Voor het deeg: * 300g bloem + wat extra * 2 kl bakpoeder * 150g koude boter in vlokjes * 100g suiker * 1 zakje vanillesuiker * 1 ei * snuifje zout
Voor de vulling: * 100g suiker * 50g gezouten boter * 1 à 2 el mascarpone * 1/2 kl speculaaskruiden * 1 kaneelstokje * wat poedersuiker
* uitsteekvorm voor kerstboom en kleine ster
Bereiding
* Meng de bloem met bakpoeder, boter, suiker, vanillesuiker, ei en zout. * Kneed tot een soepel deeg. Wikkel in plasticfolie en zet 2u in de koelkast. * Verwarm de oven op 180°. * Rol het deeg 3 mm dik uit op een met bloem bestoven werkblad. * Steek de koekjes uit: kerstboom. * Laat de helft van de koekjes heel. Maak in de andere helft met een uitsteekvorm kleine cirkeltjes of sterretjes. * Leg de koekjes op een met bakpapier bedekte bakplaat. * Bak ze 10 à 12 min in de oven. * Laat volledig afkoelen op een rooster. * Kleur voor de vulling de suiker goudbruin in een pannetje. * Voeg van het vuur de boter, de mascarpone en kruiden toe. * Blijf roeren tot een dikke karamel. * Laat de vulling volledig afkoelen. * Bestrijk de blanco boompjes met de karamelvulling. * Dek af met de sterretjes of cirkeltjesboompjes. * Druk aan en laat opstijven. * Bestrooi naar smaak met poedersuiker
* 250g bloem + wat extra * 60g suiker * snuifje zout * 1 ei * 1 eidooier * 125g koude boter in vlokjes * 150g harde karamelsnoepjes (Werchter's Original) * 2 à 3 el parelsuiker * uitsteekvorm voor krakelingen
Bereiding * Kneed de bloem, de suike, het zout, 1 ei en de botervlokjes tot soepel deeg. * Laat 1u afgedekt in de koelkast rusten. * Doe de karamelsnoepjes in een stevig diepvrieszakje of tussen keukenhanddoek. Verkruimel ze met een deegroller. * Verwarm de oven op 180°. * Rol het deeg 4mm dik uit op een met bloem bestoven werkblad. * Steek de koekjes uit met de vorm. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat. * Roer de eidooier los en wrijf er de koekjes mee in. Bestrooi met parelsuiker. * Vul de gaatjes van de krakelingen met de brokjes karamel. * Bak de koekjes 12 à 14 min in de oven. * Laat volledig afkoelen op de bakplaat. Neem ze er met een paletmes voorzichtig af. *
Bereiding * Laat de boter lichtjes kleuren in een steelpannetje, giet over in een mengkom en laat opstijven in de koelkast. * Spoel de citroenen en boen ze droog. Rasp de schil fijn. * Meng 1 el geraspte citroenschil met 3 el suiker. Zet even opzij. * Klop de boter romig, roer er de rest van de suiker, 1 el citroenschil en een snuifje zout door. Voeg beetje bij beetje de bloem toe en kneed tot een soepel deeg. * Vorm 2 worstjes van het deeg, elk ongeveer 4cm dik en 25cm lang. Wentel ze in citroensuiker. Wikkel de rolletjes in plasticfolie en zet 1u in de koelkast. * Verwarm de oven op 180°. * Snij het deeg in plakjes van 1cm. Leg ze op een mey bakpapier belegde bakplaat. * Zet 15 à 20 min in de oven. * Les de koekjes voorzichtig op een rooster. * Strooi er de rest van de citroensuiker over en laat afkoelen.
* 1 kg rabarberstengels * 900g geleisuiker * 2 el grenadine * sap van 1 citroen * 2 vanillestokjes
Bereiding:
* Spoel de rabarberstengels, snij in stukken en doe in een kookpan. * Merg uit vanillestokjes bij de rabarber + stokjes, de geleisuiker en het citroensap. * Breng al roerend aan de kook en laat zo lang koken als op de suikerverpakking staat. * Verwijder de vanillestokjes en roer de grenadine door de confituur. * Schep de confituur in schone bokaaltjes, draai meteen het deksel erop en zet de potjes ondersteboven. * Laat afkoelen en zet op een koele en droge plaats.
* Snij de avocado in blokjes en besprenkel met het limoensap. * Voeg de uit, peterselie en pijnboompitten toe en breng op smaak met pezo, piment d'Espelette, olijfolie en bamsamicoazijn.