Lekker koken
Inhoud blog
  • MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Linkpagina
  • Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Spekpannenkoeken
  • Smoutebollen
  • Komkommersoep
  • Hazenrug
  • Tong in Madeirasaus
  • Zalm met rucola en eiernoedels
  • Polakfilet picasso
  • Scampi van de chef in roomsaus
  • Tijgergarnalen in boter en knoflook
  • Preirolletjes met zalm
  • Witloofrolletjes met kaassaus
  • Warme geitenkaas met appeltjes
  • Kruidig gegrild spek
  • Couscous
  • Spaghetti bolognese
  • Varkensmedaillon
  • Konijn met pruimen
  • Steack
  • Rijstpap met kip en gember
  • Kipfilet met kokosmelk
  • Gefileerde kippenbout
  • Kippenfilet met provencaalse saus
  • Gebraden kippenvleugeltjes
  • Eendenborst met sinaasappelsaus
  • Bier? Wijn? of liever iets anders?
  • Nagerechten
  • TOP 100 CULINAIR
  • Keukentermen
  • Forel in Papillotte
  • Italiaanse pastasaus
  • Groenten leren eten
  • Perlagrek - pain a la grecque
  • Garnalensaus
  • Sausen
  • Soepen
  • Voorgerechten
  • Vlaamse hutsepot
  • Tarte-tatin
  • Hoe dek je een tafel?
  • Gedrag aan tafel
  • Het oog wil ook wat
  • Tiramisu
  • Recepten uit mijn eigen keuken
  • Word je daar niet dik van?

    Zoeken in blog


    Gastenboek
  • generisches viagra super aktiv
  • vimax viagra
  • viagra effect sperm
  • viagra contraindicacion
  • 997hbsup22ji

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Zoeken met Google



    Welkom op mijn blog!

    Rondvraag / Poll
    Wat is uw favoriete keuken
    Chinees
    Italiaans
    Frans
    Exotisch
    Bekijk resultaat


    Nieuws GVA
  • Zwembad dicht omwille van wedstrijden
  • Selfies zorgen voor meer luizen bij middelbare scholieren
  • STANDPUNT. Sp.a moet snel een paar antwoorden geven
  • Familie van slachtoffer Paardenmarkt ontroostbaar na ontploffing: “We willen zien waar ons broertje gestorven is”
  • Politie rekent autobestuurder in na lange achtervolging: kilo’s cannabis aangetroffen in kofferbak
  • Sloeg wolf Naya toe in Meerhout? “Alles wijst erop dat het hier om een wolvenaanval gaat”
  • Oma van Antwerpse stadsgids Tanguy Ottomer overleden: “Zij was mijn grootste inspiratiebron”
  • Mobilhome volledig uitgebrand
  • Jutteneers klinken op het nieuwe jaar
  • Nieuwjaarsreceptie lokt veel volk naar de Zandkeet

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    anneke
    www.bloggen.be/anneke

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Kookrecepten van Fons Dehouwer
    25-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tong in Madeirasaus
    Tong in Madeirasaus

    Winkelen:

    1 ossetong (kan natuurlijk ook met varkenstong 1 per persoon)

    thym, laurier, knoflook, wortel, selder, prei, ui

    Bloem

    Champignons

    Tomatenpuree

    Room

     

    Werkwijze:

    Kook de tong 5 minuten in water en giet dan het kookvocht weg.

    Breng de tong opnieuw aan de kook in licht gezouten vers water en doe er van elke groenten een paar grof gesneden stukken bij samen met enkele blaadjes laurier en thym. Zo geef je de tong en de bouillon meer smaak.

    Laat alles ongeveer 1 uur + 1/2 uur per halve kilo vlees koken. Een ossetong moet zo algauw 2 tot 3 uur koken. Varkenstong is na ongeveer 1,5 tot 2 uur gaar.

    Haal de tong uit het water en laat even rusten. Bewaar de bouillon.

    Snijd het achterste deel van de tong weg, dat gebruiken we niet.

    Pel de tong en snijd ze in dunnen plakjes van 0,5 cm.

     

    Madeirasaus:

    Smelt boter in een pan en doe er een gelijk deel bloem bij om een roux te maken.

    Laat de roux even zachtjes garen en voeg er daarna wat gezeefde bouillon en een blikje tomatenpuree bij.

    Breng op smaak met peper en zout. Laat even koken.

    Giet er een glas madeirawijn bij (dat mag eventueel ook porto zijn)

    Snijd de champignons in dunne plakjes en doe ze bij de saus. Na een minuutje koken voeg je er wat room bij. Proef even of de smaak goed is.

    Warm de tong op in de saus en dien op met aardappelpuree of kroketjes.


    25-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (71 Stemmen)
    23-12-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zalm met rucola en eiernoedels


    Zalm met rucola en eierenoedels


                                                     .

    Winkelen:        4x 200 gr zalmfilets

                            Een pakje eiernoedels van 250 gr

                            Een bosje rucola-salade

                            Zout en peper

                            Suiker

                            Worchestersiresaus

                            Echte boter

                            Brunoise van wortel, selder, prei en ui.

                            Een bouillonblokje 

    Marineer de zalmfilits enkele uren op voorhand. Bestrooi met zout en wat peper. Royaal bestrooien met suiker en overgieten met wat Worcherstersiresaus. Plaats voor enkele uren in de koelkast.
    Bereiding: Kook de eiernoedels samen met een bouillonblokje, brunoise van wortel, selder, prij en ui. Net voor het opienen mengen met stukjes ricola-salade.
    Maak de zalmfilets droog met wat keukenrolpapier. Bak ze in echte boter op een zacht vuurtje. Let op dat de ze niet te bruin kleuren want suiker neemt snel warmte op.
    Schik de zalmfilets over de eiernoedels en overgiet net voor het opdienen even met een wat gesmolten boter.

    Bekijk ook eens de volgende websites:

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (69 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Polakfilet picasso

    Polakfilet picasso

                         

    Winkelen:     Per persoon  

                          1 pangasiusfilet

                          1 banaan

                          1 halve perzik uit blik

                          Als garnering: Sterfruit en maraquinokersen

                                                    gemalen cocos

                                                    amandelschilfers

                          zout en peper

                          echte boter
                          een beetje bloem

    Maak voor elk bord een mooie fruitgarnituur alvorens de polakfilets te bakken.
    Rooster eerst de amandelschilfers. Bak de banaan in boter en besstrooi met de gemalen cocos en de amandelschilfers.
    Kruid de drooggemaakte polakfilet met peper en zout.

    Wentel in wat maïzenabloem, haal door wat losgeklopt ei en daarna door paneermeel.

    Bak zachtjes in boter tot een lichte kleuring. Schik de vis op een bord en dien op met aardappelpuree of pommes duchesse.


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (3)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (97 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi van de chef in roomsaus

    Scampi van de chef in roomsaus

                               

                           .
    Winkelen:       1 kg ongekookte gepelde scampi (het darmkanaal gezuiverd)

                             Cocosmelk of room (400 gr)

                             1 fijngehakte ui

                             4 tot 5 teentjes gehakte knoflook

                             1 fijngehakte appel

                             1 eetlepel taotjo sambal (1 koffielepel) of sambal oelek (1 mespuntje)

                             1 eetlepel honing

                            Tomatenpuree

                             bouillonblokje

                             Boter


    Smelt boter in een diepe pan en doe de fijngesnipperde ui, knoflook en appel in. Laat zachtjes garen en voeg er daarna een eetlepel tomatenpuree, een bouillonblokje en een eetlepel honing bij. Laat nog even verder sudderen en doe er de scampi bij en een klein beetje water. Laat heel zachtjes verder stoven tot de scampi gaar zijn (niet meer glazig). Zet het vuur wat hoger en doe er de cocosmelk bij. Als de cocosmelk aandikt is het gerecht klaar.


    Suggestie: opdienen met aardappelpuree of met gekookte pandanrijst.

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (2)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (52 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tijgergarnalen in boter en knoflook


    Tijgergarnalen in boter en knoflook


                           


    Winkelen:       1 kg tijgergarnalen

                            250 gr roomboter

                            6 knoflookteentjes

                            bouillonblokje

                            taotjo-sambal

                            Een beetje suiker of een lepel honing

                           

    Tijgergarnalen koop je meestal diepgevroren. Een kilo is voldoende voor drie tot vier personen. Laat de garnalen volledig ontdooien onder stromend water en laat even rusten. Verwijder altijd op voorhand het darmkanaal weg uit de scampi. 

    Smelt in een grote platte pan op een zacht vuurtje 150 gram echte boter en strooi daarin een achttal, in stukjes gesneden of geplette knoflookteentjes.  Breng op smaak met een bouillonblokje, een koffielepeltje taotjo-sambal en een koffielepel suiker of een lepel honing. Leg de garnalen in de boter en laat zachtjes garen tot ze aan beide zijden goed roze zijn. Voor het opdienen nog 100 gr boter door de saus roerenen laten smelten.

     

    Suggestie:     Opdienen met gekookte pandanrijst

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (29 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preirolletjes met zalm

    Preirolletjes met zalm
                            
     

    Winkelen:       3 stukken wit van prei per persoon

                            zalmfilet zalm in dunne plakjes gesneden

                            Olie

                            Bloem

                            400 cc room

                            Gemalen Goudakaas

                            Paneermeel

               

    Snijd het wit van de prei in stukken van ongeveer 10 cm.

    Stoom de prei in een stoompot tot bijna gaar. Koel het af onder koud water en laat het enkele uren uitlekken.

    Snijd de zalm in heel dunne plakjes en rol deze rond de stukken prei.?

    Schik de rolletjes in een vuurvaste schotel.

    Maak een dikke witte roomsaus. Doe olie in een pan, roer er enkele grote eetlepels bloem doorheen. Laat de bloem even garen op een heel zacht vuurtje. Let op dat de roux niet bruin wordt. Voeg er al roerend een 200 cc room (melk mag eventueel ook) bij. Even proeven en eventueel nog bijkruiden met peper en zout. Overgiet de preirolletjes met de  hete roomsaus. Strooi daar overheen wat gemalen kaas en paneermeel. Plaats dit alles 10 minuten in een oven van 180 graden.

     

    Suggestie:     Met aardappelpuree of Pommes-duchesse

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witloofrolletjes met kaassaus
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Witloofrolletjes met kaassaus







    Winkelen:
           3 stukken witloof per persoon

                            Plakjes traiteursham

                            Olie

                            Bloem

                            400 cc room

                            Gemalen Goudakaas

                            Chapelure

               

    Snijd de dikke stokken witloof overlangs in twee. De dunne stukken kun je zo gebruiken.

    Stoom het witloof in een stoompot tot het bijna gaar is. Koel het af onder koud water en laat het enkele uren uitlekken.

    Rol het witloof in plakjes gekookte schouderham (traiteursham) en schik de rolletjes in een vuurvaste schotel.

    Maak een dikke witte roomsaus. Doe olie in een pan, roer er enkele grote eetlepels bloem doorheen. Laat even garen op een heel zacht vuurtje. Let op dat de roux niet gaat bruin worden. Voeg er al roerend een 200 cc room (melk mag eventueel ook) bij. Neem de saus van het vuur en roer 300 gram gemalen jonge goudakaas doorheen. Even proeven en eventueel nog bijkruiden met zout. Overgiet de witloofrolletjes met de kaassaus. Strooi daar overheen wat chapelure en wat gemalen kaas. Plaats dit alles 15 minuten in een oven van 180 graden.

     

    Suggestie:     Met aardappelpuree of Pommes-duchesse

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (22 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme geitenkaas met appeltjes
    Warme geitenkaas met appeltjes (hoofdgerecht of nagerecht ) 


                              
    Winkelen:          halve appel per persoon
                               verse geitenkaas
                               honing
                               peper
                               verse tijm
                               lepeltje olie
                               amandelschilfers
                               peterselie

    Snijd de appeltjes in dunnen schijfjes (geschild of ongeschild naar keuze) en bak ze even in de olie met honing lichtbruin en kruid daarna met peper en verse tijm. Schik ze in een klein vuurvast schoteltje. Doe er nog wat honing overheen en bedek met geitenkaas. Bestrooi dit alles met amandelschilfers. Plaats voor 8 minuten in een hete oven. Serveer met een takje peterselie op.
    Opdienen met stukjes fransbrood, besmeerd met knoflookboter.


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (27 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidig gegrild spek
    Kruidig gegrild spek


                           
                             

    Winkelen:       250 gr ongezouten spek per persoon      

                            Zout, peper, paprikapoeder, kerrypoeder, suiker                   

     

    Koop bij de slager ongezouten spek en laat het in larden van 2 cm dikte en 15 cm lengte snijden. Kruid het spek met zout, peper, paprikapoeder, kerriepoeder en bruine suiker. Strooi en nog wat provencaalse kruiden over. Laat het spek daarna enkele uren rusten.

    Bak het in een hete pan maar pas op voor aanbranden want de suiker neemt heel snel warmte op. Opdienen met een vinaigrette saus van olijfolie, balsamico-azijn, water, suiker, gesnipperde knoflook en ui.

     

    Suggestie:     met gekookte pandanrijst

                            Maak een vinaigrette van:   olijfolie

                                                                           Balsamico-azijn

                                                                           Sojasaus

                                                                           Water

                                                                           Bruine suiker

                                                                           Provençaalse kruiden

                                                                           Gesnipperde knoflook en ui

     

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Couscous

    Couscous

                           
                            

    Winkelen:       250 gr vlees per persoon (lams, kip, kalkoen, rund naar keuze)

                            Olijfolie

                            3 grote wortelen

                            3 teentjes knoflook

                            200 gr groene boontjes

                            1 rode en 1 groene paprika

                            Radijsjes (of een rammenas)

                            Gedroogde pruimen

                            100 gr cashewnoten

                            200 gr couscous per persoon

     

    Niets is zo eenvoudig te maken als een lekkere couscous. Je kunt een couscous bereiden met schaap, kip of rund. In principe gebruiken we geen varkensvlees omdat het gerecht  traditioneel meestal gegeten wordt door de moslims.

    We hebben ongeveer een kilo vlees nodig voor 4 personen. Als groente nemen we enkele wortelen, een ui, drie teentjes knoflook, 200 gr groene boontjes, een rode en groene paprika, radijsjes of een stuk rammenas, gedroogde pruimen en ik zelf doe er meestal wat cashewnoten bij. Met de groenten kun je ook naar eigen smaak variëren.

    Snijd het vlees en de groenten en tamelijk grote stukken en kruid het met zout.

    Braad het vlees aan in olijfolie in een hoge pot. Doe er daarna de groenten bovenop.

    We kruiden met een volle dessertlepel van elk van volgende kruiden:

    Kurkuma, gemalen zwarte peper, gemalen komijn, paprikapoeder.

    Overgieten met wat water en laat drie kwartier stoven. Tegen het einde van de gaartijd de saus een klein beetje aandikken met aardappelzetmeel.

    De couscous korrels die je in de winkel koopt zijn meestal voorgekookt. Kijk in ieder geval steeds even naar de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Je giet er kokend water over en laat ze dan een vijftal minuten zwellen. Even omroeren en ze zijn klaar. Schep de couscous in en diep bord en doe er groenten, vlees en saus over.

     
     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (14 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Spaghetti bolognese

    Spaghetti bolognese


                                                   
                              

    Winkelen:       1 groene selder

                            1 prei

    3 wortelen

                            twee grote uien

                            2 teentjes knoflook

                            1 kg gemengd gehakt

                            Olijfolie

    1 liter gehakte tomaten

                            2 bouillonblokjes

                            Basilicum

                            Peper

                            Parmezaanse kaas

                            Aardappelzetmeel

                            1 of 2 klontjes suiker

                            125 gr spaghetti per persoon

                            Gruyère kaas

                           

    Spaghetti kun je op allerlei wijzen maken maar de meest populaire (en ook de lekkerste) is de bolognese met vleessaus.

    Hoe je de pasta moet koken ga ik niet meer vertellen want ik veronderstel dat iedereen dat wel weet.

    Een lekkere smaakvolle bolognese saus maken is niet moeilijk.

    Ik maak altijd een behoorlijke portie want niets is zo lekker als een bolognesesaus die je achteraf nog eens een keer opwarmt voor de lekkere honger.

    We snijden een groene selder, een prei, enkele worteltjes, twee grote uien en twee teentjes knoflook in kleine stukjes (brunoise) en laten dit aanfruiten in olijfolie en roeren het voortdurend om.

    We nemen ongeveer een kilo gemengd gehakt, braden het aan in een braadpan en maken het met een houten lepel helemaal los. Daarna mengen we het gehakt met de groenten en overgieten het met minimaal een liter gepelde tomaten concassé en een liter tomatensap. Voeg er één tot twee bouillonblokjes, wat basilicum, peper en een pakje parmezaanse kaas bij. Laat dit alles een uurtje op een zacht vuurtje sudderen. Proef van de saus en voeg er eventueel naar je eigen smaak wat suiker aan toe, dat geeft een natuurlijke smaak aan de tomaten.

    De saus na de kooktijd wat aandikken met aardappelzetmeel zorgt ervoor dat de ze zich goed smeuig aan de spaghettislierten hecht.

    Bij het opdienen strooi je over je bord liefst gemalen gruyèrekaas.

    Een tip: een beetje zure room maakt je saus nog lekkerder.

     

    Suggestie:     Visliefhebbers kunnen het gehakt vervangen door tonijn of door (diepgevroren) gemengde zeevruchten en een scheutje room.

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensmedaillon

    Varkensmedaillon


                                                    
     

    Winkelen:       1 varkensmignonette per persoon

                            Roomboter

                            Roquefortkaas

                            2 teentjes knoflook

                            Bosje kervel

      

    Koop per persoon een varkensmignonette. Snijd de mignonette in twee plakjes. Vul deze twee plakjes met een mengeling van roomboter, knoflook en Roquefortkaas en kervel. Maak de lapjes dicht met twee stokjes. Net voor het opdienen heel even bakken aan beide kanten in hete boter.

     

    Suggestie:     opdienen met witloof of bloemkool en gestoomde aardappeltjes

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (16 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Konijn met pruimen
    Konijn met pruimen

                             
                           
     
    Winkelen:       Heel konijn

                            Zout en peper

                            Gemalen komijn

                            3 uien

                            Pakje gedroogde pruimen

                           

    Laat een heel konijn door de slager in stukken snijden of koop een gesneden konijn in de supermarkt. Kruid het vlees met zout en peper, bak de stukken in boter tot ze licht bruin zijn. Haal het vlees uit de pot en laat het even rusten. Doe in de pot drie grote gesnipperde uien en bak deze tot ze beginnen te kleuren. Nu mag het vlees er weer bij en ook de helft van een pakje gedroogde pruimen. Doe er een snuifje gemalen komijn bij. Zet alles tot bijna onder water en laat drie kwartier stoven. De andere helft van het pakje pruimen mag er nu ook bij. Proef van de saus en doe er eventueel nog wat zout en peper bij. Laat nog 10 minuutjes stoven op een zacht vuurtje.

     

    Suggestie:     Opdienen met gekookte aardappelen of frieten.

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steack

    Weetjes over steak


                            
                     
    Iedereen kan wel een steak bakken maar niet iedereen kan hem lekker bakken. Natuurlijk moet het vlees van een goede kwaliteit zijn. Een filetpure kan heel mals zijn maar is niet echt smakelijk. Een entrecote is smakelijk maar tamelijk vast en soms wel eens taai. De meeste eten gewone steak waarvan de kwaliteit soms heel goed maar soms ook heel slecht is.

    Over het algemeen bak je een steak best niet te hard. Hij moet nog sappig zijn en op zijn minst roze of een beetje bloederig.

    Belangrijk is dat de steak gebakken wordt in echte boter. Eigenlijk is geen enkele andere vetstof geschikt om steak lekker te bakken.

    Wrijf het vlees een kwartiertje op voorhand in met een teentje knoflook en kruid de steak met versgemalen zwarte peper.

    Een steakpan heeft een dikke bodem zodat de warmte goed verdeeld wordt. Laat eerst de pan heet worden en doe er boter in. Als de boter begint te bruinen mag de steak er in. Bak snel aan beide zijden. Ervaren koks duwen met hun vinger of met een vork op de steak om te voelen hoe het vlees gebakken is. Pas wanneer de steak is dichtgeschroeid en er geen sappen meer uitvloeien gaan we er zout over strooien.

    Voor de minder ervaren kok hebben we de volgende raadgeving voor de baktijden.  

    Een minuut en dertig seconden aan één kant. Dan draai je de steak om en bak nog een minuut voor een zachtgebakken steak -  een minuut dertig voor een medium – twee minuten voor een goed doorbakken steak.

     

    Steak variaties


                                  .               
    Je kunt zo enorm uitgebreid variëren bij het bereiden van steak dat ik moeilijk alle bereidingen kan omschrijven. Ik noem hier dan ook slechts enkele suggesties. Zo heb je bijvoorbeeld:

    Steak met gebakken uien of knoflook – steak met pepersaus – steak met champignonroomsaus – steak met knoflookboter enz… enz…

     
     

    Steak met Oesterzwammen

     

                             

    Winkelen:       1 malse steak per persoon

                            3 tot 4 oesterzwammen per persoon

                            Zout en peper

     

    Een lekker en heel eenvoudig te bereiden gerecht. De steak kruiden met peper en zout en bakken in hete boter. Als het vlees gebakken is leg je de gewassen oesterzwammen in de pan kruid met peper en zout en laat ze enkele minuten zachtjes bakken. Dresseer ze over de steak bij het opdienen.

     

    Suggestie:     Een steak smaakt altijd het lekkerst bij Vlaamse frieten

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (27 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rijstpap met kip en gember
    Rijstpap met kip en gember

                            
                                                   

    Winkelen:       1 hele kip (kippenvleugels is eventueel ook goed)

                            Peper, zout

                            1 grote ui

                            4 teentjes knoflook

                            Stukje gemberwortel

                            100 gram kleefrijst

                            1 blokje kippenbouillon

                         

    Snijd een kip in kleine stukken, kruid met peper en zout en bak deze aan alle kanten lichtbruin en laat gaar worden.

    Bak een grote ui en 4 teentjes knoflook in olie en roer voortduren om. Let op dat alles licht geel tot bruin blijft. Snijd een stukje gemberwortel in heel kleine stukjes en doe dat bij de ui en de knoflook.

    Overgiet dit met een liter water en breng aan de kook. Doe er een blokje kippenbouillon bij en 100 gram kleefrijst. Laat garen en voeg er op het einde de stukken kip bij. Dit gerecht eet je best met lepel en vork.

     

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (9 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kipfilet met kokosmelk

    Kipfilet met kokosmelk


                             

    Winkelen:       1 kippenborstfilet per persoon

                            Zout, peper, nootmuskaat, kerriepoeder

                            Kippenbouillonblokje

    1 ui

                            1 appel

                            Honing

                            Blikje kokosmelk 500 cc

     

    Snijd per persoon een kippenborstfilet over de lengte in slierten. Kruid met een kippenmengeling en bak ze in de pan. Als de kip bijna gaar is haal je ze uit de pan. Doe wat olie in de pan en bak daarin een fijngesneden ui, een fijngesneden appel en een eetlepel kerriepoeder. Voeg er nog een eetlepel honing bij en een fijngeplet bouillonblokje. Schik de kip er bovenop, overgiet dit alles met een halve liter kokosmelk.

     

    Suggestie:     Opdienen met gekookte pandanrijst

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (14 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefileerde kippenbout

    Gefileerde kippenbout


                             

    Winkelen:       Onderboutjes (3 per persoon)

                             Kruiden (voor spare-ribs)

                             Olie


    We nemen onderboutjes omdat die gemakkelijk te fileren zijn. Maak overlangs een inkeping met een scherp mes en verwijder het been uit de boutjes (dat vraagt enige oefening). Je houdt een plat stuk vlees over (een soort steack) met aan een kant vlees en aan de andere kant vel (doe dat vel vooral niet weg). Kruid de boutjes minimaal een uur op voorhand met spare-ribs kruiden. Bak de boutjes in olie eerst aan de velkant tot deze krokant is. Daarna nog even aan de vleeskant. De boutjes zijn heerlijk en gelijken nauwelijks nog op kip. Je kunt ze eventueel opdienen met allerlei sausen.

    Mijn suggestie: sinaasappelsaus - kerriesaus

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kippenfilet met provencaalse saus
    Kippenborstfilet met Provençaalse saus


                          

    Winkelen:
           1 kippenborstfilet per persoon

                            Zout, peper, nootmuskaat

                            Provençaalse saus (zie recept)

     

    Snijd de kipfilet in hapklare stukken en kruid met peper, zout en nootmuskaat. Bak de kipfilets op een tamelijk hevig vuur terwijl je ze voortdurend omroert (nooit met een deksel laten gaar worden want dan worden ze droog en taai). Als ze gaar zijn even laten rusten en de Provençaalse saus klaarmaken (zie recept)

    De kipfilets op een bord schikken en dresseren met de saus.

     

    Suggestie:     gekookte aardappelen, frieten, aardappelkroketten

     


    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (28 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraden kippenvleugeltjes
    Gebraden kippenvleugeltjes


                           

    Winkelen:       5 kippenvleugeltjes per persoon

                            Zout, peper, nootmuskaat, kerriepoeder

                            Boter

                            1 ui

                            2 teentjes knoflook

                            1 appel

                            Room

     

    Natuurlijk kun je dit gerecht ook met kippenboutjes maken maar kippenvleugeltjes zijn bijzonder lekker en gemakkelijk klaar te maken in een gewone platte pan met deksel.

    Kruid de kippenvleugeltjes met zout, peper, nootmuskaat en wat kerriepoeder en laat dat een kwartiertje rusten. Neem een plastiek zak en doe er twee lepels bloem in. Doe de kippenvleugeltjes in de zak en rutsel dit alles goed doorheen zodat de bloem langs alle kanten aan het vlees plakt.

    Bak de vleugeltjes bruin in boter. Voeg er een fijngesneden ui, twee teentjes knoflook, een fijngesneden appeltje en een scheutje water bij. Laat dit alles een half uurtje sudderen. Proef of alles goed op smaak is en voeg er eventueel nog wat zout bij.

     

    Suggestie:     lekker met gekookte pandanrijst of met bami

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborst met sinaasappelsaus
    Eendenborst met sinaasappelsaus


     
    Winkelen:       2 sinaasappels
     
                            1 blokje kippenbouillon
                            Een klontje boter
                            Zout en peper
     
                            honing
     
     
     
    Het grootste werk zit hem eigenlijk in de bereiding van de saus.
     
    Als voorbereiding ga je een sinaasappel van de schil ontdoen. De harde delen van de sinaasappelpartjes verwijderen we snijden ze overlangs in twee zodat het sap vrijkomt. Eventueel kun je ook alleen versgeperst sap gebruiken.
     
    Gebruik 200 cc water, voeg daarbij een blokje kippenbouillon en breng aan de kook. Laat er twee eetlepels honing in smelten en doe er daarna de sinaasappelschijfjes en het sap bij. Even voor het opdienen roer je er nog een klontje boter doorheen zodat de saus lekker smeuïg wordt.
     
    Als garnering van de saus gebruiken we de zeste (buitenste van de oranje sinaasappelschil) en snijden dit in flinterdunne stripjes.
     
     
    Eendenborstfilet bakken duurt wel even. Gebruik bij voorkeur een koekenpan (dus zeker geen hoge kookpot met deksel)
    Kruid even op voorhand met zout en peper. Het lekkerst bak je een eendeborst in eigen vet, er hoeft dus geen extra vet in de pan. Bak eerst de zijde met het vetlaagje voor 7 minuten en daarna nog eens drie minuten de andere zijde. De baktijd kan variëren naar gelang de dikte van het vlees. Een lekkere eendenborst moet van binnen nog wat rosé van kleur zijn. Een beetje ondervinding is dus welkom.
    Laat minimaal 5 minuten rusten. Het vlees overdwars in dunne plakjes snijden en dresseren met de sinaasappelsaus.
     
     
    Tip:     dien op met  wortelpuree én spinaziepuree

    23-12-2012, 00:00 geschreven door Fons  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (30 Stemmen)
    Welkom op mijn blog!

    Over mijzelf
    Ik ben Fons Dehouwer
    Ik ben een man en woon in Turnhout (België) en mijn beroep is Voedingsconsulent.
    Ik ben geboren op 22/03/1947 en ben nu dus 70 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: Contact met mijn kinderen - praten - werken - schrijven - koken.
    Ik straal een natuurlijk vertrouwen uit en heb daardoor de bijzondere eigenschap mensen te kunnen motiveren en te overtu

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    kris
    www.bloggen.be/kris

    Archief per week
  • 07/09-13/09 2015
  • 24/12-30/12 2012
  • 17/12-23/12 2012
  • 10/12-16/12 2012
  • 03/12-09/12 2012
  • 26/11-02/12 2012
  • 05/11-11/11 2012

    Blog als favoriet !

    Laatste commentaren
  • pfizer viagra otc (VitaBon)
        op Warme geitenkaas met appeltjes
  • 20180102caihuali (20180102caihuali)
        op Nagerechten
  • Hertenvlees (ellen)
        op MEER RECEPTEN VOOR LEKKER KOKEN
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • Lekker (Haese)
        op Smoutebollen
  • lekker! (Gerd)
        op Spekpannenkoeken
  • Heerlijk recept (erik)
        op Smoutebollen
  • Heerlijk (Ramon )
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • heerlijk! (Hans van dalen)
        op Kruidig gegrild spek
  • appelbollen (jvbobm)
        op Nagerechten
  • fons dehouwer (jvbobm)
        op Smoutebollen
  • appelflensjes (jvbobm)
        op Appelflensjes - appelpannenkoek
  • Heerlijk (jvbobm)
        op Gefileerde kippenbout
  • Smoothie recepten (jvbobm)
        op Polakfilet picasso
  • Het ziet er heerlijk uit;) (Wat Eten We Vanavond?)
        op Polakfilet picasso
  • hi (vincent)
        op Polakfilet picasso
  • lekkere recepten (leonie)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Marco)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • zalig (eliza)
        op Zalm met rucola en eiernoedels
  • Eten (Denny)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Lekker (Myriam)
        op Scampi van de chef in roomsaus
  • Mooie jeugd!!! (Droomgeliefde)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • mmm... (catherine)
        op Vlaamse hutsepot
  • Hoi Fons (Seppe en Ann)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Heerlijk (Christina)
        op Tarte-tatin
  • lekker hoor... (Sjoerd Zomers)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Fijne recepten (Leo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Lekkere recepten (Dieter)
        op TOP 100 CULINAIR
  • hallo (gismo)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • Ga zo door! (Ellen)
        op Recepten uit mijn eigen keuken
  • recepten (sunny)
        op Recepten uit mijn eigen keuken

  • Mijn favorieten
  • Bloggen.be
  • Bereken uw BMI en dieet online
  • Herbalife Belgie
  • Herbalife Turnhout
  • Geld verdienen als distributeur


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!