Foto
Foto
Foto

© Niets van deze site mag gekopieërd of meervoudigd worden zonder schriftelijke toestemming van de auteur.

Foto
Mijn favorieten
  • Schriek
  • Parochie St.-Jan Baptist Schriek
  • Heemkring Heist-op-den-Berg
  • Heemkunde Schriek
  • Zoeken in blog

    Het kasteel van Schriek
    Thuisbasis van de familie Van der Stegen de Schrieck
    20-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grafmonument van de familie van der Stegen de Schrieck

    Geschiedenis
    van het oude grafmonument
    gelegen op het oude kerkhof naast de kerk

    en de verhuis en heroprichting op het nieuwe kerkhof


    Al sinds het prille begin werden mensen in kerken begraven. Vooral de rijken en adellijke families zagen dit als een voorrecht. Een privilege voor al wie dit soort van begrafenissen kon betalen. Getuige hiervan in onze eigen Schriekse kerk zijn de 16 grafzerken die nog steeds te zien zijn in de vloer. Doorheen de tijd zijn er in onze kerk honderden mensen begraven, de “kerklijken”. Aan deze gewoonte werd echter abrupt een einde gesteld door het edict van Jozef II op 26.06.1784 die tijdens het Tweede Oostenrijks Tijdvak verbood om nog mensen in kerken te begraven.

    Onze Schriekse heer Karel Lodewijk Van der Stegen werd in 1748 nog in de kerk begraven[i]. Zijn zoon en opvolger Philippe Norbert Marie Van der Stegen, die de laatste feodale heer van Schriek zou worden, werd op het kerkhof van Putte begraven[ii], dus buiten de kerk. Waarschijnlijk was het toen al verboden om nog in een kerk begraven te worden. Hij stierf immers op 11 april 1799, in een periode dat vele kerken gesloten waren door de Franse overheersers.

    Na het overlijden van Fulvie Caroline Antoinette de Longpré (° 04.09.1794 - † 21.10.1826), eerste echtgenote van Philippe Norbert Marie II Van der Stegen de Schrieck en toenmalige bewoonster van het kasteel van Schriek, werd zij op 24 oktober, drie dagen na haar dood, te Schriek begraven. Zij moet hier in een loden kist begraven zijn op het kerkhof. Er was immers nog geen grafmonument geplaatst !

    Ook de schoonvader van deze Fulvie Caroline Antoinette, nl. Joseph Constantin Philippe Van der Stegen de Schrieck (° 06.12.1768 - † 12.01.1828) werd in een loden kist op het kerkhof van Schriek begraven op 15 oktober 1828.

    Als compensatie dat men niet meer in de kerk mocht begraven worden ging de adel gebruik maken van obiits of rouwblazoenen. Zo werden ze toch nog in de kerk “vertegenwoordigd”. Zo’n obiit is een ruitvormig schilderij waarop het wapenschild van de adellijke persoon en de datum van zijn overlijden geschilderd werd. Tijdens de begrafenis werd het bord bij de katafalk opgesteld en later in de kerk opgehangen. In de kerk van Schriek worden er niet minder dan tien rouwblazoenen van de adellijke familie Van der Stegen de Schrieck en aanverwanten bewaard.

    Nu er al twee leden van zijn familie op het kerkhof van Schriek hun laatste rustplaats hadden gevonden vond Philippe Norbert Marie II Van der Stegen de Schrieck het tijd worden om er een deftig grafmonument te plaatsen. De nakende vergroting van de kerk leende zich daar uitstekend toe. Philippe Norbert Marie II begiftigde deze vergrotingswerken aan de kerk op voorwaarde dat hij op het kerkhof van Schriek een grafmonument mocht plaatsen waar hij en zijn nakomelingen mochten begraven worden. Dit vinden we althans in een document gedateerd van 21 oktober 1839[iii].

    Op 1 februari 1840 schrijft Philippe Norbert Marie II Van der Stegen de Schrieck de kerkfabriek nog eens aan. In deze brief vraagt hij om op het kerkhof van Schriek een stuk grond van 5 ½ meter in het vierkant te kopen om er een grafkelder op te richten. Hij is bereid om de som van 800 frank te betalen en daarbovenop een gift te geven van 200 frank.

    Op 28 februari 1840 komt uiteindelijk de gemeenteraad van Schriek bij elkaar en besluit “… overwegende dat het kerkhof deze gemeente zeer groot is, en dat dezelfs uytgestrektheyd gemakkelyk toelaet op het zelve een gedeelte grond aftestaen, zonder eenig verhinderingen of ongemakken te komen veroorzaeken. Daer daerenboven de aldaer opgerichte graftombe eenigzins zal dienen tot verschooning van het kerkhof … heeft eenstemmeglyk besloten toetestaen mits betaeling door mynheer den graef Van der Stegen eener somme van achthonderd francs aen de fabriek der kerke …”. Kort nadien zou dus het grafmonument gebouwd worden. De twee stoffelijke overschotten die al op het kerkhof van Schriek begraven werden, werden na de voltooiing van het grafmonument ontgraven en kregen hun rustplaats in het statige monument.

    In 1897 richt Rodolphe Van der Stegen de Schrieck een verzoekschrift aan het gemeentebestuur van Schriek. Hij ziet zich genoodzaakt om het grafmonument te verplaatsen naar de noordkant van het kerkhof (kant van de Tecno en Spar). Dit omdat de zuidkant van het kerkhof zeer laag gelegen is en waardoor in de grafkelder van zijn familie steeds water binnen sijpelt. De doodskisten zouden daardoor binnen de kortste keren vernield en beschadigd zijn. Voor zijn nieuw monument zou hij een perceel van niet minder dan 24 vierkante meter nodig hebben. Rodolphe Van der Stegen bedenkt zich echter omwille van het negatief advies van de bouwmesteer en verplaatst het familiegraf niet maar laat het echter vergroten met meer dan 5 vierkante meter. De stoffelijke overschotten werden echter wel in nieuwe loden kisten geplaatst.

    Vanaf 1956 denkt de gemeente eraan een parkeerterrein rond de kerk aan te leggen. De graven die zich nog rond de kerk bevonden moesten op kost van de familie verhuisd worden naar het nieuwe kerkhof gelegen in de Tuindijk. De familie Van der Stegen hadden echter in 1926 hun kasteel te Schriek verkocht. Dertig jaar later moest het gemeentebestuur dus op zoek gaan naar nog levende afstammelingen van de familie Van der Stegen de Schrieck. Er moest immers een imposant grafmonument verhuisd worden ! Die afstammelingen vond de burgemeester van Schriek dan ook maar beide partijen kwamen tot geen oplossing. In 1961 stond het grafmonument nog steeds op het kerkhof rond de kerk. Op 21 september van dat jaar kwam de gemeenteraad bij elkaar en men meldde dat één van de erfgenamen van graaf Van der Stegen de Schrieck niet akkoord ging met de stelling dat de kosten van afbraak en eventuele verplaatsing van het grafmonument ten laste zouden vallen van de concessiehouder. Men besloot dan maar een proces te voeren tegen de familie Van der Stegen de Schrieck. Het zou echter nog een hele tijd aanslepen voor het grafmonument echt verplaatst werd.

    Op 19 januari 1970 kwam er een gerechtsdeurwaarder de toestand van het grafmonument (dat zich nog steeds op het kerkhof aan de kerk bevond) bekijken en beschrijven. Hij schreef: “… Dit monument staat rechts van de kerk nabij de pastorij in afbraak[iv]; het is ongeveer zes à zeven meter lang en vier à vijf meter breed, met links een uitstekende grafkelderopening. Het schijnt te bestaan van onder uit bakstenen overdekt met afbrokkelend cement, deze slechts goed zichtbaar langs ene kant en langs de andere zijden bijna volledig overdeelt met aarde en gewas; boven deze bakstenen twee rijen steenblokken van circa een half meter lang en veertig centimeter hoof ieder en waarop over gans de oppervlakte een platform arduinsteen en daarenboven steeds kleiner wordende nog drie platformen arduinsteen en gans het midden op een hoge voet in arduin een kruis; de onderste platform schijnt oorspronkelijk, minstens langs drie kanten omringd te zijn geweest met een balustrade, insgelijks in arduin, bestaan hebbende uit twee plus vier plus twee grote pilaren onderling verbonden door arduinstenen onder en boven, deze insgelijks onderling verbonden door kleine pilaren. De onderhoud ervan blijkt sedert lang verwaarloosd te zijn geweest. De stenen, bizonder aan de basis, zijn overdekt met mos, gras en ander gewas; op het monument wast zelfs een kleine boom. De basis van het monument is zwaar aangetast door vocht en de cement vertoont gaten, verbrokkelingen en barsten; een van de grote stenen ontbreekt; van de balustrade blijft er zelfs niet veel meer over; een van de grote pilaren is omgevallen en van de overblijvende zijn er slechts twee onderling verbonden door arduinsteen en kleinere pilaren. Ten grond, rondom het monument, liggen trouwens verschillende stukken arduinsteen blijkbaar voortkomende van het grafmonument en met de tijd omgevallen…”.

    De deurwaarder maakte ook nog enkele foto’s van het monument die zijn bevindingen op het proces moesten kracht bijzetten.

    Op 15 maart 1970 maakte het gemeentebestuur uiteindelijk bekend dat men ging overgaan tot de afbraak van het grafmonument van de familie Van der Stegen de Schrieck. Er werd aan de vergunninghoudende familieleden op het nieuwe kerkhof een grondvergunning voorzien met gelijke oppervlakte. De materialen van het oude grafmonument werden ter beschikking gehouden voor de leden van de familie Van der Stegen de Schrieck voor een termijn van vijf jaar. Omdat niet alle erfgenamen van deze familie bekend waren werd dit bericht in verschillende kranten gepubliceerd.

    Op 26 en 27 maart 1970 werd uiteindelijk het grafmonument ontruimd. Uit het grafmonument, dat 40 begraafmogelijkheden bevatte, werden 16 kisten aangetroffen. Onder die kisten waren er vier in hout en die waren reeds volledig vergaan. De andere kisten waren in zink en nog in goede staat. Een lichaam dat in 1826 begraven[v] werd had zelfs nog lange witte haren tot over de schouders! Alles wat overbleef werd in kleine kistjes overgeladen en naar het nieuwe kerkhof overgebracht. U moet echter wel weten dat die kisten in geen kelder meer liggen maar gewoon in de aarde werden begraven.

    Ook de heropbouw van het monument op het nieuwe kerkhof bleef uit. Vandaag dekt enkel een platte arduinen steen zonder tekst de begraafplaats van onze kasteelheren.

    (Op de foto is het grafmonument te zien anno 1970. Op de achtergrond de pastorij in afbraak. Onder het kruis is het wapenschild van de familie Van der Stegen de Schrieck te zien: de leeuw met dubbele staart. Het monument is één van de vele restanten uit het verleden die het einde van de 20ste eeuw niet haalden).

    Personen die begraven werden in het grafmonument te Schriek:

    naam

    voornaam

    geboortedatum

    sterfdatum

    de Longpré

    Fulvie-Caroline-Antoinette

    04/09/1794

    21/10/1826

    Van der Stegen de Schrieck

    Joseph-Constantin

    06/12/1768

    12/01/1828

    d' Onyon

    Catherine-Isabelle

    30/10/1766

    24/11/1842

    van der Fosse

    Justine-Anne

    14/09/1795

    11/03/1853

    Van der Stegen de Schrieck

    Philippe-Norbert-Marie

    25/07/1796

    02/06/1874

    Van der Stegen de Schrieck

    Albert

    22/09/1819

    20/01/1884

    Van Oldeneel tot Oldenzeel

    Carolus Marie Alexander

    09/10/1885

    04/12/1885

    Van Oldeneel tot Oldenzeel

    NN

    06/06/1889

    06/06/1889

    Van Oldeneel tot Oldenzeel

    NN

    03/01/1894

    03/01/1894

    Van der Stegen de Schrieck

    Amélie-Julie-Jacqueline

    27/08/1858

    02/02/1897

    Van der Stegen de Schrieck

    Marie-Julie-Josephine

    13/06/1817

    13/03/1898

    de Pret Roose de Calesberg

    Odile-Françoise

    16/05/1830

    01/06/1907

    Van der Stegen de Schrieck

    Nicole-Barbe

    27/05/1898

    22/05/1910

    Van der Stegen de Schrieck

    Louis-Léopold

    25/08/1831

    02/05/1916

    Geelhand

    Marthe-Emilie-Barbe

    08/02/1870

    30/12/1934

    Van der Stegen de Schrieck

    Rodolphe-Alexander

    09/12/1864

    13/04/1942


    Gedurende een periode van 39 jaar bleef enkel bleef het familiegraf van de Van der Stegens er onaangeroerd bijliggen. Er werd zelfs geen identificatie aangebracht op het graf.
    Daar kwam verandering in...

    Ik, en de familie Van der Stegen de Schrieck, hebben gezocht naar een "nieuw" monument. Dat hebben we gevonden op de stadsbegraafplaats van Leuven. Er waren daar enkele honderden graven waarvan de concessie vervielen en die moesten afgebroken worden. Ik ben deze grafzerken gaan bekijken om te zien of er niets tussen zat dat we op het graf van de familie Van der Stegen te Schriek zouden kunnen plaatsen, zodat zij weer een eenbiedige laatste rustplaats krijgen.
    Al in de maand augustus van 2009 werd er een grafmonument afgebroken en op vraag van mij naar Heist-op-den-Berg gebracht. Het gemeentebestuur zorgde voor het transport.
    Op 20 oktober werd dan het graf per vrachtwagen van de loodsen van de Technische Dienst naar het kerkhof van Schriek gebracht. Op 21 oktober, heeft het gemeentebestuur van Heist-op-den-Berg het grafkruis opgesteld op de oude voet van het originele grafmonument. Het monument is ongeveer 3 meter hoog en zal vanaf nu het graf sieren van onze oude kasteelheren van Schriek.





     
    (foto genomen op zondag 17 juli 2011 na de plechtige inzegening van het vernieuwe grafmonument van de familie van der Stegen de Schrieck. Rond de foto staan de verschillende nazaten van de voormalige kasteelheren van Schriek die voor deze speciale dag nog eens hun bakermat opzochten.



    17de persoon begraven in het grafmonument!

    Tot voor kort dachten we dat er zestien personen begraven lagen in de grafkelder van de familie van der Stegen te Schriek. We baseerden ons op enkele krantenartikels die verschenen in de lente van 1970 toen men het grafmonument ging afbreken.
    Twee artikels hadden het over 16 kisten. Een derde (en veel kleiner) artikel had het over een 17de kist.
    Als we de parochieregisters erbij namen kwamen we inderdaad bij 16 personen die in de kelder werden begraven. Slechts één van de zestien vonden we niet terug. Het ging om mevrouw Geelhand, overleden in 1934. Toch lazen we op haar rouwbrief "inhumé a Schrieck". Wellicht vond de pastoor het niet meer nodig om de personen die elders stierven, maar te Schriek werden begraven, niet langer te noteren in zijn registers.

    Voor de publicatie van mijn boek "Eeuwige rust" voerde ik een onderzoek om de begraafplaats te vinden van Cécile Philippine Eulalie Fulvie van der Stegen de Schrieck (°Antwerpen 26 nov 1855), de dochter van graaf Albert van der Stegen de Schrieck en mevrouw de Pret Roose de Calesberg.
    Deze Cécile trouwde op 6 mei 1882 met baron Raymond de Maere. Na diens dood op 6 oktober 1892 trouwde ze op 7 februari 1903 met diens broer Georges de Maere. Deze heer overleed reeds enkele jaren nadien, op 19 januari 1906.

    Cécile van der Stegen bleef helemaal alleen en kinderloos achter. Ze stierf te Gent op 31 augustus 1934.

    Voor mij waren er twee mogelijkheden. Ze lag ofwel begraven bij haar éérste man op het kerkhof Campo Sancto in St.-Amandsberg (Gent), waar de familie de Maere een grafkelder had. Of ze lag bij haar tweede man begraven, die rustte in de grafkapel van de familie de la Roche in Thieusies.

    Na beide begraafplaatsen gecontacteerd te hebben was ik nog geen stap verder. Cécile lag bij geen één van beide mannen begraven. Ook aanverwante families wisten in éérste instantie niet waar deze vrouwe begraven lag.

    Na lang zoeken kon de stad Gent (waar Cécile van der Stegen overleden was) me een antwoord geven. In het stadsarchief hadden ze een document gevonden waarin staat dat het stoffelijk overschot van Cécile overgebracht werd naar Schriek om er daar begraven te worden. Enkele dagen later kon de familie de Maere dit bevestigen. In een studie dat destijds gemaakt werd over waar hun familieleden begraven lagen, werd vermeld dat Cécile van der Stegen de Schrieck te Schriek begraven lag.

    Net als mevrouw Geelhand (die tevens ook in 1934 te Schriek werd bijgezet) had de pastoor Cécile van der Stegen niet genoteerd in de overlijdensregisters. De zoektocht werd nog meer bemoeilijkt omdat er van haar geen doodsbrief bekend was.

    Gelukkig vonden we nog op tijd een antwoord op dit mysterie. De naam van Cécile staat samen bij de rest van haar familie vereeuwigd op de arduinen plaat dat het vernieuwde grafmonument te Schriek siert.

    (Met dank aan mevrouw Claude Mali en de familie de Maere)

    Categorie:Grafmonument Van der Stegen
    » Reageer (0)
    09-04-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overlijden van barones Rodrigo t' Kint de Roodenbeke

    †

    We vernamen het overlijden vanBarones

    Rodrigo t´Kint de Roodenbeke

    geboren Comtesse Antoinette van der Stegen de Schrieck

    Geboren te Elsene op 31 december 1926 en overleden op het kasteel van Rosée op 4 april 2012

    *

    Datum en plaats van de begrafenis: kerk van Rosée, zaterdag 7 april 2012 om 11 uur. Ze werd begraven in de oude familie-grafkapel te Rosée.

    *

    We willen langs deze weg de familie veel sterkte toewensen in deze moeilijke tijd.

     

    Categorie:In memoriam
    » Reageer (0)
    16-11-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Toespraak van graaf J. van der Stegen de Schrieck ter gelegenheid van de herdenkingsplechtigheid in de kerk van Schriek op 17/07/2011
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tijdens de herdenkingsplechtigheid voor de voormalige kasteelheren van Schriek op 17/07/2011 gaf graaf J. van der Stegen de Schrieck een prachtige en emotionele toespraak in onze kerk. Hieronder de tekst van de toespraak die hij toen gaf:


    Geachte Mevrouw, Geachte Heer voorzitter en leden van de Kerkfabriek en de parochieraad,

    Geachte leden van de gemeenteraad,

    Mijnheer de Pastoor,

    Beste Tom,

    Graag zou ik enkele woorden willen uitspreken in naam van alle mensen die op deze mooie dag door Tom uitgenodigd werden.

    Wij zijn hier allen ter gelegenheid van de inhuldiging van dit nieuwe grafmonument, die onze voorouders moet onthalen, bijeengekomen.

    Vooreerst wil ik hulde brengen aan de nagedachtenis van onze voorouders die hier in Schrieck begraven werden en ook aan alle overleden leden van onze families. Ik denk ook aan al diegene die vandaag graag hier aanwezig hadden willen zijn maar die daartoe omwille van verschillende omstandigheden verhinderd werden.

    Een grafmonument en overleden personen die niemand van ons nog gekend heeft, zou een weinig enthousiasmerende gelegenheid kunnen blijken.

    Niettemin is het een vrolijk en hoopvol moment. Inderdaad, als wij, inwoners van Schrieck, neven en nichten van de familie van der Stegen hier samengekomen zijn, hebben wij dat aan de onstuitbare wil van één persoon te danken, nl. Tom Stroobants.

    Tom is een deskundig betreffende de geschiedenis van zijn dorp. Maar ik, ik zou U het verhaal van Tom willen vertellen. Dit verhaal begint in 1998: toen een jonge knaap van 12 jaar, wandelend rond de kerk van zijn dorp, geïntrigeerd werd door stoffige schilderijen met familiewapens. Hij begon iedereen te ondervragen, onderzocht en stuurde brieven links en rechts, kreeg steun van zijn leerkrachten en zo geleidelijk aan ontdekte hij dat achter al die oude voorwerpen mensen zaten, maar ook plaatsen en verhalen: meerdere generaties van eenzelfde familie leefden bijna twee eeuwen in een mooie woning met een park eromheen in het dorp van Schriek. Maar dit is nu allemaal verdwenen, vervangen door wegen en huizen. De nakomelingen van deze familie heeft zich vandaag vaak ver van Schriek gevestigd en hebben geen banden meer met hun oorspronkelijke dorp behouden. De overledenen van deze familie, voorheen trots begraven naast de kerk, werden anoniem verplaatst in een hoek van het gemeentelijke kerkhof. En dit allemaal viel dan in de vergetelheid. Een draad werd gebroken. Maar Tom besloot dat deze verwaarlozing niet mocht verder gaan. Hij worstelde met kracht en volharding opdat dit prachtig grafmonument, ter nagedachtenis aan de overledenen van de families van der Stegen en Oldenzeel, opgetrokken werd en opdat deze mooie dag plaats kon vinden.

    Wij allen bewonderen zijn volharding, standvastigheid, lef en dankbaarheid voor onze voorouders.

    Maar dit is niet alles, de inspanningen van Tom gaan nog verder.

    Dankzij zijn onderzoek, publicaties en deze tentoonstelling die wij ongeduldig wachten om te bewonderen, geeft Tom ons de mogelijkheid meer te weten over onze families, en met een verleden die ons nogal onbekend is te hervatten. Nog belangrijker, hierdoor geeft Tom meer kans op menselijke banden te doen herleven. Eerst herontdekken we onze voorouders en een stuk van hun leven. Dankzij al die uitwisseling van informatie en kennismaking georganiseerd door Tom, kunnen daarna familiebanden, die nogal aan het verdwijnen waren, versterkt worden.

    Uiteindelijk is dit ook een gelegenheid voor onze families en Schriek elkaar te herontdekken. Dit geschiedenis werkstuk over onze familie verbindt het verleden met het heden. Hoewel het over een nogal recent verleden gaat (1730-1930), blijken het menselijke, sociaal, economisch milieu en de landschappen snel veranderd te zijn. Het is gezond zijn verleden te kennen om een toekomst op een vaste basis te bouwen, met een beter begrip van de complexiteit van het verleden en het heden.

    Tom, je bent niet alleen bouwer van grafmonumenten maar ook van bruggen. Bruggen tussen generaties, het verleden en het heden, tussen de mensen in het algemeen.

    Dit prachtig werk raakt ons zeer en daarom willen wij jou ook enorm bedanken. Een grote dank ook aan al de mensen die geholpen hebben bij het bouwen van deze schitterende realisatie. Ik denk eerst aan de verwanten van Tom, aan de gemeente van Heist-op-den-Berg, aan het schepencollege, het gemeentelijk personeel, aan Meneer de Pastoor, aan de parochieraad en aan de kerkfabriek maar ook nog aan vele andere mensen die wij jammer genoeg niet kennen maar die hun steentje hebben bijgedragen aan dit project.

     

    Bravo en hartelijk bedankt !


    Categorie:Festiviteiten
    » Reageer (0)
    08-08-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Weekend van de Schriekse adel -> FOTO'S
    Zoals beloofd hier enkele leuke sfeerbeelden van het "Weekend van de Schriekse adel" dat op 16 en 17 juli plaats had in de kerk van Schriek.
    Het hele project bestond uit een twee daagse tentoonstelling over het kasteel en de kasteelheren van Schriek.
    Naast de tentoonstelling had er op zondag 17 juli een herdenkingsplechtigheid plaats voor de overleden kasteelheren van Schriek: de familie van der Stegen de Schrieck en verwanten. Deze plechtigheid werd bijgewoond door ca. 30 graven, gravinnen en andere edelen die allen rechtsteeks verwant zijn met onze oude kasteelheren.
    Daarna werden deze afstammelingen met paard en kar naar het kerkhof gebracht waar het verniuwde grafmonumet van de oude kasteelheren werd ingewijd door E.H. VanLommel. De familie bracht ook een bloemenhulde aan het graf.

    Het waren twee zeer succesvolle dagen. En, als organisator van dit project, ben ik dan ook enorm opgetogen om te kunnen zeggen dat de band tussen Schriek, Schriekenaren en de grafelijke familie van der Stegen de Schrieck terug wat "closer" is geworden. En dat was toch ook ergens mijn hoofdbedoeling... Uiteraard heeft de toespraak van graaf J. van der Stegen de Schrieck in de kerk hier zeker ook tot bijdragen.




    Het "onthaal" van de tentoonstelling werd verzorgd door mijn grootmoeder Maria Ruymaeckers. Iedere bezoeker kon er een geïllustreerde tentoonstellingscatalogus kopen of kon er terecht voor een ticket voor de rondritten met paard en kar die je rondom het voormalige kasteeldomein van Schriek voerde.


    Vele oude foto's van het kasteeldomein werden vergroot zodat de bezoeker ze beter kon bekijken en zich zo een beeld kon vormen over het "adellijke Schriek" van weleer.


    De rouwkapel van de kerk onderging voor deze tweedaagse een hele metamorfose. Het werd de pronkkamer van de tentoonstelling met vele originele en waardevolle documenten.


    Prachtige portretten werden uitgeleend bij de familie van der Stegen de Schrieck en aanverwanten. Toen we de portretten gingen ophalen en ze de grens met Schriek passeerden zegde de organisator: "de van der Stegens zijn terug thuis... of toch voor even".


    Nadat de bezoeker de tentoonstelling bezocht had kon hij met paard en kar een rondrit maken rondom het voormalige kasteeldomein van Schriek waar hij een zicht had op de twee overgebleven kasteelhoeves en een nog bewaard deel van de slotgracht. Eén van de koetsen was ouder dan honderd jaar!


    Zondag 17 juli, 14.00 uur: de herdenkingsplechtigheid ging van start. Ze werd gehouden door E.H. pastoor van Lommel (midden), lector J. Brabants (links) en de ontzettend zenuwachtige organisator T. Stroobants (rechts).


    De kerk zat goed vol. De voorste rijen werden voorbehouden voor de ca. 30 graven, gravinnen en andere edelen die de plechtigheid bijwoonden. Ze stammen allen rechtstreeks af van de oude kasteelheren van Schriek.


    Het werd doodstil in de kerk toen graaf J. van der Stegen de Schrieck het woord nam. Hij gaf een zeer emotionele toespraak en vertelde over de band tussen zijn familie en het dorp Schriek. Hij bedankte T. Stroobants en al de andere mensen die zich hadden ingezet voor deze dag en voor de vernieuwingswerken van hun grafmonument te Schriek.


    Alleen maar blije gezichten. Hier een zicht in één van de vier koetsen die het adellijke gezelschap van de kerk naar het kerkhof bracht.


    Een lange rij Schriekenaren volgden de tocht mee naar het kerkhof. Hier een foto op "de kopgroep".



    Na een korte plechtigheid op het kerkhof zegende de pastoor het vernieuwde grafmonument en dit onder enorme belangstelling.


    Daarna werd door de familie van der Stegen de Schrieck een bloemenhulde gebracht aan het graf van hun "vergeten" voorvaderen.


    Vele familieleden kwamen speciaal vanuit het buitenland naar Schriek om deze bijzondere dag bij te wonen. Uit Canada, Oostenrijk en zoals hier graaf E. van der Stegen de Schrieck uit Frankrijk.


    Een pracht van een familiefoto. De vele nazaten rondom het voorvaderlijk grafmonument. Speciaal voor deze dag tooide de Belgische driekleur het graf.


    Rechts van het monument...


    En links. Met meteen links van het monument organisator T. Stroobants en vriendin A. Cuypers.


    Na de bloemenhulde op het kerkhof maakte het adellijke gezelschap nog een tochtje naar de bewaard gebleven kasteelhoeves. Daarna ging het terug naar de kerk waar ze de tentoonstelling bezochten.
    Bij het afsluiten van de dag poseerden de edelen nog even aan de ingang van de historische St. Jan Baptistkerk van Schriek. De kerk waarvoor hun voorvaderen zoveel hebben gedaan.


    Het bovenste deel van de nieuwe plaat dat nu het vernieuwde grafmonument siert van de adellijke familie van der Stegen op het kerkhof te Schriek.

    Categorie:Festiviteiten
    » Reageer (0)
    12-08-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vragen aan graaf Joseph van der Stegen de Schrieck
    De familie van der Stegen de Schrieck heeft ooit een zeer belangrijke rol gespeeld in Schriek. Maar in 1926 (de verkoop van het kasteeldomein) werd die band tussen het dorp en de familie heel abrupt verbroken.
    Hoe is het de familie van der Stegen de Schrieck na al die tijd vergaan? Denken ze nog wel eens aan Schriek en wat betekent ons dorp nog voor hun?

    We vroegen het aan een afstammeling van onze Schriekse kasteelheren: graaf Joseph van der Stegen de Schrieck (°1965).

    1 - Wie is het familiehoofd en is dus de echtte “graaf van Schriek”? 
    Er is geen echte graaf van der Stegen. Ieder lid van de familie heeft dezelfde titel. Maar er is wel een familiehoofd (de oudste man van de eerste tak). Mijn vader was het hoofd van de familie. Ik ben het geworden sinds zijn dood (2001). Dat geeft geen recht maar een soort verantwoordelijkheid ten opzichte van de familie. Ik ben vrijgezel, werk nu bij de Europese Commissie en zorg voor de Natura-2000 gebieden (beschermde landen in Europa onder Europese richtlijnen). Ik woon in Brussel maar logeer vaak in Florée.

    2 - Wat betekent Schriek nog voor de familie van der Stegen?
    Het is een dorp waar onze familie gedurende enkele generaties geleefd heeft en aan het openbaar leven van die tijd deelnam. Er is een speciale band tussen Schriek en onze familie omdat de naam van het dorp zich in onze familienaam bevindt. Het herinnert mij ook aan die tijd toen onze familie nog in Brabant en de streek ten zuide van Antwerpen leefde.

    3 - Vinden jullie het spijtig dat de band tussen Schriek en uw familie zo weinig meer voorstelt?
    Ja, maar daar zijn redenen voor. In de laatste jaren behoorde het kasteel van Schriek tot een andere tak van de familie dan die van mijn vader en spijtig genoeg woont er ook geen lid van de familie meer in Schriek. Nu verandert het stilaan dankzij het uitzonderlijk werk uitgevoerd door Tom Stroobants.

    4 - Wat betekent de titel “graaf van Schriek” nog? Zijn er aan deze titel nog voordelen verbonden?
    Ik denk niet dat we "graven van Schrieck" zijn, hoewel onze voorvaders wel heren van Schriek waren. De titel werd gegeven toen de heerlijkheden al waren afgeschaft. Er zijn geen voordelen meer verbonden aan de titel. Dit telt trouwens voor elke adellijke familie in België. Toch ben ik trots om de naam van Schriek in onze familienaam te hebben (hoewel vele personen moeilijkheden hebben om de naam correct te spellen!).

    5 - Vinden jullie het jammer dat er geen enkele van der Stegen nog in Schriek woont?
    Uiteraard! Maar zo is het leven nu eenmaal. Mensen moeten meer van plaats veranderen dan vroeger. Maar het zou kunnen dat een lid van de familie in de toekomst te Schrieck komt wonen. Wie weet ?

    6 - Wat is jullie mening over de afbraak van het kasteel van Schriek (in 1946) en het grafmonument (in 1970)?Hoe hebben jullie dit alles ervaren?
    Ik vind dat heel jammer. Met het kasteel en het park is er een groot deel van de geschiedenis, een merkwaardig monument en een interessant natuurgebied van de gemeente verdwenen. Maar overal heeft men na de Tweede Wereldoorlog weinig aandacht besteed voor ons erfgoed (kijk naar Brussel). Alles moest modern zijn en het beton had duidelijk meer waarde dan de oude stenen, de bomen, de weiden... Maar nu is het aan het veranderen. Het werk van Tom Stroobants draagt er zeker toe bij. Ik heb zelf de vernietiging van het kasteel niet meegemaakt en mijn vader heeft ons daarover nooit gesproken.

    7 - Bezit de familie Van der Stegen de Schrieck nog kastelen?
    Ik denk dat het kasteel van Wagnée (provincie Namen) het enige is dat nog tot de familie behoord. Het ligt in Florée. Een neef woont nog in Rosée maar het kasteel is er afgebroken (alleen de bijgebouwen zijn er bewaard).

    8 - Waar worden de leden van de familie tegenwoordig begraven? Bestaat er nog een familiegraf waar iedereen nog naast elkaar wordt begraven?
    We worden op verschillende plaatsen begraven. Het hangt af van hun woonplaats en met wie ze trouwden. Zo is er bijvoorbeeld nog Rosée waar Elisabeth de Beauffort, weduwe van Philippe van der Stegen, begraven ligt. Florée: waar mijn vader werd begraven. Frankrijk: waar de assen van mijn neef Hugues werden uitgestrooid. Op het kerkhof van Oostkamp werd enkele jaren terug nog Tanguy van der Stegen begraven.

    9 - Zijn er nog bepaalde tradities in de familie die bij jullie in stand worden gehouden?
    Ik denk het niet. We ontmoeten elkaar op onregelmatige tijdstippen maar we willen wel proberen om dat vaker te doen. Sinds enkele jaren wonen enkele leden van de familie wel de jaarlijkse processie van Bousval (Waals Brabant) bij.

    10 - Worden er nog verhalen over Schriek vertelt in de familie?
    Spijtig genoeg niet in mijn tak van de familie (kinderen van Jean-Marie en Gaëtane van der Stegen). Ik denk dat mijn vader er niet veel over wist en vertelde niet veel !

    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (1)
    19-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom

    Beste bezoeker,

    Met dit blog wil ik de aandacht vestigen op het roerend en onroerend erfgoed van Schriek, met als uitvalbasis het oude kasteeldomein van Schriek.
    Voor de Tweede Wereldoorlog was Schriek een dorp dat nog alle kenmerken had van een oude heerlijkheid uit de periode van voor de Franse Revolutie (1795)!
    Kerk en kasteel waren onlosmakelijk verbonden met een oude statige dreef. De pastoor resideerde in een prachtige pastorij en de notabelen verbleven in hun herenhuizen.
    Sinds 1946 is er veel veranderd. Het onroerend erfgoed van Schriek werd respectloos behandeld en verdween langzaam maar zeker.

    Binnenkort zal u hier dus niet alleen terecht kunnen voor informatie over het verdwenen kasteeldomein en zijn eigenaars, maar ook de belangrijkste historische gebouwen zullen hier hun stek krijgen. Want zoals zo vaak ligt informeren vaak aan de basis van beschermen.

    Mensen die nog oude foto's of informatie hebben over het oude Schriek mogen me deze altijd doormailen op tom.schriek@telenet.be

    Als er mensen zijn die zich geroepen voelen om mee te werken mogen zij dit altijd laten weten. Op termijn zou er dan eventueel een werkgroep kunnen ingericht worden die zich bezighoud met de geschiedens van Schriek.

    Ik doe mijn best dit blog zo vaak mogelijk aan te vullen. Toch is dit omwille van mijn professionele leven niet altijd mogelijk. Daarom geef ik u de raad om enkele keren per maand eens te komen kijken. Er zal zeker wat bijgekomen zijn.


    Groetjes en veel leesplezier,

    Tom Stroobants.

    tom.schriek@telenet.be

    (Zicht op kasteelhoeve en brug ca. 1880)


    Tom Stroobants (°1986), de beheerder van dit blog, is al sinds zijn 12de gepassioneerd bezig met de geschiedenis van "zijn" dorp in al zijn facetten. Vooral het verleden van het kasteeldomein en zijn heren laat hem niet los.
    Ondertussen zijn er al drie boeken van zijn hand verschenen. Ook is hij de bezieler van de restauratie aan het grafmonument van de adellijke familie van der Stegen op het kerkhof te Schriek en organiseerde hij in 2011 "het Weekend van de Schriekse adel". Dit was een tentoonstelling in de parochiekerk van Schriek m.b.t. de geschiedenis van het kasteel en zijn heren.
    En, er zijn nog vele andere projecten lopende...



    » Reageer (0)
    01-11-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Odon van Pevenaege op het kasteel van Schriek
    Odon van Pevenaege was een Belgisch soldaat die in 1893 werd geboren te Maarke - Kerkem.
    Gedurende de Eerste Wereldoorlog hield hij een dagboek bij. Odon sneuvelde op 15 juli 1917 in St.-Jacobskapelle aan de Ijzer. Zijn dagboek lag bij hem en werd later teruggebracht naar zijn ouders.
    Striptekenaar Ivan Adriaenssens heeft dit oude, maar zeer gedetailleerd dagboek omgezet in een prachtig en boeiend boek. De verhalen van Odon komen dankzij dit nieuwe boek weer tot leven. En wat blijkt... Soldaat Odon is met zijn troep ook door Schriek getrokken, meer zelfs: hij logeerde een nacht op het kasteel van Schriek!

    Wat schreef Odon over onze streek?

    Zoo vertrekken wij hier uit Duffel in de richting van Schrik waar we moesten cantoneren. Wij hadden weederom een 20 tal kilomter af te leggen. Rond midernacht kwamen wij hier op onze restende plaats toe (Schriek). We logeerden hier in een oud kasteel - fort geheel omringd van water. Van smorgens vroeg was ht al debout en na ons brood en een doos bleesch gehad te hebben was het weederom vooruit. Het was plezierig te mogen marcheren zonder zak op den rug. Toen wij eenige kilometers verder waaren, waren bijna al de huizen afgebrand die wij tegen kwaamen (Tremelo), de menschen die noch in de stal of een oven woonden vertelden ons dat het van den duitsch zijn werk was ook spraken zij ons over de mishandelingen die se ondergaan hadden...

    Opmerkelijk is dat Odon het kasteel van Schriek omschrijft als zijnde een fort. Dat het complex volledig omwaterd was wisten we natuurlijk al langer.
    Nog merkte Odon op dat alle huizen die op enkele kilomters buiten Schriek lagen afgebrand werden door het Duitse leger. Dit klopt ook. Het is immers algemeen bekend dat de Duitsers bijna heel Tremelo in de as legde.

    Zo draagt Odon van Pevenaege, een soldaat uit de Eerste Wereldoorlog en gestorven voor zijn vaderland, ook zijn kleine steentje bij aan de geschiedenis van onze streek.




    Categorie:Kasteel van Schriek
    » Reageer (0)
    01-10-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Doopkleedje gevonden van de familie Van der Stegen de Schrieck
    Dat deze blog helpt tot het inwinnen van gegevens over onze oude kasteelheren bewijst het volgende:
    Enkele maanden geleden ontving ik een mail van een zekere mijnheer Beck. Zijn moeder, mevrouw Caers, was in 1998 overleden en tussen de inboedel van haar huis vonden ze een zakje met daarin een fraai doopkleedje. Er tussen zat een briefje met daarop geschreven: "GRAVIN VAN DER STEGEN DE SCHRIECK, VAN SCHOONBEKESTRAAT, ANTWERPEN".
    Mijnheer Beck wist van het doopkleedje niets af!
    Hij wist wel dat zijn grootmoeder, mevrouw Van den Eynde (1893 - 1975) die te Putte geboren was, na schooltijd ging werken op het kasteel van een zekere mevrouw Mertens (eveneens te Putte gelegen). Is het doopkleedje via deze weg in zijn familie terecht gekomen?

    Kan iemand ons meer vertellen over dit doopkleedje? Was er een band tussen het kasteel van mevrouw Mertens en de familie Van der Stegen de Schrieck en wie was deze gravin die in Antwerpen woonde?

    Alvast bedankt voor uw reactie!







    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Penning van Philippe VAN DER STEGEN (1595 - 1659)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Kortelings heb ik een penning kunnen aankopen van Philippe Van der Stegen (1595 - 1659).
    Deze Philippe was de grootvader van Karel Lodewijk Van der Stegen, de éérste kasteelheer van Schriek.
    Philippe Van der Stegen was in zijn leven twee keer getrouwd. De éérste keer met Anne Elisabeth van Assche en de tweede keer met Jeanne Marie Maes.
    Deze Van der Stegen behoorde tot de notabelen van de stad Brussel. Hij was er schepen en schatbewaarder.
    De penning die van hem afkomstig is draagt zijn wapenschild: de leeuw met dubbele staart. Bovenop het wapenschild een helm (ridder) met daarop ook weer de leeuw met dubbele staart.
    De penning is rondom bedrukt met een latijnse tekst en men ziet er het jaartal 1642 opstaan.
    Wellicht gaat het hier om een herdenkingspenning, uitgegeven ter gelegenheid van een bijzondere gebeurtenis.
    Is Philippe Van der Stegen in 1642 misschien schepen of schatbewaarder geworden? We weten het niet.

    Wie meer weet van deze penning of van Philippe Van der Stegen mag steeds reageren.


    Categorie:Familie Van der Stegen (de Schrieck)
    » Reageer (0)

    Foto

    Foto

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Foto

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Archief per jaar
  • 2016
  • 2013
  • 2012
  • 2011
  • 2010
  • 2008


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs