Janssens Leo's blog
Inhoud blog
  • Gezondheidstips
  • Kruiden bij kat en hond
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    27-06-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezondheidstips

    http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=GZzoek&group_id=5&sort=datum
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    27-06-2008, 20:07 geschreven door leoke  
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden bij kat en hond

    KRUIDEN BIJ KAT EN HOND

    Hulp bij ziektes en probleemgevallen

    De gepaste voeding voor de oudere kat en hond


    KRUIDEN : toe te voegen aan de vleesmaaltijd van kat en hond.

    Peterselie - waterkers - paardebloem - fijnegaamkte rauwe worteltjes - zeer zeker zeewierpoeder (spirulina) - knoflook - rozemarijn - salie en tijm voorkomen de gevreesde hondeziekte en katteziekte. Wel heel fijn versnipperen want de hond ver­teert moeilijk cellulose en de kat kan geen grote stukken groenten fijnmalen en verteren.


    A. DE HOND

    1.De structuur van de spijsvertering van de hond is van die aard dat het in staat is alle ziektekiemen, wormeneitjes enz. tijdens het normale verteringsproces te vernietigen. De in 't wild levende hond is immers een aaseter. DUS RAUW VOEDSEL.

    2.e regel is dat een hond veel meer moeite heeft met het verte­ren van granen dan van vlees en dat daarom voor de hond het natuurlijk voedsel - vlees- voor 7O% van de voeding moet uitmaken.

    3. Het gedeelte granen dat de hond krijgt moet apart gehouden worden van het vlees en als afzonderlijke maaltijd gegeven worden.

    4. Regelmatig rust geven aan het spijsverteringsstelsel door af en toe vasten. In 't wild levende honden zijn ook niet in staat alle dagen prooien te bemachtigen. Een voeding van voornamelijk vlees veroorzaakt een ophoping van vergiften, en regelmatig vasten is nodig om deze weer uit het lichaam te helpen.

    5. De hoofdmaaltijd moet 's avonds worden gegeven.

    Alle vleeseters hebben 1 vleesloze dag per week nodig. Geef ze dan melk, platte kaas, eieren en granen. De dag daarna liefst vasten en indien mogelijk antiseptische kruidenmiddelen. Het verjongt de hond.

    6. Geef de hond vaak (rauwe) mergpijpen. Rauw, en steeds na de maaltijd. Kippepoten zijn een rijke bron van calcium.

    Een voeding die te rijk is aan zetmeel is een meer voorkomende bron van wormen dan rauw vlees en vleesafval.

    7. Voorkomen van ziekten door veel beweging in open lucht !


    DE VOEDING

    ==========

    's middags : 1OO% volle granen (tarwe, haver, maïs, rogge, geweekt in soep of rauwe melk. Wat volkorenbrood erbij kan. Wat olijfolie bijvoegen, of soms een rauw ei doorroeren.

    Wat tarwekiemen bijvoegen af en toe.

    Zemelen zijn goed voor de darmtransit, en havervlokken tegen haaruitval.

    's avonds : rauw vlees, in grote stukken (de tanden, speeksel en maag moeten werken).

    DE ZIEKE HOND : altijd laten uitvasten. Water met wat honing = de beste medicijn. HONING is de krachtigste medicijn voor honden : de enige hartstimulans die niet verdooft.

    KNOFLOOK is het inwendige desinfectiemiddel bij uitstek en moet steeds tijdens het vasten gegeven worden, bv. door 2 knoflooktabletten 's morgens en 's avonds.


    VOORKOMEN VAN HONDEZIEKTE : door kruiden als KNOFLOOK, ROZEMA­RIJN, SALIE EN TIJM. Genezen door vasten.


    EXCEEM : Ontstaat dor onnatuurlijke voeding. Kort vasten, en dan voeding geven met heel weinig granen, maar volop rauw vlees en gesnipperde groene kruiden, vooral waterkers. Een aftreksel van spirea en netelblad = ook oké. Insmeren met vers komkommersap of aftreksel van vlierbloesems helpt.


    LUIZEN - VLOOIEN AN ANDER ONGEDIERTE.

    Wasbeurt met harde marseillezeep verstikt het ongedierte door het overvloedig schuimen. Wat olijfolie of amandelolie bijvoe­gen voor het glanzend houden van de vacht. Daarna goed inwrij­ven met : 2 eetle­pels eucalyptusolie in 4 lepels ammonia + 1/4 l. water. Vooral letten op nek , oor­flappen, achterlijk, en staartaanzet. Baden in zee helpt tegen vlooien. Vlooien en muskieten hebben een natuurlijke hekel aan geparfumeerde talkpoeder : goed voor het inwrijven van de onbehaarde li­chaamsdelen. Dit bepoederen moet 's morgens vroeg en 's avonds laat gebeuren.


    Tip

    Voorbehoeden is beter dan genezen. Gistpillen fungeren als en uitstekend en goedkoop en niet schadelijk voorbehoedmiddel. 3 gistpillen per dag voor de hond (vinden dat een lekkernij) en deze zetten een bepaalde stof af in het bloed, dat de luizen afschrikwekkend vinden. 2 gistpilletjes voor poezen. (voor poezen doe ikzelf er wat tonijnsap boven, dan lusten die de gistpillen wel). Het werkt gegarandeerd!



    VITAMINES EN KRUIDEN VOOR KAT EN HOND (vooral zwakke of oude)

    =======================================================

    HONING : zuivert het ganse lichaam - geeft veerkracht. Niet altijd geven maar in vastendagen. Of 's morgens bij graanpap.


    KNOFLOOK : Een natuurlijke bezem. Maakt de darmen slijmvrij - bevat de nodige zwavel - verschrikt de vlooien - verlaagt de bloeddruk - ontgift het lichaam en maakt het dier gezonder.


    KELP / SPIRULINA : Elke wilde hond vindt dit in de maaginhoud van zijn prooi. Bevat de meeste vitamines en mineralen in zijn natuurlijke vorm. Geeft een goede schildklierwerking - ver­licht zenuwspanning - betere concentratie - betere werking van bijschildklieren - soepeler vaatwanden - ondersteunt het maagportier - helpt baarmoeder en prostaatklier - lever - galblaas - de alvleesklier - de galwegen - de nieren en de dikke darm. Geeft een betere haargroei en sterker botten.


    KELP + VASELINE = BESTE ZALF VOOR WONDJES - PUISTJES - KALE PLEKKEN.


    TARWEKIEMOLIE : Bevat het zo nodige vit. E + vit. F


    MIERIKSWORTEL : fijngehakte blaadjes, zijn goed tegen wormen - en verbeteren de veerkracht.


    LUZERNE : Bij 't eten, fijngesnipperd. Bevat alle mineralen - vit. C + chlorofyl.


    PETERSELIE : heel goed tegen reuma en hartproblemen. Zuivert.


    ROZEMARIJN/PAARDEBLOEM/WATERKERS. : Sterken bloedsomloop en het hart. Fijngesnipperd door voeding mengen.




    1. HULP BIJ PROBLEEMGEVALLEN ( hond of kat)


    OPEN PLEKKEN EN ECZEEM : een aftreksel maken van rozemarijn­blaadjes of vlierbloesems en blaadjes en plek daarmee masseren

    GEWRICHTSONTSTEKING/REUMA : rauw vlees geven - knoflooktablet­jes - proberen fruit te geven (alcaliseert 't lichaam) - veel zonlicht. Peterselie of/en fijngesnipperd smeerwortelblad door 't eten roeren.

    STINKENDE ADEM : uitvasten met alleen citroensap met zuivere honing - appelsap en rozemarijnthee.

    1 dag per week alleen bronwater + zuivere honing - fruit proberen - groenten - youghourt en kefir.

    KAALHEID : onbewerkt voedsel geven (geen kleurstoffen/bewaar­middelen/smaakmakers/suiker) - gist - kelp of spirulina - lever - olijfolie. Paardebloemblaadjes door 't eten mengen.

    Kale plekken inwrijven met calendula of rozemarijnaftreksel, of met wonderolie of eucalyptysolie.

    STAAR : Geen zetmeel of suiker. Wel : eieren - onbewerkte rauwe melk - tarwekiemolie - peterselie en worteltjes.

    CONSTIPATIE : lijnzaad - fruit (pruimen - vijgen - dadels - rozijnen - appels ). Water en honing.

    HARTKWALEN : Kelp/spirulina - honing - lecitine.

    Kruiden : ROZEMARIJN - PAARDEBLOEM - WATERKERS IN FIJNE STUK­JES DOOR DE VOEDING ROEREN.

    HEUPDYSPLASIE : supplement vit. C geven.

    WORMEN : Blaadjes van mierikswortel fijnhakken. Verbeteren tevens de veerkracht.

    VLOOIEN : Eucalyptusolie is zeer goed. Inwrijven met verdunde molkosan. De onbehaarde delen kan je insmeren met geparfu­meerde talkpoeder (geur jaagt ze weg).

    WONDJES/PUISTJES : kelp + vaseline/mengsel = de beste zalf


    DE GEPASTE VOEDING VAN DE OUDERE HOND(en van ALLE honden)

    Geen suiker of wittebrood. Geen kraantjes water (bronwater of ontkalkt water geven). Voor de darmflora : af en toe youghourt (of lactobacillen : te verkrijgen in reformwinkel).

    Zelfs aspirine doodt miljoenen nuttige lactobacillen in de darm. Zo weinig mogelijk eiwitten en koolhydraten combineren.

    Hondevoer : zuiver zonder kleurstoffen/bewaarmiddelen/smaakma­kers. Dozen alleen maken het gebit kapot. Bij droogvoer : beter voor gebit maar tekorten aanvullen met wat olijfolie en een heel klein beetje tarwekiemolie (anders : haaruitval en jeuk door te weinig natuurlijke oliën). BEST = 1/2 droogvoer + 1/2 gemengd blikvoer (met groenten - liefst zonder granen/geen additieven) + peterselie, gesnipperde selder, luzerne. Linzen. Ook melk, kaas, volkoren, havervlok­ken, af en toe, maar een teveel geeft een ophoping van slij­men.

    Granen : gerst verteert beter dan tarwe. Boekweit versterkt de bloedvaten. Gierst verteert goed en ontzuurt het lichaam. Haver sterkt de spieren - geeft ijzer( en reinigt de ingewan­den. Geeft minder allergieën dan tarwe.

    Ook af en toe ONGEPELDE bruine rijst geven.

    Lever - kip + kippebeentjes mogen (indien rauw alleen - ge­kookte of gebakken kippebeentjes kunnen afsplitsen en de hond vanbinnen verwonden). Kaas - melk - eieren (rauwe eidooier = zeer gezond) - vis - schapevlees.

    ZO WEINIG MOGELIJK RUNDVLEES GEVEN : vaak oorzaak van allergie













    B. DE KAT

    De kat is een fervente zonnebaadster en likt de vitamines uit haar vacht op, die hierin door de zonnestralen zijn ontstaan. Laat haar daarom rustig op haar plekje in de zon liggen.

    Sta haar ook toe soms de uitwerpselen van grasetende dieren te eten : daarin bevinden zich veel vitamines en mineralen.

    Ook kan zij soms, als natuurlijk medicijn, GRAS eten, hoewel dit soms overgeven tot gevolg heeft : laat haar : het is een natuurlijk, krachtig inwendig reinigingsmiddel.

    Laat nooit voedsel voor de kat langdurig staan, want vlooien en luizen kunnen het besmetten.


    VOEDING

    =======

    De kat is een CARNIVOOR OF VLEESETER.

    De meeste katten houden van melk, en verdragen melk. Wanneer het verse (dus : onbewerkte rauwe) melk is, is het een uitste­kend voedsel. Als ze het niet verdragen = proberen met karne­melk. Behalve melk met graanvlokken, gaan ook : youghourt, verse kaas en rauwe eieren : alle heel gezond. Men kan door de melk ook wat oud volkorenbrood verkruimelen.

    Verder : VIS : rauw wanneer die vers is, licht geroosterd wanneer die niet meer zo vers.

    Rauw vlees kan ook gegeven worden, doch in kleine hoeveelhe­den, met weinig vet.

    Zoals alle vleeseters houdt de kat ook van botten. Geef alleen grote, om te voorkomen dat ze heel verzwolgen worden, en geef NOOIT GEKOOKTE BOTTEN. Geef nooit gehakt, want dan neemt de gehaktmolen het werk van de ingewanden over. En nooit steeds

    zachte voeding uit potte­kes, om dezelfde reden.


    JUISTE VOEDING : ZIE DE VOEDING VOOR DE HOND. Maar gezien de kattemaag kleiner is, kleinere porties en meerdere maaltijden geven.

    Bv. 's morgens wat melk met vlokken. Nooit gedroogde melkpro­dukten geven. Verder rauwe, geklopte eieren, boerekaas, en rauw fijn gesneden vlees. 3 maaltijden per dag = ideaal.

    Peulvruchten geven ook veel proteïne. 's avonds vlees geven (liefst rauw). Makreel, haring, tonijn en sardientjes kan men vermengen met fijn gehakte groentjes, gemalen worteltjes enz.

    Uw kat is er tuk op, en het is heel gezond. Wel af en toe wat tarwekiemolie bijdoen (om tekort aan vit. E door visolie weer aan te vullen).

    Bewerkt kattevoer uit blik slechts af en toe : het bevat teveel gevaarlijke conserveermiddelen, en eetlustbevorderende bijvoegsels, die de kat te dik maken. Restjes van schapevlees zijn het gezondste voor de kat.


    KRUIDEN VOOR DE KAT :

    Ter voorkoming van wormen en voor het sterken van de gezond­heid : peterselie, paardebloem, munt, selder en waterkers. (heel fijn versnipperd) door 't eten roeren. Deze kruiden zorgen ook voor vitale vitamines en extra bladgroen.

    ZEEWIER (bv. Spirulina) versterkt de immuniteit van uw kat, en zorgt voor sterke klauwen die ze nodig heeft bij de jacht.


    KATTEZIEKTE (GRIEP)

    Zie : hondeziekte. Geef ook SALIETHEE : katten houden van dit kruid en het is zeer versterkend. 3 X daags een dessertlepel, waaraan wat honing is toegevoegd. Wanneer BERNAGIE verkrijg­baar is, kan men dat ook aan de thee toevoegen : een uitste­kend middel tegen infecties van de luchtwegen.

    Indien mogelijk in de kamer verdampen : eucalyptus, salie, kamfer, tijm en rozemarijn (of één van deze)

    Ook kan men 's morgens en 's avonds een fijn gemaakt suiker­klontje geven waarop 3 druppels eucalyptusolie zijn gestrooid.


    HAARBALLEN OF VERSTOPPING : Opeten van los haar kan een doods­oorzaak zijn. Veel borstelen, en de kat gezond houden door gezonde voeding en kruiden. Het is een fabeltje dat katten niet gebaad mogen worden. Indien er toch haarballen zijn , laxeren door 2 kof­fielepels wonderolie (ricinusolie) (eventu­eel met een beetje gemberpoeder om buikkramp te voorkomen). Gras eten zal het breken bevorderen : laat ze dit toe.


    VLOOIEN : zie : de hond. Katten zijn heel allergisch aan chemische strooi- en spuitmiddeltjes, en vlooiebanden.


    WORMEN : zie : de hond.


    INGEWANDONTSTEKING : behandelen zoals de hondeziekte. Laat ze in 't duister liggen. Geef knoflook of knoflooktabletjes Honingballen ter versterking van het hart. Een halve theelepel dikke honing, die met wat tarwekiemen tot een balletje wordt gevormd. Verder laten vasten met slechts kruidenthees (munt en kamille) tot de koorts verdwenen is. Bij koorts, kop en nek koudhouden door inwrijven met een sterke muntthee of lavendel.














    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (21 Stemmen)
    27-06-2008, 09:02 geschreven door leoke  
    Archief per week
  • 23/06-29/06 2008
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs