Foto
Inhoud blog
  • Palacsinta Gundel módra (gevulde pannenkoek volgens Gundel)
  • Töltött csirke (Hongaarse Gevulde kip)
  • Tojásleves (Eisoep)
  • Lecsó (Tomaten-Paprikaragout)
  • Paprikás csirke (paprika-kip)
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     

     

    Hongaarse keuken

    12-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Palacsinta Gundel módra (gevulde pannenkoek volgens Gundel)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor het deeg:
    3 eieren
    250 g meel
    2 dl melk
    1/4 ltr. sodawater of Spa Rood 1 theel. suiker
    snuifje zout
    boter

    Eieren, meel, melk, suiker en zout tot een glad beslag roeren en 2 uur laten rusten.
    In een grote koekenpan wat boter verhitten.
    Terwijl de boter smelt de Spa door het beslag roeren.
    Een pollepel beslag in de pan scheppen en deze zo schudden dat het beslag over de hele bodem verdeeld wordt.
    Wanneer de pannenkoek blaasjes krijgt, omdraaien en de andere kant bakken.
    Warm houden op een omgekeerde soepbord in een oven van net onder de 100 graden.

    Ingredienten voor walnootvulling:
    1/8 room
    200 g walnoten
    50 g rozijnen
    120 g suiker
    scheutje witte rum
    geraspte schil van 1 sinaasappel

    Eerst de sinaasappel opeten, want als je hem bewaart wordt ie kei en kei hard.
    Alles behalve de room in de blender.
    Room aan de kook brengen en de gemalen vulling toevoegen, 1 minuutje laten pruttelen.
    Op elke pannenkoek wat vulling doen en dichtrollen of opvouwen.

    Ingredienten voor chocolade-rumsaus
    2 grote repen pure chocolade
    2 dl melk
    3 eidooiers
    2 eetl. cacaopoeder
    1 eetl. gesmolten boter
    2 eetl. suiker
    een scheut witte rum.

    Chocolade in warme melk laten smelten.
    Pan van het vuur (of au bain- marie) en er de eidooiers en vervolgens cacao, boter, suiker en rum door roeren.
    Het mengsel glad roeren en eventueel met wat melk verdunnen of met chocolade verdikken.
    De saus over de pannenkoek gieten.

    12-03-2008 om 00:00 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    11-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Töltött csirke (Hongaarse Gevulde kip)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen
    2 kleine of 1 grote kip, tesamen ca. 1.3 kg.
    2 oude harde witte bollen
    200 ml melk en 100 gram spekreepjes
    100 ml maisolie
    3 middelgrote uien
    200 gram kippelevertjes
    250 gram champions
    zout, fijngemalen peper en 1 klein bosje peterselie
    3 eieren, 50 gram boter en 2 eetlepels marjolijn

    Bereidingswijze:
    De kip goed afspoelen, van buiten en van binnen afdrogen.
    Met een vinger het vel van het vlees losmaken, eerst bij de borst en dan bij de poten.
    De witte bollen in de melk laten weken tot ze zacht zijn en goed uitknijpen.
    Het spek samen met de fijngesneden uien uitbakken.
    De goed afgespoelde en vervolgens afgedroogde en kleingesneden kippelevertjes, samen met de kleingehakte champion toevoegen.
    Dit 3 tot 5 minuten laten suderen. Als laatste de fijn gesneden peterselie, de peper en het zout toevoegen.
    Dit mengesl met de goed uitgeknepen bollen en met de eieren mengen.
    Hiermede wordt de kip gelijkmatig gevuld tussen het losgemaakte vel en het vlees.
    De kip aan de buitenkant met de marjolijn en het zout bestrooien en op een braadslede leggen.
    De vorm van de kip een beetje corrigeren. (niet met zijn poten wijd)
    Braadtijd voor een elektrische oven 50 minuten op 200 graden C of in een hetelucht gedurende 50 minuten op 180 graden C.
    Dan de kip uit de oven halen en na ca. 10 minuten in porties verdelen en opdienen.

    11-03-2008 om 23:44 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tojásleves (Eisoep)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen
    2 kleine uien
    30 g reuzel
    40 g bloem
    2 eetlepels water
    1 1/2 theelepel paprikapoeder (mild)
    suiker
    1 liter bouillon (van tablet mag)
    1 theelepel peper
    zout
    3-4 eieren
    1 eetlepel citroensap
    4-5 eetlepels zure room
    3 eetlepels fijngehakt bieslook

    Bereiding:

    Snipper de gepelde uien.
    Verhit de reuzel in een braadpan en zeef er de bloem over. Roer langzaam, onder
    toevoeging van water, tot een donkere roux op laag vuur.
    Voeg de gehakte ui hieraan toe met de paprikapoeder en een mespuntje suiker.
    Giet er de bouillon bij en breng op smaak met de versgemalen peper en zout (alleen als u geen bouillon maakt van tabletten). Laat afgedekt op laag vuur 20 minuten pruttelen.
    Breek de eieren boven de pan en klop voorzichtig, maar geleidelijk tot het eiwit begint te stollen.
    Voeg al roerende het citroensap toe en dan - van het vuur af - de zure room.
    Bestrooi ten slotte met fijngehakte bieslook.

    11-03-2008 om 23:08 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lecsó (Tomaten-Paprikaragout)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen
    3 middelgrote uien
    1-2 teentjes knoflook
    4-5 middelgrote paprika's
    4-5 middelgrote tomaten
    3-4 eetlepels reuzel
    1 1/2 eetlepel paprikapoeder (mild)
    zout
    1 theelepel zwarte peper
    1/2 dl groentebouillon (van tablet mag) of wijn
    2 eetlepels tomatenpuree
    350-400 g Hongaarse worst (bijvoorbeeld kolbász)

    Bereiding:

    Snipper de gepelde uien en knoflook.
    Ontdoe de paprika's van zaad en zaadlijsten en snijd ze in vierkantjes van 1 1/2 cm.
    Kerf de tomaten met een scherp mesje kruiselings in aan de onderkant. Leg ze 30 seconden in kokend water en meteen daarna in ijskoud water. Daarna laten ze zich gemakkelijk ontvellen. Hak ze daarna fijn.
    Verhit in een braadpan de reuzel tot deze licht begint te roken en fruit uien en knoflook goudgeel.
    Voeg al roerende toe paprikapoeder, de stukjes paprika en tomaat, zout naar smaak en de versgemalen peper.
    Schenk hierbij de bouillon of wijn en voeg de tomatenpuree toe. Dek de pan af en laat het geheel 20-30 minuten smoren.
    Snijd de Hongaarse worst in dunne plakjes, voeg deze toe en laat afgedekt 1/2 uur pruttelen.
    Serveer met een stukje stokbrood.

    11-03-2008 om 22:54 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Paprikás csirke (paprika-kip)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingredienten voor 4 personen
    • 1 kg kippen-vlees: borst, pootjes, vleugels, rug
    • 50 gr braadvet
    • 2 halfgrote uien, in schijfjes
    • een paar teentjes knoflook, geperst
    • 1 tl paprika-poeder
    • 1 kg groene langwerpige paprika's, in stukjes gesneden
    • ongeveer 4 tomaten, in stukjes gesneden
    • 1 tl bloem
    • 100 ml zure room
    • zout
    • zwarte peper
    • 200 ml water

    Bereiding:

    Smelt het vet in een pan met dikke bodem en bak ui en knoflook totdat ze goudbruin zijn.

    Haal de pan van het vuur en strooi de paprikapoeder er al roerend in. Doe de kip in de pan, zet de pan terug op het vuur en hussel de kip goed door.

    Voeg de groene paprika's en tomaten toe, plus wat zout en zwarte peper. Leg het deksel op de pan en laat alles zachtjes garen in het eigen vocht. Na ongeveer een uur zal het vlees mals zijn.

    Haal het kippenvlees uit de pan, strooi het meel erin en roer totdat deze lichtjes begint te kleuren. Voeg het water toe en blijf roeren totdat de saus pruttelt. Leg de kip terug in de pan.

    Roer de zure room er pas door vlak voordat het gerecht wordt opgediend.
    Serveer met pasta (gnocci) of rijst.

    Jó étvágyat!

    11-03-2008 om 22:41 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hongaarse ovenschotel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ingrediënten voor 4 personen
    300 gram varkenslappen in blokjes
    150 gram chorizo (dikke plakken)
    100 gram bacon
    500 gram zuurkool
    2 uien
    2 eetlepels tomatenpuree
    2 theelepels paprikapoeder
    crème fraiche en zure room (elk 1 bekertje)
    zout
    1 klein blikje mandarijnen
    1 eetlepel olie

    Voorbereiding:
    De oven voorverwarmen op 200 graden.
    De zuurkool laten uitlekken.
    De gepelde uien fijnsnipperen.
    De chorizo in kleine stukjes snijden en de bacon in smalle reepjes.

    Bereiding:
    Ui 5 minuten zachtjes in de olie bakken, chorizo toevoegen en 2 minuten meebakken. Vleesblokjes erbij doe en in ruim 10 minuten gaar bakken.
    Tomatenpuree en 1 theelepel paprikapoeder erdoor roeren en nog een paar minuten zachtjes laten sudderen. Op smaak brengen met zout en peper.
    Laten afkoelen. De crème fraiche, zure room en 1 theelepel paprikapoeder in een kom vermengen. Lage ovenschotel invetten met boter. De helft van de zuurkool onder in de overschotel scheppen en hierop het vleesmengsel. De rest van de zuurkool over het mengsel verdelen, suasje erover scheppen en reepjes bacon en mandarijnen erover strooien.
    De schotel in het midden van de oven in ongeveer 25 minuten door en door heet laten worden.

    11-03-2008 om 22:01 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    07-03-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tisza Vissoep ( Hongaarse vissoep)
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Benodigdheden voor ca. 3 liter soep:
    • 1500 gr visfilet 
    (kabeljauw, karper, snoekbaars, meerval, van meerdere soorten wordt de soep lekkerder)
    • Viskuit 
    (niet echt nodig, alleen als iemand hiervan  houdt )
    • 3 theelepels zout
    • 800 gr gemengde viskoppen, staart en andere visgedeelten
    • 500 gr uien
    • 3 eetlepels paprikapoeder
    • 80 gr (witte Hongaarse) paprika's
    • 50 gr tomaten
    • Pittige Hongaarse paprika's

    De visfilets goed afspoelen, droogmaken, en in stukjes van 60 tot 80 gr snijden en bestooien met zout en in de koelkast zetten.

    Bereidingswijze:
    Viskoppen, staarten en graten goed wassen en in koud water opzetten. Het water moet de vis bedekken. Snij de ui in ringen en doe dit samen met de gesneden witte paprika en de tomaten in de pan. Peper en een klein beetje zout toevoegen, de deksel erop en goed doorkoken tot een volle smaak ontstaat. Zo nu en dan even proeven! Als de smaak vol is dan de pan van het gas nemen en de inhoud door een zeef in een schone pan overgieten. Het vlees van de vis door de zeef wrijven, alleen de harde stukken blijven in de zeef. Terug op het gas zetten. Als de soep begint te koken, de paprikapoeder en de viskuit en de visfilets toevoegen en het geheel even laten koken tot de visfilet wit is. Heet serveren eventueel met pittige paprikas.

    Jo ètvágyat! (Eet smakelijk.)

    07-03-2008 om 17:06 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hallo lieve mensen hartelijk welkom
    Op deze pagina's wil ik je kennis laten maken met Hongaarse specialiteiten die bij bijna alle Hongaarse gezinnen regelmatig opgediend worden.

    07-03-2008 om 12:58 geschreven door flokkietje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/hongaarse_keuken

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    07-03-2008 om 12:39 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Foto

    Archief per week
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek
  • Hai hai
  • dromen
  • Hallo

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs