Inhoud blog
 • Dialect
 • Respect
 • Mama zijn
 • Mama zijn
 • De lente
  Zoeken in blog

  Categorieën
  Nah het zal je maar overkomen

  BOODSCHAPJE

  NAH en toch een mama zijn
  Er zijn hoogtes er zijn laagtes
  28-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dialect

  Vandaag kwam mama langs om een kleine boodschap te doen voor haar en voor mij. Zoals steeds blijft ze wat zitten om bij te praten en af en toe komt er zo een typisch Gents woord tevoorschijn en dan is het opkijken en even lachen. Het is zo herkenbaar en leuk om te horen.

  Het betekend dat ik mijn verleden in Gent nog steeds een warm hart toedraag want ik woonde er graag ik. Ik koester de leuke momenten het spelen op straat waar er 1 richtingsverkeer was en waar we riepen als er een auto passeerde ‘AUTO’ en we gingen rustig naar de stoep en we wachten tot die voorbij was. Mijn tijd op school bij de nonnen. Ik droeg een blauw - wit uniform en tot het 4de leerjaar moest ik blauwe nylonschort aandoen. Ik had er een leuke tijd en als je in Gent woont dan hoor je ook typische Gentse woorden. Zoals gisteren bij mama.

  Ze was aan het praten en ineens kwam het eruit

  • Dat is nen blageur  (uitspraak: blaheur) – iemand met een dikke nek, blaaskaak

      
  • Biezebaaze – een schommel
     
  • Voagen  vegen

      
  • Ge kunt nogal wurtele – je kan nogal zagen
  • Afrijzer – glijbaan
  • Een totten geven  Kussen of zoenen
  • Plaksol/ kol (toe) – lijm
  • Een lakske – plakband
  • Pottenk – pudding   
  • Oardegoard – rare kerel

  •  Schrieme – Huilen
  • Sneukele – snoepen
  • Wipplanke – springplank
  • Sletsen – pantoffels
  • Binst – terwijl
  • Wijs – tof
  • Blaffetuure – vensterluik
  • Beuzak – een vervelend persoon


  Zo zijn er nog 100den woorden. Woorden die je alleen hoort in Oost Vlaanderen of aan de kanten van Gent de G word vaak als een H uit gesproken. Het leuke aan Gents is het is een dialect dat je zeker niet kan vergelijken met het Dendermonds, Aalsters of andere Oost Vlaamse steden en gemeenten. Het is een taaltje op zich. Wat het ook wel leuk maakt. Zet 100 Vlamingen naast elkaar en je kan de Gentenaar er zo uit halen.

  In Gent is er een groepje Biezebaaze en die zingen liedjes in het Genste dialect en het klink vree wijs. Zo is er een liedje ‘Loetsebollekezoetse’ en ‘Mijn Gent’. Vooral dat eerste liedje is een fantastisch goed nummer.

  Ik zal en kan mijn verleden niet van me afsmijten en ik zal altijd Inge zijn die van Gent zijn. Al ben ik het Gents praten wat verleerd met het wonen in Leuven en dan zeg ik ‘ik ben goed geďntegreerd. Ik vind het fijn om nog  z'n typische Gentse woorden te horen en soms gebruik ik ze ook bv een lakske, een biezebeize dat zijn woorden die er bij mij inzitten voor altijd en elke keer ik ze gebruik moet ik even vertalen wat ik zeg. Wat soms wel grappig is. Soms hoor ik woorden die typisch van Leuven zijn en dan kijk ik raar en denk ik wat zegt die nu? Ondertussen kennen ze me en weten ze dat ik dit niet expres doe iets niet begrijpen. Ik had dit ook vroeger met mijn schoonfamilie die ik niet meer zie maar dat Tiens is toch ook een taal apart. Leuvens, Tiens, Diesters klinkt niet zo mooi en het klinkt nogal plat. Aarschot gaat al richting de Kempen.

  Ach een dialect het klinkt banaal maar zelf vind ik dat dialecten mogen bestaan. Het is een iets wat hoort bij een streek zoals een streekproduct. Tiense suiker, Hoegaards witbier, of mattentaart uit Geraardsbergen, cuberdons (neuzekes) uit Gent.

  Het hoort gewoon bij onze cultuur en het zou spijtig zijn moest dit verdwijnen. Je gaat nu naar de markt en je ziet wel in elk snoepkraam staan neuzen …€ gelukkig voor mij ik moet niet naar Gent hossen om neuzen te kopen maar het is een typisch Gents product en dat moeten we kunnen behouden.


  28-03-2017 om 00:00 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  27-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Respect

  Vandaag ging ik naar de winkel voor enkele kleine boodschappen. Groenten, wasproduct voor de wasmachine, vochtige doekjes,… Leen mijn gezinshulp die erop stond als vervanging en die ik de eerste keer zag waren op pad toen ik zei net voor ik de winkel binnen ging Leen ik heb geen zak mee. Geen probleem dan kopen we een nieuwe zak (weeral). We ging langs de gangen waar ik moest zijn en kocht mijn spullen die ik nodig had gewapend met mijn boodschappenlijstje. Groenten, kaas, zure colaatjes voor Lander en Volker, kleine blikjes cola, Ariel wasproduct en wat zag ik Dach en Persil waren 0.60€ duurder en er zaten 38 pads in en bij Ariel zitten er 40 pads in de doos. Leen en ik lachten ermee en gingen voor goedkoopste oplossing. Ik kan nu 40 wasmachines draaien.

  Leen en ik kwamen aan de kassa en voor ons stond er jonge dame die ook een vol karretje had en alles op de band legde. Natuurlijk geen probleem maar toen alles op de band lag gingen Leen en ik een stap vooruit maar nog niet dichtbij en die vrouw zette haar mandje pal voor de rolstoel dus voor mij en ging haar boodschappen inpakken. Leen en ik waren zo verschoten dat we samen zeiden amai heb je dat nu gezien. Leen ruimde die mevr. haar mandje op door gewoon dat mandje in de andere te stapelen. Het was zo onbeleefd en respectloos. Ik zei nog tegen Leen amai dat is straf zo respectloos je doet dit gewoon niet boodschappen doen en je boodschappenmandje gewoon in het midden van de gang laten staan. Dit doe je niet zomaar iets in het midden van de gang zetten. Niet voor mensen met een beperking, oudere mensen, jonge mensen gewoon bij niemand.

  Natuurlijk zei ik er iets van tegen Leen en iets te luid maar echt hoe egocentrisch kan je zijn. Ze zat zo in haar GSMwereldje dat ze geen zicht had wat er rond haar gebeurde en ik vond het echt er een beetje over. Ze had me gehoord en ze was dan extreem vriendelijk tegen de man achter de kassa. Ik zal haar gezicht niet snel vergeten. Zo respectloos omgaan met haar omgeving en waar iemand zo te zien denkt dat ze in het middelpunt van de belangstelling staat daar ga ik gewoon voorbij.

  Leen en ik zijn gechoqueerd naar huis gekomen en ik heb mijn boodschappen uitgepakt en weggestoken. Leen en ik hebben het gewoon laten liggen na een diepe zucht die we lieten varen op het Benedenplein aan het station.

  Zo zal ik nog wel situaties tegenkomen die me versteld doen staan en waar je denkt is dit nu werkelijkheid.

  Zoals 5 jaar geleden kwam mijn vader te overlijden en ik lag toen op revalidatie. Ik ging naar de uitvaart en ik stond in de rij voor de mensen te groeten en mensen bekeken mij en liepen gewoon aan me voorbij maar ze gaven wel de persoon achter me een hand. Heel rare ervaring en het doet wel iets met een mens.

  Ook als ik op onderzoek moet in Gasthuisberg en ik ben alleen vragen de mensen ga jij alleen? Ja waarom niet. Die persoon geeft dan een antwoord KAN JIJ DAT? Natuurlijk kan ik dat waarom zou ik dit niet kunnen!!!

  Ik kan nog zoveel en de rolstoel is gewoon een hulpmiddel om me te verplaatsen en is dan ook het is maar verpakking maar ik ben nog steeds in Inge die een lichte NAH heeft maar die er een zware fysieke beperking erboven op kreeg.  


  27-03-2017 om 20:24 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  26-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama zijn

  Het is een rustige zondag en een warme zondag met een stralende zon en een zalige warmte op je snoet. De jongens zijn dit weekend bij hun papa en ik zit hier even rustig wat tijd voor mezelf in te vullen. Voor een keer zit ik aan de pc op een zondagmiddag want als de jongens er zijn dan krijg ik geen kans om op de pc te komen. Ach, dat is niet zo erg want computertijd is niet zozeer mijn ding meer. Vroeger toen ik jong en speels was dan kon ik uren spelen. Het verminderde met mijn jongens te krijgen en het vermeerderde toen ik thuis kwam van revalidatie en nu zit ik aan mijn dieptepunt.  Computertijd laat ik aan mijn jongens over.

  Vroeger speelde ik spelletjes zoals Tony Hawk Pro Skater, Ik vond spelletjes leuk waar ik dingen moest bouwen bv. RCT 1 & 2 waar ik de baas was over een pretpark. Achtbanen en andere attracties bouwen en zorgen voor het onderhoud, promoties en een inkomen zoeken dat deed ik graag. Maar een niet te te kloppen spel was De Sims. Eerst vond ik het maar zozo maar ineens bekroop het spel me en ik was vertrokken. Na de 1ste Sims kwam 2, 3 en 4. Maar 4 kwam uit toen ik al ziek geworden was en ik heb heel lang nagedacht of ik me erin ging smijten en uiteindelijk heb ik het gedaan maar zeker niet zo fanatiek als de rest van de spellen. Ik kocht de basis en ik kocht enkel een paar uitbreidingen en alleen als ze er tof uitzagen en als ik er iets mee was voor mezelf en dan nog. De jongens spelen het wel eens maar die spelen nu vooral Minecraft en zo minigames op het net. Ook spelen ze op de WIIU.
  Lander speelt graag eens op de PC maar het zal zijn leven niet beheersen. Volker is een heel ander ventje die springt voor dat schermpje en als je hem laat doen zit hij er 2 uren later nog voor. Niet altijd om te spelen maar hij kijkt ongelooflijk enorm veel naar filmpjes. Windkracht 10, Spoed, … muziekclipjes en niet naar muziek van nu maar muziek van toen die hij tegenkomt in een film en dat zijn dingen die hem ook boeien. Ook zoekt hij dan alles op over die persoon. Zo is het een tijdje Michael Jackson geweest en nu is het Chuck Berry. Het is wel leuk om eens te zien maar ik heb zoiets van dat er ook grenzen zijn op tijd op de computer en dat ze ook andere dingen doen. Spelen alleen en samen, lezen, praten, gewoon samen dingen doen dat lijkt mij een fantastisch iets als je dat kan meegeven in de opvoeding van een kind en dat probeer ik te doen met mijn jongens. Soms vinden ze dat mama aan het zeuren is maar dat is nu eenmaal het lot van een mama of een papa als je je kinderen iets laat doen dat ze niet zo fijn vinden bv. lezen of praten.

  Praten met mijn 2 kerels is een hele opgave ze vinden het moeilijk om op hun poep te blijven zitten en als je ze mee hebt voor een babbeltje dan zijn we vertrokken voor een fantastisch overzicht van de kerels je start met een normaal hoofd voor je en naarmate de babbel vordert zie je zijn rug zijkant, poep, benen en voeten op allerlei manieren. In het begin vond ik dit vreselijk maar nu ben ik blij dat ik ze bij me heb en dat ze iets terug zeggen.

  Ach het zo zijn er vele dingen die spelen bij de opvoeding van je kleine spruiten maar het is belangrijk dat je naar ze luistert en omgekeerd, kinderen hebben leiding nodig geen dominant gedoe maar gewoon iemand die hen duidelijk kan maken wat kan en wat niet kan, doe samen dingen en daarom niet altijd uitstapjes maar gewoon samen een spel of gewoon samen thuis zijn. Ook zeg ik vaak aan mijn jongens ik ben blij dat je er bent.

  Lander vindt het fijn om samen op bed te liggen en te lezen en Volker heeft graag dat ik hem plaag als hij TV kijkt.

  Mama zijn dat is nu eens het beste wat me is overkomen. Mama zijn van 2 fantastische jongens Lander en Volker. Ik weet waarom ik gevochten heb na dat ik ziek werd in 2011 ‘GEVOCHTEN VOOR MIJN 2 JONGENS DIE IK WIL ZIEN OPGROEIEN’. En nu ben ik hun mama en wat een mama! Een mama die ondanks de dingen die ze niet kan er het beste van probeert te maken en soms hoort het erbij dat je je grenzen duidelijk moet verleggen en het is soms balanceren op die grens en keer op keer ga ik iets verder. Nu zou ik graag eens naar de Zoo gaan met de trein met mijn spruiten want daar is er heel wat veranderd sinds ik er stage heb gelopen in het schooljaar 1997-1998 en de laatste keer  was Volker een kleine vent Lander een peuter en Kai-Mook


   (2009) een kleine olifant en ik ik liep nog rond.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                               

  26-03-2017 om 00:00 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mama zijn

  Het is een rustige zondag en een warme zondag met een stralende zon en een zalige warmte op je snoet. De jongens zijn dit weekend bij hun papa en ik zit hier even rustig wat tijd voor mezelf in te vullen. Voor een keer zit ik aan de pc op een zondagmiddag want als de jongens er zijn dan krijg ik geen kans om op de pc te komen. Ach, dat is niet zo erg want computertijd is niet zozeer mijn ding meer. Vroeger toen ik jong en speels was dan kon ik uren spelen. Het verminderde met mijn jongens te krijgen en het vermeerderde toen ik thuis kwam van revalidatie en nu zit ik aan mijn dieptepunt.  Computertijd laat ik aan mijn jongens over.

  Vroeger speelde ik spelletjes zoals Tony Hawk Pro Skater, Ik vond spelletjes leuk waar ik dingen moest bouwen bv. RCT 1 & 2 waar ik de baas was over een pretpark. Achtbanen en andere attracties bouwen en zorgen voor het onderhoud, promoties en een inkomen zoeken dat deed ik graag. Maar een niet te te kloppen spel was De Sims. Eerst vond ik het maar zozo maar ineens bekroop het spel me en ik was vertrokken. Na de 1ste Sims kwam 2, 3 en 4. Maar 4 kwam uit toen ik al ziek geworden was en ik heb heel lang nagedacht of ik me erin ging smijten en uiteindelijk heb ik het gedaan maar zeker niet zo fanatiek als de rest van de spellen. Ik kocht de basis en ik kocht enkel een paar uitbreidingen en alleen als ze er tof uitzagen en als ik er iets mee was voor mezelf en dan nog. De jongens spelen het wel eens maar die spelen nu vooral Minecraft en zo minigames op het net. Ook spelen ze op de WIIU.
  Lander speelt graag eens op de PC maar het zal zijn leven niet beheersen. Volker is een heel ander ventje die springt voor dat schermpje en als je hem laat doen zit hij er 2 uren later nog voor. Niet altijd om te spelen maar hij kijkt ongelooflijk enorm veel naar filmpjes. Windkracht 10, Spoed, … muziekclipjes en niet naar muziek van nu maar muziek van toen die hij tegenkomt in een film en dat zijn dingen die hem ook boeien. Ook zoekt hij dan alles op over die persoon. Zo is het een tijdje Michael Jackson geweest en nu is het Chuck Berry. Het is wel leuk om eens te zien maar ik heb zoiets van dat er ook grenzen zijn op tijd op de computer en dat ze ook andere dingen doen. Spelen alleen en samen, lezen, praten, gewoon samen dingen doen dat lijkt mij een fantastisch iets als je dat kan meegeven in de opvoeding van een kind en dat probeer ik te doen met mijn jongens. Soms vinden ze dat mama aan het zeuren is maar dat is nu eenmaal het lot van een mama of een papa als je je kinderen iets laat doen dat ze niet zo fijn vinden bv. lezen of praten.

  Praten met mijn 2 kerels is een hele opgave ze vinden het moeilijk om op hun poep te blijven zitten en als je ze mee hebt voor een babbeltje dan zijn we vertrokken voor een fantastisch overzicht van de kerels je start met een normaal hoofd voor je en naarmate de babbel vordert zie je zijn rug zijkant, poep, benen en voeten op allerlei manieren. In het begin vond ik dit vreselijk maar nu ben ik blij dat ik ze bij me heb en dat ze iets terug zeggen.

  Ach het zo zijn er vele dingen die spelen bij de opvoeding van je kleine spruiten maar het is belangrijk dat je naar ze luistert en omgekeerd, kinderen hebben leiding nodig geen dominant gedoe maar gewoon iemand die hen duidelijk kan maken wat kan en wat niet kan, doe samen dingen en daarom niet altijd uitstapjes maar gewoon samen een spel of gewoon samen thuis zijn. Ook zeg ik vaak aan mijn jongens ik ben blij dat je er bent.

  Lander vindt het fijn om samen op bed te liggen en te lezen en Volker heeft graag dat ik hem plaag als hij TV kijkt.

  Mama zijn dat is nu eens het beste wat me is overkomen. Mama zijn van 2 fantastische jongens Lander en Volker. Ik weet waarom ik gevochten heb na dat ik ziek werd in 2011 ‘GEVOCHTEN VOOR MIJN 2 JONGENS DIE IK WIL ZIEN OPGROEIEN’. En nu ben ik hun mama en wat een mama! Een mama die ondanks de dingen die ze niet kan er het beste van probeert te maken en soms hoort het erbij dat je je grenzen duidelijk moet verleggen en het is soms balanceren op die grens en keer op keer ga ik iets verder. Nu zou ik graag eens naar de Zoo gaan met de trein met mijn spruiten want daar is er heel wat veranderd sinds ik er stage heb gelopen in het schooljaar 1997-1998 en de laatste keer  was Volker een kleine vent Lander een peuter en Kai-Mook

   (2009) een kleine olifant en ik ik liep nog rond.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

  26-03-2017 om 00:00 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  20-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De lente

  Wakker worden en zien dat de dag stilletjes aan het wakker worden dat geeft me een warm gevoel. Om 6.41 uur komen de eerste zonnestralen piepen morgen. Wat een enorm gevoel van energie geeft, al is het volgend weekend over 6 dagen dat de complete start die de lente en zomer aangeeft door de intrede van het zomeruur. 8 uur word 9 uur maar dan moeten we nog even aan licht inboeten s’morgens. Maar s’avonds is het dan weer al een uurtje langer klaar. Toen mijn jongens nog klein waren vonden ze het niet eerlijk want als het bedtijd is dan is het nog licht buiten en licht is de cue om te spelen.  Nu weten mijn jongens hoe de wereld draait en ze het concept van winter- en zomeruur kennen al vinden ze dit niet zo fijn.

  Zelf vind ik het fijn om wakker te worden als het klaar is buiten en om te gaan slapen als het donker is maar hoe verder we naar de zomer sprinten hoe meer licht er is en soms ga ik wel echt vroeg mijn bed in en dan voelt het niet zo fijn aan. Om bv. al om 21uur in mijn bed te liggen. Gelukkig woon ik hoog en droog en moet ik de venster dicht houden voor het lawaai maar er is niets erger dan al in mijn bed te liggen en buiten nog kinderen te horen spelen en de geur van BBQ op te snuiven. Ik heb een voordeel dat ik s’morgens vroeg voor dag en dauw wakker ben waardoor ik rond 21 uur doodmoe mijn bed in schuif. Af en toe vroeg gaan slapen kan dan geen kwaad maar bij goed weer is het soms wel even balen. Binnenkort zal ik nog eens een terraske doen op een pleintje in de buurt waar er veel mensen passeren en waar we eens goed naar de mensen kunnen loeren.

  Elke persoon die je dan bekijkt heeft zijn of haar verhaal. Zijn ze gehaast, hebben ze gewone werkkledij, sportkledij, een jeans of een rokje aan het maakt niet uit vaak zie je dat ze zich er goed in voelen. Soms zie ja aan de kledij voor welk bedrijf ze werken De Lijn, NMBS, security. Je ziet hun doel met hun sneakers en een sportieve broek en hoodie gaan ze sporten. Kinderen stappen met hun rugzakje richting het zwembad en een uurtje later zie je ze terug passeren met natte haren. Ieder zijn eigen doel ieder zijn eigen ervaring.

  Gisteren kreeg ik weer eens zo een raar gevoel en denk ik ‘ben ik die’. Het was gisteren Chirofeest van Volker en Lander en ze hebben dit heel goed gedaan mijn 2 kadees. Gisteren passeerde ik een paar mensen en mensen zeiden niet ‘pas op voor die mevrouw of voor Inge’, neen ze zeiden ‘pas op voor die rolstoel’. Ik keek vreemd op want in die rolstoel zat toevallig wel een persoon. Dat ik dit nu toevallig was maakt niet zoveel uit maar dat gaf me echt wel een stempel  op mijn hoofd. Die rolstoel heeft een eigen leven en ik ik zit daar toevallig in en toch ben ik diegene die die rolstoel voortbeweegt. Dat zou ik nu nooit zeggen pas op voor de rolstoel als je kan zien dat er een persoon in zit. Mijn rolstoel is er dat weet ik maar al te goed maar volgens mij is de persoon die erin zit net iets belangrijker en is de persoon die erin zit diegene die denkt zo moet ik gaan of zo moet ik niet gaan. Juist je de persoon met he verstand op de juiste plaats.

   


  20-03-2017 om 20:30 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  15-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heldhaftig

  Gisteren kreeg ik een bericht Inge je mag sonderen. Dat is het berichtje dat zegt Inge je gaat op bed liggen. Soms denk ik joepie even een andere houding. En vandaag na mijn 2 uren conditietraining was dat een heuse welkome afwisseling.

  Ik dacht Els even voor te zijn en de transfer rolstoel – bed te doen maar het liep anders af. Ik ga naar de kamer en ik neem mee:

  • Medicatie

  • Antimist om mijn linker oog vochtig te houden

  • GSM

  • Een boek

  • ...

  Alles zwier ik achter mij in de rolstoel en dan:

  • Ik rij achteruit in de kamer

  • Ik parkeer me zo dicht mogelijk bij het bed

  • Ik zet de remmen op en plooi 1 voetsteun naar binnen

  Ik trek mijn linkerbeen zo dicht mogelijk bij me ondanks de ossificaties. Opdrukken en opzij springen – schuiven dat is wat ik moet doen. Maar gisteren ben ik beginnen schuiven. Heb ik een fout gemaakt? Had ik moet terug keren naar de stoel? Ik weet het niet maar ik zat wel ineens op de grond. Wat ik niet kon was mijn linkerbeen onder mijn lichaam brengen en me opdrukken en ik had ook geen houvast. 

   

  Ik heb echt geen spierballen in mijn armen misschien pingpongballen. Het zijn ballen maar ik ben er niet zoveel mee.

  Ik heb Els verwittigd van wat er was gebeurt en even later stond ze hier al want ze was toch onderweg naar me. We zijn dan beginnen zoeken naar mogelijkheden van krijgen we Inge op bed. Permanetie dat blijkbaar niet te bereiken was. We hebben de opties overlopen, kennissen overlopen, Marc,… en dan kwamen we uit op de buurman hier rechtover de deur.  Els daar gaan bellen en gaan vragen om te helpen.

  Die man is meegekomen en in een wip zat ik op bed en mocht ik van Els niet meer bewegen me verder op bed gaan zetten. NEEN, blijven zitten Inge. Deze ochtend stipt om half 9 belde Els om te horen hoe het was met mij.

  Ik voelde me wel een beetje verloren want die benen doen niet steeds wat ik wil. Gisteren vroeg ik steun en vooral ondersteuning maar tevergeefs wat ik ook vroeg mijn lichaam deed het niet. En weer word je maar eens met je neus op de feiten gedrukt. Inge sommige dingen zijn uitgesloten en zakt je zelfvertrouwen weer wat dieper. Ook al heb ik genoeg zelfvertrouwen in wat ik doe een krakske krijg je allee ik toch.

  Maar na een relatief goede nacht zit ik hier met pijn in mijn schouders, blauwe plek op mijn arm, pijn in mijn bekken, rug alsof er een vrachtwagen over mij is gereden. Lisa de kinesist heeft even op die schouders gewerkt maar het zal wel over gaan en ik mag een extra pijnstiller nemen in samenspraak met de huisarts.

  Het zal een rustige dag worden en ik ga geen risico’s nemen vandaag en hopelijk nooit meer. Het was weer een lesje in nederigheid. En nu Nu ga ik verder met wat IK WEL GOED KAN en minder goed kan en aan dat minder goed kunnen staat gelijk aan het wel goed kunnen maar in de toekomst.


  15-03-2017 om 11:37 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  13-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woorden
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Er zijn zo van die dingen die een naam hebben en je weet wat iets is of waarvoor iets dient maar de naam weet je niet we noemen die gewoon DINGEN

  • De twee verticale lijnen tussen neus en bovenlip worden het filtrum genoemd.

  • De roze, driehoekige verhevenheid in de ooghoek (aan de zijde van je neus) heet een traanheuvel.

  • De ruimte tussen je wenkbrauwen wordt de glabella genoemd.

  • Het loze stukje muur tussen twee gevelopeningen (tussen twee ramen bijvoorbeeld) heet een muurdam.

  • Een grawlix (tekening) is een verzameling van typografische symbolen, ooit door de Amerikaanse cartoonist Mort Walker bedacht om op een kuise manier te vloeken in strips.

  • De puntjes op de i en de j worden tittels genoemd.

  • Het lichter gekleurde gedeelte van de nagel, het halve maantje dat tegen het nagelbed aan ligt, heet de lunula. De lunula is lichter van kleur omdat hij nieuwe cellen bevat die een witte kleur bevatten. Door het groeien van de nagel verschuiven de cellen naar boven en worden ze doorzichtig.

  • De witte rand van de nagel wordt de balba genoemd.

  • De lichtvlekken die je blijft zien als je je ogen sluit, heten fosfenen. Die ontstaan ook als je heel hard in je ogen wrijft.

  • Het gevoel dat je arm of been slaapt, wordt paresthesie genoemd. Dit tintelende gevoel wordt veroorzaakt door een beknelde zenuw die geen signalen meer kan doorgeven aan de hersenen.

  • Het plastic uiteinde aan je veter heet een malie, ook wel een nestel of veterstift genoemd.

  • Het uiteinde van een hamer, waarmee je spijkers uit planken kunt trekken, heet de hamerpin. (Ook wel: hamerpen.) Het gedeelte waarmee je de spijkers probeert te raken heet natuurlijk de hamerkop.

  Het zijn woorden waarvan je denkt moet ik die nu echt kennen? Neen, maar het zijn dingen waarvan je je afvraagt hoe benoem je dit of dat. Soms benoem je zelf dingen en denk je dit heeft geen naam zo benoem ik de ruimte tussen 2 vingers de vingeroksels. Zo hebben we er 8 en 8 teenoksels. Zo heb ik een dikke teen en een kleine teen. De andere tenen hebben geen naam volgens goede bron maar ik heb ze toch een naam gegeven. Een wijsteen, een middelteen, een ringteen niet echt origineel maar verrassend handig.

   

  Een weekend thuis waar je geen tijd hebt om op de pc te geen omdat je dingen moet doen omdat ik er wil zijn voor mijn jongens en dat ik iets wil doen met mijn jongens. zo hebben we samen wafels gebakken samen met oma, mascarponecrčme gemaakt, gespeeld,... Maar terwijl we spelen kan ik kan gewoon ideetjes opdoen om in de blog te schrijven en op maandag als ze de deur sluiten en denk ik terug. Hoe benoem je nu weer dat deeltje tussen je bovenlip en je neus? En voor ik het besef ben ik  vertrokken en schrijf ik nu de laatste zin en post ik dit op mijn blog.

   


  13-03-2017 om 20:07 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  10-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vermoeid

  Ik zou zo graag eens een goede nacht hebben waar ik rond 2 uur wakker word om te sonderen (plassen) en om dan gewoon weer verder te slapen. Dat is toch niet zoveel gevraagd. Daarom niet elke nacht maar zo 1 of 2 nachten per week dat ik slaap slaap en dat ik me niet verder zorgen hoef te maken. Normaal zou ik nachten van 8 ŕ 9 uren hebben maar als je in die nacht 4 of 5 keer wakker wordt dan kan het niet anders dat je moe bent de volgende dag.

  Elke avond doe ik hetzelfde als de jongens hier niet zijn dan kijk ik een half uurtje naar De Buurtpolitie omdat er een kameraad van mij mee doet en omdat Volker dit graag ziet zodat we erover kunnen praten. Dan kijk ik naar Grey’s Anatomy en dan gaat de televisie definitief uit voor de dag. Tijdens de dag staat er noch TV als radio op. De computer komt neer op 2 keer een half uurtje tot een uurtje per dag. Ik kijk mijn mails na, ik schuif even over Facebook, zelden een spelletje Daar ben ik niet overprikkeld van en voor ik ga slapen is het rustig in mijn hoofd. Ik lees nog wel even in een boek dan neem ik mijn medicatie voor het slapen gaan. Waarvan een spierverslapper en een pijnstiller en iets voor mijn gemoed op orde te houden. Dat is het zowat en ik val als een blok in slaap maar de nacht is een samenvatting van korte momenten slaap maar omdat ik sondeer moet ik 1 keer wakker worden en dat zou maar 1 keer moeten zijn. Maar ik word zo vaak wakker en dan voel ik me gedurende de volgende dag zo moe. Ik moet af en toe even bij dutten s’morgens een uurtje tussen 6.45 en 8 uur en rond 11 uur tot ongeveer 13 uur. S’avonds  rond 17 uur heb ook even mijne klop maar daar ga ik niet op in. Elke keer ik een dutje doe of moet doen dan zet ik steevast mijne wekker. Het gevaar is als ik zo moe ben dan ik steeds mijn wekker later zet en dat ik dan slaap tot 16 uur en toch val ik als een blok in slaap s’avonds. Laat ik die laatste dut vallen in de namiddag dan hoop ik op een goede nachtrust maar neen veel wakker worden is het resultaat en de volgende dag heb ik een slaapdag.

   Ik heb mezelf al verboden om de tablet mee te nemen naar mijn bed, ik heb me verboden om te spelen op de GSM, Facebook, internet,… en de GSM gaat op vliegtuigstand en ik kan dan wel eventueel iemand bereiken maar niemand kan me storen en er is geen GSM straling. Al die elektronica mag allemaal niet. De tablet zou wel leuk zijn om eventueel nog een filmpje te kijken of te surfen en soms schrijf of zeg ik dit gelukkig heb ik de tablet en kan ik TV kijken erop maar in de praktijk neem ik het ding gewoon niet mee. Gewoon licht uit en ogen toe. Ik val dus als een blok in slaap en de tussentijdse wakkermomenten spendeer ik met me goed te leggen maar de ogen blijven dicht. De rust die ik krijg is van groot belang in hoe ik me de volgende dag voel.

   Het is nu zoeken naar een oplossing en in samenspraak met mijn huisarts en apotheek is er een homeopathisch middel dat ik kan gebruiken. Deze nacht ben ik alleen thuis en dan zal ik eens zien wat dat middeltje geeft. Voelt het goed en ben ik bij de pinken morgen dan evalueer ik even het verloop van de nacht, met het sonderen en dan beslis of ik maandag verder ga en anders weet ik wat te doen morgenavond. 1 ding hoop ik op een hele goede slapende nacht en morgen lekker fris.

   Ik dacht dat het lag aan het cola drinken maar na 18 uur mijn avondmaal drink ik bijna geen cola meer en er staat steeds water bij me. Ook na 18 uur staat het drinken op een minimum enkel mijn medicatie nemen met een slok water. Er staat steeds een blikje cola aan mijn bed zo een heel kleintje 0.15l maar dit kan er dagen zelfs weken staan voor het geval dat ik zin heb. Maar meestal is het nog een slok water.

  Nu probeer ik het natuurlijke product en hopelijk slaap ik deze nacht goed.


  10-03-2017 om 20:05 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  08-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een onhandige poes met een te dikke kont denkt ze en afhankelijk zijn van …

  Ik heb een plantenrekje dat lijkt op een ladder die je kan openplooien. Er zijn een paar treden en daar kan je plantjes aan hangen. In de helft heb ik een legger gelegd en nu kan ik daar plantjes opzetten. Ik ben niet handig in plantjes maar nu heb ik een hele goeie vriend den Thei en die man heeft groene vingers of althans zijn vrouw Roos toch. Nu de lente eraan komt  ben ik samen met Roos en Thei dat rekje in orde aan het zetten met nieuwe scheutjes en nieuwe leven in huis.

  Deze ochtend (7.45u) ik was nog even aan het dutten en ineens een onhandige sprong van Darwin die even van een hangplant wou proeven. Het was een vreemd geluid en een poes die snel weg was. Mijn hoofd schiet omhoog en ik kijk in de richting van het rekje en daar lagen ze dan plantjes op de grond, aarde op de grond, legger die scheef hangt en het houten balkje waar de plank op lag afgebroken. Ik ben toen even boos geweest op de poes die niet te dik is maar nu dacht ik even Darwin met de dikke kont heeft het gedaan. Ze kwam even sorry zeggen maar daar had ik even geen oren naar omdat ik even haar ongelukje moest rechtzetten. Op dat moment kwam Lisa binnen en heeft ze mee de plantjes opgeraapt. Dank je Lisa en Darwin die kwam vele aaikes vragen. Het is er me toch eentje. Ik heb een mail geschreven naar den Thei en hij gaat dit komen herstellen. Al zegt hij ik ben geen handige Harry. Natuurlijk niet hij is handige Thei ik zal dat toch eens in zijn oren moeten knopen. Darwin is nu geleerd (hoop ik) alles is nu opgeruimd en opgekuist en de opruim is weer gedaan voor een paar dagen. Toen de jongens thuis kwamen en dan bedoel ik de grootste van de 2 kerels want Volker was bij een vriend gaan spelen hebben ze de kast opgeruimd zodat de plantjes een tijdelijk nieuwe plek kregen op de kast.

  Op dinsdagnamiddag om 15.15 komt er een dienst me halen om te gaan sporten. Omdat ik niet zelfstandig kan gaan ook al heb ik een rijbewijs ik mag niet rijden. Ik zou testen moeten doen via CARA (Centrum voor Rijgeschiktheid en voertuigAanpassing). Ik heb nooit de vraag gesteld om terug te rijden omdat ik dat niet in mijn mogelijkheden zag.

  • Met de rolstoel de transfer doen naar de wagen met een beperkte plooibaarheid heb ik steeds een 2de persoon nodig voor de transfer te doen

  • Mijn zicht met 1 oog is niet wat het is omdat ik niet alles deftig kan inschatten of dat ik zelfs de diepte of afstand niet kan inschatten.

   Met de bus gaan is een gedoe ik moet er geraken en niet elke bus is rolstoeltoegankelijk en bij het op- en afstappen heb ik hulp nodig. Ik moet er geraken en ik kan niet altijd iemand voorzien om mee te gaan met me en niet alle buschauffeurs staan te springen om te helpen. Maar zowel met de trein als met de bus moet je op voorhand een melding doen dat je die trein of bus gaat nemen. Je kan nooit eens blijven hangen want straks is die bus weg waar jij net op kon omdat die toegankelijk was. Niet alle bussen zijn toegankelijk maar ik woon niet zover van het station en daar komen heel wat bussen bij elkaar.  Ook de trein is een goed alternatief maar 24 uur op voorhand een aanvraag doen vind ik niet fijn. Buiten kijken en beslissen kom we gaan naar de zee zit er niet in. Maar dat is nu eenmaal zo op tijd thuis zijn omdat ik een stuk geleefd word.

   

  Maar even over mijn vervoer al 3 jaar rij ik wekelijks met de dienst aangepast vervoer naar de conditie training op dinsdag vertrek 15.15 terug om 18 uur en gisteren stond er niemand aan de voordeur. Ik heb gebeld en blijkbaar was ik niet geplant. Maar volgens een medesporter stond het busje wel aan het Sportkot. Wat is er fout met de communicatie? Ik weet dat ik de ritten van maart bevestigd heb 2 weken geleden. Ik heb de laatste tijd heel wat problemen ermee en het vastleggen van de ritten vallen soms echt tegen met handen en voeten (moest dit kunnen) moet je dit uitleggen. Ik rij ondertussen al bijna 5 jaar mee en het is heel vaak goed maar soms valt het ook dik tegen je blijft hangen bij je thuis omdat er geen chauffeur opdaagt. Ik ga al van vorig jaar niet meer naar Pellenberg en elke maand vragen ze of die ritten terug vastgelegd mogen worden,… Ze vragen of je meedoet met autoluwe zondag. Elke keer ga ik mee in hun vragenronde en elke keer moet ik dit uitleggen.

  • Wie ik ben - ok

  • waar en hoe laat ze moeten oppikken – ok

  • waar ze me terug moeten ophalen – ok

  Daar hebben we een 1ste obstakel

  • rijd er iemand mee- neen

  • ik reis alleen.

  • U reist alleen een begeleider mag gratis mee hoor

  • dat weet ik maar ik kan  dingen alleen.

  2de obstakel

  • Ik neem mijn jongens mee

  •  u weet toch dat ze niet als begeleider kunnen dienen  

  • natuurlijk weet ik dit ze zijn ook nog zo klein 9 jaar en 12 jaar

  • u moet wel betalen

  • ja dat weet ik en ik maak er geen probleem van. Ik kan ze toch moeilijk achter laten

  • ze zijn toch geregistreerd

  • Ja ze zijn lid en hier is hun nr

  Ik ga ze wel niet onverzekerd meerijden hoor het was maar een kleine formaliteit om ze te registreren. De rekening komt hier aan en ik betaal ze. Mijn pleziertje mijn verantwoordelijkheid.

  Maar het is niet fijn om steeds beroep te doen op andere mensen om het nodige te krijgen om me in de wereld van de valide personen te begeven als een persoon met een beperking. Het zoeken naar personen die mee kunnen gaan, het uitzoeken van vervoersmogelijkheden. Bv. vervoer, verzorging als ik weg ben, mogelijkheden om te doen als ik weg ga zodat zowel ik als de kinderen een fijne tijd hebben,… Ik moet met alles rekening houden en ik kan niet rekenen op de goodwill van de mensen maar ik moet zekerheden hebben. Een begeleider die meegaat, vervoer mijn zus, mijn neef, de dienst aangepast vervoer. Maar soms net op die ene dag loopt het verkeerd en dan kan ik niet vlug op mijn fiets springen en gaan meedoen al kom ik te laat neen in mijn geval is het dan zo dat ik niet mee kan doen omdat ik er gewoon niet geraak. En dat dat is niet zo een fijn gevoel.


  08-03-2017 om 20:04 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  >> Reageer (0)
  07-03-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pijn

  Lisa mijn kinesist was er vroeg bij vandaag 7.40u. Voor alle duidelijkheid hadden we om 7.30u afgesproken. We hadden geen ochtendhumeur gelukkig en we hebben goed gelachen. Ik heb gestapt met krukken, aan de arm en ze heeft mijn schouder gepijnigd. Het was weer een fijne ervaring ondanks de pijn.

  Maar mijn schouder of schouders.

  • Mijn rechterschouder en de spieren rond mijn schouderblad doen pijn. Ze  is enorm beperkt qua beweging maar ook qua kracht. Ik kan mijn rechteronderarm op tafel leggen maar dan moet ik dit een stuk met behulp van mijn rechterschouder doen. Ik breng mijn schouder hoger en een stuk naar voor en zo kan ik mijn arm op tafel leggen. Of ik gebruik mijn linker arm en hand en duw mijn rechterarm op tafel. Samen een spel spelen met de jongens en de pion staat bij mijn rechterhand en ik moet teveel schuiven met mijn rechterarm dat zit er niet in en zoek ik een andere mogelijk om dit te doen. Ik ga dan automatisch naar mijn linkerhand en arm om het verzetten van de pion te verwezenlijken.

  • Ik heb een ontsteking op de spieren van mijn schouder en schouderblad. Er word heel hard aan gewerkt maar blijkbaar zijn er grenzen. De ontsteking blijft hangen en gelukkig heb ik de Wheeldrive die me de nodige ondersteuning geeft als ik weg moet. Ik kan daardoor blijven sporten en wheelen met de rolstoel. Mijn armen werken maar de Wheeldrive geeft de kracht.

  • Ik ben ook linkshandig waardoor het allemaal wel gemakkelijker gaat. Mijn linkerarm is mijn sterke arm en die arm gaat er wel voor want die arm werkt voor de 2 armen, handen en schouders. Het was een beetje een geluk bij een ongeluk dat mijn linkerkant niet geraakt is waardoor ik nog vrij goed alles kan doen. Enkel dat qua bereik en kracht ben ik beperkt.

  • Ik kan bv. mijn armen niet boven mijn hoofd brengen. Als ik aan de achterkant van mijn hoofd moet zijn dan moet ik ondersteuning geven. Dit moet zowel met linker als de rechter kant. Als ik op mijn ellenboog druk dan gaat hij iets meer naar achteren.

  • En natuurlijk de bijhorende pijn erbij dat maakt het natuurlijk af en door de spanning staat mijn rechterschouder hoger dan de andere. 

  Ik kan het me niet altijd aantrekken en ik ben echt niet er niet altijd mee bezig enkel als ik ga sporten, een transfer moet doen rolstoel- bed en de andere keren overvallen ze me een beetje en dan zegt een mens auw en gaat ze gewoon verder ‘allee ik toch’.

   

  S’nachts wakker worden van pijn in mijn pols omdat die weeral verkeerd zit en omdat ik niet altijd het gevoel heb dat die slecht ligt.

  Of ook als ik op mijn rug lig kan het zijn dat mijn hielen van mijn voet(en) beginnen pijn te doen. Omdat het effectief voelen vertraagd verloopt balanceer ik vaak op de grens en volgens de verpleging en dokter is het dan dringend tijd om mijn voeten te verleggen om doorligwonden te vermijden. Soms is de pijn te erg en kan ik niet op mijn  zijde draaien en dan moet ik mijn linkervoet uit bed laten hangen de pijn even laten wegebben en op mij zij gaan liggen. Die nacht moet ik enorm opletten dat mijn huid terug een beetje ‘normaal’ doet en dat de pijn weg blijft. Nog nooit heb ik een wonde gehad en ik wil dit ook zo houden. Ook mijn poep is zo een risicopunt omdat ik op mijn poep zit. Af en toe moet ik van houding veranderen om de drukletsels te vermijden. Heb ik een drukletsel dan moet er een speciale  plakker op een beetje als een bumper op de plaats waar het rood begint te zien. Het dient als een 2de huid waardoor de geďrriteerde huid kan herstellen. Op mijn hielen smeren we zalf om alles te helen.

   

  Ik moet super alert zijn op letsel op mijn lichaam. Omdat ik ze niet altijd voel kan het snel naar erger gaan. Samen met de verpleging zoeken we pijnpunten en zijn we alert bij eventueel oneffenheden bij mij om erger te voorkomen.

  • Verzorging volgens de regels

  • Sonderen volgens de regels

  • Stoelgang maken volgens de regels

  Alles volgens de regels staan,  stappen, gaan zitten in de rolstoel, houding,… alles om kleinere ongemakken te voorkomen en zeker om ze niet erger te maken. Dat zal mijn plan zijn de volgende jaren.


  07-03-2017 om 19:24 geschreven door Inge  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  >> Reageer (0)


  Archief per maand
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 06-2016
 • 05-2016
 • 04-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 08-2015
 • 07-2015
 • 06-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 03-2015
 • 02-2015
 • 01-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 05-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!