Een kelner, ober of bedieningsmedewerk(st)er (een vrouwelijke kelner noemt men serveerster of kelnerin) is iemand die drank en/of voedsel serveert in een horecagelegenheid. Daarnaast verzorgt hij/zij de mise en place en voert afsluitende werkzaamheden uit als opruimen en schoonmaken.
In de meeste restaurants en cafés wordt eten en drinken geserveerd, maar in een snackbar of pizzarestaurant moet men het zelf ophalen bij de balie.
De twee woorden zijn van Duitse oorsprong: der Kellner / der Ober. "Ober" is slechts een verkorting van "Oberkellner", dus: eerste kelner.
De "klassieke" hiërarchie is als volgt (van hoog naar laag):[1] - Maître d'hôtel (oberkelner) - Sommelier (wijnkelner) - Trancheur (voorsnijder) - Chef de rang (rangkelner) - Demi-chef de rang (aankomende rangkelner) - Commis de rang (ranghelper) - Commis débarrasseur (afruimer) - Leerjongen (apprenti)
Het inkomen van een bedieningsmedewerker bestaat uit het vaste salaris en fooien. De verhouding tussen beiden is afhankelijk van het land.
|