krieleniers
Zoeken in blog


Inhoud blog
  • Het hanenzetten bestaat al meer dan 150 jaar
  • Kalender seizoen 2023 + 2024
  • Speelkalender Vla Kra en verbond Ardooie Kortemark
  • Speelkalender 2021-2022
  • Kortste hanenseizoen sedert …
  • Lodewijk Deleu maakte filmdocument over de krieleniers
  • Hanenzettingen 2019 - 2020
  • Hanengekraai
  • Krieleniers in Kruisem
  • Vriendenzetting Harelbeke was succes
  • Start krielenier-seizoen in beeld
  • Kalender hanenzettingen 2018 - 2019
  • Terug een hanenzetting in Harelbeke
  • Promo-hanenzetting in Waregem
  • Promo hanenzetting op Gaverke Waregem
  • Canteclaer kraait Deinze feestelijk wakker
  • Canteclaer-feesten met ludieke hanenzetting
  • Ophokplicht
  • VTM toont vergeten volkssport
  • Kampioenschap van de Vlaamse Kraaiers in Kruishoutem


    Laatste commentaren
  • afscheid van Willy (bernard)
        op VTM toont vergeten volkssport
  • afscheid van Willy (bernard)
        op VTM toont vergeten volkssport
  • aaa (dgkjfdkjdf)
        op AKRIBO Gewesten anno 1958
  • op focusWTV (ber)
        op Hanenzettingen opgenomen in Vlaamse inventaris immaterieel erfgoed
  • Kraaiende haan (Anneke Huizinga)
        op Oproep : Wie weet meer over de Krielenierssport

  • Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    informatie over een bijna verdwenen volkssport
    20-12-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krieleniers in Kruisem
    Vrijdagavond werd in Cultureel Centrum De Mastbloem in Kruishoutem het jaarboek van Heemkundige Kring Hultheim voorgesteld. Daarin staat ook een bijdrage over ‘Krieleniers in Kruisem’ en bij de voorstelling van het nieuwe jaarboek werd de filmopname getoond van een zetting van de Beekkraaiers Kruishoutem in café Rembrandt bij Patrick Dierick. Auteur Bernard Delange biedt met zijn bijdrage (blz. 197- 208) een inkijk in de volkse liefhebberij, die momenteel in de provincie Oost-Vlaanderen alleen nog wordt beoefend in Kruishoutem en Zingem, die vanaf 1 januari 2019 samensmelten tot Kruisem. Er waren dit jaar nog regelmatig zettingen in Café Rembrandt in Kruishoutem bij Patrick Dierick (waar in maart de beelden werden genomen en op 23 december nog een zetting doorgaat) en in Café Paradijs bij Bassie met de volgende zetting op 13 januari 2019.

    Krieleniers zijn beoefenaars van het oude volksgebruik of volkssport ‘het hanenzetten’, dat in 2011 is opgenomen in de Inventaris van Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Dat hanenzetten gebeurt bij ons met krielhaantjes, die in de rij worden gezet en waarbij de winnaar de haar is die het meest kraait. Elders in Vlaanderen en Nederland bestaat ook een speelwijze waarbij de speler vooraf het aantal kraaien opgeeft dat zijn haan gaat kraaien en de winnaar dan degene is die met zijn haan het dichtst dit gokcijfer benaderd.

    Het volkse gebeuren, waarbij men hanen naast elkaar in een wedstrijd brengt om het meest aantal kraaien , bestaat zeker al meer dan honderd jaar. Dat gebeurde dan als attractie bij volksfeesten. In een gemeentelijk archief in Pittem hebben we bijvoorbeeld vermeldingen gevonden uit het jaar 1892. We hebben ook getuigenissen van hanenkraaiwedstrijden als attractie bij ornithologische congressen omstreeks 1900 in Brussel en Antwerpen. We zoeken nog verder naar geschreven vermeldingen over dergelijke kraaiwedstrijden in de regio Kruishoutem. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog bracht het tijdschrift de Vinkenier, dat toen in de wintermaanden berichtte over hanenzettingen, alvast al een artikel over kampioenenhaan Koning David van Georges Vandenhove uit Zingem. Het was een seizoenarbeider en dat is niet uitzonderlijk. Krieleniers zijn en waren altijd gewone volksmensen.

    In de bijdrage is een poging gewaagd om een overzicht te maken van de plaatsen in het huidige Kruisem, waar er hanenkraaizettingen zijn doorgegaan. In Kruishoutem kenden we de Beekkraaiers, Hogekraaiers en Kasteelkraaiers. Voor 1968 kunnen we het aantal hanenliefhebbers bij ons ramen op een honderdtal. Daarvoor baseren we ons op het aantal abonnementen van het toenmalig bondsblad “De kraaier”. Dat waren er op 5 januari 1968 voor de Hogekraaiers 9, voor de Beekkraaiers 20 en voor de Kasteelkraaiers 11. Voor Zingem en andere deelgemeenten vonden we geen gegevens. We mogen aannemen dat slechts een deel van de liefhebbers zelf een abonnement had op het bondsblad. Bovendien waren er soms verschillende spelers per adres en speelden veel liefhebbers soms met meerdere hanen.

    Elke maatschappij speelde meestal afwisselend in verschillende lokalen. De Hogekraaiers zijn ontstaan in café ’t Hoge bij Cyriel Lefevre. Maar we vonden ook aankondigingen van hanenzettingen van de Hogekraaiers in café Nova bij Gentiel Voet op de wijk Marolle (15-8-1969), in ’t Kelderke bij Leon Noterman (15-3-1959) en in Bouvier bij Prudent Lammertyn langs de Deinzesteenweg (jaren 1963 tot 1973). Wellicht hebben de Hogekraaiers omstreeks midden de jaren ’70 hun maatschappij opgedoekt. We vonden alvast nadien geen melding van hen meer terug. De Kasteelkraaiers organiseerden hanenzettingen in De Meire bij Jean Glorieux langs de Waregemse steenweg in Kruishoutem (1956-58).

    De Beekkraaiers zijn wellicht iets later ontstaan en kunnen een lange staat van dienst voorleggen tot dit jaar 2018. Dat is vooral te danken aan de inzet van Christian Dierick, die de microbe overerfde van zijn vader. We vinden De Beekkraaiers al terug in de Platte Beurs bij Rene Dierick (vanaf 1963), in ’t Bunder bij dezelfde lokaalbaas (1966) en opvolger De Nieuwe Bunder bij Aloïs De Clercq (1967). De Beekkraaiers kregen nadien De Hoge Biest bij Vermeulen Andre, Steenweg op Waregem 114, als lokaal (maart 68). Maar we vonden ook aankondigingen van zettingen terug in café Sportief bij Herroelen Urbain in de Hoogstraat 10 (eind 1968). De Beekkraaiers waren nog actief in ’t Kantientje bij Sabine Cordier en Swa (1986), ’t Schoolke en uiteindelijk in café Rembrandt bij Patriek en Elske Dierick. De jaartallen tussen haakjes zijn hier en in de volgende alinea’s niet beperkend, maar geven alleen de perioden aan waarin we aankondigingen van zettingen vonden bij onze jarenlange speurtocht naar activiteit van het hanenzetten in een beperkt aantal exemplaren van hobbybondsbladen (Vinkenier, Krielenier, Kraaier, het Haantje, de Krielhaan).

    In Nokere kenden we de Kasteelkraaiers met lokaal in ’t Schuttershof bij Octaaf Van de Velde en later Fernand Vaernewijck (1963 – 1989). We noteerden ook aankondigingen van zettingen in t Nieuw Gemeentehuis bij Jules Decraene en op 9 juli 1967 waren de kraaihanenliefhebbers te gast op het zomerfeest in het kasteelpark van baron Casier. Momenteel hebben we nog het raden naar het eventueel verband tussen de Kasteelkraaiers in café De Meire langs de Waregemse steenweg in Kruishoutem en de Kasteelkraaiers in Nokere. Mogelijks gaat het om dezelfde groep hanenliefhebbers, die een ander lokaal gevonden heeft in Nokere. Wannegem-Lede was eind de jaren 50 het terrein van de Vlugge kraaiers met wekelijkse zettingen in het Brouwershof bij Paul De Clercq (1957-58), ’t Kruiske bij Jozef Rombaut (1956-1959), De Hert bij Vanderckhove (1957-58) en bij Jan Glorieux (1957). Op 2 juli 1967 werd door de Beekkraaiers Kruishoutem nog een zetting georganiseerd in ’t Gemeentehuis in Wannegem-Lede. Voor Auwegem vonden we de Sint-Hubertuskraaiers met ondermeer de gebroeders Carlos, Danny en Michel Dhondt in St. Hubert aan de kerk bij Fernand en Annie Devrieze (1982-85). In 1986 vinden we in Lozer de Goedlevenkraaiers in café Goedleven, Nazarethse steenweg 68.

    Op onze speurtocht naar informatie over het hanenzetten in Zingem kregen we dank zij een artikeltje uit 1939 in de Vinkenier over kampioenenhaantje ‘Koning David’ van hanenspeler Georges Vandenhove bevestiging van eerdere getuigenissen dat het kraaihanenspel hier al bestond vóór de Tweede Wereldoorlog. Er staan in die bijdrage uitslagen vermeld bij zettingen in Zingem op 2 en 23 juli, 13 en 24 augustus 1939. We konden nog niet vinden welke herbergier of maatschappij die wedstrijden organiseerden. Mogelijks werden die kraaiwedstrijden al ingericht door de Scheldekraaiers in de Blauwe Duif. In elk geval werden daar eind de jaren 50 maandelijks twee zettingen georganiseerd bij Astère Buckens (1957-59). Maar in diezelfde periode organiseerden de Scheldekraaiers ook zettingen in De Meerskant in de Wittestraat bij Georges Vergucht, in De Post bij Charles Bauters, in de Heirweg bij Emiel Meire, de Luchtbal bij Albert Vergucht, bij Maurice Buckens en bij Vancaeneghem. Enkele jaren geleden huisden de krieleniers nog als de Clubkraaiers in café de Club. Het werden nadien de Cartouchekraaiers in café Cartouche aan het station en momenteel spelen ze nog altijd als de Bassiekraaiers in café ’t Paradijs bij Bassie.

    Dit volksgebruik is met uitsterven bedreigd. Dat zien we ook aan het aantal deelnemers bij de kampioenschappen. Zo zien we dat op het kampioenschap op 4 maart 2007 in Zingem nog 37 hanen in de rij stonden. Op 6 maart 2016, negen jaar later, was dat al maar 21 meer. Nu zijn er nog een tiental deelnemers per wedstrijd bij ons. Ook de maatschappijen verdwijnen. Kruishoutem heeft er dit seizoen mee opgehouden en er is sprake dat ook Zingem volgend jaar zou stoppen. Wie dus nog een hanenzetting wil meemaken zal zich moeten reppen. In West-Vlaanderen blijven nog verenigingen over in Kanegem, Ardooie, Kortemark en Moere-Gistel. 

    zie fotomontage Hultheim

    20-12-2018, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    19-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vriendenzetting Harelbeke was succes

    De verenigde Kraaihanenliefhebbers waren vorige zondag uitgenodigd voor een zetting op de stadsfeesten in Harelbeke. Er stonden 26 hanen in de rij in de Stationsstraat en de hanenzetting had veel bekijks bij zowel vroegere hanenspelers als kijklustigen, die voor het eerst met dit volkse spektakel konden kennismaken.

    De hanenspelers werden vorig jaar al gecontacteerd om een hanenzetting te organiseren met de stadsfeesten. Het feestcomité wilde Harelbeke nog eens laten kennismaken met dit folkloristisch gebeuren, te vergelijken met vinkenzetten. Het hanenzetten is niet voor niets erkend als Vlaams immaterieel erfgoed. Zowel feestcomité als de hanenspelers kunnen met tevredenheid terugblikken op het geslaagd spektakel.

    Een van de kijklustigen vertelde dat hij tijdens de oorlog nog zettingen doorgingen in Beveren-Leie, waar telkens meer dan honderd hanen in de rij stonden. Het volksgebruik werd als ontspanning voor de bevolking bij uitzondering toegestaan door de Duitsers en de liefhebbers maakten daar uitgebreid gebruik van. Anderen herinnerden zich zettingen tijdens de tweede helft van vorige eeuw op verschillende plaatsen en wijken van Harelbeke.

    Er waren 18 drielettergrepige kraaiers en 8 vierlettergrepige hanen opgekomen. Vierlettergrepige kraaiers komen alleen nog voor in het verbond van de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers (Kanegem-Zingem), waarin nog een onderscheid wordt gemaakt in de uitslag tussen drie- en vierlettergrepige kraaiers. Dat onderscheid in reglementering tussen de West-Vlaamse bond en de andere was in het verleden één van de redenen naast de verplaatsingen, waarom elk verbond bij zijn eigen speelkalender blijft.

    De liefhebbers moesten bij de inschrijving in de feesttent aangeven bij welke categorie hun haan behoorde en alle ingeschrevenen werden een vijftal minuten voor aanvang van de wedstrijd bij lottrekking een volgorde in de rij toegewezen, met de rappe kraaiers vooraan en de vierlettergrepige achteraan. Iedereen trok dan met bak en haan naar de zettingplaats, waar de hanen uit de zak werd gehaald om die dan een minuutje voor het startsein in de hanenbak te laten lopen.

    Vanaf het startsein om 9.15 u. werd er gekraaid van jewelste. Het lijkt geen gemakkelijke opdracht om al die kraaien op de tekenlat te kunnen turven. Elke haan had verschillende regels nodig om al die ‘liedjes’ op te tekenen. Niemand die echter bezwaar maakte als de tekenaar van hun haan bij momenten wat minder geconcentreerd was, want de hanenliefhebbers zijn duidelijk een grote vriendengroep. Zij doen het voor het plezier van het hanenspel en de wekelijkse folkloristische beleving die daarbij komt kijken. Ook tijdens de week hebben ze hun bezigheid met het verzorgen van hun hanenstal.

    De prijsuitreiking had plaats in café Symphonie op de hoek van de Stationsstraat met de Gentse steenweg. Bij de drielettergrepige kraaiers won Roland Vandycke uit Kortemark met 3058 kraaien in 1 uur. In dezelfde categorie ging een andere trofee naar Jacques Warniers, winnaar van de tweede reeks met 2658. Winnaar bij de vierlettergrepige kraaiers was het duo Naessens-Vanhove met 2058. Andere trofeeën gingen nog naar de verstkomende Jean Deckers uit Diepenbeek en de vrouwelijke winnaars in de verschillende reeksen Marina Vivey 2890, Monique Dieussaert en Martina Ryckaert. Oudste deelnemer was Antoine Demeyer (75 j.). Iedereen was tevreden en kon bij deze vriendenzetting naar huis gaan met een zak naturaprijzen. Volgende vriendenzetting werd aangekondigd door de Markovekraaiers op 30 december in Handzame,

    Vanaf nu tot maart zijn er wekelijks zettingen bij de Vla.Kra (Kanegem-Zingem) en de Ronde van Ardooie (met ook Kortemark en Ardooie). Volgende week 23 september zijn de krieleniers in Moere Molenhof en Zingem Paradijs.









    Uitslag Harelbeke 16-09-2018
    Nr Regel Ring Liefhebber Mij Kraaien
    3 Ledige Reeks 1
    1 6 18/257 Vandycke Roland Kort 3057
    2 10 18/213 Degraeve Gerard Kort 2937
    3 11 18/229 Devroe Luc Ardo 2920
    4 16 18/190 Viveey Marina Ardo 2890
    5 13 16/204 Mommerency Rik Ardo 2850
    6 4 17/090 Vermeersch ChristineArdo2800
    7 7 18/194 Van Belle Marc Moere 2740
    8 14 18/184 Knockaert Daniella Moere 2700
    9 2 18/346 Deckers Jean Zing 2680
    3 Ledige Reeks 2
    1 17 17/010 Warniers Jacques Kane 2655
    2 5 18/287 Degrande Wilfried Kort 2570
    3 9 17/083 Verlinde Arno Kort 2250
    4 3 18/212 Dieussaert MoniqueKort 2100
    5 12 17/022 Vandevoorde FreddyKort2061
    6 8 16/022 Barra Myriam Kort 1635
    7 15 17/019 Callewaert Eddy Kane 1514
    8 18 18/250 Fraeyman Noël Ardo 240
    9 1 18/127 Deckers Jean Moere 0
    4 Ledige
    1 26 17/626 Naesens-Vanhove Zing 2058
    2 22 17/647 Vanpoucke Germain Kane 2027
    3 19 18/067 Ghijselinck Irene Zing 851
    4 20 17/629 Demeyer Antoine Kane 850
    5 23 17/649 Ryckaert Martina Zing 760
    6 24 18/261 Cornette Johny Kort 280
    7 25 18/098 Naesens-Vanhove Zing 0
    8 21 17/664 Devlieger Arsene Kane 0

    19-09-2018, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    14-09-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Start krielenier-seizoen in beeld
    Het hanenseizoen is opnieuw op gang geschoten en voor de folkloreliefhebbers kunnen we hier meedelen dat de zettingen van vorige zondag 9 september 2018 mooi in beeld werden gebracht. Enerzijds hebben we de gastzetting van het ingekrompen verbond van de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers in café Flandria op de Wapenplaats in Wakken. WTV-Focus maakte daar een reportage van die ’s avonds nog in de huiskamer kwam bij de kijkers van de Westvlaamse TV. Ook de zetting in Markhove in Kortemark werd in beeld gebracht door documentair fotograaf Lodewijk Deleu en is te zien op ikwashier.live                                                                                           

    Het seizoen is eigenlijk al gestart met de traditioneel geworden startzetting op 28 augustus in Koolskamp. Maar vanaf zondag 9 september start het circuit van wekelijkse zettingen in de twee verbonden. Enerzijds hebben we de zgn. Ronde van Ardooie met maatschappijen in Ardooie (in De Biekorf en op Hondenplein), Kortemark (Markhove) en Moere (Molenhof). Anderzijds zijn ook de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers actief in Kanegem (Den Kalkhoven) en Zingem (Paradijs). Daar hebben de Beekkraaiers Kruishoutem afgehaakt, maar er zijn wel nog een paar zettingen gepland in Rembrandt te Kruishoutem. Dit verbond heeft trouwens ook zettingen gepland in Waregem, Nazareth en Bellem. Het verbond Ardooie speelt op 30 december in centr. Hasam in Handzame.

    Op zondag 9 september konden de Westvlaamse tv-kijkers nog eens kennismaken met het Hanenzetten als Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Het was een organisatie van de Kanegemkraaiers van voorzitter Germain Vanpoucke. Dank zij het commentaar van Peter Van Heuven en de passende uitleg van Germain en Eddy Callewaert kregen we een goed beeld over het reilen en zeilen van de liefhebberij.

    "Ooit waren ze heel populair, maar nu zijn hanenkraaiwedstrijden met uitsterven bedreigd. Vanochtend verzamelden een tiental krieleniers in Wakken voor een hanenzetting. Nu de zomer op zijn einde loopt en de vinken stoppen met zingen, is het gedaan met vinkenzettingen. Maar niet voor de echte die-hards, zij gaan gewoon door met hanen. Tijdens een hanenzetting turven de spelers op een stok hoe vaak de haan kraait. De haan die het vaakst kraait, is de winnaar. In de jaren '50 en '60 van de vorige eeuw waren hanenkraaiwedstrijden erg populair in onze provincie."

    Germain Vanpoucke leidde de zetting en gaf kort commentaar: “Het is amusement. ’s Zomers spelen ze met de vinken, in de winter met de hanen. Thuisspeler Eddy Callewaert vervolgde: “De vinken fluiten niet meer, vanaf 1 september komen de haans aan bod. Zo zijn we heel de tijd in beweging. Tijdens deze zetting in Wakken turven een tiental spelers op een stok hoe vaak de hanen kraaien. Wie het meest kraait is de winnaar. In de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw waren de hanenkraaiwedstrijden nog heel populair in onze provincie. Als ik hoor bij oude mensen dan waren er veel clubs, ja twee clubs op een parochie. En dan waren er haans, als ge eentje had van 800, had je een goede. Maar nu als ge een hebt van 800, dan is hij om weg te doen of hij moet dood”. Met 800 bedoelt Eddy het aantal keren dat een haan kraait in één uur.

    Organisator Germain Vanpoucke beëindigt na één uur de wedstrijd met het signaal : latten op de grond. “ Echte tophanen kraaien tot 4000, “ vervolgt Eddy Callewaert. Wekelijks zijn er wedstrijden, maar de opkomst wordt steeds kleiner. Het hanenzetten is aan het uitsterven. Germain Vanpoucke daarover : “Een jonge mens krijgt ge niet meer buiten. Ze mogen niet meer met een bal op straat spelen. Ze spelen niet meer op straat ook, maar met iets anders spelen ze ook niet meer buiten. Ze zitten op een stoeleke aan de computer”. Eddy: “Bij ons in de club zijn we nog met 14 en aan de kanten van Ardooie met een 24-tal. Het zijn al dezelfde. We vinden niemand die ooit eens wil meegaan. Het is wel vroeg opstaan ’s morgens. Ge kent dat, jonge gasten. Ze komen maar thuis als wij opstaan.”

    REPORTAGE WTV


    In Kortemark filmde documentair fotograaf Lodewijk Deleu van ikwashier.live de zetting rond Markhove. Meteen krijgt iedereen in zijn folklore-verzameling een goede kijk op het Hanenzetten in West-Vlaanderen. Uitleg hier werd gegeven door Monique Dieussart, gewaardeerd gewestleidster van het West-Vlaams verbond van hanenzettingen. “Het gaat om de eerste wedstrijd in Kortemark voor het nieuwe seizoen. We schrijven in om 9 u. en de zetting gaat door van 9.15 u. tot 10.15 u.” Eerste aankondiging wordt gegeven twee minuten voor de start. Eén minuut voor aanvang wordt het sein ‘hanen in de bakken’ gegeven. De wedstrijdleider staat zichtbaar opgesteld voor alle spelers en bij de start gaat de arm naar beneden en roept hij ‘tekenen’. 

    Monique: “We zijn nog maar september en er zitten hier wel jonge haantjes in en die willen wel eens haperen van eu, eu,eu, maar dat telt natuurlijk niet. De haan moet in principe minimum drielettergrepig kraaien, maar in praktijk worden tweeledige kraaien al geturfd. We zijn geëvolueerd dat er niet veel echt drie- en meerledige kraaiers meer zijn in de zettingen. Elke maatschappij (Ardooie, Moere en Kortemark) heeft zijn keurder. Het eerste kwartier keuren we niet omdat sommigen nog een beetje brabbelen. Na het kwartier is er keuring en als de haan nog teveel slechte kraait dan krijgt hij een kruisje. Als ze drie kruisjes hebben mogen ze niet meer gezet worden. We tekenen nooit onze eigen hanen, we moeten opschuiven van links naar rechts en we tekenen dan zogezegd de haan van onze gebuur, want anders zou er geknoeid kunnen worden. Er zouden er anders misschien wel inzitten die proberen te zeuren, vooral naar de kampioenschappen toe. Maar er zijn weinig problemen, een hanenspeler is over het algemeen eerlijk.”

     “Vorig jaar hebben we hanen gehad van door de 4000, maar dat zijn dan de hele rappe. Vandaag zijn er twee van meer dan 3000. Tussen de 3000 en 4000 hebt ge een aantal goeie. Maar onder de 3000 is het niet vet meer. Vorig jaar hadden we er 12 die boven de 3000 zaten. Het is een sport waar het aantal liefhebbers sterk minderen. Jonge gasten komen er niet meer. Het is een beetje aan het uitsterven zoals ook de duivensport en vinkensport. Vandaag hadden we 15 deelnemers. Over 14-dagen waren er 18. We hadden er enkele jaren geleden nog in de dertig. Het loopt wel zo een beetje op zijn einde.”

    “We spelen met krielhaantjes en ieder jaar wordt dat opnieuw gekweekt. Er zijn er ook wel die 3-4 jaar kunnen meegaan, maar meestal zijn het jonge haantjes dat we kweken. Nu zitten we bij het begin van het seizoen, waarin we nieuwe haantjes uittesten. Als ze niet heel goed zijn, proberen we andere. Vanaf december beginnen de kampioenschappen, 4 kampioenschapszettingen en 3 gewestzettingen. Voor de rangschikking telt de haan. Het moeten altijd dezelfde hanen zijn en ge moogt met dezelfde haan niet in verschillende maatschappijen kampioen worden, dat kan enkel met verschillende hanen. Het zou te gemakkelijk zijn om als ge een heel goede haan hebt om in de verschillende maatschappijen met dezelfde haan overal kampioen te spelen. We spelen van 1 september tot de laatste zondag van maart. Dan begint het vinkenseizoen en heel wat hanenliefhebbers spelen ook met de vinken.”

    Na een uur stelt de wedstrijdleider zich terug op met de arm omhoog en roept ‘regels in de grond’, het sein voor einde wedstrijd. Er komt heel wat organisatie kijken bij de zetting. Vooral de regels (tekenlatten) op juiste afstand van elkaar leggen. Afstand wordt aangeduid met een lint of metaaldraad, waar de regelnummers aan zijn gehecht. Vooraf moet aan gemeente toelating gevraagd om het parcours langs de straat af te zetten, enz. Na de zetting worden de getallen genoteerd van het aantal kraaien van de verschillende hanen, de regels weggehaald op een kar, de draad met regelnummeraanduiding opgerold, enz.

    “De uitslag wordt dan opgemaakt en we houden nog een tombola. We gaan rond met lotjes. Een hanenzetting organiseren kost ook geld. We halen ons geld dan bij sponsors, maar die zijn er nog heel weinig op het ogenblik. De cafébaas sponsort hier. En er is ook iemand die gesponsord heeft met bloemen vandaag. Maar we zijn eigenlijk een goede vriendenclub. Dat is zo. Bij de hanen is dat eigenlijk altijd zo geweest dat we een heel grote vriendenclub zijn."
    Dank aan Lodewijk Deleu voor de mooie productie.




    14-09-2018, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    20-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalender hanenzettingen 2018 - 2019
    Zowel in het gewest Ardooie-Moere-Kortemarkt als bij De Vlaamse Kraaihanenliefhebbers werd bij vergaderingen in juni de kalender vastgelegd voor het nieuwe speelseizoen 2018 - 2019.  Er werden in afspraak gezamenlijke zettingen voorzien op 26 augustus voor de startzetting in De Zwaan te Koolskamp en voor de vriendenzetting op 16 september in Harelbeke met inschrijving in feesttent op de markt. 

    Kalender De.Vla.Kra : 
     

    20-08-2018, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    19-08-2018
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug een hanenzetting in Harelbeke

    Op zondag 16 september 2018 zijn de kraaihanenliefhebbers uitgenodigd door het feestcomité om daar hun liefhebberij te demonstreren met een hanenzetting. Het wordt een vriendenzetting en de liefhebbers van de twee verbonden hebben die datum op aanvraag speciaal vrijgehouden op hun kalender. Het feestcomité houdt voor de hanenliefhebbers parkeergelegenheid vrij aan de rand van de markt en zorgt voor een aantal prijspakketten in natura. Er wordt ingeschreven in de feesttent op de markt en de zetting heeft plaats in de aanpalende Stationsstraat. Prijsuitreiking gaat door in café Symphonie op de hoek van de Stationsstraat met de markt.

    Het is al enkele tientallen jaren geleden dat er in Harelbeke nog een hanenzetting is doorgegaan, maar zoals een beetje overal in de provincie kent ook Harelbeke zijn oude traditie van kraaihanenspelers. Het volksgebruik, waarbij hanenliefhebbers hun haantje regelmatig in competitie brengen om zoveel mogelijk kraaien te laten optekenen in een uur, is in onze regio al zeker een eeuw oud. Het was één van de volkssporten, waarmee de herbergiers hun caféleven animeerden.

    De eerste geschreven documenten daarover gaan bij ons momenteel terug tot 1892. Uit een overzicht van activiteiten bij herbergkermissen. In Pittem vinden we dat er op 1 mei 1892 een hanenkraaiwedstrijd doorging in café Hoefijzer op de wijk De Krieke. Er was 5 fr te winnen en de inleg bedroeg 25 centiemen. Wellicht gebeurden dergelijke hanenzettingen ook in Harelbeke, maar daar hebben we nog geen bevestiging van gevonden.

    In elk geval konden we tal van getuigenissen optekenen van kraaihanenzettingen in onze regio tijdens het interbellum. We vonden in een uitslag van een zetting in Beveren-Leie ook Harelbekenaar Robert Demulder als deelnemer. Hij haalde in mei 1940 vlak voor de oorlog een 28e prijs met zijn haar Eva, die toen 148 kraaien liet optekenen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het hanenzetten toegelaten door de Duitse bezetter en waren er zettingen met meer dan 100 hanen in de rij. Na de laatste wereldoorlog ontwikkelde de krieleniersport (naamgeving afgeleid van de krielhaantjes waarmee men speelde) zich zodanig dat in de jaren 50 zowat in elke gemeente van onze provincie zettingen werden georganiseerd.

    Bij de structurering tot Algemene Krieleniersbond A.KRI.BO in 1957 behoorde Harelbeke tot het vijfde gewest samen met Beveren-Leie, Desselgem, Kuurne, Stasegem, Sint-Lodewijk, Waregem en Zwevegem. Uit die periode kennen we de Harelbeekse hanenspeler Marcel Demets. De clubs in Harelbeke waren bekend onder de namen Leiekraaiers, Eilandkraaiers, Molkraaiers. Ze speelden in speellokalen als ondermeer in de Monteur, De mooie molen, Cuba bij Monica, Nieuw kwartier, De leeuw van Vlaanderen, Peter Benoit, Foubourg de Gand, …Er gingen ook wedstrijden door in Bavikhove (De Kroon bij Georges Herreman) en de Muizelkraaiers in Hulste (bij G. Vanhoutte in Germinal of Jacques Debonnez in De Villa). Harelbeke kende verschillende maatschappijen zoals de Eilandkraaiers, Leiekraaiers (bij Leon Delbecque in Cuba), Lustige kraaiers en Molkraaiers. Later tot de jaren 80 organiseerde de bond Verkrali (Verenigde Kraaihanenliefhebbers) verschillende kampioenschappen in De Leeuw van Vlaanderen in Stacegem en de stadsschool (vb op 27 maart 1988).


    Cultureel erfgoed hanenzetten

    19-08-2018, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    14-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Promo-hanenzetting in Waregem
    De kraaihanenzetting vandaag zaterdag 14 oktober 2017 was een succes. Er waren 20 deelnemers met verbroedering ook van liefhebbers uit het verbond van de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers met deze uit het verbond Ardooie-Koekelare. Er was ook een liefhebber uit Diepenbeek (Limburg). Bovendien kwam er veel volk kennismaken met dit oud volksgebruik. Een deel daarvan kwam uit nostalgie omdat ze zelf vroeger nog met de haantjes hebben gespeeld. We mochten ook Gerard Desmet verwelkomen. Hij was vorige eeuw gedurende een paar decennia de secretaris van de Algemene Krieleniersbond, de vzw. AKRIBO die enkele jaren geleden moest worden opgeheven.

    De trofeeën van de stad Waregem gingen naar de winnaars van de twee klassen. Bij de vierlettergrepige kraaiers was de winnaar Germain Vanpoucke uit Bellem met 2125 kraaien. In die reeks speelden ook twee Waregemnaars voor het eerst onder de noemer van Waregemse kraaiers. Het waren Filip Vanluchene en Geert Lombaert, die met hun haantjes uit de stal Vanhove heel goed presteerden met respectievelijk 2000 en 2036 kraaien.

    De winnaar bij de kortkraaiende hanen (drielettergrepige) was Eddy Callewaert uit Wakken met 3650 kraaien vóór een liefhebber uit Ardooie met 3636. Het was bovenal een gezellig gebeuren tijdens en na de zetting met broodjes in volkscafé Gaverke. Benevens de prijsuitreiking gingen alle liefhebbers met een prijsje van de tombola naar huis. Dank daarvoor aan alle sponsors.

    De hanenkraaizetting op het Gaverke genoot ook de belangstelling van de pers, waarvoor dank. Er komt dus nog verslaggeving op WTV, Het Laatste Nieuws, Het Nieuwsblad en reportage in het Wekelijks Nieuws/KW. 
     






    14-10-2017, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    13-10-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Promo hanenzetting op Gaverke Waregem
    Zaterdag 14 oktober om 9.15 u. organiseren de Bassiekraaiers uit Zingem een promotie-zetting aan cafeé Gaverke, ’t Jollenstraat 2 in Waregem. De traditie van hanenzetten bestond daar al van vóór de Tweede Wereldoorlog, maar sedert Waregem een stad werd, is hier geen krieleniersvereniging meer actief en zijn maar enkele hanenzettingen meer doorgegaan. De laatste had plaats in januari 2011 op de hippodroom. Nu zijn de haantjes nog eens te gast waar in 1957 de Algemene Krieleniersbond (A.KRI.BO) werd opgericht. Iedereen is welkom!

    Het hanenseizoen werd dit jaar aangevat op donderdag 24 augustus met een eerste promozetting n.a.v. Zomertoer 2017 aan de bibliotheek van Aalter. Die werd georganiseerd in samenwerking met het gemeentebestuur van Aalter. Daar waren niet alleen liefhebbers aanwezig van het verbond van de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers, maar ook van het verbond Ardooie. Die zijn ook uitgenodigd naar de zetting in Waregem, waar ook het stadsbestuur haar medewerking aan verleend.

    “Het Hanenzetten” staat op de lijst van Vlaams Immaterieeel Erfgoed en als volksgebruik in Waregem al beoefend tijdens het interbellum. In de jaren 1950 waren er een 6-tal krielhaantjesmaatschappijen in Waregem en er waren ook hanenzettingen in Beveren-Leie, Desselgem en Sint-Eloois-Vijve. Legendarisch waren kampioenschappen op de Waregemse hippodroom, wanneer de rij kraaiende hanen zo lang was dat deze de volledige omloop dekte. Momenteel gaan er nog wekelijks hanenzettingen door in het verbond van de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers (Kruishoutem, Zingem, Kanegem) en het verbond van Ardooie (met ook Ichtegem, Kortemark, Moere-Gistel,..). Momenteel heeft Waregem met het duo Naessens-Vanhove de Belgische kampioen onder zijn inwoners.

    http://www.immaterieelerfgoed.be/Detail/wat/128  

    http://www.erfgoedzuidwest.be/content/hanenzetten-in-vlaanderen 

    http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/183328-hanenzetten-een-vergeten-volkssport 


    13-10-2017, 15:34 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    23-05-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canteclaer kraait Deinze feestelijk wakker
    (Aankondiging hanenzetting door John De Vlieger in het Nieuwsblad )
    DEINZE - De vijfjaarlijkse Stoet van Canteclaer trekt op zondag 21 mei voor de 24ste keer door de straten van Deinze. De folkloristische optocht waarin zo'n 1.200 figuranten opstappen zet de stad al 55 jaar op de kaart als dé Europese pluimveestad. Feestdag start met oude volkssport 'hanenzetten'.

    Typischer en origineler kan het niet: op zondagmorgen 21 mei, de dag dat Canteclaer en zyn gevolg door Deinze trekt, worden de inwoners van de pluimvee-stad, wakker gekraaid door Canteclaer zelf. Dat gebeurt door het organiseren van een ouderwetse 'hanenzetting'.

    "Deinze is als stad van de kip en de haan ook jarenlang een van de hoofdsteden geweest van de volkssport die het 'hanenzetten’was en nog altijd is", zegt Jolien Verroeye, tot voor kort vaste medewerker bij de Erfgoedcel POLS en nu verbonden aan het Mudel of Museum voor Deinze en de Leiestreek. "Sinds de jaren negentig van de vorige eeuw is dit fenomeen verdwenen uit onze contreien. Enkel in Olsene, Zingem en Kruishoutem wordt nog af en toe een hanenzetting georganiseerd. Toch merkten we de jongste tijd opnieuw meer interesse voor deze bijzondere volkssport. Vandaar dus deze hanenzetting op de dag van Canteclaer." "Wie nieuwsgierig is naar deze volkse bedoening waarbij krielhaantjes in een hanenbak gedurende 1 uur om ter meest kraaien, kan dit komen bekijken op zondag 21 mei vanaf 9.30 uur in de achtertuin van het Erfgoedhuis en Museum Fonds Gentiel De Smet in de Tolpoortstraat 79."

    "In samenwerking met nog actieve kraaimaatschappijen pakt de Erfgoedcel Leie Schelde van POLS uit met een zetting. De best kraaiende haan en zijn baasje krijgen een passende Canteclaerprys uitgereikt." Vroeger was hanenzetten een volkssport. De jongste jaren was dit gebeuren bijna niet meer aanwezig in de regio. Maar op Cantedaer mogen de hanen nog eens kraaien.

    Vriendenzetting
    De demonstratiezetting werd in de Kraaikrant van Christian Dierick aangekondigd als een ‘vriendenzetting’ of ‘Canteclaerzetting’. Het was een zetting voor drie- en vierledige hanen afzonderlijk, aangeboden aan alle liefhebbers van welke bond ze ook mogen zijn. Bloem voor iedere winnaar van de reeks en een speciale prijs voor ieder deelnemer geschonken door Canteclaer. Iedereen prijs op regelnummer. De zetting werd georganiseerd in samenwerking van de Erfgoedvereniging Pols, het Canteclaercomitee en de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers De.Vla.Kra. Omdat het om een gewone vriendenzetting gaat, mogen niet-aangesloten liefhebbers ook deelnemen met niet-geringde hanen. De zetting heeft plaats in de achtertuin van het Museum Fonds Gentiel De Smet, Tolpoortstraat 79 te Deinze. Deze zetting gaat dus niet door in café, maar er wordt voor de gelegenheid wel gezorgd voor koffie en andere drank. Inleg is 1,5 euro per haan.

    Uit Facebook : Speciaal voor de Canteclaer stoet komen een aantal hanenkraailiefhebbers hun volkssport demonstreren. Normaal loopt het seizoen van september tot eind maart en in onze regio zijn er nog wekelijks hanenzettingen op zondagvoormiddag bij één van de verenigingen in Kruishoutem, Zingem of Kanegem. De liefhebber wint met de haan, die over één uur het meest geldige kraaien heeft laten optekenen. Er zijn ook nog wekelijks zettingen in het West-Vlaams verbond van Ardooie. In Limburg bestaat het hanenzetten ook, maar dan in andere vorm waarbij de liefhebber wint die vooraf het dichtst het aantal kraaien van zijn haan, heeft kunnen raden. Het hanenzetten is erkend als Vlaams immaterieel erfgoed.

    In Deinze stond deze voormiddag n.a.v. de Canteclaerstoet een hanenzetting op het programma. Het was een vriendenzetting in samenwerking met de Vlaamse Hanenkraailiefhebbers. Bezoekers konden nog eens genieten van de speciale sfeer bij deze oude volkssport of volksgebruik, die veel gelijkenissen vertoond met het vinkenzetten. De geschiedenis van dit volksgebruik gaat terug tot de tweede helft van de 19de eeuw.

    Winnaars van de zetting in Deinze waren Vanhove-Naessens uit Waregem met ruim 2500 kraaien bij de drieledige kraaiers en Willy Degrijze bij de vierledige kraaiers. Aan de zetting namen liefhebbers deel van de maatschappijen uit Zingem, Kanegem en Kruishoutem. Afspraak werd gemaakt om te proberen om eind dit jaar ook een vriendenzeting te organiseren in Waregem. Het hanenseizoen loopt normaal vanaf september tot maart.

    Uitslag

    Uitslag van 21 mei 2017 in Deinze ter gelegenheid van de Canteclaerstoet

    Drieledige
    Prijs regelnummer Ringnummer Liefhebber Mij getal
    1 3 16418 Naessens-Vanhove Zi 2695
    2 2 16024 Ghijselinck Irene Zi 2455
    3 1 16347 Deckers Jean Zi 2406
    4 4 15040 Blieck- Dierick Kr 2205
    Vierledige
    1 6 16338 Degrijse Willy Ka 1500
    2 8 10399 Peirens Fernand Kr 1463
    3 7 16350 Naessens-Vanhove Zi 1454
    4 5 16334 Vanpouke Germain Ka 1378
    Dank aan alle liefhebbers en aan het bestuur van de Pols Freddy Blieck

    23-05-2017, 12:03 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    14-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Canteclaer-feesten met ludieke hanenzetting
    Op zondag 21 mei 2017 beleven we in Deinze de Stoet van Canteclaer. Dit evenement zal zoals voorheen tienduizenden mensen naar de hanenstad lokken. De folklorestoet van Canteclaer zelf omvat kleurrijke praalwagens en trucks, waarbij de originaliteit van de versieringen en de variatie aan gratis gadgets telkens opnieuw door het publiek worden gesmaakt. Meer dan 2 km aan publiciteitswagens trok tijdens de vorige editie (2012) door de straten van Deinze.

    De naam Canteclaer zou verwijzen naar de Europese rol die de Deinse kippenmarkt speelt. Canteclaer is de centrale kippenfiguur uit het Middelnederlandse dierenepos "Van de Vos Reynaerde". Deze Dietse versie is immers de meest befaamde van alle Europese Reynaertverhalen (zoals "Le Roman du Renard", "Reineken Fuchs", Isengrimus" e.a.). In november 1961 besloot het "Comité van Canteclaer" een stoet in te richten met als thema de kiekenmarkt en tijdens het weekend van 7-8 april 1962 beleefde men de eerste Canteclaerfeesten !!

    Prins Canteclaer stelde meteen twee reuzen voor : Leonardus Canteclaer, handelaar in soepkiekens, en Eugenie Coppens, handelaarster in kraaiers. In een optocht die hierop volgde werden de Prins en de reuzen aan de bevolking voorgesteld. Zondag 8 april was de hoogdag van Deinze met om 14u. de eerste reklamestoet met meer dan 200 wagens van 75 firma’s en de folklorestoet om 16 u. met vijfendertig groepen en negenhonderd figuranten. De kranten van 9 april raamden het aantal toeschouwers op 20.000. De feesten werden een meerjaars evenement en ook de laatste editie in 2012 kende een massale belangstelling.

    Op zondag 21 mei is er weer een Canteclaer-hoogdag en voor dit Chinese jaar van de Haan wenst men de haan zelf nog meer in de verf te zetten. Daarvoor rekenen de organisatoren ook op de hanenliefhebbers. Er wordt op zondag 21 mei om 10 u. een ludieke zetting georganiseerd in de tuin van het Museum Fonds Gentiel De Smet in de Tolpoortstraat 79 in Deinze. Ze rekenen op zoveel mogelijk hanenliefhebbers, die hun haan in de rij zetten en het hanenzetten demonstreren. Wie doet mee. Neem contact op met Freddy Blieck of Christian Dierick
    zie Canteclaer

    14-02-2017, 14:06 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    03-02-2017
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ophokplicht
    Volgend weekeind zijn er heen hanenzettingen, wegens een algemene ophokplicht voor pluimvee. Sedert gisterenmiddag donderdag 2 februari geldt de ophokplicht voor pluimvee ook voor particulieren. Aanleiding is het vaststellen woensdag - voor het eerst in veertien jaar – van vogelgriep bij een hobbykweker uit het Oost-Vlaamse Lebbeke. Sedert 10 okotober er al een ophokplicht op het volledige Belgische grondgebied van kracht, maar die gold enkel voor professionele pluimveehouders. Bovendien gold er een uitzondering voor loopvogels. Toen werden de hanenzettingen al een week afgelast, maar omdat het verbod niet gold voor particulieren gingen de hanenkraaiwedstrijden nadien weer gewoon door.

    Maar vanaf donderdagmiddag wordt die maatregel uitgebreid. “Alle pluimvee, loopvogels inbegrepen, en andere in gevangenschap gehouden vogels, zowel van professionele als particuliere houders, moeten opgehokt of afgeschermd (met behulp van netten) worden om zo alle contact met wilde vogels te vermijden”, meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Die ophokplicht geldt voor heel België. Bovendien worden ook verzamelingen van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels verboden. Ook de hanenzettingen vallen dus onder de noemer van verzamelingen van pluimvee. Die maatregel heeft ook gevolgen voor markten.

    03-02-2017, 16:35 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    21-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VTM toont vergeten volkssport
    Het verschijnen van het item ‘hanenzetten’ in het nieuws van vorige zaterdag 19 maart 2016 op VTM vervangt alle bureaucratie of het met documenten bewijzen van activiteit inzake het embleem van ‘Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed’. Het kabinet van cultuurminister Gatz wil vijf jaar na het toekennen van de titel ‘het hanenzetten’ al weer schrappen van de lijst. We moesten dat vernemen langs de pers, die blijkbaar zelf geen probleem had om ons te vinden en het nog bestaan van het oude volksgebruik te verifiëren.

    We werden twee weken geleden voor meer informatie over de oude Vlaamse volkssport gecontacteerd door een reporter van De Zondag. Pas uit zijn bijdrage op zondag 13 maart 2016 vernemen we wat het probleem is. Daar wordt Vlaams parlementslid Sabine Vermeulen (NVA) geciteerd : “Wie op die lijst staat, moet zelf maatregelen nemen om het behoud te verzekeren. Precies zoals de garnaalvissers in Koksijde doen. Maar helaas voelt niemand zich geroepen om de zorg voor het hanenzetten op zich te nemen.”< /p> Dat het volksgebruik ondanks de soms moeilijke omstandigheden nog niet is uitgestorven is juist het bewijs dat een aantal figuren de zorg voor hun volkse liefhebberij op zich nemen. De zetting van vorige zondag in Kanegem kan al model staan. De Statiekraaiers in Kanegem is een betrekkelijk jonge vereniging in het officieel verbond van Vlaamse Kraaihanenliefhebbers. Die bond bestaat verder nog uit de Beekkraaiers Kruishoutem en de Cartouchekraaiers Zingem. Verder zijn er in West-Vlaanderen ondermeer nog de Molenkraaiers init Moere-Gistel, de Markhovekraaiers in Kortemark, enz. We zagen Willy Degryse de zetting leiden. Zo heeft elke vereniging heeft zijn organisatoren en trekkers, die ervoor zorgen dat de hanenliefhebbers tussen september en maart elke zondagvoormiddag kunnen samenkomen en hun haantje kunnen laten spelen. Catherine De Stoop gaf enkele jaren geleden de liefhebberij nog een nieuwe elan. Haar vader Prudent De Stoop speelde al met de kraaihaantjes in de jaren 50. Zij volgde ook het voorbeeld van het haar oom Dees De Stoop omstreeks 1970 met contacten tussen de krieleniers van Oost- en West-Vlaanderen en de kraaihanenliefhebbers in Limburg.

    Zoals ook in de nieuwsreportage van VTM aan bod komt, biedt het Vlaams Gewest noch andere instantie geen enkele financiële ondersteuning voor dit stukje Vlaams Immaterieel Cultureel Erfgoed. Toch toont het VTM-nieuws nogmaals duidelijk dat dit volksgebruik echt erfgoed is en waarom ‘het hanenzetten’ die titel verdient. Uit de bijdrage in De Zondag vernemen we nog van minister Gatz (Open VLD) : “Het beleidskader voorziet op dit moment niet dat een als erfgoed erkend volksgebruik terug wordt geschrapt van de lijst van Immaterieel Erfgoed. Maar bij het actualiseren ervan zal het dynamisch karakter van de inventaris centraal staan”. We begrijpen dat politici zich graag bezighouden met regulering, zelfs als dit naar Kafka leidt. Er is voor de hanenkraailiefhebberij geen enkele toelage of andere steun verbonden aan de titel. Zoeken de politici een stok om de eenvoudige volkse mensen, die hanenliefhebbers zijn, in hun fierheid te treffen? Het volksgebruik is al tientallen jaren aan het uitsterven, maar zal met enig begrip en misschien echte steun ook nog wel jaren kunnen blijven worden uitgeoefend…


    Kunnen we nog even teruggaan naar de VTM-uitzending zelf. Voor de sfeer zelf van de hanenzetting langs het voetbalveld in Kanegem verwijzen we naar de beelden zelf van de nieuwsuitzending van vorige zaterdag. Zie http://nieuws.vtm.be/moet-je-zien/183328-hanenzetten-een-vergeten-volkssport Iedereen die ooit een hanenzetting heeft meegemaakt, voelt hierbij nostalgie en verbondenheid met dit stukje erfgoed.

    Gedurende een uur tellen hoeveel keer de hanen kraaien: dat is in een notendop waar hanenzetten om gaat. Vroeger was het een populaire volkssport, maar nu is het bijna helemaal verdwenen. “Het gekraai van krielhanen tijdens een hanenzetting, dat is een geluid dat we misschien binnenkort niet meer zullen horen.”, aldus journalist Klaas Danneel, “De hobby is met uitsterven bedreigd. Streepjes zetten telkens de haan kraait, dat zet jongeren niet echt meer aan de zondagmorgen.”

    Rene Ghyselinck : “ Ze gaan uit tot 10 u s’morgens en ze gaan maar weg om 23 u.. Ze kunnen niet meer met de hanen spelen.”

    Daarom dreigt de volkssport van de lijst van het immaterieel cultureel erfgoed geschrapt te worden. Om daarop te blijven staan moet je jaarlijks documenten invullen. Maar de krieleniers willen zich daar niet meer bezighouden omdat ze er te weinig voor terugkrijgen. Vraag aan Willy Degryse (Statiekraaiers Kanegem) : Erfgoed wil dat zeggen dat jullie gesteund worden? “ Financieel nergens, niets. We moeten rondkomen met tombola’s de zondagvoormiddag. We zijn een uitstervend ras aan het worden, denk ik… Latten op de grond. Ringcontrole voor alle hanen.”

    In de jaren 60 was hanenzetten wel nog populair met meer dan drieduizend leden. Daar blijven daar nu slechts 200 van over. Alleen in Limburg en een paar regio’s in West- en Oost-Vlaanderen bestaat het nog. Maar ook daar verdwijnt de traditie.

    Voor een mooi slot zorgt Pedro Declercq en zijn haan: “Ik zou het heel spijtig vinden. Dat zou een hobby minder zijn. (haan kraait…) en hij ook. Hij zou het ook spijtig vinden.”



             

    21-03-2016, 15:45 geschreven door joske  

    Reageer (2)

    13-03-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kampioenschap van de Vlaamse Kraaiers in Kruishoutem
    Vorige zondag 6 maart 2016 organiseerden de Vlaamse Kraaihanen liefhebbers hun Kampioenschap van België in café Rembrandt bij Patriek en Elske in Kruishoutem. De bond is momenteel een samenwerkingsverband van de verenigingen in Kanegem, Zingem en Kruishoutem. Het kampioenschap is het sluitstuk van het seizoen, dat start in september. Wekelijks zijn er in deze regio afwisselend hanenzettingen, georganiseerd door één van deze verenigingen. Het is één van de gewesten waar in Vlaanderen nog kraaihanenzettingen worden ingericht.

    De afgelopen weken waren er ondermeer ook nog zettingen in het Westvlaams verbond Ardooie-Kortemark-Gistel bij de Markhovekraaiers in Kortemark, de Molenkraaiers in Moere-Gistel, Woumen, Poeke, Lotenhulle, Ichtegem, ... Herinneren we er hier ook aan dat het hanenzetten ook wordt beoefend in Limburg, dan wel op een andere speelwijze. In Oost- en West-Vlaanderen komen de hanen in de rij in het straatbeeld in afzonderlijke bakken en wint de haan met het meest aantal kraaien over één uur (in bepaalde ongure omstandigheden 30 minuten). In Limburg wordt gespeeld in vooraf opgestelde hokken in een zaal of binnenplaats en wint de speler die het best het aantal kraaien kan voorspellen, die zijn haan zal kraaien over de vooraf vastgestelde betrekkelijk korte speelduur. Er wordt in Limburg ook gespeeld met andere minder kraaiende hanen dan de atletische krielhanen in het Westelijk Vlaanderen. In Nederland zijn beide speelwijzen bekend.

    Het kampioenschap in de omgeving van café Rembrandt, Waregemsesteenweg 32 in de eiergemeente Kruishoutem ging door over twee categorieën, nl. voor de hanen met drieledige kraai en deze met minstens vierledige kraaien. Deze stonden afzonderlijk in de rij. Er waren 21 deelnemers en door ongure weersomstandigheden werd gespeeld over 30 minuten. Kampioen bij de drieledige kraaiers werd Jean Deckers van de club uit Zingem en dit met het fabelachtige 2038 kraaien in een half uur. Bij de vierledige won de haan van het duo Naessens-Vanhove, eveneens van Zingem, met 1155 kraaien. Het was dit jaar een bijzonder jaar voor de club uit Zingem, want met Pedro Declerck kwam ook de kleine kampioen, winnaar van de tweede reeks, uit hun midden.

    Uitslag Kampioenschap van België 2016 :

    21 hanen waarvan 6 drieledige en 15 vierledige
    30 min gespeeld
    Drieledige
    Plaats Regelnr Ringnr Liefhebber Mij getal
    1 2 15043 Deckers Jean Zi 2038
    2 5 15680 Naessens- Vanhove Zi 1615
    3 3 15037 Callewaert Eddy Ka 1612
    4 6 15045 Dhaenens Guiliomme Ka 1475
    5 4 14063 Warniers Jacques Kr 880
    6 1 15033 Van Belle Rita Ka 500

    Vierledige

    1e reeks
    1 16 15672 Naessens- Vanhove Zi 1155
    2 18 13628 Vanpoucke Germain Ka 1005
    3 13 15725 Bossuyt Roland Ka 955
    4 7 15712 Martens Julien Ka 916
    5 17 15722 Degrijse Willy Ka 914
    6 14 15704 De Meijer Antoine Ka 903
    7 11 13630 Martens Julien Ka 900
    2e reeks
    1 10 15666 Declercq Pedro Zi 850
    2 8 10399 Blieck- Dierick Kr 835
    3 12 15720 Coussens Daniel Zi 829
    4 20 15703 Bossuyt Melissa Ka 738
    5 9 14058 Dhaenens Guiliomme Ka 718
    6 19 15697 De Vos Bram Kr 645
    7 21 15695 Blieck- Dierick Kr 600
    8 15 15714 Bouckhout Sylvère Ka 370
    Kanegem 12 hanen; Zingem 5 hanen en Kruishouthem 4 hanen
    Proficiat aan de kampioenen, Dank aan allen
    (met dank aan hanenliefhebber Freddy Blieck)

    https://www.facebook.com/PolsLS/videos/588233494564421/

    13-03-2016, 15:10 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    02-10-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oproep! Documenteren Hanenzetten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Erfgoedcel Leie Schelde zet een éénmalige inzamelactie op touw waarbij over heel Vlaanderen oproepen wordt om materiaal en informatie aan te leveren over het hanenzetten/zingen/kraaien. Bedoeling is om het nog bestaande netwerk anno 2014 in kaart te brengen en waar mogelijk een 'erfgoedgemeenschap' bereid te vinden om het hanenzetten verder op de immaterieel cultureel erfgoedkaart te zetten. Voorlopig is er namelijk geen trekker meer die deze volkssport bewust wil borgen. 

    Er zijn nog enkele kernwerkingen actief, in Oost-, West-Vlaanderen en Limburg. Indien daaruit niemand opstaat, zullen aanleunende gemeenschappen bevraagd worden zoals bvb. Avibo, of meer lokaal, het Canteclaercomité (het genootschap dat vijfjaarlijks een stoet organiseert met de haan in een hoofdrol) ... Heb je informatie over deze volkssport? Beeldmateriaal, maar ook getuigenissen en anekdotes zijn welkom!

    Alle info wordt geïnventariseerd en zo veel mogelijk worden ontsloten via de lokale erfgoedbanken. Wie nog informatie heeft en dit wil laten registreren, digitaliseren en/of ontsluiten kan zich wenden tot de lokale erfgoedcel of erfgoedcel Leie-Schelde (info@egcleieschelde.be). 
    (auteur: EGC Leie Schelde) 

    http://erfgoedcelleieschelde.tumblr.com
    http://www.immaterieelerfgoed.be/Detail/wat/128/representation_id/143

    02-10-2014, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    07-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanenzang: spannend en vermakelijk

    Een oud krantenartikel in de Friese Koerier dd. 4 februari 1954 trok onze bijzondere interesse en wel in die mate dat we dit relevant vinden om hier de inhoud ervan  te publiceren in dit blog. Het interessant artikel is afkomstig van het persbureau ANP en verscheen wellicht in tal van andere publicaties in Nederland. Het verscheen op blz 2 van de Koerier naast de verslaggeving van de Elfstedentocht van 1954. We laten u zelf oordelen over de letterlijke weergave van de inhoud…

    Hanenzang : spannend en vermakelijk

    De hanengevechten, die vroeger zo populair waren in 't Belgische. Vlaamse en Limburgse land, zijn thans vrijwel verdwenen. Hoewel verboden, kenden de hanengevechten tijdens en onmiddellijk na de laatste oorlog een opleving, doch sedertdien blijken zij zelfs niet meer clandestien te worden gehouden.

    Deze hanengevechten zijn thans verdrongen door een geheel andere sport: de wedstrijden in hanenzang. ..Spannend en vermakelijk tegelijk, heeft dit spel het voordeel dat het niet wreed is. Aan sommige wedstrijden doen soms wel 40 tot 70 haantjes mee, die dan om de beurt voor een jury van deskundigen zo mooi mogelijk moeten kraaien. Liefhebbers en supporters volgen met spanning de zang van hun favoriet en degeen wiens haan het hoogste aantal punten behaalt, mag zelf ook victorie kraaien want hij sleept een aantal aardige prijzen in de wacht.

    De hanen blijken vanaf Zaterdag uit het kippenhok te worden verwijderd — de wedstrijden worden 's Zondags gehouden— en te worden opgesloten op een donkere plaats. Zodra zij dan in het volle licht worden geplaatst kraaien zij er lustig op los. Men heeft kunnen vaststellen dat dit nieuwe vermaak zich in een grote belangstelling mag verheugen en zich steeds meer uitbreidt. (ANP)



    07-05-2012, 11:17 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    27-07-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ministerieel besluit Immaterieel Cultureel Erfgoed
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ministerieel besluit betreffende de opname van een element van immaterieel

    cultureel erfgoed in de Inventaris Vlaanderen van

    Immaterieel Cultureel Erfgoed

                   

     

     

    DE VLAAMSE MINISTER VAN LEEFMILIEU, NATUUR EN CULTUUR,

     

    Gelet op het Reglement 2011 “Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed”;

    Gelet op de ratificatie door België van de Convention for the Safeguarding of the Intangible Cultural Heritage (UNESCO, 2003) op 24 maart 2006;

    Gelet op het besluit van de Vlaamse Regering van 13 juli 2009 tot bepaling van de bevoegdheden van de leden van de Vlaamse Regering, gewijzigd bij de besluiten van de Vlaamse Regering van 24 juli 2009, 4 december 2009, 6 juli 2010, 7 juli 2010, 24 september 2010 en 19 november 2010;

    Gelet op het advies van de ad hoc commissie Immaterieel Cultureel Erfgoed, gegeven op 24 mei 2011;

    Overwegende de motivering opgenomen in het advies van de ad hoc commissie Immaterieel Cultureel Erfgoed welke volledig wordt onderschreven en geacht wordt integraal deel uit te maken van deze beslissing,

    BESLUIT:

    Artikel 1.  Het element immaterieel cultureel erfgoed “Hanenzetten” wordt opgenomen in de “Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed”.

    Art 2.  De aanvrager, projectvereniging Platform Omgeving Leie en Schelde (POLS),verbindt zich ertoe om zich blijvend in te zetten voor de erfgoedgerichte omgang met het element immaterieel cultureel erfgoed, hiertoe de gepaste acties te ondernemen die het bewustzijn verhogen en de samenwerking bevorderen, en hierover jaarlijks te rapporteren.

    Brussel,

    Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur,

    Joke SCHAUVLIEGE

    27-07-2011, 10:33 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    27-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanenzettingen opgenomen in Vlaamse inventaris immaterieel erfgoed

    Vlaams minister van cultuur Joke Schauvliege erkende het hanenzetten als immaterieel erfgoed, door de opname ervan in de Vlaamse inventaris. De Vlaamse overheid hecht de jongste jaren meer en meer belang aan immaterieel erfgoed. Het gaat om bepaalde vaardigheden en tradities, die als waardevol worden beschouwd, en waarvan men het belangrijk vindt dat ze worden doorggeven aan de volgende generaties.

    Catherine De Stoop uit Nazareth die zich al enkele jaren inzet om de volkssport te promoten en nu de erkenning tot immaterieel cultureel erfgoed binnenhaalde

     

    De projectvereniging Platform Omgeving Leie Schelde vroeg aan de Vlaamse cultuuradministratie om enkele vormen van immaterieel erfgoed uit de streek, waaronder het hanenkraaien te laten opnemen in de erfgoedinventaris. Het hanenzetten is een volkssport, die vroeger vrij intensief werd beoefend, maar waarvan het voortbestaan bedreigd is.

    Er zijn in Oost- en West-Vlaanderen nog enkele tientallen beoefenaars, in de streek van Torhout en in de omgeving van Kruishoutem en Zulte. De Vlaamse liefhebbers komen (meestal) de zondagvoormiddag met hun hanenbak naar de zetting, waar de haan gedurende één uur op een rustige plaats kan kraaien. Keurders doen de ronde om te zien of de hanen goed kraaien. Voor elke goede kraai wordt een streepje op een lat gezet. De haan met de meeste kraaien wint. Het lijkt dus op vinkenzettingen.

    Ook in Limburg wordt de volkssport beoefend. Daar worden de hanen echter samen naast elkaar in een bak gezet en wint de liefhebber die het aantal keren dat de haan in een half uur heeft gekraaid vooraf het best heeft kunnen voorspellen.

    Voorzitter Henk Heyerick van het Platform Omgeving Leie Schelde is tevreden dat die bijna vergeten volkssport nu wordt erkend als immaterieel erfgoed door de minister. Hij hoopt dat in de toekomst nog andere interessante elementen uit de streek zullen worden opgenomen in de Vlaamse inventaris.

    Wat is een hanenzetting?

    Catherine De Stoop beantwoordde deze vraag een paar jaar geleden op haar website  http://stoopkeskippen.webs.com/hanenhobby.htm  als volgt :

    De hanenzetting is een oude volkssport die ook nog in Oost- en West-Vlaanderen georganiseerd wordt. (In Nederland noemt men het hanenkraaiwedstrijd, in Limburg spreekt men van zangwedstrijden)

    De Vlaamse liefhebbers komen (meestal) de zondagvoormiddag met hun hanenbak naar de zetting waar de haan gedurende 1 uur (van 9u15' tot 10u15') op een rustige plaats kan kraaien. De hanen verhuizen van hun hanenzak naar de hanenbak. Als het startschot gegeven wordt, beginnen de liefhebbers te tekenen op de lat. Voor elke goede kraai komt er een streepje bij. De keurders doen de ronde om te zien of de hanen wel goed kraaien. Diegene die teveel slechte kraait (6 op 30 bij de vierledige of 8 op 30 bij de drieledige) wordt uitgesloten. Na een uur wordt geroepen: "latten op de grond". De haan met de meeste kraaien is gewonnen! Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie- en vierledige hanen. De vierledige hanen kunnen 2000 kraaien per uur halen en de drieledige zelfs meer dan 3000 kraaien per uur! Na de zetting worden de ringen van de hanen gecontroleerd. De nummers op de gesloten ringen moeten namelijk overeenkomen met de nummers op de inschrijvingsbriefjes. Als blijkt dat dit niet zo is, wordt de haan uitgesloten. De kraaien worden door de keurders op de inschrijvingsbriefjes vermeld om daarna gerangschikt te worden. Dan verhuizen de spelers naar het clublokaal waar de rangschikking bekend gemaakt wordt en de prijzen uitgereikt worden. De baasjes kunnen met een bloemetje en een kleine geldprijs naar huis.

    Een leuke hobby waar je niet alleen de zondagvoormiddag kan van genieten maar waarvoor je elke dag opnieuw met je haan en zijn kippen moet bezig zijn. Deze krielen worden speciaal hiervoor gekweekt ( in de volksmond noemt men ze engelse haantjes!) en door hun baasjes uitstekend verzorgd en vertroeteld.

    Ook gewone rashanen of mixhanen kunnen meespelen. Die kraaien wel niet zo vlug maar tenslotte gaat het hier om het amusement en niet om te winnen. Een baardkriel en een serama zijn reeds lid! Voor deze hanen wordt een aparte reeks voorzien: "de vrijkraaiers". Deze reeks kraait maar een halfuur in plaats van een uur.

    Een paar keer per jaar wordt er ook in open bakken gespeeld. Hier gaat het dan om de pronostiek en het meest aantal kraaien. Deze manier van spelen is overgewaaid vanuit Limburg. In de Limburg spreekt men van zanghaantjes in plaats van kraai- of krielhanen.

    Er zijn momenteel 2 Bonden in Vlaanderen waar hanenzettingen op deze manier georganiseerd worden. In Oost-Vlaanderen telt De.Vla.Kra (de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers) 3 maatschappijen: Zingem (de Klubkraaiers), Kruishoutem (de Beekkraaiers) en Machelen (de Statiekraaiers). Hier wordt hoofdzakelijk met vierledige hanen gespeeld.

    Het verbond West-Vlaanderen, de Ronde van Ardooie, telt momenteel ook 3 maatschappijen: Ardooie Groene Wandeling, Langemark en Gistel. Hier wordt hoofdzakelijk drieledig gespeeld.

    In de Limburg zijn er zeker nog een 40-tal hanenclubs. Daar hebben ze nog een opkomst van meer dan 100 hanen per keer. Het spelreglement kan dan wel iets verschillen maar de haantjes kraaien of zingen overal!



    27-06-2011, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (1)

    14-01-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opnieuw hanenzetting op de Hippodroom

    Op zondagvoormiddag 17 januari 2010 van omstreeks 9 tot 10.30 u. kunt u op de hippodroom in Waregem kennis maken met een oud volksvermaak, nl. een hanenzangwedstrijd. Zowat een halve eeuw geleden werd op die locatie al een kampioenschap gespeeld voor krieleniers (zo worden analoog met de beter bekende vinkeniers de liefhebbers genoemd, die met hun haan deelnemen aan kraaiwedstrijden). De wedstrijd volgende zondag is de 4de memorial Prudent De Stoop. Inschrijving en prijsdeling gaan door in Taverne Vifana Holstraat 66 aan de overzijde van de hippodroom te Waregem. De wedstrijd werd aanvankelijk aangekondigd voor 20 december, maar kon wegens uitzonderlijke sneeuwval toen niet doorgaan. Nu is er wel concurrentie met een henenzetting in Moere van de West-Vlaamse Hanenbond.

     

    Hier een beeld van de hippodroomzetting in 2007 met Catherine De Stoop, dochter van Prudent

    De hanenzetting van 17 januari 2010 op de hippodroom moet bij vele Waregemnaars ook herinneringen oproepen aan de glorieuze tijden voor dit volksvermaak. Zowat een halve eeuw geleden werd hier op de hippodroom een herkansing van het kampioenschap van België gespeeld met 500 deelnemende hanen. De volledige omloop van de hippodroom was nodig om alle hanen te kunnen opstellen. De hippodroom in Waregem was dus niet alleen een gedroomde trefplaats voor paardenwedrennen en belangrijke atletiekcrosswedstrijden, maar hier werden ook nog verschillende kampioenschappen voor hanenzang betwist.

     

    Prudent De Stoop was één van de deelnemers en organisatoren van krieleniers-kampioenschappen.  Met de Waregemse Kraaiers heeft hij trouwens meerdere hanenzettingen op de hippodroom helpen organiseren. Zelf maakte Prudent De Stoop al als  jonge gast van 15 jaar kennis met het volksgebruik van hanenzangwedstrijden en als voksmens werd hij onmiddellijk gebeten van die microbe. Hij  woonde in Waregem stond aan de wieg van de Waregemse Kraaiers met lokaal in de Steeple en zettingplaats op de hippodroom. Later was hij ook één van de stichters van de Leiekraaiers in Sint-Eloois-Vijve en bouwde deze maatschappij in korte tijd op tot de boeiendste vereniging binnen de Algemen Krieleniersbond AKRIBO. De memorial Prudent De Stoop is dus zeker op zijn plaats op de hippodroom.

     

    De 1e grote herdenkingswedstrijd Prudent De Stoop had plaats op zondag 26 november 2006 in Café Tempo langs de Waregemseweg aan de kerk in Wortegem. Deze memoriaal is volgende zondag al aan zijn vierde jaargang toe en komt met de hippodroom in Waregem terug naar de roots van Prudent. Voor de Tweede Wereldoorlog hadden we in Waregem al de hanenmaatschappij de Blijmoedige kraaiers op het Leeuwke en ook elders in Waregem kunnen we voor hanenkraaiwedstrijden zeker al teruggaan tot in de jaren ’30.   

     

    Op 2 juni 1957 werd het Waregemse hanenverbond gesticht met De Beekkraaiers in café Steeple Chase bij Richard Vercaemst, De Statiekraaiers in café Leopold bij Verleye Valère; De Ballingkraaiers in café Kantientje bij Peirens André, De Lustige kraaiers in Café De Sneppe bij Vercruyssen K en De Churchillkraaiers in café Royal bij Tronquoi Gilbert. In Nieuwenhove waren er de Verenigde Kraaiers in Huis van Commerce bij Wed. Alfons Vandeputte en liefdadigheidszetting in café Zonnestraal bij Aloïs Magherman. In Beveren-Leie kenden we de Ganzekraaiers in Sport Echo bij Haesebrouck en in Desselgem werden de Gildekraaiers opgericht in De Gilde. Later volgden in Sint-Eloois-Vijve de Leiekraaiers in café De Transvaal.  

              

    Hanenzetting

     

    Het hanenzetten is een oude volkssport die meestal in Oost- en West-Vlaanderen georganiseerd wordt. In Nederland noemt men het hanenkraaiwedstrijd of hanenzangwedstrijd. Volgens de overlevering bestaat de volkssport zeker al een eeuw. Omstreeks 1900 waren er al hanenzangwedstrijden in het kader van belangrijke ornithologische bijeenkomsten in Antwerpen en Brussel. Ook in Wallonië is het volksgebruik in geschriften bekend sedert die eeuwwisseling.

     

    De Vlaamse liefhebbers komen (meestal) de zondagvoormiddag met hun hanenbak naar de zetting waar de haan gedurende 1 uur (van 9u15' tot 10u15') op een rustige plaats kan kraaien. Hier bij ons is het volksgebruik goed vergelijkbaar met de vinkenzangsport, maar de kooien voor hanen zijn een stuk groter. De hanen zijn ook bij het begin en het eind van de wedstrijd te zien als ze verhuizen van hun hanenzak naar de hanenbak en omgekeerd.

     

    Als het startschot gegeven wordt, beginnen de liefhebbers te tekenen op de lat. Voor elke goede kraai komt er een streepje bij! De keurders doen de ronde om te zien of de hanen wel kraaien volgens de aangenomen normen.  Diegene die teveel slechte kraait (6 op 30 bij de vierledige of  8 op 30 bij de drieledige) wordt uitgesloten. Na een uur wordt geroepen: "latten op de grond". De haan met de meeste kraaien is gewonnen!

     

    Er wordt een onderscheid gemaakt tussen drie- en vierledige hanen. De vierledige  hanen kunnen 2000 kraaien per uur halen en de drieledige zelfs meer dan 3000 kraaien per uur! Na de zetting worden de ringen van de hanen gecontroleerd. De nummers op de gesloten ringen moeten namelijk overeenkomen met de nummers op de inschrijvingsbriefjes. Als blijkt dat dit niet zo is, wordt de haan uitgesloten. De kraaien worden door de keurders op de inschrijvingsbriefjes vermeld om daarna gerangschikt te worden. Dan verhuizen de spelers naar het clublokaal waar de rangschikking bekend gemaakt wordt en de prijzen uitgereikt worden. De baasjes kunnen met een bloemetje of een andere naturaprijs en een kleine geldprijs naar huis.

     

    De krieleniersport is een leuke hobby waar je niet alleen de zondagvoormiddag kan van genieten maar waar je elke dag opnieuw met je haan en zijn kippen moet bezig zijn. Deze krielen worden speciaal hiervoor gekweekt ( in de volksmond noemt men ze ‘Engelse haantjes’) en door hun baasjes uitstekend verzorgd en vertroeteld. Er zijn hier momenteel nog twee groepen waar hanenzettingen op deze manier georganiseerd worden.  In Oost-Vlaanderen telt  De Vlaamse Kraaiers (De.Vla.Kra., opvolger van de Algemene Krieleniersbond) met nog 3 maatschappijen: Zingem (de Klubkraaiers), Kruishoutem (de Beekkraaiers) en Machelen (de Statiekraaiers). In Olsene hebben de Leiekraaiers na ruim vijftig jaar bestaan onlangs hun activiteit gestopt. In dit verbond wordt hoofdzakelijk met vierledige hanen gespeeld. Het verbond West-Vlaanderen telt 3 maatschappijen: Eernegem, Torhout en Ardooie. Hier wordt drieledig gespeeld.  Het spelreglement kan dan wel iets verschillen maar de haantjes kraaien overal!

     

    Een paar keer per jaar wordt er ook in open bakken gespeeld. Hier gaat het dan om de pronostiek en het meest aantal kraaien. Deze manier van spelen is overgewaaid vanuit Limburg en wordt binnen gespeeld in een zaal, een overdekte ruimte of tuin van de uitbating. Ook in Nederland speelt men veelal op die manier. Bij deze tak van de liefhebberij kraaien de hanen minder en worden veelal ook andere rassen van hanen in wedstrijd gebracht. Toch wordt ook de speelwijze naar het ‘meest aantal kraaien’ ook in Nederland nog gehanteerd. Zo gaat dit jaar op 29 december 2009 nog een dergelijke Hanenkraai-wedstrijd door in Twello.

     

    Jan Woudenberg uit Twello meldde ons onlangs de speelwijze aldaar. In Twello kende hun wedstrijd vorig jaar nog een 70-tal deelnemende hanen. Winnaar is de haan die het meest kraait over een relatief korte periode van 5 of 10 minuten. Er wordt binnen gespeeld en men beschikt er slechts over zes naast elkaar opgestelde kooien, zodat de wedstrijd over verschillende series van 6 hanen dient te gebeuren. “We hebben een houten kooi waar 6 hanen in kunnen, voorzijde is voorzien van gaas, aan de achterzijde zitten 6 deurtjes. Voor de kooi hangen we een doek, deze halen we op en dan gaat de tijd in b.v. 5 minuten, we gebruiken hiervoor een eierwekkertje. Voor elke haan zit een persoon, welke bij elke keer dat de haan kraait, een erwtje in een bekertje stopt. Na 5 minuten stopt deze ronde, wordt het aantal erwtjes in de beker geteld en komen er nieuwe hanen in de kooien. De haan welke het meeste gekraait heeft, is dan gewonnen. Voor ons is het puur vermaak en met een borreltje erbij is het toch weer gezellig. Ook kun je een gokje wagen en maken we een kaart waarop je een hokje aan kunt kruisen voor welke haan het meeste kraait. Dit kan omdat ze vooraf op geven hoeveel hanen er mee doen. De winnaar wint dan een geldbedrag.





    14-01-2010, 19:12 geschreven door joske  

    Reageer (2)

    29-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Statuten van A.KRI.BO 1957

    We willen u de statuten van AKRIBO niet onthouden, zoals verschenen in “De Krielenier – De Vinkenier” van  vrijdag 23 oogst 1957, blz. 4.

                   

    ALGEMENE KRIELENIERSBOND  V.Z.W.D. – RUMBEKE 

               STATUTEN

    Ten jare negentienhonderd zeven en vijftig, de 15 augustus, werd tussen ondergetekenden :

    VERSTRAETE Florimond, cichoreifabrikant, Hoogstraat, 69, Rumbeke

    KERWIJN Albert, verver, St. Magrietwijk, 33, Nieuwenhove-Waregem

    TANSENS Marcel, vertegenwoordiger, Driesstraat, 33, Petegem-Demze

    VAN OOST Roger, boekhouder, Kortrijkstraat, E.44, Ardooie

    CITERS Jozef, gepens. rijkswachter, St. Margrietwi]k, 38, Nieuwenhove-Wareg.

    VERSCHEURE André, scheerder, rue du Couet, 17, Moeskroen

    SANDERS Albert, hovenier, Steenbrugstr. 206, Stasegem-Harelbeke

    DEPAEPE Georges, vellenbewerker, Zaubekestr. 186. Zulte

    PERSYN Adolf', metserdiender. Oosthoek 77, Wakken

    SNAUWAERT Maurice, dagloner, Klaphulle, Doomkerke-Ruiselede

    MESTDAGH Roger, meubelmaker, Dronkaardstr. 527, Lauwe

    BUYSSENS Julien, rubberbewerker, Groenestr. 4, Kooigem

    DEWAELE Michel, landarbeider, St. Janswijk 66, Helkijn

    VERHAEGHE André, spinner, Hulstestr. 32, Oostrozebeke

    LIBBRECHT Bino, plafoneerder, Hazenpad, 6, Waregem

    GOEDEFROIDT Albert, houtbewerker, Nieuwenhovestraat, l, Vichte

    VANDERCRUYSSEN André, wever, H. Lebbestraat, 47, Waregem

    allen van Belgische nationaliteit, overeengekomen, overeenkomstig de bepalingen van de wet van 27 juni 1921, een vereniging zonder winstgevend doel te stichten.

    Art.  1 -  De benaming van de vereniging zonder winstgevend doel is « ALGEMENE KRIELENIERSBOND », verkort « A.KRI.BO.» en heeft zijn maatschappelijke zetel te Rumbeke (W.-Vl.).

    Art. 2  -  De vereniging heeft tot doel :

    a.         – De krieleniersmaatschappijen verenigen en hun belangen behartigen.

    b.         -  Zorgen voor eenvormige speelwijze in alle maatschappijen.

    c.         -  Zorgen voor gezonde onstpanning der spelende leden.

    d.         – Onderlinge orde en tucht teweegbrengen.

    Art. 3  -  De vereniging is gesticht voor onbepaalde tijd en kan te allen tijde ontbonden worden.

    Art. 4  -  Het ledenaantal is onbeperkt. Het minimum is bepaald op drie.

    Alleen in België bestaande krieleniersmaatschappijen bestuurd door Belgen kunnen effektief lid worden van de vereniging.

     Art. 5 - Worden aanzien als :

    a. — Effektief lid : Krieleniersmaatschappijen met een minimum van negen spelende leden, waarvan minstens vijf een abonnement hebben op het weekblad « De Vinkenier ». Deze maatschappijen moeten telkenjare een aansluitingsformulier insturen naar de maatschappelijke zetel en zich hierdoor schriftelijk onderwerpen aan deze statuten en de reglementen van inwendige orde die zullen opgesteld worden door de Beheerraad. Daarbij gaan zij de verplichting aan een jaarbijdrage te betalen van 50 F, bijdrage die moet gestort worden binnen de termijn bepaald door de Beheerraad.

    b. — Spelend lid : Leden der krieleniersmaatschappijen, drager van minstens één bondskaart van het lopend jaar.

    c. — Beschermend lid : Krieleniersmaatschappijen die geen negen spelende leden tellen en derhalve onder toezicht en bescherming gesteld worden van een effektief lid. De Beheerraad aanvaard beschermende leden en duidt de effektieve leden aan belast met het toezicht op deze leden. Het lidgeld van de beschermende leden wordt telkenjare bepaald door de Beheerraad.

    d. — Steunende leden : Personen- en of Handelsfirma's die door hun geldelijke steun — die minstens het dubbel is van de lidgelden van de et'lektieve leden — wensen mede te werken met de stichters tot het bereiken van het maatschappelijk doel.

    e. — Ereleden : Liefhebbers, vooraanstaande personen en handels-firma's die bijzondere diensten bewezen hebben aan de vereniging. Alleen de beheerraad is bevoegd om ereleden te aanvaarden.

    Art. 6. ONTSLAG.

    a. — Effektieve en spelende leden worden aanzien als ontslaggevend door het nalaten de jaarlijkse bijdrage te betalen binnen de termijn bepaald door de Beheerraad en bekend gemaakt langs het weekblad « De Vinkenier ».

    b. — Beschermende en steunende leden worden aanzien als ontslaggevend door het weigeren der lidkaart hen  jaarlijks aan te bieden door de Beheerraad.

    c. — Ereleden worden alleen op schriftelijk verzoek, of bij beslissing van de Beheerraad als ontslagnemer genoteerd.

    Ontslagnemende leden hebben geen rechten op het maatschappelijk

    kapitaal en kunnen ook de door hen betaalde lidgelden niet terugeisen.

    Art. 7.  SCHORSINGEN.

    Tegen ecfektieve, spelende en beschermende leden wordt de voorlopige schorsing uitgesproken door de Beheerraad. Deze schorsing moet bekrachtigd worden door de eerstvolgende algemene vergadering der effektieve leden.

    Redens tot schorsing : Overtreding statuten, reglementen inwendige orde en speelreglement.

    Geschorste leden hebben geen rechten op het maatschappelijk kapitaal en kunnen ook de door hen betaalde lidgelden niet terugeisen.

    Art. 8  BESTUUR.

    We onderscheiden : Algemene vergadering der leden, Regionale komiteiten, Erekomiteiten, Adviserend komiteit, Beheerraad.

    Art. 9   De algemene vergadering der leden, waarin ieder effektief lid één zetel en één stem heeft, is het opperste gezag en is alleen bevoegd om :

    —        wijzigingen te brengen aan de statuten

    —        schorsen effektieve, spelende en beschermende leden

    —        benoemen en ontslaan van de Beheerraad

    —        goedkeuren rekeningen en begrotingen

    —        ontbinden van de vereniging

    Art. 10   Regionale Comiteiten :

    Ieder aangesloten maatschappij duidt één bestuurslid aan die zitting heeft in het regionaal komiteit. Dit komiteit is de verbindingsschakel tussen de maatschappijen, spelende leden en Beheerraad. De bevoegdheden van deze komiteiten zullen bepaald worden door het reglement van inwendige orde op te stellen door de Beheerraad, die ook de indeling zal doen der maatschappijen in vast te omschrijven komiteiten.

     

    Art. 11 Erekomiteiten :

    Bestaat uit de voorzitter van het regionaal komiteit bijgestaan door twee leden van dit komitelt, aan te duiden door het regionaal komiteit.  De erekomiteiten krijgen als opdracht uitvoering van art 2 Litt. D.  Het behandelt dus alle betwistingen, overtredingen ontstaan in de maatschappijen, betracht steeds de verzoening en bij mislukking en overtreding spreekt de straffen uit die worden in eeti eenvormig reglement van inwendige beslissingen van dé Erekomiteiten blijft beroep Beheerraad.

     

     

    Art.12 Adviserend Komiteit:

    De voorzitters der regionale komiteiten vormen onderling dit komiteit, waarbij zowel de Beheerraad als de algemene vergadering der leden kunnen te rade te gaan

    Art.  13   BEHEERRAAD.

    Bestaat uit zeven leden en een sekretaris schatbewaarder, allen van Belgische nationaliteit.

    De leden van de beheerraad worden verkozen door de Algemene vergadering der leden — voor een termijn van 6 jaar — bij de helft l te herkiezen om de drie jaar.

    Bevoegdheid van de Beheerraad :

                     — Doet het nodige om het maatschappelijk doel te bereiken.

    — Beslist over de aanvaarding van effektieve en beschermende leden, na advies ingewonnen te hebben bij de regionale komiteiten.

    — Beslist over de voorlopige schorsing der effektieve, spelende en beschermende leden.                                 i

    — Is het beroepskomiteit van de vereniging.            ^

    — Bepaalt de jaarlijkse lidgelden.

    — Beslist over het aanvaarden der Ereleden.

    — Is verantwoordelijk voor het geldelijk beheer.

    — Schrijft jaarlijkse kompetities uit.

    — Maakt een reglement van inwendige orde op voor de vereniging en waakt over de stipte naleving van de voorschnften van dit

    reglement.

    -   Vormt het dagelijks bestuur.

    Art. 14.  — VERGADERINGEN.

    a. Aangesloten maatschappijen : minstens één vergadering per jaar voor de vervulling der maatschappelijke verplichtingen

    de vereniging

     b Algemene vergadering der eftektieve leden : minstens eens per jaar, gedurende de maand juni. De voorzitter van de Beheerraad, die ook deze vergadering voorzit, plaatst de nodige uitnodiging en dagorde in het weekblad « De Vinkenier » en stuurt aan ieder maatschappij een schriftelijke uitnodiging en dagorde.

    c. Regionale komiteiten : minstens eens per jaar op datum te bepalen in reglement inwendige orde.

    d. Erekomiteiten : in alle gevallen te voorzien in reglement inwendige orde.

     e. Adviserend komiteit : telkens het hiertoe verzocht wordt  door de Beheerraad en de algemene vergadering der leden.

    f. Beheerraad ; minstens 3 maal per jaar bij eenvoudige oproeping langs het weekblad « De Vinkenier ».

    Deze vergaderingen kunnen geldige beslissingen nemen, elk in hun funktie welke ook het aantal aanwezige leden zij, mits de eenvoudige meerderheid der uitgebrachte stemmen te bekomen. Bij gelijkheid van stemmen is de stem van de voorzitter doorslaggevend.

    In afwijking op deze bepalingen moet, voor het wijzigen van statuten, schorsen van één lid, of vroegtijdige ontbinding van de vereniging nota genomen worden van de speciale bepalingen dienaangaande verschenen in art. 8-12 & 20 van de wet van 27 juni 1921.

    Art. 15. VERSLAGEN.

    Van ieder vergadering, opgesomd onder art. 14, dient een verslag gemaakt en ingeschreven in een register, te ondertekenen door Voorzitter en sekretaris van deze vergaderingen. Deze verslagen dienen ook te verschijnen in het weekblad « De Vinkenier »

    Art. 16. VERANTWOORDELIJKHEID.

    De leden van de regionale. Ere- Adviserende Komiteiten alsmede de leden van de Beheerraad, zijn niet persoonlijk verantwoordelijk voor de beslissingen getroffen in de uitvoering van hun ambt. Hun verantwoordelijkheid is beperkt tot de uitvoering van het ontvangen mandaat.

    Art. 17— De beheerraad mag voor een bepaalde termijn volmacht geven aan één lid van deze raad, om de lopende zaken af te handelen in zijn naam mits verslag en goedkeuring der werking op de eerstvolgende vergadering.

    Art. 18— Alle rechtsgedingen als verweerder of aanklager worden gevoerd door de Beheerraad in naam van de vereniging.

     

    Art. 19. — Alle akten en beslissingen waardoor de vereniging verplichtingen aangaat of ontvangt moeten getekend  worden  door  door de voorzitter van de Beheerraad.

     

    Art. 20. — Ieder jaar op l december, en voor het eerst op 31.12.1957, worden de rekeningen afgesloten en de begroting opgemaakt voor het volgende jaar. Beide worden aan de goedkeuring van de algemene vergaderihg der effektieve leden onderworpen.

    Art. 21. — In geval van ontbinding benoemt de Algemene vergadering der effektieve leden de likwideerders, en maakt na vereffening der schulden het batig saldo over aan een liefdadig werk.

    Art. 22. — De ontbinding en wetgeving van de vereniging worden geregeld door artikels 18 & 22 van de wet van 27 juni 1921.

    Art. 23. — Alle gevallen niet voorzien door deze statuten worden geregeld overeenkomstig de wettelijke bepalingen.

    Art. 24. — Wordt levenslang benoemd tot Erevoorzitter van de vereniging dhr. Verstraete Plorimond, Hoogstraat, 69, Rumbeke, uitgever-eigenaar van het weekblad « De Vinkenier ».

    Art. 25. — Worden benoemd als eerste leden van de Beheerraad Voorzitter : Dhr. Albert Kerwijn, St. Margrietwijk, 33. Waregem ; Ondervoorzitter : Dhr Tansens Marcel, Driesstraat 33 Petegem-Deinze ; Sekretaris-Schatbewaarder : Dhr. Roger Van Oost, Kortrijkstr. 44, Ardooie ; Hulpsekretaris : Dhr. Citers Jozef, St. Margrietwijk 38, Nieuwenhove-Waregem.

    Beheerders :

    Dhr. Verscheure André, Rue du Couet, 17, Moeskroen

    Dhr. Sanders Albert, Steenbrugstraat, 206, Stasegem-Harelbeke

    Dhr. Vervaecke André, Vlamertinge

    Dhr. Derweduwen, Zingem.

    Na voorlezing,  in publieke vergadering, werd ondertekend door alle aanwezige in den beginne vermelde stichters.

    De Sekrelaris,                                  De Voorzitter                                   

    Roger VAN OOST                         A. KERWIJN    

     

    (Statuten verschenen in “De Krielenier – De Vinkenier”  vrijdag 23 oogst 1957 blz. 4)

     

    Het jaar 1957 werd afgesloten met 69 effektieve leden 22 beschermende leden en 1 voorlopig lid, dus 92 aangesloten maatschappijen. Dat werd een goed begin genoemd en voor 1958 was het ordewoord om dit aantal te verdubbelen. “Door onderlinge orde en vrijwillig aanvaarde tucht moet ge allen voorbeelden zijn voor dezen die nog in onze rangen niet staan. Lt Verstraete ter ere, de A.KRI.BO. ten bate, alle krieleniers in 't gelid ter aanwerving”, aldus nog een bijdrage bij de jaarwisseling 1957-8 in De Krielenier.

    Ter verduidelijking (verbeterd na onderstaande reactie van Catherine De Stoop)  : De Algemene Krieleniersbond is uiteindelijk doodgebloed en de vzw A.Kri.Bo werd op 10 juli 2008 na ruim 50 jaar ontbonden door de rechtbank van Kortrijk. Als vervanging werd de huidige officiële bond "de Vlaamse Kraaihanenliefhebbers" opgericht voor gewest Machelen-Zingem-Kruishoutem. De.Vla.Kra werden opgericht op 7 juli 2008 en er werd bewust opnieuw voor een 3-letter woord gekozen. Daar staan nieuwe projecten op stapel met het doel de hanenliefhebberij alsnog te redden. Er zijn afspraken met de krieleniers-activiteit in de zgn 'Ronde van Ardooie' en werden ook opnieuw contacten aangeknoopt met de Limburgse vrienden met alternatieve speelwijze.  
     

    29-10-2009, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (1)

    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Albert Kerwijn, de stichter van de Algemene Krieleniersbond AKRIBO

    Het past hier even terug te blikken op Albert Kerwijn, die eind dit jaar aan bod komt in een uitgave over memorabele Waregemnaars. Hij was een volksfiguur als de zoon van een biervoerder in Nieuwenhove-Waregem. Als textielverver realiseerde hij in 1957 in voor hem moeilijke omstandigheden de structurering van zijn liefhebberij: de krielenierssport. Het gaf de volkssport een sterke stimulans doordat de liefhebbers nu gemakkelijker hun hobby konden beoefenen. Er kwamen nieuwe maatschappijen, beter overleg, rechtlijnige onbestwiste reglementen, goede speelverbonden, kampioenschappen en een vriendschappelijke sfeer kreeg bovenhand op discussie en naijver.   

    Albert Kerwijn was een volksfiguur uit Nieuwenhove, die in de jaren ’50 Waregem tot het centrum maakte van de krielenierssport. Hij gaf een structurering aan deze met de vinkenierssport verwante volkssport met kraaiende hanen en werd in 1957 ook de eerste voorzitter van de Algemene Krieleniersbond van België (AKRIBO), die pas onlangs na 50 jaar is ontbonden en is opgegaan in de Vlaamse Kraaiers. Zowat elke gemeente in de provincie telde toen minstens één maatschappij, die regelmatig hanenkraaizettingen organiseerde en in Waregem waren er ook een tiental cafés waar dergelijke wedstrijden werden georganiseerd. Albert Kerwijn klaarde die karwei samen met ‘luitenant’ Florimond Verstraete, chicoreifabrikant uit Rumbeke en die ook al in de jaren ’30 achter de oprichting stond van de Algemene Vinkeniersbond, 

     

    Toen Albert Kerwijn enkele jaren later het voorzitterschap doorgaf noemde Florimond Verstraete hem een ‘kranige opbouwer’ die zich als een missionaris opofferde in het belang van de toen talrijke krieleniers.  Ondanks moeilijke omstandigheden slaagde hij als een soort apostel erin om de volkssport een structuur te geven met overal aanvaarde regels en actief verenigingsleven.  Op het einde van het stichtingsjaar 1957 telde de bond al 92 aangesloten maatschappijen. Andere Waregemnaars in het stichtingscomité waren Bino Libbrecht en André Vandercruyssen.  Hulpsecretaris in de eerste beheeraad was zijn gebuur Jozef Citers van de St. Margrietwijk in Nieuwenhove.  

     

    Op 2 juni 1957 werd het Waregemse hanenverbond gesticht met De Beekkraaiers in café Steeple Chase bij Richard Vercaemst, De Statiekraaiers in café Leopold bij Verleye Valère; De Ballingkraaiers in café Kantientje bij Peirens André,

    De Lustige kraaiers in Café De Sneppe bij Vercruyssen K en De Churchillkraaiers in café Royal bij Tronquoi Gilbert. In Nieuwenhove waren er de Verenigde Kraaiers in Huis van Commerce bij Wed. Alfons Vandeputte en liefdadigheidszetting in café Zonnestraal bij Aloïs Magherman. In Beveren-Leie kenden we de Ganzekraaiers in Sport Echo           bij Haesebrouck en in Desselgem werden de Gildekraaiers opgericht in De Gilde. Later volgden in Sint-Eloois-Vijve de Leiekraaiers in café De Transvaal.  


    Albert Kerwijn was de zoon van biervoerder Alberick Kerwijn op den Olm in Waregem en werd zelf textielverver bij de firma Nuyttens in Deerlijk. Van jongsaf trok hij mee op bevoorrading van de Waregemse cafés met de hondenkar, een job die hij nog een tijdlang alleen verder zette toen zijn vader overleden was. Daar leerde hij ook de vindingrijkheid van de cafébazen kennen, die hun herbergleven opfleurden met allerhande volkse activiteiten zoals de hanenzettingen. Albert was trouwens al van in zijn jeugd vertrouwd met deze volkssport, daar zijn vader ook regelmatig deelnam aan dergelijke wedstrijden. Albert Kerwijn was ook gekend als een gepassioneerd voetbalsupporter van SV Waregem, een passie die hij eveneens overerfde van zijn vader.  Een laatste hoogtepunt, die hij nog als supporter kon meemaken was in 1973 op de Heyzel, toen Essevee de beker won tegen Tongeren.      

     

    Albert Kerwijn (°Waregem 30 augustus 1924 - † 4 juni 1975).

    Echtgenoot van Madeleine Deleersnijder, Nieuwenhovestraat 13, 8790 Waregem

    Vader van twee zonen en drie dochters. Vooral oudste zoon Luc Kerwijn is gekend bij hanenliefhebbers van toen hij als jonge gast al aanwezig was op de hanenzettingen. Hij werd later vinkenliefhebber en stond ook als bestuurslid op de bres voor het welzijn van deze volkssport, ondermeer ook bij de organisatie van het Kampioenschap van België in Waregem.  



     
    Albert Kerwijn was een graaggeziene gast bij tal van vieringen, bestuursvergaderingen, enz.


    Albert Kerwijn als voorzitter van de Akribo beheerraad naast Frans Priels, secretaris Dees Destoop, ...

    29-10-2009, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    04-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kampioenschap van België 2009

     De Kampioenen 2009

    Het kampioenschap van België voor krieleniers ging dit jaar door op 1 maart 2009 in Kruishoutem.  Het werd ingericht door de Beekkraaiers in café ’t Optimistje, Churchilstraat 49 in Kruishoutem. Er waren 43 deelnemers en het bleef niet beperkt tot de liefhebbers van de ondertussen officiële Bond “De Vlaamse Kraaihanen Liefhebbers”, maar ook deelnemers uit het verbond West-Vlaanderen, de zgn. Ronde van Ardooie, met de 3 maatschappijen: Eernegem, Torhout en Ardooie.

     

    De Beekkraaiers Kruishoutem mogen we de oudste krieleniersvereniging noemen met een geschiedenis die zeker al teruggaat tot de jaren ’60.  We hebben al informatie over hanenzettingen van de Beekkraaiers in 1962 in de Platte Beurze bij René Dierick. Eerder in de jaren ’50 en nog in de jaren ’60 waren er in Kruishoutem ook de Hogekraaiers in café ’t Hoge bij Cyriel Lefevre en de Kasteelkraaiers in café De Meire bij Jean Glorieux. Kruishoutem heeft ongetwijfeld een sterke krielenierstraditie. Bijkomende informatie daarover blijft steeds welkom...

     

    Van Limburg tot aan de kust kwamen ze naar Kruishoutem afgezakt om te kunnen deelnemen. Zoals gebruikelijk waren er opnieuw verschillende categorieën. Over het algemeen speelt men bij de Vlaamse Kraaiers nog altijd met vierledige hanen, terwijl in West-Vlaanderen veelal ook drieledige kraaien gelden.  Het kampioenschap in Kruishoutem werd verspeeld over één uur van 9.15 u. tot 10.15 u.

     

    Catherine Destoop, voorzitter Vla.Kra. : “Met 43 hanen werd er een mooi kampioenschap gespeeld. Bedankt aan alle deelnemers, bedankt aan de talrijke aanwezigen uit West-Vlaanderen, bedankt aan het bestuur in West-Vlaanderen om de uitslag te laten meetellen voor hun kampioenschap, bedankt aan de mensen uit de Limburg. Het is duidelijk... de hanensport is nog lang niet uitgestorven en verbroedering "kan" terug na talrijke jaren! “

     

    “Nu zijn er al afgespraken gemaakt om, volgend jaar op de dag van het Belgisch Kampioenschap, nergens anders zettingen te laten doorgaan! We gaan er dus duidelijk op vooruit. Eindelijk gaan we terug naar zettingen met 50 hanen en meer! Een nieuwe wind waait duidelijk over de hanensport. Aan iedereen hartelijk dank, om op welke manier ook, zijn steentje hiertoe bij te dragen. Het was een sportief kampioenschap en de beste hebben gewonnen. Hopelijk kunnen we op deze ingeslagen weg verder”.

     

    Een proficiat aan de inrichters voor wie geen moeite teveel was. Alle deelnemers kregen een bloem, een gebraden kip en mooi prijzengeld. De winnaars waren in de wolken met hun stenen haan die zeker een ereplaats zal krijgen bij hen thuis.

     

    De kampioenen per categorie:

    Bij de vierledigen:

    1ste reeks: Dhondt Carlos uit Zingem met 2190 kraaien.

    2de reeks (vierledig): Dhondt Daniel uit Zingem met 1824 kraaien.

    3de reeks (vierledig): Priem Bjorn uit Kuurne met 1500 kraaien.

     

    Bij de drieledigen:

    1ste reeks (drieledig):Van Belle Kenny uit Gistel met 3450 kraaien.

    2de reeks (drieledig):Bohez Gaby uit Zulte met 2137 kraaien.

     

    Interessante nieuwe sites van Catherine :

    http://stoopkeskippen.webs.com/hanenpersenkippenmedia.htm

    http://www.bloggen.be/devlakra/



    04-03-2009, 00:00 geschreven door joske  

    Reageer (0)

    Archief per week
  • 05/02-11/02 2024
  • 14/08-20/08 2023
  • 22/08-28/08 2022
  • 16/08-22/08 2021
  • 25/01-31/01 2021
  • 23/09-29/09 2019
  • 05/08-11/08 2019
  • 15/07-21/07 2019
  • 17/12-23/12 2018
  • 17/09-23/09 2018
  • 10/09-16/09 2018
  • 20/08-26/08 2018
  • 13/08-19/08 2018
  • 09/10-15/10 2017
  • 22/05-28/05 2017
  • 13/02-19/02 2017
  • 30/01-05/02 2017
  • 21/03-27/03 2016
  • 07/03-13/03 2016
  • 29/09-05/10 2014
  • 07/05-13/05 2012
  • 25/07-31/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 11/01-17/01 2010
  • 26/10-01/11 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 08/09-14/09 2008
  • 08/10-14/10 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 19/03-25/03 2007

    E-mail krielenier

    Druk oponderstaande knop om mij uw informatie te melden.


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Mijn favorieten
  • Facebook hanenkraaiers
  • e-waregem
  • linkpagina (zie 'krieleniers-vinkeniers')
  • Klubkraaiers Zingem
  • Wikipedia
  • hanenkraaimuseum


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs