Inhoud blog
 • Thema van 15 t.e.m. 19 oktober 2018
 • Thema van 8 t.e.m. 12 oktober 2018
 • Thema van 1 t.e.m. 5 oktober 2018
 • Thema van 24 t.e.m. 28 september 2018
 • Thema van 17 t.e.m. 21 september 2018
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Foto
  Op maandag en dinsdagnamiddag sporten wij samen met juf Valerie!
  Foto
  Woensdag = fruitdag!
  Foto
  Maxime is jarig op 29/09
  Welkom in de eerste kleuterklas bij juf Inge!
  ... SAMEN spelend leren, plezier maken, de wereld verkennen, gewoon GENIETEN ...
  13-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 15 t.e.m. 19 oktober 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Kriebeldiertjes tussen de herfstblaadjes

  De kleuters zijn vorige week enorm geboeid geweest door de pracht van de natuur!  Ze waren erg enthousiast over dingen die ze zelf hadden gevonden, die vriendjes hadden meegebracht en door onze belevingstocht door het bos.  Het was fijn om te observeren hoe ze ook de kleine details van die veranderende natuur gingen ontdekken en ook probeerden te verwoorden.

  Ons accent lag vorige week vooral op de bomen (groot/klein, dik/dun), op de boomstam en de takken.  Maar vooral ook de mooie gekleurde blaadjes met de verschillende vormen, kwamen uitgebreid aan bod.  De herfstvruchten leerden we vooral in de winkel en de experimenteerbak beter kennen.  De jongens maakten met houten planken een grote autobaan, met als top element een stevige garage met 2 verdiepingen.  Er werd heel wat onderzocht, gepraat en ook wel wat compromissen gesloten ... maar het leerrijke speelproces had ook een fijn resultaat Smile

  Deze week gaan we de herfstvruchten op allerlei manieren leren gebruiken: door te experimenteren en creatief bezig te zijn ...   Ook gaan we proberen om kriebeldiertjes in onze klas te halen: regenworm, slak, pissebedden, spinnetjes, ... een egel, een muisje, ....  Wie thuis kleine of 'grote' diertjes vindt, mag ze steeds meebrengen.  Zo kunnen we ook hun eigenschappen beter leren kennen in onze natuurbak.

  Op vrijdag vieren we ook een beetje feest in de klas, deze keer trakteert juf Inge op iets lekkers!

  Hopelijk heeft iedereen weer zin in een boeiende schoolweek!

  Nota:
  • op maandag krijgen de oudste kleuters van onze klas een brief mee ivm onze wafelverkoop.  Wie graag lekkere wafeltjes eet ... kan ik alleen maar aanraden om een bestelling te plaatsenLaughing   De wafels worden bij de bestelling contant betaald en na de herfstvakantie worden de bestelde wafels meegegeven.  Alvast bedankt!
  • sinds vorige week is juf Isabeau,  de sportjuf van de kleuters.  Juf Valerie werkt halftijds in de klas van juf Ingrid
  • gelieve er bij het verlaten van de school (15.15u), goed op te letten dat je de schoolpoort  achter je sluit (hendel bovenaan).  We merken dat deze poorten vaak blijven openstaan Crying or Very sad

  Bijlagen:
  f9ea9c8800e296bc157e04bfcf788173.gif (25.8 KB)   

  13-10-2018 om 00:00 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  06-10-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 8 t.e.m. 12 oktober 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen ‘Herfst in het bos’

  De herfst is al 2 weken bezig en volgende week is het de nationale week van het bos, vandaar dat we deze week onze zintuigen optimaal gaan gebruiken om de mooie natuur van naderbij te ontdekken.

  Wat kunnen we allemaal gaan doen?
  • Misschien zijn er al kleuters die dit weekend een wandeling gaan maken in de natuur.  Als je er blaadjes, herfstvruchten, takken, diertjes of andere leuke dingen zou vinden, mag je deze op maandag altijd mee naar de klas brengen!
  • Met alles wat de juf en de kleuters verzamelen gaan we in de klas actief aan de slag in verschillende hoekjes:
  • onze experimenteerbak: noten, bolsters, blaadjes, potten, pannen en buizen doen ons allerlei eigenschappen wat beter leren kennen
  • onze natuurbak: met spinnen, slakken, wormen, …
  • onze winkel wordt een herfstwinkel waar we noten gaan in sorteren, verkopen, tellen en wegen
  • we mogen ook gaan knutselen met de herfstmaterialen en gebruiken deze week ook vooral de mooie herfstkleuren
  • natuurlijk werken we ook rond het prentenboek ‘Anna en de herfst’ en vergelijken we het verhaal met wat wij allemaal beleven
  • wanneer we donderdag zelf naar het bos gaan, valt er ook heel wat te ontdekken. We zoeken er naar allerlei blaadjes (groot en klein, met verschillende vormen) en naar herfstvruchten. We proberen verstoppertje te spelen tussen de verschillende bomen, bomen omver te duwen, te knuffelen en de top te bereiken... Of het allemaal gelukt is, vraag je maar aan je kleine kapoen!

  Opgelet: woensdag 10 oktober is het pedagogische studiedag. Terwijl de juffen vergaderen, hebben de kleuters een vrije dag!

  Bijlagen:
  Samen zingen over de herfst met Jules.docx (106 KB)   

  06-10-2018 om 00:00 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  29-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 1 t.e.m. 5 oktober 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik ontdek de wereld met al mijn zintuigen!

  Wat was het leuk om de kleuters bewust te laten werken/spelen met de verschillende lichaamsdelen!  Ze leerden heel gericht voelen, luisteren, proeven en ruiken in onze klas en kregen daarvoor heel wat prikkels aangeboden.  De reacties bij de koptelefoons en bij het proeven waren hilarisch Razz en ook de verwoordingen waren bij momenten heel komisch. Toch konden de kleuters hun eigen ervaringen al heel goed talig ondersteunen. (foto's op facebook)
  Door de komst van baby Maxime en de verjaardag van onze Maxime in de klas, kwam ook spontaan 'groeien' aan bod. 

  Daarom zullen we deze week samen met de kleuters een groeimeter maken, waarbij we doorheen het schooljaar kunnen gaan bekijken of wij ook nog groeien ...  We gaan ook buiten onze klas op 'zintuigentocht'  ... wat horen we buiten, ruiken we iets, voelen we andere dingen en vooral ... wat zien we allemaal?

  Natuurlijk experimenteren we in de klas ook nog verder met de lichaamsdelen en hanteren we ook nu nog andere materialen.  Zo komt er op vraag van de kleuters ook een dokterskoffertje bij in onze poppenhoek.  Heel wat nieuwe materialen, die ook wat extra aandacht vragen bij het opruimen!

  Om op een toffe/leergierige manier ons thema af te ronden, lijkt het me leuk om op donderdag 4 oktober samen met de kleuters naar de markt te stappen.  Daar gaan we dan de geur opsnuiven en aan de marktkraam gezonde dingen kopen om daarna te verwerken in onze klas.  Indien er ouders/grootouders zijn die graag willen meegaan, geef me dan zeker een seintje.  We vertrekken om 9u en je mag blijven tot onze huishoudelijke activiteit gedaan is ...

  Extra's:
  * sommige kleuters van onze klas (het oudste kind van het gezin), kregen van ons oudercomité een kalender aangeboden.  Deze kost €10 en dit geld moet je wel cash meegeven.  Gelieve dit volgende week te betalen.  Indien je de kalender niet wenst, geef je deze maandag gewoon terug mee naar de klas.
  * op vrijdag 5/10 en woensdag 10/10 is er geen klasactiviteit.  De kleuters hebben dan vrijaf!
  * op donderdag 11/10 zouden we graag een bosuitstap maken (naar de tuin van het kasteel in Rumsdorp).  Graag hadden we 4 extra begeleiders meegevraagd, die ons met de auto naar daar brengen en terug, maar natuurlijk ook mee gaan ravotten onder en tussen de bomen. Graag een seintje aan de juf!
  * in onze gang hangen nog steeds verloren voorwerpen, denk eraan om de kledingstukken zoveel mogelijk van een naam te voorzien en kom zeker eens een kijkje nemen in onze gang!
  Bijlagen:
  Lied 'toedeloe'.jpg (368.1 KB)   

  29-09-2018 om 00:00 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  23-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 24 t.e.m. 28 september 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Dit ben ik" (week 2)

  Door het overlijden van mijn schoonvader, hebben de kleuters hun lichaam de voorbije week verder verkent met juf Charlotte. 

  Op maandag waren we al in de grote en de kleine spiegel gaan kijken naar ons eigen lichaam.  Wat vonden we erop terug en hadden onze vriendjes dat ook?  We ontdekten dat we sommige dingen hetzelfde hebben ... maar we soms ook heel verschillend kunnen zijn.  Samen met juf Charlotte gingen we vriendjes tekenen, schilderen en knippen en kleven.  Steeds weer met aandacht voor het lichaamsschema.

  Deze week gaan we de aandacht nog wat meer vestigen op wat we allemaal kunnen doen met al die aparte lichaamsdelen.  We stappen met de voeten over een blote voetenpad, gebruiken onze vingers om te stempelen, te experimenteren en te creëeren.  Daarnaast gaan ook onze zintuigen spontaan wat meer aan bod komen.  Wat horen we, ruiken we, voelen we?

  Samen met de kleuters gaan we er weer een boeiende ontdekkingstocht van maken.

  Wie thuis spiegels, speciale brillen, caleidoscopen, verrekijkers, voelboekjes, walkie talkie's of andere materialen heeft die bruikbaar zijn binnen ons thema, mag deze altijd meebrengen (duidelijk de naam van je kleuter op noteren) 

  Op vrijdag 28/09 vieren we onze jarige Maxime "Hierperdepiep Hoera"


  23-09-2018 om 12:26 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 17 t.e.m. 21 september 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen "Dit ben ik"

  Waar gaan we deze week aandacht aan besteden:


  - We bekijken onze lichaamsdelen van naderbij: ons hoofd, ogen, neus, mond, oren, onze buik, rug, armen, handen, voeten, …
  - We ontdekken wat we allemaal kunnen doen met deze lichaamsdelen. Dit doen we door te experimenteren met allerlei materialen: verf, zand, scheerschuim
  - We hebben een ontdekhoek in de klas. Deze legt het accent op onze ogen (zien), onze neus (ruiken), onze oren (luisteren) en onze handen (voelen)
  - We proberen inzicht in ons lichaamsschema te krijgen. Dit doen we adhv spiegels, onze omtrek tekenen, zelf een kindje proberen te tekenen, …
  - Bewegingsspelletjes en relaxatiemomenten mogen deze week ook niet ontbreken …
  - Opgelet: ook onze voeten gaan heel wat materialen ontdekken. We doen dus best gemakkelijke schoenen aan deze week (zonder veters)

  Het belooft dus weer een boeiende week te worden

  Extra's:
  - in onze gang hangen er momenteel al 4 golfjes bij de verloren voorwerpen (een zwarte, grijze en 2 blauwe). Kom dus zeker eens een kijkje nemen! Het is misschien ook handig indien je de kledij van je kleuter van een kenteken voorziet.
  - op woensdag 19 september gaan we 'schuddebollen' voor Kaatje, lees zeker de meegegeven brief!
   - indien je een dopido of leeskriebels abonnement wil nemen, doe dan zo snel mogelijk je bestelling. Dit is zeker geen verplichting!! De betaling gebeurt achteraf door facturatie, geen centjes meegeven met de kleuters!

  Bijlagen:
  Lied 'Van kop tot teen'.pdf (257.7 KB)   

  15-09-2018 om 08:42 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-09-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 10 t.e.m. 14 september 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Onze nieuwe klas, onze vriendjes, ... we leren ze nog wat beter kennen!

  Op ontdekkingsreis in de klas leerden we al wat kalenders gebruiken: de daglijn, de week- en weerkaartjes. Zo krijgen we een beter overzicht van wat we allemaal kunnen doen in de klas en wanneer mama en papa ons komen halen! Ook het takenbord kwam erbij … zo krijg je al een beetje verantwoordelijkheid binnen het klasgebeuren.
  Deze week herhalen we alles nog een keer, zodat deze nieuwe elementen een fijne gewoonte worden voor de kleuters.
  We verkennen onze speelhoeken nog wat beter. Vooral de hoekkaarten leren gebruiken, delen en opruimen vraagt soms nog wat extra aandacht
  Aan de tafels leren we ook weer wat nieuwe knutselmaterialen en fijn motorische activiteiten verkennen. (foto's kan je steeds op de facebook van de school terugvinden)

  Op maandag en dinsdag kunnen we heerlijk sporten met het extra groot bewegingsmateriaal dat we van de stad Landen hebben uitgeleend: fietsen, grote ballen, brugjes, bewegingsomloop, .... we gaan eens kijken wie er heel fit is!!! Onze sportjuf Valerie heeft ook gevraagd om op maandag en dinsdag steeds gemakkelijke kledij te dragen (liefst geen kleedjes of rokjes).

  Op donderdagnamiddag brengen we steeds een bezoek aan de poppenkast. Wat zouden Jan en Loes deze week beleefd hebben? Hopelijk hebben zij ook flink samen gespeeld en gedeeld … We bekijken ook alle schooltassen eens van naderbij. Welke kleuren zien we, kunnen we ze zelf openmaken, wat zit er in? We gaan er ook een dansje mee doen en/of een spelletje. Misschien wil je nog wel een extra schooltas knutselen …

  Bijlagen:
  Handenlied.jpg (667.2 KB)   
  Rube en Rutje Liedje.jpg (1.2 MB)   

  08-09-2018 om 00:00 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  28-08-2018
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op onze klasblog
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo mama, papa, ...

  Onze klasblog is de vervanger van het vroegere 'heen en weer' schriftje. 
  Je krijgt hierop een overzicht van rond welk thema we in de klas gaan werken, welke onze uitstapjes zijn, of er feestjes gepland staan, welke liedjes en/of versjes we leren, kortom we proberen je een beeld te geven van hoe je kleuter z'n wereld eruit ziet binnen onze klas.
  Op vrijdag probeer ik steeds het thema van de komende week aan te kondigen en/of blikken we terug op wat er de voorbije week allemaal gebeurd is.
  Indien jullie vragen hebben, kunnen jullie me deze doorsturen naar mijn e-mail adres inge.wauters77@gmail.com, maar natuurlijk ben ik er ook steeds voor of na schooltijd! 
  Soms moeten er ook schoolbrieven meegegeven worden, daarom is het handig om in de schooltas van je kleuter steeds een plastiek mapje te zetten.  Op die manier heeft onze briefwisseling minder kans om verloren te gaan.

  Enkele afspraken die ook de veiligheid en gezondheid van je kleuter op school bevorderen:
  * de klasuren zijn op ma, di, do en vrij: 8.45u tot 12.20u en 13.20u tot 15.15u
  * de klasuren op woe: 8.30u tot 12.05u
  * onze toezichten beginnen iedere dag om 8.15u en eindigen om 15.45u
  * afscheid nemen doen we aan de schoolpoort, de kinderen mogen aan het belsignaal worden afgehaald aan de klasdeur
  * de schoolpoort wordt tijdens de klasuren gesloten, laatkomers krijgen via het secretariaat toegang tot de school.

  * wij stimuleren het eten van gezonde tussendoortjes op school (fruit/groenten/yoghurt/...) op woensdag is het FRUITDAG, dan mogen er geen koekjes meegebracht worden
  * drankflesjes met sportdop kunnen steeds hervuld worden met water
  * noteer op alle persoonlijke spullen steeds de naam van je kleuter (brooddoos, fruitdoos, koekendoos, drankfles, schooltas, kledij)

  * kleuters die het moeilijk hebben met de zindelijksheidstraining, brengen een zak met reservekledij mee naar de klas
  * je kleuter mag in de loop van september ook 1 doos tissues meebrengen naar de klas, zo kunnen we alle vieze neusjes dit schooljaar hopelijk wel de baas  

  Hopelijk maken we er samen een reuze fijn schooljaar van!


  28-08-2018 om 20:31 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Thema van 3 t.e.m. 7 september 2018
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom in onze klas, wij zijn blij dat jij er bent!

  Joepie, na een lange en mooie zomervakantie zien we onze vriendjes allemaal terug.
  Het zal even wennen zijn, maar we maken rustig de tijd om mekaar allemaal weer wat beter te leren kennen.

  We ontdekken de speelhoeken van de klas, leren weer wat 'delen' is en proberen ook terug gewoon te worden aan de nieuwe klasafspraken.

  Natuurlijk zijn ook onze lieve klaspoppen 'Rube en Rutje' van de partij.  Zij gaan met ons dansen, zingen en ook spelletjes spelen.

  Adhv ons prentenboek 'Anna in de klas', leren we op een heel eenvoudige manier reflecteren naar ons klasleven.  We herkennen heel veel dingen uit Anna's klas en kunnen zo al wat over onze activiteiten en gevoelens praten.  Misschien willen wij ook al wel schilderen of knippen zoals Anna?  Alles kan ... niets moet!

  Sporten gaan we tijdens dit schooljaar doen op maandag en dinsdag namiddag, samen met juf Valérie.  Die kennen we vast nog wel van vorig schooljaar!  Lekker ravotten in de tuin of in ons sportzaaltje ...

  De mama's en papa's zijn op dinsdag 4 september ook welkom op onze algemene informatie-avond.  Deze zal vanaf 19.30u doorgaan in onze klas.  Je zal er meer uitleg krijgen over de klaswerking en ook wat praktische info krijgen ivm het schoolgebeuren.

  Bijlagen:
  versje rube en rutje.docx (203.9 KB)   

  28-08-2018 om 00:00 geschreven door juf Inge Wauters  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 08/10-14/10 2018
 • 01/10-07/10 2018
 • 24/09-30/09 2018
 • 17/09-23/09 2018
 • 10/09-16/09 2018
 • 03/09-09/09 2018
 • 27/08-02/09 2018

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Foto

  Onze Jonah is grote broer geworden.  Welkom aan zusje Maxime, geboren op 23/09/2018! Ook een dikke proficiat aan broer Antoon en mama en papa!!!


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!