Stuur je aanvraag naar Padebox@telenet.be voor een gratis link of vermelding naar uw site via Hotnews ********** Gratis publi-time. Voor blogsites net onder het gastenboek zie rubriek 'Take a look @'
Voor andere sites : zie rubriek 'Hotlinks naar ...' onderaan deze kolom.
HOTNEWS staat inmiddels in diverse toplijsten vermeld als SUPERBLOGSITE. Wens je uw blog ook vermeld te zien neem dan eens contact op met "De Vrolijke Blogger"
Hotnews Ooit the hottest blogsite of Internet... Steeds met de nieuwste, de leukste, de spannendste en vooral de HEETSTE items ... Welcome bij HOTNEWS !!!
Always full of surprises ...
24-12-2009
Christmas for you and me
Maak Kerstmis romantisch!
'Baby, all I want for Christmas, is you!' Wijze woorden van Mariah Carey, als je het ons vraagt. Kerstmis wordt vooral gepromoot als familiefeest, maar het is niet onbelangrijk om ook tijd te nemen voor jullie twee. Met de kerstlichtjes aan, onder een tv-dekentje, knus samen, een privékerstfeestje houden: gezellig toch? Hotnews geeft vlug nog enkele tips om deze kerst extra romantisch te maken.
1) Sexy foto Trek sexy lingerie of een kerstpakje aan, neem een foto van jezelf en stuur het naar jouw geliefde. Een toffe manier om aan elkaar te denken tijdens de feestdagen of een beetje voorspel voor jullie echte feestje! Opgelet: doe dit enkel in een stabiele relatie, wil je niet dat de foto binnenkort op het internet te bewonderen valt.
2) Eigen Kerst-mix Combineer zijn en jouw kerstliedjes tot één playlist of cd, en maak er jullie vaste soundtrack van. Dat maakt niet uit dat het geen traditionele liedjes bevat, zolang jullie het maar leuk vinden! Zing luidop mee, slow op de keukenvloer of hou het als achtergrondmuziek... altijd toepasselijk!
3) Kerstsfeer Versier samen het huis, bak koekjes en kijk naar typische kerstfilms, die je altijd een traantje doen wegpinken. Zwelg in de kerstsfeer, in alle intimiteit onder een tv-dekentje met een kop dampende chocolademelk.
4) Geef jezelf een cadeautje Koop jezelf iets waarvan je weet dat hij het graag zal zien: een kostuum, een nieuw lingeriesetje of een pittig kleurtje in je kapsel. 5) Avondwandeling Wie in een stad woont, kan ook een gezellige avondwandeling plannen via de gezellig verlichte lege winkelstraten, naar een kerstmarkt en eindigend met een glas glühwein (of twee). 6) Zijn standje Verleid hem meedogenloos met een erotische massage, en doe zijn favoriete standje cadeau! 7) Een eigen kerstdiner (of ontbijt of lunch) Een dinertje bij kaarslicht, enkel voor jullie twee. Maak zijn (of jullie) favoriete gerecht, en geniet van jullie nestje, ver weg van de koude, donkere buitenwereld. Heb je geen tijd voor een diner, dan kunnen een gezonde kerstlunch (ter afwisseling) of uitgebreid kerstontbijt ook. 8) Wees creatief Trek samen een gek kerstpak aan, of kleed de huisdieren om, en maak jullie eigen knotsgekke kerstkaartjes met oprechte wensen voor vrienden en familie. 9) Lees elkaar voor Een kerstverhaal of een klassieker zoals Oliver Twist, waarbij je elkaar elk om beurt voorleest. 10) Samen voor de wereld Kerst, tijd voor vrede op aarde voor mensen met goede wil. Zo klinkt het toch, maar zo simpel is het niet. Zet jullie daarom samen in voor de minderbedeelden. Deel soep uit, doe boodschappen voor je bejaarde buurvrouw of veeg haar stoep schoon: een kleine daad is al veel waard.
Dikke buik is gevaarlijker voor hart dan dikke kont
Een omvangrijke taille en overgewicht verviervoudigen het risico op sterfte als gevolg van een hartaanval. Dat blijkt uit recent onderzoek.
Tailleomtrek De onderzoekers bestudeerden het verhoogde risico op hartziekten gebaseerd op de tailleomtrek en het BMI van 20.000 mannen en vrouwen tussen 20 en 65 jaar. Je BMI bereken je door je gewicht in kilo's te delen door je hoogte in uitgedrukt meter. Als je een score hoger dan 30 haalt, heb je obesitas, je bent gezond als dat getal tussen de 18,5 en 24,9 ligt. Mensen waarbij hun BMI aangaf dat ze met overgewicht kampten, hadden vier keer meer kans hadden om te sterven aan een hartziekte dan degenen met een normaal gewicht, terwijl een te dikke taille het risico verdrievoudigde. Dat betekent dat een derde van alle fatale hartziekten en één op de zeven hartproblemen toegewezen kan worden aan overgewicht en obesitas.
Appel Vet aan het midden je lichaam, wat dus het geval is bij mensen met een appelfiguur, is anders dan het vet op de heupen of achterste en is het gevaarlijkst voor de gezondheid. Volgens de onderzoekers wordt een taille van meer dan 101,6 centimeter bij mannen en meer dan 88 centimeter bij vrouwen geklasseerd als overgewicht. Een gezonde taille is voor mannen kleiner dan 94 centimeter en bij vrouwen is dat 80 centimeter.
Deze studie bewijst dat bij mensen tussen de 20 en 65 jaar het BMI en de tailleomtrek belangrijke voorspellers zijn van het risico op hart- en vaatziekten.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Ook witte wijn kleurt de tanden
Niet enkel rode, maar ook witte wijn geeft vlekken af op de tanden. De zuren zijn daar verantwoordelijk voor, zo weet Hotnews.
Zuren Rode wijn, koffie en thee kleuren al langer de tanden. Lange tijd werd gedacht dat witte wijn een veilige oplossing was om deze plekjes te voorkomen. Dat blijkt niet het geval, de zuren in witte wijn laten ruwe plekken achter op de tanden. Die verkleuren makkelijker als je nadien bijvoorbeeld koffie of thee drinkt.
Onderzoek Wetenschappers dompelden koeientanden, met een vergelijkbare samenstelling als menselijke tanden, een uur lang onder in water en in witte wijn. Daarna werden de tanden ondergedompeld in zwarte thee. De tanden van de witte wijn vertoonden veel donkere vlekjes na de test.
Je wil je huis graag een feestelijk tintje geven maar het mag niet te veel tijd of geld kosten? Hotnews bezorgt je vlug nog enkele ideeën voor een huiselijk kerstgevoel die echt niet te veel moeite kosten.
1. Kaarsjes Kaarsen creëren een sfeer, maar zijn ondertussen wel wat afgezaagd. Kies daarom voor feestelijke kaarsen (in rood, zilver, goud) en/of plaats ze in glazen potjes of chique kandelaars. Ook andere feestverlichting (in de vorm van een ster bijvoorbeeld) kan wonderen doen, net als gedecoreerde lampen.
2. Tafeltje dek je Een wit tafelkleed, verschillende wijnglazen en een mooi gevouwen servetje met een feestelijk motiefje... Wedden dat je gasten vol bewondering staan over jouw tafeldekkunsten? Ook kunstig geplooide servetten wijzen op dat extraatje meer.
3. Kerstboom Logisch, maar simpel omdat het onmiddellijk de juiste toon zet. Een echte of een plastieken: enkele glanzende bollen, wat slingers en wat lichtjes: meer heb je niet nodig. Kinderen zullen je graag helpen.
4. Cadeautjes Ook al draait Kerstmis niet echt om de cadeautjes, het hoort er ondertussen wel een beetje bij. Inpakpapier en leuke linten dragen bij tot een kerstsfeer. Alles dat glanst, doet het goed, alles waar je de winkel op kan aflezen bespaart je tijd - maar ook sfeer.
5. Kerstkaartjes Ze worden elk jaar schaarser, maar door ze een prominente plaats te geven winnen ze aan belang. Maak tijd om ten minste een kaart te sturen naar de mensen die jou een kaartje hebben gestuurd - en liefst aan nog wat meer. Het is een goedkope, maar toch zeer gewaardeerde manier om kerstwensen uit te wisselen.
6. De neus wil ook wat Een onderschat orgaan, die neus van ons. En of het koekjes, kalkoen of kaneelwater is: geur draagt zeker bij tot het kerstgevoel. Kaneelwater maak je simpelweg door kaneel toe te voegen aan kokend water - laat de geur door je huis verspreiden. Wierrook of geurkaarsen kunnen ook.
7. Muziek verzacht de zeden Kerstliedjes kunnen altijd, maar de kans is groot dat die je gasten in de winkels al serieus op de zenuwen hebben gewerkt. Kies voor iets dat niet stoort, bijvoorbeeld natuurmuziek met knetterend haardvuur en krakende sneeuw of rustige luistermuziek, zoals Ozark Henry of Suzanne Vega.
8. Sneeuw! Een witte kerst is in ons apenlandje utopie geworden. (Kerst)Figuren op de ramen spuiten is een leuke manier om de link met de winter toch te behouden. En kinderen zijn er dol op!
9. Kussens Liefhebbers kunnen altijd kussens in de vorm van een kerstboom, een rendier of een kalkoen kopen - anderen kunnen doodeenvoudig andere (feestelijkere) slopen rond hun kussens in de living doen. Een leuk kerstdekentje kan ook.
Mannen gaan vreemd voor hun 55ste, vrouwen voor hun 45ste
Mannen die zich in een buitenechtelijke relatie storten, doen dat meestal voor hun 55ste jaar, zo weet Hotnews. Vrouwen doen dat tien jaar vroeger en hebben doorgaans een relatie voordat ze 45 zijn.
Kinderwens Hotnews verzamelde afgelopen maanden gegevens van een landelijk onderzoek waarin mensen werd gevraagd of ze hun partner hadden bedrogen en waarom. Daaruit bleek dat, als dat zo was, er doorgaans een verband was met de mogelijkheid om kinderen te krijgen. En aangezien "de voordelen van voortplanting in de levenscyclus van de man langer duren dan bij de vrouw", blijft de kans op overspel bij mannen langer bestaan, gemiddeld tot hun 55ste".
Mannen meer geneigd tot vreemdgaan Uit het onderzoek bleek dat mannen 7 procent vaker geneigd zijn om vreemd te gaan dan vrouwen, maar dat vrouwen daarbij vaak rekening houden met een "kosten-baten analyse", met de financiële stabiliteit, opleiding en "vaderschapstalenten" van de minnaar, terwijl overspelige mannen met dergelijke berekeningen helemaal niet bezig zijn.
Opvoeding en intelligentie Volgens ons onderzoek spelen ook opvoeding en intelligentie een rol en zijn vrouwen uit de hogere sociale klasse vaker geneigd (met 8 procent) dan vrouwen uit lagere sociale klassen. Ook wat dit betreft is er een verschil tussen de geslachten, want bij de mannen blijkt de sociale achtergrond minder zwaar te wegen, al blijken mannen met een universitaire opleiding iets minder vaak vreemd te gaan dan lager opgeleiden
December is een dure maand. En de financiële crisis maak het er niet makkelijker op. We leren je creatief met geld om te gaan, zonder dat je gasten er iets van merken. Vandaag gaat de focus naar de feestmaaltijden. Enkele tips...
- Koop je eten in grote hoeveelheden aan, dat scheelt een pak. Als je thuis komt, kun je alles herpakken in voorraaddozen of plastic zakjes. Dit is vooral interessant voor ingrediënten als bloem, bakpoeder, kruiden, vanille en suiker.
- Wat heb je in voorraad? We kopen vaak te veel als we inkopen gaan doen voor de kerstdagen. De kans is groot dat je meer in huis hebt dan je denkt. Durf creatief te zijn en probeer gerechten samen te stellen met dingen uit de voorraadkast. Als je bijvoorbeeld nog pasta, kappertjes, ansjovis en tomaten in blik hebt liggen, kun je een snelle pasta puttanesca maken als verrassend voorgerecht.
- Koop wijn in dozen. Vroeger waren deze niet te drinken, maar tegenwoordig vind je heel wat kwaliteitswijnen in grotere hoeveelheden verpakt. En ze zijn heel wat goedkoper. Wil je geen lelijke doos op tafel zetten, haal dan een mooie karaf in huis. Je kunt er zelfs eentje op je cadeauverlanglijstje zetten.
- Koop 'speciale' ingrediënten op voorhand. Plan je menu goed op voorhand. Maak bijvoorbeeld een lijstje op van kruiden en andere speciale ingrediënten die je zal nodig hebben. Deze zijn vaak snel uitverkocht tijdens de kerstdagen, zodat je dingen van het duurste merk moet kopen. Je bent nog beter af als je tijdens de zomer bijvoorbeeld dingen uit je eigen kruidentuintje invriest, dan kom je nooit zonder te zitten.
- Hou goed op voorhand de promoties in het oog. Weet je nu al wat je wil maken, begin dan al op te letten voor kortingen. Je kunt je kalkoen bijvoorbeeld nog invriezen tot kerst.
Wijn en hoofdpijn. Of is het wijn met venijn. Met name het drinken van rode wijn kan bij personen die daarvoor gevoelig zijn soms hoofdpijn uitlokken. De typische "rode wijn-hoofdpijn" ontstaat meestal binnen 2 uur na het drinken van slechts 2 of minder glazen rode wijn. De hoofdpijn lijkt het meest op migraine en gaat soms gepaard met opvliegingen. Hotnews verklaart zich nader...
Ten onrechte wordt sulfiet voor de hoofdschuldige aangezien. Hoewel wijn inderdaad kleine hoeveelheden sulfiet bevat, veroorzaakt dit slechts zelden hoofdpijn en dan nog uitsluitend bij personen die hypergevoelig zijn voor sulfiet. Bij het merendeel wordt de hoofdpijn veroorzaakt door andere stoffen in de wijn, n.l. de zogenaamde biogene aminen (waaronder histamine, tyramine, phenylethylamine en putrescine), die overigens ook kunnen voorkomen in andere voedingsstoffen, met name in oude kaas. Deze aminen zijn vasoactief, dat wil zeggen: zij kunnen o. a. verwijding van de bloedvaten in het hoofd veroorzaken, waardoor migraine ontstaat. Onder normale omstandigheden worden biogene aminen die wij via eten of drinken binnen krijgen voor het grootste deel in de darmen onschadelijk gemaakt.
Bij sommige mensen werkt dit "verdedigingsmechanisme" echter onvoldoende en ook bepaalde soorten medicijnen, zoals bv antidepressiva, kunnen een negatieve invloed uitoefenen. Rode wijnen bevatten meer biogene aminen dan witte wijnen. Wat betreft de rode wijnen zijn er ook weer verschillen. Hoe groot de hoeveelheid biogene aminen is die in wijn voorkomt, hangt af van de druivensoort, de grond waarop de druif werd verbouwd en de gist- en bacteriestammen die bij de fermentatie waren betrokken.
Omdat in Pinot Noir meer aminozuren voorkomen, bevatten deze wijnen meer aminen dan Cabernet Sauvignon. Bij gevoelige personen veroorzaakt de ene soort wijn wel en de andere soort wijn geen hoofdpijn, afhankelijk van de hoeveelheid aminen. Vaak hebben mensen zelf al ontdekt welke wijn goed valt en welke niet. Het is dan verstandig om van de "veilige wijn" een voorraad voor eigen gebruik aan te leggen! De hoofdpijn die hoort bij een "kater" heeft een heel andere oorzaak en komt niet alleen voor na het drinken van rode wijn, maar na misbruik van alle alcoholhoudende dranken. De klachten treden veel later op dan bij rode wijn hoofdpijn en worden veroorzaakt door overmatig gebruik. De kans op een kater kan worden beperkt door de alcoholconsumptie te combineren met eten, er flink wat water bij te drinken en niet in de laatste plaats door matig gebruik!
Wijn als aangenaam medicijn
Tot de achttiende eeuw werd veel belang gehecht aan de rol van wijn in de geneeskunde. Niet in de laatste plaats omdat het drinken van wijn in tijden van grote epidemieën veel veiliger was dan het drinken van veelal besmet "drinkwater". Omdat wijn zowel alcohol als zuren bevat, remt het de groei van ziekteverwekkende micro-organismen. Begin 1900 ontstond er een brede maatschappelijke stroming die zich keerde tegen het gebruik van alcohol en zich beijverde voor het behoud van de goede zeden. De mislukte "drooglegging" van Amerika vormde hierbij wel het meest trieste voorbeeld. Ondanks de meestal slecht gefundeerde en op vooroordeel gebaseerde anti-alcohol campagnes, waarbij harde wetenschappelijke gegevens onder tafel verdwenen, heeft het tij zich de laatste jaren gekeerd. Voedingsgewoonten blijken een niet onaanzienlijke rol te spelen wat betreft onze gezondheid en levensverwachting. Zo kan men zich niet alleen de pijp uit roken, maar ook met mes en vork voortijdig een graf voor zichzelf graven. Gelukkig is inmiddels ook gebleken dat men zich met behulp van veel groenten, fruit en matig alcoholgebruik ook weer wat langer drijvende kan houden. Wat eigenlijk al lang bekend was, werd inmiddels in wetenschappelijke publicaties openbaar gemaakt: matig en regelmatig gebruik van alcohol en met name rode wijn verlengt (en veraangenaamt) het leven! De kans op een hartinfarct neemt met circa 30% af als per dag drie eenheden alcoholhoudende drank worden gebruikt. Bij hogere consumptie nemen de risicos echter weer toe: hoge bloeddruk, hartritmestoornissen, verzwakking van de hartspier en levercirrhose met alle complicaties van dien.
De Franse Paradox
Ofschoon met name Fransen meer vet eten en vaker roken, sterven ze toch aanzienlijk minder vaak aan hart- en vaatziekten dan anderen, met name Noord Europeanen. Een goede en volledig wetenschappelijke verklaring bestaat hier nog steeds niet voor. De tegen hart- en vaatziekten beschermende alcohol zou het samenklonteren van bloedplaatjes enigszins remmen en de hoeveelheid stolseloplossend weefselplasminogeenactivator (tPA) in het bloed doen toenemen. Echter een tweetal andere mechanismen speelt wellicht een belangrijkere rol.
Regelmatig alcohol gebruik verhoogt het gehalte ("beschermend") HDL-cholesterol in het bloed en daarnaast suggereren recente onderzoeken dat het drinken van rode wijn ervoor zorgt dat er een verhoogde antioxydans-activiteit in ons bloed ontstaat, waardoor het arteriosklerotische proces (=aderverkalking) wordt geremd. Om dit beter te kunnen toelichten, volgt hier een korte uiteenzetting over de samenstelling en de verwerking van vetten in ons lichaam. Cholesterol wordt opgenomen via de voeding en geproduceerd door de lever. Cholesterol is eigenlijk een verzamelnaam. Het kan worden onderverdeeld in het ("beschermende") HDL-cholesterol en het ("schadelijke") LDL-cholesterol, dat overigens ook weer kan worden onderverdeeld in "minder" of "meer schadelijk", doch het voert te ver om hierop dieper in te gaan. HDL fungeert als een soort vuilophaaldienst in de bloedvaten: overal waar LDL "aankoekt" probeert HDL het weer weg te slepen. Dus: hoe meer HDL, hoe beter. Bovenstaand werd reeds vermeld dat regelmatig alcoholgebruik het HDL verhoogt, doch dit vormt zeker niet de volledige verklaring voor de "Franse Paradox". LDL is vooral schadelijk als het is "verroest" door oxydatie, waarbij het een verbinding met zuurstof aangaat. µMacrofagen, cellen die een opruimfunctie hebben, nemen het "verroeste" LDL in zich op en vormen dan zogenaamde schuimcellen in de vaatwand: het begin van arteriosklerose (slagaderverkalking). Ophoping van deze schuimcellen leidt tot verdere beschadiging en vernauwing van de bloedvaten met alle gevolgen van dien. Oxydatie ("verroesting") van LDL wordt veroorzaakt door vrije radicalen, negatief geladen moleculen.
Vrije radicalen worden o.a. in grote hoeveelheden gevormd tijdens roken en ontstaan onder invloed van radioactieve straling. Het lichaam heeft hiertegen verdedigingsmechanismen die echter met het ouder worden afnemen, waardoor beschadigende radicalen dan meer kans krijgen. Zij zijn mede verantwoordelijk voor het verouderingsproces.
Stoffen die deze vrije radicalen binden zijn vooral bij het ouder worden van belang voor de bescherming van de bloedvaten en andere weefsels in ons lichaam. Met name groenten, fruit en rode wijn bevatten dergelijke stoffen. Rode wijn bevat, in tegenstelling tot witte wijn, een hoog gehalte aan flavonoiden, waaronder tannine, die vrijkomen uit de schillen en pitten van druiven. Deze flavonoiden hebben een sterk antoxydatief effect, waardoor LDL minder makkelijk "verroest" en rode wijn op die manier beschermt tegen arteriosclerose. Sinds 1993 werd deze theorie getest in aan aantal onderzoeken, waarbij wisselende resultaten werden verkregen: Engelse onderzoekers vonden bij vrijwilligers die rode wijn dronken een anti-roest effect op het LDL, echter een tweetal Nederlandse onderzoeken konden dit niet bevestigen. Aan één van de in Nederland verrichte onderzoeken 13 vrijwilligers deel. De eerste maand mochten ze geen druppel alcohol gebruiken en de tweede maand waren ze verplicht om elke dag een halve fles van dezelfde rode wijn te drinken. Metingen lieten tijdens de tweede maand een geringe stijging van het HDL zien, doch een anti-roest effect op LDL kon bij ons, in tegenstelling tot Engeland niet worden waargenomen. Wel bleek onder invloed van rode wijn een bepaald enzym, dat zorgt voor een snelle verwijdering van bepaalde schadelijke vetten, sterk te zijn gestegen, hetgeen ook een van de mogelijke verklaringen voor de Franse Paradox zou kunnen zijn. Concluderend blijft nog een groot aantal vragen rondom de Franse Paradox onopgehelderd, maar gelukkig staat al wel vast dat rode wijn werkt, hoe dan ook.Belastingschandaal Als elke volwassen Nederlander elke dag 3 glazen wijn zou drinken, zou de sterfte aan hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1, met tenminste 30% afnemen, waarmee vele miljoenen in de gezondheidszorg kunnen worden bespaard. Het heffen van belasting op dit aangename medicijn is schadelijk voor de gezondheid en dient te worden beschouwd als een grof schandaal.
Wijn laat hersenen groeien
Bij mensen die geregeld een glas wijn drinken, zorgt de alcohol voor een groei van het aantal zenuwcellen.
Dit blijkt uit een Zweeds onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het medisch wetenschappelijke tijdschrift The International Journal of Neuropsychopharmacology. De nieuw aangemaakte cellen kunnen meehelpen met het opdoen van nieuwe kennis, het leren van vaardigheden en het onthouden van feiten en gebeurtenissen. Maar tegelijkertijd vermoeden de wetenschappers dat de drinker hierdoor sneller afhankelijk wordt van alcohol. Uit de studie blijkt opvallend genoeg ook dat de nieuw aangemaakte cellen zich verder net zo normaal ontwikkelen als de al bestaande zenuwcellen in de hersenen. De Zweedse onderzoekers van het gerenommeerde Karolinska- instituut hebben het experiment uitgevoerd met muizen. Proefdieren die een gemiddelde hoeveelheid alcohol toegediend kregen, vertoonden een groei in het aantal hersencellen. Tegelijkertijd gaven de dieren steeds vaker de voorkeur aan bier boven drinkwater. Wij vermoeden dan ook dat de nieuwe cellen je sneller verslaafd maken aan de drank", zegt de wetenschapper. De wetenschappers benadrukken in hun publicatie dat de positieve effecten in het brein zich alleen voordoen bij matig alcoholgebruik. Een ander onderzoek liet zien dat de activiteit in een bepaald gedeelte van de hersenen toeneemt wanneer men regelmatig wijnen proeft. Italiaanse wetenschappers scanden tijdens een proeverij de hersenen van getrainde wijnproevers en vergeleken die met de hersenactiviteit van ongetrainde proevers. Tot verbazing van de onderzoekster Gisela Hagberg en haar team in Rome, stelden ze vast dat de getrainde wijnproevers veel meer hersenactiviteit hadden in het voorste deel van de hersenen, het gebied dat verantwoordelijk is voor spraak en herkenning. Dit is de eerste keer dat werd onderzocht wat er in de hersenen gebeurt bij het drinken van wijn. Het laat zien dat de hersenen veel plastischer zijn dan vroeger werd gedacht. Onze hersenen zijn dus blijkbaar in staat om zich tijdens het hele leven te transformeren als reactie op het aanleren van nieuwe vaardigheden. In dit geval werd duidelijk dat het proeven van en leren over wijn leidde tot sterk toegenomen hersenactiviteit. Het "ontwikkelde gehemelte" van de wijnkenner is dus in feite een "goed ontwikkeld stel hersenen". Het is heel goed denkbaar dat matig alcoholgebruik dankzij dit soort mechanismen bijdraagt aan het voorkomen van dementie.
Wijn en het hart
Matig gebruik van alcohol heeft een overwegend gunstig effect op hart en bloedvaten, waardoor we langer en gezonder leven. Bij overmatig gebruik kan echter forse schade ontstaan: hartfalen door beschadiging van de hartspier: een z.g. alcoholische cardiomyopathie, verhoogde bloeddruk en boezemfibrilleren (een hartritmestoornis). Alcohol heeft een ongunstig effect op de samentrekkingskracht van de hartspier. Hierdoor zijn onze conditie en uithoudingsvermogen na een avond flink doorzakken vaak wat minder. Gelukkig is dit dan slechts een tijdelijk effect. Ernstige blijvende beschadiging van de hartspier, cardiomyopathie, ontstaat meestal pas wanneer men tenminste 5 jaar lang 80 gram alcohol per dag drinkt, wat overeenkomt met 1 liter wijn, of 8 biertjes per dag. Vrouwen zijn hiervoor gevoeliger dan mannen. Het gevolg is ernstig hartfalen. De oorzaak is het directe beschadigende effect van alcohol en zijn afbraakproducten op het hartspierweefsel. Vanaf drie, maar vooral bij meer dan 5 alcoholconsumpties per dag is de kans op het ontstaan van verhoogde bloeddruk 1,5 tot 2x groter. Het mechanisme hiervan is onbekend. De netto gunstige effecten van matig gebruik zijn overigens zwaarwegender dan deze bijwerking. Boezemfibrilleren is een hartritmestoornis waarbij de voorkamer (boezem) van het hart geheel van slag raakt. Daardoor wordt de hartslag snel en onregelmatig. Dit kan met name optreden tijdens vakanties waarin veel meer wordt gedronken of na een avond of weekend flink doorzakken. Dat zijn de patiënten die zich op het maandagochtendspreekuur van de huisarts melden met hartkloppingen. Bij een zeer klein percentage van de bevolking bestaat een soort overgevoeligheid voor alcohol, waarbij 1 alcoholconsumptie reeds boezemfibrilleren kan veroorzaken. De enige remedie is dan: geen alcohol meer gebruiken.
Samenvattend kan worden gesteld dat de consumptie van twee of drie glazen wijn per dag ons leven verlengt en veraangenaamt, maar dat regelmatig overmatig gebruik ons in diepe ellende kan storten.
Wat is de beste manier om wijn te drinken?
Niemand hoeft een expert te worden om van wijn te houden. Toch zijn er een paar adviezen die het genieten volledig maken.
Wijn laat zich graag bewonderen Gun uzelf het plezier om de wijn in het glas te bewonderen; bekijk de schoonheid van de kleuren en de wisselwerking met het licht. De ware liefhebbers hebben de gewoonte om de kleur van de wijn te beoordelen door het glas voor een witte achtergrond te houden. Zo onderscheidt men of het gewaad van de wijn donker of licht is.
Wijn is heerlijk om te ruiken Aarzel niet om de neus lang en diep in een glas wijn te steken. Door de reukzin te ontwikkelen krijgt u de vaardigheid om bepaalde aroma's in de geur van de wijn te onderscheiden. Probeer dit niet als uw buurman een sigaret rookt, als uw buurvrouw een overdreven parfum draagt of wanneer het eten op uw bord een sterke geur afgeeft. De geur van de wijn inhaleren is de beste voorbereiding om de wijn te goed proeven.
Wijn laat zich graag proeven Drink niet gedachteloos, maar neem bewust kleine teugen. Elk slokje onthult, op de tong, aan het gehemelte en in de keel, een nieuwe finesse, een nieuwe kracht, een nieuwe wending van het bouquet. Neem wat wijn in de mond, tuit de lippen, zuig wat lucht naar binnen langs de tong en stuur de wijn rustig naar verschillende delen van de mond. Inderdaad, want bepaalde gebieden van de tong zijn gespecialiseerd in het herkennen van specifieke smaken: het zoete van de wijn wordt herkend door het puntje van de tong, de zuurgraad door de zijkanten en de bittere tonen door de achterkant van de tong. Door de wijn enkele seconden door de gehele mond te spoelen hebben de hersenen de tijd om de verschillende smaken te analyseren en te herkennen. De eerste smaak is zoet, de tweede zuur en de derde is bitter.
Wijn laat zich graag bespreken Het beste moment daarvoor is wanneer het glas uw lippen verlaat, maar de ziel van de wijn nog in u rondwaart. Dan is het goed een eerbetoon te geven aan de tovenaar die de wijn heeft gecreëerd, aan de aarde die hem heeft voortgebracht. Want het is fijn om te praten over dingen die ons bezighouden en die ons in een goede stemming brengen. Wat is er beter dan het gevoel dat uw enthousiasme wordt gedeeld, wat is meer stimulerend dan uw oordeel te toetsen aan dat van anderen?
Maar vergeet niet : "Wie zich bedrinkt, weet niet hoe hij goed kan eten of drinken !"
Zoetmiddel fructose kan leiden tot diabetes en hartproblemen
Fructose, een zoetmiddel dat als goedkope vervanger van suiker voorkomt in honderden voedingswaren en drankjes die we dagelijks gebruiken, kan het menselijk metabolisme schade toebrengen, en leiden tot obesitas en diabetes bij kinderen, zo waarschuwt uw favoriete blogsite.
Fructose is een synthetisch zoetmiddel dat eigenlijk bestaat uit 55 % fructose en 45 % glucosesiroop van maïs. Meestal kan u het herkennen op verpakkingen bij de ingrediënten als high-fructose corn syrup, or glucose-fructose syrup. Dat het veelgebruikte fructose schadelijk kan zijn, was al aangetoond bij proeven op ratten, maar het is duidelijk dat dit nu ook bij mensen vastgesteld is en dat het uit maïs gemaakte zoetmiddel zorgt voor een gevaarlijke aangroei van vetcellen rond vitale organen en dit kan leiden tot diabetes en hartziektes. Zwaarlijvigheid bij kids Het onderzoek wijst met name op een verband tussen dit middel, dat onder meer wordt wordt gebruikt in frisdranken, yoghurts, koekjes en ontbijtgranen, en de toenemende zwaarlijvigheid bij jonge kinderen. Zelfs sommige vruchten, die ons worden aanbevolen omdat ze gezond zijn, bevatten trouwens "natuurlijke" fructose.
Bij het onderzoek werden zestien vrijwilligers tien weken lang op een streng gecontroleerd dieet gezet dat veel fructose bevatte. Daarbij bleek dat de vetcellen rond hart, lever en andere organen in die periode zeer sterk waren gegroeid. Ook werden bij de verwerking van voedsel abnormaliteiten vastgesteld die in verband worden gebracht met diabetes en hartziektes. Bij een tweede groep proefpersonen die hetzelfde dieet kregen, maar dan met glucosesuiker in plaats van fructose, kwamen die neveneffecten niet voor.
Mechanisme verstoord Beide groepen verdikten weliswaar even veel, maar volgens de onderzoekers zouden de fructosegebruikers over een langere termijn ook dikker worden dan de andere deelnemers aan de test. Fructose volgt niet het spijsverteringsproces dat andere suikers doet ontbinden, en komt dus intact in de lever terecht, waar het daardoor voor een aantal abnormale reacties zorgt. Een daarvan is de verstoring van het mechanisme dat het lichaam zegt of vet moet worden verbrand dan wel opgeslagen.
Diabetes en hartziekten Volgens het onderzoeksteam dat onder leiding stond van een moleculair bioloog is er voor de eerste keer aangetoond dat fructose er niet alleen voor zorgt dat we dikker worden, maar dat er ook een verband bestaat tussen dit zoetmiddel en de kans op diabetes en hartziektes. Want de reacties die daarop wijzen troffen we niet aan bij de glucosegebruikers.
In natuurlijke vorm maakt fructose tussen de 5 en 15 procent van het gewicht van elke vrucht uit. Het wordt in synthetische vorm gebruikt sinds in 1971 werd ontdekt dat uit maïs een siroop kan worden gemaakt die voor 55 procent uit fructose en voor 45 uit glucose bestaat en die niet alleen zesmaal zoeter is dan rietsuiker, maar ook veel goedkoper. Dat in heel veel voedsel en drankjes fructose zit, staat doorgaans op het etiket, maar over de juiste hoeveelheid bestaat veel minder duidelijkheid. Oppassen dus...
Zelfs in onze relatief zachte winters krijgt onze huid het hard te verduren. Koude winden, plensbuien, vrieskou of sneeuwbuien, donkere dagen: geen klimaat waar je huid van gaat stralen. Dat verergert nog door het binnenshuisklimaat met veel droge, warme lucht.
Niet weinig vrouwen krijgen dan ook last van een schilferende huid, extra rimpels of puistjes of eczema. Het goede nieuws is dat je met een zorgvuldig stappenplan je huid weer in een redelijke conditie krijgt.
1) Minder lange en minder warme douches Hoe verleidelijk het ook is om lange, hete douches of ontspannen baden te nemen, voor je huid is dit eerder 'badness' in plaats van 'wellness'. 5 minuten in lauw water volstaat.
2) Hydraterende crèmes Gebruik hydraterende crèmes liefst quasi onmiddellijk na je bad om je huid zacht en soepel te houden. Crèmes verdienen de voorkeur boven lotions omdat ze dikker zijn en zo de huid meer voeden, liefst uit een potje en niet uit een flesje.
3) Verwijder dode huidcellen Ook in de winter moeten dode huidlagen verwijderd worden, wil je een frisse teint en niet-verstopte poriën. Gebruik daarvoor een zachte scrub of producten die de poriën aanpakken de rimpels verminderen.
4) Reinig met een toner Blijf weg van agressieve reinigingsproducten en kies voor een zachte toner. Je huid moet wel gereinigd worden, maar extra uitdroging of ontvetting is niet nodig
5) Gebruik niet te lichte crèmes Wie een normale of gemengde huid heeft, mag in de winter voor extra rijke crèmes met veel olie kiezen die je huid verjongen, hydrateren en herstellen. Gevoelige huidjes kiezen beter uit het 'gevoelige huid'-gamma. Wie snel puistjes krijgt bij het gebruik van te rijke producten, kiest ook beter niet voor te rijke crèmes.
6) Zonnecrème Zeker als je gaat skiën, schaatsen of in een gebied met veel sneeuw woont is zonnecrème onontbeerlijk. Zelfs een zwakke winterzon kan schade aanrichten, door een reflectie met de sneeuw of ijs.
7) Vergeet je lippen niet! Uitgedroogde, gebarsten of pijnlijke lippen zijn vaakvoorkomend in de winter. Hou een goede lippenvet bij de hand en breng die regelmatig aan. Wil je wat modieuzer voor de dag komen? Kleur je lippen dan donkerrood: het beschermt je lippen én helpt je humeur vooruit. Tip: gebruik geen lipstick die er prat op gaat een hele dag niet bijgewerkt te moeten worden. Paradoxaal genoeg drogen zij je lippen nog meer uit. 8) Draag geen irriterende stoffen Wol en andere 'zachte' maar jeukerige stoffen, zijn misschien leuk om te dragen, maar ze irriteren vaak de huid. Draag liever warme katoen en vele laagjes die ook de rug bedekken. 9) Bevochtig de lucht Overweeg om thuis een luchtbevochtiger te kopen of potjes water te zetten in de buurt van je warmtebron 10) Groene thee Ook van binnenuit heeft je lichaam verzorging nodig. Daarvoor is groene thee, zowel koud als warm, een goede manier. Ook vitamine C heeft een heilzame werking.
Vlaming start feest met soep, Waal verkiest foie gras
Champagne blijft dé feestdrank bij uitstek voor zowel Vlamingen als Walen. Qua voorgerecht verschillen de smaken echter. Zo eet een meerderheid van de Vlamingen (39 procent) met Kerstmis het liefst soep, terwijl bijna de helft van de Franstalige Belgen (43 procent) foie gras verkiest. Dat blijkt uit een enquête waaraan 7.000 personen deelnamen.
Drank
Zeven op de tien Belgen trekt met Kerstmis een fles champagne of schuimwijn open. Dat is zo bij zowel Vlamingen als Walen. Wat het voor-, hoofd- en nagerecht betreft, zijn er echter duidelijke regionale verschillen.
Soep en foie gras De Vlaming blijft trouw aan soep (39 procent), terwijl in Wallonië amper één op vijf (17 procent) soep op het menu zet. Ongeveer 42 procent van de Franstalige respondenten kiest voor foie gras als voorgerecht, tegenover 7 procent van de Nederlandstalige.
Hoofdgerechten De top drie van de hoofdgerechten verschilt lichtjes per landsgedeelte. In Franstalig België staat kalkoen (24 procent) op de eerste plaats, ruim voor traditioneel wild (20 procent) en vleesfondue, steengrill en/of gourmet (15 procent). In Vlaanderen verschilt de volgorde: vleesfondue, steengrill en/of gourmet staan op één met 27 procent. Daarna volgen kalkoen (21 procent) en wild (13 procent).
Dessert Uit de bevraging blijkt ook dat Franstaligen veel meer kaas op hun menukaart zetten en dat de kerststronk overal het favoriete dessert blijft. In Wallonië scoort vooral de variant met ijs goed, in Vlaanderen gaat de voorkeur vooral naar de traditionele kerststronk en andere patisserie.
Budget Wat het budget betreft dat Belgen aan een feestdis per persoon spenderen, zijn er geen regionale verschillen. Het gemiddelde budget voor het menu (exclusief drank) bevindt zich voor 73 procent van de respondenten tussen 10 en 25 euro. Slechts 22 procent geeft meer uit.
Geschenken En voor een kerstgeschenk betaalt 7 procent minder dan 10 euro per geschenk, 29 procent geeft tussen 11 en 25 euro uit, 42 procent tussen de 26 en 50 euro en 14 procent tussen 51 en 75 euro.
Sri Lanka, het eiland onder India, heeft zowat alles wat je van een vakantiebestemming kan verwachten. Sporen van cultuur die teruggaan tot ver voor onze jaartelling, uitbundige en zeer gevarieerde natuur, tropisch klimaat, paradijselijke stranden en vooral mensen die je altijd en overal een glimlach gunnen. Dankzij wekelijkse rechtstreekse vluchten kan je vanuit Brussels Airport nu nog makkelijker weg om Sri Lanka te ontdekken. In de rommelige drukte van het eiland, dat niet groter is dan Nederland en België samen, kan je alle kanten uit. Zes trips, zes vervoermiddelen, zes keer een ander Sri Lanka vanuit dezelfde uitvalsbasis, Kandy. Hotnews neemt je mee...
1. Kandy te voet In uitvalsbasis Kandy is de belangrijkste bezienswaardigheid een hoektand die je niet écht kan zien. De kies is van Boeddha en zit verstopt in een gouden lotusbloem en zeven gouden kistjes die over mekaar vallen, zoals Russische poppetjes. En dàt bovenste kistje, uitgestald achter een zilveren poort met bewaker, krijg je dus heel even van op een paar meter afstand te zien. Onder oorverdovende live muziek. Maar wie in Kandy de Temple of Tooth te herkennen aan het bladgouden dak overslaat, is niet in deze stad geweest. Dagelijks wordt het relikwie getoond aan toeristen en pelgrims, die meestal lotusbloemen en frangipanbloesems als offer meebrengen. Elk jaar in augustus wordt de tand in een processie op de rug van een olifant door de stad gevoerd, en één keer in de vijf jaar wordt het kleinood aan de gelovigen getoond. Of je erin gelooft of niet, het blijft een schitterende tempel. Dat vond ook Steven Spielberg, die er verschillende scènes van Indiana Jones and the Temple of Doom draaide. Wandel in Kandy ook zeker eens rond het kunstmatige meer én over de grote markt. De hoofdstraten met hun vele winkels en banken, groezelige zijsteegjes met kraampjes, maken dat er in Kandy altijd (veel) leven in de brouwerij is.
2. Naar Pinnewale met de tuktuk Anderhalf uur na vertrek, een tuktuk rijdt niet zo hard, sta je 40 km verder in het olifantenweeshuis. Vijfhonderd huisolifanten telt Sri Lanka, en 3.000 leven er nog in het wild. Maar als je naar Pinnewala trekt, zie je er gegarandeerd zeventig tegelijk. Vanuit heel Sri Lanka worden naar deze open plek in de jungle verstoten of verwonde dieren gebracht. Geregeld komen er nieuwe bij. Zo nu en dan wordt er ook eentje verkocht die dienst gaat doen in de houtindustrie of in de toeristische sector. De olifanten leven er in gevangenschap. Het etensuur van de kleintjes en het aansluitende bad in de rivier wordt dagelijks door honderden toeristen gadegeslagen. Al die wilde dikhuiden worden bijeen gehouden door mahouds, of drijvers. Zij gaan niet altijd even zacht om met hun dieren, maar een olifant op hol is dan ook geen lachertje. En trouwens: het beruchte olifantengeheugen bestaat- een vaak geslagen olifant zal vroeg of laat wraak nemen op zijn drijver. Een tuktuk-chauffeur start zijn driewieler niet voor minder dan 150 tot 200 - roepies (1,20 tot 1,50 euro), maar dan mag je wel het voertuig vol laden met vier personen. Onderhandelen over de prijs mag! En natuurlijk kan je ook een begeleid tripje op de rug van een olifant maken, voor een kleine 25 euro per uur. Als die tuktuk of olifant als vervoermiddel je bevallen: ze zijn te koop. Zon driewieler made in India kost 1.900 euro, een olifant 4.000 euro. Daar koop je in Sri Lanka al een héél mooi huis met drie slaapkamers voor.
3. Naar Polonnaruwa met de bus of trein Het openbaar vervoer is spotgoedkoop in Sri Lanka. Je neemt er de rekbare uurregeling bij, maar je zit voor 200 roepies (1,5 euro) wel een halve dag op de bus of in de trein. In tweede of derde klasse, weliswaar: zonder airco, met open ramen en zonder deuren. De salon-coupé is met 4,50 euro iets duurder, maar je hebt mits reservatie wel één van de achttien zitjes achteraan de trein en een panoramisch uitzicht op de 150 km lange, groene en meer dan fraaie weg naar Polonnaruwa, de Singalese hoofdstad van de 11de tot de 13de eeuw. De Indische architecten die werkten voor koning Nissanka Malla hebben geen half werk geleverd, hun tempels zijn meer dan goed geconserveerd. Van het imposante koninklijk paleis zijn nog twee verdiepingen intact. Het vierkantige terrein omvat twaalf ruïnes, waaronder de enige boeddhistische tempel uit die tijd die nog een dak heeft, en twee oude tempels waar vroeger ook de hoektand van Boeddha werd bewaard. Op het terrein ligt ook de Gal Pota, een 9 meter lang stenen boek. Onbegonnen werk om de inscripties te ontcijferen, maar wel mooi. Maar hét beroemdste complex van het werelderfgoed, en het hoogtepunt van de Srilankaanse beeldhouwkunst tout court, is de Gal-vihara. Uit één enkele granieten wand werden vier beelden van Boeddha (hij is echt overal) gehouwen.
4. Naar Matale met demountainbike Een fiets huur je voor 500 roepies (4 euro) voor een halve dag. Het is naar Matale maar een kleine 30 km, maar ze hebben in Sri Lanka ook ellendig vals plat zodat de afstand en die kleine hellinkjes veel zwaarder kunnen aanvoelen. Als je langs rustige weggetjes fietst, langs de achtertuinen van Srilankanen, word je gegarandeerd ontelbare keren begroet met good mornings en hellos altijd mét wuifhandje en stralende glimlach. Sommige bewoners kiezen voor de stijlvoller groet: door beide handen, met de handpalmen tegen elkaar, ter hoogte van hun gezicht te brengen. En je met Ayubowan een lang en gelukkig leven toe te wensen. Tegen het einde van de rit, in Matale, ligt de ene specerijentuin naast de andere. Kerrie, kaneel, komijn, kardemom, chili, kruidnagel, gember, nootmuskaat, foelie, peper, noem maar op, het wordt er allemaal verser dan vers geoogst. Op de onvermijdelijke postkaartvraag, «En, was het eten lekker?», kan je bij je terugkeer uit Sri Lanka écht wel uitpakken. Wat maakt het uit dat de basis van elk gerecht curry met rijst is, als je kan variëren met 30 soorten rijst en alle verse kruiden uit de specerijentuin hebt? Veel kruiden én oliën worden ook gebruikt in de ayurveda, de eeuwenoude traditionele geneeskunde. Ze geven je in de specerijentuin graag uitleg en een demonstratie. Tijdens het kwartiertje anti-stressbehandeling dat wij kregen, werd stevig in de haren gemasseerd, in de schouderbladen geknepen en op de handpalmen gemept. Je komt er niet als een nieuw mens uit, maar het werkt wel verkwikkend.
5. Naar Nuwara Eliya met de motor Als het kan, is een motor het ideale vervoermiddel om over de hobbelige en soms smalle weg 90 km lang helemaal 1.900 meter naar boven te rijden Maar met zon landschap las je de ene pauze na de andere in, want na elke bocht ziet het natuurschoon er weer helemaal anders uit. We hebben ze niet zelf geteld, maar er zouden zon 4.000 tropische plantensoorten groeien in Sri Lanka. De leek kan volop genieten van die groen-groener-groenst-verwondering, de botanische expert kan er alleen maar gefrustreerd zijn carrière eindigen. Je rijdt op de weg naar het hart van het theeland onvermijdelijk de plantages en de pluksters met de manden op hun rug voorbij. Vijfennegentig procent van de 300 miljoen kilo thee die daar jaarlijks wordt verbouwd, is voor de uitvoer. Waarmee Sri Lanka (het oude Ceylon, dus) de grootste exporteur ter wereld is: hun thee-export is goed voor bijna een kwart van het BNP. Op de toppen is tegen de grijze lucht een klein Engeland gebouwd. De Victoriaanse huizen en tuinen van de Britse theekolonisten ademen de grandeur van de koloniale sfeer van weleer uit. Het golfterrein en de cricketvelden maken het hill-station helemaal Brits. Nuwara Eliya is het Beverly Hills van de allerrijkste Sri Lankanen, maar dat zijn er echt niet zo veel. Bij zon 15 tot 20 graden geniet je van een aangenaam koel klimaat in een tropisch land.
6. Naar Bentota met de taxi Wil je je Sri Lanka-reis verlengen met een weekje niksen aan een uitgestrekte zandstrand, afgezoomd met wuivende kokospalmen? Dan kan je je net zo goed in stijl laten brengen. Een taxi kost zon 30 roepies (25 cent per kilometer). Dan rij je met een verzekerde auto en kan de Engelstalige chauffeur je op de 160 km lange weg naar de westkust nog een woordje uitleg geven. Bentota, zon 65 km van de hoofdstad Colombo, ligt op een groene landtong tussen de Bentota Ganga-rivier en de Indische Oceaan. Bentota heeft een fijn zandstrand dat door de unieke ligging aan de lagune uitermate geschikt is voor alle watersporten. In Bentota is geen uitgaansleven, voor een cocktail en een dansavondje moet je in de hotels blijven. Het centrum is een uitgestrekte straat met diverse winkeltjes. Iedere dag is er een vis- en fruitmarkt. Je ziet aan de kust nog enkele resten van de tsunami die op tweede kerst 2004 tachtigduizend huizen wegveegde. Die bouw je immers niet in één, twee, drie weer op al was het maar omdat nu minstens 150 meter verder landinwaarts moet worden gebouwd.
Griep of lastige winterkwaaltjes krijgen geen kans als je ze op voorhand in de kiem weet te smoren. Kinderartsen geloven sterk in een aantal natuurlijke middeltjes om je kinderen doorheen het koude seizoen te loodsen.
1. Handen wassen Leer kinderen van jongs af aan hun handen te wassen met zeep en warm water. Een liedje kan helpen om hen lang genoeg te laten wassen. Baby's handjes kunnen met alcoholvrije reinigingsdoekjes worden aangepakt.
2. Groenten en fruit horen bij elk kindermenu Gezonde voedingsmiddelen zijn een must. Groenten, granen en antioxidant-rijke vruchten horen daarbij. Neem de kleintjes mee naar de supermarkt en laat hen kiezen uit het hele gamma van groenten en fruit. Hun favoriete kleuren zijn daarbij een handig hulpmiddel.
3. Geef dagelijks vitaminen Wie gezond eet, krijgt natuurlijke vitamientjes binnen. Vitaminesupplementen kunnen helpen, zeker tijdens de winter. Tracht het gebruik van kleurstoffen en conserveringsmiddelen te beperken.
4. Zorg dat je kinderen genoeg slapen Rust is één van de belangrijkste manieren om ons lichaam te sterken. Zeker bij een opkomend griepje of verkoudheid. Zorg voor een goede nachtrust. Met het hoofdje wat hoger, ademen ze makkelijker, zeker bij een verkoudheid.
5. Voldoende drinken Voldoende drinken en vochtopname is altijd belangrijk. Water, sapjes en heldere bouillon helpen voor wie zich wat slapjes voelt. Tracht cafeïnerijke drankjes te mijden, deze zorgen voor nog meer uitdroging.
6. Serveer kippensoep Kippensoep is gezonder dan gedacht. Onderzoek toont aan dat de voedingsstoffen en vitaminen in kippensoep een anti-inflammatoire werking hebben. Zij verlichten bepaalde ziektesymptomen sterk. Ook bij verkoudheden zorgen ze voor een betere slijmverplaatsing.
7. Geef honing Heeft je kind een zere keel en is die ouder dan 1 jaar, sla dan honing op. Meng de honing en citroen in een glas warm water, laat afkoelen tot kamertemperatuur en drink op. Honing verzacht de keel, en citroen maakt slijm losser.
8. Vaseline Last van winterlippen en een rode neus? Gebruik vaseline of een zachte lotion. Niets is zo vervelend als geïrriteerde lippen en neuzen.
Hotnews verrijkt je kennis met de kleinste dingen. Met "Weetjes" brengt Hotnews je op de hoogte van ongewone dingen. Dingen, waar een normale mens niet meer bij stilstaat. Weetjes : Om de 3 dagen exclusief bij Hotnews !
Wereld Orgasme Dag - 22 december 2009
December is vooral een maand van Sinterklaas, de Kerstman en Oud & Nieuw. Maar er is een feestdag in december die het leed tussen het verplichte gourmetten doet verzachten: Global Orgasm Day. Iday zal niet gedetailleerd ingaan op het hoe - daar zijn andere site voor - maar meer op het waarom.
Het idee is dat het orgasme een explosie van positieve energie teweeg brengt. Daar kan iedereen zich wat bij voorstellen. De initiatiefnemers Global Orgasm Day menen dat het massaal en tegelijkertijd hebben van een orgasme, bijdraagd aan een toename van positieve energie in het engergieveld van de aarde. Met andere woorden: de initiatiefnemers van Global Orgasm Day zaten in het café, pakten hun agenda en hebben eigenlijk een datum "geprikt" voor het gezegde: "make love, not war". Veel plezier. Meer info vind je op www.globalorgasm.org.
De feestdagen staan weer eens voor de deur. Voor sommige van ons reden genoeg om de telefoon uit de muur te trekken of met veel tegenzin familiebezoekjes af te leggen. Niet nodig, want Kerst is juist gezond en kan heel fijn zijn. Acht redenen om gezond te gaan "Kersten" ...
Vijf kilo dikker, een knetterende familieruzie, 35 uur in de keuken of onherstelbare spierpijn van volle boodschappentassen : Kerst kan inderdaad een ramp lijken. maar wil je er iets van maken dit jaar, probeer het dan eens op de "Hotnews"-manier.
Als wij het hier niet meer zien zitten, zingen we uit volle borst mee met de schlagers van Laura Lynn. Het geluksgevoel stijgt naarmate de wijnglazen volgeschonken worden. Meer zelfs... voor je het weet, ben je al je kwaaltjes van het afgelopen jaar vergeten en voel je je gezonder dan ooit. Om middernacht zal je zelfs Urbanus' beste nog eens in de CD-lade schuiven, want ook voor jou zal "Jezeke" geboren zijn.
Wedden dat dit de mooiste Kerst in jaren wordt ?
Het Kerstdiner De kalkoen is al sinds Pasen aan het rondlopen in de tuin en nu zijn het echt zijn laatste dagen. Het beest loopt te waggelen en vertoont tegenwoordig heel wat evenwichtsstoornissen. En toch is het vlees het allermagerste dat je met Kerst kunt eten. Ga evenwel voor de tradionele aanpak en serveer deze klassieker met cranberry's, dan ben je niet alleen bijzonder "light" maar ook in andere opzichten supper gezond bezig. Cranberry's hebben namelijk een hoge dosis vitamine C en bovendien hebben de anti-oxidanten van deze bessen een remmende werking op urineweginfecties, de nadeligste bijkomstigheid na overmatige consumptie van alcoholische feestcocktails.
Opwekkende geuren De dennenboom, al meer dan 5000 jaar bekend om zijn medicinale werking, heeft, al dan niet versierd, een oppeppend effect. De harsachtige geur, goed voor de luchtwegen, heeft een ziektekiemdodende en ontstekingsremmende functie. Daarnaast werkt dennengeur stimulerend voor de bloedsomloop en verzacht reumatische klachten. Hou je niet van de uitvallende naalden, nodig dan met Kerst een eenzame uit die zich bezighoudt met een continue opkuis. Of breng wat eucalytus takken in huis. Het kruidachtige aroma van de zachtgroen-grijze blaadjes belooft werkelijk hetzelfde heilzame effect.
Take a break Heb je echt geen zin in de verplichtingen en lijkt het je onmogelijk je zinnen te verzetten ? Zeg dan gewoon alles af, laat je toezeggingen vervallen en maak van de kerstdagen een minivakantie, alleen, met je geliefde of je beste vriend(in). Ga uitgebreid in bad, lees een boek, huur je top-tien-favoriete video's, plan leuke-dingen-doe-dagen, boek een nachtje in een hotel, eet alleen maar in bed, slaap lekker uit. Het take-a-break-from-life gevoel wordt meer en meer toegepast om er na de feesten terug "stressless" bij te lopen.
De middernachtmis Hoelang is dat niet geleden zeg ? Tijdens de Kerstnacht naar de kerk gaan en uit volle borst meezingen is niet alleen heel sfeervol, harmonieus en gepast traditioneel maar ook prima voor het hart. Bovendien kijkt iedereen naar je en ben je de vedette van de nacht. Wist je dat onderzoek heeft uitgewezen dat kerkgangers een lagere bloeddruk hebben en daarmee de kans op een hartaanval met 50% weten te reduceren. Wist je ook dat bevrijdend en gezellig meezingen één van de beste manieren is om een diepe en regelmatige ademhaling te trainen en een rustige ademhaling is dan weer de perfecte stresskiller. Zing en ontspan daarom ook bij het terug-naar-huis-keren en ga nog een borrel pakken bij "Marie-in-het-trapken-op".
Chocolade Met chocolade te drinken of te eten, verhoog je dan weer andere kansen. Zo'n vierduizend jaar terug was chocolade al een genotsmiddel en werden de meeste vrouwen ermee verleid. Nu nog heeft chocolade een zinnenprikkelende werking. Behalve als afrodisiacum heeft chocolade nog andere heilzame effecten. De cacaoboon bevat immers veel flanoïden, vitamineachtige anti-oxidanten die het lichaam beschermen tegen hart- en vaatziekten en tegen kanker. Ook de geur van cacao heeft kalmerende effecten. Dit zou komen door zogenaamde cannabioïden die in cacao zitten. Eten dus, die kerstkransjes, bonbons en romige mousses.
Veel eten Over eten gesproken. Je dieet prompt laten vallen kan je mentale krachten een enorme oppepper geven. Eigenlijk veroorzaak je het omgekeerde effect van streng lijnen. Fanatiek diëten is namelijk slecht voor het geheugen en concentratievermogen. Door even lekker door het lint te gaan, geef je je hersencapaciteit een positieve injectie. De calorierijke kerstdagen zijn dus een uitstekende gelegenheid om de diners af te wisselen met Scrabble of Triviant.
Kleurentherapie Rood, wit en groen, zijn de traditionele kleuren voor de feestdagen. Volgens kleurentherapeuten is dat niet voor niets. Want rood-wit-groen is volgens hen nu net de "feel-good"-combinatie. Rood staat centraal voor liefde, energie, warmte en verbondenheid. Groen voor het hart, de ruimte en zuivering. het maakt emoties los en biedt plaats aan nieuwe gevoelens. Wit creëert dan weer helderheid, openheid en licht, letterlijk tijdens de donkere dagen, figuurlijk voor nieuwe inzichten. Met dergelijke kleurencombinatie schep je dus de ideale omgeving voor een liefdevol en harmonieus samenzijn waar acceptatie en openheid een belangrijke rol spelen. Dat hebben wij nu eens goed gezegd hé. Acceptatie en openheid ! Een must tijdens de Kerstdagen.
Shop until you drop
Flink brassen en alles kopen waar je goesting in hebt, is goed. Winkelen en daarbij flink inslaan kan je adrenaline- en endorfinepeil een super boost geven. Het effect van zo'n geluksshot kan wel twee uur lang aanhouden, voor sommigen nog veel langer. De weerslag komt later wel. Stort je dus vol enthousiasme op de kerstshopping en verzet je tegen eventuele calvinistische schuldgevoeldens. Want Kerscadeautjes kopen staat niet alleen héél genereus, het is ook bevorderlijk voor je eigen welzijn. Een kleine maar niet onbelangrijke tip : Bewaar het openen van bankafschiften tot ver na de de feestdagen.
Drie glazen alcohol per week, dat is voldoende om de kans dat borstkanker terug de kop opsteekt met 30 procent te verhogen. Daarom raden dokters aan vrouwen met borstkanker aan om minder dan drie glazen per week te drinken. Het effect van alcohol op kanker is vooral groot bij vrouwen met overgewicht en in de menopauze.
Onderzoek 1.897 vrouwen die borstkanker hadden overleefd namen deel aan het onderzoek. Bij allemaal werd de kanker vastgesteld in een vroege fase tussen 1997 en 2000. De onderzoekers analyseerden het verschil in het terugkomen van de kanker tussen een groep vrouwen die wél alcohol dronk en een groep vrouwen die er geen dronk.
Soort alcohol Na 8 jaar waren er 349 gevallen waarbij de kanker terugkwam en 332 doden (onder andere door kanker). Drinkende vrouwen kozen vooral wijn (90 procent), sterke drank (43 procent) en bier (36 procent). Gemiddeld genomen heeft deze groep 30 procent meer kans om terug kanker te krijgen. Het soort alcohol speelt daarbij geen rol. De alcoholconsumptie speelt ook geen rol in de kans om te overlijden.
Juiste keuze Deze resultaten zouden vrouwen moeten helpen de juiste keuzes te maken na borstkanker. Het is niet de eerste keer dat het effect van alcohol op borstkanker wordt vastgesteld. Vier tot zeven 'eenheden' alcohol per week is de limiet voor het ontwikkelen van kanker. Eens je het hebt gehad, is dus minder alcohol nodig voor het weer de kop opsteekt.
Uit een ander recent onderzoek bleek dat soja de kans dat borstkanker de kop opsteekt vermindert.