Inhoud blog
 • Wat er mij zal bijblijven van China ; verkeer
 • Wat er mij zal bijblijven van China ; werken
 • last man standing
 • 8 kleine operatorkes
 • Wat er mij zal bijblijven van China ; mensen
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  de avonturen van Knarf in Sjina

  29-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China ; verkeer
  Er is hier al veel inkt gevloeid en al veel heb ik mijn ergernis geuit over het verkeer.  Ik dank eenieder die ertoe heeft bijgedragen dat we dit hebben overleefd zonder noemenswaardig incident. Het mag een wonder heten.
  Volgende opdracht in China ga ik proberen om een Chinees rijbewijs te halen, moeilijk kan het niet zijn.  Enig probleem zoals ik het nu bekijk is misschien dat de vragen in het chinees zullen zijn, maar ach wat zou dat.  BTW, je hebt een rijbewijs nodig als je met een door benzine, gas of diesel aangedreven voertuig rijdt, maar niet als je een van de elektrische krengen bestuurt, wat al heel wat verklaart.

  Zijn er geen regels in China wat betreft het verkeer.  Zo lijkt het erop, maar natuurlijk zijn die er wel, alleen, ze worden nogal ruimschoots geïnterpreteerd.  Beeld u in; je kan je geen ergere doodzonde bedenken in het verkeer in Belgie.  Goed, u hebt deze doodzonde vast, door rood licht rijden, tegen de richting rijden, met de richting mee rijden, door een richtingsstraat rijden tegen de opgegeven richting, zonder te kijken op een straat draaien, elke 17 seconden op je hoorn drukken.  Dit is hier de normaalste zaak van de wereld, meer nog, hier overleef je niet als je je aan de regels houdt.

  En, vooral niet vergeten, een voetganger en fietser maken geen deel uit van het verkeer, dus daar wordt helemaal geen aandacht aan geschonken.

  Zijn er dan echt geen regels, jawel er zijn 2 belangrijke regels;

  2 rules to obey in Chinese traffic;

  1.       Don’t hit anything .

  2.       Don’t get hit by anything.

   
  29-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China ; werken

  Werken;

  Misschien wel de meest onluisterende confrontatie die ik ben aangegaan.
  Jurgen heeft in een van zijn mails mooi verwoord en het als volgt geschreven en ik kan het niet mooier;

  The pursuit of delicate harmony.  Een rustig werktempo, afgewisseld met in de rij staan voor allerlei speeches, state of the art werkmateriaal en staalharde werkethos.

  Maar toch, het volgende in de reeks te onthouden zaken;

  ·         1 man werken en 7 man kijken.

  ·         Geen respect voor andermans werk.

  ·         Middagslaapje op alle mogelijke en onmogelijke plaatsen.

  ·         GSM’en, Smartphone’s en GSM’en, een hele dag en meer.  Honderden foto’s van schermen en van niks weten.

  ·         Branden, lassen en branden en ………………..een gaatje boren, wie doet dat nu, we branden er wel een gat in, we lassen er wel een beugel aan.

  ·         Gedaan met logisch denken, we doen zoals de “leader” het zegt.

  ·         “Pick up your fights” je kan toch niet alles naar je hand zetten, een harde les die je hier noodgedwongen wel moet leren, je kan niet alles winnen.

  ·         Na middernacht vind je hier niemand meer, maar om de waarheid geen geweld aan te doen, er was een (1) shift , een (1) operator, de “scarecrow” die altijd bezig was, soms was ik s’nachts een controle toer aan het lopen en dan scheen hij, verdoken op een of ander platform, naar je, met zijn zaklamp om te zeggen, kijk, hier ben ik.

  28-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Wat er mij zal bijblijven van China,werken
  >> Reageer (0)
  27-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.last man standing

  Last man standing.

  Het is zover,  mijn shipment is vertrokken met de meeste kleren ( enkel warme truien heb ik nog nodig) en allerhande spul,mijn  fiets, vliegers en zo meer, ge weet wel dingen die ge niet nodig hebt maar waarvan je denkt , dat kan in die vier maand wel eens van pas komen. En die ge dus laat verschepen en nu dus terug.

  Dat betekent ook dat er een einde in zicht is. Ze zullen vanaf nu het heft zelf in handen moeten nemen.  Nog een paar zaken voorbereiden en begeleiden, nog een hoop vragen beantwoorden en huskadee, weg ermee.

  Was ik enkele weken ronduit bezorgd en sceptisch , nu is dat deels verdwenen maar ik blijf ervan overtuigd dat het niet lang zal duren vooraleer ze in hun betweterij het grondig gaan verknoeien.
  Hopelijk met enkel gevolgen voor productie en geen serieuze gevolgen voor mens en of milieu, dat wensen we niemand toe en zou ook niet mogen als ze de beveiligingen in dienst houden.
  Hun grootste probleem ligt niet bij de reactor, maar bij alles wat erna komt, en om die problemen te omzeilen gaan ze liggen klooien met de reactor, met alle gevolgen vandien.  Zelfs nu we er nog zijn zijn ze , om het beleefd te zeggen, aan het foefelen, en zijn dan verbaasd dat we het bijna onmiddellijk merken.  Ach, het is een leercurve en ze zijn maar pas begonnen, ze zullen nog wel een paar keer vallen en opstaan, zolang ze alleen hun knietjes maar zeer doen is het niet erg, wat “moederkeszalf”  en weer verder.

  En dan rest me de vraag, zou ik het weer doen, was het het waard.  Voorlopig vind ik dat zelf een behoorlijk moeilijke vraag.  Het heeft ontegenzeggelijk enkele behoorlijke nadelen.  Lang van huis weg, uw beste vriend en lief is al snel uw rechterhand, de fustraties, het eindeloos ergeren aan beterweters, ik kan nog steeds geen begrip opbrengen voor ronduit geknoei door mensen die ondanks goede (en goed bedoelde )raad toch het tegendeel willen doen.  Het gedraai en vlakaf liegen als je tot de ontdekking komt dat er tijdens de nacht toch brandbare producten gebruikt worden, tegen alle veiligheid in.  Ge weet wel(of ook niet) dat soort zaken waaraan een mens zich ergert.
  Maar het heeft ook een gans scala aan voordelen, zo eens de baas mogen spelen.  Je leert op een korte periode ontzettend veel bij.  Je leert best wel interessante mensen kennen, niet echt veel chinezen moet ik toegeven.  Ge leert ook toegeven, samenleven met 8 man die niet noodzakelijk tot uw beste vriendenkring horen, of ooit vriend worden genoemd.
  Ronduit een verademing was om weg te zijn uit de verstikkende omgeving van het werk in Antwerpen, bezig te zijn met wat plastiek maken is, zonder daarbij de veiligheid uit het oog te verliezen, niet de artificiële veiligheid waarmee we in Antwerpen mee geconfronteerd worden, maar de dingen die ertoe doen.
  En niet vergeten het financiële plaatje.  Maar daar staat lijnrecht tegenover het gemis van de kinderen, vrouw, vrienden familie.

  De volgende uitdaging ligt al te wachten, maar eerst en vooral , genieten van thuiskomen binnen enkele dagen.  Over enkele maanden zien we wel weer.  En mijn baas moet natuurlijk ook zijn toestemming geven, misschien nog het grootste obstakel.

  Tot weldra voor straffe verhalen en een borrel.

  27-10-2015 om 14:04 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (1)
  25-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 kleine operatorkes
  8 klein operatorkes die gingen eens chinees, ene werd er teruggestuurd en dat was niet Kees.
  Om maar te zeggen dat de groep weerom een aderlating heeft ondergaan en zo blijven er nog 2 over.
  Het groot voordeel is dat ik nu alle afscheidsdiners kan meedoen, nadeel is dat ik weerom aan gewicht bijkom van het overmatig drankgebruik (en omdat alle halve flessen whisky hier terecht komen, want ik dan weer niet echt slecht vind)
  Glen gaat naar zijn hoogzwangere vrouw, aan zijn volgende reeks slaaploze nachten beginnen.

  25-10-2015 om 16:16 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:werken
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China ; mensen

  Mensen;

  • ·         De elegante, kokette vrouwen, verzorgd, sexy  en het tegendeel van de…..
  • ·         Mannen, lomp en onverzorgd, een broekspijp opgestroopt, twee broekspijpen opgestroopt, de andere opgestroopt.  Hun T-shirt opgerold tot onder hun oksels, hun blote buik over hun broeksband bungelend.  Snot ophalend, rochelend.  En wanneer deze heren dan met zo’n mooi verzorgde vrouw rondlopen is het contrast des te groter.
  • ·         De argwaan, de verwondering in hun ogen en heel hun wezen als ze je (een allien) voor het eerst zien.
  • ·         De verwondering en verbazing als ze merken dat er ook geluid uit komt, niet zoals zij kennen, maar toch, geluid, dat ding kan spreken, en dan, la moment supréme, als je hallo zegt.  Van verbijstering over ongeloof, naar meelijwekkend en pure blijdschap.  Alle soorten reaktie hebben we meegemaakt.  Springen en dansen, in paniek slaan, vallen over hun voeten tot angstig wegduiken.  Nooit geweten dat ik zo’n effect op mensen kon hebben.
  • ·         Een gevolg van het voorgaande was het al dan niet stiekem gefotografeerd worden, sommige duwden hun wenende kinderen in onze armen om een foto van de marsman met kind, soms lieten ze je passeren en liepen je dan steels achterna om met hun telefoon een foto of film te maken.  Raar, heel raar, ik weet dat ik er goed uit zie, maar zo goed ?
  • ·         En weerom een tegenstelling, na 4 maand toch intensief samen te werken, was er geen enkele toenadering, er was steeds de argwaan, steeds was er wantrouwen, maar misschien was dat alleen maar mijn indruk.  Soms, zeker op het werk was er ronduit tegenwerking, in je gezicht A zeggen en je gelijk geven ,om dan de daaropvolgende dag het tegengestelde te vinden.  (Wat is eigenlijk het tegengestelde van A?)
  • ·         Niet te onderschatten, de soms echt wel moeilijke communicatie.
  • ·         Trouwers & trouwfeesten, de harmonie  “Vlij en vlolijk, Tengzhou” in een kakofonie van naast de maat slaande trommels.
  • ·         Iets dat me zeker zal bijblijven is de manier waarop ze over westerlingen denken, de baardelijke duivel of zoiets.
  • ·         Onze gebrainwashte vertaler, die zichzelf niet zag als vertaler maar als “interpretor” en dus tot grote ergernis overal zijn eigen interpretatie aan wou geven over hetgene hij moest vertalen.  Op een moment zei ik dat ze een bepaalde kraan moesten openen, na 15 minuten over en weer Chinees gepraat (waarbij den deze het deftig op zijn seskes kreeg) zei hij me, “ik vind dat deze kraan dicht moet.       BAAAAANG, Frank is ontploft.
  • ·         Ochtend en avondvullend groepsgebeuren;
   Op alle pleinen, hoeken van de straat en open ruimtes staan vrouwen te dansen.  Soms slechts een of twee koppels ballroom style, soms groepen van wel 50 personen, zo typisch Chinees bewegend, al dan niet in aangepaste pakjes, alle leeftijden, alhoewel ik me heb laten vertellen dat er toch een aangepaste sessie voor oudere en een voor jongere dames.
   Mannen zijn meestal aan het kaarten en aan het ouwehoeren.  Spelen de Chinese vorm van schaak, vissen of spelen met tollen.
   Tai chi, kung fu of hoe het ook mag heten, met badmingtonracket of houten zwaard, je ziet het hier.
   Overdag zie je groepen ouder mannen hun vogelkooi in de bomen hangen en zitten te zitten op stoeltjes die gemaakt zijn om je een oude man te voelen. (Op anvraag mag je eens komen proberen)
  25-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  Tags:Wat er mij zal bijblijven van China
  >> Reageer (4)
  23-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China ; gebouwen

  Flats;

  •  Hoog, hoger en hoogst
  • De ”  jaren 70, beton” stijl.
  •  De “niet af maar al onderkomen en versleten” stijl.
  • De “niet af maar al kapot” stijl
  •   De “niet van de vorige rij blokken te onderscheiden” stijl.
  •   De “1, 2 , 3 slaapkamerflats die niet te onderscheiden zijn van de 1, 2 , 3 slaapkamerflats hiernaast” stijl.
  •   De “als er hier volk komt wonen zal het echt, echtig en techtig wel gezellig worden” stijl.

  Kortom, ik geraak geobsedeerd door deze hoogbouwwoede, ik kan niet ophouden om er foto’s van te nemen (alhoewel ik er dus al wel enkele dubbel heb).
  Vanuit mijn kamer in het hotel kan ik 35 torenkranen zien staan op bouwwerven, en dat zijn dan enkel die in volle zicht.
  50 shades of ugly.  23-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Wat er mij zal bijblijven van China
  >> Reageer (2)
  22-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.another one bites the dust
  Het wordt hier een beetje leeg. Vandaag Clay, morgen Santy.  Het wordt hier stillekes.  Wanneer deze twee verdwijnen zal er definitief iets worden beëindigd, dit zijn de twee overblijvende waar ik nog over iets anders kan ( en wil) praten dan enkel werkgerelateerde items. Moeilijk uit te leggen, maar diegene die hier nu nog blijven is mijn relatie toch weer even net dat anders, daar vind ik dat raakpunt niet.
  Met Clay verdwijnt mijne Amerikaanse shift compagnon, we aren het zeker niet altijd eens, er waren onderwerpen die je beter kon vermijden ( wapens, Obama,.....) maar hij was mijne maat en we hebben wat af gezeverd.
  En Santy, wel, gedreven en gemotiveerd, een grote mond en grote kennis, maar het hart op de juiste plaats.  Laat niet met zich sollen maar wel steeds klaar met wijze raad ( het klinkt bijna alsof het sinterklaas is)  Zijn terechte fustraties zijn ook de onze en ze komen ten gepaste tijden nar boven en ik heb gaandeweg veel respect gekregen voor deze oude Spanjaard.
  Het was een plezier en leerrijk om met hen samen te werken.

  BTW we zijn erin geslaagd om schoenzolen te maken die tot de top van de markt horen, en dat werd gepast gevierd met een diner, door de salesmanager betaald.

  22-10-2015 om 12:38 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:werken
  >> Reageer (0)
  20-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China ; geluiden

  • Rochelen, ruften en vettig keelgeschraap.
  •  Schreeuwen in hun GSM, hard, heel hard praten, roepen waar een zachter volume duidelijker is.
  • Enerverend geluid van de krekels tijdens valavond.
  • Muzak in de lobby en eetzaal, vier maand dezelfde tape met “No sacrifice” van Elton John , “Sound of silence” van Simon and Garfunkel in liftkokerversie, 95 dagen na elkaar, gelukkig dat er nachtshiften waren.
  •  Geclaxoneer van alle vehicels zonder enig doel, effect en resultaat, buiten die buitenlander die telkens zich een ongeluk schrikt.
  • Het gemis van geluid van alle elektrische, rondrijdende krengen, bestuurt door de meest arrogante, asociale bestuurders ter wereld.  Komende van de zijde waar je ze het minst verwacht, zonder enige vorm van stuurbeheersing, druk bezig met hun GSM.  Voila , het moest eruit.
  • Sanfang, Sangang en nog zoiets op elk verdiep in de lift, op elk verdiep bij elke oproep.  Door heel de hall. (zou zoiets betekenen als “Hoger-Lager” wie zal het zeggen Walter)
  • Elk uur van de dag, elke dag van de week, elke week van de maand, elke maand van mijn aanwezigheid , het geknetter, geknal en gebonk van Chinees vuurwerk, omdat er trouw is, omdat de maan goed staat, omdat China bestaat, omdat het vorige vuurwerk opgebrand is, elke reden is goed.  Niemand slaagt er acht op, niemand kijkt ernaar of blijft even staan en de straatvegers wachten zelfs niet tot alles ontploft is om de opgebrande rommel bijeen te vegen.


  20-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  Tags:Wat er mij zal bijblijven van China
  >> Reageer (2)
  17-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat er mij zal bijblijven van China; geuren
  • Overjaars, oververhit frituurvet die je een branderig gevoel in je neus geven, in enkele van de straatstalletjes aan het station.
  • De van look doordrongen lichaamsgeur, zo wanneer de geur door de porieën naar looktenen neigt en je uit de lift wil springen of hopen dat je je dem kan inhouden tot het gewenste verdiep is bereikt.
  • De geur van teveel kippen op een te kleine plek op straten ,pleinen en overdekte markten.
  • De adem van sommige medemensen, die adem die je de adem beneemt, misschien mag ik dat niet zeggen, misschien heb ik zelf wel een verrotte vis met tomatengeur, misschien is het niet helemaal politiek correct, maar toch, ik zal me deze geur herinneren.
  • De geur van de smog als je Mushi town indraait, cokes, uitlaatgas, een slecht verluchte kachel.  Je ruikt het, je proeft het, je moet het s’avonds van je huid wassen.  Bij het binnenkomen van China moesten we X-rays van de longen laten nemen, misschien is het verstandig om, nadat we terug zijn, voor alle zekerheid, toch eens een nazichtje van de longen laten uitvoeren.  Alle acht start-up teamleden (dat moest ik toch eens kunnen schrijven hé, start-up teamleden) hoesten, kuchen en hebben precies longontsteking.


  17-10-2015 om 00:00 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
  Tags:Wat er mij zal bijblijven van China
  >> Reageer (2)
  15-10-2015
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.three down, five to go
  Er zit niks anders op dan de leegte op te vullen met whisky.  Weerom vertrekt er een collega naar huis, weerom een vriend minder om tegen te zagen als de sjineeskes weer eens ons voeten uithangen. 
  We gaan hem missen, al komt hij dan uit de verkeerde kant van het land en heeft hij het bedenkelijke genoegen om binnen de firma ons te gaan onderrichten in LPS, niet te verwarren met LSP van Edwin Ratelband, alhoewel het er wreed dichtbij komt. Eindeloos gezever tegen 100km/h zonder enige toegevoegde waarde , kritiekloos slikken en hypocriet beleid.
  Maar dat is voor later, nu kunnen we zeggen dat we veel plezier hebben beleefd aan Bjohn. Merci maat en behouden terugvaart.
  15-10-2015 om 16:06 geschreven door FrankC  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  Tags:werken
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 26/10-01/11 2015
 • 19/10-25/10 2015
 • 12/10-18/10 2015
 • 05/10-11/10 2015
 • 28/09-04/10 2015
 • 21/09-27/09 2015
 • 14/09-20/09 2015
 • 07/09-13/09 2015
 • 31/08-06/09 2015
 • 24/08-30/08 2015
 • 17/08-23/08 2015
 • 10/08-16/08 2015
 • 03/08-09/08 2015
 • 27/07-02/08 2015
 • 20/07-26/07 2015
 • 13/07-19/07 2015
 • 06/07-12/07 2015
 • 29/06-05/07 2015
 • 22/06-28/06 2015
 • 15/06-21/06 2015

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!