De gezusters Tatin baatten in het begin van de 20ste eeuw in het dorpje Lamotte-Beuvron, niet ver van Orléans, het hottelletje Terminus uit. Daar maakten zij zelf een zeer bijzondere appeltaart die ondanks haar eenvoud de wereld rond zou gaan. Vier ingrediënten volstonden om van de tarte-tatin één van de populairste taarten ooit te maken: appels, boter, suiker en deeg.
Het bijzondere aan deze taart is dat ze op haar kop wordt gebakken en pas daarna voor het serveren wordt omgedraaid. De taart wordt dus van boven naar onder opgebouwd in de pan of bakvorm en op die manier gebakken. Daar blijft het echter niet bij: door de royale hoeveelheid boter en suiker die toegevoegd wordt aan de appeltjes ontstaat het bijzondere gekarameliseerde effect dat een echte tarte tatin zo uniek en zo lekker maakt. Gepost in Tips en goede raad | Bewerk | Geen reacties »
Tarte-tatin bereiden
Winkelen:
Enkele zure appels - suiker - boter - bladerdeeg
Werkwijze:
We schillen de appels en snijden ze in kleine schijfjes of blokjes.
Smelt een ruime hoeveelheid boter in een pan en karameliseer daarin een handvol suiker.
Als de suiker begin te bruinen doen we er de appels bij,
(eventueel als extra: kruiden met peper en wat verse tym, een snuifje kaneel of een klein scheutje porto - Het oorspronkelijke recept is echter zonder deze ingrediënten).
1. werkwijze A ( een grote taart)
Als de appels zacht beginnen te worden is het tijd om de hele pan te bedekken met bladerdeeg.
We zetten de pan in een voorverwarmde oven van 180 graden en bakken gedurende 20 minuten.
De tarte-tatin wordt dus eigenlijk ondersteboven gebakken.
Na 20 minuten plaatsen we boven op de pan een bord en draaien met een zwaai de taart in het bord met de appeltjes naar boven gekeerd.
2. werkwijze B (verschillende kleine taartjes)
We scheppen de appels met de gekarameliseerde suiker uit de pan in kleine taartvormpjes en bedekken deze met bladerdeeg.
We plaatsen de taartvormpjes in een oven van 180 gedurende 20 minuten.
We draaien de tarte-tatin om in kleine bordjes.
Dien warm op en versier eventueel met een toefje slagroom.
Tip: Je kunt tarte-tatin eventueel ook maken met peren (conferance) of met aardbeien enz...
Reacties op bericht (1)
16-05-2008
Heerlijk
Een heerlijke taart, ook heel lekker met peren, conferance. Chapeau voor uw mooie site, ga zo door! Christina.