Keukengeheim

Welkom op keukengeheim



Mijn favorieten
  • Culinair advies
  • Wijnadvies
  • Asian Food
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Inhoud blog
  • Signeersessie op de Boekenbeurs
  • Morgen signeren op de boekenbeurs
  • Zondag signeer ik op de Boekenbeurs in Antwerpen.
  • Het nieuwe Keukengeheim boek is nu te koop!
  • Culinaire Ambiance op Keukengeheim

    Archief per maand
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007


    Zoeken met Google



    Gratis Online Kookadvies op www.keukengeheim.com
    Koken moet Leuk zijn!
    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paling in 't groen op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor een echte Vlaamse klassieker.Je kan het verhaal van Gene Bervoets over paling in 't groen lezen op mijn website www.keukengeheim.com,je zal merken dat hij een fan van dit gerecht is.
    Het recept:

    800 gram schoongemaakte rivierpaling in grote stukken ( 4 centimeter ) - 4 sjalotjes - 100 gram verse spinazie - 100 gram zurkel - 50 gram gehakte peterselie - 50 gram gehakte kervel - 20 gram dragon gehakt - 20 gram citroenmelisse - 50 gram waterkers gehakt  - 10 gram gehakte salie - andere groene kruiden naar smaak - sap van 1 citroen - 30 gram boter - 2 deciliter witte wijn - 1 eierdooier - peper & zout .

    Smelt de boter in een kookpot op een zacht vuur ( gasstand 3 ) en doe er de gehakte sjalotten in , laat 4 min . stoven .

    Doe er de paling bij en zet het vuur hoger ( gasstand 6 ) en laat 3 min ; bakken , roer af en toe om ( voorzichtig ) .

    Doe er de witte wijn bij  , zet het vuur lager ( gasstand 4 ) en laat 10 min . stoven , niet laten koken anders word de paling taai !

    haal de paling uit de pot en zet even apart .

    laat de saus 1 min. inkoken , doe er peper & zout bij .

    Doe allle gehakte kruiden en de gehakte spinazie en zurkel in de saus , laat 2 min . trekken ( gasstand 2 ) .

    Doe het citroensap bij de saus en kruid met peper & zout , haal de pot van het vuur en roer de eierdooier onder de saus , doe de paling bij de saus en roer voorzichtig om .

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    07-03-2008, 07:51 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    06-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelen in zoutkorst op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Vandaag een recept voor aardappelen in zoutkorst.Heel eenvoudig te maken en een prima begeleider voor gebraden kip of een lekkere rundssteak.
    Je kan ze de aardappelen ook koud laten worden om een fantastische aardappelsla te maken
    Het recept:

    Voor 4 personen:
    1 kg aardappelen
    1,5 kg grof zeezout
    3-4 soeplepels bloem
    2 eiwitten
    1 dl water
     handvol groene kruiden: tijm, rozemarijn, bonenkruid

    Was de aardappelen en schil ze ,je kan ze ook in de schil laten. Was en plet de verse kruiden. Voeg bij het grof zeezout de bloem en de eiwitten. Meng goed en voeg indien nodig een beetje water toe. Doe er dan groene kruiden bij. Bedek de bodem van een vuurvaste schaal (terrine of cocotte) met de aardappelen en een dikke laag zout. Laat zo'n 35-45 minuten garen in een matig warme oven (180°C). Stort het zoutblok op een linnen doek. Breek de zoutkorst om de gare en geparfumeerde aardappelen eruit te halen. Veeg het zout er zorgvuldig af. Als de aardappelen nog niet geschild waren, kan je nu de schillen verwijderen.

    Je kan voor gratis culinair advies terecht op www.keukengeheim.com

    Veel kookplezier!

    Sam

    06-03-2008, 07:59 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    05-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vertel jouw culinair verhaal op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Mischien weten jullie het al(of niet natuurlijk).Binnenkort word www.keukengeheim.com helemaal vernieuwt.Het duurt allemaal wat langer dan voorzien,de laatste weken zijn we volop de techniek aan het testen.Natuurlijk hebben we nog veel fouten gevonden,daar wordt nu volop aan gewerkt.
    Er zal op de vernieuwde keukengeheim.com veel plaats zijn voor jullie verhalen.Als je een favoriet gerecht hebt,een fijne culinaire ervaring in binnen of buitenland hebt gehad, een mening hebt over de eetgewoonten in onze lage landen kan je vanaf nu een mail sturen!
    Alles wat met eten&drinken te maken heeft kan  je kwijt op Keukengeheim

    Niet verlegen zijn en gewoon doen!

    Stuur een mail naar xammax@telenet.be of ga even naar www.keukengeheim.com
    Je kan ook via deze blog een mail sturen
    Tot morgen en alvast bedankt!
    Sam

    05-03-2008, 08:02 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jouw verhaal op Keukengeheim!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Mischien weten jullie het al(of niet natuurlijk).Binnenkort word www.keukengeheim.com helemaal vernieuwt.Het duurt allemaal wat langer dan voorzien,de laatste weken zijn we volop de techniek aan het testen.Natuurlijk hebben we nog veel fouten gevonden,daar wordt nu volop aan gewerkt.
    Er zal op de vernieuwde keukengeheim.com veel plaats zijn voor jullie verhalen.Als je een favoriet gerecht hebt,een fijne culinaire ervaring in binnen of buitenland hebt gehad, een mening hebt over de eetgewoonten in onze lage landen kan je vanaf nu een mail sturen!
    Alles wat met eten&drinken te maken heeft kan  je kwijt op Keukengeheim

    Niet verlegen zijn en gewoon doen!

    Stuur een mail naar xammax@telenet.be of ga even naar www.keukengeheim.com
    Je kan ook via deze blog een mail sturen
    Tot morgen en alvast bedankt!
    Sam

    04-03-2008, 07:48 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    03-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mousse van Witte Chocolade op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor mousse van witte chocolade.Ik krijg op mijn website (www.keukengeheim.com) veel vragen over het bereiden van deze mousse,vandaar vandaag het juiste recept
    Witte chocolademousse

    400gr witte chocolade
    2 blaadjes gelatine
    4 eieren
    100gr suiker
    300gr room

    Bereiding:
    - Smelt de chocolade,liefst au bain marie of op een zeer laag vuur.De chocolade mag zeker niet te warm worden anders schift hij
    - Klop de eigelen op met 50gr suiker
    - Klop de room niet te stijf
    - Klop het eiwit met 50gr suiker
    - Smelt de gelatine in een weinig koud water
    - Doe eigeel bij de gesmolten chocolade en schep   onder elkaar
    - Doe dit mengsel bij de room en roer dit door de room   (voorzichtig, of de room schift)
    - Doe er de gelatine bij
    - Schep het eiwit eronder en stort in een vorm (niet   meer roeren)
    - Na 2 uur in de koelkast kan je de mousse met een lepel scheppen of spuiten met een spuitzak

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    03-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    02-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Chocoladetaart op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Koken wordt dikwijls te moeilijk gemaakt in TV programma's en in kookboeken:een uitspraak die ik dikwijls te horen krijgen. Eigenlijk vind ik dat de mensen gelijk hebben.Als chefkok vraag ik me dikwijls af of de kookliefhebbers iets aan al die programma's hebben waar chefs met truffels en kaviaar goochelen.Het gaat ook allemaal veel te snel(het” kijk mama ,zie wat ik kan” syndroom noem ik dat) en met ingredienten die je amper vindt.

    Hier moet ik een mea culpa slaan;in mijn jonge jaren heb ik me daar ook aan bezondigd.Wijsheid komt met de jaren,althans dat hoop ik .


    Deze rubriek wil koken een beetje makkelijker en leuker maken.Het is onzin dat je alleen met dure producten goed kan koken.Een goede stoofpot kan even lekker zijn als kreeft


    Ik zie er de zin niet van in om de kookliefhebber te overstelpen met recepten en technieken die thuis toch niet gemaakt kunnen worden.Gewoon omdat je de apparatuur niet hebt en zelfs als je ze zou hebben weet je niet wat je ermee moet doen.


    Het lijkt me dat eten vooral dient om te ontspannen en je voldaan te voelen.Denk maar aan de lange tafels die je in Italiaanse films en commercials ziet.Het is niet voor niets dat reclamemakers graag die sfeer in beeld brengen.


    Samen eten,praten en lachen,mooier is er niet!

    Als er als afsluiter een nagerecht met chocolade op tafel komt ben ik helemaal de koning te rijk.En zo kom ik bij het recept voor mijn favoriete chocoladetaart.Zeer eenvoudig en makkelijk te maken,succes verzekerd!


    Het mooie aan deze taart is dat je met de baktijden kunt varieren.


    Een langere baktijd zorgt voor een stevige taart,heb je graag dat de taart nog een beetje vloeiend is in het midden haal je ze gewoon 5 min.vroeger uit de oven.


    Wat heb je nodig:500 gram boter,600 gram donkere chocolade,10 eieren,180 gram zelfrijzende bloem,100 gr kristalsuiker,een springvorm van 28 of 30 cm diameter


    Eerst een paar belangrijke tips voor je aan de slag gaat:


    -ontvet de bol waar je het eiwit in opklopt eerst met alcoholazijn,zo krijg je steviger eiwit

    -als het eiwit half is opgeklopt doe er dan een eetlepel bloemsuiker bij en klop het verder op,ook weer voor de stevigheid

    -smelt eerst de boter en doe er dan de chocolade bij,zo heb je minder kans op verbrande chocolade.Verbrande chocolade doet de taart schiften en geeft er een wrange smaak aan.

    -verwarm de oven minimum een ½ uur voor


    De bereiding:


    smelt de boter eerst en doe er dan de chocolade bij,laat op een zeer laag(!) vuur smelten


    scheid de dooiers van het eiwit en klop het eiwit stijf,bewaar even in de koelkast


    klop de dooiers met de suiker zodat ze lichtgeel worden,dat bevordert de luchtigheid van de taart.

    Meng de chocolade&boter met de dooiers&suiker

    zeef de zelfrijzende bloem en doe het bij het mengel,goed roeren!

    roer nu voorzichtig het eiwit onder het chocolademengsel

    beboter de springvorm en stort het mengsel in de vorm

    zet de taart in een voorverwarmde oven van 140°C gedurende 75 min.

    Nu is de taart nog vochtig in het midden,als je ze steviger wil moet je ze gewoon wat langer in de oven laten.

    Zo makkelijk is het.

    Zo mensen,dat was het,tot volgende keer..

    Jullie kunnen alle dagen terecht op mijn website www.keukengeheim.com voor alle dringende en minder dringende culinaire vragen.Ik help jullie graag verder.

    Veel kookplezier!

    Sam Khaldi

    www.keukengeheim.com

    02-03-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    01-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cannelloni op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Zoals steeds op zaterdag een recept dat wat meer tijd kost.Ik ga er vanuit dat jullie in het weekeinde wat meer tijd hebben om rustig in de keuken te staan.
    Op mijn schaarse vrije dag kan ik er ontzettend van genieten om 's morgens boodschappen te doen en 's namiddags rustig te koken onder het genot van een goed glas wijn.
    Je kan de cannelloni ook invriezen voor later gebruik!
    Het recept:

    500 gr gemengd gehakt
    400 gr tomaten in stukjes
    70 gr tomatenpuree
    16-tal rolletjes cannelloni
    1 wortel
    1 rode paprika
    250 gr champignons
    1 teentje knoflook
    1 gesnipperde ui
    50 gr (vers) geraspte parmezaanse kaas
    olijfolie
    tabasco
    1 mespunt cayennepeper
    1 el oregano
    1 el marjolein
    peper, zout en nootmuskaat
    150 gr geraspte mozarella

    Ui en look stoven in de olijfolie. Gehakt bijvoegen en laten bakken; met een vork fijn prakken tot het helemaal los en korrelig gebakken is.
    Tomatenpuree en het blik tomaten toevoegen en roeren. Cayennepeper, tabasco, marjolein, oregano, peper, zout en nootmuskaat eveneens toevoegen en goed onderroeren. Op een zacht vuur de bereiding 15 min laten pruttelen.
    De saus aanlengen met +/- 3 dl water (de saus moet de consistentie hebben van een dikke soep; de niet-voorgekookte rolletjes cannelloni zullen nog vocht opnemen tijdens het bakken)
    De wortel, champignons en paprika klein snijden en +/- 10 min stoven in een weinig olijfolie; kruiden met peper en zout.
    Neem een ovenschotel en verdeel een 4-tal el gehaktsaus over de bodem. Vul de cannelloni met de gehaktsaus en leg de rolletjes naast elkaar in de schotel.
    Let erop dat er nog ¼ van de saus overblijft.
    Meng de gestoofde groenten onder de overgebleven saus en roer er ook de mozarella onder. Bedek de cannelloni met deze groenten-kaas mengeling en strijk glad. Verdeel de parmezaanse kaas over de schotel.
    Laat de schotel 40 min bakken in de voorverwarmde oven op 200°.

    Zo mensen,jullie kunnen terecht op www.keukengeheim.com voor verder kookadvies,volledig gratis.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    01-03-2008, 13:59 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (14 Stemmen)
    29-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fishcakes op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag een recept voor Fishcakes,dit is een Belgisch-Franse variant op de befaamde Oosterse viskoekjes.
    Je kan gerust wat experimenteren met kruiden en specerijen.Alleen moeten de basis-verhoudingen wel hetzelfde blijven.
    Je kan de vis-aardappel pasta gerust een dag op voorhand maken.
    Het recept:
    Elke vissoort doet het in dit recept uitstekend:kabeljauw, pollak,zeebaars, pladijs...

    Benodigdheden :

    - voor 4 personen -

    300 g wijtingfilets
    2 grote aardappelen
    1 ui
    1 wortel
    1 sjalot
    2 zure augurkjes
    1/2 eetlepel mosterd
    1/2 koffielepel verse fijngehakte dragon
    2 eetlepels bloem
    1 ei
    4 eetlepels paneermeel
    1 scheutje olijfolie, peper en zout

    Bereidingswijze : (15 + 40 minuten)

    1. Giet goed wat water in een pot. Voeg de ui en de geschilde wortel toe en laat 20 minuten koken. Leg de vis in het sop. Laat op een klein vuurtje sudderen gedurende een kwartier met het deksel op de pot. De vis mag eigenlijk niet echt koken, want dan wordt hij te droog. Schep met een schuimspaan de vis uit de pot. Laat uitlekken.
    2. Kook de aardappelen en snijd ze in stukjes. Doe ze in een kom en giet over de warme aardappelen een heerlijke scheut olijfolie. Hak een sjalot en de augurkjes heel fijn met een molentje.
    3. Zorg ervoor dat alle kleine graatjes uit de visfilets verdwenen zijn. Doe de vis, de sjalot, de augurken, de dragon en de mosterd bij de aardappelen. Kruid met peper en zout. Plet met een vork tot een mooie dikke puree is ontstaan. Laat afkoelen in de koelkast en vorm er met een lepel ronde vormpjes van.
    4. Draai elk vormpje eerst in bloem, daarna in losgeklopt eiwit en dan in het paneermeel. Bak de koekjes zachtjes in een pan met antikleeflaag en wat boter.
    5. Versier het geheel met citroen en platte peterselie.
    Ideaal als aperitiefhapje of op feestjes!
    Voor alle culinaire advies kunnen jullie terecht op www.keukengeheim.com
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    29-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    28-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Axel Daeseleire(akteur) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het culinaire verhaal van Axel Daeseleire,bekend van film en Tv.Alle verhalen en nog veel meer zijn te vinden op www.keukengeheim.com.Ook voor gratis kookadvies kan je daar terecht.

    Eerst en vooral moet ik beginnen met te zeggen dat ik een classic guy ben, Fusion, schuimpjes en monoculair zijn niet aan mij besteed,ik wil een goed en herkenbaar produkt op mijn bord.

    Als ik 1 gerecht moet noemen,god wat is dit moeilijk,er is zoveel lekkers,dus 1 gerecht is het dit,

    Noordzeetong gebakken (sole meuniere) met witte asperges uit volle grond, beurre blanc (blanke botersaus)en een frisgekookt patatje

    Mijn moeder en grootmoeder maakten dat dikwijls op vrijdag, zeer klassiek.

    Ik was onlangs in Dockscafé voor de eerste mosselen,maar op de kaart zag ik het gerecht uit mijn jeugd,van de mosselen was geen sprake meer!

    Waar ben ik nog altijd voor te vinden?

    Asperges uit volle grond in het seizoen of bij uitzonderlijke momenten

    Tarbot met kalfsjus,mijn broer had vroeger een restaurant waar het op de kaart stondt,vis met vleesjus,mmmm

    Een steak bij Ciro's of Pietrain,waar ze filet van grasbuikpony hebben, ik zie de paardenliefhebbers al hun wenkbrauwen fronsen

    Soepen!alledagen en met alle smaken,vooral de dikke maaltijdsoepen met veel groenten ( grootmoederssoep)

    Ik kook graag als ik tijd heb en een paar dagen geen opnames heb,De klassieke ajuinsoep maak ik dikwijls of bouillon met veel stukken kip

    Mijn spaghetti is vermaard bij mijn mannelijke vrienden, de saus is mijn geheim maar ik wil wel 1 ingredient verklappen,oesterzwammen met Chivas Regal geflambeerd,,de Chivas is geparfumeerd en laat zijn smaak achter in de oesterzwammen,dit geef ik trouwens ook altijd bij een lamskroontje.

    Voor mijn vrouwelijke companen geef ik meestal een papillote van zeeduivel met kruiden,dat is wat lichter, ik verwacht trouwens wel van mijn vriendinnen dat ze een goed stuk vlees kunnen smaken en niet vies zijn van een goed glas.,want ik wil mijn uitgebreide wijnkelder kunnen delen,dat geldt ook voor eten,tenslotte is sex ook leuker met twee.

    Mijn enige probleem nu is dat ik in mijn nieuwe huis geen gas heb,alleen maar een elektrisch fornuis en ik kan daar echt niet op koken,ellendig!

    Ik ben gepassioneerd door Bordeauxwijnen en minder door Bourgognes,daar is naar mijn smaak teveel aciditeit in aanwezig en ze zijn niet afgerond genoeg,vroeger schuimde ik alle wijnveilingen af.

    Voor een fles van 1969 ga ik tot 30 euro maar voor een fles van 1986 durf ik tot 100 euro bieden,bv een Lynch Bage of een L'Angelus.

    Een paar keer per jaar kom ik samen met mijn goede vrienden Michael Pas en Damiaan Deschrijver die dan altijd kookt,Damiaan is een uitstekend kok,de laatste keer hebben we een L'Angelus van 1982 gedronken.Hemels bij het Koberund van Damiaan!

    Onlangs heb ik nog een paar grote wijnen mogen drinken, een Richebourg van 1933 en een Pichon Longeville Baron van 1929, dat is echt iets voor de romantiekers die we zijn,geschiedenis in je glas!

    Er is één wijn die ik verfoei en dat is Beaujelais Nouveau, niet alleen om dat het net limonade is maar ook door al het gedoe er rond, gelukkig is dat de laatste jaren veel verminderd,wijn aanvoeren met een helicopter zaols ze vroeger deden is er niet meer bij.

    Om terug te komen op mijn favorieten, de Thaise keuken lust ik ook graag, waarschijnlijk ook weeral omdat het een uitgepuurde keuken is, in tegensteling tot de Zuid-Amerikaanse keuken waarin veel fruit en mais verwerkt wordt,verschrikkelijk,lauw fruit in je eten of de weeige smaak van mais!

    Waar ik ook van kan blijven eten zijn de dimsums van de echte Chinese restaurants in Chinatown in Antwerpen;

    Mijn favoriet menu ziet er zo uit,eerst een glas Champagne van een goed huis zoals Bollinger met Oesters, dat mag een dozijn zijn,dan een consommé of een halve kreeft,gevolgd door een mooi stuk vis of vlees,daarna een echte Dame Blanche,ik ben niet zo'n dessertman maar de Dame Blanche is meer een alibi om een goed glas Cahors te drinken

    Groeten

    Axel



    28-02-2008, 10:21 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    27-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Michael Pas op Keukengeheim
    Hallo mensen,
    Vandaag een tekst van Michael Pas,uitstekend acteur en fijne mens.Jullie kunnen op www.keukengeheim.com nog andere interessante verhalen lezen en zoals steeds ben ik paraat om jullie culinaire problemen te verhelpen
    Michael Pas vertelt:

    Man, wat heb ik lekker gegeten op het godeneiland Bali!

    Een jaar of tien geleden werd mij een geweldig geschenk in de schoot geworpen: ik kreeg een rol aangeboden in een serie voor de Indonesische televisie. De hoofdmoot van de opnames vond plaats op Bali, dus heb ik gedurende een kleine vier maanden ter plekke in een zalig huisje midden de rijstvelden gewoond. Nu is rijst niet alleen heerlijk op je bord; de rijstvelden zelf zijn een streling voor het oog. De spectaculaire terassen in de groene heuvels, waar de wolken worden weerspiegeld in het water van het rijstveld dat door de boer en zijn os wordt omgeploegd, is van het mooiste wat ik al gezien heb. Het is begrijpelijk dat rijst op Bali bijna heilig is. Zeg er dus niet zomaar rijst tegen rijst. Rijst op het veld heet padi, rijst in zakken heet beras en rijst op je bord heet nasi. Dat is natuurlijk de beste.

     

    Nasi goreng is gebakken rijst, en staat op het menu van zowat elke Chinees in Europa. Volledig ten onrechte, want ten eerste is het een honderd procent Indonesisch gerecht en ten tweede is het eigenlijk een ontbijtgerecht. Niets voor in een restaurant!

    Het zit zo : in de Indonesische keuken wordt niets weggegooid. ’s Morgens eten ze wat over is van de avond ervoor; in de wok wordt samen met ui en knoflook de gekookte rijst van de vorige dag opgebakken met wat er nog in de frigo zit, dat kunnen garnalen of kip of vlees zijn, er mag ook een ei bij. Zo simpel is nasi goreng. Onmisbaar erbij is huisgemaakte hete sambal. Dit was gedurende vier maanden mijn ontbijt om zes uur ’s morgens. Zalig !De porties sambal die ik daarbij aankon werden ook stelselmatig groter. Een beetje wennen in het begin, maar je wordt er wel wakker van.

     

    Maar de echte heerlijkheden kwamen ’s middags bij de lunch op de set: gado-gado, inktvis in eigen zwart, kipsaté, stoofvlees met wonderbaarlijke kruiden, gedroogde vis en garnalen, tofu en tempé in heerlijke sausen en marinades.Dat alles met grote hoeveelheden perfect gestoomde witte rijst. (nasi putih) Stel u dat voor, vrienden, elke dag een rijsttafel-buffet a volonté! En dan ’s avonds iets gaan snacken in de talrijke warungs of eetstalletjes waar de vlammen vervaarlijk hoog langs de wok likken....

     

    Is het raar dat ik af en toe heimwee krijg naar Indonesië en Bali? Volgt nu een geheime tip : om de volkse sfeer van het echt Indonesische eten nog eens te ervaren, ga ik niet naar een sjieke Indonesiër , maar wel naar de piepkleine warung “Ayam Goreng” in de Statiestraat, vlak bij het Centraal Station Ik ga er meestal ’s middags voor een heerlijke maaltijdsoep (soto ayam) of wat kippensatés. Goedkoop en écht Indonesisch! Heerlijk!

     

    Selamat makan (smakelijk!)

     

    Michaël Pas


    27-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (12 Stemmen)
    26-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Waes(Tragger Hippy) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen,
    Op mijn website www.keukengeheim.com staan er regelmatig verhalen van bekende mensen over hun favoriete gerecht.Vandaag het verhaal van Tom Waes bekend van TV en een oude vriend van mij.


    Lievelingsgerecht:

    Toen mijn grootvader stierf, stierf mijn lievelingsgerecht een even zachte dood.

    Mijn beide ouders werkten heel de week keihard en mijn grootouders stonden op woensdagmiddag telkens aan de schoolpoort om mij en mijn broer op te halen.

    Mijn grootvader was tijdens de tweede wereldoorlog kapitein geweest in het Belgisch Leger. Drie dagen had hij gevochten om vervolgens krijgsgevangene te worden van de Duitsers. Vijf jaar bracht hij door in een kamp hoog in Rusland.

    Zijn strepen als kapitein brachten hem daar weinig op maar zijn liefde voor koken daarentegen kwam handig van pas.

    Gedurende vijf jaar kookte hij voor het komplete Belgische garnizoen. Alles passeerde de revue. De weinige aardappelen en halfrotte groenten die de Duitsers dagelijks binnengooiden werden aangevuld met een occasioneel gevangen kat, rat of een verdwaalde duif die een rustlanding maakte in het krijgsgevangenkamp.

    Soldaten die met mijn grootvader vochten, roemden hem om zijn ‘Konijn met pruimen’ wat hij af en toe serveerde . “Ach Tom” ; zei hij ooit “Het was eigenlijk kat met pruimen maar dat hebben ze nooit geweten !”

    Nodeloos te zeggen dus dat de gerechten die mijn grootvader voor mij en mijn broer maakte eenvoudige, eerlijke gerechten waren. Geen kat maar een heerlijk gerecht :

    Américain Préparé met zelfgemaakte frietjes ...

    De manier waarop hij voor ons vers vlees door de molen draaide om er dan met zelfgemaakte mayonaise, tierenteyn mosterd, worchestersaus, sjalotjes, peper, zout en augurkjes een eigengemaakte prépare van te maken , is nooit meer geëvenaard. De met de hand gesneden frietjes die zorgvuldig voorgebakken klaarlagen op een handdoek, maakten van dit gerecht alleen maar een onvergetelijke ervaring waarop ik dikwijls terugdenk. Nooit meer geproefd. Nooit meer gegeten.

    Américain Préparé met zelfgemaakte frietjes stierven lang geleden een zachte dood.

    Groetjes,

    Tom Waes

    26-02-2008, 07:15 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    25-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tom Barman(dEUS) op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het verhaal van Tom Barman over de ovenschotel van zijn moeder,dit staat ook op mijn website(www.keukengeheim.com) waar ik de hele dag online ben om jullie gratis culinair advies te verstrekken.

    TOM BARMAN VERTELT:

    Ik heb nog nooit van mijn leven gekookt maar ik denk dat ik het goed zou kunnen.

    Een boude uitspraak, ik weet het, want ik kan het zelfs niet bewijzen.

    Want ik kook nooit.

    Mijn crocque monsieur is vrij bekend hier in de stationsbuurt, een uitstekende versier-truk ook, maar om dat nu koken ten noemen? Nee, de enige kunde die daarbij komt kijken is het dichthouden van de klep van mijn 24-jaar oude Tefal Croque-machien. Ik ben dat grendeltje namelijk kwijt en om de croque goed bruin te krijgen moet je wel degelijk genoeg druk op het deksel uitoefenen. Hebben hier voor in het verleden gediend:

    1. Een doos vol oude cd’s met daarop een vaas.

    2. Een metalen vuilbak.

    3. De Dikke Vandaele (delen A-J en I-R volstaan)

    4. Een pan met daarin uiteenlopende, eerder zware objecten.

     

    Ja ik heb een pan maar die gebruik ik dus enkel als gewicht.

    Of om een zacht gekookt eitje te bereiden.

    Van mijn moeder geleerd.

    Zij is één van die op de zenuwen werkende mensen die het minst graag dòen wat ze het beste kùnnen. Haar houding tegenover haar fenomale kooktalent is van een ongebreidelde nonchalantie: ze kookt NIET graag. Ze verfoeit het, kijkt er op neer, verwaarloost het en gaat liever op restaurant. Als ze het toch nog eens doet dan gaat het telkens gepaard met een gesteun en een gezucht van heb je me daar, om vervolgens de goddelijkste bereiding naar de tafel te SMIJTEN.

    Ik overdrijf een beetje, maar mijn moeder ook.

    Zij is de Kim Clijsters van de keuken: er zijn voor haar , net zoals voor Kim, belangrijkere dingen in het leven.

     

    Eén van haar meesterwerken,( haar eigen US-Open), ik heb haar er net over gebeld, het heeft geen naam, is het volgende:

    Untitled # 1: Rauwe witloof

    Rauwe gesneden aardappelen

    Stukjes hesp

    Room

    Dit in 4 lagen in een bakpan.

    Een uur in de oven.

    De hemel.

     

    Een tijdje geleden was het weer zover maar er scheelde iets aan. De aardapelen waren nog te hard. Iets met de oven.

    Ik zeg:” Damn, moeder, ge kunt het niet meer. Ge zijt het kwijt”

    “Eindelijk.” Antwoordde ze.

     

    Het was maar een dipje. Een hoogtepunt qua laagtepunt. Een off-day in een smetteloze doch ongewilde carièrre.

    Diezelfde avond zijn we nog op restaurant gegaan.

    Ik ga heel graag op restaurant al besef ik dat dat hetzelfde klinkt als iemand zonder rijbewijs die heel graag met de trein reist: Ik heb niet veel keuze.

    Nu ik het over treinen heb, we hebben op onze laatste tournee gedineerd op de –Express-trein tussen Moskou en St-Petersburg. Pannekoeken met caviar of wat dacht u. De obers waren de max al was het maar voor hun overontwikkeld evenwichtsgevoel.

    Er zijn verschillende dingen waar ik me op restaurant ontzettend aan kan storen:

    1. Zogeheten ‘lounge-muziek’

    2. De geur van parfum

    3. Te weinig/te veel pauze tussen voor -en hoofdgerecht.

    4. Aubergines

     

    Ook patserige, lange namen van gerechten nemen al mijn enthousiasme vroegtijdig weg. Onlaatst was iemand een kwartier bezig met het opsommen van de suggesties.

    Net zoals ‘Fusion’ in de muziek zowat de afschuwelijkste stroming is, heb ik ook geen nood aan Jazz-Rock op mijn bord. Doe gewoon gewoon. Ik doe thuis ook geen mozzarella bij m’n cornflakes, hoor
     

    Mijn favoriete restaurant in Antwerpen hou ik voor mezelf.

    Zoek het zelf maar uit.

    Groet

    Tom


    25-02-2008, 08:19 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (13 Stemmen)
    24-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfsvlees met Mosterd op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag gewoon een receptje dat je makkelijk op zondag kan maken,ik heb weinig tijd omdat ik moet werken(het leven van een kok nietwaar:o)
    3 eetl bloem
    zout en cayennepeper
    250 gr kalfsoesters of lapjes
    1 eetl olie
    15 gr boter
    3 sjalotten, kleingesneden
    0,5 dl droge witte wijn
    1/8 l slagroom
    2 eetl scherpe mosterd
    2 eetl verse basilicum, fijngesneden
    Roer in een kommetje de bloem, het zout en de cayennepeper door elkaar.
    Leg de kalfsoesters tussen stukken plastic folie en klop ze zo plat mogelijk (of vraag dat de slager). Snijd het vlees in reepjes. Haal de vlees door het bloemmengsel en klop het overtollige er weer af.
    Verhit de wok tot hij zeer heet is en voeg de olie en boter toe.
    Roerbak de reepjes kalfsvlees in 2-3 minuten rondom goudbruin. Haal het vlees uit de wok.
    Roerbak de sjalotten 2-3 minuten in de rest van het bakvet. Schenk de wijn erbij, roer de aanbaksels los en breng alles aan de kook. Roer de room erdoor en laat opnieuw aan de kook komen. Kook 1 minuut door. Roer de mosterd erdoor en de basilicum of dille. Doe de vleesreepjes in de saus en warm snel op. Schep ze op twee borden en garneer met nog wat basilicum.

    Serveer met pasta of gebakken aardappels en gemengde sla.

    Je kan ook varkensvlees of kip gebruiken

    Voor gratis culinair advies kan je alle dagen terecht op www.keukengeheim.com

    Veel kookplezier en een pretttige zondag!

    Sam

    www.keukengeheim.com



    24-02-2008, 08:18 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    23-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Risotto op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Ik krijg op mijn website (www.keukengeheim.com) veel vragen over het bereiden van risotto.Eigenlijk is risotto een eenvoudig gerecht maar juist omdat het eenvoudig is moet je er speciale aandacht aan besteden.
    Hier wat meer info en een recept

    Basisrecept voor risotto:4 pers.

    Breng ong. 1,5 l kippen of groentenbouillon aan de kook.Stoof een gehakte ui in een pot of een pan met hoge boord met 2 eetlepels boter.Doe er 400 gram risottorijst bij en laat een paar minuten bakken.Roer af en toe om,de rijst mag zeker niet bruin worden!

    Voeg 1,25 deciliter witte wijn toe en laat op een hoog vuur verdampen; nu even niet roeren, zet het vuur lager. Doe in ongeveer 18 min, pollelepel per pollepel de bouilon erbij. Roer voorzichtig en gun de rijst de tijd om de bouillon te absorberen, de rijst moet vochtig maar Al Dente ( beetgaar) zijn, als de rijst klaar is roer je er enkele eetlepels geraspte parmezaan door, kruiden naar smaak;

    Bij deze basisrisotto kan je vis, vlees, groenten, zeevruchten en kruiden toevoegen

    Arborio is de meest voorkomende rijst voor risotto, daar zijn verschillende classificaties voor:comune - semifino - fino en superfino. Een andere bekende rijst is Carnaroli

    Risotto met Groene Asperges

    1 bussel groene asperges
    3/4 liter kippenbouillon of water met bouillonblokjes
    2 sjalotjes
    1 teentje knoflook
    4 eetlepels olijfolie
    300 gr risottorijst
    1 1/2 dl droge witte wijn
    1 1/2 dl slagroom
    4 takjes peterselie

    Parmezaan of Pecorino

    Snij de harde eindstukjes van de asperges.
    Snij de asperges in stukjes van 4 cm en kook die in de bouillon in
    ± 7 minuten beetgaar.
    Neem ze uit de bouillon en leg ze even in een kom.
    Snipper de sjalotjes en fruit ze zachtjes met de gehakte knoflook in
    de olie in een pan met hoge boord
    Voeg de rijst toe en roer  tot de rijst glazig is.
    Voeg de wijn toe en roer regelmatig om, zodat de rijst al het vocht kan
    opnemen.
    Voeg dan bij beetje en af en toe roerend de bouillon toe, zodat de rijst
    het vocht opneemt (dit duurt in totaal ± 20 minuten).
    Voeg na ± 15 minuten de aspergestukjes toe.
    Voeg op het laatst de room toe en roer er de gehakte peterselie door.

    Bestrooi met veel kaas

    Als jullie vragen hebben over dit of en ander recept ga dan even naar www.keukengeheim.com,daar geef ik gratis culinair advies

    Veel kookplezier!

    Sam

                     

    23-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    22-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steak Gorgonzola op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Vandaag nog een snel en makkelijk recept.De Gorgonzola-boter kan je op voorhand maken en in de diepvries bewaren.
    Zoals jullie ondertussen wel weten probeer ik alle dagen tijdens de week een recept te plaatsen dat niet meer dan een 1/2 uur bereidingstijd kost.
    Er is geen enkele reden waarom je slecht zou moeten eten ,zelfs als je weinig tijd hebt.
    Het recept:
    50 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
    50 g blauwschimmelkaas in kleine stukjes (v.b. gorgonzola)
    25 g walnoten, fijngehakt
    2 el fijngehakte verse peterselie
    zeezout (fleur de sel) of versgemalen zwarte peper

    4 steaks (4 x 200g)

    jonge bladspinazie of gemengde sla

    Bereiding

    Roer de boter met de blauwe kaas, de walnoten en de peterselie goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Vorm er een dikke rol van en leg die (in folie gewikkeld) in de koelkast voor tenminste 30 minuten.

    Bestrooi de steaks met peper en bak ze naar voorkeur (3-tal min voor saignant, 4-5 minuten voor a point, 5-6 minuten voor bien-cuit). Na het bakken pas het zout gebruiken!

    Snij de boterrol in 8 plakken en leg 2 plakjes op elke steak. Wikkel de steaks losjes in aluminiumfolie en laat ze 4 minuten rusten.
    Serveer met pasta,gebakken aardappelen of frietjes

    Voor gratis culinair advies kan je terecht op www.keukengeheim.com
    Veel kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com


    22-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    21-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitello al Vino Bianco op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Dag mensen,
    Vandaag een receptje voor kalflapjes met witte wijn.Ook weer een favoriet van mij als ik wat weinig tijd heb en toch iets lekkers op tafel wil zetten voor mijn gezin.
    Je kan dit met frietjes en sla geven.Of met pasta en brocoli, waar je maar zin in hebt.

    Het recept voor 2 personen:

    2 grote kalfslapjes van ongeveer 200 gram - 2 deciliter witte wijn - 2 fijn gehakte lookteentjes - peper & zout - 10 gram boter - parmezaan - 1 eetlepel gehakte peterselie

    Zet een pan op het vuur ( gasstand 6 ) met wat olijfolie .

    Leg na 2 min ; de kalfslapjes in de pan gedurende 1 min .

    Draai de kalfslapjes  om en doe er de witte wijn en look bij .

    Zet het vuur lager ( gasstand 4 ) en laat 3 min ; pruttelen .

    Doe er de boter bij en kruid af met peper & zout .

    Buon appetito

    Als je nog culinaire vragen of problemen hebt surf dan even naar www.keukengeheim.com,daar krijg je gratis advies.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com


    21-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    20-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasta Gamba & Citroen op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag nog een pasta-recept,je kan dit gerecht ook met scampi maken.Grote gamba's zijn nogal duur.Als je scampi gebruikt moet je de grote gebruiken,16/20 is de ideale maat.Dat wil zeggen dat er 16 a 20 stuks in een kilo gaan.
    Ook belangrijk in dit recept is de zeste van citroen,zeste wil zeggen 'geraspte citroenschil'.Heel belangrijk!
    Jullie kunnen altijd terecht voor verder kookadvies op www.keukengeheim.com
    Het recept:

    pasta naar keuze (100g per persoon)
    4 eieren
    1 250 ml room(40 ° vet)
    1 zakje geraspte kaas (grada padano, parmezaanse of oude kaas)
    bos peterselie
    citroen (of limoen)
    gamba's (zoveel als je wil! maar ongeveer 5 per persoon is ok.)
    olie
    knoflook

    Bereiding:

    Doe de room, 1/4 zakje kaas en de eieren in een kom en roer dit goed door.

    Knip de blaadjes van de peterselie fijn en doe 1/4 hiervan door het eiermengsel.

    Rasp een deel van de citroenschil en doe dit door het mengsel, snij de citroen nu doormidden en pers deze boven het mengsel uit. Voeg naar smaak peper en zout toe. Dit kun je ook aan het einde, bij het serveren doen.

    Kook de pasta, bak de gamba's een paar minuten in de olie met uitgeperste knoflook en een beetje peterselie (je kan hier ook een rode peper doorheen doen) in een grote pan of wok zet het vuur laag, haal de gamba's uit de olie en houd ze warm.

    Giet de pasta af en roer deze door de overgebleven olie, waar je net de gamba's uit hebt gehaald. zorg dat de pasta goed heet is, en doe het vuur uit.

    Giet nu voorzichtig het goed geroerde eiermengsel over de pasta en roer dit goed door. Zorg dat het ei niet stolt want dan krijg je pasta met omelet!

    Serveer direct en garneer met de gamba's bovenop de pasta.

    Geef de overgebleven peterselie en kaas erbij zodat iedereen zelf kan doseren.

    Tot morgen en veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

     

    20-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    19-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Arrabiata op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag het recept voor een favoriete pasta van mij.Snel,makkelijk en zeer lekker.
    Ik vind dit een ideale saus als je weinig tijd hebt en toch geen fastfood wil eten.Je kan het zo pikant maken als je zelf wil.
    Het recept:
    200 gram Pancetta (italiaans spek ) of gerookt spek - 1 blik gepelde tomaten (400 gram ) of 5 heel rijpe tomaten - 1 ui - olijfolie - 1 chilipeper - peper & zout - 250 gram goede spaghetti - parmezaan

    Zet een kookpot met 2 liter water op het vuur en breng aan de kook met een theelepel zout .

    Als het water kookt doe er dan de spaghetti in ( kooktijd staat op de verpakking )

    Zet een pan met hoge boord op het vuur en giet er wat olijfolie in .

    Doe er de fijn gehakte ui,de fijngesneden chilipeper en de in dobbelsteentjes gesneden Pancetta of spek in .

    Zet het vuur op gasstand 7 en laat 3 min . goed bakken , roer regelmatig om .

    Doe er de aan stukken gesneden tomaten bij , kruid met peper & zout .

    Zet het vuur lager ( gasstand 4 ) en laat 6 min . pruttelen .

    Je pasta moet nu gaar zijn ,giet in een zift en laat even uitlekken .

    Doe de pasta in de pan met saus en roer goed om .

    Buon appetito

    Voor gratis culinair advies kan je terecht op www.keukengeheim.com,stel je vraag en je krijgt een antwoord via mail gestuurd.

    Veel kookplezier!

    www.keukengeheim.com

    19-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    18-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Interview met het Nieuwsblad over Keukengeheim
    Hallo mensen,
    Het is weer maandag,bij mij wil dat zeggen:vergaderdag!
    Vandaar plaats ik vandaag een interview dat een tijdje geleden verschenen is in het Nieuwsblad.(http://www.nieuwsblad.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GTO1G4OFL)
    ---------------------------------------------------------------
    Het interview met André Peeters

    Er bestaan geen domme vragen in de keuken'
    Kok Sam Khaldi lost alle culinaire problemen online op

    Het overkomt iedereen wel eens: je verdwaalt in een recept, je weet niet meer weet hoe het verder moet. Als je nog een beetje tijd hebt, kun je Sam Khaldi (48) online om raad vragen. Hij antwoordt binnen de drie uur, gratis. André Peeters,

    Plaza weet hoeveel kookvragen er opduiken. Daarvoor bestaat al jaren onze rubriek Keukenhulp. Omdat die met vragen wordt overstelpt, moet je bij ons wel enkele weken op een antwoord wachten. Sam Khaldi lost je probleem direct op. Zijn website heet keukengeheim.com . Niet omdat hij dingen geheim wil houden, wel omdat hij na 32 jaar in de stiel alle geheimen met iedereen wil delen.

    Mag ik om het even wat vragen?

    Sam Khaldi : 'Er bestaan geen domme vragen in de keuken. Het ergert mij dat sommige koks mensen uitlachen omdat die geen steak kunnen bakken, terwijl 80 procent van de koks zelf geen steak kan bakken.'

    Wie is Sam Khaldi?

    'Ik ben een echte Antwerpenaar. Ik heb vooral leren koken bij Jan Buytaert in De Bellefleur in Kapellen. Nadien heb ik in binnen- en buitenland gewerkt, in kleine en grote restaurants.'

    Waarom heb je de stap gezet van de keuken naar de computer?

    'Al jarenlang vragen vrienden en kennissen mij hoe ze een gerecht moeten maken. Zowat vijf jaar geleden ben ik dan een internaut geworden. Op dat vlak was ik een analfabeet. Ik kon niet eens een e-mail versturen. Nu ben ik verzot op computers en op eten en drinken. Toen kwam heel vaag het idee op om via het internet iets te gaan doen met vragen en antwoorden. Ik was ervan overtuigd dat er in de wereld wel aardig wat van die sites zouden bestaan maar ik heb er geen gevonden. Koks zijn weinig met computers bezig.'

    Heb je al op alle vragen kunnen antwoorden?

    'Tot nu wel. Soms zoek ik iets op en de Larousse Gastronomique staat nooit ver weg. Ik verwijs mensen ook wel eens naar de correcte informatie, bijvoorbeeld als ze vragen hoe een pacojet functioneert. Nu pas weet ik hoeveel ik weet. Zo kreeg ik een vraag van een ex-koloniaal naar een gerecht dat hij in Congo voor de jaren zestig had gegeten. Ik dacht direct aan een omelette soufflé en het was nog juist ook. Dankbare mens!'

    Als je binnen de drie uur wil antwoorden, moet je altijd bereikbaar zijn. Heb je daar de tijd voor?

    'Ik geef antwoorden van 8 uur 's morgens tot 10 uur 's avonds. Ik neem mijn laptop overal mee, binnenkort naar het Jazzfestival Middelheim. Ik heb het enorme voordeel dat ik maar vier uur slaap nodig heb. Dat is me vroeger goed van pas gekomen toen ik op Radio Stad en Radio Centraal programma's presenteerde of in groepjes saxofoon speelde. Het is toch fantastisch: om 1 uur ga ik slapen en om 5 uur sta ik op. Eerst werk ik de website bij, dan ga ik met de fiets boodschappen doen. Als de helft van de stad nog niet wakker is, ga ik naar de bakker, naar de slager. Dan voel ik mij een gelukkig man.'

    Waarom staat er boven je website dat je tegendraads wil zijn?

    'Ik wil niet alle trends volgen. Ik heb niets tegen schuimpjes en espuma's maar ik kan me niet voorstellen dat Sonja van de krantenwinkel daar behoefte aan heeft. Als de culinaire wereld die richting uitgaat, dan sla ik graag een andere richting in. Er zijn al genoeg sites over de hoge gastronomie. Ik ben zeer democratisch ingesteld. Mijn site is gemaakt voor mensen van 7 tot 77 jaar en ik meen dat. Het gaat over de gewone keuken thuis.'

    'Ik wilde rustig beginnen, zien wat de mensen vragen. Misschien heb ik een serieus risico genomen, maar zo ben ik. Als mensen mij zeggen dat ik zot ben, zeg ik: banzai . Tegen einde augustus komen er op de website filmpjes die technieken tonen, bijvoorbeeld hoe je peterselie snijdt. Vanaf september ga ik kookworkshops organiseren met basistechnieken: tomaat pellen, ui fijnsnijden, basissausen maken. Stilaan komen er op de website ook advertenties. Zo bouw ik een nieuwe loopbaan op.'

    Heb je nog plannen buiten de website?

    'Er zouden vanaf volgend voorjaar acht boekjes komen, een soort schriftjes met tips en trucs in de keuken. Er is ook sprake van een kookprogramma op tv.'

    Voor je het weet ben je misschien wel een BV?

    'Ik doe graag een tv-programma maar laat het BV-schap aan mij voorbijgaan. Ik wil vragen beantwoorden over eten en drinken maar niet over wat ik van Kate Ryan vind. Dan antwoord ik: gewoon niets . Ik ga geen onzin vertellen. Ik ben een kok, geen mediafiguur. Ik ga de trendy gast niet uithangen.'
    Sam
    www.keukengeheim.com




    18-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    17-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kebab op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Het is zondag, daarom een recept dat niet veel werk vraagt met ingredienten die je ook op zondag in jouw buurt vind.De befaamde kebab.

    Zeer makkelijk maar door de kruiden word kebab toch wat speciaal.

    Ik kan me voorstellen dat jullie op zondag niet te lang in de keuken willen staan,dit is er ideaal voor.

    Als je kinderen hebt zet ze dan mee aan het werk.Ze doen niets liever dan vlees op stokjes steken.

    Als jullie vragen moesten hebben over dit of een ander recept ben ik de hele dag online op www.keukengeheim.com.

    Het recept:

    700 g mager lamsvlees of kalfsvlees,( niet gekruid ) 2 uien, 1 bosje peterselie, 1 bosje verse koriander, l theelepel zout, l theelepel paprikapoeder, l theelepel versgemalen peper, 4 eetl.olijfolie of maisolie, olie om in te bakken. satéstokjes


      Snij het vlees in blokjes van 2 cm.

      Snipper de ui. Hak het peterselieblad en het korianderblad fijn.

      Meng het vlees met de ui, de peterselie, de koriander, het paprikapoeder, wat zout en peper en de olijfolie en laat het minstens 1 uur marineren.

      Rijg iedere keer een paar stukjes vlees aan de metalen spiesjes of houten satéstokjes. (Leg satéstokjes een poosje in water om verbranden van de stokjes te voorkomen.)

      Verhit de koekenpan op een warmtebron (hoge stand) en smeer de pan in met wat olie. Schroei de spiesjes aan alle kanten goed dicht en bak ze gaar en goudbruin. Of rooster de spiesjes op de barbecue of onder een gril.

      Smakelijk en een prettige zondag!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    17-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Sam Khaldi
    Ik ben een man en woon in Antwerpen (Belgie) en mijn beroep is chef-kok/webmaster www.keukengeheim.com.
    Ik ben geboren op 05/03/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken nog steeds,internet,lezen,reizen,mijn dochters.
    Na 32 jaar als kok nog alle dagen gedreven met eten bezig

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • keukengeheim
  • kurkdroog
  • wok&tandoor
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance


  • Zoeken in blog



    View Sam Khaldi's profile on LinkedIn


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs