Dit is geen gemakkelijke periode om karper te vangen. Het
overgrote deel van de vissen bevindt zich namelijk in een passieve
toestand. We kunnen zelfs spreken van een soort winterslaap. In deze
periode van het jaar nemen de karpers slechts weinig voedsel tot zich. De
karpers begeven zich gedurende deze tijd van het jaar voornamelijk in diepere
gedeelten van het water.
De dagen beginnen te lengen en de nachten te korten, de
watertemperatuur stijgt en de karpers worden stilaan weer actiever. In deze
periode gaan de karpers weer azen. Het aasgedrag komt slechts langzaam op
niveau. Het is dus aan te raden niet te veel te voeren in deze
periode. Zodra de watertemperatuur boven de 10°C blijft beginnen de karpers
te zoeken naar grotere hoeveelheden voedsel.
De warme watertemperatuur zet de karpers verder aan tot
azen. Zodra de watertemperatuur ongeveer op 20°C constant blijft, gaan de
karpers tot paaien over. In deze periode wordt het voedsel dat de
karpervissers aanbieden meestal genegeerd.
De karpers gaan zich nu volvreten met het oog op de winter.
Aangezien ze een soort reserve willen aanleggen, kunnen ze bijna niet genoeg
eten. Maar als de watertemperatuur boven de 25°C komt, staken ze hun
zoektocht naar voedsel. De oorzaken hiervan zijn het gebrek aan zuurstof en
de opslag van afvalstoffen in het water. In de perioden dat de
watertemperatuur zeer hoog is, kunnen op dagen van sterke wind en regen op
bepaalde plaatsen echte vreetpartijen plaatsvinden. De inbreng van zuurstof
in het water door de wind en regen, maakt de karper weer actief.
De watertemperatuur zakt en de vraag naar voedsel verminderd
als het ware evenredig. Zodra het water weer een temperatuur heeft bereikt
van onder de 10°C houden de karpers op met azen. De kleinere karpers gaan
vaak nog iets langer door dan hun grotere soortgenoten. Zakt de
watertemperatuur echter onder de 6 à 8°C, dan zullen ook de kleintjes stoppen
met azen.
De karpers nemen terug een passieve houding aan en nestelen
zich op diepere plaatsen. Dit is in feite de start van de zogenaamde
winterslaap waar al over gesproken werd in de maanden januari en februari.
Dit schetst een algemeen beeld van het gedrag van de
karper. Echter met een beetje doorzettingsvermogen en de juiste aanpak is er
gedurende de moeilijkere periodes ook nog wel een karper te verschalken.
-250gr maismeel -250gr tarwemeel -150gr pen -100gr sojameel (vet) -150gr
bloedmeel -100gr trouvit -3ml olijf olie -4eieren -laten koken tot als ze boven komen