Extra speelse oefeningen
  • Bingel
  • Kabage
  • Leerrijke spelletjes 1
  • Leerrijke spelletjes 2
  • Werkwoorden Frans inoefenen
  • agenda

    Belangrijke data in mijn agenda

    Websites om actua voor te bereiden
  • Karrewiet
  • Het Nieuwsblad
  • VTM
  • VRT
  • Het Laatste Nieuws
  • Naar het middelbaar
  • CLB
  • Onderwijskiezer
  • Klasblog 3de graad Leefschool Groene Poortje Kaster

    05-02-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hockeytornooi
    Woensdagnamiddag vond het jaarlijkse interscholen hockeytornooi plaats in de sporthal van Anzegem. Ook onze school was vertegenwoordigd met twee ploegen.


    Michiel, Yelten, Seppe, Jonas en Emma verdedigden de kleuren voor het 5de leerjaar.


    Gies, Manu, Bengt, Ludovic en Arthur deden dat voor het 6de leerjaar.


    Nog snel enkele aanwijzingen van juf Lieselot en de wedstrijden konden beginnen.



    Voor het vijfde leerjaar, die in een zware poule zat, was het een moeilijke namiddag. Ze vochten voor elke puck, maar konden niet verhinderen dat ze laatste eindigden in hun poule. Maar de olympische gedachte 'deelnemen is belangrijker dan winnen' is een zeer goed motto.



    De lotingsgoden waren het zesde leerjaar iets beter gezind. Zij kregen twee, op papier, makkelijkere ploegen voor de sticks geschoven. Ze speelden gelijk in de eerste wedstrijd na 2 afgekeurde doelpunten, maar wonnen hun tweede match. Daardoor mochten ze zich opmaken voor de halve finales. Daarin wonnen ze met strafschoppen tegen VBS Anzegem. In de finale namen ze het dan op tegen de 1ste ploeg van VBS Ingooigem. Ook daar moesten strafschoppen de wedstrijd beslissen. En ook hier trokken de jongens van het 6de leerjaar aan het langste eind.


    Daardoor mogen wij opnieuw een beker op onze trofeeënplank plaatsen.

    05-02-2015 om 00:00 geschreven door Meester Bram  


    29-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele interessante sites/programma's

    Deze week (en vooral dinsdag) was een zeer interessante week voor onze klas. We leerden enkele interessante sites/programma's kennen. We zetten ze voor jullie eens op een rijtje zodat jullie deze thuis eventueel ook kunnen gebruiken.

    1.     www.wildwebwoods.org

    De EU maakte een spel voor kinderen om ze te beschermen tegen de gevaren van internet. 'Door het wilde woeste woud' is een avonturenspel waarbij je een held door een elektronische stad moet gidsen.

     

    2.     Overhoor

    Overhoor is gratis overhoorsoftware. Je voert de leerstof eerst zelf in (in vraag- en antwoordvorm). Nadien kan je jezelf op een makkelijke manier overhoren. Schriftelijk of mondeling. Door elkaar of in volgorde. Alle vragen of alleen de moeilijkste. Je kiest maar.

    3.     eMindMaps

    eMindMaps is een programma om lange teksten makkelijk te schematiseren. Zo leren de kinderen enkel het belangrijkste uit een tekst te halen.






    29-01-2015 om 16:18 geschreven door Meester Bram  


    24-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Speelse Franse les
    Deze week rondden we tijdens de Franse les unité 9 af. In dit unité leerden we over het weer spreken. We koppelden hierbij deze week het aangename aan het onaangename. We speelden in drie kleine groepjes van vijf een soort ganzenbord. We moesten echter al de opdrachten in het Frans oplossen.






    Het was niet makkelijk, maar we hebben ons wel geamuseerd. Maar natuurlijk hebben we in de eerste plaats veel bijgeleerd en geoefend.

    24-01-2015 om 13:38 geschreven door Meester Bram  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan het Heilig Hart College in Waregem
    Maandag bezochten we met de klas het Heilig Hart College in Waregem. Dit in het kader van de studiekeuze die de leerlingen eind dit schooljaar of eind volgend schooljaar zullen moeten maken. We werden om 13u15 opgehaald met een bus aan de school die ons rechtstreeks naar Waregem bracht.



    In de grote school werden we onderverdeeld in twee groepen en kregen we enkele proeflesjes zoals
    - Engels :




    - Biologie :






    - Latijn :




    - Plastische opvoeding :


    Na de vier workshops mochten we genieten van lekkere pannenkoeken met chocomelk.





    Net voor we naar huis gingen kregen we nog allemaal een USB-stick mee.
    Het was een interessante namiddag waar we veel hebben bijgeleerd!!

    24-01-2015 om 13:33 geschreven door Meester Bram  


    18-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toast Literair
    Vandaag verzamelden tientallen leerlingen uit Anzegem, Grijzeloke, Heirweg en Kaster samen met hun ouders in de bibliotheek van Anzegem voor de vijfde editie van 'Toast Literair'. Toast Literair is een organisatie van het Davidsfonds. Ieder jaar zetten zij het jaar in met een vleugje literatuur, een natje en een droogje. Tijdens 'Toast Literair' werden ook de laureaten van de 'Junior Journalist-wedstrijd' in de bloemetjes gezet. Alle leerlingen van de klas hebben meegedaan aan de wedstrijd, dus kregen alle aanwezige leerlingen een boek. Een mooi geschenkje om het jaar literair in te zetten. Er konden per klas echter maar 2 laureaten uit de bus komen. De laureaten voor het vijfde leerjaar waren Seppe en Emma. Voor het zesde leerjaar waren dat Gies en Hanne. Zij kregen een boekenpakket aangeboden. Het mocht echter niet zijn voor onze vier schrijftalenten. Kwinten uit Grijzeloke ging met de hoofdprijs aan de haal, nl. een ticket voor de provinciale finale. 



    18-01-2015 om 18:37 geschreven door Meester Bram  


    18-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsklassen : dag 3

    Voorlaatste dag, dus voorlaatste verslag !!!!!

    Vandaag gingen wij de wereld van de natuur verkennen. In de voormiddag trokken we naar ‘De tuin van Kina’. We kregen er meer informatie over spinnen : het uitzicht, hun voedsel, hun levenswijze,… . We zagen ook enkele echte, levende vogelspinnen. In de namiddag gingen we dan naar ‘De wereld van Kina’. Het programma daar bestond uit twee workshops : eerst ‘liefde en seksualiteit’en dan ‘levende organismen uit de oudheid’.

    Onze vrienden van de tweede graad gingen naar Leefschool De Oogappel. De leerlingen van hun tweede graad gidsten ons door Gent. Na een stevige wandeling aten zij samen met hun nieuwe vrienden hun picknick op. Ze speelden nog wat samen met hen en dan vertrokken ze naar hun nieuwe bestemming. Het museum van schone kunsten konden ze eerst beschouwen om af te sluiten met een leuke activiteit. Ze maakten een kerstengeltje. Na een stevige wandeling konden zij bijna hun dag afsluiten. Een lekkere maaltijd, nog een stevige schaatspartij met ons allen en als afsluiter van de dag kregen we nog lekkere warme chocomelk van Ymkes mama. We zongen nog eens heel hard voor Francisco’s verjaardag. Hiep, Hiep, Hiep, Hoera … een snoepje en zoetjes naar bed.

    Tot morgen!!!!!

    18-12-2014 om 22:35 geschreven door Meester Bram  


    17-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsklassen : dag 2

    Hier zijn we weer !!!!!

    Vandaag vertrokken ook onze vrienden van de 2de graad naar Gent. Ook zij hebben een vlotte trein-, tram- en busreis gehad. Ze waren direct dolenthousiast over de kamers. Om 12u was er dan het blij weerzien. Want wij kwamen net terug van een tocht door Gent over de kinderrechten. Onze gids Xavier loodste er ons vlotjes door.

    Na een gezellige gezamenlijke picknick speelden we eerst nog even op de verkeersvrije Korenlei waarna onze wegen terug scheidden. De tweede graad ging naar Het huis van Alijn. De klas werd er in twee groepen verdeeld. Ze kregen informatie over het dagelijkse leven van 100 jaar geleden, maar ook de jaren ’50 tot ’80 kwamen aan bod. Ze hebben heel wat mogen proeven ook: peperkoek, vioolsnoepjes, chocolade dessert 58, zouthout, amandelnootjes,… Daarna hebben ze, net als ons gisteren, Gent gaan verkennen op het water. Wij vertrokken met de bus richting Sport- en recreatiecentrum Rozenbroeken. We hebben ons daar kostelijk geamuseerd in het zwembad met wildwaterbanen, glijbanen, golfslagbad en wellnessruimte. Natuurlijk waren we helemaal uitgeput van het vele zwemmen.

    Om 18u hebben we elkaar dan weer ontmoet in de hostel waar we mochten genieten van lekkere spaghetti bolognaise. Juf Lynn, juf Katrien, juf Femke en meester Wouter kwamen ook langs om een super leuke quiz te begeleiden.

    Moe maar voldaan gingen we dan om 21u15 naar bed.

    Tot morgen!!!!!

    17-12-2014 om 22:22 geschreven door Meester Bram  


    16-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stadsklassen : dag 1
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag iedereen !!!!!

    Vandaag zijn we er eindelijk aan begonnen, aan de eerste editie van onze stadsklassen. We zijn om 9u18 vertrokken met de allereerste rechtstreekse trein van Anzegem naar Gent. Om 10u aangekomen in Gent en direct een wandeling gemaakt naar het historische centrum. Deze namiddag een rondleiding gekregen in het Gravensteen en gemerkt dat de middeleeuwen een mooie tijd was, maar dat onze tijd toch wel beter is. Na een boottocht door het historische centrum, mochten we genieten van lekkere bolletjes in tomatensaus met puree. Na de maaltijd deden we onze pyjama aan en plaatsten we ons voor de televisie voor ‘The Lego Movie’. Na de film gingen we moe maar voldaan slapen.

     

    Tot morgen voor ons volgende verslagje!!!!!

    16-12-2014 om 21:46 geschreven door Meester Bram  


    08-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VTI Waregem

    Op vrijdag 5/12/2014 zijn we met onze school naar de VTI in Wargem geweest. Dit omdat wij met 9 leerlingen straks de keuze moeten maken voor een nieuwe, 'grote' school.

    We hebben daar heel veel verschillende workshops gedaan : 

    - metaal : In de workshop metaalbewerking hebben we de schroeven van een helikopter en de cockpit gemaakt

    - hout : In de workshop houtbewerking hebben we de staart, de poten en de romp van de helikopter gemaakt 

    - elektriciteit : In de workshop elektriciteit hebben we de motor en de lampjes gemaakt 

    - textiel : In de workshop textiel hebben we de piloot gemaakt en hebben we ook ons zakje bedrukt

    We hebben uiteindelijk al de stukken van  de helikopter  en een bedrukte zak gestopt, kregen een sapje en gingen we naar huis.

    De helikopter gaan we na de kerstvakantie in elkaar steken. Helpende (handige) ouders zullen waarschijnlijk handig kunnen zijn.

    Uw reporter, Francisco





































    08-12-2014 om 19:33 geschreven door Meester Bram  


    01-12-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pakistan
    Een tweetal weken geleden kregen we extra informatie over het land Pakistan.


    Nikki, onze spreekster, had heel veel materialen meegebracht.


    Die spullen waren niet alleen om naar te kijken, maar we mochten ze ook aantrekken.
    Bloemenkransen ter verwelkoming,


    typische Pakistaanse klederdracht van de mannen,




    maar ook van de vrouwen.


    Wij verkochten ook pleisters om de stichting 'Kinderen helpen Kinderen' te steunen.
    We hebben er veel van bijgeleerd.

    01-12-2014 om 00:00 geschreven door Meester Bram  


    30-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Netbaltornooi
    Woensdag was het het jaarlijkse interscholen netbaltornooi. Ook onze school nam deel met een ploeg. De ploeg bestond uit Seppe, Francisco, Gies, Jarne, Michiel, Jonas, Ludovic en Arthur. Hoewel de ploeg bestond uit deels 5de leerjaar en deels 6de leerjaar, speelden de leerlingen mee in de competitie van het 6de leerjaar. Ze behaalden na 3 gewonnen en 1 verloren match uiteindelijk de vijfde plaats op twaalf ploegen. Een heel sterke prestatie dus!



























    30-11-2014 om 20:41 geschreven door Meester Bram  


    07-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep : herdenking op 11 november
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op wapenstilstand, 11 november, is er een herdenking voor de gesneuvelde soldaten aan de kerk in Kaster. Deze herdenking start om 9u30 aan de kerk in Kaster. De kinderen van de tweede graad verzorgen de herdenking. Zij lezen hun in de klas gemaakte oorlogsgedichten voor. Natuurlijk mogen ook de andere kinderen deze herdenking bijwonen. Wie wil komen, komt om dinsdag 9u30 naar de kerk in Kaster.

    07-11-2014 om 12:58 geschreven door Meester Bram  


    06-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verjaardag Ymke
    Maandag was het de verjaardag van Ymke. Zij bracht voor de klas 2 leuke spelletjes mee om onze spelletjeskast uit te bereiden : 
    - Een reuze mikado
    - Vlotte geesten



    Ze mocht ook een verjaardagsspelletje kiezen.
    Ze koos voor 'Dood aan...!'










    Gelukkige verjaardag Ymke!!!!!

    06-11-2014 om 16:34 geschreven door Meester Bram  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verteltheater 'Ule'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Deze voormiddag zijn we naar het verteltheater 'Ule' geweest. 'Ule' is een theater gebaseerd op het gelijknamige boek van Marc de Bel. Het ging over Ule die samen met haar broer moet vluchten uit Kruishoutem voor het oorlogsgeweld in België. Samen met haar broer vlucht ze naar de boerderij van haar pépé Pauwels. De boerderij biedt echter maar even een nieuwe thuis. Ule wordt naar een schoolkolonie gestuurd in Frankrijk. Daar kan ze gelukkig weglopen om terug naar haar familie in België te komen. 
    Het was een heel leuk en vooral mooi theater. We hebben veel bijgeleerd over de eerste wereldoorlog en over hoe de mensen leefden in de eerste wereldoorlog.

    06-11-2014 om 16:28 geschreven door Meester Bram  


    03-11-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Workshops wetenschappen in het Sint-Vincentius in Anzegem
    Deze namiddag waren we met de klas uitgenodigd in het Sint-Vincentiusinsituut in Anzegem. We mochten al eens proeven van 'de grote school.' Deze workshops werden gegeven door leerlingen uit het 6de jaar STW (= Sociale en Technische Wetenschappen) in het kader van hun eindwerk. De leerlingen kregen in de loop van de namiddag twee verschillende workshops aangeboden. Deze konden gaan over luchtdruk, zwaartekracht, de voedingsdriehoek, zintuigen of spijsvertering. Tussen de workshops door kregen we zelfgemaakte cake. We hebben ons goed geamuseerd. Het enige minpunt van de namiddag was het slechte weer. Doordat we eventjes moesten wachten op de bus, waren we helemaal doorweekt tegen we op school aankwamen.











    03-11-2014 om 18:48 geschreven door Meester Bram  


    23-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meester op de fiets

    Vandaag kwam ‘De meester op de fiets’ langs. 

    In het begin kregen we uitleg wat er zeker op je fiets moest zijn om veilig te kunnen rijden in het verkeer : voor- en achterlichten, reflectoren, een bel en goed werkende remmen. We deden op spelende wijze oefeningen voor onszelf als bestuurder te testen. Hij leerde ons ook dat we eigenlijk moeten afstappen aan de rechterkant of dat we eerst onze rechterrem en dan direct daarna onze linkerrem moesten indrukken. We hebben ook het record van kegels zo veel mogelijk doorgeven net niet verbroken. Het record staat op 122 keer doorgeven, terwijl wij 121 keer de kegel konden doorgeven in 2 minuten. Toen mochten we van ‘De meester op de fiets’  een leuk parcours afleggen met hindernissen. Soms hadden we wat files omdat we met een grote groep zijn natuurlijk. 

    Wij hebben alvast veel bijgeleerd.

    Van jullie verslaggevers: Hanne & Alissia.





























    23-10-2014 om 15:25 geschreven door Meester Bram  


    22-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan de site van Aubéchies

    Maandagnamiddag zijn we naar Aubèchies geweest.We vertrokken om 11u met 3 mini-busjes. De mensen die met de busjes reden waren : Geert (de papa van Ymke), Ann (mama van Michiel) en natuurlijk meester Bram. Het was ongeveer 45 minuten rijden. Toen we aankwamen, aten we onze picknick op op de parking. Na de maaltijd speelden we met de hele klas nog enkele tikspelletjes. Toen mochten we naar binnen voor de rondleiding. Onze gids heette Justine. Ze sprak wel Vlaams met op. Daarmee bedoelen we dat ze niet zo goed Nederlands kon spreken. We hebben verschillende huizen uit de prehistorie en uit de Gallo-Romeinse tijd gezien. We hebben zo heel veel bijgeleerd over het bouwen van huizen en het alledaagse leven in de oudste tijden en de oudheid. Het was heel leerrijke en toffe dag.

    Van de journalisten Emma, Margot, Eva en Noa

    Bijlagen:
    aubechies blog.wmv (4.3 MB)   

    22-10-2014 om 14:23 geschreven door Meester Bram  


    14-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aubéchies
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste ouders,

    Op maandag 20 oktober trekken we naar de Archeologische site van Aubéchies. Daar zullen we extra informatie krijgen over de prehistorie en de oudheid. We gaan met minibusjes naar daar. De busjes zullen bestuurd worden door Ann (mama van Michiel), Geert (papa van Ymke) en mezelf. We vertrekken op school om 11u00. We picknicken dan bij aankomst in Aubéchies. Van 13u tot 14u hebben we een module rond de prehistorie, van 14u tot 15u een module rond de Gallo-Romeinse tijd en van 15u tot 15u30 een film over beide periodes. Aangezien het een uurtje rijden is naar Aubéchies zullen we pas om 16u30 op school aankomen. Ik zorg ervoor dat de leerlingen die normaal met de rij gaan, ook met de rij naar huis kunnen.

    Meebrengen :
    - Picknick in een rugzak (-> boekentas zal niet nodig zijn maandag)
    - Aangepaste kledij afhankelijk van het weer, het is namelijk een openluchtmuseum.
    - Vieruurtje

    14-10-2014 om 00:00 geschreven door Meester Bram  


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag van de Jeugdbeweging
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Op vrijdag 17 oktober is het de jaarlijkse 'Dag van de jeugdbeweging'. In heel wat steden in Vlaanderen wordt deze dag uitbundig gevierd. Ook op onze school zullen wij de jeugdbewegingen in de kijker zetten. 
    Hoe gaan we dat nu doen?
    Alle leerlingen die in een jeugdbeweging zitten, mogen vrijdag de hele dag in hun 'uniform' naar school komen. Dit kan in volledig uniform zijn met broek, t-shirt, hemd, sjaaltje,... maar een simpele t-shirt kan natuurlijk ook!
    Hopelijk kunnen we op deze dag meerdere jeugdverenigingen verenigen!

    14-10-2014 om 00:00 geschreven door Meester Bram  


    12-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Talentenarchipel oktober
    Een nieuwe maand, een nieuwe talentenarchipel.
    De leerlingen mochten opnieuw kiezen voor activiteiten om hun talenten verder te ontplooien.


    Hanne en Alissia bevinden zich op beeldeiland en maken een muismat en een bladwijzer op de computer.

    Gies, Ludovic, Francisco en Arthur bevinden zich op muziekeiland en beluisteren samen muziek.

    Arne en Bregt zitten op beweegeiland en kozen voor enkele uitdagende en competitieve spelen.

    Seppe en Bengt voetballen op sameneiland en leren elkaar nieuwe trucjes aan.

    Jarne, Michiel en Jonas wilden een fietsparcours bedenken en gingen hun eigen uitdaging dan ook aan op Wil-en durfeiland.

    Noa en Riet bouwden een 'reis rond de wereld' op hun beweegeiland.

    Yelten werkten samen met meester Wouter om de kleutertjes te begeleiden.



    Margot, Ymke, Fleur, Eva en Emma speelden spelletjes met de kleuters, lazen voor uit boekjes,...

    Manu bouwde een dominoparcours.
    Lima lijmde een zon in elkaar op beeldeiland.

    Ik ben al benieuwd wat ze de volgende keer zullen doen.

    12-10-2014 om 15:30 geschreven door Meester Bram  




    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Leefschool Groene Poortje
  • Site



  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs