Vlaamse hutsepot is een typisch wintergerecht. Er bestaan verschillende recepten naargelang het gebruikte vlees of de groenten.
Normaal bereiden we hutsepot met een variatie van stukken varkensvlees. Meest geschikt is ongezouten buikspek (niet in repen laten snijden), ribbetjes, spieringkoteletten, hammetjes of zelfs worsten. Soms worden ook varkenspoten gebruikt maar die moet je wel enkele uren laten stoven.
Als groenten nemen we zeker aardappelen, worteltjes en ui met daarbij een keuze uit spruitjes, spitskolen, raapjes, broccoli, knolselder, boontjes, tomaten, courgetten enz naargelang wat er in het seizoen beschikbaar is.
Winkelen:
300 gr vlees per persoon (of hammetjes 1 per persoon)
400 gr groenten per persoon
Bouillon
zout, peper, nootmuskaat
Bereiding:
Sijd het spek in grote blokjes van 3 x 5 cm. Spieringkoteletten snijden we in twee met het stukje been er nog aan. Ribbetjes kunnen los gesneden worden. Hammetjes laten we heel.
Kruid het vlees met peper en zout en braad het aan in een grote brede kookpan. Deglaceer de kookpan met water en zet het vlees net onder water. Doe wat bouillon bij het water en laat alles even stoven tot het vlees gaar is.
Snijd de groenten in grote stukken en doe dit alles bij in de kookpan.
Kruiden met nootmuskaat.
Roer even onder elkaar en laat alles nog minimaal een half uur stoven tot de groenten gaar zijn.
De saus mag eventueel wat gebonden worden met aardappelzetmeel.
Zet de hutsepot met de kookpan op tafel en geniet ervan.
Reacties op bericht (1)
15-10-2008
mmm...
mmm.. doet me terugdenken aan de koude winteravonden wanneer m'n moeder hutsepot voor ons klaarmaakte