Honing van artisanale imkerij
Gezondheid en vitaliteit dank zij honing producten
Inhoud blog
  • Wetenschappelijke informatie over eigenschappen natuurlijke honing
  • Verschil tussen ambachtelijke honing van de imker en industriële honing
  • Recepten op basis van bijen producten
  • De wondere wereld van de imkerij
  • Eigenschappen van natuurlijke honing
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Foto
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

    26-06-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Beste bezoeker,

     

    Sinds ik enkele jaren geleden verplicht op pensioen ging, kwam ik toevallig in contact met de wereld van de imkers.

    Ik volgde een theoretische cursus en specialiseerde mij met behulp van een oudere imker in de geheimen van de imkerij.

    Wat een verrassing........een samenspel van uw geest, lichamelijke inspanningen en sociaal contact...........wat kan een mens zich in deze levensfase nog meer wensen

    Het is mijn bedoeling om met gelijk wie informatie en ervaringsgegevens uit te wisselen in verband met deze toch wel heel boeiende hobby.

    Indien je mij wil contacteren, of eventueel honing producten wil bestellen, stuur dan een email via het icoontje hiernaast.

     

    Vriendelijke groeten,

     

    Frans Cop


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (10 Stemmen)
    26-06-2010, 00:00 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe honing bestellen ?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe honing bestellen ?

     

    1. Stuur mij een email i.v.m. uw vraag en ik stuur U alle prijzen en mogelijkheden.(Klik icoon hiernaast 'email mij')

    2. Leeggoed ( potten 1/2 kg) worden teruggenomen tegen vergoeding.

    3. Vanaf 15kg wordt aan huis geleverd binnen een straal van 20 km, daarbuiten dienen vervoerkosten betaald te worden.

    4. U kan altijd honing bij mij thuis afhalen.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    26-06-2010, 00:00 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eigenschappen van natuurlijke honing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen


    Wat is natuurlijke bijenhoning ?

     

    Bijenhoning was reeds in de oudheid bekend als enig natuurlijk zoetmiddel, dat tevens helende en versterkende eigenschappen bezit .

    De Azteken wijdden een God aan de bij, als teken van dankbaarheid en respect voor de wonderlijke kracht van honing, geproduceerd door de bij.

    Honing wordt door de bijen betrokken uit de nectar van de bloemen, en wordt door de bijen ontdaan van alle meervoudige suikers. Dit wil zeggen dat de nectar ( sucrose,fructose,glucose ) door de bijen wordt omgezet in enkel fructose en glucose.

    Glucose en fructose worden onmiddellijk en volledig in het bloed opgenomen !

    Doordat het water grotendeels uit de honing wordt gehaald (20%), zal echte bijenhoning ook nooit gisten, beschimmelen of bederven. Men dient de honing wel af te sluiten van de lucht ( deksel sluiten ), omdat honing hygroscopisch is ( water opslorpend )

    Men dient op te letten voor honing die ofwel vloeibaar blijft, ofwel gistingsverschijnselen geeft bij veroudering.

    Echte bijenhoning kan men eeuwen bewaren zonder bederf ! ( Afsluiten van lucht ! )

    De samenstelling van honing is voor 1 kg  :  206mg potasium,49mg calcium,18mg socium,35mg fosfor,11mg magnesium,22mg silicium,2.4mg ijzer,0.3mg mangaan,0.2mgkoper,vitaminen : A-B1-B2-BEL-C-D-H-K-PP-W.

     

    Eigenschappen van honing.

     

    Energie rijk : aan te bevelen voor kinderen, verzwakte personen, aanstaande moeders.

    Oververmoeidheid wordt snel overwonnen door de snelle opname van de voedingsstoffen in de bloedsomloop.

    De orgaanfuncties worden versterkt en versneld door de enzymen in de honing.

    Slaapstoornissen : enkele theelepels honing kunnen wonderen doen !

    Het is niet bewezen of honing een concurrent is van de viagra pil………….men hoort echter de wildste verhalen …….. en dit meestal achter de cafetoog !  ( Dus niet wetenschappelijk aangetoond ! )

    Dagelijks gebruik van honing versterkt het hart, bedaart de maag,bevordert de spijsvertering,versterkt de spieren en gaat veroudering van het lichaam tegen.

     

    Gebruik en bewaring.

     

    Verwarm honing nooit boven 60 gr.cel.; de honing verliest dan zijn helende en versterkende eigenschappen !

    Bewaar honing in goed gesloten potten op een droge en koele plaats. ( in koelkast wordt honing te hard en is moeilijk smeerbaar ! )

     

    Middeltjes uit grootmoeders apotheek.

     

    Slaapdrankje :   enkele salieblaadjes 8min. in hete melk laten trekken, salie verwijderen en melk laten koelen tot handwarm, dan soeplepel honing bijvoegen en roeren.

    Frisdrank : honing in lauw water laten smelten, citroensap bijvoegen. In  winter warm gebruiken tegen keelpijn, in zomer afkoelen.

    Verkoudheid : Meng 200gr honing met 20 gr. Amandelolie, 50 gr rum en een eierdooier.

    Hoest : Sap uit half pond gepelde ajuin, 5 soeplepels honing bijvoegen. Sluit pot af en een nacht laten trekken. Elk uur een soeplepel van dit vocht innemen, al dan niet al gorgelend.

    Slijmwerend middel : 2 uien (300gr)-100 gr honing-600cc witte wijn-mengen ‘au bain-Marie’ met honing, met uien 48 uur laten trekken. 2 a 4 eetlepels per dag.

    Brandwonden : 1 lepel honing-1 lepel olijfolie-1 eierdooier. Mengen. Zalf enkele malen per dag verversen op wonde en verbinden. Bij hoogdringendheid zuivere honing op brandwonde, dan geen blaren en pijn verwijnt onmiddellijk !

    Dronkenschap !!!!!!!!!!!!  40% honing in lauw water is doelmatig tegengif en ontnuchtert zeer snel ! Vernietigt chemisch alcohol in organisme !

    Honingkoek : Kneed samen 250 gr honing,125gr gesmolten boter, 4 eieren, enkele gestampte amandelen en 250 gr zelfrijzende bloem. Giet in vorm die vooraf met boter is ingesmeerd. Langzaam laten bakken in oven.

    Honingwafels : 500gr bloem en eierdooier verdunnen met 0.5 liter melk. Voeg 250gr suiker bij, 2 lepels honing, een weinig kaneel en 250 gr gesmolten margarine. Klop wit van ei tot sneeuw en voeg bij. Doe er een weinig gist bij en bak wafels, lekker !

     

     

     

     

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    26-06-2010, 00:00 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De wondere wereld van de imkerij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Hoe ik de wondere wereld van de imkerij ontdekte.

     

    Wie had gedacht dat ik ooit tot de gilde van de imkers zou behoren, ik niet in het minst !

     

    Toen ik in 1998 de respectabele leeftijd van 60 jaar bereikte, vond mijn baas dat het wel geweest was en dat ik mijn functie beter kon doorgeven aan een jongere kracht, die waarschijnlijk qua kosten/baten een beter rendement had.

    Met een beetje spijt in het hart, ik deed tenslotte mijn job echt graag,  vertrok ik dan maar en vatte mijn ‘gepensioneerd’ leven aan.

    Ik had deze periode wel  vrij goed voorbereid, maar toch valt het een beetje als een natte doek op je gezicht.Wat zou ik nu allemaal met die vrije tijd gaan aanvangen, zonder dat ik terug de slaaf werd van een volgende baas of van de verveling ?

    Zo las ik in de daarop volgende maanden in een reclameblaadje ( wat leest een mens  al als je zoveel vrije tijd hebt ! ) een advertentie: Cursus imker en wat nog veel belangrijker was : ’t was  gratis !

    Ik dus daar naartoe, op een zondagmorgen dan nog wel, en in een afgedankt repetitielokaal van de fanfare, tussen wat rommel en allerlei attributen die ooit nuttig geweest waren voor een fanfare !

    Ik stond er vrij sceptisch tegenover en nam een afwachtende houding aan.

    Tot mijn verwondering ontdekte ik dat een buur zich eveneens had ingeschreven voor deze cursus; hij was nog wel niet op pensioen maar beschikte toch over wat vrije tijd, want hij ‘stond’ in het onderwijs.

    Als ik eerlijk ben dan moet ik toegeven dat we mekaar regelmatig meetrokken naar de volgende les, temeer daar we aan ‘carpooling’ deden !

    Zo evolueerde mijn afwachtende houding iedere week meer en meer naar een geïnteresseerde houding…….zeer boeiende sprekers waaronder verschillende universiteitsprofessoren en andere boeiende personen met een onschatbare ervaring en met een onmetelijke wijsheid in petto !. Week na week werd het interessanter……de verhalen werden sterker…….banden werden aangehaald………….imkerhallen werden bezocht…….en plots, zonder dat je’t zelf beseft, ben je gebeten door de microbe…….’t Is bijna een wonder op zich !

    Ik was nog altijd niet echt overtuigd om tot de praktische imkerij over te gaan…..maar dan onderschat je de geest van de imkersgilde !

    ‘k zal wel eens een kast met wat bijen bij jou zetten……..dan kun je ze zien vliegen !

    Wacht…….je moet  een ‘peter’ hebben, want anders ga je in’t begin misschien nog wat stommiteiten doen !

    Dus voor je’t echt doorhebt staan er enkele bijenkasten in een verloren hoekje van jou tuin……….tja……dat was wel plezant, maar na de zomer dan breng ik die kasten wel terug naar de eigenaar, want imkeren dat is eigenlijk toch niks voor mij !

    Dan heb je natuurlijk zonder de waard gerekend…..nee nee…….laat die kasten maar staan tot na de winter, in de winter is er toch geen werk aan en nadien zien we wel !

    En we zagen inderdaad wel wat er verder gebeurde.

    Kom maar eens naar de vergadering van de bond zeiden ze tegen mij…………..en daar was de volgende val gezet…………je ‘moet’ mee gaan naar ‘t koolzaad…..jonge das ongelooflijk plezant en de ervaring die je daar opdoet die kan je nergens anders opdoen !

    Ik even tegenpruttelen…….ik denk toch niet da t ik meega, zei ik zo langs mijn neus weg.

    Dag Jan, zei mijn peter ( die ondertussen al tot ‘vriend’ was gepromoveerd ) je ‘moet’ echt meegaan, anders dan kan ik van jou nooit een echte imker maken ! En vertrokken waren we………..de sterke verhalen……..de soms onuitgesproken maar de duidelijk voelbare sterke vriendschapsbanden………..de geheime kracht van het samenhorigheidsgevoel en van ‘wij alleen kennen dit geluk om zo dicht bij de natuur en bij de Schepping te staan’, dat alles maakt dat je op een ‘point of no return’ belandt.

    Als dan mijn peter als volgende zet vertelt dat hij te oud wordt voor zoveel kasten, dat hij met zoveel kasten niet meer naar’t koolzaad kan zeulen………….dan voel ik met mijn ellebogen dat ik niet anders kan dan zijn kasten overnemen……..en voila………….daar zit ik middenin de imkersgilde met 10 twaalframers en nog eens 4 zesramers………en dit waar ik een goede 5 jaar geleden in de verste verte niet kon vermoeden dat ik ooit een imker zou worden.

     

    Maar………….ik ben mijn peter oneindig dankbaar…….voor het doorgeven van zijn imkerservaring……..maar ook zijn levenservaring…….zijn wijsheid…….zijn vriendschap………’t had om zo te zeggen mijn vader kunnen zijn !

     

    Ook alle andere  gildenleden die mij in vertrouwen namen, op wier hulp en raad ik altijd kan rekenen, hen ben ik uiteraard ook echt dankbaar………..;en ik hoop dat wij tezamen nog lang kunnen genieten van onze geweldige hobby……..van de sterke verhalen………van de onzichtbare vriendschapsbanden.

     

     

    F.C.

     

     

     

     


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (8 Stemmen)
    26-06-2010, 20:06 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Recepten op basis van bijen producten
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Recepten.

    Kruidensiroop.

    Vul een bokaal met fijngeknipte, verse: tijm, salie en hysop. Overgiet met vloeibare honing en laat drie

    weken trekken op kamertemperatuur. Afzeven en koel bewaren. Beperkt houdbaar: opgebruiken.

    Te gebruiken bij verkoudheden en prikkelhoest.

    Mierikswortelsiroop.

    Meng vers geraspte mierikswortel met vloeibare honing en laat drie weken macereren op

    kamertemperatuur. Bij zware verkoudheid en keelpijn. Bij sinusitis en angina pectoris. Mierikswortel is

    heel sterk! Let op bij het raspen dat je ogen niet in contact komen met het pikkende sap.

    Dennensiroop.

    Laat dennenappeltjes van een centimeter macereren in vloeibare honing gedurende drie weken.

    Uitstekende siroop bij aandoeningen van de luchtwegen. Maakt vastzittend slijm los. Ook bij hoest, griep

    en ademhalingsproblemen .Evt. 250 gr honing bijvoegen.

     

    Medium Mede.

     

    7 liter water

    3 kg honing

    40g wijnsteenzuur

    10g gistvoeding

    gist

     

    Maak de honing vloeibaar. Los de honing op in 7 liter warm water. Meet het SG en breng dit al roerend op

    minimaal 1080. Voeg gistvoeding en wijnsteenzuur toe en als de most is afgekoeld de gist. Een

    mespuntje tannine kan later worden toegevoegd indien gewenst.

     

    Bereiding van propolis tinctuur.

     

    Voor een 30% oplossing gaan we als volgt te werk: we vermalen 180 gr diepgevroren propolis in een

    koffiemolen tot fijn poede (niet te lang aan een stuk malen, niet opwarmen)r. Breng het poeder in een goed sluitende donkere fles. Voeg 400 mi alcoholoplossing van 70 % toe. Regelmatig goed schudden. Na enkele dagen door een katoenen filterzak (geen paieren koffiefilter !; geeft stoffen af met alcohol!))of -doek gieten. Naspoelen met 50 mi alcoholoplossing van 70%. Het resultaat is 400 mi propolistinctuur

    met 30% zuivere propolis.

    Propolissiroop

    In een donkerkleurige bokaal van 3000 ml brengen we volgende grondstoffen samen: 2000 ml vloeibare

    honing, 250 ml warm water, 100 li citroensap en 150 ml propolistinctuur.

     

    Propoliszalf

    Warm 20 a 30 gr zuivere bijenwas op met 80 gr olijfolie tot een mooie, gelijke emulsie. Laat afkoelen tot

    de bijenwasoplossing troebel wordt en roer dan stevig. Voeg bij een klein gedeelte van de zalf de

    propolistinctuur toe en meng zeer goed tot een homogene massa. Men kan ook propolispoeder in plaats

    van tinctuur gebruiken (mild, medium of strong). Ook dit kan gebruikt worden tegen zweren.

    Honing tegen huidziekten.

    Een mengsel van honing, olijfolie en bijenwas ( in een verhouding van 1:1:1) werd in een proef uitgetest

    bij mensen die aan verschillende schimmelhuidaandoeningen leden. Bij 85 % van de proefpersonen werd de test met succes bekroond.

     

    In een vergelijkende studie bij 39 patiënten met neurodermitis en vervellende huidvlekken, werd de

    linkerhelft van het lichaam behandeld met een zalf zoals hierboven beschreven en de rechterhelft met

    diezelfde zalf waaraan cortisone was toegevoegd .. Bij 8 van de 10 patiënten met neurodermitis en bij 5

    van de 8 met huidvlekken, was een merkbare verbetering te noteren op de plaatsen die met het honingolie-

    wasmengsel behandeld werden. In alle andere gevallen kon het cortisonegehalte sterk verminderd

    worden.

    Propoliszalf maken. (desinfecterende zalf)

    au bain-marie 650g lanoline (gezuiverd wolvet= schapenvet) smelten samen met 250g olijfolie; beide productenmoeten 'pro pharmacia' zijn. In de gesmolten olie nog 50g bijenwas laten smelten (ontzegelwas). Pot van het vuur nemen (elektrisch vuur, want tinctuur bevat veel alcohol) en 200ml tinctuur toevoegen (= 20cl =een bierflesje voor 4/5 gevuld) en voortdurend roeren om de alcohol te laten verdampen. Na verdamping de olie verder laten koelen en dicht bij het stolpunt in zalfpotjes gieten of scheppen.

     

     



    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (7 Stemmen)
    26-06-2010, 20:22 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    16-08-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verschil tussen ambachtelijke honing van de imker en industriële honing

     

    Wat is vloeibare en industriële honing van de supermarkt ?

     

    Honing in de bijenkast heeft de temperatuur van ongeveer 35 graden Celsius. Als honing boven de 40-45 graden Celsius verwarmd wordt, worden de voor honing zo kenmerkende enzymen vernietigd en daarmee vele van de aan haar toegeschreven kwaliteiten.

    Omdat de industrie alle honing uit de ramen slingert, ook de honing die te veel water bevat, kan deze honing bederven. De ambachtelijke imker zal enkel die honing slingeren die door de bijen verzegeld is en gegarandeerd een zeer laag vochtgehalte heeft.

    Wat doet de industrie nu om dit risico van bederf te voorkomen; de honing wordt gepasteuriseerd (72 gr.cel.) of erger nog gesteriliseerd. ( >100 gr.cel.) Dit wil zeggen dat de enzymen en bacteriën doodt die de kwaliteit van echte honing bepalen.

    Natuurlijke honing zal na korte of langere tijd kristalliseren en een vast vorm aannemen, afhankelijk van de soort bloemen waarvan de nectar geoogst werd. Vermits industriële honing behandeld is zal dit proces vertragen of helemaal niet meer optreden, en kan men dus niet van natuurlijke kwaliteitsvolle honing spreken.

    Indien U van vloeibare honing houdt, gebruik dan ten eerste echte natuurlijke honing, en plaats deze in een warme lucht oven op 35 gr.cel.  ( niet in micro golf oven !), en na ongeveer een uur hebt U vloeibare honing die enkele weken vloeibaar blijft.


    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (10 Stemmen)
    16-08-2013, 07:57 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wetenschappelijke informatie over eigenschappen natuurlijke honing
    Klik op de afbeelding om de link te volgen xml:namespace prefix = v ns = "urn:schemas-microsoft-com:vml" /> xml:namespace prefix = w ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:word" />

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (7 Stemmen)
    16-08-2013, 08:03 geschreven door Imker  
    Reacties (0)
    Archief per week
  • 12/08-18/08 2013
  • 21/06-27/06 2010
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !
    Gastenboek
  • lilly cialis 20 mg
  • freie cialis probe
  • viagra tab 100mg price
  • cialis levitra paypal
  • buying viagra in cuba.

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    <bgsound src="https://www.bloggen.be/Music/beethoven_furelise.mid" loop="infinite">
    Zoeken in blog


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!