegenheden  georganiseerd door de linkse kandidaten van de gemeenteverkiezingen. Het beloofde dit jaar extreem spannend te worden, want de linkse partijen hadden zich deze keer allemaal verenigd onder de naam Progetto Cupra . Hiermee had de rechtse groep , die al 10 jaar aan het bewind was, geen rekening mee gehouden. Die verwachtte dat  de linksen net zoals 5 jaar geleden weer hevig verdeeld zouden zijn , veel ruzie zouden maken en zo de verkiezingenoverwinning gemakkelijk aan de rechtse geven. Doch dit jaar  moest er gestreden worden en hiermee startten de rechtsen veel te laat. Het bleef  spannend tot aan de verkiezingsdagen, wat tot hevige discussies tussen de bewoners van Cupra leidde op straat  . Wij als EU-burgers mochten ook stemmen. Hiervoor bezaten we al van de vorige verkiezingen  een stemkaart en daarmee mochten we dan in ons eigen deelgemeente Poggio stemmen. In Italië bestond geen stemplicht.
    Maandagavond het verlossend bericht, de linksen hadden met 2/3 meerderheid gewonnen !!!! een belangrijk teken van de bewoners dat ze nu wel eens verandering wilden ! 2 weken later zou op nationaal vlak de grote steden als Milaan en Napels ook de linksen de overwinning gunnen.....de Italiaanse premier was niet gelukkig. Erik werd bijna direct hierna uitgenodigd door het gemeentebestuur om over samenwerking te spreken tussen de B&B vereniging en ene toeristisch informatiepunt in Cupra. Dit bestuur liet er blijkbaar geen gras over groeien !
    In Cupra hielden de feesten niet op deze maand; bar Ruggero opende opnieuw de deuren na 2 weken gesloten te zijn geweest . Iedereen was hartelijk uitgenodigd op de opening, gratis eten en dringen. Ruggero zorgde met zijn nieuwe bar voor een grote verrassing …..wat een hippe bar kregen we nu in Cupra, deze kon probleemloos in Milaan zijn. Prachtig gewoon, iedereen met open mond naar het nieuwe interieur gekeken en bewonderd, een echte aanwinst was dit voor onze gemeente.
    Een 6-tal sommeliers , stijlvol in het zwart gekleed, voorzagen de mensen van wijn, aan een andere tafel kon je eten halen. Niet gemakkelijk want later zou blijken dat wel een 1000 emnsen op de opening aanwezig waren en dit op amper 5000 inwoners.
    Onze gemeente bleef in feeststemming, want jaarlijks hielden ze hier het feest van de patroonheilige San Eleuterio op 26 mei. De zondag had  de palio plats, een wedstrijd tussen de verschillende wijken in de vorm van zo snel mogelijk een wijnton van beneden naar boven in het stadscentrum rollen. Weer heel veel volk op de been.
    De meimaand tevens  de bloemenmaand, zeker wat de wilde flora betreft: de wilde narcissen, orchideeën, viooltjes en wilde uien, verwenden ons tijdens de prachtige wandelingen op de Monte Cipollara en Murano. Ook onze gasten konden van deze geschenken van moeder natuur genieten, gasten die hun prachtige Vespa's hadden meegenomen, een andere gespecialiseerd in de deltaplaning en andere die met Erik op wijntour trokken. Deze laatsten beleefden wel een Bertollidecor, tijdens hun rondleiding in de wijngaarden  van de wijnproducent en dan wijnproeven met lekkere hapjes onder de amandelbomen !!!
    Onze grote aanwinst, onze Aprilia/Piaggo scooter de scarabeo. De laatste jaren kregen we geregeld de vraag van gasten om Vespa's te huren, doch dit was hier niet mogelijk. Nergens kon men dit. Voor italianen is een scooter nl. een gewoon vervoersmiddel, of het nu een Vespa of Piaggio is. Een  vriend van ons kon onverwachts 2 scooters op de kop tikken, doch financieel bleek het allemaal een te grote rompslomp ook qua verzekering en verhuren aan derden , helemaal niet rendabel.
    Doch nu 2 jaar later, tijdens een Barbecue met vrienden bleek een collega van ons  geïnteresseerd om 1 scooter aan te schaffen, wij eigenlijk ook, en er zat bij het gezelschap  zelfs een scooter/Vespa mechanieker....het fantaseren werd meer en meer werkelijkheid en na informatie bij de verzekering en gemeente, bleek het nu wat gemakkelijker te zijn, en togen de mannen naar de verschillende dealers. Vespa werd snel afgeraden door de verkopers, de kleine wielen maakten het rijden op onze bochtige en vaak zandwegen niet altijd gemakkelijk.
    Uiteindelijk viel de keuze op de Scarabeo. Erik die nooit belangstelling had gehad voor enig bromfiets of ander 2-wielig gemotoriseerd vervoersmiddel was na een half uurtje rijden erop verkocht:  dit werd zijn nieuw speelgoed ! Voor mij helaas te zwaar om erop te kunnen oefenen. Ik had ooit op super kleine bromfietsen gezeten, maar een 125 CC is wel al iets moeilijker. Om de techniek van het rijden meester te worden zou ik een kleiner voertuig moeten hebben. Doch niet getreurd , achterop zitten was ook enorm fijn. Dus nu ondernamen we al vele toertjes en samen met onze andere collega bezaten we nu 2 mooie scooters, die we ondertussen al een keer verhuurd hebben. 
    Met  mooi weer, een aanrader om hier rond te toeren !
    Zeker dat nu langzaamaan de zomer in aantocht is, de krekels, nachtegalen en vuurvliegjes doen in ieder geval  hun best.

    tot de volgende keer.

    Tanti saluti cari

    Isabelle en Erik

    PS:
    Zat ik weer bij mijn kapster, kwam de vertegenwoordiger onverwachts af. Oh zei Roberta ik had je pas volgende week verwacht. Ja zei hij, maar ik was toch in de buurt dus dacht ik,. laat ik maar naar de mooiste kapster van maiolati gaan (de enige in het dorp natuurlijk) en zo zou mijnheer de charmeur de hele tijd bezig zijn maar wel natuurlijk veel producten verkopen !





    08-06-2011 om 22:56 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    Tags:vakantie in italie, bed and breakfast in le marche
    >> Reageer (0)
    28-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Met de scooter in de Marche

    In tegenstelling tot Nederland en  Belgie, zijn Vespa's in Italie minder hypegevoelig. Regelmatig kregen we de vraag of niemand  in de buurt van onze B&B een  Vespa verhuurde. Herhaaldelijk moesten we deze mensen teleurstellen, want nee, niemand verhuurde  hier  scooters of Vespa's. De Italianen leken zelfs heel verrast met die vraag, wie wilde er nu zoiets huren ? Een auto  ja,  maar een  scooter ??
    Hier zijn dat nl. doodnormale vervoersmiddelen ; naast de Vespa komen ook nog talrijke andere modellen en merken voor, zonder de Chinese scooters te noemen die de laatste tijd de markt veroveren.  Maar Piaggio, Melegatti en Aprilia zijn even gegeerde merken.
    Teveel keuze als je  dan uiteindelijk op zoek  gaat naar  een leuke scooter....want er stonden heel veel leuke modellen.

    Uiteindelijk is het dan de Aprilia scarabeo geworden, een onvergetelijke ervaring om hiermee rond te touren in de Marche , zeker als het prachtig weer is !






    Geen betere manier om zijn/haar midlifecrisis te bedwingen.
    www.marchespecial.eu

    28-05-2011 om 19:04 geschreven door babelle  


    Categorie:activiteiten in de Marche
    Tags:scooter verhuren, marche, vakantie, bed and breakfast, italie
    >> Reageer (0)
    25-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's la Girandola maand april
    Eriks verjaardag:

    De luchtfoto van de Girandola:

    Het houten terras aan het zwembad wordt afgebroken:

    Oude joodse grafstenen bij de middeleeuwse joodse begraafplaats in Ancona:

    Ook in Ancona de bekende hangslotjes: 


    25-05-2011 om 22:36 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    07-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelen in le marche
    Prachtige panorama's:

    Wilde bloemen zoals de orchidee:

    en wilde narcissen:

    Mooi zicht op de Monte San Vicino


    meer foto's op deze site:
    http://www.castiglionidiarcevia.it/cupra/

    07-05-2011 om 00:00 geschreven door babelle  


    Categorie:wandelen in de Marche
    Tags:le marche, girandola, wandelen
    >> Reageer (0)
    04-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Abraham op de Girandola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Cupramontana, 2 mei 2011,


    Ciao amici,


    Ondanks de aprilse grillen op het einde van deze maand, konden de speciale verjaardagen met mooi weer gevierd worden !

    De onverwachtse komst van Eriks ouders was om Eriks 50ste verjaardag te vieren. Ondanks dit magische getal wilde hij geen groot feest, maar liever een mooie reis: de transsiberische spoorwegreis . (Gepland in november)

    Op de bewuste dag moest Erik toevallig naar een meeting i.v.m. de voorstelling van een nieuw toeristisch project in Cupramontana door de linkse kandidaten van de gemeenteraads verkiezingen. Die zouden nl. 14 en 15 mei plaatsvinden.. Ondertussen konden Eriks ouders en ik de Girandola versieren en mijn ouders , zus , nichtje en neefje als verrassing aankomen. Alles werd bij de traiteur gehaald, de heerlijk verjaardags ijstaart bij la Dolce Vita .... Een Abraham pop gemaakt, want in Nederland wordt een 50-jarige man als Abraham gevierd en een 50-jarige vrouw als Sara. Bij thuiskomst viel Erik bijna omver, alles versierd, een grote Abraham pop en onverwachts bezoek ! We konden aanschuiven aan de lekkere maaltijd en daarna was het natuurlijk geschenken uitpakken. Een partijtje voetballen met de kinderen, dan de kaarsjes uitblazen...Erik kon op een mooie dag terugkijken, bovendien zijn warmste en zonnigste verjaardag ooit.

    De week erop werd mijn petekind uit Umbrië 10 jaar, het volgende feest dat ons te wachten stond. 20 kinderen, opnieuw prachtig weer, het kon niet mooier! Hierna volgde een BBQ verjaardag bij onze Duitse collega's en om de maand af te sluiten het grote feest van een 40-jarige collega van ons.

    Naast het feestvieren maakten we tevens tijd voor uitstapjes en ontdekten zo een mooi klooster, in de buurt van Fano:

    http://www.eremomontegiove.it/it/comunita/storia-e-architettura.html
    Het beschermde natuurpark Cardeto opende opnieuw de deuren in Ancona met een totaal nieuwe bewegwijzering en met een mooie folder waarin verschillende wandeltroutes beschreven werden.

    De gidsenbond van Umbrië zorgde dit jaar voor een primeur: vanaf midden juni tot midden augustus geven ze elke wooensdag voormiddag een Nederlandstalige rondleiding in Perugia. Mijn zus , de Umbrische gids, zorgde voor een proefrondleiding voor alle B&B, hotel en campingeigenaars . Met enkele collega's uit de Marche reden we naar Perugia om die rondleiding te volgen. Voor velen was de minimetro al een primeur, geen problemen meer om parkeerplaats te vinden in die stad. Gewoon de afrit stadio nemen , warnae men een grote gratis parking bereikte. Hier vertrok de minimetro, een soort monorail !

    De rondleding bleek enorm interessant, Perugia blijft een prachtige stad om te bezichtigen ! Een aanrader voor onze Nederlandstalige gasten.

    Als grote klus stond nu de vervanging van ons houten teraras aan het zwembad door een stenen. Het hout braken we af en alles werd klaar gemaakt in afwachting van de bestelde stenen. Ook de tuinwerkzaamheden zetten we verder en natuurlijk paasversieringen aangebracht. Dit jaar viel paasmaandag 25 april zelfs samen met de tweede nationale feestdag, nl. de bevrijding van Italie in de 2de wereldoorlog. Op goede vrijdag plaatsten de vrijwilligers de metalen stokken langs de straatrand van Poggio, om de fakkels te zetten die de Paasprocessie zouden verlichten. Een indrukwekkende processie, alle straatverlichting ging uit , alleen de fonkelende vlammen van de fakkels belichtten de processiegangers.

    We waren deze maand ook een mooie foto rijker van de Girandola; Een fotograaf nam gedurende de maanden mei en juni van vorig jaar, luchtopnames vanuit een helikopter van bedrijven , B&B's e.d. . De geïnteresseerden konden dan een ingekaderde vergroting kopen. Zo prijkt nu in onze ontbijtzaal een mooie luchtfoto van de Girandola. Te zien op de homepage van onze site : www.lagirandola.eu

    Voor de maand mei hopen we nu op beter weer, want dan starten we met scooterverhuur, maar dat is voor volgende keer.


    Tanti saluti cari


    Isabelle en Erik,


    PS:

    • op aanraden van vrienden bezochten we eens een ander tuincentruim voor nieuwe planten, waar men goed en eerlijk advies kon verwachten. Een gouden tip zou het zijn, een ruime keuze aan planten, en vooral de betaling bleek een aangename verrassing; per plant kregen we altijd korting en op de eindafrekening ook nog eens...

    • voor de bioaankoopgroep moest ik honing halen bij onze imker. Mijn schoonmoeder en ik beleefden er een echte Monthy Python sketch: alleen de stokdove oma bleek aanwezig . gelukkig stond het ingangshek open want de bel hoorde ze natuurlijk niet. Met ons glipte een man binnen, een zwerversachtig type die nogal naar de drank stonk. De pantomoime kon beginnen, want hoe maakte ik duidelijk dat ik 8 kg acacia honing wenste, kg kastanje enz..Opschrijven ? Nee dat hielp niet , zonder bril zag ze niets en met bril was het niet veel beter...Schreeuwen bleef de enige oplossing met veel hand-en armgebaren, af en toe onderbroken door de zwerver die maar in het Engels bleef lallen tegen ons en door de ruimte zwalkte...Mijn schoonma en ik keken elkaar maar best niet aan want anders waren we in een slappe lachbui blijven steken. Uiteindelijk had ik toch nog alles ontvangen, maar nu nog betalen. Oma had me al een paar keer toegeschreeuwd dat ik de rekening van de grote bestelling moest maken, want zoveel tellen kon ze niet. Geen probleem maar hoe haar uitleggen dat wij speciale tarieven kregen bij de biogroep ? Dat bleek zeer moeilijk want oma wantrouwde het duidelijk, zij kende andere prijzen. Uiteindelijk ondertekekende ik een bonnetje met een speciaal bericht voor haar zoon, ik betaalde en we verlieten de ruimte. Op de parking aangekomen , beseften we dat oma alleen met de zwerver was overgebleven,met 90 euro zomaar los in haar vestzak. Dan maar terug gegaan met het excuus dat we nog honing bij wilden. Het hek bleek echter dicht en bellen had totaal geen zin, er bleek neits anders over dan over eht hek te klimmen. Ongegronde ongerustheid, want de zwerver bleek gewoon iets gekocht te hebben, oma omarmde me bijna want zij had toch schrik gehad met hem alleen. Gelukkig kwam dan de vriend des huizes aan, die oma eventjes alleen had gelaten ...





    04-05-2011 om 18:19 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand maart
    Onze eerste gelati:

    8maart: vrouwen- en mimosadag:

    op 17 maart 150 jaar Italia:

    Parijs blijft een mooie stad:

    Buitenwerken gestart:

    In de sneeuw blijven steken: 

    25-04-2011 om 20:48 geschreven door babelle  


    Tags:le marche,vakantie,girandola,italie
    >> Reageer (0)
    23-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wijnen van de Marche: de Verdicchio

    In Belgie dronken we eigenlijk voornamelijk rode wijn,maar  sinds onze verhuizing naar de Marche , gaat onze voorkeur naar de witte Verdicchio wijn. (althans in de zomer)
    Een koele frisse wijn, uitsluitend verbouwd in een straal van 20km rond Jesi.


    De Verdicchio druif is tevens een wonderdruif, want naast tafelwijn en kwaliteitswijn , kan men er ook champagne van maken, grappa en dessertwijn. Cupramontana, onze woonstad,  blijkt bovendien dé hoofdstad van de Verdicchio, hier en in de buurtgemeenten bevinden zich talrijke kleine wijnhandelaren waar men  nog gastvrij onthaald wordt en probleemloos kan proeven.


    De wijnbergen  van de Verdicchio di Matelica in tegenstelling tot die van de Verdicchio di castelli di Jesi, bevinden zich in een vallei omringd door heuvels en bergen en dus zonder invloed van de zee. Dit geeft een wijn met een totaal andere smaak !

    In ieder geval bij ons staat de Verdicchio altijd paraat !



    23-04-2011 om 00:00 geschreven door babelle  


    Categorie:gastronomie in de Marche
    >> Reageer (0)
    20-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.luchtfoto van la Girandola
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vorig jaar vloog een fotograaf gedurende 2 maanden in een helikopter boven de provincies Ancona en Macerata.
    Resultaat: de mooie luchtfoto van de Girandola:


    20-04-2011 om 23:18 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    15-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eindelijk lente in de Marche
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Cupramontana, 15 april 2011


    Ciao amici,


    Weer al roerde de maand maart met een bijzonder dikke staart, van enorme regenbuien met 3 dodelijke slachtoffers, koude sneeuwbuien tot zachte lente achtige dagen....maar gelukkig dit jaar geen stormen.

    8 maart was opnieuw de traditionele vrouwendag waarop vrouwen inderdaad verwend worden, in de restaurants alsook in de winkels, meestal verlaat je zo'n etablissement met een mooie tak mimosa of een andere plant.

    Dit jaar vierden de Italianen een andere bijzondere verjaardag, 150 jaar Italië, net zoals België een nog jong land dus en een verzameling van verschillende streken . In 1861 ontstond dit land, ook net als België nogal op een kunstmatige manier, want op de elite na , sprak niemand Italiaans en bestond er geen nationale keuken (iemand van Piemonte bijvoorbeeld kende geen pizza). de kennis van de Italiaanse taal verspreidde zich pas in de 60'er jaren dankzij de televisie.

    Hierdoor discussieerde begin dit jaar het parlement hevig of 17 maart wel of niet een officiële feestdag moest worden, althans voor anno 2011. De leden van de Lega Nord, die absoluut onafhankelijk van het zuiden willen worden (welk land heeft ook zoiets ?) vonden zo'n eenmaking allesbehalve een feestelijk gebeuren. Doch op de valreep besliste men dan uiteindelijk , 17 maart werd nationale feestdag voor 2011 naast de 2 andere : 25 april (bevrijding van WOII) en 2 juni (toen het volk na de 2de wereld oorlog in een gelijkaardige koningskwestie zoals België besloot dat de koning moest opstappen en het land een republiek werd.) Zodra deze beslissing viel, kon men in elke stad wel een feest meemaken. Zelf vierde ik deze dag samen met mijn 2 zussen en mijn petekind in Parijs. Een 3-daagse zou het worden met de nachttrein uit Firenze waarbij Lena zoveel mogelijk wilde zien. Het werd een heel leuke ervaring (voor mij na zovele jaren …) Louvre, Eiffeltoren, de bekendste highlights dus.

    Terug in la bella Italia kwam de lente mooi aanzetten, dus tijd voor de tuinwerken o.a. het snoeien van de olijven.....Dit plotselinge ommekeer in het weer , bracht overal buitenwerkzaamheden, , zelfs de wijnboeren moesten nog veel snoeien !

    Het toeristisch seizoen startte dan ook veel langzamer dan andere jaren, maar wie weet zouden er nog wat last minute boekers komen…

    Ryan air vliegt nu al 4 keer per week ( vrijdag ,zondag ,maandag en woensdag) naar Ancona, een lang weekend is perfect mogelijk en zelfs naar Perugia is nu mogelijk.

    Zo ontvingen we dan Juul en Marie deze maand , een mysterieus echtpaar, althans voor Erik want het waren zijn ouders die onverwachts afkwamen...Met een bepaalde reden natuurlijk, die jullie volgende brief zullen vernemen !


    Tanti saluti cari


    Isabelle en Erik


    PS:

    • Met Eriks ouders wilden we wel een uitstapje maken, richting de bergen. Doch opeens stootten we op een kleine meter sneeuw die nog op de weg lag...wat nu ? Achter dat stukje kon je wel rijden want daar was geen sneeuw meer. Dan maar proberen erdoor te rijden, geen goed idee. We geraakten vast, muurvast !! Allemaal uitstappen en duwen, geen beweging erin te krijgen.... hadden we iets om te graven ??? paraplu's en een deksel van de doos van de sneeuwkettingen (die laatsten hielpen ook niet) En zo stonden de dames onder 1 paraplu beschut tegen de hagel en regen (want op dat moment natuurlijk speelden de weergoden even niet mee) terwijl de heren verwoed aan het graven waren met hun primitief materiaal.... en niemand in de omtrek te bespeuren want als echte toeristen waren we op een verlaten grindweg terechtgekomen (iets verderop een mooie asfaltweg) wie rijdt er nu op zo'n weg als je een mooie begaanbare in de buurt hebt????

    Gelukkig konden we ons dan toch losmaken en totaal verkleumd arriveerden we in het warme dal waar een heerlijke Italiaanse maaltijd een dikke troost bracht !

    15-04-2011 om 16:54 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    14-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's maand februari
    Avontuurlijk wandelen:


    Gelukkig even pauze:


    Macerata met de eerste parkeergarage voor de eerste auto's:


    14-04-2011 om 22:18 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    28-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een grappig postkantoor in Moscosi
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Cupramontana, 28 februari 2011


    Cari amici,


    deze maand herbeleefden we de strijd tussen Koning Winter en Principessa Primavera, met een overwinning van de koning op dit moment. Maar gelukkig deden we al heel wat snoei- en beitswerk .

    Elke zaterdag konden we weer mee gaan wandelen, toch zeker schrijfster dezes .... De avontuurlijke wandeling tussen Mergo en Castiglioni vergaten we niet snel: om de riviertjes over te steken mochten we met zijn allen bruggen bouwen ! Wonder boven wonder viel niemand in het ijskoude water ! Tijdens onze wandelingen merkten we dikwijls mooie maar ook eigenaardige gebouwen op, zoals het grappig postkantoor met allerlei bogen en standbeelden.

    De buurman die ernaast woonde , kwam meteen een praatje maken met de podisti toen hij de belangstelling zag. Zo kregen we het hele verhaal achter dit speciaal postkantoortje te horen; Zijn vader , een metselaar, bleek vroeger een grote fan te zijn van Carosello, de beroemde Italiaanse reklamespotjes. (te vergelijken voor de Nederlanders onder de lezers met Loekie de Leeuw) . Elke Italiaan ouder dan 40 jaar kende het , en, tot grote verbazing van de Italiaanse medewandelaars, ik ook. Bij mijn Italiaanse grootouders, kwam dat ook op de televisie en zo keek ik er ook naar tijdens mijn jaarlijkse vakanties. De spreuk luidde dan ook: dopo Carosello si va al letto, of na Carosello naar bed. (de kinderen wel te verstaan) Blijkbaar bij de andere wandelaars ook.

    De vader besloot dan ook het gebouw te verfraaien met dezelfde bogen en standbeelden als in Carosello. ( voorbeeld van Carosello http://www.youtube.com/watch?v=teesLCwpbfo&feature=related )


    De bioaankoop groep de Gas organiseerde deze maand een bijeenkomst i.v.m. de etiketten op de levensmiddelen. Een docente , specialiste omtrent de materie, , zou de lezing geven , daarna volgde een cena of avondmaaltijd gemaakt met de producten die wij in de biogroep aankochten. De avond werd een succes.

    De lesgeefster legde alles heel professioneel , duidelijk en overzichtelijk uit, zodat we de vele knoeierijen te weten kwamen in de levensmiddelenindustrie en dat allemaal uit pure winstbejag.

    O.a. de vermelding van plantaardige oliën die men op heel veel producten terugvond en die altijd palmolie of kokosolie betekende. De ongezondste vetten qua verzadigde vetten , terwijl de consument het woord plantaardig met gezond associeert. Hierna volgde de cena met natuurlijk weer veel te veel gangen, antipasti van focaccia met spinazie en een groenten frittata. Dan zuppa di farro en groenten gevolgd door , volkorenpenne met broccolisaus. De secondo bestond uit vegetarische bouletten en gehaktballen in een speciale tomatensaus en gemengde sla. Als dessert, de sinaasappelcakes, tiramisù, koekjes en fruitsalade. Buonissimo maar te veel !

    Op dit avondje volgde nog een afscheidsfeest van een Oostenrijkse opvoedster en haar pupil. Een vzw gesteund door de Oostenrijkse staat startte een project voor jongeren en kinderen met gedragsproblemen nl. een half jaar lang de begeleiding van 1 kind door 1 opvoedster en dit in het buitenland ver van de gewone omgeving . Zo belandden de 2 bij Duitse collega's van ons . Wij leerden ze kennen tijdens enkele wandelingen met onze honden en de olijvenpluk. Het half jaar was nu om en dus gaven ze een feestje.

    Hier kregen we dan het grappige verhaal te horen i.v.m. het verkoop van hun oude jeep, beter gezegd wrak van een jeep:

    Naast een oude Fiat panda en stationwagen telden ze nog een 10 jaar oude jeep in hun wagenpark. Met die laatste kenden ze alleen louter miserie . Voordat ze laatst eens naar Duitsland vertrokken, lieten ze nog een volledige check-up uitvoeren bij de jeep met weer allerlei onkosten, maar dan toch weer rijklaar bevestigd. Onderweg kregen ze echter pech in Oostenrijk. De jeep viel stil en startte niet meer. Nu was de maat vol ! de garagist zag ook niet vele mogelijkheden meer en dus besloten ze de wagen in de Oostenrijkse garage achter te laten en die via internet te verkopen. In Duitsland zetten ze de wagen te koop voor 950 euro met de vermelding : af te halen in Oostenrijk en niet meer rijvaardig. Na amper enkele minuten stroomden de telefoontjes binnen, allemaal Oost-Europeanen die tegen elkaar opboden. Ze wilden allemaal kost wat kost de jeep hebben. Met één daarvan die 1800 euro bood , maakten ze een deal. Via sms werd een akkoord gemaakt en de koper reed dan naar Oostenrijk. Doch een uur of twee later, belde deze opnieuw, hij zag er van af omdat zijn klant de jeep niet meer wilde hebben. Dan maar een andere geïnteresseerde opgebeld die tevens een interessante prijs had aangeboden. Deze woonde zelfs niet ver bij hen vandaan. Ernaar toe gereden, geld in ontvangst genomen en de koper kreeg een papier met de vermelding dat hij de auto gekocht had. De garagist in Oostenrijk werd verwittigd dat de koper met een papier zou afkomen, dus alleen hij mocht de auto krijgen. Doch een half uur later belde de garagist hen op met de melding dat er een man voor hem stond die beweerde dat hij de auto mocht kopen, doch hij had geen papier bij zich. Bleek dat dit de eerste koper was die afgezegd had. Ze maakten hem dan telefonisch duidelijk dat de auto aan iemand anders was verkocht. Ja maar protesteerde de eerste koper, je hebt me niet meer gebeld om te vragen of ik hem echt niet meer wilde hebben. Sprakeloosheid natuurlijk... Die Oost-Europeaan wilde niet wijken, hij had immers nog de bevestigende sms .... Onze vrienden belden dan de 2de koper op om te checken hoe graag die de jeep eigenlijk wilde hebben. Tja zei de 2de koper op dreigende toon, in Montenegro wil iemand die jeep erg graag hebben!!! Onze vrienden begonnen het warm te krijgen, straks belandden ze nog in een strijd tussen 2 Oost-Europese maffiaclans ??? En dit voor een schrotauto die niets meer waard was ?

    Gelukkig voor hen zei de 2de koper dan oké ik hoef de auto niet meer, maar ik wil mijn geld terug én 200 euro extra. Zo deden ze het dan , want uiteindelijk had de 1ste koper meer aangeboden. De garagist en de 1ste koper werden terug opgebeld dat alles dan in orde was.

    Wat een stress voor een wrak !


    Deze maand wensten we het vernieuwde koetsenmuseum in Macerata bezoeken . Alle koetsen bleken stijlvol tentoongesteld in een oude palazzo, overal tweetalige uitleg en als laatste kon men plaatsnemen in een oud rijtuig. De gordijntjes gingen dicht en met een oude postkaart kon men dan virtueel een reis maken met een bestemming naar keuze.

    Een aanrader ! Voor de lunch belandden we in een kleine osteria waar ze in de jaren 30 de eerste radiatoren hadden van de Marche ! Die stonden er nog samen met veel oude historische attributen . Het eten was er ook lekker ! Vele specialiteiten uit Macerata. Volgde nog een stadswandeling waarbij we dan kennis maakten met de meest gevierde Maceratees uit de geschiedenis: 400 jaar geleden stierf de jezuïet Matteo Ricci die als eerste de bijbel in het Chinees vertaalde, die raadgever werd van de Chinese keizer en als enige buitenlander binnen de muren van de Verboden Stad in Peking werd begraven.

    Aan de buitenkant van de stadsmuren wachtte ons nog een verrassing op, de eerste parkeergarage van auto's en koetsen gebouwd begin 1900 in libertystijl. Maar het allerbekendste is deze stad voor de openlucht opera's van het Sferisteriogebouw georganiseerd in de zomer. Het was een oud stadiongebouw uit de 19de eeuw speciaal gemaakt voor het balspel il Pallone al Bracciale. Dit was een soort kaatsspel met een zware houten armband. Begin 1900 verloor dit spel aan belangstelling en zo ging men dan het sferisterium gebruiken als openlucht concertgebouw. Volgens de kenners de moeite waard en een nog mooiere sfeer dan de Arena in Verona. www.sferisterio.it

    De korte wintermaand hebben we nu achter de rug, laat de lente maar snel komen en hiermee ook ons nieuw toeristisch seizoen !


    Tot de volgende keer.


    tanti saluti cari:


    Isabelle en Erik


    PS:

    • Settimo had natuurlijk op de infoavond van de Gas weer prachtige verhalen aan tafel. De 70 er jaren in Cupramontana kenmerkten zich door de hevige strijd tussen de katholieken en de linkse/communisten. De jeugd , natuurlijk overwegend links, die tegen mijnheer pastoor moest opboksen die bij de ouderen nog veel invloed had. Op zijn trouwfoto kon men dan ook mijnheer pastoor zien met zijn gezicht ingehouden van woede toen de jeugdige vrienden allemaal opstonden en het Internationale lied begonnen te zingen.

    • Vroeger bestond er in Italië alleen maar militaire dienst en geen burgerdienst. Dus als jongen moest je wel het leger in. Wie een unief diploma bezat kon meedoen aan de officier- examens waardoor men na 3 maanden legerdienst een officiersloon ontving. Settimo ded aan het examen mee, dat met een verhandeling begon. Hij zou er een groot antileger pleidooi van maken. Het volgende deel bestond uit een mondelinge proef bij de psycholoog die zijn verhandeling al in de handen hield. Signor Settimo , deze verhandeling bedoelde u toch als grap. Nee hoor bittere ernst, ik vind het leger maar niets enz..het examen eindigde in een grote woedeaanval van de psycholoog, die Settimo eruit stuurde. Hij slaagde niet voor het officieren examen, mocht zelfs niet meedoen aan die van de onderofficieren, maar moest zijn legerdienst doen in een soort strafkamp in Apulië, waar de analfabeten terecht kwamen, de rode brigade anarchisten en anderen anti legers zoals hij. Ze hebben dan ook zelden een wapen mogen dragen...

    28-02-2011 om 16:37 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    24-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand januari
    Een roze zonsondergang:


    Erik zorgt voor een toekomstige moestuin:


    Tijdens de wandelingen spot men  wel eens een vogel:


    Panorama:


    De eremo van Sant' Eustachio bij San Severino Marche


    24-02-2011 om 18:24 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    12-02-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wandelen met de podisti uit Cupramontana, altijd feest !
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Cupramontana, 11 februari 2011,


    Ciao amici,


    Terwijl ik deze brief schrijf, lijkt het alsof koning Winter het land al verlaten heeft; zon, fluitende vogeltjes en één narcisje die het al waagde om haar gele kleed aan te trekken....maar vermoedelijk zal de koning toch nog onverwachts nog even op het toneel willen verschijnen, want primavera begint hier ook pas op 21 maart.

    De feestdagen zijn allemaal achter de rug, de laatste die van de befana of epifania op 6 januari. de goede heks schenkt dan de brave kinderen een mooi cadeau, de stoute krijgen steenkool ..Erik ontving dit jaar ook een mooi geschenk, de transsiberische treinreis in november : van Moskou tot Peking. Hiervoor waren dan ook vele paperassen nodig, waaronder het verlengen van mijn Belgisch paspoort, in de hoop dat in november dit koninkrijk nog op de wereldkaart vermeld zou staan !!! anders was ik statenloos.

    Maar er staat nog een andere reis op het programma, althans voor de schrijfster dezer brief, een 3-daagse in maart naar Parijs met de zussen en het petekind, vrouwen only. Lena, het petekind mag het programma opstellen , doch zo te zien zullen we met 3 dagen niet toekomen .

    Na de feestdagen hernamen ook de wandelingen met de podistigroep, waarbij de verhalen die men elkaar vertelt minstens zo interessant zijn als het gewandeld traject. Zo vertelde Settimo dat er een vloek op zijn familie berustte ivm het jagen. Hoeveel mannelijke familieleden waren er niet door omstandigheden door hun geweren verminkt of zelfs gestorven ? Zijn vader mocht dan ook alleen maar met zijn moeder trouwen mits het stoppen met het jagen. Want haar grootvader moest immers aan zijn been geamputeerd worden, vanwege een wonde opgelopen met het geweer. Dit gebeurde nog door de overgrootvader van de huidige apotheker. De grootvader van een andere wandelaarster bleek zelfs nog vroeger de jachtgeweren te hebben gemaakt voor alle dorpelingen, (selfmade en af en toe liep er wel iets mis) en een andere grootvader van de groep maakte de kogels....

    Een ander mooi verhaal kregen we te horen tijdens een wandeling in de buurt van Poggio. We waren ent een paadje aan het beklimmen , en natuurlijk hevig aan het zuchten en hijgen, toen Franco vertelde dat zij dat na de oorlog wel wekelijks deden...de bewoners van de stad Rome leden honger na de oorlog en hier op het platteland hadden ze nog voldoende kippen, eieren, en wijn. Die droegen dan alle dorpelingen te voet naar beneden tot het station van Castelplanio. Hier stapten ze met zijn allen op de trein naar Rome. Daar aangekomen moesten ze nog langs ambtenaren op het perron die de koopwaar zogezegd onderzochten. In werkelijkheid moesten ze omgekocht worden met wat eieren of dergelijk zodat de verkoop in de stad kon beginnen.

    Erik en ik wilden nog een eens het stadje San Severino Marche bezoeken. Zo ver geraakten we echter niet want we volgden het bordje van de Eremo di San Eustachio. Hiervoor moesten we langer dan verwacht een wandelpad op, dat midden in het jachtgebied lag , waar een klopjacht op de everzwijnen zou plaatsvinden. Gelukkig hadden we nog tijd om het wonderbaarlijke kerkje in de rotswand te bezoeken, maar dan scheurde de jeep van guardia forestale , opzichters van het bos langs ons , of we wel wisten dat er weldra een klopjacht ging plaatsvinden ? Ja, de bordjes hadden we wel gezien . Het zou nu toch beter zijn, zeiden de boswachters , om snel weg te gaan, want ze zouden zo beginnen met schieten. He eerste schot liet niet lang op zich wachten !.

    Het mooie weer liet ons toe om veel buitenwerkjes te doen, snoeiwerk e.d.

    Hopelijk blijft prinses Primavera hier nog een tijdje

    Tot de volgende keer


    tanti saluti cari


    Isabelle en Erik


    PS:

    • Eén van de wandelaarsters vertelde ons dat ze een kerstboom had met wel meer dan 300 versieringen. Oh zeiden we, wat een werk om elk jaar die boom te versieren en dan weer af te breken. Maar nee zei ze , na de feestdagen wikkelde ze een laken rond de boom (een kunstboom dus) en werd de boom met al zijn versieringen in de garage geplaatst tot de volgende kerst.

    • Voor mijn nieuwe paspoort hoefde ik niet naar Rome zelf. Ik kon alles per post regelen. Wel moest ik bij alle vereiste documenten een enveloppe doen , aan mezelf geadresseerd en al gefrankeerd met postzegels ter waarde van 4,40 euro. Dus ik in het postkantoor aan het loket postzegels voor 4,40 gevraagd. Dat ging niet , zei de bediende , wel voor meer of minder, maar het juiste bedrag van 4,40 euro zou niet kunnen gehaald worden. Tja zei ik, dan minstens voor 4,40. Maar de bediende bleek niet echt de beste leerling geweest te zijn in hoofdrekenen, want ik kreeg eerst ter waarde van 3,30, nee zei ik , minstens 4,40 euro. Dan 4,10 en eindelijk werden de 4,60 bereikt en dan na nog een tijdje 4,45 ! Ik wilde de postzegels op de enveloppe plakken, doch ik had er 8 en 2 ervan waren bijna groter dan de enveloppe zelf. Dan maar een nieuwe enveloppe gevraagd. De bediende vond dan na laaaaaaaaaaaaaaang zoeken een gewone enveloppe...

    • Er zijn nog maar heel weinig kritische programma's op de Italiaanse televisie sinds dat Berlusconi premier is. Eentje overleefde het nl. Anno Zero (het jaar nul) doch de laatste keer was de kritiek op de prenmier zo hevig dat Berlusconi verontwaardigd was dat zoiets op de openbare tv werd uitgezonden , dus vroeg hij alle Italianen om geen kijk-en luistergeld meer te betalen (dat bestaat in Italië nog )

    12-02-2011 om 16:46 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    11-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.jaaroverzicht la Girandola anno 2010
    Klik op de afbeelding om de link te volgen januari:  de Rome city trip met de wandelgroep.


    februari: foto's nemen van de 3 dorpen: Monteroberto, Maiolati en Castelbellino.


    maart: een speciale stad Bagnoregia di Cìvita.


    april: dakwerken op het programma.


    mei: de 1mei viering met  de podisti.


    juni: de schilderworkshop.


    juli: het WK met Nederland erbij.


    augustus: een leuke gitaar pizza avond.


    september: vrouwenweekend op de Girandola


    oktober: na de wijnfeesten kunnen we weer mooie wandelingen doen.


    november: olijven plukken en dit 13 dagen lang.


    december: met een  20-tal vrouwen maakten we allemaal kerstversieringen voor het  goede doel.







    11-01-2011 om 20:30 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    18-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van november
    Olijven plukken en dan lekker eten in de zon:



    De matten persen de olijven langzaam tot olie:



    Eindelijk komt onze olie eruit !



    iedereen bij Gino's verjaardag:

    Na het  olijven plukken weer een mooie wandeling met de podisti:



    18-12-2010 om 15:54 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    14-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In één week tijd: 20 graden verschil
    Vorige week overdag 19 graden en 's avonds naar  de kerstmarkt in Castelbellino met een hypermoderne kertsman:


    Vandaag 0 graden en een mooi sneeuwpanorama als verwelkoming van  een nieuwe  dag:

    14-12-2010 om 15:32 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    08-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een ongunstig olijvenjaar
    Klik op de afbeelding om de link te volgen




    Cupramontana, 8 december 2010,


    Cari amici,


    8 december is in Italië een feestdag, die van de Immacolata. de thermometer wees vanmorgen 18 graden aan, doch morgen zullen de noordenwinden weer aanvallen en dan zijn deze zachte temperaturen voorbije tijd !

    Maar ook de maand november telde dergelijke warme dagen, meer bepaald rond Sint Maarten, als het dan boven de 20 graden is, dan spreken ze hier van de zomer van sint Maarten. Olijven plukken is dan pure pret ! Dit jaar brak ik mijn record: 13 dagen olijven plukken. Nee zelf bezitten we niet zoveel bomen, op 2 dagen had ik hier alles geoogst, maar verschillende vrienden konden altijd wel een helpende hand gebruiken, dus getooid met mijn net ging ik daar waar nodig was. Allereerst kwamen onze Duitse vrienden aan de beurt, 33 oeroude bomen, sinds jaren niet meer gesnoeid, dus sommigen waren wel 6m hoog. Hoge ladders waren dan ook gevraagd, en klimmers natuurlijk, maar dit jaar gebeurde toch een ongeluk, de ladder van onze Duitse vriend klapte om, hij viel met heel zijn gewicht op 1 voet, gevolg voet gebroken en de ligamenten, 3maanden gips. Het volgende adres waar ik ging helpen was bij een Engelse vriendin, die wel 200 bomen bezat, gelukkig niet zo oud en lang niet zo hoog. Maar ook hier was de olijvengod ons niet zo gunstig gezind, want een tak brak en een vriend viel op de grond, resultaat gekneusde ribben.....Onze bomen waren op 2 dagen geoogst en de volgende die graag mijn hulp kregen waren Italiaanse bezitters van een agriturismo met paarden. De olijfbomen stonden hier op schuine hellingen , een eindje van hun huis af, het was er nogal modderig , een uitdaging, temeer dat Sint-Maartenszomer plaats had gemaakt voor noordenwinden...de handen bevroren bijna tijdens het plukken ! Doch te voet moest men nooit, Mario had ooit een zelfgemaakt karretje op ijzeren staven gebouwd als aanhanger voor zijn oude tractor op rupsbanden en zo schoven we van boom naar boom of van plantage naar plantage....ik voelde me een echte boerin al zittend op het karretje ! Bovendien kreeg ik nog een heel oude plukzak als geschenk.. Rond grote bomen legden we nl. netten neer en de olijven lieten we hierin vallen. Doch bij kleine bomen bleek dat nogal tijdrovend, dan bond men beter een oude plukzak rond zijn middel en liet men hierin de olijven vallen.

    Plukken met een hele bende gaf natuurlijk veel plezier, toffe maaltijden buiten onder de zon en dan 's avonds telkens de sapnnende ogenblikken rond de weegschaal: hoeveel plukten we vandaag ?

    Een gewicht van 200-250 kg gaf de mogelijkheid om de olijfioliemolen af te huren voor een eigen pers. Bij kleinere hoeveelheden bracht men de olijven naar de molen om die om te ruilen tegen de olie van de molen. Dit jaar konden we onze 60 kg olijven samenvoegen met die van Duitse vrienden. Zo hadden we samen wel 258 kg! Het was natuurlijk druk bij de molen, iedereen kwam af, maar we hadden gelukkig een afspraak en dat midden op de dag. Bij pech mocht men soms midden in de nacht komen ! Er was ook een kleuterschool op bezoek om te zien hoe olijfolie gemaakt werd. Een leuk zich al die kleuters die smakelijk hun bruschetta met versgeperste olijfolie aten. De volwassenen mochten ook mee eten !

    Ik was met de Duitse vriendinnen afgekomen, alleen vrouwen tussen al die mannen en met onze fotoapparatuur de échte toeristen. We hadden veel bekijks en herhaaldelijk werden we voor mooie foto's aangesproken: hier maak daar een mooie foto van !

    Het spannendste moment was natuurlijk toen onze eigen olijfolie uit de pers kwam gestroomd.....14% opbrengst, niet slecht zei de molenares voor een tamelijk ongunstig jaar, veel regen, dus zware olijven met veel water en minder olie.

    Tijdens de olijvenoogsten door , werden we nog uitgenodigd op een surpriseparty voor Gino's 60-jarige verjaardag, de eigenaar van het restaurant il Merlo Nero , die we vroeger zelfs Maradonnna noemden. Zijn vrouw had hem met een smoes 's avonds in hun eigen restaurant gelokt (op hun sluitingsdag) en wij vrienden hadden voor hem gekookt ! Toen hij binnenkwam ,was het natuurlijk pikkedonker, het licht staken we dan aan en natuurlijk gevolgd door : “ tanti auguri a te “ Een verbouwereerde Gino ! de geschenken werden ook goed onthaald en de smulavond kon beginnen.

    Het volgende feest wachtte ons al snel op, voor alle helpers van het wijnfeest, had de familie Cherubini een dinertje besteld bij het pas geopende restaurant Pakalu in Cupra. Weer een gezellige avond met weer lekker eten.

    Na alle oogsten kon ik weer starten met de wandelingen, zo gingen we dan ook bij Piet op bezoek, wiens voet in het gips zat na de val van zijn ladder. Hij zou verschillende maanden niet kunnen meewandelen.

    Enkele gasten hadden we ook, bijna allemaal huizenbezitters die hun verbouwingswerken kwamen opvolgen en ook nog een Italiaans koppel op vakantie.

    Ondertussen levert de warme zuidenwind een hevig gevecht met de koude noordenwinden, die laatste zal volgens de toekomstige weerberichten helaas de strijd winnen. Misschien hebben we dan vanavond tijdens de kerstmarkt in Castelbellino wel meer winterstemming ?


    Tot de volgende keer.


    PS:

    • ik was weer eens aan het wandelen met onze honden. stopte er een auto. De chauffeur stapte uit en liep enthousiast naar onze reu Bruno. Ah zei hij zo'n hond heb ik jaren ook gehad, un petit berger Pyrenéées nietwaar. Nou nee, antwoordde ik, het is een bastaardhond want kijk en ik wees naar de andere hond, dat is zijn zus en nu lijken die niet op elkaar. maar nee hoor...volgens de signore was Bruno een kleine Pyreneeën herdershond...

    • bij de Italiaanse tandarts kwam men op afspraak tijdens het spreekuur en wonder boven wonder kwam ik altijd bijna stipt op het afgesproken uur aan de beurt. Behalve één keer, toen veranderde het opeens in een Italiaanse chaotische wachtzaal , deze keer was het meer van wie wilt er aan de de beurt, we lieten een ouder vrouwtje voorgaan,want ze moest nog thuis geraken in een buurdorp volgens een ingewikkeld bussysteem. Doch na behandeling zei de tandarts, oh maar normaal komt er nog iemand vandaag van je dorp, wacht even in de wachtzaal misschien kan je met die naar huis. Inderdaad. even later kwamen ma en zoon uit hetzelfde dorp en al kenden ze de oudere vrouw niet, een lift was graag geven.

    • een woensdagavond vergadering van de bioaankoop groep. Tijdens die avonden bestelden we allerlei bioproducten in groep om die de volgende maand bezorgd te krijgen. Doch deze keer wilde men eens een andere pastaleverancier uitproberen. het werd dan ook de langste en meest chaotische vergadering ooit. Want deze leverancier had enorm vele variëteiten aan pasta: volkoren, tarwe, met kamutmeel , uit speltmeel en dan bij al die soorten nog allerlei vormpjes: spaghetti, penne, fusilli. Helaas ook onbekendere soorten waarbij de Italianen onder ons (de meerderheid dus) wilden weten hoe die pasta eruit zag enz. enz...bovendien luisterde men niet altijd, dus was de gevraagde pasta al lang aan de beurt geweest, maar men wilde die toch graag betellen of men kwam even later een nog lekkerdere pasta tegen, dan maar die vorige van een uur geleden weer schrappen en de nieuwe besteld.....

    08-12-2010 om 16:21 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)
    21-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foto's van de maand oktober
    Op de festa dell'uva was er veel volk:

    Op de Girandola werd er weer hard gewerkt én we ontdekten weer een oude landbouwmachine in de hooischuur:


    Bij Fano smulden we lekker in het vissersrestaurantje, wel even aanschuiven:


    Met Ann en Dirk naar de boer van Bianconiglio en groenten oogsten:

    met de podisti weer leuke wandelingen gemaakt, waarbij we oma met  2 jachtgeweren aantroffen én ook een verdwaalde slang:





    21-11-2010 om 15:55 geschreven door babelle  


    >> Reageer (0)

    Foto

    In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • inderdaad (isabelle)
        op herfst in de Marche
  • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
        op herfst in de Marche
  • reactie (isabelle)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • kapper 9h (Christel)
        op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
  • ;-) (4ke)
        op belevenissen in augustus en september in de Marche

  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs