Foto
Foto
Foto

© Niets van deze site mag gekopieërd of meervoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Foto
Mijn favorieten
  • Schriek
  • Parochie St.-Jan Baptist Schriek
  • Heemkring Heist-op-den-Berg
  • Heemkunde Schriek
  • Zoeken in blog

    Het kasteel van Schriek
    Thuisbasis van de familie Van der Stegen de Schrieck
    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toespraak van graaf J. van der Stegen de Schrieck ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid in de kerk van Schriek op 17/07/2011
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de voormalige kasteelheren van Schriek op 17/07/2011 gaf graaf J. van der Stegen de Schrieck een prachtige en emotionele toespraak in onze kerk. Hieronder de tekst van de toespraak die hij toen gaf:


    Geachte Mevrouw, Geachte Heer voorzitter en leden van de Kerkfabriek en de parochieraad,

    Geachte leden van de gemeenteraad,

    Mijnheer de Pastoor,

    Beste Tom,

    Graag zou ik enkele woorden willen uitspreken in naam van alle mensen die op deze mooie dag door Tom uitgenodigd werden.

    Wij zijn hier allen ter gelegenheid van de inhuldiging van dit nieuwe grafmonument, die onze voorouders moet onthalen, bijeengekomen.

    Vooreerst wil ik hulde brengen aan de nagedachtenis van onze voorouders die hier in Schrieck begraven werden en ook aan alle overleden leden van onze families. Ik denk ook aan al diegene die vandaag graag hier aanwezig hadden willen zijn maar die daartoe omwille van verschillende omstandigheden verhinderd werden.

    Een grafmonument en overleden personen die niemand van ons nog gekend heeft, zou een weinig enthousiasmerende gelegenheid kunnen blijken.

    Niettemin is het een vrolijk en hoopvol moment. Inderdaad, als wij, inwoners van Schrieck, neven en nichten van de familie van der Stegen hier samengekomen zijn, hebben wij dat aan de onstuitbare wil van één persoon te danken, nl. Tom Stroobants.

    Tom is een deskundig betreffende de geschiedenis van zijn dorp. Maar ik, ik zou U het verhaal van Tom willen vertellen. Dit verhaal begint in 1998: toen een jonge knaap van 12 jaar, wandelend rond de kerk van zijn dorp, geïntrigeerd werd door stoffige schilderijen met familiewapens. Hij begon iedereen te ondervragen, onderzocht en stuurde brieven links en rechts, kreeg steun van zijn leerkrachten en zo geleidelijk aan ontdekte hij dat achter al die oude voorwerpen mensen zaten, maar ook plaatsen en verhalen: meerdere generaties van eenzelfde familie leefden bijna twee eeuwen in een mooie woning met een park eromheen in het dorp van Schriek. Maar dit is nu allemaal verdwenen, vervangen door wegen en huizen. De nakomelingen van deze familie heeft zich vandaag vaak ver van Schriek gevestigd en hebben geen banden meer met hun oorspronkelijke dorp behouden. De overledenen van deze familie, voorheen trots begraven naast de kerk, werden anoniem verplaatst in een hoek van het gemeentelijke kerkhof. En dit allemaal viel dan in de vergetelheid. Een draad werd gebroken. Maar Tom besloot dat deze verwaarlozing niet mocht verder gaan. Hij worstelde met kracht en volharding opdat dit prachtig grafmonument, ter nagedachtenis aan de overledenen van de families van der Stegen en Oldenzeel, opgetrokken werd en opdat deze mooie dag plaats kon vinden.

    Wij allen bewonderen zijn volharding, standvastigheid, lef en dankbaarheid voor onze voorouders.

    Maar dit is niet alles, de inspanningen van Tom gaan nog verder.

    Dankzij zijn onderzoek, publicaties en deze tentoonstelling die wij ongeduldig wachten om te bewonderen, geeft Tom ons de mogelijkheid meer te weten over onze families, en met een verleden die ons nogal onbekend is te hervatten. Nog belangrijker, hierdoor geeft Tom meer kans op menselijke banden te doen herleven. Eerst herontdekken we onze voorouders en een stuk van hun leven. Dankzij al die uitwisseling van informatie en kennismaking georganiseerd door Tom, kunnen daarna familiebanden, die nogal aan het verdwijnen waren, versterkt worden.

    Uiteindelijk is dit ook een gelegenheid voor onze families en Schriek elkaar te herontdekken. Dit geschiedenis werkstuk over onze familie verbindt het verleden met het heden. Hoewel het over een nogal recent verleden gaat (1730-1930), blijken het menselijke, sociaal, economisch milieu en de landschappen snel veranderd te zijn. Het is gezond zijn verleden te kennen om een toekomst op een vaste basis te bouwen, met een beter begrip van de complexiteit van het verleden en het heden.

    Tom, je bent niet alleen bouwer van grafmonumenten maar ook van bruggen. Bruggen tussen generaties, het verleden en het heden, tussen de mensen in het algemeen.

    Dit prachtig werk raakt ons zeer en daarom willen wij jou ook enorm bedanken. Een grote dank ook aan al de mensen die geholpen hebben bij het bouwen van deze schitterende realisatie. Ik denk eerst aan de verwanten van Tom, aan de gemeente van Heist-op-den-Berg, aan het schepencollege, het gemeentelijk personeel, aan Meneer de Pastoor, aan de parochieraad en aan de kerkfabriek maar ook nog aan vele andere mensen die wij jammer genoeg niet kennen maar die hun steentje hebben bijgedragen aan dit project.

     

    Bravo en hartelijk bedankt !


    Categorie:Festiviteiten
    » Reageer (0)
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend van de Schriekse adel -> FOTO'S
    Zoals beloofd hier enkele leuke sfeerbeelden van het "Weekend van de Schriekse adel" dat op 16 en 17 juli plaats had in de kerk van Schriek.
    Het hele project bestond uit een twee daagse tentoonstelling over het kasteel en de kasteelheren van Schriek.
    Naast de tentoonstelling had er op zondag 17 juli een herdenkingsplechtigheid plaats voor de overleden kasteelheren van Schriek: de familie van der Stegen de Schrieck en verwanten. Deze plechtigheid werd bijgewoond door ca. 30 graven, gravinnen en andere edelen die allen rechtsteeks verwant zijn met onze oude kasteelheren.
    Daarna werden deze afstammelingen met paard en kar naar het kerkhof gebracht waar het verniuwde grafmonumet van de oude kasteelheren werd ingewijd door E.H. VanLommel. De familie bracht ook een bloemenhulde aan het graf.

    Het waren twee zeer succesvolle dagen. En, als organisator van dit project, ben ik dan ook enorm opgetogen om te kunnen zeggen dat de band tussen Schriek, Schriekenaren en de grafelijke familie van der Stegen de Schrieck terug wat "closer" is geworden. En dat was toch ook ergens mijn hoofdbedoeling... Uiteraard heeft de toespraak van graaf J. van der Stegen de Schrieck in de kerk hier zeker ook tot bijdragen.




    Het "onthaal" van de tentoonstelling werd verzorgd door mijn grootmoeder Maria Ruymaeckers. Iedere bezoeker kon er een geïllustreerde tentoonstellingscatalogus kopen of kon er terecht voor een ticket voor de rondritten met paard en kar die je rondom het voormalige kasteeldomein van Schriek voerde.


    Vele oude foto's van het kasteeldomein werden vergroot zodat de bezoeker ze beter kon bekijken en zich zo een beeld kon vormen over het "adellijke Schriek" van weleer.


    De rouwkapel van de kerk onderging voor deze tweedaagse een hele metamorfose. Het werd de pronkkamer van de tentoonstelling met vele originele en waardevolle documenten.


    Prachtige portretten werden uitgeleend bij de familie van der Stegen de Schrieck en aanverwanten. Toen we de portretten gingen ophalen en ze de grens met Schriek passeerden zegde de organisator: "de van der Stegens zijn terug thuis... of toch voor even".


    Nadat de bezoeker de tentoonstelling bezocht had kon hij met paard en kar een rondrit maken rondom het voormalige kasteeldomein van Schriek waar hij een zicht had op de twee overgebleven kasteelhoeves en een nog bewaard deel van de slotgracht. Eén van de koetsen was ouder dan honderd jaar!


    Zondag 17 juli, 14.00 uur: de herdenkingsplechtigheid ging van start. Ze werd gehouden door E.H. pastoor van Lommel (midden), lector J. Brabants (links) en de ontzettend zenuwachtige organisator T. Stroobants (rechts).


    De kerk zat goed vol. De voorste rijen werden voorbehouden voor de ca. 30 graven, gravinnen en andere edelen die de plechtigheid bijwoonden. Ze stammen allen rechtstreeks af van de oude kasteelheren van Schriek.


    Het werd doodstil in de kerk toen graaf J. van der Stegen de Schrieck het woord nam. Hij gaf een zeer emotionele toespraak en vertelde over de band tussen zijn familie en het dorp Schriek. Hij bedankte T. Stroobants en al de andere mensen die zich hadden ingezet voor deze dag en voor de vernieuwingswerken van hun grafmonument te Schriek.


    Alleen maar blije gezichten. Hier een zicht in één van de vier koetsen die het adellijke gezelschap van de kerk naar het kerkhof bracht.


    Een lange rij Schriekenaren volgden de tocht mee naar het kerkhof. Hier een foto op "de kopgroep".



    Na een korte plechtigheid op het kerkhof zegende de pastoor het vernieuwde grafmonument en dit onder enorme belangstelling.


    Daarna werd door de familie van der Stegen de Schrieck een bloemenhulde gebracht aan het graf van hun "vergeten" voorvaderen.


    Vele familieleden kwamen speciaal vanuit het buitenland naar Schriek om deze bijzondere dag bij te wonen. Uit Canada, Oostenrijk en zoals hier graaf E. van der Stegen de Schrieck uit Frankrijk.


    Een pracht van een familiefoto. De vele nazaten rondom het voorvaderlijk grafmonument. Speciaal voor deze dag tooide de Belgische driekleur het graf.


    Rechts van het monument...


    En links. Met meteen links van het monument organisator T. Stroobants en vriendin A. Cuypers.


    Na de bloemenhulde op het kerkhof maakte het adellijke gezelschap nog een tochtje naar de bewaard gebleven kasteelhoeves. Daarna ging het terug naar de kerk waar ze de tentoonstelling bezochten.
    Bij het afsluiten van de dag poseerden de edelen nog even aan de ingang van de historische St. Jan Baptistkerk van Schriek. De kerk waarvoor hun voorvaderen zoveel hebben gedaan.


    Het bovenste deel van de nieuwe plaat dat nu het vernieuwde grafmonument siert van de adellijke familie van der Stegen op het kerkhof te Schriek.

    Categorie:Festiviteiten
    » Reageer (0)

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per jaar
  • 2016
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs