Persoonlijke Blog
Nederlands
Inhoud blog
  • Evaluatie: Jo Claes: De Blinde Vlek
  • Lessen KUL
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    14-05-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Evaluatie: Jo Claes: De Blinde Vlek

    Het boek dat ik onlangs voor de les Nederlands heb gelezen is De Blinde Vlek van Jo Claes. Dit boek behoort tot het genre van misdaadromans en speelt zich eerst af in Turkije en vervolgens vooral in Leuven. Om te beginnen geef ik het boek +4 op een schaal van -5 tot +5, waarbij -5 het punt is voor het aller-slechtste boek dat ik ooit gelezen heb, en +5 het punt is voor het allerbeste boek dat ik ook gelezen heb. Ik geef het een +4 omdat ik zeer graag misdaadromans lees.

    Ik zal eerst het verhaal een beetje uitleggen en vervolgens mijn mening geven over het verhaal, de stijl waarin het geschreven is, hoe interessant ik het vond en telkens waarom.

    Het verhaal begint in Sagalassos, Turkije, waar de Leuvense faculteit voor archeologie een site heeft om oude schatten op te graven. Op een dag worden daar 32 gouden munten opgegraven die na een week spoorloos verdwenen. Eerst werd Simen Paulus, een laatstejaarsstudent archeologie beschuldigd omdat zijn vingerafdrukken werden gevonden op de bureau waar de munten in opgeslagen lagen. Uiteindelijk blijkt dat de vrouw van professor Sterkx, met wie Simen Paulus een affaire had, maar die wilde beëindigen, de munten gestolen had zodat ze met Simen Paulus een nieuw leven kon beginnen. Dit wou Simen Paulus niet, maar ze bleef aandringen. Uiteindelijk komt haar man te weten van deze affaire en vermoordt hij Simen Paulus door hem van het ‘balkon’ (het gele kunstwerk op de wand van het provinciehuis) te smijten. De politie was hem eerst niet op het spoor, maar toen hij zijn vrouw misbruikte en fysiek aanrandde, deelde ze klacht in en bekende zij de enige ooggetuige te zijn voor de moord. Dit was het laatste beetje bewijs dat er nodig was om professor Sterkx op de pakken en op te sluiten. Indien je meer gedetailleerde informatie wilt over dit boek, moet je die zelf lezen.

    Ik vond het een zeer intrigerend boek, met veel gedetailleerde, pikante scènes vooral, maar tegelijk ook een soort serieus aspect, waardoor het boek aan de ene kant een beetje een pikant tikje krijgt, maar aan de andere kant een serieus boek met een actueel thema is. Alles wordt tot in de puntjes beschreven, vooral de wegen die de inspecteur door Leuven neemt, waardoor je, als je in Leuven woont of vaak naar Leuven gaat, je de paden kunt inbeelden, en als je wilt kan je die zelfs in persoon aflopen.

    Een ander zeer goed aspect aan het boek vond ik het feit dat je aan de ene kant de ontspannende, goed beschreven affaires hebt tussen de hoofdpersonages van het boek, waardoor je niet echt moet nadenken en je gewoon kunt lezen en alles inbeelden indien je dat wilt. Aan de andere kant heb je het mysterieuze en zeer intrigerend deel van de moord en de diefstal op de munten. Hierbij moet je dan beginnen nadenken en speculeren over wie de diefstal of moord heeft gepleegd en waarom. Soms krijg je dan zeer rare combinaties in je hoofd, die later ofwel versterkt worden, ofwel afgebroken worden naarmate je meer informatie krijgt. Dit vind ik zeer leuk aan zo’n misdaadromans.

    Het derde en laatste goede punt is dat het boek zeer vlot leest. Om eerlijk te zijn ben ik geen vlotte lezer en lees ik echt niet graag, maar wanneer ik dit boek vastpakte was ik meteen in het verhaal ingehaakt en wou ik meer weten. Het gaat niet alleen over een spannend en mysterieus onderwerp, maar er zijn zeer ontspannende delen bij. Het gaat ook niet over maar 1 moord, zoals in andere misdaadromans, maar ook over een diefstal, het weglopen met een minnaar, de persoonlijke levens van de inspecteurs, professoren, enz. Hierdoor krijg je het beste van de twee werelden, nl. het mysterieuze van een moord en een diefstal en tegelijk ook het persoonlijk leven van de hoofdpersonages met affaires en gevoelens. Dit krijg je niet in de meeste misdaadromans.

    Het enige minpunt dat ik kan geven over dit boek is dat die op bepaalde momenten langdradig wordt, en minder leuk wordt om te lezen. In het midden van het verhaal kreeg ik een beetje het gevoel dat de inspecteurs een foute richting insloegen of kwamen er stukken van hun persoonlijk leven ertussen, terwijl ik juist meer wilde weten over de moord en niet over hun affaires. Hierdoor krijgt dit boek een +4 en geen +4.5 of zelfs +5, want afgezien sommige langdradige of slecht getimede delen van het boek vond ik het wel fantastisch en is het zeker een aanrader als je een paar uur niet weet wat te doen!


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    14-05-2012, 19:25 geschreven door ka2ring Oskar Hermans  
    01-03-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lessen KUL
    De eerste les die ik gevolgd heb was celbiologie 1 van de richting geneeskunde/tandheelkunde. De zin die mij altijd zal bijblijven is: Wobble: 61 codes kunnen voor 20-30 aminozuren coderen. Ik vond dit een merkwaardige uitspraak en zeker een uitspraak die wel belangrijk is te onthouden omdat die speciaal op de powerpoint stond. De prof gaf er uitgebreid les over en daarom is het mij ook bijgebleven. De zin betekent dat de eerste twee van de drie delen van de code vast staan en maar voor 1 anticodon kunnen coderen. Op de derde daarentegen kan een inosine ontstaan door deaminering van adenine. Hierdoor kan die coderen voor drie verschillende anticodons waardoor men een variatie krijgt van het tRNA. Hierdoor kan men verschillende anticodons krijgen voor eenzelfde aminozuur en krijgt men het Wobble- of twijfel effect. 

    De tweede les die ik gevolgd heb op de KUL is epidemiologie en biostatistiek van de richting geneeskunde. Hier heb ik onthouden dat de kans op een bepaalde waarde van een standaardnormaal verdeelde viariabele tussen -1 en 1 kleiner is dan tussen 3 en -3. Hierbij heb ik ook onthouden dat tussen -3 en 3 de kans tot bijna 100% gaat. Dit kan men afleiden uit de formule die gegeven werd. Dit vond ik merkwaardig omdat de prof er zelfs op een apart bord een aantekening van maakte, het op de powerpoint stond en omdat ik het zeer interessant vond om te zien wat er gebeurde. Daarmee heb ik deze uitspraak gekozen. 

    De derde les die ik gevolgd heb was op de campus Arenberg. Hier heb ik bio-organische chemie van de richting biochemie en biotechnologie/chemie/biologie gevolgd. Hierbij was het belangrijkste van de les voor mij het deel over de geconjungeerde systemen. Dit betekent dat er in een koolstofketen de plaats van de dubbele binding kan verschuiven tussen de koolstoffen. Hierdoor verandert de grootte van pi-wolk boven en onder de binding. Daarnaast heeft dit ook invloed op de afstand en de eigenschappen van deze molecule. Een voorbeeld die de prof gaf was bij hydrogeneren, dat deze binding voor extra stabiliteit en hierdoor heeft die meer energie nodig om een reactie te doorstaan. Ik vond het een zeer interessant onderdeel omdat we bij chemie bezig zijn met koolstofverbindingen, alkanen, alkenen, enz. Hierbij komt dit ook van pas, weliswaar niet zo uitgebreid, maar het komt wel in de lessen voor. Daardoor begreep ik wat de prof aan het vertellen was en zal dit deel van de les mij zeker bijblijven. 

    Oskar

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    01-03-2012, 17:36 geschreven door ka2ring Oskar Hermans  
    Archief per week
  • 14/05-20/05 2012
  • 27/02-04/03 2012
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs