Inhoud blog
  • "Jacky" van de maand december
  • herinnering fotowedstrijd
  • Fotowedstrijd
  • Boeken over honden algemeen
  • Anatomie
  • De Jack Russell Algemeen
  • Verschillen tussen de Jack Russell Terrier en de Parson Russell Terrier
  • De grootste hond ter wereld
  • Jack Russell Kip
  • Jack Russell bananen
  • Ziektes en ongevallen van Jack en Shiva
  • verhuis
  • Shiva
  • Jack
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Laatste commentaren
  • er is een grotere (internaut)
        op De grootste hond ter wereld
  • {TITEL_VRIJE_ZONE}
    Zoeken met Google


    Jack Russell Terriër
    Het is lief, het is schattig, ... , het is een Jack Russell !
      Myspace Glitter Text
    04-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen."Jacky" van de maand december
    Jack is de winnaar van de maand december.

    Je kan nog tot 15 december nieuwe foto's toesturen voor de maand januari.

    04-12-2007 om 19:42 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (50 Stemmen)
    13-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.herinnering fotowedstrijd
    Je kan je foto nog tot 15 November zenden. Vanaf 16 November ken er gestemd worden op de Jacky's.

    Veel succes

    13-11-2007 om 10:58 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
    06-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Fotowedstrijd
    Stuur een mailtje naar liesje797@hotmail.com met jouw naam de naam van je jack en wat info en vooral niet te vergeten een mooie foto en vanaf december zal er elke maand een Jack Russell van de maand gekozen worden.

    06-11-2007 om 20:38 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (13 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boeken over honden algemeen
    Boeken verschenen in de over dieren serie:
    - De oudere hond.
    - Hondenproblemen oplossen.
    - Uw hond opvoeden zonder training
    - Van clicker tot gehoorzame hond.
    - Hondensport: Apporteren.
    - Hondensport: behendigheid.
    - Hondensport: flyball.
    - Klassieke hondensporten
    - Moderne hondensporten.
    - Praktische hondenwijzer.
    - Praktische puppywijzer.
    - Medisch ABC voor de hond.

    06-11-2007 om 18:59 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anatomie
    Benamingen

    1.  Stop ( Overgang tussen hersenschedel en snuit ).
    2. Snuit.
    3. Keel.
    4. Schouder.
    5. Elleboog.
    6. Pols.
    7. Kroep.
    8. Dij.
    9. Spronggewricht of hak.
    10.Middenvoet
    11.Schoft ( hoogste punt van de schouder ).
    12.Kniegewricht.
    13.Voeten.
    14.Staart.

    Tandformule

    Het definitieve gebit van honden bestaat uit 42 tanden. In elke kaakhelft telt het 3 snijtanden (Incisivi, I), één hoektand (Caninus, C) en 4 premolaren ofwel knipkiezen (Premolaren, P). In de bovenkaak zijn er bovendien twee, in de onderkaak 3 molaren of knobbelkiezen (Molaren, M). De grote P4 in de bovenkaak en de M1 in de onderkaak worden de scheurkiezen genoemd.

    Grafisch uitgedrukt is de tandformule van volwassen honden:                                          Tandformule van de hond


    Het melkgebit van honden bevat 28 tanden. De P1 en de molaren hebben geen melktandvoorganger. De melktanden worden in tandformules meestal met een kleine letter aangeduid, de tandformule is als volgt:



    De tandwisseling zal vanaf de vierde maand plaatsvinden. Tijdens de tandwisseling kan bij de pup, vergelijkbaar met kinderen, tandpijn ontstaan. Pups zullen in deze periode daarom vaak op allerlei dingen knagen.

    Ogen

    Vroeger werd aangenomen, dat honden enkel grijstonen of 'zwart-wit' konden zien. Uit nader onderzoek is echter gebleken dat honden wel degelijk kleuren kunnen zien, maar wel anders dan de mens.

    Het oog van de hond bevat, zoals bij alle zoogdieren twee verschillende receptoren. De staafjes zijn voor de waarneming van grijstonen verantwoordelijk, de kegeltjes voor het zien van kleuren. In het oog zijn meer staafjes dan kegeltjes, en staafjes hebben minder licht nodig om een signaal aan de hersenen te geven. De kegeltjes zorgen voor het kleurenzien, indien er genoeg licht aanwezig is.

    In het oog van honden is zoals bij de meeste zoogdieren een speciale anatomische structuur (Tapetum lucidum) aanwezig, dat invallend licht terugkaatst, en zo het bestaande licht versterkt. Dit verklaart, waarom honden in de schemering veel beter kunnen zien dan mensen (bij wie deze structuur afwezig is).

    Het oog van de hond heeft 2 verschillende types kegeltjes, die op groen of blauw licht reageren. Dit in tegenstelling tot de mens, die over 3 verschillende types beschikt, die op rood, groen en blauw licht reageren. Hierdoor wordt bij de hond maar een deel van het menselijk spectrum afgedekt. Rood is een kleur die de hond niet kent, en als (donker)groen waarneemt. Een rode bal in het gras is voor de hond dus lastig te zien.

    Een ander verschil is dat het hondenoog in het bereik rond 430 nanometer de grootste gevoeligheid vertoont. Bij de mens is dit rond 530 nanometer. De scherpte van het beeld is waarschijnlijk kleiner dan bij de mens en meer op beweging geoptimeerd. Stilstaande dingen worden door de hersenen onderdrukt en zijn door de hond minder goed waartenemen.

    Het gezichtsbereik van de hond is circa 240 graden. Het is duidelijk groter dan dat van de mens, mede door de zijdelings implantatie van de ogen op de schedel. Het bereik waarin een hond drie-dimensionaal kan zien is met 120 graden ongeveer even groot als dat van de mens.

    Oren

    Het gehoor is bij de hond sterk ontwikkeld. Hij kan hogere frequenties waarnemen dan de mens. Het bereik ligt bij een optimaal gehoor:

    - Mens ~ 20 - 20.000 Hz, maximale gevoeligheid tussen 1000 en 4000 Hz.
    -
    Hond ~ 15 - 50.000 Hz (sommige bronnen spreken zelfs van 100.000 Hz), maximale gevoeligheid rond 8000 Hz. Honden zijn verder in staat, over een afstand van 25 meter frequenties rond de 1 á 2 Hz te horen.

    De beweeglijke oorschelpen van de hond maken het mogelijk om een geluid driedimensioneel te lokaliseren, hij kan dat daarom veel beter dan de mens. Een hond kan de richting waaruit een geluid komt met een afwijking van 2% bepalen (bij de mens meer dan 15%). Bij de beweging van de hondenoren zijn niet minder dan 17 spieren betrokken.

    Honden met hangoren hebben een iets zwakker vermogen om geluid te lokaliseren. De oren hebben echter naast hun fysieke functie ook een belangrijke taak bij de communicatie met andere honden, en met de mens. Ook op dit punt zijn honden met hangoren dus enigszins in het nadeel.

    Neus

    De reukzin van honden is veel beter ontwikkeld dan bij de mens. In de eerste plaats komt dit door het grotere aantal reukcellen. Men kan stellen, dat hoe langer de snuit, des te beter het reukvermogen. Tussen de verschillende honderassen bestaan dan ook aanzienlijke verschillen op dit punt. De mens heeft ongeveer 10 cm² reukepitheel, de hond daarentegen gemiddeld 100 cm², maar dat varieert tussen 30 cm² bij een Franse buldog en 169 cm² bij een Duitse herder.Beroemd en berucht is de bloedhond vanwege zijn vermogen om sporen te volgen.

    De kwaliteit van de reukzin wordt echter ook door andere factoren bepaald, want metingen hebben aangetoond dat het reukvermogen van een hond rond één miljoen keer beter is dan dat van de mens. Daarbij speelt dat honden met korte inspiraties rond 300 keer per minuut kunnen ademen, zodat er steeds nieuwe aanvoer van verse lucht is. Het belangrijkste onderdeel van het reukvermogen vormen echter de hersenen.

    In de hersenen worden de binnenkomende signalen verwerkt. Het is aangetoond, dat honden 'stereo' kunnen ruiken. De hond voelt dus of een geur van rechts of van links komt. Op deze manier kan hij de richting van een geurspoor beoordelen. De reukhersenen zijn in vergelijking met de mens ook veel groter. Ze nemen 10% van de hondenhersenen in beslag (tegen 1% bij de mens). Honden kunnen bovendien geuren ook via het Orgaan van Jacobson waarnemen.

    Brachycephale honden kunnen door onder meer de anatomische bouw van hun schedel en ademhalingswegen moeilijkheden bij de ademhaling hebben.

    06-11-2007 om 18:44 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (2 Stemmen)
    05-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Jack Russell Algemeen
    Dit ras werd namelijk onderverdeeld in twee varieteiten: de Parson Russell Terrier en de Jack Russell Terrier. De Parson is erkend door de Raad van Beheer en wordt op (inter)nationale shows gekeurd volgens de officiele, Engelse standaard. De Jack Russell is erkend sinds 1 januari 2001. Hij werd voorheen gekeurd volgens de Australische standaard, maar kan tegenwoordig gewoon volgens de F.C.I. standaard gekeurd worden. Om verwarring te voorkomen is de naam "jack" uit Parson Jack Russell Terrier gehaald. Er zijn dus nu 2 rassen erkend. Om enig inzicht te krijgen in de overeenkosten en verschillen tussen beide rassen, moeten we terug gaan naar de oorsprong van de rassen.

    Oorsprong
    Terriers stammen vermoedelijk af van kleine jachthondjes, die door de Romeinen werden meegebracht naar Groot - Brittannie. Ze worden al sinds mensenheugenis gebruikt om te jagen. Oorspronkelijk werden  ze vooral ingezet om ongedierte te bestrijden, waarbij ze ook ondergronds gingen. Hoewel de meeste mensen terriers associeren met Engeland, stammen de eerste meldingen van deze hondjes uit Frankrijk. In gedichten en verhalen uit de veertiende eeuw wordt gesproken over "terryers" die jagen op vossen en dassen.
    In Engeland zijn terriers pas in de zestiende eeuw gemeengoed geworden. Werden ze in eerste instantie algemeen gefokt voor de jacht en de ongediertebestrijding. Later gingen fokkers ertoe over de honden te specialiseren in verschillende prooien. Sommige terriers waren meester in het opsporen en verschalken van ratten en muizen, andere werden specifiek getraind op wezels of otters. Door de honden te selecteren op hun diverse eigenschappen ontstonden na verloop van tijd verschillende soorten terriers. De Jack Russell is ontstaan uit de fox achtige terriers en oorspronkelijk gefokt voor het jagen op vossen. Het was dominee ( Engels = parson) John Russell, bijgenaamd Jack (1795 - 1883), die het ras vormgegeven heeft. Niet omdat hij zo geintreseerd was in honden, maar omdat hij een hartstochtelijke liefhebber was van de jacht op otters en vossen. Hij had daarvoor een honden nodig die goed onder de grond kon werken. In 1819 kocht Russell de terrierteef Trump. De witte draadharige Trump was de eerste in een lange rij honden die Russell gebruikte om de (voor hem) ideale werkhond te creeren. Pas tegen het eind van zijn leven ontstond zo de Jack Russell Terrier die wij tegenwoordig kennen. In de loop van de geschiedenis van de terrier zijn uit dit ras drie verschillende typen ontstaan.

    De ruw of draadharige foxterrier:
    Dit ras werd al in 1913 in Engeland erkend en in een standaard opgenomen.In 1916 volgde de oprichting van de Nederlande foxterrier club.

    De werk-/jachthond Parson Russell terrier:
    De hondejes die de meeste aanleg bleken te hebben voor de jacht werden geselecteerd voor verdere fok. Over het algemeen stonden deze honden wat hoger op de benen.

    De gezelschapshond Jack Russell terrier:
    De exemplaren die niet helemaal voldeden aan de hoge eisen die aan jachthonden werden gesteld, gingen als huishonden van de hand.

    In veel gevallen lopen de bloedlijnen van deze drie soorten door elkaar, maar toch gingen de drie verschillende typen steeds sterker van elkaar afwijken. Vooral in Engeland en de Verenigde Staten werden Jack Russell terrier clubs opgericht, maar van de harmonistie of erkening was nog absoluut geen sprake. Hierin kwam pas kort geleden verandering. De Kennel Club van Groot - Brittannie erkende het rad op 22 januari 1990 en publiceerde een officiele, voorlopige standaard onder de naam Jack Russell terrier (hoewel het hier de Parson Russell Terrier betreft!) Een paar maanden later werd het ras geaccepteerd door de F.C.I. (de overkoepelende organisatie in de West - Europese kynologie). Deze organistatie nam de voorlopig, Engelse standaard over, maar paste hierin de schofthoogte aan zodat zowel de hoge als de lage type erkend werden. Alleen Engelend en Nederland wijken van de standaar van de F.C.I. af en hanteren de Engelse rasstandaard met de mate voor de hoge type. Dat wil zeggen dat in ons land tot het jaar 2001 alleen de Parson Russell werd erkend. In 1987 werd een voorlopig register opengesteld voor de Jack Russell, welke sinds 1 januari 2001 ook erkend is door de F.C.I.

    Samenvattend kunnen we spreken van Twee stromingen in Jack Russell land:
    In binnen- en buitenland bestaan verenigingen die het standpunt innemen dat het om twee verschillende rassen gaat: de Jack Russell terrier ( schofthoogt 25 tot 30 centimeter) en de Parson Russell terrier ( schofthoogt 31 tot 37 centimeter). De oorspronkelijke Nederlandse Jack Russell terrier clubheeft zich zelfs opgesplitst in twee apparte verenigingen.



    05-11-2007 om 12:51 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (17 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschillen tussen de Jack Russell Terrier en de Parson Russell Terrier
    Rasstandaard Jack Russell Terrier:

    Gebruikskenmerken:
    Een goede werkende terrier met het vermogen om onder de grond te gaan. Een uitmuntende gezelschapshond.

    Algemeen voorkomen:
    Eens sterke , actieve, lenige, werkende terrier met een geweldig karakter en een flexibel lichaam van gemiddelde lengte. Zijn vlugge bewegingen passen bij zijn levendige uitdrukking. De vacht mag gladharig, ruwharig of 'broken' zijn.

    Belangrijke lichaamsverhoudingen:
    - De gehele hond is langer dan hoog.
    - De lichaamsdiepte van schoft tot onderzijde van de borstkas behoort gelijk te zijn aan de beenlengte van elleboog tot de grond.
    - De omvang van het lichaam achter de ellebogen behoort ongeveer 40-43 centimeter te zijn.

    Gedrag en temperament:
    Een levendige, alerte en actieve terrier met een levendige, intelligente uitdrukking. Moedig en onbevreesd, vriendelijk maar zelfverzekerd.

    Hoofd:
    Schedel: de schedel behoort vlak te zijn en van een gemiddelde breedte, die geleidelijk smaller wordt naar de ogen en toeloopt in een brede voorsnuit.
    Stop: Duidelijk gedefinieerde stop, die niet te uitgesproken mag zijn.

    Aangezichtsgedeelte:
    Neus: Zwart
    Voorsnuit: De lengte van de stop tot de neus behoort iets korter te zijn, dan de lengte van de stop tot de achterhoofdsknobbel.
    Lippen: Goed aansluitend en zwart gepigmenteerd.
    Kaken en gebit: Zeer sterk, diep, breed en krachtig. Sterke tanden, die sluiten in een schaargebit.
    Ogen: Klein, donker en met een levendige uitdrukking. Mogen niet bol zijn en de oogleden moeten goed aangesloten zijn. Amandelvormig.
    Oren: Knopoor of hangend oor, van goede structuur en grote beweeglijkheid.
    Wangen: De wangspieren behoren goed ontwikkeld te zijn.
    Hals: Sterk en droog, geschikt om het hoofd in balans te dragen.

    Lichaam:
    Algemeen: Rechthoekig.
    Rug: Recht. de lengte van schoft tot staartaanzet moet iets groter zijn dan de hoogte van schoft tot de grond.
    Lendenen: De lendenen behoren kort, sterk en goed gespierd te zijn.
    Borst: De borst is eerder diep dan breed, met voldoende afstand tot de grond, zodat de onderzijde van de borstkas zich halverwege de grond en de schoft bevindt. vanaf de ruggegraat behoren de ribben goed gewelfd te zijn, waarna ze vlakker worden naar de zijden toe, zodat de omvang achter de ellebogen te spannen is met twee handen.
    Borstbeen: Punt van het borstbeen duidelijk voor de schouderpunt.
    Staart: Mag hangen in rust. In beweging moet de staart omhoog gedragen worden en wanneer gecoupeerd, behoort de staartpunt op dezelfde hoogte gedragen te worden als de oren.

    Ledematen:
    Schouders: Goed schuin naar achter liggend en niet zwaar beladen met spieren
    Voorbenen: Recht van bot van de elleboog tot de tenen, zowel van voren als van opzij bezien.
    Opperarm: Van voldoende lengte en met voldoende hoeking, zodat de ellebogen onder het lichaam kunnen staan.
    Achterhand: Sterk en gespierd, in balans met de schouderpartij.
    Knieen: Goed gehoekt.
    Achterbenen (middenvoet): Parallel, gezien van achteren in vrije stand.
    Hakken: Laag geplaatst.
    voeten: Rond, hard, stevige voetzolen, niet groot, tenen matig gewelfd, niet in- of uitdraaiend.
    Gangwerk/beweging: Vrij, zuiver en veerkrachtig.
    Vacht/Beharing: Mag glad, 'broken' of ruw zijn. Moet weersbestendig zijn. Vachten mogen niet veranderd worden (door trimmen) om glad of 'broken' te lijken.
    Kleur: Wit MOET overheersen met zwarte, tankleurige of bruine aftekeningen.

    Maat en gewicht:
    Ideale hoogte: 25 cm tot 30 cm.
    Gewicht: Dusdanig dat 1 kg gewicht met 5 cm hoogte overeenkomt. Dat houdt in dat een hond van 25 cm hoogte ongeveer 5 kg behoort te wegen en een hond van 30 cm hoogte 6 kg behoort te wegen.

    Fouten:
    Elke afwijking van de voorafgaande punten moet aangemerkt worden als een fout en de ernst waarmee de fout aangemerkt moet worden, moet in juiste verhouding staan tot de mate waarin hij voorkomt. De volgende afwijkingen echter behoren in het bijzonder gestraft te worden:
    - Gebrek aan de juiste terrierkenmerken.
    - Gebrek aan balans d.w.z. overdrijving van welk punt dan ook.
    - Trage en ongezonde gangen.
    - Fout gebit
    - Mannelijke dieren behoren twee, duidelijk normale testikels te heben, die volledig zijn ingedaald in het scrotum.


    Rasstandaard Parson Russell Terrier

    Algemeen voorkomen:
    Degelijk, actief en lenig, gebouwd voor snelheid en uithoudingsvermogen.

    Karakteristieke kenmerken:
    In de aard een werkende terrier, met de aanleg en bouw om onder te lopen en met de 'hounds' mee te lopen.

    Karakter:
    Onverschrokken en vriendelijk.

    Hoofd en schedel:
    Vlak, van middelmatige breedte, smaller wordend naar de ogen toe. Ondiepe stop. De lengte van neus tot stop moet iets korter zijn dan die van stop tot achterhoofdsknobbel. De neus moet zwart zijn.

    Ogen:
    Amandelvormig, redelijk diepliggend en donker; met een levendige, geinteresseerde uitdrukking.

    Oren:
    Klein, V-vormig, naar voren vallend, dicht tegen het hoofd gedragen. De vouw mag niet boven de schedel uitkomen.

    Mond:
    Sterke, gespierde kaken. Een perfect gebit: regelmatig, compleet en scharend, dat wil zeggen boventanden dicht over de ondertanden heen vallend en recht in de kaak staand.

    Hals:
    De hals moet droog en gespierd zijn, van goede lengte en naar de schouder toe geleidelijk breder wordend.

    Voorhand:
    Schouders lang en schuinliggend, goed naar achteren geplaatst, schoften duidelijk gedefinieerd. Voorbenen sterk, volkomen recht, gewrichten niet in- of uitdraaiend. Ellebogen dicht tegen het lichaam, bewegend zonder het lichaam aan te raken.

    Lichaam:
    Borst van middelmatige diepte, moet omspannen kunnen worden achter de schouders door handen van gemiddelde grootte, de rug is sterk en recht. De lendenen zijn licht gewelfd. In goede balans moet de lengte van de rug van de schoft tot staartaanzet gelijk zijn aan de hoogte van schoft tot grond.

    Achterhand:
    Sterk en gespierd, met een goede hoeking en goed gebogen knie. Hakken laag en recht, in staat om veel snelheid te geven.

    Voeten:
    Compact, met stevige zolen, niet in- of uitdraaiend.

    Staart:
    Sterk, recht aangezet.

    Gangwerk:
    Vrij, levendig en goed gecoordineerd. In beweging komen voor- en achterbenen recht neer.

    Vacht:
    Van nature stug, gesloten en dicht, ruw of glad. Buik en onderzijde behaard. De huid moet dik en soepel zijn.

    Kleur:
    Geheel wit of met tan, lemon of zwarte aftekeningen, bij voorkeur beperkt tot het hoofd of de staartaanzet.

    Grootte:
    Reuen: iedeale schofthoogte 36 cm.
    Teven: ideale schofthoogte 33 cm.




    05-11-2007 om 00:00 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (7 Stemmen)
    28-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De grootste hond ter wereld
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het is mischien wel geen Jack Russell, maar vond het toch da moeit om hem erbij te zetten.
    Zijn naam is Hercules,is de grootste hond van de wereld, staat in
    Guinness Wold Records. Is een Engelse Mastiff van 3 jaar en zijn

    Grootte is 96,52 cm nek groot en weegt 127,91 kg. ( heb zoiets in huis ).

    28-10-2007 om 09:57 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (30 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jack Russell Kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-10-2007 om 09:55 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (12 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jack Russell bananen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    28-10-2007 om 09:54 geschreven door Annelies  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (21 Stemmen)


    Welkom op Jack Russells
    Welkom op Jack Russells
    Foto

    Rondvraag / Poll
    Jack russell van de maand December 2007
    Jack
    Shiva
    Bekijk resultaat


    E-mail mij

    Stuur mij een mailtje met info en foto van uw jack en jezelf en ik zal het op deze blog plaatsen.


    Gastenboek
  • hoi
  • Hallo Iedereen
  • goede middag
  • nog eens op bezoek
  • hallo een fijne zondag

    Mercikes aan iedereen om eens te komen kijken en vergeet zeker niet om iets in het gastenboek te schrijven.


    Blog als favoriet !

    Willekeurig Bloggen.be Blogs
    bob_sergei_emil
    www.bloggen.be/bob_ser
    Mijn favorieten
  • bloggen.be
  • hondenstart

  • Een interessant adres?



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs