JULIAAN CLAERHOUT-KRING (heemkring Groot-Wielsbeke)

30-09-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe webstek Juliaan Claerhout-kring!
Klik op de afbeelding om de link te volgen Sinds kort heeft de Juliaan Claerhout-kring een eigen webstek www.juliaanclaerhoutkring.be, met dank aan nieuw bestuurslid Frederik Vynckier. Vanaf heden kan je daar alle informatie terugvinden. De laatste nieuwtjes lees je via onze Facebook-pagina.

30-09-2013 om 00:00 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
01-01-1981
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliaan Claerhout-kring - korte toelichting

Welkom op de blog van de Juliaan Claerhout-kring. De Juliaan Claerhout-kring, opgericht in 1981, is de heemkundige kring van Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke en Ooigem. De heemkring is genoemd naar de sociaal bewogen en christen-democratische priester, leraar-opvoeder, directeur en (onder)pastoor Juliaan Claerhout (1859-1929), afkomstig van Wielsbeke. Claerhout werd vooral bekend door zijn archeologische opgravingen in Pittem (het Heidens Kerkhof, 1896) en Dentergem (eerst ontdekte paaldorp, 1899-1903). Het leverde hem de bijnaam ‘de pastoor met de spade’ op. Het buitenprofessionele leven van de priester kenmerkte zich door zelfstudie, vele binnen- en buitenlandse studiereizen, opgravingen, het schrijven van studies en het redigeren van talrijke tijdschriften. De heemkring van Groot-Wielsbeke probeert met eenzelfde inzet de eigen geschiedenis te ontsluiten. De Juliaan Claerhout-kring geeft het tweejaarlijkse Leiesprokkels-Jaarboek en het halfjaarlijkse fotoboek 'mijn dorp' uit. De Wielsbeekse heemkring won in 2011 de Juliaan Claerhoutprijs, de cultuurtrofee van de gemeente Wielsbeke. Op deze blog ontdek je alles over onze publicaties, nieuwtjes en de activiteiten van de heemkring. Veel leesplezier!

PS Volg ons ook op Facebook en Twitter.


01-01-1981 om 00:00 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
12-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Krijgt hondenzwemming erkenning als cultureel erfgoed?
Klik op de afbeelding om de link te volgen 'Krijgt hondenzwemming erkenning als cultureel erfgoed?' Onze heemkring gaat er in elk geval - samen met de Sint-Bavovrienden en de gemeente Wielsbeke - voor!

12-08-2013 om 15:05 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
01-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorzitterwissel uitgebreid in de pers
De voorzitterswissel en de verdere vernieuwing van onze heemkring kreeg flink wat aandacht in de pers. Je vindt hieronder een artikel uit De Streekkrant (bovenaan) en de Weekbode Tielt (Krant van West-Vlaanderen - onderaan). 01-08-2013 om 15:33 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
10-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bert De Smet leidt Claerhoutkring, kopt Het Laatste Nieuws
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag staat er een kort artikeltje over de voorzitterswissel in Het Laatste Nieuws. Met dank aan journaliste Joyce Mestdag. 

10-07-2013 om 10:39 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
02-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.27-jarige Bert De Smet nieuwe voorzitter van onze kring
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Tijdens de algemene vergadering van 29 juni 2013 werd de 27-jarige Bert De Smet uit Sint-Baafs-Vijve als nieuwe voorzitter verkozen van de Wielsbeekse Juliaan Claerhout-kring, de vereniging voor lokale geschiedenis. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Monique Claerhout, die de heemkring de 21ste eeuw binnenloodste. De Smet – die ook coördinator van het André Demedtsmuseum is - wil alvast de kaart van vernieuwing trekken.

 

‘Bert zal ongetwijfeld een bekwame, maar in middens van heemkundige verenigingen misschien wel erg jonge voorzitter zijn’, vertelt Monique Claerhout die zaterdag aftrad. Claerhout tekende gedurende acht jaar samen met Bert De Smet en redactieverantwoordelijke Michaël Delange de krijtlijnen van de vernieuwing van de heemkring. Een eigentijdse werking en enkele nieuwe en jonge vrijwilligers zijn het resultaat. ‘De opvolging en goede werking van onze heemkring zijn verzekerd. Het is fijn om in schoonheid af te ronden, zeker als ik zie dat de jonge garde het effectief ook overneemt. Met de vijf nieuwkomers die we recent mochten verwelkomen zit het alvast goed.’

 

De kersverse voorzitter heeft er zin in. Bert De Smet: ‘Het is fantastisch om de voorzittershamer van deze dynamische heemkring over te nemen. De laatste jaren hebben alle vrijwilligers samen sterk geïnvesteerd in een opfrissing van onze uitstraling en onze werking. Het is fijn om die dynamiek verder te versterken en nog meer uit te bouwen.’ De Smet wil vernieuwen met respect voor de traditie. ‘Onze Leiesprokkels-Jaarboeken blijven de klassieke sterkhouders’, zegt de jonge heemkundige, ‘maar ik wil tegelijk ook meer inzetten op sociale media om onze werking niet alleen bekender maar ook laagdrempeliger te maken.’

 

De eerste stappen van de verjongingsoperatie van de Juliaan Claerhout-kring lichtte De Smet in 2011 nog toe tijdens de nationale studiedag ‘Heemkunde Actueel’ ten overstaan van de verzamelde heemkunde- en erfgoedsector. De 27-jarige Sint-Baafs-Vijvenaar is namelijk ook voortrekker van de nationale jongerenwerkgroep van koepelorganisatie Heemkunde Vlaanderen, waar hij het jongste nationaal raadslid ooit is.

02-07-2013 om 16:23 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
25-06-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Juliaan Claerhout-prijs 2013 naar Wielsbeekse folkgroep Folgazan
Elke twee jaar reikt de Wielsbeekse cultuurraad de Juliaan Claerhout-prijs uit, genoemd naar de Wielsbeekse priester en amateurarcheoloog Juliaan Claerhout (1859-1929). De cultuurtrofee gaat telkens naar mensen die zich - net zoals de pastoor met de spade - verdienstelijk maken door cultuur naar een breed publiek te brengen. In 2013 valt die eer te beurt aan Folgazán. Proficiat! 

25-06-2013 om 11:24 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
17-05-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwe foto's op Facebook-pagina 'Wielsbeke van weleer'
Klik op de afbeelding om de link te volgen "De Cijnsmolen (ook wel Plaatsemolen, Dorpsmolen of Molen Tack) op de hoek Bavikhoofsestraat/Kloosterdreef. Een staakmolen met open voet. 1ste keer geplaatst voor 1450, in 1580 door oorlog verwoest, daarna rond 1640 opnieuw geplaatst en uiteindelijk in 1920 gesloopt." 

Nog meer foto's van het '(Groot-)Wielsbeke van weleer' vind je terug via onze Facebook-pagina. Stuur gerust ook je eigen foto's door via e-mail.

17-05-2013 om 10:10 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
07-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Archiefkasten gezocht!
Klik op de afbeelding om de link te volgen ZOEKERTJE!
We zijn voor ons archief dringend op zoek naar degelijke, afsluitbare kasten om waardevolle, oude documenten op te bergen. Kasten met legborden, met hangmappen, met laden… kunnen bruikbaar zijn . Belangrijk is wel dat ze kunnen afgesloten worden.

Indien u, als particulier, firma, school of vereniging over zulke degelijke metalen kasten beschikt en deze niet meer gebruikt, gelieve ons te contacteren. U kunt er onze vereniging een grote dienst mee bewijzen.

Contact via leiesprokkels@gmail.com of Monique Claerhout 056/66.26.01.

Eeuwige dank!

07-04-2013 om 16:57 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)
27-03-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezocht: info over WO I in Groot-Wielsbeke
Klik op de afbeelding om de link te volgen

De Juliaan Claerhout-kring is voor hun volgend jaarboek en voor hun archief dringend op zoek naar allerlei zaken rond wereldoorlog 1 in onze gemeente:

- * documentatie over oorlogsslachtoffers, voornamelijk uit de eerste oorlog – zowel militaire als burgerlijke, inwoners of vreemden die in Wielsbeke omkwamen 

* * bidprentjes, krantenknipsels, oorlogsbrieven in verband met Wielsbeke, Ooigem en  Sint-Baafs-Vijve;

* * foto’s van oorlogstaferelen, beschadigde gebouwen, verwoeste monumenten e.d.;

* * soldatenfoto’s en anekdoten van oudstrijders uit Groot-Wielsbeke…


Als u iets bezit wat nog niet verscheen in onze publicaties, dan zouden wij dit ten zeerste appreciëren mocht u contact opnemen. De documenten/foto’s worden ingescand zodat de originele stukken terugbezorgd kunnen worden. Ons bestuurslid Rudy Verbrugghe is vooral geïnteresseerd in oorlogsslachtoffers uit de Eerste Wereldoorlog.

Op de foto’s: het vernielde Gildhuis te WIelsbeke

leiesprokkels@gmail.com  - tel. M.Claerhout : 056/66 26 01

27-03-2013 om 16:29 geschreven door Juliaan Claerhout-kring  


Categorie:Juliaan Claerhout-kring
>> Reageer (0)


Foto

De Juliaan Claerhout-kring, opgericht in 1981, is de heemkundige kring van Sint-Baafs-Vijve, Wielsbeke en Ooigem. De Juliaan Claerhout-kring geeft het tweejaarlijkse Leiesprokkels-Jaarboek en het halfjaarlijkse fotoboek 'mijn dorp' uit. Laureaat Juliaan Claerhout-prijs 2011.

Alle info & bestellingen via leiesprokkels@gmail.com.


Info & bestellingen

Via onderstaande knop kan je contact opnemen met de Juliaan Claerhout-kring.

Anker- en steunpunten heemkunde & erfgoed
 • Heemkunde West-Vlaanderen
 • Heemkunde Vlaanderen
 • FARO (Steunpunt cultureel erfgoed)
 • Artikelendatabank Heemkunde West-Vlaanderen
 • Artikels & foto's

  Via onderstaande verwijzing kan je je foto's of bijdragen over de geschiedenis van Groot-Wielsbeke doorspelen aan de Juliaan Claerhout-kring.

  START


  BESTUUR

  LEIESPROKKELS

  NIEUW LOGO

  Inhoud blog
 • Nieuwe webstek Juliaan Claerhout-kring!
 • Krijgt hondenzwemming erkenning als cultureel erfgoed?
 • Voorzitterwissel uitgebreid in de pers
 • Bert De Smet leidt Claerhoutkring, kopt Het Laatste Nieuws
 • 27-jarige Bert De Smet nieuwe voorzitter van onze kring
 • Juliaan Claerhout-prijs 2013 naar Wielsbeekse folkgroep Folgazan
 • Nieuwe foto's op Facebook-pagina 'Wielsbeke van weleer'
 • Archiefkasten gezocht!
 • Gezocht: info over WO I in Groot-Wielsbeke
 • Geslaagde Nacht van de Geschiedenis achter de rug

  Categorieën
 • Bestuur (0)
 • Juliaan Claerhout-kring (36)
 • nieuws (6)
 • publicaties (6)

 • Laatste commentaren

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Zoeken in blog


  Alle nieuwtjes in je mailbox?

  Ontvang rechtstreeks alle nieuwtjes i.v.m. de Juliaan Claerhout-kring in je mailbox.
  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!