Foto
La Bâtisse du Délice
Leen et Harry
Goossens-Rombouts
5, Impasse Saint-Pierre
11200 Cruscades
www.labatissedudelice.com
Inhoud blog
 • Image
 • Bru
 • Bebelle bis
 • Ouveillan
 • Bebelle
  Hieronder staan foto's
  van onze Bâtisse.
  De traktor is van de
  buren...spijtig!
  Foto
  Foto
  Foto
  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Zoeken in blog

  La Bâtisse du Délice
  Chambres et table d'hôtes
  02-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martinet

  Vandaag is het zo een dag waarop ik niet goed weet wat te schrijven. Je weet wel, zo een dag van twaalf in een dozijn...En toch is er weer een en ander gebeurd.  Op de werf was het vooral vanmorgen broeierig warm. Het voltooien van de sleuf voor de fundering van de centrale steunmuur was al een behoorlijke prestatie. Christian stak zijn hoofd een paar keer binnen en plots kwam een vrachtwagenchauffeur ons kleine straatje inwandelen: of we wisten van wie de auto was, die op een voor hem hinderlijke plek geparkeerd was. Gelukkig wisten we dat. Ik aan de deur gaan kloppen. De man was niet thuis en de vrouw kon niet met de auto rijden, dus kreeg ik prompt de sleutels in de handen gestopt en mocht ik de auto zelf verplaatsen. Zo gaat dat in het dorp. Daarbij komt iedereen dan nog eens naar buiten.

  Na de middag hebben we behoorlijk gesnoeid in de tuin. Om plaats te maken voor een eventuele noodoplossing voor de levering van onze materialen. Christian heeft mij zijn kettingzaag geleend, want anders zou ik er met mijn Jefzaag (de schrijnwerkers en klussers onder jullie weten nu waarover ik het heb en de anderen moeten zich hierbij de meest traditionele vorm van een zaag voorstellen) toch wel wat meer tijd over gedaan hebben.

  Nadien kwam Christian aanzetten met een Martinetjong. Dat is een vogel, die van silhouet in de lucht op een zwaluw lijkt, maar het is een kleine roofvogel, dat zie je duidelijk aan zijn bek. Christian heeft het terug in zijn nest gezet.

  Nadien is er niet veel meer gebeurd. O ja, toch wel, ik heb prijs gevraagd voor de verplaatsing van de electriciteitsmeter. 700 euro. We krijgen eerst een bestek toegestuurd, dat moeten we betalen, dan komt een firma de nodige opmetingen doen en later wordt de meter effectief verplaatst.

   

  Het weer vandaag: warm, drukkend want Marain (wind vanover de zee) en inmiddels bewolkt. Mogelijk zou het nog gaan onweren. Morgen wordt het terug koeler.

  02-07-2008 om 19:17 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  01-07-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toro Piscine

  Vanmorgen zijn we iets vroeger dan gewoonlijk gaan werken. We hadden enkel werk in de voormiddag, want ’s namiddags is het ondertussen veel te warm. Cedric, de zoon van Chantal en Christian heeft ons goed geholpen. We dachten morgen met hem naar Toro Piscine te gaan in Canet, maar hij heeft betere vooruitzichten, want hij gaat met kameraadjes kamperen in Gruissan. Toen ik hem probeerde wijs te maken, dat Gruissan de komende week verboden terrein was voor meisjes, dat die allemaal naar Narbonne-plage doorverwezen werden, bekeek hij mij met een meewarige glimlach. Ik kan hem ook niet alles wijsmaken.

  Voor wie Toro Piscine niet kent, het is al heel oud, want ik zag het voor het eerst toen ik op 18-jarige leeftijd in Saint-Rémy de Provence op vakantie was met een schoolvriend en – buiten het weten van mijn ouders om – ook nog twee schoolvriendinnetjes. Voor de sloebers onder jullie: allemaal heel braaf verlopen! Toro Piscine dus: een jonge stier komt in de arena, getooid met cocardes op zijn horens. Doel is de cocardes van de horens te trekken. Meestal sponsoren de plaatselijke handelaars het gebeuren – zoals bij ons op de kermiskoersen – en geven ze een beloning aan de beste cocardeverzamelaar. De volgende etape is om de stier in een zwembadje te lokken. De moedigste - of past het beter te zeggen de roekelozen – wagen het zoveel mogelijk rondjes rond de stier te zwemmen. Ik wil me de kwaliteit van dat water niet voorstellen.

  Enfin, twee bezoekjes aan het containerpark later, zat de voormiddag erop en gingen we thuis een hapje nemen, namen een snelle douche en reden naar Narbonne om onze eerste grote bestelling te plaatsen bij de Tridôme, wellicht de goedkoopste leverancier van alle bouwmaterialen. We hebben daar een soort van klantenrekening geopend en krijgen daardoor nog eens een extra 10 procent korting. Toch niet onbelangrijk op een volledige verbouwing zoals de onze. Daarna naar de Carrefour voor nog wat snelle boodschappen en dan terug naar huis. Leen is alweer aan het koken, dus dadelijk gaan we eten.

   

  Het weer vandaag: vanmorgen was het drukkend en vooral windstil. In de namiddag was het nog warm, maar toch al minder drukkend. Nu is het zelfs aangenaam buiten. Van het voorspelde onweer zal, vandaag alleszins, niets in huis komen. Voor morgen was ook onweer voorspeld...

  01-07-2008 om 19:45 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  30-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Identiteitskaart!

  Nu zijn we echt Belgen residerend in Frankrijk. We hebben vandaag onze nieuwe identiteitskaart afgehaald op het ere-consulaat in Perpignan. Niets bijzonders, ware het niet dat ze een blauwe kleur heeft en vermeldt dat we in Frankrijk wonen. Geen vast adres meer, volgens de Ere-Consul om te vermijden dat je om de haverklap een nieuwe kaart zou moeten aanvragen. ‘De mensen wonen hier vaak tijdelijk op een eerste adres, om dan naar een definitieve verblijfplaats te zoeken’, verduidelijkte ze ons.

  Vanmorgen heeft Nicole (voor wie haar niet kent, onze getijgerde kattin – Hugo is onze kater) een krekel mee naar binnen gebracht. Toevallig toch, gisteren schreef ik nog dat je die wel hoort, maar nooit ziet, wel we hebben er ééntje gezien. Tot mijn verrassing  heel groot, een tiental centimeter.

  Ik ben ook nog gaan werken deze morgen. Nog een sleuf – en voor wie dit woord niet kent zal ik het Franse woord eens bovenhalen: tranchée – gegraven van ongeveer 10 meter. Leen heeft ondertussen ons studiootje eens grondig gekuist.

   

  Het weer vandaag: chaud les marrons, heet, heet, heet, volgens de vader van Christian 36 graden in de schaduw en morgen zou de wind gaan draaien. Dan komt hij vanover de zee en wordt het wel heel drukkend. Overmorgen geven ze onweer en dan zou het hier wat afkoelen...

  30-06-2008 om 18:45 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  29-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krekels!

  Zondag, dus geen werf vandaag. Integendeel, op zoek naar een mooi plekje aan het water om wat te lezen. Eerste poging in Sigean – geen plekje in de schaduw van een boom gevonden -, dan maar naar Bages, zelfde probleem dus onverrichterzake terug naar Paraza, waar we ons nestelden op de lommerrijke oevers van het kanaal. Leen heeft oordopjes ingestoken, want het geluid van de krekels (in het Occitaans Cigalou) was oorverdovend. En je ziet die niet zitten hè, dat is het straffe van de zaak.

  Enfin, op zonnige en warme dagen, moet je niet naar de kust, noch naar de plassen van Bages, Peyriac sur Mer of Sigean. De weinige schaduwplekjes die je er vindt zijn bezet. Langs het kanaal is het zalig toeven. Bovendien heb je nog wat afleiding, want af en toe vaart er een plezierboot voorbij, zeker nu het toeristische seizoen volop bezig is. Er zat trouwens een visser vlak bij ons, maar ik heb hem niks zien vangen, Leen ook niet. Er wordt hier eigenlijk nog redelijk wat gevist in de streek. Zowel op het kanaal als op de rivieren. Nu is het daar te warm voor, dus riviervissers trekken naar hogere plekken, waar het water nog frisser is.

  Voor morgen hebben we het plan opgevat om in de voormiddag te gaan werken en in de namiddag naar Perpignan te gaan om er onze identiteitskaarten op te halen. Dinsdag doen we hetzelfde, maar dan gaan we in de namiddag wat spullen kopen voor de bouw. Zo proberen we de warmte te slim af te zijn en vanaf woensdag zou het toch slechter weer worden, we zien wel.

   

  Het weer vandaag: Blauwe hemel met hier en daar een witte wolk, warm: 34 graden en een rustig briesje uit het westen.

  29-06-2008 om 18:19 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  28-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grasse matinée...

  Vanmorgen grasse matinée gehouden. Ik was pas iets voor tienen op de werf. Beton gaan opbreken na het inslijpen van gisteren en de grote stukken stukgeslagen. Verder nog een stut in de poort wat opgeschoven, want we geraakten er niet meer door met de kruiwagen en dat begon ons toch stilaan te hinderen. We konden geen kant meer op. Leen heeft boodschappen gedaan. De voorraadkasten (die overigens heel klein zijn), waren leeg.

  Rond de middag terug naar huis met de intentie in de namiddag toch nog wat door te gaan werken. We hebben gegeten, dan heb ik ‘gelezen’ (ik ben op mijn stoel met mijn hoofd tegen de muur in slaap gevallen), en dan ben ik volle moed terug naar de werf gegaan. Het was te warm. 32 graden en de warmte zit binnen. Het ontbrak mij aan de nodige fut om nog verder te werken en ik ben dan maar terug naar huis gekeerd.

  Vervolgens met Leen naar Narbonne, wat kuieren in de winkel en op zoek gegaan naar zo een maxima-minima-thermometer. Spijtig genoeg niet gevonden. Leen wou niet achterblijven en heeft een mes gekocht. Een echt Laguiole, met kurkentrekker nog wel, gewoon om mij de loef af te steken en geen opmerkingen te krijgen van Christian. Nu moet ze maar mee gaan vissen volgend seizoen...

  Inmiddels is Leen bezig met het avondeten en is het uur van het aperitief aangebroken. Met crème de foie de canard deze keer. Alweer een streekproduct. De fles komt uit de buurt van Limoux, dus jullie kunnen al raden wat dat is...

   

  Het weer: 32 graden, volop zon. Vanmorgen hing er een piepklein wolkje boven de heuvels. Toen deed er zich een plotse weersverandering voor, het wolkje verdween. Staalblauwe hemel dus en gelukkig wat wind, al voelt hij momenteel aan als een haardroger...

  28-06-2008 om 19:12 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sleuven slijpen...

  Gisteren was het nog warm toen we naar bed gingen. Het was de eerste keer, dat de warmte echt in de kamer zat. Ook op de werf zit de warmte stilaan tussen de muren.

  Ik ben er weer bovenop. Gelukkig. Ik moet wel opletten dat ik voldoende drink, geen wijn natuurlijk. Vanmorgen hebben we een aanhangwagen gevuld met zand en zijn die gaan afleveren op de werf. Dan hebben we de slijpmachine gehuurd en zijn we eigenlijk gans de namiddag bezig geweest met het slijpen van de sleuven. Leen heeft ondertussen tijd gehad om de bomen wat te snoeien. Zo krijgen we er iets meer zicht op hoe groot (of eerder hoe klein) onze tuin is. Hoewel, gans de tuin ligt nu vol hout.

  Christian en Chantal gaan een zwembad plaatsen. Zo één in hout, boven de grond. Volgende week zaterdag ga ik hem een handje helpen een betonnen vloer te gieten om het zwembad op te installeren. Vanavond is er in Cruscades een spéctacle de dance, maar dat gaan we aan ons voorbij laten gaan. We kunnen niet aan alles deelnemen hè... Op den duur gaan jullie nog denken dat wij feestvarkens zijn...

   

  Het weer vandaag: koeler (28 graden) en een zalig verfrissende wind. Tot iets na de middag witte wolken, maar nu terug staalblauwe lucht. Hopelijk houdt de wind aan, want dat maakt het toch aangenamer om te werken...

  27-06-2008 om 18:42 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  26-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gaga...

  Ik ben gisteren een beetje ziekjes geworden. Ik voelde mij al een paar dagen slapjes, maar gisteren is het doorgebroken. Uitdroging denk ik. Vanmorgen was ik nog helemaal niet in orde en Leen heeft dan maar een dubbel slagske doorgegeven. Na de middag een siësta gedaan, echt horizontaal deze keer, en nadien naar de winkel een paar sportdrankjes gaan halen. Die hebben mij deugd gedaan. Ik hoop dat ik er nu weer snel bovenop kom. Het was zwaar op de werf vandaag. Heel warm en we hadden nog veel graaf- en breekwerk. Het zweet liep ons gewoon van het lijf. Ik ben vanmiddag nog wat foto’s gaan afleveren op de Mairie en de secretaresse vroeg me of we met deze hitte wel werkten. Ze verklaren ons hier compleet gaga..., maar het moet vooruit gaan.

  Ik heb vandaag nog eens een fotootje gemaakt van mijn vrouw aan het werk. De foto’s van de balken in de tuin heeft zij gemaakt.

   

  Het weer vandaag: zoals gezegd: bloedheet 34 graden, gelukkig wat wind, zonnig...  26-06-2008 om 19:44 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  25-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Balken!

  Er komt toch wel wat bij kijken, bij een verbouwing. Vanmorgen hebben we het rioleringsplan gemaakt. Welke buis van welke diameter en welke bocht van hoeveel graden op welke plaats? Je moet met alles rekening houden. Je mag niets vergeten. Het is geen lachertje. Maar kom, plannen is deel van het geheel.

  Deze namiddag stond er een heel andere opdracht op onze agenda. Het verwijderen van de twee laatste balken. Ik heb een weddenschap met Christian verloren. Hij verwedde er een grillade op, dat we de balken er op minder dan twee uur zouden uithalen. En gelijk had hij. Het was geen sinecure, maar het is gelukt. We zijn wel stikkapot, dat kan ik erbij zeggen. De balken liggen nu in de tuin te wachten op een eventuele koper. We zien wel, anders gaan ze de kachel in... De grillade die volgt nog, maar wij zorgen enkel voor de ingrediënten en Christian moet het werk doen...

  We hebben ook de prijsofferte gekregen voor de aansluiting van water en riolering. Meer dan 2600 euro, waarvan 250 euro voor signalisatie (in een doodlopende straat dan nog wel)... En we kunnen niet anders dan daarmee akkoord zijn...

   

  Het weer: blauwe lucht, volop zon en een verkoelende bries uit het noorden. Meer dan 30 graden.

  25-06-2008 om 19:11 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  24-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Snoeien!

  We hebben ons een klein beetje overslapen, een klein beetje maar. Om halfnegen waren we toch op de werf en om tien voor negen stonden we al op het containerpark. Toch weer drie aanhangwagens gaan storten. Ook groenafval deze keer, want Leen is beginnen snoeien. Kwestie van wat plaats te maken om onze spullen te leggen. Met al dat hout wordt onze tuin wel heel klein. Morgen zal er nog bijkomen, want dan halen we de twee laatste vloerbalken neer. Elk goed voor negen lopende meter en de ene heeft een diameter van 30 centimeter, terwijl de andere goed is voor 40 centimeter. We gaan ze proberen te verkopen, tenminste als ze nog in goede staat zijn...

  Vanmiddag heb ik voor de eerste keer een kleine siësta gedaan. In een campingstoeltje op het terras. Ik denk dat ik echt wel eventjes geslapen heb. “Il prend le rythme du Midi”, zeggen Chantal en Christian dan...

  Ik was vannamiddag wat ‘flagada’, een beetje slapjes. Ik weet niet wat er scheelde. Misschien was het omdat het redelijk zwaar weer was. Enfin, morgen beter.

   

  Het weer: vanmorgen goed, maar we voelden de zwoelte al. ’s Namiddags begon het te overtrekken en werd het nog drukkender. Morgen zou de wind uit het noorden komen en dan zou het terug veel beter zijn...

  Leen heeft nog wat fotootjes gemaakt: op vraag van Christian eentje van mij met mijn spade (hij vindt dat de steel dezelfde kromming maakt als mijn buik) en verder nog wat fotootjes van onze tuin, het hout, de stelling voor morgen en de achtergevel van het huis en de traktoren van Christian...
  24-06-2008 om 00:00 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  23-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Den boog...

  Amai, een druk weekend achter de rug. Zelfs mijn dagelijkse blogverslaggeving heeft eronder geleden. Zaterdag namiddag nog gewerkt ter voorbereiding van het slijpen van de sleuven. Zaterdagavond was er dan het ‘fête de la musique’ op het dorpsplein in Cruscades. Eerst afgesproken met Chantal en Christian – terwijl Cédric zich coiffeerde met de nodige gel – dronken wij een lekkere blanquette de Limoux van Jean-Louis Denois.

  Dan haastten we ons naar het dorpsplein, want we waren eigenlijk al een half uurtje te laat voor het aperitief, maar gelukkig hebben we op het laatste moment toch nog een pastis naar binnen weten te gieten. Overigens, we tutoyeren het volledige schepencollege en tutoyeren wil dus ook zeggen dat we kussen. Voor mij is dat niet zo erg, want er is maar 1 vrouwelijke schepen, maar voor Leen is dat wel een opdracht, de burgemeester en twee mannelijke schepen en daarbij ook de vrouwelijke schepen.

  Tijdens het feest heb ik de foto’s die ik de voorbije weken maakte laten rondgaan. We zijn prompt gepromoveerd tot ‘goede Belgen’ – met de volgende bedenking erbij: ‘trop bon c’est con’. Bovendien ben ik officieus gevraagd om lid te worden van de vissers, vissen of niet. Fijn zo! Nee, echt, we voelen ons heel goed in het dorp.

  Het eten dan: meloen met muscatwijn, couscous (hele lekkere zelfs), kaas (een behoorlijke homp) en dan nog lekkere Marokkaanse koekjes (aangevuld met mierezoete muntthee) en koffie erna. Alles overgoten met witte en rode wijn. Kostprijs?: 12 euro.En het zijn altijd die paar vrijwilligers die het werk doen. Nadien was er nog een ‘bal populaire’ – op het met peertjes verlichte dorpsplein - met vooral Franse muziek, die door iedereen meegezongen werd.

  Enfin na nog een biertje met Christian aan de wat afgeleefde buvette, zijn we dan maar naar huis gegaan, want we hadden een drukke zondag voor de boeg.

  Zondag, opgestaan om kwart na acht, ontbeten, twee koffie’s gedronken en een douche genomen. We moesten om halftien bij Chantal en Christian zijn, maar we waren te laat. Niet erg, want Christian maakte nog koffie en tenslotte zijn we om halfelf vertrokken naar Villemagne (voorbij Lagrasse) voor de ‘ferme en ferme’. Een initiatief dat tot doel heeft de regionale producten te promoten en vooral ook de producteurs eens in de belangstelling te brengen. We zijn er terechtgekomen op een oude boerderij, een wijndomein met name: “Château de Villemagne”. Verder was er een kweker van escargots (wisten jullie dat de escargot de Bourgogne beschermd is en dat elke diepgevroren escargot de Bourgogne niet uit de Bourgogne komt?), een kaasmaker met lekkere geitenkaas, een  kweker van eenden met lekkere magret de canard en tournedos de canard en een fabrikant van ijs gemaakt met schapenmelk (naar verluidt zeer lekker). Leen heeft escargots Catalanes gegeten. Wij hebben wat gesmikkeld van de tapenade die Leen eerder gemaakt had en verder hebben we heerlijke tournedos de canard gegeten, bereid op de grill (niet te geloven hoe lekker dat wel is). Dan een slaatje achteraf en heerlijke geitenkazen met brood. Eerst een fles rosé en dan drie flessen rode wijn, de namiddag was zo om. Ondertussen zijn ook Gust en Ann toegekomen en zijn we samen nog een imker gaan bezoeken. Nadien siësta aan de oevers van de Orbieu in Ribaute. Zoals wij zeggen: “Den boog kan niet altijd gespannen staan”. Al die culinaire ontdekkingen wegen soms zwaar, maar we doen het voor jullie, onze toekomstige gasten hè...

  Dan kregen we een exclusieve rondleiding in Château de Boutenac – waar Chantal werkt – de thuishaven van de AOC Corbières. Indrukwekkend, muren van wel anderhalve meter dik. Niet te geloven.

  Tot slot zijn we met Gust en Ann gaan eten en waren we om halftwaalf thuis.

  Vandaag toch goed gewerkt. Vanmorgen nog wat sleuven gegraven en verder opgeruimd. ’s Namiddags alles klaargezet om de twee overblijvende balken te verwijderen. Dat is voorzien voor woensdag. Tot slot vanavond nog gaan tekenen voor onze warmtepomp...

   

  Het weer: zaterdag 34 graden, volle zon, geen wind en dus vooral ’s avonds heerlijk toeven op het dorpsplein. Zondag idem, maar dan iets meer wind, waardoor het in de schaduw bijzonder aangenaam zitten was. Vandaag opgestaan met overtrokken lucht, maar tegen 9 uur scheen de zon terug volop. 28 graden, het is zomer...

  23-06-2008 om 20:36 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  20-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stof!

  Ho ho, stof gevreten vandaag en eigenlijk niks opgeschoten. Ik heb een sleuf gemaakt in beton van ongeveer 5 meter. Morgen ga ik informeren voor een speciale machine. Die zijn te huur. De prijs valt mee, vraag is nog of ik ermee zal kunnen werken. Leen heeft de schouw afgebroken. We hebben ze gefotografeerd, om ze nadien na te maken in de living. “Une maison sans cheminée n’a pas d’âme”, zegt Christian, en gelijk heeft hij.

  We drinken dezer dagen heel veel water, want het is warm, maar af en toe roept Christian ons op zijn terras en krijgen we een biertje of een quinquina, een roséwijn waarin sinaasappelschillen verwerkt zijn. Bitter, maar lekker zegt Leen. Ik heb het nog niet geproefd.

  We hebben weer de vraag gekregen om meer foto’s te plaatsen. Als fotograaf kan dat toch niet moeilijk zijn, is dan de veelgelezen opmerking, maar dat is het nu juist, ik wil dat die foto’s toch min of meer goed zijn – tenslotte komen ze maar half afgewerkt uit het digitale fototoestel, ze moeten als het ware nog ‘ontwikkeld’ worden - en daar kruipt wel wat werk in, maar ik zal mijn best doen, beloofd.

  Stuur ons gerust mails. We zullen ze meestal niet beantwoorden, want alles valt te lezen op deze blog, maar het doet deugd over het thuisfront te lezen, ook van lezers die wij (nog) niet kennen.

   

  Het weer: 34 graden en toch ‘werkbaar’. Volop zon en geen wind. Wat opvalt is, dat we meer onze voorzorgen nemen. Gisteren al deed ik de luiken van de slaapkamer dicht ’s morgens. Dat maakt toch wel een verschil. Vannacht toch goed geslapen, dus...


  Xavier, de papa van Leen heeft foto's gemaakt tijdens hun laatste bezoek. Zo zie je mij ook eens aan het werk...  20-06-2008 om 19:45 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  19-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zomer!...

  Het is zomer. Om het met de woorden van Chantal te zeggen: "Ca y est!"
  Op de werf: graven, beitelen, ploeteren...dat stond vandaag op het programma. Eerst een constructie gemaakt van houten balken om door te kunnen met de kruiwagen. Dan beginnen graven. Het was zwaar. Af en toe staan we bovendien voor een verrassing. Een betonnetje hier, een natuursteentje daar...het maakt het werk er niet makkelijker op. Ik heb de slijpschijf vandaag menigmaal moeten bovenhalen. Christian komt dan af en toe met mijn gezicht lachen: “Ou, ce n’est pas assez profond. Il faut creuser plus”, roept hij het dan uit.

  Leen heeft onze plannen in inkt gezet. Dan heeft ze ze laten kopiëren, zodat we ze kunnen gebruiken op de werf. Het komt er op aan nu. Alles moet op de juiste plaats komen. We zullen nog veel op het plan kijken...

  Vanmorgen kwam de aannemer om prijs te maken voor de aansluiting op de riolering en de vernieuwing van de watermeter. Die wordt ingebouwd in de straat, zodat de meteropnemer altijd zijn werk kan doen, ook al zijn we niet thuis. Een gloednieuw systeem, zo blijkt. Gelukkig moeten we de aansluitingstaks niet meer betalen. Het gaat niet om een nieuwe aansluiting, maar om de vernieuwing van de oude aansluiting. Dat bespaart ons 300 euro.

  Morgenvroeg komt de man van de firma die we uitgekozen hebben voor onze warmtepomp. Hij komt alles eens bekijken en wil met ons de definitieve plannen overlopen. Wellicht zal de offerte toch wat aangepast worden, omdat we de zolderverdieping nu anders ingericht hebben.

   

  Het weer: zon, staalblauwe hemel, geen zuchtje wind, 29 graden (sommigen beweren 31 graden)...

  19-06-2008 om 19:18 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  18-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Appartementje

  Allez, onze plannen zijn getekend. We hebben ons magistraal veel werk op de hals gehaald, want nu moet toch gans het dak er af. Zo kunnen we voor ons toch wel een mooi appartementje maken, waar we kunnen slapen, ons wassen, wat zitten... Enfin, de nieuwe plannen bevallen ons heel goed. Vandaag hebben we ze met Gust besproken, om toch zeker te zijn dat alles wel uitgewerkt kan worden, zoals wij dat willen. Een tweede mening is altijd heel belangrijk bij dergelijke projecten. En ja, het gaat lukken. Nu kunnen we beginnen aan de sleuven voor de funderingen. Ik zal eerst wat plaats moeten maken om door te rijden met de kruiwagen, want alles wat ik nu uitgraaf moet zeker nog naar het containerpark. Dus begint de handenarbeid opnieuw. Leen mag eerst nog de plannen in inkt zetten, dan moeten die gecopieerd worden, zodat we verschillende exemplaren hebben om te gebruiken op de werf.

   

  Het weer: ik zal kort zijn: staalblauwe hemel, een zeer licht briesje, 29,5 graden...

  18-06-2008 om 19:26 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  17-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tekenen...

  Leo had het gezegd: “Elke tegenslag is een nieuwe opportuniteit”. Inderdaad, dat is weer eens gebleken. Leen en ik hebben vandaag de plannen hertekend (vooral Leen eigenlijk, want ik teken niet zo goed. Ik heb dan altijd zo van die zwarte handen van de inkt op de lat. Mijn vader begreep er geen snars van. Hij was een goed (technisch) tekenaar en ik bakte er niks van. Een rotringpen hield het bij mij geen minuut vol... Ik deed ze allemaal naar de haaien).

  De beneden hadden we gisteren al in grote lijnen uitgezet op de werf, dus die indeling moest enkel nog op papier gezet worden. De boven was een compleet nieuwe uitdaging. En het resultaat mag er zijn, al zeg ik het zelf. We zijn allebei zeer blij met de nieuwe indeling. Het geheel oogt luchtiger. De natuurlijke lichtinvallen zijn beter verdeeld. De ruimtes zijn beter ingedeeld en ook wat de technische aanpak betreft (leidingen, aflopen...), oogt het allemaal wat ordelijker.

  Ik heb vandaag ook al prijs gevraagd voor de beton.  Ik ben wel wat geschrokken van de hoeveelheid beton die we nodig zullen hebben, om nog maar te zwijgen van het prijskaartje dat daar aanhangt.

   

  Het weer: vannacht en vanmorgen heeft het aardig geregend, gegoten eigenlijk. Er was niet veel wind en de temperaturen hingen rond de 16 graden. Vanaf vanmiddag is het opgeklaard en schijnt de zon terug. De temperatuur lag iets hoger, rond de 21 graden. Morgen wordt het een mooie dag , weze het nog voorzichtig, en vanaf overmorgen zou het echt zalig lekker weer worden.

  17-06-2008 om 19:52 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  16-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meten...

  We hebben een probleem. Ons plan klopt niet. Blijkt dat de afmetingen van de architect niet juist zijn en wij hebben te lang gewacht om ze te checken...stom! Vandaag dus alles opnieuw opgemeten en morgen en wellicht overmorgen hertekenen, herplannen,...herbeginnen en de bestellingen plaatsen, want het wordt tijd dat we beginnen bouwen. Ook nog een lijstje gemaakt van de dingen die nog moeten gebeuren voor we constructief kunnen zijn...om de moed bij te verliezen. Echt, nog heel wat graafwerk. Putten voor funderingen, sleuven voor funderingen, sleuven voor aflopen, leidingen,...enfin er komt geen eind aan. Bovendien zitten wemet het probleem dat er ook nog veel in de weg staat. Spullen die we stomweg meegebracht hebben uit België en die nu echt wel hinderen. Maar allez, we lossen dat wel op.

  Leen is nog altijd goed ziek. Desondanks was ze toch op de werf. Ze weert zich als een duiveltje in een wijwatervat.

  Vandaag hadden we nog een discussie over de inplanting van de schouw...in het bijzijn van Christian. Ik deed een voorstel en ze antwoordde doodleuk en in alle kalmte: “Ah, non, je ne suis pas d’accord”. Dat vond Christian schitterend. Hij sprak er mij nadien nog over aan...

  In het naar huis rijden werd Leen (we waren met verschillende auto’s want Christian heeft de nieuwe nummerplaten op Leen haar auto gezet) omsingeld door een kudde schapen, begeleid door twee herders en twee honden veel geblaat en gebel. Volgens Leen waren het wel 500 schapen. “Ik heb er nog nooit zoveel samen gezien”, benadrukt ze haar schatting. Ze heeft er met haar gsm 2 fotootjes van gemaakt...

   

  Het weer: de voorspellingen kloppen, slecht weer vandaag. Veel regen en wellicht zullen de hemelsluizen zich straks nog openzetten. De temperatuur is goed, 21 graden, er is bijna geen wind.  16-06-2008 om 19:20 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  15-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kermesse...

  Voilà, het kermisgebeuren zit er ondertussen op. Niet te geloven, het heeft toch weer geregend zeker. Cruscades heeft echt geen geluk met zijn activiteiten, spijtig. Alles is kunnen doorgaan, maar toch had het mooier geweest onder een stralend zonnetje. Er was een springkasteel, volksspellen, zaklopen, eierlopen (een ei in een lepel en zonder het ei te laten vallen zo snel mogelijk aan de overkant geraken)... De buvette was open voor cake, koffie,  ijslollies, bier, frisdrank...

  Ik ben dan nog met Christian en de burgemeester in het grootste domein van Cruscades naar oude paardenkoetsen gaan kijken. Ze willen die oppoetsen en inspannen ter gelegenheid van het wijnfeest op 27 juli. Ze zullen er alleszins nog veel werk aan hebben...

   

  Regen dus vandaag en voor morgen en overmorgen voorspellen ze nog slechter weer. Wel warm, maar veel regen...

  15-06-2008 om 20:32 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (6 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Prugnanes...

  Gisteren was een prachtige dag. Zonnig, nagenoeg geen wind en voldoende warm. Ideaal voor ons bezoek aan Ann en Joo Maes in Prugnanes. We vertrokken omstreeks halftien en we deden er via de prachtige binnenwegen meer dan anderhalf uur over om daar te geraken. Het was twee jaar geleden dat we daar nog geweest waren, maar Murphy, de Dobermann herkende ons wonder boven wonder nog. Hij verwittigde Ann van onze aanwezigheid. Het was alsof we er nooit weggeweest waren. Tijdens de wandeling op het domein zagen we direct de evolutie. Een mooie grote rozentuin, een oude wijngaard werd vervangen door olijfbomen en her en der werden nieuwe aanplantigen gedaan. Prachtig. Toen Joo ons ook vervoegde, had hij Bounty mee. Een prachtige – niet echt raszuivere – zwarte hond (combinatie van een Setter met een Labrador?), die niet echt aanvaard is door Murphy. Murphy wil zich bijgevolg laten gelden, wat echt tot grappige situaties leidt.

  Aperitief op het terras met zicht op de heuvels en nadien een pierrade (steengrill). Ongelooflijk gezellig en ideaal om bij te praten. Toen ik de eerste keer op mijn horloge keek was het halfzes...tijd om op te stappen, maar dat duurde toch nog een uurtje, dus Ann en Joo mochten onmiddellijk starten met de voorbereiding van het avondeten voor de gasten. We hadden een heel toffe dag.

  Vandaag is het weer iets minder. Overtrokken en volgens de voorspellingen zou het vanavond gaan regenen. Hopelijk blijft het droog voor de eerste ‘Kermesse de Cruscades’. We gaan er straks een kijkje nemen, nadat we bij Christian en Chantal een drankje genuttigd hebben...

  15-06-2008 om 10:07 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  13-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Honing...

  Vanmorgen vertrokken de ouders van Leen terug naar huis. Om halfzes al. Ondertussen, het is al bijna acht uur, zijn ze thuis. Reeds vroeg op de morgen kreeg Leen een telefoontje van de vertegenwoordiger van Huis Clos (de veel te dure warmtepomp). Leen heeft deman vriendelijk maar kordaat afgewezen.

   Ik had deze morgen dan weer een afspraak in Narbonne. Bij de projectontwikkelaar van de nieuwe verkaveling in Cruscades. Hij wil dat ik foto’s maak voor hun website. De burgemeester had hem de foto’s laten zien die ik van Cruscades maakte. Dat bleek toch wel in de smaak te vallen. Ik heb vanmorgen een kleine presentatie gedaan op het kantoor , bij mevrouw Palancade (de dochter van de projectontwikkelaar) en ze was toch enthousiast. Alleen moet het nu voor mij nog interessant genoeg zijn om mij nu al te vestigen als zelfstandige. Daar moet ik mij nog eens over informeren. Want veel meer dan die foto’s zal ik niet kunnen maken. De werf heeft de allergrootste prioriteit hè...

  Leen heeft een verkoudheid gecombineerd met keelpijn. Ze voelde zich vannamiddag niet al te best, dus heeft ze in de tuin in Cruscades wat in de zon gezeten. Terwijl keek ze in bouw- en verbouwmagazines op zoek naar allerhande materiaal voor ons project. Dat hoort er ook bij. Ik heb wat opgeruimd en nog wat puin kleingemaakt. Voorlopig heeft de verkoudheid geen vat op mij. Elke morgen een lepel honing doet wonderen...een wijsheid en gewoonte van mijn moeder zaliger, die ik sinds ik hier ben terug opgenomen heb.

  Morgen gaan we naar Saint-Paul de Fenouillet – meer bepaald Prugnanes. We gaan er op bezoek bij de mensen die er de chambres d’hôtes uitbaten waar we de allereerste keer logeerden hier in de streek. Dat was toen we ‘Visa pour l’Image’ – het jaarlijkse fotofestival in Perpignan – bezochten. We kijken er wel naar uit om nog eens wat bij te praten...

   

  Het weer vandaag: zonnig met witte wolken. Vannamiddag was het lekker warm (Leen heeft toch genoten van haar tuinnamiddagje), maar ondertussen is het afgekoeld. Er staat een weinig wind...

  13-06-2008 om 19:58 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (2)
  12-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Werfongelukje...

  Gisteren verrast door Francis en zijn motormaat Ulrich. Zij zijn op motorreis door Frankrijk. Ze bezochten de dochter van Ulrich in de Pyreneeën en reden dan onze richting uit. Ze logeerden bij Renée en Stephan en dus zijn we gisteren gaan eten in l’Apaloosa.  Het was weer lekker en gezellig. Vanmorgen zijn ze dan nog eens langsgeweest op de werf. We krijgen net een sms. Ze logeren nu in een hotelletje vlakbij de Mont Ventoux. Leen heeft terug motorkriebels. Ik niet, ten hoogste een Solex...

  We hebben vanmorgen een klein werfongevalletje gehad. Ik was een betonnen plateau aan het uitbreken. Stukken uitslijpen en dan stukslaan met de voorhamer. Leen klopt er niet naast. Enfin, één van de blokken beton is op de watermeter gevallen. Die is afgebroken en ik heb ongewenst een douche genomen. Leen is naar Jean-Luc, de werkleider van de gemeente gelopen en die is onmiddellijk het water komen afsluiten. ’s Namiddags heeft hij de leiding hersteld, maar of het allemaal zal houden, weten we niet. Enfin, hij heeft geen beloftes gemaakt.

  Gisteren had Leen nog bij verschillende bedrijven prijs gaan vragen voor een warmtepomp. Vannamiddag een zeer goede offerte gekregen, ook voor een zonneboiler. We zullen dat dan maar doen denken we.

   

  Het weer vandaag: Wind (en redelijk veel), zon, warm...27 graden

  12-06-2008 om 19:29 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-06-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verkoopspraatje...

  De lokroep van de werf was zeer sterk. Vanmorgen dan ook hard gewerkt, meer gedaan dan voorzien. Gelukkig, want deze namiddag hadden we twee verkopers van ‘Huis Clos’ op bezoek. We vroegen hen een prijsofferte voor een warmtepomp. Stipt om 14.30 uur waren ze op de afspraak en ze gingen weg...om 17.30 uur. Van een verkoopspraatje gesproken. De show die opgevoerd werd, toen we een korting vroegen. De verkoper belde naar zijn ‘baas’ en die gaf ons zogezegd een fikse korting. Een ongelooflijk ingestudeerd nummer: “Heb ik u goed verstaan? Geeft u zoveel korting? Kan u dat nog eens herhalen?’....fluisterend tegen zijn collega: ‘Hij geeft me zoveel korting. Niet te geloven, hij moet wel goedgezind zijn’.

  Enfin, we hebben een interessant voorstel gekregen, het overwegen waard.  Morgen gaat Leen nog eens vergelijken bij twee andere leveranciers en dan pas nemen we een beslissing. We zijn er eigenlijk zeer vroeg mee. Maar je kan beter te vroeg dan te laat bestellen, want de leveringstermijnen worden hier naar verluidt zelden gerespecteerd. Hopelijk hebben wij daar niet teveel last van. Onze namiddag zat er in elk geval op. Vanavond hebben we buiten gegeten. We waren nog maar net binnen en het begon te gieten. Raar weertje...

   

  Dus, het weer vandaag: zeer zonnig, niet teveel wind en warm. Daarnet een fikse regenbui, morgen zien we wel weer.

   

  P.S.: Leen kreeg zonet een telefoontje via Skype van Geert, haar vroegere baas. Ze is bijzonder in de wolken. Dat deed deugd. Mailen ook, aarzel niet. We lezen ook graag jullie verhalen: harry.goossens@gmail.com

  10-06-2008 om 21:47 geschreven door La Bâtisse du Délice  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
  >> Reageer (2)


  Onze Bâtisse opent in juni 2010
  Jullie kunnen vanaf nu reserveren! 
  Mail: labatissedudelice@gmail.com

  Archief per week
 • 06/09-12/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2010
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 17/08-23/08 2009
 • 10/08-16/08 2009
 • 03/08-09/08 2009
 • 27/07-02/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 27/04-03/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 17/12-23/12 2007

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Hieronder staan
  foto's van ons
  dorp Cruscades.


  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!