agenda

Volgende evenementen

Andy speelt

Via deze blog probeer ik mijn eerste indrukken van gezelschapsspellen te noteren.
29-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanabi
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag speelde ik voor de eerste keer het kaartspel Hanabi. In dit spel zijn de spelers vuurwerkmakers die alles door elkaar gespeten hebben en nu alles weer moeten uitsorteren. Hanabi is een vlot en zeer makkelijk uit te leggen co-operatief kaartspel waarin de spelers hun eigen hand niet mogen bekijken. Door hints naar kleur en cijfer vertellen de andere spelers wat waar zit en wat het precies is. Op deze manier kun je kaarten aanleggen of uit het spel verwijderen. Er zijn wel maar een bepaald aantal fiches waarmee je hints kunt geven, vanaf dan moet je via het correct verwijderen van kaarten, extra hintfiches terug verdienen. Denk je dat je de juiste kaart kan aanleggen, maar ben je verkeerd, dan komt er een vuurfiche in het spel. Als alle drie de fiches in het spel zijn, dan is het spel onmiddelijk gedaan en worden de punten geteld.

Op Spiel'12 was ik op bezoek bij de stand van Abacus spiele waar ik dit spel zag liggen voor 5 euro. Na dit eens bekeken te hebben, heb ik beslist om het toch ook maar mee te nemen. De mechanismen zijn origineel en een co-operatief kaarspel had ik nog niet in mijn bezit. Nu dus wel en ik ben er niet rouwig om. In ons eerste spelletje vandaag behaalden Cynthia en ik 15 punten en in het tweede 13 punten. We moeten dit zeker nog spelen om tot aan de maximum van 30 te raken.

29-10-2012 om 16:11 geschreven door Andy  


28-10-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heroscape
Klik op de afbeelding om de link te volgen Recent vond ik op een rommelmarkt een exemplaar van Heroscape voor maar 4 euro. na zeer haastig mijn geld genomen te hebben en de rest van de dag in de wolken te zijn met deze aankoop heb ik het deze week kunnen opzetten en spelen. Heroscape is een fantasy spel waarin je met groepen uit verschillende tijden, zoals vikings, WO 1 soldaten, robotten enzovoort probeert een doel te bereiken. Dit doel bestaat meestal uit het uitmoorden van de tegenstanders, wat natuurlijk altijd leuk is.

Het eerste aan het spel dat ikzelf fantastisch vind, is het opzetten van het landschap. Dit bestaat uit allemaal in elkaar klikkende tegeltjes van verschillende groote. Deze stapel je en klik je in elkaar zodat je een terrein krijgt die uit verschillende niveaus en landschaptypes bestaat. Dan krijg je, als je het meesterspel speelt, een aantal punten, waarmee je een leger samenstelt en de strijd met je tegenstanders aangaat. Elke eenheid heeft verschillende krachten en eigenschappen die hij kan gebruiken om de overwinning te behalen. Natuurlijk heeft het terrein ook effect op de beweging van je eenheden. Bergen, water, lava, ...,  beperken je beweging of zijn zelfs compleet ontoegankelijk. Sta je hoger dan je tegenstander, dan krijg je ook nog eens een aanvalsbonus.

Er zijn ontzettend veel mogelijkheden in dit fantastische spel. Ook zijn er tientallen kleine en grote uitbreidingen voor verschenen. Jammer genoeg is dit spel ontzettend duur sinds het niet meer in de handel verkrijgbaar is, anders zou ik me toch verschillende sets aanschaffen, zodat ik grotere landschappen zou kunnen bouwen en dus ook met grotere legers zou kunnen aanvallen.

28-10-2012 om 20:55 geschreven door Andy  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Martian dice
Klik op de afbeelding om de link te volgen Over Martian dice Had ik al het een en het ander gelezen op andere fora en dit was iets dat ik moest hebben. Op Spiel'12 was het dan eindelijk zover. Na niet te lang twijfelen verdween dit in mijn grote AEG spellenzak. Ondertussen is dit dan ook al enkele keren op tafel geraakt.

Wat zit er bij dit spel? Een dobbeltube, de handleiding en 12 dobbelstenen. Wat is de bedoeling? Om ter eerst aan 25 punten raken. Hoe doe je dit? Door te dobbelen, veel geluk te hebben en op tijd te kunnen stoppen. Er zijn 5 mogelijke dingen die je kunt dobbelen. Een koe, mens, kip, ruimteschip of tank. Tanks zijn natuurlijk slecht, aangezien deze je ontvoeringsplannen dwarsbomen. Natuurlijk helpen je ruimteschepenn om deze tegen te houden zodat je naar hartelust koeien, mensen en kippen kunt ontvoeren. Ben je te hebberig, dan riskeer je natuurlijk dat er geen plaats meer is en je alles weer verliest. Als je stopt, dan krijg je voor elke mens, koe en kip 1 punt. Heb je van elk tenminste 1, dan krijg je 3 bonuspunten. Heb je meer tanks dan ruimteschepen, dan verlies je alles. Weten wanneer je stopt, kan dus ook nuttig zijn.

Martian dice is een leuke starter of afsluiter van een avond. Of bij pot en pint op cafe zal iedereen dit wel apprecieren.

28-10-2012 om 18:44 geschreven door Andy  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Love letter
Klik op de afbeelding om de link te volgen Nog een Spiel'12 impuls aankoop die ik deed is het kleine kaartspelletje Love letter. Het spel zat in een mooi rood opbergzakje met in gouden letters love letter opgeschreven. Dit vond ik een ideaal cadeautje voor Cynthia. Ook voor de prijs van 7 euro kan ik het niet laten liggen bij de stand van AEG. Het spel bestaat uit het mooie zakje, een aantal tokentjes en 20 kaarten, waarvan er al 4 overzicht kaarten zijn. Naar wat ik er van gehoord en gelezen heb, is dit spel een deel van het nieuwe Tempest universum van AEG. Hierin proberen ze al hun nieuwe titels een deel van het verhaal te laten uitmaken en opvolgen. Leuk gevonden, aangezien ik nogal graag de verhalen weet.

Ook dit spel is weer zeer simpel uit te leggen en te spelen, maar toch kan het een pest spel zijn. Vandaag speelde ik dit spel voor de 2de maal met 2 spelers waarvan ik 1 spel won en 1 spel (nipt) verloor. Het doel van het spel is een aantal liefdesbrieven via de karakterkaarten bij de prinses te krijgen. Een beurt bestaat uit: Je hand bijvullen tot 2 kaarten en 1 kaart spelen. Alle kaarten hebben natuurlijk hun eigen eigenschappen, waardoor het anders kan uitdraaien dan je dacht. Je wint een ronde door al je tegenstanders te blokkeren, of door het hoogste aantal punten op je kaarten voor je te liggen hebben. Bij 2 spelers gebeurt vooral het afblokkeren aangezien je vlug kunt weten wat je tegenspeler op handen heeft. Love letter is dus vooral een geluksspel, maar deductie en bluffen komen er zeker ook aan te pas.


28-10-2012 om 18:25 geschreven door Andy  


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Infinite city
Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag speelde ik voor de eerste keer 1 van mijn nieuwe Spiel'12 aankopen: Infinite city. Het werd een 3 speler spel waarin er nog niemand dit spel al gespeeld had. Eigenlijk is Infinite city een zeer simpel tegel-leg spel en dit kun je ook zien aan het regelboekje van nog geen 4 complete bladzijden. Elke speler start met 5 tegels op hand en moet elke beurt een tegel zijde aan zijde aanleggen op de al bestaande stad. Eerst leg je er een pion van jezelf op, dan voer je de tekst van op de gelegde tegel uit, vul je je hand bij tot 5 tegels en dan is het alweer aan de volgende speler. Dit gaat zo door tot 1 speler geen pionnen meer heeft of er 5 power stations op tafel leggen. De puntentelling bestaat uit alle aangrenzende gebieden van minstens 3 tegels, de tegelpunten en de zilveren randjes op de tegels.

Op zich dus niets aan zou je zo denken, maar de teksten op de tegels zijn redelijk gevarieerd en kunnen een verwoestend effect hebben op je aangrenzende gebieden. Aangezien iedereen hetzelfde doel heeft, zullen er nogal snel pionnen sneuvelen en terug komen. In het begin van het spel ging ik naar links, waar ik geblokeerd werd door Cynthia. Toen ik noodgedwongen naar rechts uitweek, kwam ik oog in oog met Gianni te staan. Ook daar was het spel voorbij voor mij aangezien Gianni het spel redelijk rap kon beeindigen door zijn laatste pion op het bord te plaatsen.Eindscore:
Gianni: 22
Cynthia: 18
Andy: 6

Infinite city is zeker voor herhaling vatbaar, aangezien alle mogelijkheden zeker nog niet verkend zijn. Een simpel uit te leggen spel, dat toch veel opties door de verschillende tegels en vlot speelt.


28-10-2012 om 18:10 geschreven door Andy  


Tags:infinite city


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Inhoud blog
 • Endeavor
 • Drakentoren
 • Clocks
 • Völuspá
 • Crooks
 • Merchant of venus
 • Suburbia
 • Among the stars
 • A fistful of Penguins
 • Othello
 • Risk
 • Wrong chemistry
 • Nijntje voert de dieren
 • Claustrophobia
 • Monsterval
 • Onirim
 • Hanabi
 • Heroscape
 • Martian dice
 • Love letter
 • Infinite city

  Mijn favorieten
 • Spellenclub 1000-1
 • Facebook spellenclub 1000-1
 • Mijn facebook
 • The brassman


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!