Keukengeheim

Welkom op keukengeheim



Mijn favorieten
  • Culinair advies
  • Wijnadvies
  • Asian Food
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance

  • Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

    Inhoud blog
  • Signeersessie op de Boekenbeurs
  • Morgen signeren op de boekenbeurs
  • Zondag signeer ik op de Boekenbeurs in Antwerpen.
  • Het nieuwe Keukengeheim boek is nu te koop!
  • Culinaire Ambiance op Keukengeheim

    Archief per maand
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007


    Zoeken met Google



    Gratis Online Kookadvies op www.keukengeheim.com
    Koken moet Leuk zijn!
    12-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eendenborst met Honing op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Vandaag het recept voor eendenborst met honing

    Vroeger was eendenborst iets voor de welstellenden maar tegenwoordig vind je dat in alle supermarkten.en betaalbaar.

    Ik maak thuis regelmatig een eendenborst klaar en verander regelmatig de garnituren.Soms is het zoet soms pittig.Dat is het mooie aan eend,je kan er alle kanten mee uit.


    Als je culinaire vragen hebt surf dan even naar mijn website www.keukengeheim.com waar je gratis antwoorden krijgt voor alle kookproblemen.


    Het recept:

    2 grote eendenborsten (elk circa 225 g), zonder bot
    1 theel donkere sojasaus
    2 eetl honing
    1 theel knoflookazijn
    3 teentjes knoflook, geperst
    1 theel steranijspoeder
    2 theel maïzena(maiszetmeel)
    2 theel water


    Vermeng de sojasaus, de honing, de azijn, het knoflook en het steranijspoeder. Maak dan een papje van de maïzena en het water en roer dit door het net gemaakte sojamengsel. Leg vervolgens de eend in een ovenschaal en bestrijk de eend met de marinade. Dek dan de schaal af en laat de eend minstens 2 uur marineren.
    Haal uiteindelijk de eend uit de marinade en bak de eend 20-25 minuten in een voorverwarmde oven op 220°C. Bestrijk de eend ondertussen steeds met de marianade. Leg als de een gaar is, de eend ongeveer 3-4 minuten onder de gril, tot de bovenkant gekarameliseerd is. Laat het vlees 10 minuten rusten op een bord,leg er een ander bord over.Snijd het eendenvlees in dunne plakjes


    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com




    12-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (11 Stemmen)
    11-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Saltimbocca op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,

    Wegens weinig tijd vandaag gewoon het recept voor Saltimboca.

    4 dunne kalfslapjes - 4 sneetjes parmaham - 4 blaadjes verse salie - 2 deciliter witte wijn - 1 teentje fijn gesneden look - 10 gram boter - peper & zout

    Leg de kalfslapjes open op je snijplank .

    Leg op elk lapje een sneetje parmaham en een blaadje salie en vouw ze dicht .

    Steek een tandenstoker door  elk pakje .

    Zet een pan op het vuur ( gasstand 6 ) met een beetje olijfolie .

    Leg na 1 min. de kalfslapjes in de pan , laat 2 min . bakken .

    Zet het vuur lager ( gasstand 4 ) en draai de lapjes om .

    Giet de witte wijn in de pan , doe er de fijn gehakte look bij .

    Laat 2 minuten inkoken en doe er dan de boter bij .

    Draai een paar keer met de pan zodanig dat de boter goed vermengt is met de witte wijn

    Buon appetito

    Sam

    www.keukengeheim.com


    11-02-2008, 08:03 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
    10-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer tips van Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer tips van Keukengeheim Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen Foodliefhebbers,

    Vandaag gaan we gewoon voort met nuttige tips en veklaringen voor woorden die je dikwijls in recepten tegenkomt.Als jullie meer culinaire vragen hebben,ga dan even naar mijn website www.keukengeheim.com waar ik de hele dag jullie vragen beantwoordt.

    De tips voor vandaag:

    Cassonade:Bruine suiker. Basterdsuiker.

    Cassoulet:Beroemde stoofschotel uit de Languedoc op basis van witte bonen die met vlees (lende, ham, knie, worst en spek van het varken) in een gietijzeren pan worden gekookt. Soms komt er een stuk confit d’oie bij. Ook worst, schapenvlees en zelfs patrijs zijn welkom. In Frankrijk maakt men zelfs cassoulet met kabeljauw of stokvis.

    Chiffonade:In fijne, lange reepjes of sliertjes gesneden kruiden, slasoorten, krab, zalm enz

    Chinois:puntige zeef om sausen en soepen te zeven.

    Choron:Genoemd naar een chef. Bearnaisesaus gekleurd met tomatenpuree: Choronsaus.

    Chutney:In azijn gekookt fruit of groenten dat daarna zeer sterk gekruid wordt. Brengt een extra toets aan gerechten. Wordt gebruikt als saus of garnituur.

    Ciabatta:Betekent letterlijk 'pantoffel'. Dit is een lang, plat wit Italiaans brood.

    Ciseler:Ciseleren. Inkervingen maken in vis of vlees vooraleer het wordt klaargemaak

    Civet:Ragout, meestal van haarwild, dat in dikke stukken werd gesneden.

    Clafoutis:Zoet dessert van flensjesdeeg, meestal met kersen en daarna in de oven bereid.

    Cocotte:Gietijzeren stoofpan of vuurvaste schotel met deksel en oren. Het gerecht werd in hetzelfde pannetje bereid en komt zo op tafe

    Concassé:grof gehakt (groenten, zoals tomaten) of gestampt (b.v. peperbollen of jeneverbessen).

    Concasseren:In kleine stukjes snijden

    Zo beste mensen,dit was het voor vandaag

    Nog een prettige zondag en veel kookplezier!

    Sam
    www.keukengeheim.com

    10-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    09-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Steaks bakken op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Goedemorgen,
    Ik krijg dikwijls vragen over de baktijden van steak op mijn website www.keukengeheim.com.Ik heb deze informatie al eens geplaatst maar op algemene aanvraag krijgen jullie de richtlijnen nogeens.

    Baktijden en  de franse benaming die in restaurants gebruikt word

    Bleu=rauw van binnen met een dunne bruine korst,de steak moet wel warm  van binnen zijn.Leg de steal enige tijd op een bord boven een warme plek( boven het fornuis  of op de oven bv.)

    Baktijd voor een steak van 200 gram ongeveer 1 minuut per kant.
    Seignant=bloederig

    Baktijd voor een steak van 200 gram ongeveer 2 minuten per kant. De biefstuk heeft een bruine korst, is van binnen roze maar in het midden nog rauw.

    A point= niet meer bloederig

    Baktijd voor een steak van 200 gram ongeveer 3 minuten per kant. De biefstuk heeft een stevige bruine korst en is van binnen roze.

    Biencuit=doorbakken

    Baktijd voor een steak van 200 gram ongeveer 5 minuten per kant. De biefstuk is van binnen helemaal doorbakken.
    je kan best de seak eerst langs beide kanten in de pan bruinbakken en dan verder in een oven van 200 graden verder bakken,zo droogt hij het minste uit

    Deze baktijden zijn een algemene info,de dikte van de pan en de de rundsvleessoort spelen ook een rol.Maar zo ben je al een eind op weg,de rest is ondervinding Het meest geschikt voor het bakken van biefstuk zijn pannen van gietijzer. Ze verzamelen en verdelen de hitte het best.

    De panbodem moet volledig vlak zijn zodat de hittetoevoer gelijkmatig is.Gebruik bij voorkeur een mengeling van olie en boter om de steak te bakken dat verbrandt minder snel
    Gebruik altijd een passende pan voor het aantal steaks,als je 1 biefstuk bakt gebruik dan geen grote pan zo verbrande de vetstof rondom het vlees niet.


    Als u begint een steak te bakken, zorg dan voor een hoge baktemperatuur. De porien schroeien dicht en de sappen blijven in de steak.

    Temper daarna de hittebron enigszins om te voorkomen dat het vlees droog wordt en de korst verbrokkelt.


    Zo,jullie kunnen vandaag dit in praktijk brengen.
    Veel Kookplezier!
    Sam
    www.keukengeheim.com

    09-02-2008, 15:36 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    08-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gefrituurde Kabeljauw op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag mensen,

    Wegens weinig tijd vandaag gewoon een recept vandaag.Vergaderen!

    Dit is een beproefde methode om kinderen vis te doen eten.Ok,het is gefrituurd maar soms moet je concessies doen.

    Als je een recept wil of een kookprobleem hebt ga dan even naar www.keukengeheim.com.

    Het recept voor 2 personen

    • 2 stukken kabeljauw of een andere stevige witte vis
      - 125 gram bloem
      - 1 koffielepel zout
      - 1 ei
      - 2 dl melk of bier (naar keuze)

    Droog de kabeljauw af met wat keukenpapier. Maak een soepel beslagje met de bloem, zout, ei en melk of bier(Je mengt alle ingredienten gedurende enkele minuten met een klopper)

    Wentel de stukken kabeljauw door het beslag en frituur ze op 180 graden in frituurvet. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

    Geef er frieten en een gemengde sla bij.Eventueel nog wat tartaarsaus en je hebt een supermaaltijd.

    Smakelijk!

    Sam

    www.keukengeheim.com


    08-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    07-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stoofpot met erwten op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Na de technische uitleg van gisteren krijgen jullie vandaag weer gewoon een recept.

    Deze stoofpot maak ik dikwijls een dag op voorhand als ik wat tijd heb.het enige wat je daarna moet doen is de stoofpot op een zeer zacht vuur opwarmen.Je mag rustig rekenen op een ½ uur voordat de stoofpot is opgewarmt.Het heeft geen enkele zin om het vuur hoog te zetten,het resultaat daarvan is de saus opdroogt en het vlees verbrand.

    Jullie kunnen alle dagen terecht op www.keukengeheim.com voor kookadvies en culinaire problemen.

    Het recept:

    400 gram Varkensgebraad in stukken gesneden ( 3 centimeter ) - 1 kleine fijn gesneden ui - 150 gram diepvrieserwten - 1 deciliter witte wijn - 1 soeplepel gehakte peterselie - 1 ei - peper & zout

    Zet een kookpot op het vuur ( gasstand 5 ) met wat olijfolie , doe er na 2 min ; het gesneden varkensvlees  en de ui bij , zet het vuur hoger ( gasstand 8 ) en bak het vleees bruin , roer goed om ;

    Giet de wijn er bij en laat 2 min . koken .

    Doe alles in een ovenschaal , dek de schaal af  met aluminiumfolie en zet 30 min in een voorverwarmde oven ( 15 min ; voorverwarmen op 200 graden )

    Haal de schaal na 30 min .uit de oven en doe er de erwten bij , dek terug af en zet terug in de oven voor 15 min .

    Klop het ei los met de  gehakte peterselie .

    Als het vlees klaar is ,haal je het uit de oven en meng het ei & peterseliemengsel met het vlees om het te laten dikken .

    Kruid met peper & zout , dit gerecht kan wel wat zout en peper verdragen .

    Smakelijk!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    07-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
    06-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vis kopen op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Binnen een maand  ligt mijn eerste boek in de winkel!

    Er komen er een tiental,het eerste gaat over het bereiden van vis.Geen paniek,het zijn geen wetenschappelijke werken maar wel boeken die je in de keuken kan laten liggen.Vol tips en praktische raad.En recepten natuurlijk.

    Zoals de trouwe volgers van mijn blog ondertussen wel weten ben ik heel hard bezig om koken begrijpelijk te maken voor mensen die willen koken maar niet goed weten hoe.

    Het klinkt een beetje als een slogan maar ik meen het echt.Als je met zelfvertrouwen in de keuken staat is dat goed voor jou en goed voor jouw gasten.

    Goed eten,en ik bedoel niet moeilijk(!) , bepaalt wat je bent en hoe je jezelf voelt.

    Daarom vandaag wat info over het aankopen van vis.

    Waar moet je op letten?

    Als je een hele niet gefileerde vis koopt is het relatief gemakkelijk om een verse vis te herkennen mits je een paar standaardregels hanteert:


    de vis moet helderrode kieuwen hebben,als je niet veel zin hebt om de vis aan te raken kan je aan de verkoper vragen om je de kieuwen te laten zien,als hij dat niet wil zou ik het zaakje niet betrouwen


    de vis moet glanzende en bolle ogen hebben, als de ogen zijn ingevallen is het beestje al een tijd geleden gevangen en moet je hem niet kopen,voorts moet de vis donkere pupillen hebben en niet bijna doorzichtige


    de huid moet glanzen


    de vis moet naar zee ruiken, je herkent het wel, de typische zilte zeelucht vol jodium waar je instinktief van weet dat het goed voor je is


    Als je met een vinger op de vis duwt moet hij terugveren, als je vingerafdruk in de vis blijft staan is het motto weeral;niet kopen!


    Bij visfilets heb je de meeste van deze hulpmiddelen niet, maar er zijn er twee methodes die altijd van toepassing zijn en dat is de geurtest en de veerkracht van de vis, zelfs als je in de supermarkt voorverpakte vis wil kopen kan je altijd even op de follie drukken, zonder de verpakking te beschadigen natuurlijk.


    Vroeger was de vis die je in de supermarkt kocht niet altijd van de beste kwaliteit, maar de laatste vijf jaar hebben ook de grote supermarkketens het belang van vis ingezien en ook de grotere omzet die ze realiseren door het verkopen van hoogwaardige kwaliteit, dus tegenwoordig kan je met een gerust hart je vis in de supermarkt kopen ook omdat je weet dat de grote ketens zich absoluut geen negatieve publiciteit kunnen veroorloven


    hier zijn een paar tips die je zou moeten volgen als je vis koopt,bedenk dat vis veel kwetsbaarder dan vlees is voor bederf en beschadiging, in tegenstelling tot vlees kan vis NIET tegen een stootje


    doe eerst alle boodschappen voor je de vis koopt, koop je vis altijd als laatste

    probeer een isolerende diepvriezak mee te nemen en doe daar de vis in als je hem koopt, liefst met wat ijs erin of een koelblok

    als je met de auto bent leg dan de vis niet in de koffer maar leg hem op de achterbank, normaal is het daar koeler en luchtiger dan in de koffer,behalve als je de auto verwarmt tot tropische temperaturen

    Als je thuis komt en je gaat de vis niet onmiddelijk bereiden leg hem dan in een bakje met gestampt ijs dat geeft meer koude af dan ijblokjes, gestampt ijs maak je als volgt; doe wat ijsblokjes in een propere keukenhandoek, draai die dicht en slaag een paar keer met de handdoek met ijs op de vloer tot het ijs gruizelig is


    leg de vis op de koelste plaats in je koelkast, meestal is dat naast de ventilator, leg hem niet in een vak in de koelkastdeur, daar is het echt niet koud genoeg


    Zo mensen,jullie kunnen zoals steeds alle dagen terecht op mijn website (www.keukengeheim.com) voor gratis culinair advies.Stel gewoon je vraag!

    Tot morgen&veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    06-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    05-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aardappelgratin met Boursin op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goedemorgen mensen,

    Vandaag geef ik nog een vegetarisch receptje.Ik heb de vegetariers onder u wat verwaarloost de laatste tijd.

    Dit gerecht kan je echter ook als bijgerecht geven bij vis of vlees.

    Het recept:

    Aardappelgratin met Boursin

    1 teentje knoflook
    600 gram voorgekookte krieltjes
    3 takjes peterselie
    0.5 bosje bieslook
    2 eieren
    2 deciliter melk
    75 gram Boursin Ail & Fine Herbes of een andere kruidenkaas
    zout en peper

    Verwarm de oven voor op 180ºC. Pel de knoflook, halveer hem en wrijf de ovenschaal ermee in.
    Verdeel de krieltjes over de schaal. Hak de kruiden. Klop de eieren los met de melk, kruiden en de kruidenkaas, breng het op smaak met zout en peper en schenk het over de krieltjes.
    Laat de aardappelgratin in ca. 30 minuten gaar worden middenin de voorverwarmde oven.

    Voor alle kookproblemen en advies kunnen jullie de hele dag terecht op mijn website www.keukengeheim.com


    Veel kookplezier!

    Sam

    05-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    04-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gevulde Champignons op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo Mensen,

    Vandaag een receptje dat weinig tijd kost om te bereiden..Voor vegetariers kan het als volwaardige maaaltijd dienen en voor de anderen als bijgerecht bij een stukje gebakken vis of vlees.

    Het recept:

    12 grote champignons,er zijn grote champignons in de supermarkt die dienen om te vullen, wat citroensap, 2 sjalotjes, 1 teentje knoflook, 200 g magere verse kaas(kwark of platte kaas, 2 eetlepels fijngehakte peterselie,20 gram parmezaan 1 eetlepel paneermeel, 1 takje tijm, peper en zout.

    Borstel de champignons schoon en snijd het steeltje uit de hoedjes. Besprenkel de hoedjes met citroensap tegen het verkleuren.

    Snipper de steeltjes en de sjalotjes heel fijn en meng ze met de verse kaas.

    Voeg het geperste knoflook, de peterselie, het paneermeel,de parmezaan de blaadjes van de tijm, peper en zout toe en roer tot een glad mengsel.

    Vul de champignons met het mengsel en schik ze in ovenschalen.

    Laat 20 tot 25 minuten bakken in een voorverwarmde oven van 200°C.

    Zo mensen,moeilijker dan dit is het niet.

    Nog een prettige werkweek

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    04-02-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
    03-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Advocaattaart op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Tijdens het weekeinde geef ik altijd een meer bewerkelijk recept.Er van uitgaande dat jullie dan meer tijd hebben om wat langer in de keuken te staan.
    Mischien is het wat romantisch maar ik vind het zelf leuk om zondag's wat uitgebreider te koken terwijl de rest van mijn familie geniet van hun zondag(het leven van een kok,nietwaar).
    Deze advocaattaart maak ik enkele keren per jaar.Mijn dochters zijn nu onderhand groot genoeg om de kleine hoeveelheid alcohol die in deze taart zit te mogen consumeren.Het verwarmen van de advocaat zorgt er trouwens voor dat de meeste alcohol verdampt is.Dit is uiteraard geen pleidooi om kinderen alcohol te geven natuurlijk:o)
    Het recept:

    200ml room
    150gr gezouten boter
    150gr kristalsuiker
    4 eieren
    ¼ l advocaat
    6gr gelatine
    Boudoir koekjes


    - Meng de boter samen met de helft van de suiker, de   4 eierdooiers en de advocaat
    - Week de gelatineblaadjes in koud water
    - Warm het eimengsel al roerend lichtjes op tot het   lauw is
    - Let op dat het niet te warm wordt, want dan schiften   de eieren
    - Als het mengsel lichaamstemperatuur heeft, voeg je   de geweekte gelatineblaadjes al roerend toe
    - Klop eerst de room kort op en klop het eiwit op   samen met de andere helft van de suiker
    - Voel of de eimassa de lichaamstemperatuur heeft en   roer dan het opgeklopte eiwit eronder
    - De room voeg je helemaal op het laatste toe en roer   zachtjes eronder
    - Snij de koekjes schuin af en zet ze rechtop tegen de   rand van de springvorm
    - Leg een aantal koekjes op de bodem van de vorm
    - Giet het ei- en advocaatmengsel in de vorm
    - Laat gedurende 4 uur opstijven in de koelkast


    Belangrijk:

    . Warm het beslag lichtjes op
      Gebruik gelatineblaadjes
      Eiwit opkloppen met suiker
      Eerst het eiwit mengen en pas daarna de room erbij

    Als je vragen hebt over dit of een ander recept surf dan even naar www.keukengeheim.com en stel daar je vraag,ik help je binnen de 3 uur verder.Gratis wel te verstaan.

    Prettige zondag en veel kookplezier!

    Sam



    03-02-2008, 09:56 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    02-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tomatensoep met Balletjes op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Op deze gure dag is een lekkere soep altijd welkom.
    Vandaar het recept voor de goede oude tomatensoep met balletjes.
    Jullie vinden nog veel soeprecepten op mijn website www.keukengeheim.com waar ik de hele dag jullie culinaire vragen beantwoord.
  • olijfolie
  • 5 tomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 ui
  • 1 teentje look
  • 1 stengel selder
  • 1 wortel
  • peper en zout
  • 2 takjes tijm
  • 1 blaadje laurier
  • 1l water of kippenbouillon
  • 250 g gemengd gehakt(kalfs-varkens)
  • 1 eetlepel paneermeel(chapelure)
  • 1 ei
  • peper en zout
  • Stoof in olijfolie de uien en look aan.
  • Snij wortel en selder fijn en stoof mee aan.
  • Snij de tomaat in stukken en voeg ze toe, laat sudderen op een zacht vuurtje.
  • Voeg tijm en laurier toe. Laat alles zachtjes stoven.
  • Voeg de tomatenpuree toe. Bevochtig de soep met water of kippenbouillon.
  • Laat de soep nu 20 minuten op een zacht vuur trekken. Haal het laurierblad eruit.
  • Mix de soep en kruid hem met peper en zout.

  • Meng voor de balletjes het gehakt met het paneermeel en het ei.
  • Kruid met peper en zout. Rol er balletjes van en laat ze garen in de soep.

  • Tip: je kunt ook nog altijd verse kruiden zoals peterselie, basilicum of oregano toevoegen aan je gehakt om er een zuiderse smaak aan te geven. Je kunt er ook geraspte parmezaan of pecorino bij ondermengen.

    Een prettig weekeinde en tot morgen.
    Sam
    www.keukengeheim.com

    02-02-2008, 09:15 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (9 Stemmen)
    01-02-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aziatische Creme Brulée op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Dag mensen,

    Vandaag nog een receptje uit de Wok&Tandoor-keuken.Ik ben hier echt verzot op.Hoe je een klassieker toch met een paar ingredienten anders en toch bekend kan doen smaken.Ik vind het altijd prettig om te ervaren.

    Een fantastisch recept voor creme brulée van WOK&TANDOOR

    Kaffir creme brulée


    De lepel door het harde suikerlaagje breken om dan in de smeuige creme te

    duiken. Het blijft iets feestelijks hebben en met deze extra frisse versie

    kom je swingend uit de hoek.


    Ingredienten:

    2 kaffirlimoenen of 3 gewone limoenen

    3 kaffirbladeren of de zeste van 1 limoen

    250 ml dikke slagroom

    50 g suiker

    5 eigelen

    bruine suiker


    Werkwijze:

    Voor de beste smaak maak je de basis van deze creme brulée een dag op voorhand. Pers de limoenen uit. Vijzel de kaffirbladeren om hun aroma vrij

    te maken. Als je geen kaffribladeren gebruikt, rasp dan de schil van 1 van

    de limoenen. Meng alle ingredienten met uitzondering van de bruine suiker en

    zet een nachtje afgedekt in de koelkast.

    Doe het mengsel in kleine potjes en zet ze in een vuurvaste schotel. Giet

    water in de schotel tot net onder de rand van de potjes en zet een uur in

    een oven op 120°C. Laat de creme vervolgens afkoelen tot kamertemperatuur en

    zet dan in de koelkast om goed door te koelen.

    Bestrooi net voor het opdienen met een laagje bruine suiker en zet de

    schaaltjes onder de grill om te laten karameliseren. Wie extra show wil

    verkopen, haalt hiervoor de gasbrander boven.

     

    Hot tip:

    In deze bereiding komt het explosieve citruskarakter van de kaffirlimoen

    extra uit de verf. Je vindt hem in de oosterse supermarkt. Doen gewoon, het

    is zeker de moeite waard. Het één en ander wordt nog lekkerder als je een

    uitgeschraapt vanillestokje aan de roombasis toevoegt.

    Veel kookplezier en tot morgen!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    01-02-2008, 10:40 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (10 Stemmen)
    31-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maleisische Salade in Antwerpen op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mensen,
    Vandaag een fantastisch recept voor een Maleisische Salade.Dit is ontworpen door een goede Nederlandse vriend van mij die verschillende Asian fastfoodrestaurants in Belgie heeft.Hij is trouwens de eerste die in Belgie het wokrestaurant-concept heeft geintroduceerd zoals Wok&Tandoor en WokAway.
    Ik word hier niet voor betaald maar als mensen met goede ideeen het verschil proberen te maken om goede kwaliteit te koppelen aan aangename prijzen verdienen ze mijn volledige steun.
    Zoals steeds kunnen juliie alle dagen terecht op mijn website(www.keukengeheim.com) voor alle culinaire vragen.

    Het recept:
                                            Een recept van de WOK & TANDOOR in Antwerpen

    Maleisische salade met verse ananas en gegrilde kipfilet
    hoofdgerecht

     

    Een top maaltijdsalade waarbij alles in functie staat van de juiste smaakbalans. Zoetzuur op zijn best gewoon. Het mild pikante doet het zowel op zwoele zomerdagen als ijzige winteravonden uitstekend.

     

    Ingredienten voor 2 personen
    40 g geraspte wortel
    40 g geraspte witte kool
    40 g rode ui in ringen
    20 g rucola
    40 g sojascheuten
    20 g ui in kleine stukjes
    20 g rode en groene paprika in blokjes
    8 plakjes verse ananas van een halve cm dik
    200 g kipfilet
    peper en zout
    enkele takjes koriander

                                                                                                                      

    voor de dressing:
    1 theelepel gesnipperde chilipeper
    2 el suiker
    � theelepel zout
    8 el alcoholazijn
    2 el water
    3 fijngesneden kaffirblaadjes of de geraspte schil van 1 limoen besprenkeld met het sap van een halve limoen

     

    Werkwijze:
    Mix de ingredienten voor de dressing goed en zet even weg in de koelkast om smaak te nemen. Na een nachtje rusten is de smaak gewoon optimaal.
    Kruid de kipfilet met peper en zout en gril gaar, maar toch nog wat sappig. Uitgedroogde kip is nooit lekker. Op de barbecue scoor je uiteraard nog beter. Snijd het vlees schuin in plakjes.
    Meng alle groenten tot een salade en meng er een paar lepels dressing door. Schik de salade op de borden en leg er de plakjes ananas en de kipfilet op. Nappeer nog eens met de dressing en versier met verse koriander.
    Het boek "Modern koken met de wok en Aziatische tapa's" is te verkrijgen in Wok A Way Antwerpen of Gent.

    Zo mensen,dit was het voor vandaag.
    Veel kookplezier en tot morgen!
    Sam
    www.keukengeheim.com



    31-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
    30-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukengeheim vernieuwt!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Mijn Website www.keukengeheim.com vernieuwt binnenkort.
    Ik ben al 2 weken van 4 uur 's morgens bezig met het manueel invoeren van recepten in de nieuwe database.Maar ik troost me met de gedachte dat het resultaat er echt goed gaat uitzien.
    Vandaag een makkelijk en snel receptje dat ik dikwijls maak als ik weinig tijd heb
    Witloof met Gandaham

    750 gr witloof
    100 gr Gandaham,je kan natuurlijk een andere gerookte ham gebruiken
    klontje boter
    sap van een halve citroen naar smaak
    1 dl room


    Was het witloof en verwijder de vuile stukken.
    Neem een vuurvaste schotel of een koperen pan met een zware bodem, waarin al het witloof mooi naast elkaar kan liggen.
    Laat de boter smelten in de pan.
    Haal de pan van het vuur en leg de struikjes witloof in hun geheel erin.
    Snijd de sneden Gandaham in fijne snippers en verdeel ze over het witloof.
    Bestrooi met een beetje peper en zout (niet te veel want in de ham zit al veel zout).
    Verdeel nog wat klontjes boter over het witloof.
    Zet de pan weer op het vuur, zet het deksel erop en laat op een laag vuur een dik half uur stoven.
    Neem het deksel er weer af, voeg het citroensap toe en giet de room over het gerecht.
    Draai de pan wat in alle richtingen in het rond zodat al het witloof door de room gewenteld wordt.
    Laat nog even verder sudderen en dien op.
    Serveer her gerecht in combinatie met aardappelpuree.

    Zo mensen,dat was het.

    Tot morgen en veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com



    30-01-2008, 07:36 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (20 Stemmen)
    29-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Meer Keukentips op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,


    Vandaag nog wat tips voor de keuken,aan de reacties van de bezoekers heb ik kunnen merken dat er wel behoefte aan is.

    In tegenstelling tot veel Chef-Koks probeer ik niet krampachtig de keukengeheimen voor mezelf te houden.

    Hoe meer mensen met plezier en zelfvertrouwen in de keuken staan,hoe liever dat ik het heb!

    Voor alle culinaire problemen kunnen jullie terecht op mijn website www.keukengeheim.com waar ik de hele dag online ben om jullie vragen te beantwoorden.

    Keukengeheim wordt trouwens compleet vernieuwd,we zijn heel hard aan 't werken aan de database.Je kan je inschrijven op de nieuwsbrief!

    Wist je dat?


    Als je groene kruiden zoals basilicum, peterselie, dragon enz laat meekoken ze hun smaak verliezen, altijd op het laatst bijdoen

    Dat spinazie de enige groene groente is die zijn kleur behoudt als je het kookt met een deksel op, alle ander groene groenten zonder deksel koken

    Als je groenten een paar min laat koken in gezouten water, en ze daarna in een kom met water en ijsblokjes legt om af te koelen ze een mooie kleur hebben zoals op restaurant, wel eerst het water laten koken en dan de groenten erin doen

    Als je mayonaise maakt alle ingredienten op kamertemperatuur moeten zijn

    Als je rijst 30min in koud water weekt hij daarna vlugger klaar is

    Als je koekjes hebt gemaakt je ze in een plastiek bakje kan bewaren met een laagje keukenpapier op de bodem en een deksel op, het papier slorpt het vocht dat in de lucht hangt op

    Dat eieren ook ademen ze nemen zuurstof op en geven koolzuur af, vandaar dat eieren de smaak van ingredienten in je koelkast kunnen overnemen

    Je eieren moet koken met veel azijn en zout dan barsten ze minder snel

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Tot morgen.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    29-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    28-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Preistoemp op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goedemorgen beste mensen,


    Vandaag een variant op Stamppot,Stoemp zoals ze in Vlaanderen zeggen.Stoemp is een gezelliger woord voor slag of stamp.

    Veel mensen blijven steken bij de klassieke stamppotten zoals boerenkool en wortel met worst,lekker hoor daar niet van.Je kan echter eindeloos varieren met groenten,kruiden,vis en vlees.

    Vandaar het recept voor preistoemp met kalkoen.Dat leek me een goede starter om de werkweek mee te beginnen.

    Als jullie nog vragen hebben surf dan even naar www.keukengeheim.com,daar los ik de hele dag online culinaire problemen op.

    Het recept:1 kg ; geschilde aardappelen - 1 grote stoofprei ( gewassen en fijn gesneden - 250 gr .) -halfvolle melk -  50 gr ; boter - peper & zout - nootmuskaat - 250 gr ; kalkoenlapjes dun gesneden - honing

    Zet de aardappelen op het vuur en kook ze .

    Neem een pan met een hoge boord en doe er een klontje boter in , zet op het vuur ( gasstand 4 ) en laat de boter zachtjes smelten , doe er de fijn gesneden prei in  en roer even om .

    Zet een deksel op de pan en laat 10 min ; stoven , roer af en toe om .

    Neem een andere pan en doe er wat boter in , zet op het vuur ( gasstand 5 ) en laat de boter smelten ;

    Leg de kalkoenlapjes in de pan , laat 4 minuten bakken en draai dan de lapjes om .

    Giet 1 theelepel honing over de lapjes en kruid ze met peper & zout .

    Doe 3 soeplepels water in de pan en laat nog 4 min ; pruttelen ;

    Je aardappelen zouden nu gaar moeten zijn , giet ze in een zift , doe ze terug in de pot een zet ze nog even op het vuur ( 1 min . - gasstand 2 ) .

    Plet de aardappelen met een aardappelstamper en doe er nu de gaargestoofde prei bij .

    Meng goed met een houten lepel , doe er nu de melk bij -als je heel gladde puree wil doe er dan meer melk bij .

    Kruid met nootmuskaat , peper & zout , doe er nu de boter bij en meng goed op het vuur ( gasstand 2 )

    Je kalkoenlapjes zijn nu ook klaar .

    Tips : Wat goede mosterd is hier fantastisch bij .

    Je kan in plaats van water ook bier gebruiken voor de saus .

    Gebruik nooit een mixer voor het pletten van aardappelen,je bekomt een taaie en kleverige substantie door de te hoge snelheid van de mixer!

    Tot morgen.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    28-01-2008, 14:26 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (22 Stemmen)
    27-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Keukentips op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goedemorgen mensen,


    Ook vandaag geen recept maar nog wat technische tips voor de keuken,ik ben in een technische bui dit weekeinde :o).

    Mischien hebben jullie het al gemerkt,mijn stokpaardje is koken makkelijker en begrijpelijk te maken voor iedereen.

    Vandaar deze tips:

    Wist je dat?

    Als je geschilde uien 10 minuten in de diepvries legt en je ze daarna snijd je bijna nooit moet huilen.

    Je pasta altijd in veel water moet koken anders kleeft het zetmeel aan elkaar.

    Als je zout in het water voor de pasta doet het langer duurt vooraleer het water kookt, pas zout in het water doen als het kookt als je gehaast bent.

    Je peulvruchten zoals bonen en erwten niet in zout water mag koken want dat ze dan taai worden, altijd op het einde zout toevoegen

    Als je eiwit wil opkloppen altijd eerst de kom moet ontvetten met azijn of citroensap,wel goed afdrogen!

    Je eiwit moet opkloppen met een snuifje zout

    Jouw eiwit steviger wordt als je halverwege een koffielepel bloemsuiker(poedersuiker) toevoegt.

    Als je eieren hardkookt je ze net onder het kookpunt moet laten borrelen anders krijgen ze een zwarte rand.

    Als je bouillon maakt en je wil dat die een donkere kleur heeft je dan een ongepelde ui moet laten meekoken.

    Als je soep wat te zout is je een geschilde aardappel met de soep moet laten pruttelen gedurende 15 min en dan de aardappel eruit halen, die heeft dan veel zout opgeslorpt.

    Als je chocoladesaus maakt, je op het einde een klontje boter bij de gesmolten chocolade kan doen zodat je saus mooi glanst.

    Zo mensen,dat was het voor vandaag.Zoals steeds kunnen jullie voor gratis culinair advies terecht op www.keukengeheim.com waar ik de hele dag paraat ben.

    Een prettige zondag en tot morgen.

    Veel kookplezier!

    Sam

    27-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (29 Stemmen)
    26-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Kleur van Groenten op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hallo mensen,

    Vandaag eens geen recept maar wat info over het invriezen en het verkleuren van groenten.

    Ik krijg regelmatig op mijn website www.keukengeheim.com vragen over de kleur van groenten.

    De meest voorkomende vraag is:hoe komt het dat in restaurants de groenten zo'n mooie kleur hebben?

    Wel dat is eenvoudig,de groenten worden eerst geblancheerd!

    Dat wil niets anders zeggen dan dat ze eerst enkele minuten in kokend gezouten water zijn gelegd en daarna vlug worden afgekoeld in een bad met ijsblokjes om ze te doen schrikken.Het blancheren zorgt er voor dat de kleur als het ware gefixeerd wordt.

    Daarna kan je ze gewoon verder klaarmaken,bv boontjes kan je dan aanstoven met wat ui,de kleur blijft mooi groen.Zo simpel is het!


    Ook bij het invriezen van groenten moet je hetzelfde procedé volgen.


    Hoe ga je werk bij bloemkool bv.(dat telt voor de meeste groenten)


    Alle roosjes in dezelfde maat

    Blancheren in voldoende water zodat de groenten zwemmen

    4a5 min. Koken tot ze halfgaar zijn

    giet ze af en spoel onder de koude kraan,leg ze daarna in een bad met ijsblokjes en water

    zorg er voor dat de groenten binnenin ook koud zijn

    Leg de groenten met voldoende ruimte ertussen in zakjes en vries ze in

    Leg ze niet op elkaar in het vriesvak

    Als ze bevroren zijn mag je ze wel op elkaar stapelen


    Bij het bereiden moet je de groenten niet eerst ontdooien!


    Zo kan je de groenten 1 jaar bewaren in het vriesvak.


    Zo beste mensen,af en toe wat technische informatie kan geen kwaad.

    Als jullie nog vragen hebben over culinaire zaken kan je de hele dag terecht op www.keukengeheim.com


    Prettig weekeinde!

    Sam

    26-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (20 Stemmen)
    25-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Cakes met M&M op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goedemorgen mensen,


    Het weekeinde komt er weer aan,daarom dacht ik:laat ik nog maar eens een kinderreceptje plaatsen.


    Deze cakes met M&M zijn makkelijk te maken en zien er fantastisch uit aan de binnenkant.Als je ze openbreekt zie je smeuige M&M,kinderen vinden dat fantastisch!


    Als je deze cakes maakt staan je kinderen gegarandeert in de keuken om te helpen en dat is mooi.Ik vind het fantastisch om mijn dochters spelenderwijs wat basisdingen te leren.

    Ik ben zoals steeds de hele dag paraat op www.keukengeheim.com om jullie culinaire vragen te beantwoorden.

    Het recept:

    4 eieren

    200 gram boter op kamertemperatuur

    200 gram suiker

    200 gram cakemeel

    1 zakje vanillesuiker

    zout

    bloem

    M&M

    cakevormpjes,je kan de wegwerp kopen in de supermarkt


    Verwarm de oven voor op 200 graden

    Klop met de mixer de boter,vanillesuiker en de gewone suiker tot eeen gladde massa

    Klop de eieren er één voor één goed door en blijf daarna nog even doorkloppen.

    Voeg het cakemeel toe en meng alles goed en snel doorheen

    Doe er nu de M&M bij

    Verdeel dit in de vormpjes rn zet ze op een bakplaat.

    Bak de cakes in 20 a 25 minuten gaar en bruin


    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Have fun!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    25-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (27 Stemmen)
    24-01-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kreeftenolie op Keukengeheim
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Goedemorgen mensen,


    Ik gebruik in mijn gerechten dikwijls aromatische olieen zoals rozemarijn,chiliolie en kreeftenolie.

    Ik ga dikwijls bij mensen thuis of voor bedrijven koken en dan neem ik altijd wat flesjes zelfgemaakte olie mee.

    Een stukje gestoomde kabeljauw besprenkel ik met wat druppels zelfgemaakte kreeftenolie.Het maakt echt een wereld van verschil!

    Je kan natuurlijk dat soort olie kant en klaar kopen maar als je eens zelf zo'n olie hebt gemaakt ga je het verschil proeven.

    Een extra argument is natuurlijk dat het eigenlijk heel makkelijk te maken is.

    Als je nog vragen hebt over dit en/of een ander recept kan je even naar www.keukengeheim.com surfen waar ik de hele dag jullie culinaire problemen oplos,en dat helemaal GRATIS nog wel,is dat niet mooi :o)


    Het recept:

    1 kreeft mag diepvries zijn- 10 peperbollen- 1 theelepel grof zeezout - 1 laurierblad - 1 theelepel tomatenpuree - olijfolie ( 0,5 l) - 1 fijngesneden sjalotje



    Doe een scheutje olie in een pan met hoge boord, stoof het sjalotje een paar min., hak de kreeft in stukken, doe in de pan en zet het vuur hoog, laat een paar min. goed bakken, doe er de tomatenpuree bij, goed roeren, nu mag je de olie er bij doen en de kruiden, laat 4 min pruttelen, zet het vuur laag en laat 10 min zachtjes trekken, zet het vuur af, laat afkoelen en zeef de olie.


    TIPS: Je kan dit ook met scampi's of krab doen.


    Eigenlijk is het principe voor alle gearomatiseerde olie's hetzelfde, je moet eerst alles verwarmen voordat de smaak in de olie trekt, alleen is het voor verse kruiden , look, sjalot enz. zo dat je niet boven de 60 graden mag komen anders verbrand alles.


    je kan de olie maanden bewaren


    Zo mensen,dat was het voor vandaag.

    Tot morgen.

    Veel kookplezier!

    Sam

    www.keukengeheim.com

    24-01-2008, 00:00 geschreven door Sam  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (15 Stemmen)
    Foto

    Over mijzelf
    Ik ben Sam Khaldi
    Ik ben een man en woon in Antwerpen (Belgie) en mijn beroep is chef-kok/webmaster www.keukengeheim.com.
    Ik ben geboren op 05/03/1959 en ben nu dus 65 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: koken nog steeds,internet,lezen,reizen,mijn dochters.
    Na 32 jaar als kok nog alle dagen gedreven met eten bezig

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • keukengeheim
  • kurkdroog
  • wok&tandoor
  • lens online
  • BMP kookboeken
  • Culinaire Ambiance


  • Zoeken in blog



    View Sam Khaldi's profile on LinkedIn


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs