Foto
Inhoud blog
  • Besparing
  • sociaal
  • Niet in onze tuin
  • Lintmeter
  • afgevaardigd
    Foto
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Kuurne Revisited
    zonder ezelsbril
    Een kritische en humoristische blik op het leven en welzijn van de Kuurnse gemeenschap
    24-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.darwin

    ‘Als er meer gevoetbald werd, dan

    zou er nooit meer oorlog komen.’

    (W.F. Hermans)

    Desmond Morris (de naakte aap) heeft (in zijn boek The Soccer Tribe) ooit beweerd dat voetbal, als voortzetting van de prehistorische jacht,  oorlog is. Of was het Rinus Michels, de legendarische Nederlandse voetbalcoach. In elk geval : wij zijn bezig met een studie waaruit moet blijken dat politiek voetbal is, dat ook kan leiden tot oorlog en veel kenmerken blijft behouden van de vroegere jachtactiviteit van de mens om te overleven.

    Want het was ons al opgevallen hoe voetbaltermen in politieke kringen tot de standaardtaal behoren (scoren, tackelen, buitenspel, de stand, enz..) en hoe het (partij)politieke spel veel gelijkenissen vertoond met een voetbalmatch al zijn er wat verschillen. In de politiek duurt een match 4,5 tot 6 jaar, zijn de rustpauzes wel wat langer, worden geen spelers uitgesloten noch verkocht maar veranderen ze zelf (vaak) van ploeg, zijn er geen scheidsrechters maar wel spionkoppen en betalen de toeschouwers verplicht en veel (belastingen). De verdiensten van de politieke spelers liggen wat lager (alhoewel echte spitsen toch een behoorlijke vergoeding krijgen) en de competitie is beperkt tot een zestal ploegen die zowel op lokaal, provinciaal als nationaal niveau meespelen. Een partijpolitieke ploeg heeft ook een complete omkadering (van voorzitter tot ballenraper) en de ploegkleuren zijn enorm belangrijk. Het enige waarop ploegen en partijen afgerekend worden is op winst en verlies.

    Dat politiek de jachtinstincten in onze genen activeert heeft LDD onlangs bewezen ( in politiek en voetbal is het de bedoeling om de tegenstrever te "pakken" en niet de prooi – al is dit misschien wel hetzelfde) maar er is in elk geval kracht, moed, strategische inzicht, teamwork en vaardigheid vereist (zou moeten).  Dat politiek nog meer dan voetbal tot oorlog kan leiden  hoeven wij niet aan te tonen.

    Het ontbreekt immers in de politiek aan scheidsrechters (en transparante regels). Het (zeer gevarieerd) publiek speelt scheidsrechter en de regels wordt “ad hoc” aangepast wat heel verwarrend is voor de toeschouwer

    Geen wonder dat politici vaak op voetbaltribunes zitten. Zij kijken in een spiegel al zijn ze er zich wellicht niet van bewust. Of zijn het vormingsmomenten waarop ze techniek en strategie leren ??

    24-04-2009 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (9 Stemmen)
    07-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slagveld
    Geen groter slagveld dan de rijbanen van de Ringlaan tussen de Kuurnse Kortrijksestraat en de Heulse Izegemsestraat : althans voor de gevederde vrienden onder ons. Nu ook bij hen de lente de productie van hormonen en testosteron op een hoger toerental doet draaien, wagen ze zich uit het gras en struikgewas op zoek naar een geschikte partner. Die blijft helaas op zijn honger zitten want het voorbijrazend verkeer doet hen bij bosjes sneuvelen. Fazanten, merels, bosduiven, eenden, torenvalken, en een zeldzame uil liggen breed uitgesmeerd op de rijbaan.
    Ook viervoeters ontsnappen niet aan het moordend verkeer op de Ringlaan : de karkassen van egels, konijnen en sporadisch een haas  liggen in de graskant als voer voor de vele eksters, kraaien en roeken die het buffet weten te apprecieren.
    Waar ooit wellicht een dubbele rijbaan moet komen (voor zover het nog voorzien is in de plannen) is een natuurlijk domein ontstaan, ontoegankelijk voor voetgangers (je riskeert het lot van de bewoners), met bosstruweel, grasvlaktes, moeras en droge hellingen. Ideale biotopen voor allerlei planten en dieren die hier ongestoord kunnen gedijen (voor zover ze zich niet op de rijbanen riskeren). Mochten wij groene jongens zijn dan kraken wij dit gebied en maken er een natuurdomein van. Georganiseerde wandelingen met een gids, een kijkhut, houtkap en paddenemmers bieden zeker opportuniteiten om het schaarsgroene imago van de regio te weerleggen : gratis, de kostprijs van een afsluiting niet inbegrepen maar de bedrijven in de rand willen dit ongetwijfeld wel sponseren. Het leegstand gebouw van de Prado kan ingericht worden als natuuredecatief centrum en als cafétaria. Aan parking geen gebrek en zelfs de fietsstalling van het bedrijf is nog operationeel. Iemand zin ???

    07-04-2009 om 08:45 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (11 Stemmen)
    04-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het net
    De nieuwe website van de gemeente Kuurne al eens bekeken ? Behalve de vaststelling dat Het Nieuwsblad pertinent aanwezig is, is het, in tegenstelling tot de vroegere site, toch wel even zoeken  hoe de "verkozenen des volks" het mandaat van de kiezer proberen in te vullen. Het moet gezegd : de site van het sociaal huis is toch op dat vlak gemakkelijker toegankelijk. Na enige tijd zoeken vindt de klikker toch wel de verslagen en de agenda van de gemeenteraad maar inhoudelijk stelt het niets voor. Geïnteresseerde burgers krijgen alleen een agenda en met heel veel vertraging het verslag van de vorige gemeenteraad (want pas als de raad die goedgekeurd heeft is het verslag vrij voor publicatie......blijkbaar). Wij hadden ook toch wel graag de toelichtingsnota's bij de agenda (de stukken zoals dat in het vakjargon noemt) kunnen lezen maar die zijn blijkbaar voorbehouden aan de gemeenteraadsleden...en aan de pers ter zitting. Wij vragen ons af wat het publiek ter zitting kan komen doen behalve de Burgemeester en Schepenen aanhoren en bewonderen en de oppositie zijn rol zien spelen. Zelfs een drankje kan er niet vanaf. Openbaarheid van bestuur is meer dan alleen de deuren openlaten. Weinig boeiend in elk geval en onze waardering voor het groepje die-hards die zwijgzaam en geduldig de zitting bijwonen.
    De gemeentelijke site is naar vorm toe trouwens een copie van die van Kortrijk, Harelbeke, Zwevegem, Waregem en alle gemeentes van de regio Kortrijk. Zo'n eenheidsworst is blijkbaar het resultaat van een regionale aanpak terwijl juist die manier van werken (met enige creativiteit) de eigenheid van iedere gemeente had kunnen benadrukken. Al veronderstellen wij dat er knappe koppen achter het ontwerp van deze site staan of zitten, er valt nog het één en ander te leren over de het net als nieuwe media.
    Voor de rest is er op het net niet veel te vinden over de Kuurnse politiek. Wij hebben geen enthousiaste bloggers zoals Frans Lavaert (kortrijkwatcher) en Marc Lemaitre (kortrijklinksbekeken) die  commentaar leveren over de Kortrijkse dorpspolitiek : soms gevat, soms te uitsponnen maar altijd leuk om te lezen. Ne mens leert op die manier af en toe wat bij over zijn buurgemeente (stad).
    Wij hopen dat in de nieuwe openbare computerruimte van het OCMW Kuurne op het Erf mensen gevormd worden die dergelijke blogs kunnen opzetten. Dat zou de kostprijs van het gebouw ruimschoots compenseren.

     



    04-04-2009 om 20:43 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (5 Stemmen)
    27-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.cheque
    Sofie Staelraeve wil werkgevers de mogelijkheid bieden om hun werknemers voor een deel uit te betalen in de vorm van dienstencheques (naar analogie van  maaltijdcheques). Haar gedachten bij dit voorstel gaan ongetwijfeld naar de poetsvrouwen-werknemers in haar eigen OCMW die op die manier hun collega kunnen inhuren om het huis te poetsen of boodschappen te doen terwijl ze op hetzelfde moment het huis poets van haar poetsvrouw. : een leuke en goedkope vorm van teambuilding en een belangrijke bijdrage in het scheppen van zinvolle en duurzame tewerkstelling.
    Nu moet het maar eens genoeg zijn : wij willen ons loon in cash uitbetaald zien. In het kader van het liberale zelfbeschikkingsrecht willen wij zelf wel de keuze maken wat wij willen aankopen met onze zuurverdiende centen. Onze werkgever moet ons niet opzadelen met allerlei cheques die het reële loon stilaan beginnen te vervangen. Onze (groot)ouders hebben jarenlang moeten strijden om dit soort praktijken te verbieden. In het kader van de crisis zou de overheid ons weleens kunnen verplichten om maaltijdcheques alleen uit te wisselen bij de plaatselijke middenstand of de dienstencheques bij het plaatselijk OCMW.
    Bovendien en dat is dan wel weer echt liberaal : met al die cheques besparen wij ons een bedrag aan bedrijfsvoorheffing en afhoudingen voor de sociale zekerheid. Beide voorzieningen of solidariteitsprincipes zijn blijkbaar zo voorspoedig dat dit geen probleem is. Maar wie ligt nu nog wakker van solidariteit : alleszins niet de liberale aandeelhouders van onze gemeenschap.

    27-03-2009 om 18:30 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    17-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blauw wordt rood
    Wij hebben het dan maar zelf eens berekend. Sedert de blauwe familie heerst in Kuurne is het aantal personeelsleden bij het lokaal bestuur gestegen met 25% in nog geen 3 jaar. Er zijn dus 1/4 meer ambtenaren aangeworven. Minder overheid ????
    O.K. voor die mensen persoonlijk is het natuurlijk een meevaller; 't is crisis en er gaan ook in Kuurne bedrijven failliet. Waar kan het dan beter zijn dan voor de overheid werken ? 13de maand, fietsvergoeding, maaltijdcheques, hospitalisatieverzekering, straks dienstencheques, sportcheques en kinderopvangcheques.... liberalen zijn nu éénmaal gul.
    Wat al die mensen dan komen doen ??.... coördineren : een wooncoördinator, een zorgcoördinator, een coördinator sociale economie, een jeugdcoördinator, een seniorencoördinator, enz. Vraag ons niet wie dat allemaal coördineert maar er wordt overwogen om die ook aan te werven.
    Er valt inderdaad nogal wat te coördineren (in onderling verband en samenwerking brengen) in Kuurne : op de eerste plaats de ambtenaren binnen de lokale besturen. En dan al die verenigingen, initiatieven, organisaties, instellingen die in Kuurne werkzaam zijn. Goed dat die een beetje samenwerken en vooral : dat de lokale overheid ze kan controleren. Zo niet is er nog altijd een gerechtelijke procedure mogelijk.

    Ons punt is vooral dat het spreekwoord " luister niet naar woorden, maar kijk naar de daden" opnieuw opgehangen moet worden aan het gemeentehuis. Blauw zegt wel voor minder overheid te zijn, in praktijk hebben wij in Kuurne nog nooit zo'n groot ambtenarenkorps gehad en dat na 2 jaar blauw beleid. Dat belooft.

    Beste Burgemeester en OCMW-voorzitter : mag de Kuurnse burger ook nog iets doen, ?? mag hij ook nog initiatief nemen ?? mag hij ook nog zijn verantwoordelijkheid (waarop hij dagelijks gewezen wordt) opnemen ?  mag hij zich wel nog verenigen ? mag hij zijn talenten nog zelf ontplooien ?? Of volstaat zijn zesjaarlijkse plicht om het bolletje rood te maken en hoeft hij zich verder geen zorgen te maken : de overheid zorgt wel voor hem.


     


    17-03-2009 om 06:55 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    28-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid
    Beste lezer,

    een jaar aan een stuk hebben wij geprobeerd op een specifieke manier het politieke en maatschappelijk leven in Kuurne op tekst te zetten. Sommigen onder jullie hebben het gewaardeerd, anderen dan weer genegeerd en nog anderen niet geapprecieerd. Wij stoppen er mee; niet dat er niets meer te verhalen staat (o.m. het kruiske dat ingezakt is) maar wij willen het voortaan proberen op muziek te zetten. U hoort er nog van.
    Kuurnenaren zijn in se brave burgers. Als ze al klagen dan is over het drukke verkeer waarvan ze zelfs dagelijks deel uitmaken of over de ongestrooide wegen (omdat de gemeente geen geld meer heeft voor al die overuren te betalen) maar voor de rest is het zo gezellig "bij ons thuis". 
    Als er niet veel gebeurd moeten wij ons ook niet druk maken en dat is goed voor hart-en bloedvaten. In die zin zijn de Kuurnse politici goed voor de gezondheid. De ware Kuurnenaar zal dit ontkennen (niet van die gezondheid maar van wat gebeurd) : Kuurne leeft (althans naar hun maatstaven).
    Het blijft echter een dorp (al hebben ze veel allures), nauwelijks een schootlap groot en architectonisch en stedebouwkundig, cultureel en artistiek, sociaal en maatschappelijk, verkeerskundig en ecologisch ondermaats maar who's care, alvast niet de lokale politici.
    Voor wie het leven in Kuurne verder wil volgen, verwijzen we naar de vernieuwde website waarop wij (en u hopelijk ook) onze reacties voortaan kwijt kunnen (www.kuurne.be).

    Groeten.

    Och ja : wij zijn wie we geweest zijn en zullen zijn.


     


    28-01-2009 om 21:16 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    12-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vrede op aarde aan....
    Lezers van deze blog zitten al een tijdje op hun honger. Het laatste artikel dateert van november en dat is al een eeuwigheid geleden voor wie de Kuurnse actualiteit van nabij opvolgt. Het is niet dat er iets zinnigs te vertellen is : integendeel. Wij hadden het hier kunnen hebben over de afschaffing van het zo roemrijk brandweerkorps dat op termijn gedoemd is te verdwijnen om te besparen maar dat de Kuurnse belastingsbetaler nog geld zal kosten. Wij hadden het kunnen hebben over de eerste aanzet van de stoelendans bij OCMW en gemeente waar de partijen na de laatste gemeenteraadsverkiezingen beslist hebben om, in tegenstelling met de kiezer, iedereen een kans te geven. Wij hadden het kunnen hebben over de ontdekkingsreis naar de Balkan van een versplinterd Kuurne. Of zelfs over het helse oog van Sofie in het parlement (Helse facturen Sabam en Billijkke vergoeding) en (openbaar vervoer in de Westhoek is een hels karwei) zie nieuwsbrief. ).
    't Is Kerstmis en wij zijn van goede wil. Laat ons samen genieten van de jenever, de gluhwein en andere verboden alcoholische dranken op de Kuurnse Kerstmarkt van zaterdag aanstaande.
     



    12-12-2008 om 06:10 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    20-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.islam
    Het College van Burgemeester en Schepenen heeft onlangs een paar dagen doorgebracht in Marokko samen met andere West-Vlaamse Colleges en op kosten van het provinciebestuur. Het was vooral de bedoeling zich als besturen aan te passen aan de islamitisering van de eigen gemeente. Zo werd o.m. een bezoek gebracht aan een moskee ter plaatse om zich een idee te kunnen vormen hoe een Kuurnse exemplaar er moet uitzien. Daarnaast waren nogal wat Schepenen geïnteresseerd in het gebedstapijt dat gebruikt wordt. Misschien zit er hier wel een redscenario in voor de Prado. Uiteraard werden ook de lokale dames bekeken, ...om zich een idee te vormen van de aard en de stijl van de hoofddoeken. Het vrouwelijk gemeentepersoneel krijgt er alvast ééntje cadeau met nieuwjaar.
    Er werd uitvoerig gegeten en gedronken. De kleinhandel in Kuurne kan wellicht een nieuw elan vinden met de geproefde ingrediënten en naast Fair-Trade wijn zou voortaan Marokkaanse thee geschonken op gemeentelijke recepties.
    Al was het officieel een werkbezoek, onze bestuurders hebben zich ook gedragen als toeristen. Die sector is in onze gemeente en regio zwak uitgebouwd. Wij hebben natuurlijk geen woestijn of toch tenminste van een heel andere aard; meer steen dan zand.
    Er zijn er die beweren dat de bedoeling van het bezoek was om projecten ter plaatse eventueel te ondersteunen. De provinciale belastingbetaler heeft dit alvast gedaan met deze uitstap.

    20-11-2008 om 18:28 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (6 Stemmen)
    19-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.boekske

    Mochten wij niet getroffen zijn door de financiële crisis (wij hebben nog steeds ons pakket Fortisaandelen) dan deden wij alle raadsleden van gemeente en OCMW Kuurne een boek cadeau voor hun Nieuwjaar. Burgemeester Joris Hindryckx van Houthulst heeft een educatief boek gepubliceerd over het nieuwe gemeentedecreet : “van politiek in de dorpsstraat tot bestuur in de gemeente”. Naast burgemeester is dhr. Hindryckx ook docent aan de Katho en meer bepaald over gemeentemanagement. Hij weet dus van wanten.

    Wij hebben het boek nog niet gelezen maar hadden de gelegenheid om hem te horen doceren waarbij hij expliciet promotie voerde voor zijn werk (uiteraard). De burgemeester weet de grondbeginselen van het gemeentelijk beleid (met een eigen duiding) weer te geven in een unieke combinatie van managementprincipes.

    Het woord “uniek” is hier cruciaal. Net zoals in de meeste gemeentes van Vlaanderen, doen de Kuurnse mandatarissen (partij) politiek in de dorpsstraat maar moeten nog een lange weg afleggen vooraleer zij de gemeente besturen (ondanks hun benaming).

    Besturen vertrekt vanuit een visie en missie. Van visie zijn ze in Kuurne bekomen. De partij is compleet opgeslorpt door de CD&V. Kuurnenaren met missie zitten in de derde wereld voor zover ze al niet uitgestorven zijn. Wij hebben ons in deze blog al talloze malen afgevraagd waar het met Kuurne naartoe moet (en zelfs antwoorden gegeven) maar blijkbaar zijn wij de enigen. Hoe ecologisch, industrieel, residentieel, intercultureel, bestuurlijk moet Kuurne er over pakweg 10 jaar uitzien ??? Antwoorden graag per kerende.
    Wat is daarin de missie van het gemeente- OCMW-bestuur : alles zelf willen doen, samenwerken met anderen, veel ambtenaren of juist zo weinig mogelijk, beleidsambtenaren of veel uitvoerende ambtenaren, een kritische gemeenteraad of een bende ja-knikkers, meer burgemeester en minder burgervader, permanente evaluatie voor de Kuurnse burger of beslissen in partijcenakels ???

    Besturen is ook het bepalen van strategische doelstellingen, leert dhr. Hindryckx ons. Strategische doelen zijn doelen op middellange of lange termijn. Zij geven de richting aan waar een bestuur naar toe wil. In een strategisch doel wordt het resultaat of effect dat beoogd wordt globaal omschreven, in een lange termijn perspectief geplaatst en in een ruimere visie gesitueerd. Wie regelmatig de gemeenteraad meemaakt, heeft zich wellicht ook vaak afgevraagd welke strategische doelen er zitten achter die waslijst van agendapunten over soms absurde voorstellen.

    Kortom : wie zijn centen effectief wil besteden ten gunste van de Kuurnse gemeenschap : het boek is uitgegeven door Die Keure en kost 23 €. Er zijn 23 gemeenteraadsleden en 9 OCMW-raadsleden. Wellicht krijgt u een stevige korting bij dergelijke hoeveelheid. Wij kunnen nog wel zorgen voor gerecycleerd inpakpapier.

    19-11-2008 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
    10-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.multiple-choise

    Mochten wij een vijfde man vinden en mocht één van de prijzen een lidkaart zijn, dan schrijven wij ons per mail direct in voor de CD&V – quiz van vrijdag 14 november in de Sint-Pieterszaal te Kuurne. Naar onze bescheiden mening zijn wij goed op de hoogte van de strapatsen van de partij in het lokaal, Vlaams en Federaal parlement en zo niet,  wijj kunnen altijd een berekend gokje maken (zoals bij de begroting). Het hangt er natuurlijk ook vanaf wie in de jury zit en of die wel de juiste antwoorden op de vragen kennen. Hoeveel de scheiding van het kartel opgebracht heeft voor CD&V hebben wij tot op de komma kunnen berekenen. En hoe groot het gat in de begroting is, weet alleen God en klein pierke, wij dus. Dat Wilfried Martens twee vrouwen en zeven regeringen heeft laten vallen, staat ondertussen in de geschiedenisboekjes maar dat Stefaan Declercq ooit imker geweest is, zullen weinigen zich herinneren. Aan de beloftes  aan het CD&V Kuurne op de avond van de laatste gemeenteraadsverkiezingen, heeft onze Burgemeester zich maar voor 2/3 gehouden, het andere derde is een meerkeuzevraag :

    -          Een tweede schepen na het ontslag van Germain Vandesompele

    -          Een polyvalente zaal

    -          Een kantoor voor de CD&V Schepen op het gemeentehuis zelf.

    10-11-2008 om 19:48 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    29-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.attraktie
    Vijf(honderd) man en meerdere paardenkoppen (schat de Burgemeester in een artikel van De Morgen - 29 oktober 2008): dat zijn de toeschouwers van een paardenren op een gewone weekdag op de Hippodroom te Kuurne. Jaak Pijpen voegt er aan toe : slechter kan het niet meer worden. Beter wellicht ook niet nu wij liever op zes balletjes gokken vanuit ons luie zetel dan op zes genummerde paarden die in afspraak met hun menner de inzet onder elkaar en de gokkers verdelen.
    Hij zou geen liberaal zijn (onze burgemeester) mocht hij de afgang van de paardenrennen (sport ???) niet wijten aan de belastingen in Belgie. Ook voor paarden zijn de (loon)kosten hier veel te groot en wordt er massaal gedelokaliseerd. Paardenrennen wordt een sector die gedoemd is te verdwijnen en waar de overheid het stervensproces moet begeleiden met belastingsgeld zoals vroeger de mijnen, de metaalsector, de scheepsbouw...
    "Wij zullen ervoor vechten" besluit de Burgemeester. Eén van zijn ideetje is de uitbouw van een museum van de hippodroom op de hippodroom in Kuurne. Daar zal veel volk komen kijken : industriele archeologie is "in".
    Waarom niet een referendum in Kuurne over de bestemming van de hippodroom. Wij pleiten voor een bijkomende groene long al zou sociale huisvesting ook een leuk idee zijn nu die er niet komt waar straks Delhaize zal bouwen. Een Kuurns speelbos voor de jeugdbewegingen vb. of een open Sportpaleis met optredens van Sting, Sinnead O'Connor of zelfs Laura Lynn. Maar dit laatste voorstel zal het wel niet halen : wij hebben allemaal het NIMBY-syndroom en zeker wie in de Boudewijnstraat woont.
    De echte paardenliefhebbers hebben geen hippodroom nodig : een rustige wandeling langs de vele paardencircuits in de provincie of een gestrekte draf op het strand van De Panne is voldoende. Een paard is te veel dier om erop te gokken.

    29-10-2008 om 19:14 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    26-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nostalgie
    Geen ander moment, behalve op het Schepencollege, waar je Burgemeester en Schepenen zoveel samen aantreft dan bij de ontvangst van jubilarissen op het gemeentehuis. Socio-culturele verenigingen, kunst- en cultuurhappenings en allerlei vergaderingen, door de Kuurnse burger georganiseerd, prijzen zich gelukkig als hun bevoegde Schepen voor een uurtje langskomt; vaak is hij te laat (want er was nog een vergadering), dikwijls moet hij weer weg (want er is nog een vergadering). Jubilarissen (of het nu goud of diamant is) worden op het gemeentehuis ontvangen door het ganse Schepencollege (met lint) of mogen thuis glazen schenken aan de complete uitvoerende macht van Kuurne.
    Dergelijke feestelijke gebeurtenissen hebben blijkbaar een enorme nieuwswaarde want de regionale kranten staan er vol van (met foto en tekst) en die reportages worden dan nog eens herhaald in INFO-Kuurne. Misschien is het wel een hele prestatie om 50-jaar gehuwd te blijven (met dezelfde partner) maar waarom het College van Burgemeester en Schepenen daar massaal op afkomen is ons een raadsel.
    O.k. zij mogen op de eerste rij staan bij de groepsfoto (wat vaak het zicht belemmert op de rest van de familie - zo'n beetje zoals Sabine Haagedoorn de Balkan verbergt) maar dat kan toch niet de enige reden zijn. Trouwens op diezelfde foto's staat hier en daar ook wat "members" van de Orde. Zouden die ook uitgenodigd worden door de jubilarissen ???
    Wellicht onderschatten wij de waarde van dergelijke ontmoetingen om de kloof tussen burger en politiek te dichten ! Of zou het zijn omdat er dan alleen maar gepraat wordt over hoe goed het vroeger was waarbij de man in de straat nog opkeken naar de plaatselijke politici. Een beetje nostalgie in deze barre tijden is mooi meegenomen.




    26-10-2008 om 20:23 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    17-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Flitspalen
    Een politie-agent is geen garantie voor een ongevalsvrij kruispunt. Na een vorig ongeval had de Burgemeester een agente geplaatst aan Den Herder. Zij werd omvergereden (Het Nieuwsblad van 15 oktober 2008). Had ze er niet gestaan......De Burgemeester gaat er nu twee plaatsen.
    Het kon erger (zegt de Burgemeester) : 't is gelukkig maar een politie-agent, lezen wij : straks misschien twee.
    Een flitspaal (zegt de Burgemeester opnieuw) is beter, hij spreekt uit ervaring. Ofwel "speelt" hij af en toe flitspaal, ofwel moet hij te vaak op de rem voor een flitspaal, ofwel brengt hij veel (observatie) tijd door bij flitspalen.
    Voor de wild-parkeerders in Kuurne : 't is niet omdat Isolde een paar weken/maanden uit circulatie is dat je je blauwe kaart niet meer hoeft te plaatsen.

    17-10-2008 om 18:10 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (6 Stemmen)
    14-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verjaardag
    Op haar verjaardag (vandaag 14 oktober 2008) verbaast Sofie Staelraeve zich erover (op haar website http://www.sofiestaelraeve.be/) dat het VVSG (Vereniging voor Steden en Gemeenten) bij monde van zijn voorzitter het gezamelijk aankopen van mazout tot de kernopdrachten van het OCMW zouden behoren. Een liberaal geïnspireerde verbazing wellicht want Unizo (en de kleine zelfstandigen) vindt niet dat het OCMW diezelfde kleine zelfstandige mag benadelen.
    En zie : op dezelfde dag, op dezelfde verjaardag kondigt Sofie Staelrave aan dat het OCMW Kuurne start met maaltijdenbedeling in Kuurne die kunnen aangekocht worden voor de belachelijke lage prijs van 5,5 euro. De kleine zelfstandige in Kuurne en omstreken kan daar nog niet eens mee de aardappelen koken voor zijn klanten. Misschien zijn er wel kleine zelfstandigen die ook maaltijden kunnen bedelen maar dan aan een marktconforme prijs i.p.v. een zwaar gesubsidieerde prijs. Echte, maar dan echte liberalen zouden deze vorm van dienstverlening overlaten aan de markt en als overheid dit stimuleren en/of ondersteunen.

    Leuker is de bemerking van Sofie dat  zij (en wij citeren) : "van oordeel is dat de hele organisatie van dergelijke gezamenlijke aankoop handenvol werk en dus o.a. personeelskosten met zich meebrengt" .
    Voor de maaltijdbedeling in Kuurne zijn twee personen aangeworven en is één omkadering voorzien.

    Wil er a.u.b. iemand een cursus "kerntaken van de overheid " organiseren ?? Waar is de goeie oude tijd dat de Commissies van Openbare Onderstand zakjes kolen leverden aan de armen van de gemeente ?

    Rechtzetting : de pers heeft zich vergist (of niet goed begrepen). De prijs is 7 euro per maaltijd. Voor die prijs mag er wat zout op de patatten.

    14-10-2008 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.oproep
    Dierbare Kuurnse Vlamingen of Vlaamse Kuurnenaren,

    Ondanks de slechte cijfers van de peiling (Standaard en VRT) geven wij de strijd als VB niet op. Wij laten Baldwin niet in de steek. Wij lopen niet over naar dat partijtje van een ex-judocoach dat toch maar een zootje ongeregeld is; dat niet eens een programma heeft en dat zelfs allochtonen zou toelaten in Vlaanderen. Neen : wij blijven het VB steunen nu er in de Kuurnse gemeenteraad (en de provincieraad) eindelijk iemand is die de waarheid durft zeggen, die zegt waarop het aankomt, die niet bang is om vragen te stellen, die er trouwens op die manier voor zorgt dat de gemeenteraadsleden echt hun tijd (en hun zitpenningen) zinvol besteden (en verdienen). Wij geven ons foert-stem niet weg aan een iemand die ten pas en ten onpas zijn gedacht mag zeggen, die denkt de waarheid  in pacht te hebben, die zelfs de Franstaligen aan het opvrijen is om toch maar stemmen te halen.  VB heeft nu al jaren de wijsheid in pacht, Baldwin weet hoe wij al die wantoestanden moeten aanpakken. Wij laten de leider niet in de steek.
    Heb je de zogenaamde LDD'er in de gemeenteraad al iets horen zeggen of vragen ?? Heb je al een kritisch geluid gehoord uit zijn mond ??
    Wees Vlaming en wees fier : het Kartel brengt er niets van terecht, de groene en rode falanx zakt steeds verder weg in de fauteuils van de gemeenteraad,  de Kuurnse NVA zwalpt tussen Open-VLD en CD&V. Alleen bij het VB kan u uw frustaties, uw ongenoegen en uw xenofobie kwijt : laat hen niet in de steek.

    14-10-2008 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (13 Stemmen)
    05-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de kunst van het haalbare

    Wij verwijzen eventjes terug naar ons berichtje van 16 juni 2008 toen wij deskundige bedenkingen plaatsten bij de aankondiging van mevr. Sofie Staelraeve via de pers om Kuurne als proeftuin voor kinderopvang met dienstencheques te laten fungeren omwille van de "gemeentelijke competenties". Wij hadden toen gesuggereerd om samen met Stad Kortrijk een project in te dienen.
    En zie : de Vlaamse Regering heeft zeker wel o.m. Kortrijk uitgekozen als proeftuin (krantenberichten van 3 oktober 2008). Had mevr. Staelraeve nu eens onze wijze raad gevolgd dat had het kinderopvang-landschap in Kuurne er  helemaal anders uitgezien en dan had het OCMW Kuurne eindelijk iets tastbaars gerealiseerd ??
    Wie enige (partij) politieke ellebogen of vingertoppen heeft, kon dit voorspellen : Stad Kortrijk is zeer actief op de kinderopvang-markt en heeft toch al het één en ander gerealiseerd. Dat de burgemeester tot dezelfde partij behoort als de bevoegde minister, helpt natuurlijk wel enorm, zelfs al is hij federaal parlementslid zoals mevr. Staelraeve.
    Trouwens : is kinderopvang geen bevoegdheid van schepen Benoit en behoort dit niet tot dezelfde partij als o.m. Lieven Lybeer en Stefaan Declercq. Schepen Benoit toch : u hebt zich laten passeren.

    Twee lessen :

    1) Gemeente Kuurne : sluit u aan bij Kortrijk; u wordt er alleen beter van.

    2) Politiek is de kunst van het haalbare, wat er ook mag afgekondigd worden. En om die kunst onder de knie te krijgen, moet het ego soms eens langs de kant geschoven worden.

    05-10-2008 om 11:35 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (6 Stemmen)
    22-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.voor een bed-ontbijt

    Kuurne maakt zich op voor de kermis. Straks worden de ezels van stal gehaald om tijdens het week-end van 5 oktober het gebalk over het Marktplein te laten weerklinken. Wij kunnen er helaas niet aan voorbij en plaatsen alvast, in navolging van Het Nieuwsblad (dat de machtigste persoon in Kuurne zoekt) de vier grootste ezels van Kuurne op deze blog. “Groot” moet hier niet geïnterpreteerd worden in termen van gestalte of omvang maar op kwaliteit van het “ezel-zijn” (wispelturig, koppig, bewust van zijn waardigheid en aard, enz.).  U kunt alleen stemmen via een reactie. De beste wordt beloond met een ontbijt aan bed op Kermis-zondag.

    Rudi Raes : gepensioneerd zaakvoerder van de Kuurnse bouwmaatschappij; houdt zich vaak op in kerken en ander religieuze oorden; amateurschilder in bijberoep; is grote meester van de ezelsorde en weert in die hoedanigheid vrouwelijke leden. In tegenstelling tot thuis, heeft hij ook iets te zeggen in het woon- en zorgcentrum van de Gasthuisstraat

    Francis Benoit : oude rocker, zoon van zijn vader en dus (partij)politiek met de paplepel ingegeven, is cd&v schepen maar eigenlijk acw’er waarin hij beroepsmatig actief is. Is een buitenbeetje in het schepencollege en moet optornen tegen zwaargewichten (ook letterlijk).  Krijgt  kritiek van links en rechts; loopt daarbij soms een blauwtje op.

    Filiep Manhaeve : zijn ambtstermijn als koning ezel is halfweg. Deze prestigieuze titel spreidt het bedje voor een carrière in de politiek of de ambtenarij. Is omwille van dezelfde competenties, favoriet voor deze peiling. Wou Sente dichter bij Kuurne brengen maar het is voorlopig bij 3 kilometer gebleven.

    Baldwin Vandenbulcke : gepensioneerde directeur van het Kuurns middelbaar onderwijs. Van Volksunie afgedwaald naar  het VB waarin hij zijn leeuw ten volle kan ontplooien. Mist in zijn betoog vaak de clou  : die is er bij het VB ook niet. Wordt in Kuurne en Brugge gevreesd voor zijn tussenkomsten die niet te stoppen zijn. Houdt van het laatste woord.

    22-09-2008 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (12 Stemmen)
    15-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oorlogstaal
    "Koude oorlog voorbij"..."strijdbijl begraven" ; de krantenkoppen van de laatste weken over Kuurne liegen er niet om en wekken de indruk dat de lokale overheid een strijd aan het voeren was op het scherp van de snee. 18 maanden heeft het conflict aangesleept (volgens de krant), langer dus dan de regeringscrisis;  wij wilden daar wel eens het fijne van weten. Naar het hol van de leeuw dus (of bij de duivel te biecht) en aangebeld in Kerkstraat, 24 want daar is het hoofdkwartier gevestigd van vzw BIK. Naast lekkere koffie en een stuk taart, hebben wij ook alle informatie gekregen die wij wel eens wilden krijgen. Misschien moet Baldwin ook daar eens langsgaan want pottenkijkers zijn daar heel welkom en krijgen een andere waarheid te zien; weliswaar hun waarheid maar iedereen, alvast de politieke fracties in de gemeenteraad, heeft er recht op.

    Blijkt dat vzw BIK bv. een 90-tal mensen tewerkstelt (jawel negentig)  in allerlei dienstverlenende projecten, voornamelijk in Kuurne. Het gaat vooral om mensen die laaggeschoold zijn en van alle leeftijd en kleur zijn. 15% + 50 jarigen en 10 % allochtone werknemers !!! Hoeveel bij de lokale overheden ?? Een omzet van ongeveer 1,6 miljoen euro in 2007, een winst van gemiddeld 50.000 euro per jaar, een klantenbestand van 500 personen/gezinnen in Kuurne, een uitgebreid wagenpark en onlangs eigen onroerend goed : het lijkt wel op een goudader of oliebron. Geen wonder dat het gemeentebestuur en het OCMW een inval hadden gepland.

    Kostprijs voor de Kuurnse belastingsbetaler : 0,00%. Opbrengst : 90 jobs (het zijn toch de politici die er dagelijks voor pleiten dat iedereen aan het werk moet en liefst zo lang mogelijk), diverse vormen van diensten a tête du cliênt (sorry) en heel wat gemeentelijke opcentiemen op de personenbelasting van de werknemers, op de autobelasting van het wagenpark en op het onroerend goed (handelshuis).

    De fractieleiders binnen de gemeenteraad (behalve Baldwin) beweren dat het gezond verstand gezegevierd heeft. Het heeft alvast een tijd geduurd vooraleer de lokale overheid zijn gezond verstand gevonden heeft. Wie 18 maanden zijn verstand verloren is, is opgenomen en onder curatele geplaatst, kwestie van zich niet te verarmen. De lokale overheden hadden er blijkbaar al wat geld tegenaan gesmeten. Gelukkig is de strijdbijl begraven want volgens wij mochten vernemen zag het er even hopeloos uit als in Afghanistan en daar is al wat volk gesneuveld, in de eerste plaats de gewone burger over wie die politici (of die nu nationaal of lokaal zijn) toch bekommerd zijn. Een onbetwistbaar alibi.


    15-09-2008 om 00:00 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    05-09-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Container
    Kuurnenaren : wij produceren teveel afval. De gemeenteraad ziet zich verplicht in te grijpen om de afvalberg te verminderen.......op het Kuurns containerpark. Hopelijk hebt u een break of mono-volume als wagen en geen Fiatje 500. Personenwagens met aanhangwagen zijn immers niet meer welkom op het Kuurns containerpark maar moeten zich bij Imog Harelbeke begeven alwaar zij een supplementaire bijdrage mogen betalen.
    Wie vroeger met zijn aanhangwagen naar het containerpark ging, zal nu wellicht zijn afval in delen splitsen en een paar keer op en af rijden zonder aanhangwagen : de afval hoeveelheid blijft hetzelfde, het milieu wordt bijkomend belast. Wellicht wordt de zwerfvuilhoop ook wat groter want een oude matras in een personenwagen stoppen lijkt ons niet zo evident.

    Kuurne slaagt er helaas niet in het restafval te verminderen tot maximum 180 kg per inwoner. je zou dan minstens verwachten dat de gemeenteraad en/of -bestuur allerlei leuke en creatieve ideeën lanceert om de inwoners te helpen bij het vermijden van afval. De klimaatwijken in het kader van energiebesparing is alvast zo'n leuke actie waarbij mensen samen actie voeren en hun verantwoordelijkheid als burgers opnemen. Het zou ook kunnen voor restafval (wijkcontainers voor keukenafval, wijkcontainers van de kringloopwinkel voor kledij en linnen, enz.) maar blijkbaar is dat de moeilijk. De nieuwe regeling voor het containerpark in Kuurne is een lapmiddel : het verschuift alleen het probleem, het stimuleert alleen de creativiteit van de burgers om aan de betaling te ontsnappen en het dient alleen om het gemeentebestuur de pluimen op hun goed te laten steken.


     


    05-09-2008 om 17:03 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    16-08-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mandaten
    Als betrokken burgers, zijn wij uiteraard (digitaal) geabonneerd op het Belgisch Staatsblad. Wj hoeven de lezers niet te overtuigen van de waarde van dergelijke leerzame lectuur. Deze week verscheen een speciaal nummer met de lijst van mandaten die politieke bestuurders in ons land moeten bekendmaken, ook Schepenen en Burgemeesters. Neen, wij willen niet populistisch zijn en klagen over al die cumuls (en de financiele voordelen die eraan verbonden zijn). Wij bekijken de lijst van ons College van Burgemeester en Schepenen met een objectieve, maar kritische bril.

    Burgemeester Vereecke spant in Kuurne de kroon wat het aantal mandaten betreft.  Dat zou kunnen betekenen dat de burgemeester beschikt over een groot (sociaal) netwerk want de meeste mandaten zijn onbezoldigd bij vzw's (die vaak behoren tot de eigen blauwe zuil). Schepen Bouckaert is de ondernemer, althans ten private titel. Of dit ook publiek zo is, laten wij aan uw oordeel over. Schepen Vandesompele is sportfanaat (voetbal en paarden) en behoudt de band met het onderwijs zelfs al is hij op pensioen. Schepen Lemey komt ook uit het onderwijs maar Sente is toch wel zijn speeltuin (zie vorig bericht). Dat is ook te merken aan zijn mandaten. Schepen Deylgat heeft genoeg met de sociale bouwmaatschappij, de rest is wat opvulling. Schepen Benoit heeft naast zijn eigen partij ook iets met cultuur, jeugd en werk (niet toevallig zijn bevoegdheden). Mevrouw Staelraeve die én Schepen én Voorzitter OCMW én Federaal Volksvertegenwoordiger is heeft voorlopig alleen belangstelling voor haar eigen partij.

    Wie het zelf wil uitpluizen kan terecht op deze site  

     


    16-08-2008 om 20:57 geschreven door een ambetante ezel  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (8 Stemmen)


    Archief per week
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 08/12-14/12 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 10/11-16/11 2008
  • 27/10-02/11 2008
  • 20/10-26/10 2008
  • 13/10-19/10 2008
  • 29/09-05/10 2008
  • 22/09-28/09 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 21/07-27/07 2008
  • 30/06-06/07 2008
  • 23/06-29/06 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 28/04-04/05 2008
  • 21/04-27/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 07/01-13/01 2008
  • 31/12-06/01 2008
  • 24/12-30/12 2007

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs