Inleefreis Tanzania KIWOLUWE
Inhoud blog
 • THE end
 • Donderdag
 • Woensdag
 • Dinsdag
 • Maandag
  Licht voor de wereld
  14-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag
  TWoensdag: Vanmorgen terug naar de school vertrokken om nog een beetje te metsen. We bezochten ook een lesje bij de jongste blinde en slechtziende kinderen die nog in kleine groepjes les krijgen. Na een opfrisbeurt en een maaltijd volgde dan het emotioneel afscheid van de kinderen van de school om daarna weervoorspelling de bus te stappen naar Dar es Salaam. Na een busrit van 9 uren hebben we in plaats van rijst en kip genoten van een echte Italiaanse Pizza.

  14-02-2018, 21:29 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  13-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dinsdag
  Dinsdag: vanmorgen vroeg uit de veren met alweer een stralende zon. Na het ontbijt richting school. Daar stond een groep leerlingen klaar om samen met ons en enkele bouwvakkers mee te helpen aan de bouw van de keuken. Stenen doorgeven, cement maken ( zonder molen!), water aanvoeren en de meesten onder ons hebben zelfs leren metsen. 
  'S Middags was het feest voor de internaatskinderen, die allemaal een visuele beperking hebben. Eerst hebben we samen met hun een rijkelijke maaltijd genuttigd, en ook de kids kregen deze keer frisdrank! Daarna deelden we alle kleding uit die we meegebracht hadden, en dat was een hele hoop.... zalig die blije gezichtjes toen ze even later in hun nieuwe outfits kwamen spelen! Want ja, in de namiddag hadden we een spelletjesnamiddag voor de kinderen van het internaat. Deze namiddag sloten we af met een heuse Torbal wedstrijd ( balsport voor blinden en slechtzienden) tussen België en Tanzania. Op de koop toe kregen we ook nog een heerlijke regenbui gratis bovenop... 

  13-02-2018, 18:01 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maandag
  Maandag: vanmorgen eerst bij de locale autoriteiten langs geweest om braaf handjes te schudden. 
  Eens dit achter de rug was konden we eindelijk naar de school. Onze leerlingen mengden zich onmiddellijk tussen de kinderen en dat viel in goede aarde.
  Na de speeltijd kregen we een rondleiding in de school en op het internaat voor de kinderen met visuele beperking. Een groot contrast met onze leefgroepen in Kiwoluwe. Kleine kamers van 4 en één  begeleider voor 60 kinderen. Maar de manier waarop de kinderen elkaar helpen is mooi om te zien.
  We hebben ook een aantal klassen bezocht. De jongere kinderen met visuele beperking krijgen in kleinere groepen les, maar de ouderen zitten met gemiddeld 90 leerlingen in de klas! De braille wordt nog "geprikt" met een naaldje en een rooster!
  In de namiddag brengen we in twee groepen een bezoek aan een gezin waar kinderen met een visuele beperking wonen, die begeleidt worden door een gespecialiseerde "reizende" leerkracht, zodat ze naar de lokale school kunnen. Het werden zeer confronterende gesprekken en " beelden".  Toch hebben we onderweg ook nog kunnen genieten van de prachtige natuur. Hieronder enkele beelden, maar veel te weinig om alles te kunnen weergeven.... 


  13-02-2018, 05:42 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  11-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dag 1': een opwarmertje
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Na een korte nacht genoten van een lekkere maaltijd op het dakterras van ons hostel. 
  In de namiddag hebben we ons laten onderdompelen in de Afrikaanse cultuur.
  Tot slot genoten van enkele heerlijke uurtjes aan het strand, waar we ook genoten van een lekkere maaltijd.
  Morgenochtend vertrekken we naar Kilosa, waar het echte werk begint.. We zullen dus enkele dagen van de radar verdwijnen.  Woensdagavond kunnen we hopelijk verslag uitbrengen... want ook hier valt de WiFi regelmatig weg...   Bijlagen:
  file-CD0BF149-D8C6-4636-82BB-9C8714CF885B-1067-00000203F30B368D.jpg (74.1 KB)   
  file-CD0BF149-D8C6-4636-82BB-9C8714CF885B-1067-00000203F30B368D.jpg (74.1 KB)   

  11-02-2018, 05:38 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (2)


  10-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aangekomen
  Het is nu 12uur. Vanmorgen om 6u30 aangekomen in Hostel en dan enkele uurtjes onder de wol gekropen... 
  zalig warm weertje hier. Straks beginnen we er echt aan! En... er is airco op de kamer.. 

  10-02-2018, 10:04 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  08-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog één keer slapen!
  Het is zover... morgenochtend zijn we weg! Hopelijk gooit de voorspelde sneeuw niet te veel roet in het eten...
  Op school en in de leefgroep werd er op gepaste manier afscheid genomen! De koffers staan klaar.. en nee die 3 koffers zijn niet alleen voor mij maar we hebben heel wat verzameld om aan de kinderen uit te delen.. 
  Hopelijk hebben we af en toe WiFi, zodat jullie onze belevenissen kunnen volgen! 

  08-02-2018, 21:52 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  03-02-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Voorstelling van onze reis aan de lager school
  Op 25 januari stelden Mimoza en Koby onze reis voor aan de kinderen van de lagere school. 
  Onze kapel werd ingericht in thema 'Licht voor de wereld" en Koby en Mimoza vertelden waarvoor de organisatie staat en wat er allemaal op op ons programma staat. Ze deden dit op een speelse manier, op maat van de kinderen en aan de hand van een Power Point!
  De leerlingen waren alvast super enthousiast!  03-02-2018, 18:06 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  18-01-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gaan we allemaal doen in Tanzania: deel 1: onderwijs

  Ons programma:


  Op zaterdag 10/02 rond 3u00 komen aan in Dar es Salaam. We gaan richting hostel voor enkele uurtjes slaap.

  In de namiddag brengen we een bezoek aan het Makumbushu Cultural Centre


  Op zondag 11/02 vetrekken we in de vroege ochtend naar Kilosa. Een klein dorpje in het binnenland. Daar aangekomen, gaan we op gaan we verkenning in het dorpje..


  Maandag gaan we pas echt van start. Na een "officieel" bezoek aan enkele hoogwaardigheidsbekleders krijgen we een rondleiding in de Mazinyungu secondary school. Een school waar ook leerlingen met een visuele beperking les volgen.

  Hierna starten we met de bouw van een keuken voor deze school...  het is te zeggen.. we helpen bij de bouw van een nieuwe keuken.

  In de namiddag gaan we op huisbezoek bij een slechtziende leerling met gespecialiseerde leerkracht.


  Dinsdag helpen we verder met de bouw van de keuken. We lunchen samen met de kinderen van de school, en daarna voorzien we een spelletjesnamiddag met de blinde en slechtziende kinderen.


  Woensdag leggen we de laatste hand aan ons bouwwerk, en na de lunch nemen we afscheid van de leerlingen om terug naar Dar es Salaam te vertrekken.

  18-01-2018, 19:31 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wat gaan we allemaal doen in Tanzania: deel 2: oogzorg in DSM
  Klik op de afbeelding om de link te volgen


  Donderdag gaan we op bezoek in het CCBRT. Hier krijgen we een rondleiding en interviewen we een cataractpatiënt net voor zijn operatie. In de namiddag volgen we mee op het kinderdepartement. 


  Vrijdag voormiddag gaan we opnieuw naar het CCBRT, en krijgen we een interview na de operatie met de cataractpatiënt, die opnieuw zal kunnen zien.


  Hierna brengen we een bezoek aan Mabintiproject: reïntegratieproject voor vrouwen na fistula-operatie.


  En dan is het tijd voor ontspanning: souvenirs kopen, en in de namiddag met de boot naar "Bounty eiland" om te genieten van een verdiende rust aan het strand... 


  Na het avondmaal is het tijd om naar de luchthaven te gaan... en terug te keren naar België.. 


   


     18-01-2018, 18:22 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.We gaan op inleefreis naar Tanzania
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Van 09/02/2018 tot 16/02/2018 ga ik met Mimoza en Koby, twee leerlingen met een visuele beperking, op inleefreis naar Tanzania.
  We gaan samen met een aantal leerlingen van andere scholen in Vlaanderen en de organisatie "Licht voor de wereld" een weekje onderdompelen in de wereld van blinden en slechtzienden in Tanzania. 

  Op deze blog kan je onze voorbereidingen en avonturen volgen.. 

  18-01-2018, 16:37 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (3)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe het allemaal begon..
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Vorig schooljaar contacteerde "Licht voor de wereld" onze school. "Of we interesse hadden om twee leerlingen en begeleider ta laten deelnemen aan een inleefreis naar Tanzania?". De deelnemende leerlingen worden gedurende twee schooljaren ambassadeurs van "Licht voor de wereld" en het is de bedoeling na de reis een inzamelactie op poten te zetten voor deze organisatie.
  Vier leerlingen schreven zich in, en mochten op gesprek bij de organisatoren om hun motivatie toe te lichten.
  Mimoza en Koby werden geselecteerd. En dan moest er nog een begeleider gevonden worden. Geen probleem zo bleek. Verschillende leerkrachten stelden zich kandidaat, en het bleek niet gemakkelijk een keuze te maken. Ik was dan ook dolenthousiast om te horen dat ik de gelukkige was. We konden van start gaan...


  18-01-2018, 16:35 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sensibiliseringsactie met Jan Houtekier
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Op 11 oktober, één dag voor de Werelddag van het Zicht organiseerde Licht voor de Wereld een grote sensibiliseringsactie rond oogzorg in Afrika. In Brussel liet Jan Hautekiet voorbijgangers even in de huid kruipen van een blinde persoon. Zo toonden ze zich solidair met de mensen met een visuele beperking in Afrika. Ook Koby, Mimoza en ikzelf waren van de partij. Op het muntplein probeerden we zoveel mogelijk mensen te overhalen om samen met Jan Houtekiet, geblinddoekt op de foto te gaan...

  Het werd een koude, maar  leuke namiddag en heel wat mensen lieten zich fotograferen... 

   

  www.lightfortheworld.be/20-jaar/

  18-01-2018, 16:33 Geschreven door Hilde Vanpoucke  
  Reageren (0)


  Archief per week
 • 12/02-18/02 2018
 • 05/02-11/02 2018
 • 29/01-04/02 2018
 • 15/01-21/01 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!