Laat ons allemaal de vingers kruisen, volop duimen opdat het hier in ons landje zo blijven mag. Want geef toe, als we de verschillende overheden, ministers, bevoegde instellingen mogen geloven, is er in ons Belgenland niets aan de hand.....
Herinner jullie je nog 1986? Kernramp in Tsjernobyl - toen nog Sovjet-Unie, nu Oekraïne. Na een paar dagen/weken paniek in heel Europa. Overal werd aangeraden zelfgekweekte groenten, fruit,.... niet meer te gebruiken. In Nederland, in Duitsland, in Frankrijk - onze buurlanden dus - maar in België??? Niets aan de hand. Hebben we toen geluk gehad (sic).
We gaan wat jaren verder: de dioxinecrisis, die uiteindelijk wat politici de 'kop' heeft gekost. Maar ook toen in het voorjaar van 1999 kon het allemaal geen kwaad, was alles overroepen..... Wat 'verkeerde' stoffen in de voedingsketen, wie maalde erom, wat kwaad kon het u en mij aandoen? Pas in 2015 (sic), 16 jaar later dus (nogmaals sic), bleek uit een studie van professor Van Larebeke (UGent en VUB) dat voornoemde crisis meer schade aan de volksgezondheid had toegebracht dan altijd gedacht.....
En nu. Zomer 2017. Nederland steigert, Duitsland en Frankrijk stellen zich vragen, België zwijgt (eerst toch). Er zit Fipronil in de eieren, zelfs in het vlees van de kippen. In ons landje werden de eerste meldingen blijkbaar al eind mei/begin juni genoteerd..... Maar controle? Dat kunnen onze overheidsinstanties niet. Pas als een dikke week geleden onze Noorderburen alarm slaan, worden 'we' hier ook wakker. Stilletjes. Want eigenlijk kan het toch geen kwaad. Zitten we toch nog altijd onder één of andere Europese norm. En dat we niet eerder de buurlanden verwittigd hebben, tja..... We kunnen het niet meten hé.....
|