We zijn bij Pierre en Eliane Fil geweest. Fotos gaan maken van de vendanges. Eerst is de Merlot aan de beurt. Dat is de druif die het eerst rijp is. Dertien Portugezen nemen het plukwerk voor hun rekening. Ze werken van halfacht tot twaalf uur en van halftwee tot zes uur. En ze werken door. Ze stoppen nauwelijks om te drinken. Ze doen dit niet voor hun plezier. Het is een bron van inkomsten. Pierre haalt de geplukte druiven op en dumpt ze in de cuves, nadat hij de druiven besprenkeld heeft met fosforwater, om ze te ontsmetten. Na elke ophaling wordt de benne (aanhangwagen) volledig uitgewassen. Netheid is een prioriteit in een cave. Tijdens dit alles worden de houten vaten geleegd in andere cuves. Die wijn heeft behoefte aan beluchting. Terwijl worden de vaten gespoeld met water van 150 graden. Dan worden ze gedroogd en komt er opnieuw wijn in.
Fil maakt lekkere wijn. xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Morgen gaan we fotos maken bij Christian. Hij vendangeert zelf met de hand. De sfeer is er heel anders. Daar wordt meer plezier gemaakt. Toen ik Christian belde om af te spreken, nodigde hij ons meteen uit voor de déjeuner...
Leen is ook van de partij om fotos te maken. Leen fotografeert nog op film, middenformaat. Het probleem is dat de doorsnee fotowinkel dit niet meer verkoopt of niet kent. Probleem : na de fotoshoot bij Pierre en Eliane, geen film meer dus hebben we wat fotografen in Narbonne opgebeld. Bij de vijfde hadden we succes, chance. Het heeft wel iets, op film, genomen met de Holga.....
Het weer vandaag: staalblauwe hemel, wat meer wind, 29 graden en geen wolkje te bespeuren...
|