Hope for Kabondo
Inhoud blog
  • korte getuigenis
  • En dan eindelijk wat foto's
  • Nog wat meer nieuws (van op Belgische bodem)
  • een beetje meer ....
  • hier zijn we dan!!!!
  • Goed en wel aangekomen ....
  • BIJNA WEG... :-)
  • Kidogo Kiswahili
  • DE TELLER STAAT VANDAAG OP ...
  • WE ZIJN BIJNA WEG !!!!
  • WIST JE DAT...
  • nieuwe update!!
  • cijfers over Kenia en België
  • DE TELLER BLIJFT DRAAIEN...
  • merci allemaal
  • DE TELLER DRAAIT VERDER...
  • Hoppa
  • UPDATE VAN DE SPONSORING
  • JOEPIE!!!!
  • UPDATE VAN DE SPONSORING
  • ENKELE SFEERBEELDEN
  • ONZE FIETSTOCHT
  • UPDATE VAN DE SPONSORING
  • D'EAUX SERIEUSES zondag 27 mei
  • ONZE EIGENSTE TESTRIT
  • UPDATE SPONSORING!!
  • ONZE FIETSROUTE
  • UPDATE SPONSORGELD
  • TESTRIT achter de rug!
  • in de KRANT
  • TESTRIT
  • TANDEM oldtimer versus mega modern
  • ONS EERSTE SPONSORGELD...
  • HOPE HOME KORT VOORGESTELD
  • FIETSEN EN BLAZEN VOOR KABONDO
  • HOE SPONSOREN
  • FLYER SPONSORING
  • VOILA ONZE BLOG IS EEN FEIT!

    Zoeken in blog



    ons verhaal van een maand in Hope Home
    19-09-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.korte getuigenis
    Een korte getuigenis over een reis die veel meer betekende dan zon, Kenianen en de Afrikaanse glimlach…

    De confrontatie deze zomer met Kenia en Hope Home is eigenlijk de som van enkele momenten in het verleden.  Hersenspinsels die gedurende de jaren werden gekneed en nu elkaar kruisen…

    Het lezen van enkele aangrijpende levensverhalen van mensen die HIV-positief zijn, maakte mij stil.  Annemie Struyf wist de kwetsbaarheid, maar ook de sterkte van deze mensen te verhalen in het boek ‘mijn status is positief’, en Lieve Blancquaert maakte het portret zichtbaar én compleet.

    De reportages ‘de moeder van mijn dochter’ en ‘de zussen van mijn dochter’ werden een uitbreiding op de ontmoeting van één sterke vrouw in het bijzonder; Achieng Renish.

    Zíj is HIV-positief.

    Zíj nam de zorg en verantwoordelijkheid op zich om Hope een toekomst te garanderen.  Kind zonder naam wordt wees omdat de moeder sterft bij de geboorte en de vader kan er niet voor zorgen.  Hope omvat alles wat Achieng in gedachten heeft; hoop op leven én een toekomst.

    Zíj besliste dat HIV niet het einde was voor haar, maar juist het begin van een ‘positieve’ houding mét een toekomst.  Zij ziet HIV niet als een straf maar als een opdracht.

    En ze gaat verder… HIV is harde realiteit voor velen en aidsepidemies zorgen in Afrika voor grote gaten in het sociaal netwerk.  Verwaarlozing en ondervoeding van kinderen tot gevolg.  Achieng wil hier een schakel zijn, want niemand verdient het om er alleen voor te staan.

    Zij is vandaag nog steeds de drijvende kracht achter een sterk project; Hope For Kabondo.

    In Hope Home vangt ze kinderen op die zonder hulp verloren gaan en verdwijnen zonder enige betekenis.

    Hope Academy biedt de kinderen onderwijs en garandeert zo mede een stukje van hun toekomst.

    Via kleine plaatselijke landbouwprojecten zorgt ze voor één van de basisvoorwaarden om te kunnen overleven; voedsel.

    Een toeval, al ben ik er meer van overtuigd dat het lot heeft gezegevierd, bracht mij vorig jaar in contact met Achieng.  En alles kwam in een stroomversnelling…  Het ticket naar Kenia was een feit.  Heleen, vriendin van jaar en dag en evenzeer begaan met het lot van deze kinderen, zou met me meetrekken.

    We hebben gefietst om mensen in beweging te zetten om een euro’tje aan de kant te schuiven.  We hebben geblazen (op onze instrumenten weliswaar) om bij de mensen de gevoelige snaar te raken.  Maar eigenlijk draait het daar ook helemaal niet om…  want ook zonder dit alles, beseften we plots, geloven heel veel mensen, familie, vrienden en collega’s heel spontaan, zonder twijfel en onvoorwaardelijk in het project.  Het resultaat; € 6 685 om daar ter plekke nuttig te besteden en het project een duwtje in de rug te geven.  Het 10-voud van wat we ooit droomden. 

    Maar misschien nog belangrijker; de morele steun, de oprechtheid en de warmte die mensen met je meegeven weegt zwaarder door in de rugzak.  Extra kilo’s die de emotionele betrokkenheid verlichten en met de glimlach en heel veel dankbaarheid worden meegedragen.

    11 juli, met een breimachine, andere bruikbare schenkingen en de financiële steun, laten we het vertrouwde België achter ons.

    En dan wordt het Kenia, Kabondo, Achieng… al gauw wordt duidelijk dat gastvrijheid hoog in het vaandel wordt gedragen.

    Een maand lang leven we tussen en mét de levende steunpilaren van het project.  We staan op met de zon en gaan er ook mee slapen.  We leven in een hutje aan de rivier, zonder stromend water, zonder ijskast of andere Westerse snufjes.  Na 2 dagen besef je dat ook dat niet meer behoort tot de menselijke basisbehoeften.  Integendeel; het is nodig, om een streepje van het plaatselijke leven te kunnen ervaren. 

     

    Het is nog maar een klein stukje Kenia dat we mochten ervaren, maar wel van onschatbare waarde om nog eens stil te staan, te relativeren en te leren. 

    Pijnlijk blijft hoe aids nog steeds wordt verzwegen en ontkend, maar helend en hoopgevend wordt het als je Achieng ontmoet.  En er zijn er meer zoals zij, die hun status durven erkennen.  Meer nog; er voor uit komen, ja zelfs medicatie aanvaarden en tegelijkertijd werken aan een toekomst.  Het is als vechten tegen de bierkaai, maar wat als er een dag komt dat er niet meer wordt gevochten?

    Wij hebben materiële rijkdom en luxe.  Bij hen zit de rijkdom in het kunnen leven, zonder meer. 

    Wij worden soms geleefd door een strakke agenda en lopen het uurwerk achterna.  Niet voor niets zeggen zij; jullie hebben een uurwerk, maar wij hebben tijd.  Zoveel is waar!

    Heel veel dingen hebben we in vraag gesteld gedurende die maand.  Waarom voorovergebogen staan wassen terwijl je toch beter alles op een tafel zet?  Waarom met de hand staan dweilen terwijl je toch beter een aftrekker gebruikt?  Waarom wasbare doeken gebruiken in plaats van pampers van de krijg?  Waarom groenten snijden in de hand als het met een plankje zoveel beter gaat?  Waarom alles op het hoofd dragen als een rugzak zoveel handiger is?  Waarom zus of zo?

    Ja, wij westerlingen vinden het ‘beter’ en zien niet meer dat het anders minstens even goed kan zijn.

    Met het idealisme vertrekken dat je de wereld kan, of moet veranderen mag de bedoeling niet zijn.

    Want vergeet niet, ook al kunnen we hun denkwereld, tradities en rituelen niet altijd volgen of goedkeuren, toch hebben wij nog veel te leren van hen.  Ze zijn verdomd sterk; zowel fysiek als mentaal.  Het zijn stuk voor stuk ‘harde tantes’ die het leven nemen zoals het is; het is wat het is, zonder veel tierlantijnen, maar puur en intens.

    Als ik één iets zou mogen meebrengen en levenslang in mijn hart meedragen, dan is het hun glimlach.  Ondanks alles nemen ze het leven zoals het komt, het is wat het is… waarom dan niet gewoon met de glimlach?

    Astrid 


    19-09-2012, 13:09 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    20-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.En dan eindelijk wat foto's
    Ik doe een poging om de foto's met jullie te delen via dropbox... 
    Er zijn nog heel wat meer foto's, maar dit is alvast een kleine selectie!

    Met de onderstaande link zou je de foto's moeten kunnen zien... Let's try!
    Een kleine handleiding  Als je op de eerste foto klikt, dan krijg je een soort diavoorstelling maar de foto's verschijnen niet altijd. Je kan ze toch zien door rechts onder op de knop 'origineel' te klikken, het icoontje met de 4 pijltjes. Het is een beetje omslachtig, maar ik denk dat de foto's een beetje zwaar zijn...
    Wie een makkelijkere manier wil om foto's te zien, die geeft maar een seintje en dan geven we een live-voorstelling 


    groetjes,

    20-08-2012, 10:56 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    13-08-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nog wat meer nieuws (van op Belgische bodem)
    Ondertussen zijn we terug thuis (sinds zaterdag)...
    Het bloggen is niet zo evident gebleken, maar dank aan Lieven voor het posten van de berichten!

    Nog even laten weten dat er op de rekening nog meer dan 1000 euro is bijgekomen in de loop van de maand. Dat geld zetten we uiteraard nog over op de rekening van Hope Home. Foto's volgen nog, maar het zijn er zoveel geworden dat we eerst eens moeten selecteren... Maar ze volgen  nu heel snel, beloofd!

    Het is moeilijk om alles op te schrijven. Het is ongelooflijk wat er allemaal gebeurt, en wat je allemaal beleeft op zo een maand. Gevoelens, confrontaties en ervaringen die vaak nog een beetje moeten bezinken, aankomen. Sommige dingen kunnen we als westerling niet verstaan, zijn voor ons iets 'onbegrijpelijk', kunnen we moeilijk plaatsen. Op andere momenten kunnen we nog heel veel leren van de Afrikaanse manier van denken en leven. Je kijkt constant in een spiegel en vraagt je af wat je ziet (bij jezelf en bij de ander). De grenzen worden verlegd en meningen worden herzien en gevormd... 

    Er zal veel blijven 'plakken'...
    Na een maand wassen met rivierwater in een bassin, doet een douche opeens weer zoveel meer deugd! Zelfs je handen wassen wordt opnieuw een belevenis
    Na de handwas is het zo anders om thuis een wasmachine in te steken!
    Na een maand in het weeshuis, gaan je ogen open voor onze manier van opvoeden, ga je je realiseren hoe moeilijk het in Afrika is om een kind alle kansen te geven die het zou moeten krijgen, 
    Het besef hoe verschillend een 5-jarige hier en een leeftijdsgenootje in Kenia zijn!
    Ervaren hoe creatief je kan zijn met gourgetten en tomaten!
    Ervaren hoe het is om te kunnen buiten leven met de zon...
    Weten hoelang je eten kan bewaren zonder koelkast (en beseffen hoe streng onze voedingsvoorschriften hier zijn).
    Weten dat we over de hele wereld eigenlijk hetzelfde doen, maar dat sommigen gewoon veel meer moeite moeten doen om hetzelfde te bereiken.
    De glimlach van de kindjes als ze de eerste keer op de draaimolen zitten is ongelooflijk, puur genieten!

    Dit en nog veel meer!!!!

    Heel binnenkort ook foto's!!

    groetjes en geniet van de zon

    13-08-2012, 10:42 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    27-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een beetje meer ....

    Bloggen is niet evident, een computer vinden is een hele opgave, aansluiten op internet net niet zo elegant zoals je gewoon bent ….  Dan maar naar huis bellen, hopen dat er iemand tussen de regenbuien door opneemt en je verhaal doen hopende dat je telefoonkaart niet ontploft.

    ’s Morgens staan we op om 6u15, net iets vroeger als dat we gewend zijn voor onze normale schooldagen, maar wat moet moet en dan gaan we te voet , te voet zo 30 minuten lang zonder gps naar onze home alwaar we onze bezigheden verder zetten …. Tot we honger krijgen en Ugali te eten krijgen… dit is een soort maïs met een soort groene spinazie (alhoewel ik denk dat spinazie altijd groen is). Het kunnen ook groene koolbladen zijn….  In elk geval je kan de volgorde ook omdraaien : maïs met koolbladen of koolbladen met maïs… uiteindelijk komt het op hetzelfde neer… bijna elke dag hetzelfde….Als het echt feest is dan krijg je aardappelen met witte bonen… Om maar te zeggen dat de levensstandaard van mensen hier toch net iets anders is als in het rijke Europa.  Vis en vlees is hier niet veel te bespeuren. ’s Avonds in het hutje kan er wel een blikje tonijn opengedraaid worden of kan er een pastaatje gekookt worden. In elk geval moet het iets zijn dat bewaard kan worden in deze warme temperaturen.  Deze week eens twee grote vissen gekocht voor ons en de mensen daar…. Maar we hadden nog vis over en wat doen ze dan ….? Ze laten dit gewoon een dagje in de zon liggen en s’avonds eet men gewoon verder met de vliegen en al erbij… het is maar dat onze ijzeren maag hier nog niet tegen bestand is en wel eens zou kunnen gaan tegenpruttelen ….

    Deze week ook het Victoriameer bezocht. Ondertussen zijn ook de eerste speeltuigen aangekomen voor de allerkleinsten : een schommel, een wipplank, een glijbaan, een klimrek…u ziet, het ingezamelde  geld wordt goed uitgegeven ….De speelplaats voor de grotere kinderen zal ook een laagje verf krijgen….

    Groeten Astrid en Heleen (dixit Lieven…broer van ….)

    27-07-2012, 22:24 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    24-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hier zijn we dan!!!!
    Hellow!

    Eindelijk eventjes internet gevonden, een uurtje verderop ;-)  Opeens worden we opgebeld dat we binnen 10 minuten vertrekken naar ik weet waar!  Wat we alvast kunnen zeggen is dat de communicatie- en planningsvaardigheden net iets anders verlopen dan in onze westerse wereld (en dan ook nog via een qwerty-klavier). Er wordt heel erg zorg gedragen voor ons, we mogen hier zowat alles vragen... ergens in de volgende dagen krijg je zeker een antwoord!

    Ondertussen zijn we hier aan het werk in het project: we helpen bij de kindjes, in de groententuin, bij de beesten, in de keuken, aan de afwas, het wassen van kleren, enz. We doen hier mee met wat zij doen, en een ding staat vast: het zijn hier zeer sterke mensen zowel fysiek als mentaal  (en zeker ook de vrouwen)! Voor alles moet hier veel meer moeite gedaan worden. wat voor ons vanzelfsprekend is vraagt hier een grote inspanning of is zelfs nog onbekend...

    heel veel indrukken en ervaringen die ons alweer een beetje anders naar de realiteit doen kijken. Opeens lijkt rivierwater nog niet zo vuil om je met te wassen, is dweilen en eten maken heel wat moelijker, zijn baby`s bij ons veel cleaner, is een wasje doen iets helemaal anders, word je zen bij muggen (hoewel daar nog werk aan is ). Alles en iedereen is hier goed voor de fysieke en mentale flexibiliteit

    we genieten hier volop...




    24-07-2012, 10:59 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    19-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Goed en wel aangekomen ....
    Beste lezers van de blog,

    Mijn zus en Heleen zijn nu een week in Kenia.  Het weer is er net iets beter dan bij ons de laatste dagen.... Lekker warm maar draaglijk en genietbaar... Astrid en Heleen zijn zonder problemen aangekomen op de post waar ze moesten zijn en logeren nu in een hutje met minimale voorzieningen naar onze Westerse normen, maar netjes en aangepast aan de leefomstandigheden ter plaatse ...Een wandeling elke dag 's morgens en 's avonds  van een half uur van hun slaapplaats naar hun "werk" en omgekeerd zal hun nu al goede fysiek zeker aanscherpen ...   Het is wat behelpen om voedsel koel te houden bij gebrek aan een frigo maar een goeie soldaat trekt zijn plan.... Hier en daar telt men de insecten in het rond maar gelukkig zijn er geen krokodillen te bespeuren ....De eerste dagen waren eerder hectisch en een aanpassingsperiode was nodig maar de trein loopt zoals het hoort .... internetten was er nog niet bij, vandaar dit eerste bericht om iedereen de groetjes te doen en om een eerste melding te doen van wat er zal gebeuren met het sponsorgeld.... Astrid en Heleen en de equipe daar hebben beslist dat een deel van het geld in elk geval gaat naar een speeltuin voor de kindjes daar. De speeltuin is reeds besteld en men hoopt dat de speeltuin binnen de 14 dagen geleverd wordt ongeveer....

    Ik heb geprobeerd een eerste telefoongesprek weer te geven in bovenstaand bericht. Latere berichten zullen zeker volgen .... Met vriendelijke groet, Lieven Van De Velde, broer van ...

    19-07-2012, 21:20 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    10-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIJNA WEG... :-)
    We laten het Belgische weer voor wat het is en vertrekken morgenochtend naar het verre Kenia - HOPE HOME!!!  Mét 45 kilo extra materiaal (breimachine en andere kleine bruikbare spullen) én maar liefst € 5 820 sponsorgeld voor het plaatselijk project!  

    Velen onder jullie steunden reeds op allerlei manieren het project (materiaal, hulp, financieel of andere ondersteuning) waarvoor onze oprechte dank!!!!!!  De rekening blijft voorlopig open staan, dus wie nog wenst...  We laten tijdig weten wanneer ze afgesloten wordt.

    Wat we daar zullen doen met onze handen én het geld, laten we jullie zeker weten vanuit Kenia!!!



    10-07-2012, 11:34 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kidogo Kiswahili
    Sijambo,
    Habari za asubuhi?
    Salama!

    Unatoka wapi?
    Nakotea Ubeljiji

    kesho inaondoka ndege Zaventem --> Nairobi

    Asante kwa kila kitu!!

    Wasalimie, tutaonana!!

    xx



    10-07-2012, 09:56 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-07-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.DE TELLER STAAT VANDAAG OP ...
    En ja, geloof het of niet, maar vandaag staat de teller op maar liefst € 5 610 !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    05-07-2012, 11:04 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WE ZIJN BIJNA WEG !!!!
    Kenianen zeggen geen “ doei” voor ze de telefoon ophangen, als je dit voor het eerst meemaakt lijkt het heel onbeleefd, maar het went langzaam.

    Kenianen lopen (vrijwel zonder uitzondering) met lange broeken, en het liefst ook een trui. Ze hebben het koud bij temperatuur onder de 20/25 graden.

    Bijna iedereen in dit gebied is Luo, en Christelijk, al zijn er ook andere stammen en moslims. Een enkele moslima loopt met geheel bedekt lichaam (alleen de ogen zijn vrij), de meesten hebben een gewone hoofddoek.

    Mensen eten niet veel groenten en fruit, maar wel grote hoeveelheden koolhydraten-rijk-voedsel als rijst, ugali, patat, brood, aardappels en bonen.

    Uit eten gaan is heel goedkoop, voor 250 bob (€2,50), heb je een goede maaltijd.

    Indiërs zijn de rijke mensen, ze mengen zich niet met de Kenianen maar staan er vaak juist boven. Donkere mensen worden dus zelfs in hun eigen land gediscrimineerd.

    Kenianen houden van politiek, iedere dag staat de president op de voorpagina van de krant. Als het geen politiek is, is het ander binnenlands nieuws, buitenlands nieuws is een stuk minder populair. Verklaring daarvoor is dat er in het binnenland al zoveel ellende is, dat ze geen tijd en ruimte hebben om ook veel buitenlands nieuws te behandelen.

    05-07-2012, 11:02 geschreven door Astrid en Heleen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)

    Gastenboek
  • met veel bewondering
  • Succes
  • heel veel succes in kenia
  • Voorspoedige reis
  • mevr

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 17/09-23/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 23/07-29/07 2012
  • 16/07-22/07 2012
  • 09/07-15/07 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 21/05-27/05 2012
  • 14/05-20/05 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs