Inhoud blog
 • Juli en augustus, de zomer in de Marche
 • Vuurvliegjes en infiorata in Cupramontana
 • De lente aangekomen in de Marche
 • Le Marche en Cupramontana op de vakantiebeurzen.
 • Jaaroverzicht 2016 van B&B la Girandola in Cupramontana
  Archief per jaar
 • 2017
 • 2016
 • 2015
 • 2014
 • 2013
 • 2012
 • 2011
 • 2010
 • 2009
 • 2008
 • blog over italie
 • vroegere belevenissen in de marche 1999-2007
 • toeristische info over de marche
 • overnachten in de marche
 • meer weten over de marche
 • info over italie
 • gourmet tochten in Umbrie en Marche
 • Nederlandstalige info over de Marche
 • scooters huren in de marche
 • verzamelsite voor blogs
  Zoeken in blog

  Categorieën
 • activiteiten in de Marche (74)
 • gastronomie in de Marche (1)
 • wandelen in de Marche (37)
 • wonen in de Marche
  Italie in het klein
  04-09-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juli en augustus, de zomer in de Marche

  Cupramontana, 5 september 2017  cari amici,


  Niet alleen stormen of orkanen dragen een voornaam, ook hittegolven worden gedoopt. Lucifer werd aangekondigd, de naam voorspelde helachtige temperaturen….inderdaad de Afrikaanse winden joegen de thermometer naar 41 en hoger…..gelukkig wonen wij op een heuvel waar de warme luchtlagen af en toe nog op koudere konden botsen, een briesje dus.

  Tropische toestanden overdag betekenden wel succesvolle avonden voor de geplande evenementen. De enige momenten van de dag waarop men toch nog iets van afkoeling kon voelen..doch tijdens de periode van Lucifer wees de thermometer om middernacht nog altijd onherroepelijk 30 graden.

  Onze collega's van la Distesa organiseerden het 10-jarige jubileum van hun muziekfestival , dat traditioneel de regengoden altijd op bezoek kreeg . Hiertegen was zelfs de hittegolf niet opgewassen , de eerste dag regende het namelijk, doch gelukkig genoten we de volgende festivaldagen van een heerlijke zon..

  Het volgend jubileum was onze zilveren trouwdag, dat we met onze gasten aan een champagneontbijt vierden. Maar we waren nog niet uitgefeest want Engelse vrienden nodigden iedereen uit om de 50 jaar van de Beatles LP Sergeants Lonely Heart Club Band samen te herinneren, natuurlijk in dito kledij. De genodigden bleken een internationaal gezelschap te vormen, waarbij iedereen een bekend lied uit zijn/haar land moest karaoken. De Nederlanders kozen voor Andre Hazes, de Duitsers zongen met iedereen uit volle borst de 99 Luftballons van Nena, de Engelsen hadden embarras du choix, alsook de Italianen, maar de enige Belgische van het gezelschap ????? de Engelsen en Duitsers suggereerden Ça plane pour moi van Plastic Bertrand, een hit dat zij ook kenden. Dat maar karaoken dus….een groot succes, iedereen plaaaande op de dansvloer !

  De enoteca werd dit jaar gelukkig bemand met een sommelier die Engels sprak. Voor mijn nicht uit België die ook sommelier is en bovendien les geeft over Italiaanse wijnen, de uitgelezen kans om weer verschillende Verdicchio’s te proeven.

  De zomer verwelkomden we talrijke gasten, bekende en onbekenden, stamgasten, de ex-baas van Erik, een koppel dat meer dan 10 jaar geleden bij ons logeerde en nu met hun 3 dochters opnieuw onze gasten waren. 2 koppels die hun Vespa mee vervoerden en hier talrijke leuke tochten maakten, ideaal weer om zo rond te toeren.

  In juli en augustus programmeerden onze gemeenten en alle omringende plaatsen talloze evenementen, moeilijk soms om er eentje uit te kiezen, behalve als we meehielpen met de organisatie: de Notte del Verdicchio, meer dan 200 bezoekers in het museum, het muziekfeest bij wijnboer Sparapani, het Jamboree festival in Senigallia waarbij deze badplaats gedurende een hele week terug gaat in de 40 en 50 jaren.

  De Cuprabeach met de zwembaden op de piazza, waarbij natuurlijk juist die dagen hevig onweerde en regende. Gelukkig niet op ferragosto zelf.

  Poggio Cupro stond defintiief op de kaart van de downhill skaters voor zowel de Italiaanse als de wereld kampioenschappen . 4 dagen lang suisden de kandidaten met een noodvaart de heuvel af , bovenaan startend bij ons dorpje Poggio Cupro.

  De pizza avond op de Girandola bleef deze keer slechts beperkt tot 1 avond, de pizzabakker weigerde om bij de tropische temperaturen bij de oven te staan.

  Een dagje Rome in de zinderende hitte tussen de 1000den toeristen liet me begrijpen dat we wat geluk hadden met de briesjes op onze heuvel !

  We verwelkomden ook wandelgasten die geen auto huurden maar elke avond moedig naar Cupra wandelden en ook de omgeving met de benenwagen verkenden. Natuurlijk probeerden ze met succes de zaterdagwandeling met de podisti uit.

  Nicht en neef uit Umbria logeerden ook bij ons waardoor we het kersverse Frederik II museum in Jesi bezichtigden, een multimediaal gebeuren rond de persoon van keizer Frederik II die in Jesi geboren werd en ooit over het Heilig Roomse Rijk regeerde. Het avonturenpark met klim- en abseiltoestanden probeerde men uit , alsook de ondergrondse grotkelders in Camerano.

  De sportdag sloot als altijd het zomer seizoen af in Cupra, waarbij elke sportvereniging in Cupra nieuwe leden kon aanwerven door demonstraties. Het spectaculairste was het muurklimmen langs de wanden van het gemeentehuis en het leukste het meedoen aan het country dansen.

  Een opsteker voor het toerisme : weer 3 tunnels klaar van de nieuwe autoweg naar Umbrië, volgend jaar kunnen we van bij ons via een 4-baansweg naar Perugia in minder dan 1 uur. De luchthaven van Perugia vormt dan een mooi alternatief voor die van Ancona.

  September staat voor de deur, ook nog een maand met heel veel mogelijkheden , vooral dat dan de temperaturen op zijn best zijn om iets te ondernemen, de wijnoogst startte al vele weken vroeger dan normaal zodat de wijnfeesten dit jaar de oogst eerder zullen afsluiten dan inluiden.

  Begin oktober ons wijnfeest, de 80ste editie, de op 1 na oudste van heel Italia en de grootste van de Marche. Zin om dat mee te maken ? We hebben nog iets vrij…..


  Tanti saluti cari

  Isabelle en Erik


  PS:

  en dan komt men als toerist in een parkeergarage waarbij geen parkeerbon uit de automaat komt maar een munt. . Als men de parking uit wilt rijden blijkt die munt volgens een heel ingewikkeld systeem te werken, althans volgens de Italiaanse uitleg op de machine waarvan je als toerist niets van snapt. Gelukkig zijn Belgen plantrekkers en na veel geprobeer lukte het dan toch de parkeergarage te verlaten.

  04-09-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:logeren in de Marche, vakantie in de marche, la Girandola, Italie, logeren bij belgen, logeren bij Nederlanders
  >> Reageer (0)
  26-06-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vuurvliegjes en infiorata in Cupramontana  Cupramontana 27 juni 2017,


  Cari amici,


  De mannelijke vuurvliegjes voeren al nachten lang hun lichtshow op om de vrouwtjes te lokken, magische nachten aldus. 1 mei is hier ook een feestdag dus vertrokken we naar Sassoferrato, ooit het belangrijke Sentinum tijdens Romeinse tijden. Hier voltrok de belangrijke strijd tussen de Romeinen geallieerd met de Piceniers (de oorspronkelijke bewoners van de Marche) tegen de Umbriërs en de Kelten. Die laatsten verloren het gevecht waardoor het hele gebied onder Romeinse heerschappij kwam te staan. Het archeologisch park is eindelijk nu elke dag te bezoeken in het hoogseizoen, tot vorig jaar slechts sporadisch.

  Een andere uitstap bracht ons naar Filottrano naar het Birocciomuseum. 229 gemeentes telt de regio Marche en bijna elke van hen, ook klein ook, bezit een museum. Helaas zijn die meer gesloten dan open bij gebrek aan middelen, maar het museum van de biroccio of landbouwkar opende 1x per maand haar deuren en dit gratis.

  De landbouwkarren in de Marche werden nl. altijd heel mooi versierd door de karrenmakers zelf. In de rest van Italië bestond dat alleen in Sicilië..

  Een vrijwilliger leidde ons en andere Italiaanse bezoekers rond. Die laatsten konden zelf ook nog veel over het vroegere landbouwleven vertellen. Helaas mochten we geen foto’s maken, 2 vrijwilligers bij de civiele bescherming verboden het.

  Langzaamaan bereidde Erik het toeristisch seizoen voor van het VVV en het museum. Dit jaar mocht de vereniging Cupramontana-Accoglie met Erik als voorzitter, het VVV en wijnetikettenmuseum beheren. Tot nu toe hadden we hiervoor altijd ‘s morgens en ‘s zaterdags een stagiaire gehad, en ‘s namiddag was er een beurtrol voor de leden van de vereniging. Nu stelden we dankzij een project een vaste persoon aan, waardoor de zondagnamiddagen nog alleen voor ons overbleven. De persoon die we hiervoor aanstelden bleek een afgestudeerde marketing toerisme en bovendien 5-talig.

  Bij de wekelijkse zomeractiviteiten boden we dit jaar iets nieuws aan: , een namiddag workshop bij een lijstenmaker, zodat alle toeristen kennis konden maken met een ambacht die helaas dreigde te verdwijnen.

  Ook kunnen er deze zomer elektrische mountainbikes gehuurd worden bij het VVV.

  De rest van de maand mei stond helaas in het teken van het ziekenhuis verblijf van mijn vader. Hij woonde in Umbrië dichtbij mijn zus, en om de 2 weken reed ik ernaar toe. Die woensdag gelukkig ook, waarbij hij gevallen bleek te zijn en niet meer kon opstaan. De ziekenwagen en de brandweer moesten er aan te pas komen, ze kwamen allemaal heel snel ter plekke en dan zo naar de spoed van een klein ziekenhuis. Daar werd dan longontsteking vastgesteld ,waardoor hij dan naar een groter ziekenhuis vervoerd werd. Hier zouden mijn zus en ik elkaar aflossen en maakten we meteen kennis met de Italiaanse gezondheidszorg. Uitstekend, bekwaam en zeer vriendelijk en respectvol.

  Erik en ik zagen toch kans om ons 35 jarig samenzijn te vieren in een leuk restaurantje in Jesi op 31 mei.

  Na 2,5 weken mocht mijn vader terug naar huis en mits wat organisatie lukte het mijn zus en ik om de nazorg te organiseren.

  In Cupramontana organiseerde de archeoclub een tentoonstelling over de belangrijke kunstenaars uit de 18de eeuw van Cupramontana, de gouden eeuw voor die stad. Rond die tentoosntellign hielden we ook enkele evenementen, voor de literatuur nodigden we een boek restauratrice die ons de geheimen ervan verklapte, wat de muziek betreft, vond er een prachtig concert plaats in de San Lorenzo kerk en een orgeldemonstratie.

  Maar het meeste werk kroop zoals altijd in de voorbereiding van de infiorata op Corpus Domini ,de 2de zondag na Pinksteren. De lerares kunstgeschiedenis kopieerde dan beroemde schilderijen op papier en met een paar vrijwilligers plakten we die tekeningen vol organisch plantenmateriaal. Dit jaar overtrof ze zichzelf want we versierden Het laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci . Geen sinecure, want dit betekende een reusachtig werk met heel veel priegelwerk, maar het resultaat mocht er zijn. Op de dag zelf stond iedereen met open mond het kunstwerk te bewonderen. De weergoden waren ons dit jaar uitermate goed gezind, weinig wind en heerlijke temperaturen. De infiorata kende opnieuw een ongelooflijk succes.

  In juni vierden we met ons werkgroepje het 1-jarig bestaan van de kruidentuin, hiervoor had elk van ons wat hapjes gemaakt en hielden we een kleine receptie in de tuin. Wat was die fantastisch geworden ! In het kader daarvan stond de zaterdagwandeling van 24 juni in het teken van San Giovanni of Sint Johannes waarbij de traditie gebood om dan Sint janskruid te plukken om er een huidolie van te maken. Die olie helpt dan tegen brandwonden, zonnebrand en is ook zeer goed voor de huid tegen rimpels e.d. We plukten veel bloemetjes om die dan in een glazen potje te doen,het te vullen met olijfolie en dan ca.25 dagen in de volle zon . Moeilijk was het niet.

  Juni oogstmaand, zeker wat het fruit betrof, de fruitbomen stonden vol. Eerst 15kg wilde kersen geplukt om die te ontpitten en tot jam te verwerken. D abrikozen volgden, een 8-tal kilo…..volgende maand komen de pruimen aan de beurt en dan is de voorraad jam voor het ontbijt van onze gasten weer goed aangevuld !

  Het seizoen startte dit jaar maar zeer traag, helaas had de aardbeving vorig jaar voor zeer veel anti-reklame gezorgd. Maar gelukkig kwamen er toch gasten naar onze Girandola, waarbij een stel zich van luchthaven vergiste, de vlucht miste maar via een andere weg toch bij ons terechtkwam, een groep Napolitanen die het communiefeest van een nichtje kwamen vieren, en gasten die ons toevallig vonden.

  Juli is gelukkig vol, maar voor augustus zijn nog kamers vrij en via een lastminute actie nog voordelig ook...zeg het voor…..


  tanti saluti cari

  Isabelle en Erik


  PS:

  Tijdens de laatste les band botanische cursus was iemand van de cursisten zijn hoed en gsm verloren. Via via konden we hem opsporen en hem melden dat hoed en gsm bij ons thuis af te halen waren. Bleek het een 2de gsm te zijn.

  Ja want hij was altijd zijn hoed kwijt en dus legde hij de 2de gsm bij zijn hoed. Vond hij zijn hoed niet dan belde hij de 2de gsm op ,zo vond hij zijn hoed altijd terug. Behalve als hij zijn gsm vergat….

  In een ziekenhuis zijn er ook bezoekuren, op alle deuren hingen die duidelijk op, alleen waren er altijd meer bezoekers buiten die bezoekuren dan tijdens...misschien de uren omkeren ?

  in het gebouw waar ik yogalessen deed, werd het wel warm. Dus zette de lerares de ramen open. En de deur ? nee de deur niet, want dan zouden er insecten binnenvliegen…..

  Zouden we in het VVV geen fietsen kunnen verhuren opperde Erik tegen Laura, de vaste VVV-bediende. Zij ging op zoek naar fietsenverhuurders. Op de mails antwoordde niemand, aan de telefoon kreeg ze 1 verhuurfirma die opnam: fietsen verhuren doen we zeker. Maar af en toe en nee liever niet te vaak, we zitten niet in Trento of in Toscane hè…..  26-06-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vuurvliegjes,infiorata,logenren in de marche, bed and breakfast in de marche, cupramontana
  >> Reageer (0)
  06-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lente aangekomen in de Marche  Cupramontana, 3 mei 2017,  Cari amici,


  We moeten al enkele jaren terug in de tijd keren om ons een dergelijke fantastische intocht van prinses Lente te herinneren. Koning Winter werd zonder pardon reeds midden februari weggestuurd en samen met de natuur genoten we van zonovergoten dagen. De staart van maart bleef roerloos en de aprilse grillen bleven beperkt .

  Zo’n heerlijk weer stimuleerde ons natuurlijk tot leuke uitstappen en zaterdagwandelingen waarvan de vergezichten elkaar keer op keer overtroffen.

  We bezochten de stad met de volgende bijnamen: la Rossa, la Grassa e la Detta, de rode, de vette en de wijze….. Rood door de politieke kleur van het gemeentebestuur, Vet door de overheerlijke gerechten gaande van de mortadella, parmigiano als de beroemde bolognese saus. Dat laatste kent geen enkele Italiaan want hier heet die saus al ragù. De Wijze want hier bevindt zich de oudste universiteit van Europa.

  Een uitstap naar Bologna dus, de stad die tevens gekenmerkt wordt door de kilometerslange galerijen of portici, de langste vertrekt vanuit het centrum om de bedevaartsoord op een heuvel te bereiken.

  In Fano, de Marchigiaanse badplaats die ooit het eindpunt van de Romeinse weg Flaminia vormde , opende een kersvers museum de deuren over deze Romeinse weg. Een mooi interactief museum met gratis inkom.

  Maar ook in onze buurt viel er genoeg te ontdekken en verkenden we enkele kasteeldorpen van Arcevia. Sommige nog volledig bewoond zoals Castglioni waarbij alle dorpsbewoners over een gemeenschappelijke houtoven kunnen beschikken.

  In Nidastore kan men heerlijk traditioneel eten en vanuit Loretelleo en Piticchio geniet men van de panorama’s.

  De zaterdagwandelingen bleken een genot voor de natuurliefhebbers want zienderogen zagen we van zaterdag tot zaterdag de flora langzamerhand haar beste klederdracht tevoorschijn halen. Van bloeiende wilde narcissen tot paarse judasbomen en de orchideeën. Af en toe belandden we op een historische plek waar al sinds het jaar 1000 de gemeente Cupramontana haar drinkwater haalt, een bron in de heuvels. De antieke waterleidingen waren zelfs nog zichtbaar.

  Mooi weer gaf natuurlijk ook moed om allerlei klusjes te verrichten ,hier kregen we zelfs versterking van de oom en tante van Erik. Alle potten uit de winterberging want de ijsheilige is hier Sint Antonius die gevierd wordt op 25 april, de tuinmeubelen kregen weer een likje verf,en de paasversieringen tevoorschijn gehaald .

  Cupramontana participeerde dit jaar ook weer aan de openmonumenten dagen traditioneel tijdens het laatste weekend van de maand maart . De 16 de eeuwse boeken, ooit afkomstig uit de bibliotheek van de kluizenaars abdij werden tentoongesteld in het wijnetikettenmuseum. De heemkundige kring besloot om dan ook die dagen de historische gemeentezaal te openen en de 18de eeuwse ruimte dat eigenlijk nooit toegankelijk voor het publiek was. De 18de eeuwse kasten herbergden nog de oude kadasterplannen en nog vele andere gemeentarchieven. Ook de historische kruidentuin maakte deel uit van de rondleiding. Naast de leerlingen uit het lagere middelbaar gidsten wij van de heemkundige kring ook. Dankzij het schitterende weer, onthaalden we een 1000-tal bezoekers.

  Ook dit jaar kwamen we in aanmerking voor de oorkonde wat betreft de Ospitalità di Qualità Italiana, een Italiaans kwaliteits keurmerk. Ik was nog nooit mee geweest naar de uitreiking ervan die elk jaar ergens anders in de regio plaatsvond. Dit jaar in Osimo meer bepaald in het historisch theater. We zouden zelfs live deel uitmaken van een talkshow over toerisme uitgezonden op de regionale tv. . De gesprekken waren interessant, ook de zandkunstenares bleek indrukwekkend maar de uitreiking zelf een tijdrovende en absurde bedoening. In totaal kregen meer dan 110 structuren een oorkonde en per gemeente moest men 1 voor 1 op het podium komen om dan de handen te schudden van de autoriteiten en dan te poseren voor een foto. De gemeentes werden bijna altijd vertegenwoordigd door de burgemeester of vice. Voor Cupramontana kreeg Erik de eer om voor burgervader te spelen. We zullen maar zwijgen hoe lang het hele gebeuren duurde als men bedenkt dat de show tegen 21.30 startte. De vraag om op het einde allemaal naar voren te komen op het podium voor een groepsfoto werd dan ook genegeerd want iedereen wilde maar 1 ding ,zo snel mogelijk naar huis. Vooral dat men de oorkonde al aan de ingang ontvangen had.

  Onze Girandola opende op 15 maart haar deuren en verwelkomde al enkele gasten; waarbij we zo in het programma van Spoorloos konden belanden . Een groepje vrienden logeerde bij ons waarvan 1 vrouw Italiaanse roots had, meer bepaald in de buurgemeente Staffolo. Haar achternaam kwam me bekend voor en ik vroeg haar of zij geen familie was van Marco die in Cupra woonde. Ja daar was ze de nicht van maar ze had hem al 40 jaar niet meer gezien. Of ik hem kende ? Natuurlijk en zo konden nicht en neef op de zondagmorgen tijdens ons ontbijt elkaarr na 40 jaar terug omhelzen !

  Ondertussen is het winterzeil van ons zwembad weggehaald en wachten we op weer op die gast die de eerste duik van het jaar zal ondernemen.  Tanti cari saluti  PS:

  de Italiaanse post is sinds de afschaffing van de posta prioritaria blijkbaar weer overgeschakeld naar de postkoets. Een paar foto’s die ik opstuurde naar mijn familie in Noord Italië deed er 1 maand over. Maar het record werd dit jaar verbroken door de kerstkaart uit België die verstuurd was op 24/12 en ons bereikte op 1 maart…

  In Ancona zaten we in een taverne waar de kelder de bestelling opnam aan het tafeltje achter ons. Hij noemde alle mogelijke pastasauzen op matriciana, carbonnara en dan tot mijn grote verwondering ook salsa bolognese. Waarschijnlijk kwamen hier veel buitenlanders over de vloer want de Italiaanse klanten begrepen die naam dan ook niet. Salsa bolognese che cos’è ? Bolognesesaus wat is dat ? Oh zei de kelner dat is al ragù.

  We wilden de tentoonstelling van de beroemde Amerikaanse fotograaf Mc Curry bezoeken in Ancona. daar kregen we een audioguide erbij. Een ellenlange uitleg volgde over hoe het apparaat te bedienen met al laatste : “ en hier dan de 2 gaatjes voor de koptelefoon”. Wij dus op de koptelefoon wachten die echter niet kwam. De man achter de balie verwonderd waarom we nog wachtten ? ja de koptelefoon , ach die werd echter niet bijgeleverd ze hadden alleen de recorders ontvangen

  Hier in Italië kan men postzegels ook in de tabacchi kopen. Dus dat deed ik dan. Maar de verkoopster schudde haar hoofd. Nee geen postzegels daarvoor moet u bij de post zijn. Ja zei ik maar ik dacht dat ze bij tabacchi ook postzegels verkochten.

  Dat is normaal ook zo, maar vanmorgen ging ik naar de post om een nieuwe voorraad te halen en ontdekte dat ze in prijs gestegen waren, ja dan moest ik ze niet meer hebben…  06-05-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:bed and breakfast in de marche,de marche,logeren inde marche, wandelen in de marche
  >> Reageer (0)
  06-02-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Le Marche en Cupramontana op de vakantiebeurzen.  Cupramontana 7 februari 2017,


  Cari amici,


  Onze belevenissen tijdens januari verliepen hoofdzakelijk in Belgenland ! Voordat we echter richting noorden vertrokken, ontdekten we nog met de Archeoclub een artikel over een priester uit Cupra die begin 19de eeuw een bekende botanicus werd in het verre Australië. Enkele planten zouden zelfs naar hem vernoemd zijn een 2 jaar geleden organiseerde men down under zelfs een tentoonstelling gewijd aan deze plantenexpert. Een mooie opdracht dus om alles over hem terug te vinden, zeker i.v.m. de kruidentuin bij het klooster. De Archeoclub en de Cuprensische bevolking werden deze maand tevens aangenaam verrast door het aankondigen van de ontdekking van de intacte Romeinse waterleiding. Cupramontana immers was tijdens de Romeinse periode een thermenstad , het reservoir van het water was al teruggevonden maar die hele waterleiding niet. Toevallig bij de reconstructiewerken van de bioskoop ontdekte men deze Romeinse resten.

  Wij waren helaas tidjens de perspresentatie al in België, maar in ieder geval weten we dat de gemeente alles eraan zal doen om de ontdekking goed te bewaren !

  Een cursus marketing en sociale media kon er ook nog af, maar op 10/1 vertrokken we naar het noorden. Niet met het vliegtuig maar met ons busje, daar we 3 vakantiebeurzen zouden doen , dus veel materiaal mee te nemen.

  We startten met de eerste beurs in Utrecht; hier maakten we 1 dag mee, want daarna was het feesten geblazen in Voeren waar we met de hele familie van Erik een huisje huurden. Dit om de 80-jarige verjaardag van Eriks vader te vieren. Sommige tantes , oom, zus, neven e.d. hadden we al 8 jaar niet meer gezien. Het werd een blij weerzien dus. Daarna hadden we diverse ontmoetingen met vrienden, ex-gasten en we haalden onze schade grotendeels in wat betreft de Belgische gastronomie: frieten, stoofvlees, vidés enz….

  De beurzen zelf waren telkens verschillend, soms deelden we een stand met de regio Marche of stonden voor onze eigen B&B . In ieder geval hopen we dat we iedereen duidelijk konden maken dat de aardbevingen niet naast ons waren en dat het epicentrum gelukkig ver van ons bed lag.

  Onverwachts vroeg de regio Marche of we ook niet op het vakantiesalon in Brussel wilden staan ? en dat van Muenchen ? Dit laatste zou een Duitse collega van ons doen. Erik bleef uiteindelijk wat langer in Belgenland en zelf kon ik voor 8 euro terugvliegen.

  Hier kon ik langzaamaan alles weer klaar maken voor het volgende seizoen, want de deuren van Girandola openen weer midden maart !


  Tanti cari saluti


  Isabelle en Erik


  PS:

  we gingen eens eten met mijn zus in een zelfbedieningszaak in Umbria. Op de vitrine alles vertaald in het Engels, we konden er ook senguichen krijgen ???? het bleken sandwiches te zijn.

  tijdens de cursus sociale media marketing was de voorzitter van het natuurpark van de grotten ook aanwezig. Hij beklaagde zich over het feit dat hij een enquête had gestuurd naar een 400-tal B&B’s en agriturismi die bij het park hoorden, maar dat slechts een handvol geantwoord had. “Maar” zo bekende hij, “ ik heb zelf ook een B&B en ik moet zeggen ik heb de enquête ook niet ingevuld”…..


  06-02-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantiesalon Brussel, vakantiesalon Antwerpen, vakantiebeurs Utrecht, le Marche, Cupramontana, vakantei in le Marche
  >> Reageer (0)
  05-01-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jaaroverzicht 2016 van B&B la Girandola in Cupramontana
  Het is weer een heel mooi jaar geweest.

  Klik op de link en beleef  2016 op B&B la Girandola samen met ons !

  https://www.youtube.com/watch?v=ilKcGqN5VHs&feature=share
  05-01-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:jaaroverzicht,Bed and Breakfast, La Girandola, cupramontana, le Marche, Italie
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tanti auguri voor 2017 van B&B la Girandola in Cupramontana
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  de allerbeste wensen voor 2017. Isabelle en Erik

  05-01-2017 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:la Girandola, Bed and breakfast Italie, cupramontana
  >> Reageer (0)
  05-12-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstsfeer en truffels in de Marche
  Cupramontana, 4 december 2016


  Cari amici,


  geen onderdompeling in de olijvengeur , maar op speurtocht naar het zwarte/witte goud: de truffel. Inderdaad net zoals 2 jaar geleden sloeg de olijvenvlieg meedogenloos toe en vernielde een aanzienlijk deel van de olijvenoogst. De olijfolie uit de Marche belooft weer schaars en duur te zijn. Ongunstige weersomstandigheden voor de olijvenoogst, maar des te beter voor de truffelmarkt. Met mijn zus en haar gezin reden we naar Acqualagna, waar ze naast Alba de enige echte Italiaanse witte truffel hebben,. In het fabriekje waar de truffels geleverd werden , leerden we dat deze regio een wonderhabitat vormt voor wel 7 soorten truffels, waardoor het hele jaar door hier geoogst kan worden. De gemeente Acqualagna, amper 5000 inwoners rijk, heeft geen enkele werkloze inwoner, telt bovendien 25 restaurants en 6 banken !

  Hierna begaven we ons naar het huis van de truffeljager. Hij beschikte over een ruim aantal truffelhonden, van verschillende rassen en vandaag mocht Pablo mee. Helaas hadden we een regenachtige dag uitgekozen, maar uitgedost in laarzen en regenjassen trotseerden we de weerelementen om die truffels te zoeken. We werden niet teleurgesteld ,120 gram middelgrote witte truffels vonden we gedurende een uurtje op pad zijn. Interessant om het eens mee te maken, want de jager moest snel toeslaan zodra de hond aangaf waar een truffel zat. De truffel mocht immers niet beschadigd worden tijdens het opgraven, want anders daalde de waarde. Na zo’n stevige tocht doorheen de bossen, wachtte de vrouw van de jager ons op met drank en lekkere taart ! Ondertussen ging de uitleg gewoon door, want ook waterwichelarij was belangrijk om truffels en water te vinden. Bleek ons nichtje Lena zeer getalenteerd te zijn !

  Nu wilden we de truffels ook proeven, een heerlijke degustatie met allerlei verwerkte truffelproducten volgde in een winkeltje, truffelpasta, truffelsalami enz.…..daar er ook op dat vlak veel gesjoemeld wordt met bijvoorbeeld Chinese truffels die naar niets smaken..profiteerden we ervan dat we nu op de juiste plek waren ! Een hele namiddag ondergedompeld in de truffelweelde, een must voor elke gastronoom!

  Na een hele week familiebezoek, besteedden we onze tijd nu aan het winter klaar maken van heel de tuin. Eigenlijk was dit gedurende 2 jaar overbodig werk gebleken, maar aangezien we nooit wisten hoe Koning Winter zijn intrede zou doen, namen we toch altijd voorzorgsmaatregelen.

  We namen uiteraard toch nog tijd om wat uitstapjes te doen. In Senigallia bezochten we de Marchigiaanse versie van de kleine zeemeermin, die gelukkig nog niet overspoeld wordt door een horde toeristen….om daarna onze magen te vullen bij de selfservice Pesce Azzurro. Een visserscoöperatie die hun dagelijkse visopbrengst naar de verschillende restaurants brengt. Zeer eenvoudige keuken in een zeer eenvoudige ruimte maar aan zeer democratische prijzen.

  Ondanks de nog warme novembertemperaturen startten verschillende gemeentes met hun kerstattracties. Dit jaar kozen we de gemeente Candelara uit om te verkennen. De naam verwijst naar het woord Candela of kaars en elk jaar rond de kerstdagen versiert men het historisch dorpje met duizenden kaarsen. De kerstkraampjes verkopen dan ook kaarsen in allerlei vormen en maten en tegen 17.30 gaan alle lampen uit zodat de kaarsverlichting tot zijn goed recht komt. De kunst is om vroeg te komen voordat de mensenmassa komt, want het gebeuren trekt bij mooi weer natuurlijk heel veel publiek. De sprookjesachtige sfeer blijkt wel de moeite waard te zijn !

  In Cupramontana opende tijdelijk voor de kerstdagen een winkeltje met specifieke Marchigiaanse producten, iets wat hier echt ontbrak. We probeerden ook de uitbater ervan te overtuigen om dit ook tijdens het toeristisch seizoen te doen. Wie weet ???

  In afwachting van de levende kerststallen en andere feestactiviteiten van december, startten we met de voorbereidingen voor de 2 reisbeurzen van januari. Want volgend jaar in januari bezoeken we liefst 2 reissalons, die van Antwerpen van 26/1-30/1 en die van Hamont-Achel (Noord-Limburg) op zondag 22/1. Zet alvast die data in jullie agenda, want dan kan iedereen ons bezoeken !


  tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  Mijn Belgische identiteitskaart moest vernieuwd worden. Dit gebeurde via de Belgische ambassade in Rome. Men kon online de benodigde documenten invullen en dan alles per post opsturen. Of zelf naar Rome gaan. Ik besloot om alles per post te doen dat zou dan toch wat geld besparen...dacht ik want ik had de bureaucratie weer goed onderschat. Een enveloppe voldoende gefrankeerd aan mezelf gericht , een postcheque die ook nog werkingskosten incasseerde, x aantal pasfoto’s…..alles opgestuurd. Na enige tijd kreeg ik bericht dat er nog documenten ontbraken...die weliswaar niet vermeld stonden op de website van de ambassade. Dus weer een aantal nieuwe papieren moeten halen , op de gemeente deze keer met takszegels…..maar het meest eigenaardige document was wel het bewijs dat de gemeente moest leveren dat ik nog altijd Belgische was of tenminste nog geen Italiaanse nationaliteit bezat….maar zo’n officieel document bestond helemaal niet. Bovendien kon ik misschien geen Belgische meer zijn, maar wie weet was ik nu Nederlandse geworden of Duitse of….maar op onze gemeente deden ze gelukkig niet moeilijk en verzonnen ze maar een mooi officieel uitziend papier voorzien van indrukwekkende stempels en handtekeningen met de vermelding dat ik buitenlander was……….

  05-12-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:wandelen in de Marche
  >> Reageer (0)
  10-11-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het grootste wijnfeest in de Marche
  Cupramontana, 7 november 2016.


  Cari amici,


  het wijnfeest startte dit jaar op een bijzondere manier: een Duitse ex-gast van ons, tevens eigenaar van een vakantiehuis in ons dorp Poggio Cupro en een vriend van hem , besloten vanuit Aken te vertrekken op de fiets , om zo tijdig op het wijnfeest aan te komen. Amper 13 dagen zouden ze er over doen en ze werden dan ook met open armen ontvangen door de burgervader himself !

  Het werden weer 4 dagen van muziek, wijn en lekkere spijs, wat regen op zaterdagnacht, doch de jeugd liet zich daardoor de pret niet bederven en de optredende muzikant voorzag het publiek van ontelbare bisnummers….de stoet met de versierde praalwagens werd even verstoord door een onverwachtse aanval van vliegende mieren die zelfs doorheen de kleren heen staken...de laatste muziekband die optrad voor het vuurwerk kreeg iedereen maar dan ook iedereen op de dansvloer , en last but not least het spetterende vuurwerk die het hele gebeuren prachtig afsloot.

  Traditiegetrouw sloot deze Sagra dell’uva het toeristisch seizoen van Cupra af en konden we ons weer bezig houden met andere activiteiten.

  Ik hernam de zaterdagwandelingen, met als hoogtepunt de wandeling door Canfaito , het eeuwenoude beukenbos. Onze ontmoeting met de zogenaamde lupo of wolf en de schitterende herfstkleuren , we zouden dit niet gauw vergeten. Achteraf bleek het een wolfshond te zijn, doch het bleef een mooi dier om te zien.

  De bijeenkomsten van de dondergademorgen met de Archeoclub in de bibliotheek werden hervat. Het werkgroepje had niet stilgezeten en catalogiseerde alle vondsten uit de verschillende kasten e.d.. Zo ontdekten we een grote verpakking met een Italiaanse en Zuid-Afrikaanse vlag erin vergezeld van een brief en een krantenartikel. In 1945 werd Cupra bevrijd o.a. door Zuid-Afrikaanse soldaten. Eén daarvan nam de Italiaanse vlag ondertekend door Engelsen en Amerikanen als souvenir mee . Begin jaren 60 kreeg de man wroeging en besloot om terug naar Cupra te reizen en de vlag terug te geven. Het begeleidende krantenartikel van 1962 getuigde dit hele voorval.

  De regio Marche organiseerde al 2 jaar Photowalkings in bepaalde Marchigiaanse steden. Men kon zich hiervoor inschrijven om dan een hele dag met gidsen gratis monumenten, gebouwen e.d. te bezoeken en te fotograferen. Die foto’s plaatste men dan in de social media , de mooiste foto kon een prijs winnen.

  Eindelijk hadden we eens tijd om mee te gaan om Macerata te bekijken. Aangezien het de laatste tocht was die jaar, waren we best met velen,een 100-tal fotografe.

  De eerste foto’s maakten we in het Sferisterium, een stadion uit de 18de eeuw gebouwd voor een soort kaatsspel. Tegenwoordig gebuikte de stad het als speciale ruimte voor openluchtconcerten en -opera’s in de zomer. Het zou een betere akoestiek hebben dan de meer bekende Arena in Verona. Daarna fotografeerden we steegjes, een historische bibliotheek, musea, kerken en het klokkenwerk van een astronomisch uurwerk , het meest complete van heel Europa. Die van Praag werd elke dag bekeken door 1000den toeristen die op het plein het carillonspel afwachtten, hier hetzelfde schouwspel te beleven maar dan met veel minder volk !!!!

  Zoals elk jaar werd de vredesmars Perugia -Assisi gehouden en mijn nichtje Lena besloot om samen met een paar van haar circusvrienden de tocht half op een eenwieler af te leggen en half te voet.

  Ons Fiatje dat zich in ons huis bevond toen we dat kochten en dat we 5 jaar geleden verkochten aan vrienden, begon steeds meer en meer rijklaar te zijn: prachtige ivoorkleurige carrosserie , een herstelde motor en opnieuw beklede stoelen wachtten om terug in auto te worden gemonteerd.

  De maand eindigde minder positief met de opeenvolgende aardbevingen, gelukkig zaten we ver genoeg van het epicentrum en was ons huis stevig gebouwd. We voelden het altijd wel goed trillen, maar we hadden geen schade. Helaas kampeerden weer talrijke mensen in de nieuw getroffen gebieden nu voorlopig in tenten, of overnachtten in hotels . Behalve hun woonst waren velen ook hun inkomstenbron kwijt.

  Mijn zus uit België liet zich daardoor gelukkig niet afschrikken en andere Belgen ook niet zodat wij toch nog gasten ontvingen.

  De volgende brief zal dan ook vergezeld zijn door truffelaroma’s …


  Tot de volgende keer.


  tani cari saluti

  Isabelle en Erik  PS:

  tijdens het wijnfeest werden we overstelpt met veel aanvragen om te overnachten. De voorzitter van de cultuurdienst van een badplaats in de Marche , belde ons op om te vragen of wij geen plek hadden voor hem voor 1 nacht. Helaas waren wij volgeboekt. Wat jammer zei hij, hij was nl. heel goed bevriend met onze huidige burgemeester Fazi. Nu was wel de burgemeester van 6 jaar geleden…..

  Duitsers logeerden in het vakantiehuis van hun Duitse vrienden hier in Cupra. Ze belden ons op , want onderweg naar hun huis lag er een everzwijn die zwaar gewond was en niet meer te redden. Maar wat nu ? Ik belde een jager op die ik kende om het dier uit zijn lijden te verlossen. 2 dagen later stond de jager aan onze deur met zomaar 2kg everzwijnenvlees.

  -

  10-11-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:wijnfeest, marche, Italie,vakantie in de Marche, overnachtne in de Marche,Cupramontana.
  >> Reageer (0)
  05-10-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.middeleeuws feest in le Marche  Cupramontana, 6 oktober 2016,


  Cari amici,


  We dachten altijd dat mei de maand van de nieuwe poesjes was, maar blijkbaar zijn augustus/september dat ook. Onze beestenboel telde nog slechts 1 kat nl. Zorro, er kon dus best uitgebreid worden. Een vriendin van mij vond 5 kleine poesjes in een doos, voedde ze met de fles en alle 5 overleefden. Met veel plezier onthaalden we Pimpinello, onze nieuwe aanwinst, niet meteen tot grote blijdschap van Zorro. Wat deed dat klein monstertje in zijn huis ????

  De zomer deden we al uitgeleide, doch de weergoden bleven ons supporteren en zo vierden we het middeleeuwse feest in Poggio Cupro bij een zomerse warmte ! De organisatie ervan verliep dit jaar echter niet bepaald vlekkeloos, eerder emotioneel, stormachtig en met veel geruzie…..zo erg dat we even vreesden voor het voorbestaan ervan. Doch zoals altijd hier, werd de soep niet zo heet gegeten en beleefden de toeschouwers een prachtig schouwspel. Ikzelf zoals altijd lid van het gepeupel en dus van het werkende bedienende voetvolk, Erik uitzonderlijk dit jaar geen edelman maar de organisator van de gereserveerde tafels en werden er dit jaar niet meer zitplaatsen verkocht als mogelijk. Zo rommelig en heftig de organisatie zo fantastisch het feest zelf. Op het einde zette iemand moderne muziek op en iedereen in middeleeuwse kostuums samen met het publiek startte aan het dansen….

  s Anderendaags konden we nog niet op onze lauweren rusten want het Amatriciana gebeuren stond gepland. Een benefiet-eten voor de slachtoffers van de aardbeving in Amatrice en Arquata. Tijdens de namiddag verkocht de jeugdcultuurdienst tweedehands-speelgoed, waarvan de kinderen de opbrengst zelf aan de kinderen van de getroffen gebieden zouden overhandigen. ‘s Avonds natuurlijk de pasta amatriciana. Ook giften waren welkom. Erik zat achter de kassa natuurlijk en zelf ging ik met onze gasten ernaar toe. Alles voor het goede doel. Het smaakte heerlijk, ook al waren er dagen van discussies geweest tussen de kokkinnen want iedereen kende wel hèt recept van de pasta amatriciana.

  Als laatste event voor het wijnfeest had nog de fameuze wandeling Passeggiando e Degustando plaats. Wandelen in de omgeving van Cupra gevolgd door een degustatie. De weervoorspellingen waren niet fameus en helaas laten de mensen zich hier tegenwoordig ook door beïnvloeden. ‘s morgens vroeg heel bewolkt en dus weinig zielen. Geen nood ,we waren allemaal getrainde wandelaars, dus dan maar kiezen voor een pittige wandeling, van 14 km door de wijngaarden, heuvels op en neer. De afwezigen hadden zoals altijd ongelijk, want de zon kwam er door en de degustatie achteraf in het museum smaakte hierna des te meer !!!!! Na deze activiteit sloten het museum en de enoteca tot volgend jaar. Alleen het wijnfeest bracht nog wat toerisme mee, maar dan eindigde het toeristisch seizoenin Cupra.

  Vòòr het wijnfeest logeerden traditioneel enkele klasgenoten van Erik, eigenlijk mijn jaarlijkse België bezoek. Doch dit jaar besloot ik eens om naar Biella te reizen in Piemonte, de geboortestreek van mijn moeder. Ik realiseerde me dat ik er al 17 jaar niet meer was geweest en de familieleden al 8 jaar niet meer ontmoette. Tijd voor een nostalgietrip. Een treinreis met 4 overstappen die me dan tot een B&B bracht die zeer gunstig lag, zowel voor het station als het centrum . Gewapend met een stadsplan, zocht ik dan ook die plekken op die we tijdens onze jaarlijks zomervakantie altijd bezochten. Het fototoestel deed overuren. De volgende 2 dagen trok ik samen met mijn neef en nichten op, die superblij waren om me terug te zien. Het geboortedorpje en huis van mijn moeder werden gekiekt, de winkeltjes, de bedevaartsoord Oropa in de Alpen waar we jaarlijks te voet naar trokken enz.….. een fantastische weerzien en we hopen dat het de volgende keer niet meer zo lang zal duren...want de tijd vliegt….

  Dat geldt ook voor het wijnfeest, voor we het wisten stonden we er weer in onze stand….maar dat is voor de volgende maandbrief.

  Nu volgt het ene wijnfeest het andere op, gevolgd door de griezelige halloweenperiode en daarna nog het truffelseizoen…….het cuprensische seizoen mag dan wel afgelopen zijn, onze Girandola heet jullie nog altijd van harte welkom !


  tanti cari saluti

  Isabelle en Erik


  PS:

  ook het Italiaanse spoor moderniseert. Alles werd nu in het Italiaans en in het Engels omgeroepen. Ook op de kleine lokale lijntjes. Opeens riep men om dat de kaartjescontrole zou starten, dat men de controleur moest respecteren daar hij staatsambtenaar was enz.. (ook hier helaas meer en meer agressie vanwege de reizigers) dan volgde de vertaling doch niet in het Engels maar in het DUITS !!! dat klonk waarschijnlijk strenger als in het Engels…. Niettegenstaande deze omroep hebben we de controleur nooit gezien….

  05-10-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:middeleeus feest in cupramontana, le marche, overnachten in italie, overnachten in le marche,vakantie in italie,bed en breakfast in le marche
  >> Reageer (0)
  05-09-2016
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer op de Girandola in Cupramontana  Cupramontana, 5 september 2016,


  Cari amici,


  Op 24 augustus om 3.30 's nachts stond de tijd even stil in enkele Italiaanse gemeentes. Ook wij hier voelde het huis goed schudden . Vooral als men bedenkt dat wij al door verschillende aardbevingen heen sliepen. Wij behoorden tot de gelukkigen die geen schade hadden zowel op materieel als fysisch vlak, doch 150km verder startte voor velen weer een ware lijdensweg van jaren puin ruimen en heropbouw.

  De maand augustus telde gelukkig ook weer leuke zomerse herinneringen , o.a. de pizza avonden waarbij meestal de jongere gasten meehielpen pizza deeg maken om dan 's avonds een persoonlijke pizza te mogen bakken bij de authentieke houtoven ! dit jaar ontstonden door creatieve geesten de voetbal en de girandola pizza !

  Als groot event stond opnieuw Cupra Beach op het programma rond 15 augustus , de hoogdag van de Italiaanse vakantie. Dit jaar besloten de weergoden om ons niet te pesten en onder een stralende zon plonsden kleine en grote kinderen in de 2 zwembaden, terwijl de ouders luierden in de strandstoelen opgesteld in het midden van de piazza in Cupramontana. 's Avonds kon men in wat eten en luisteren naar verschillende optredens.

  De 2 laatste weken werd de Girandola letterlijk overspoeld door gasten. De matrassen stonden zelfs in onze woonkamer: Een Italiaanse familie, een Belgo/Italiaans familie, onze vrienden die hier al jaren komen, ons neefje uit Umbrië en de jongste zus van Erik met haar familie. Een leuke bende waarbij dan spontane initiatieven als een gezamenlijke aperitiefavond tot een pasta-avond uitliep ! Neefje en nichtje even achtergelaten bij oom en tante en dus bezochten we een speeltuin, het avonturenpark en een pastaworkshop bij Carla . Bovendien liepen bij die laatste dan ook schapen rond en een grote knuffelhond en een babypoesje....

  We maakten dankzij de jeugdige gasten kennis met het Pokemon jagen . Blijkbaar waren er zelfs Pokemons tot in ons dorp Poggio Cupro beland en natuurlijk ook in Cupramontana, waaronder zeldzame en unike Italiaanse figuren.

  Einde zomer betekent niet meteen einde activiteiten: het middeleeuwse feest stond natuurlijk voor de deur wat s'anderendaags zou opgevolgd worden door een benefiet avond voor de slachtoffers van de aardbeving.

  Maar daarna zal de concentratie natuurlijk op de wijn vallen met als jaarlijkse apotheose het grote wijnfeest in Cupramontana. Wie nu in september of oktober boekt krijgt 5% korting bij het boeken van min. 3 nachten....

  Autunno in Cupramontana, herfst in Cupramontana, laat de wijn nu maar rijkelijk vloeien.


  tanti saluti cari

  Isabelle en Erik


  PS:

  – Gasten van ons gingen op uitstap naar Urbino waar de hertogfeesten plaatsvonden. Allerlei straatartiesten voerden iets op, o.a. ook een acrobaat. De muziek die zijn act begeleidde ,werd via de gsm van zijn compagnon naar de boxen gestuurd. De acrobaat voerde zijn toeren uit met de muziek op de achtergrond. Doch daar ging plotseling de gsm....de compagnon pakte op en begon woedend te schreeuwen dat hij nu niet kon antwoorden want hij was een act aan het begeleiden.....doorheen de boxen kon heel het publiek mee volgen…..en de acrobaat moest gedurende dit intermezzo zijn acrobatentoer even rekken......

  05-09-2016 om 00:00 geschreven door babelle  


  Categorie:activiteiten in de Marche
  Tags:vakantie in italie, vakantie in de Marche,overnachten in de marche, la girandola, cupramontana
  >> Reageer (0)

  Foto

  In 2000 verhuisden we naar de Marche, het best bewaarde geheim van Italie. Het thuisfront hielden we door maandbrieven op de hoogte van onze avonturen. Via deze weblog kunnen voortaan ook niet-familieleden onze belevenissen meevolgen. De eerdere maandbrieven kunnen via de link geraadpleegd worden. Veel leesplezier !

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Laatste commentaren
 • inderdaad (isabelle)
      op herfst in de Marche
 • De grappigste anti-aging activiteit (Martine)
      op herfst in de Marche
 • reactie (isabelle)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • kapper 9h (Christel)
      op La festa dell'uva of het grootste wijnfeest in de Marche
 • ;-) (4ke)
      op belevenissen in augustus en september in de Marche

 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!