Winkelen:
1 ossetong (kan natuurlijk ook met varkenstong 1 per persoon)
thym, laurier, knoflook, wortel, selder, prei, ui
Bloem
Champignons
Tomatenpuree
Room
Werkwijze:
Kook de tong 5 minuten in water en giet dan het kookvocht weg.
Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groenten een paar grof gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en thym. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak.
Laat alles ongeveer 1 uur + 1/2 uur per halve kilo vlees koken. Een ossetong moet zo algauw 2 tot 3 uur koken. Varkenstong is na ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar.
Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon.
Snijd het achterste deel van de tong weg, dat gebruiken we niet.
Pel de tong en snijd ze in dunnen plakjes van 0,5 cm.
Madeirasaus:
Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem bij om een roux te maken.
Laat de roux even zachtjes garen en voeg er daarna wat gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.
Breng op smaak met peper en zout. Laat even koken.
Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)
Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus. Na een minuutje koken voeg je er wat room bij. Proef even of de smaak goed is.
Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.