Hoe het is om te wonen in Hongarije
Mailinglijst

Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.Inhoud blog
 • Genieten
 • Piep,piep...
 • Het groeit....
 • Klus
 • Over boodschappen en e-nummers

  Archief per maand
 • 05-2017
 • 04-2017

  Foto

  Startpagina !

  Zoeken in blog  agenda

  Belangrijke data in mijn agenda


  Land van de paprika, pŠlinka, rust en ruimte
  06-04-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leuk....
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  ...dat je mijn blog gevonden hebt.

  Hier mijn schrijfsels over ons leven hier in Hongarije. Leuk ook als je een berichtje achterlaat....

  06-04-2017, 00:00 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (2)

  24-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Genieten
  Twee mamakippen hebben de kuikens eerlijk verdeeld. Ze paraderen door de tuin met hun kroost in het zonnetje. Daar kan ik uren naar kijken....

  24-05-2017, 07:08 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  19-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Piep,piep...
  Piep, piep...

  Onze brahma dames hadden een stoere haan nodig. Want het is gewoon heel erg leuk om een haan bij de hennetjes te hebben lopen. Een haan zorgt voor zijn dames, houdt alles in de peiling, zorgt dat ze niet te ver het land inlopen en.....ook niet inbelamgrijk: ze zorgen voor nageslacht.
  Dus wij via internet twee mooie mannen gekocht. Ze waren allemaal helemaal blij en toen het voorjaar werd, ging het kriebelen. De dames werden broeds, maar we hebben niet zulke goede ervaringen met broedende brahma's. Brahma's hebben grove poten met veren en zijn ook behoorlijk lomp. En ook een beetje onnozel. Met hun lompe voeten trappen ze de eieren kapot of ze gaan op het verkeerde nest zitten, zodat de eitjes afkoelen en de broed compleet mislukt. We besloten om eieren in de machine uit te broeden. En toen was het zover, het piepte in de machine dat het een lieve lust was.  Toen de kuikentjes opgedroogd waren, zetten we ze bij mama kip. Alsof ze ze persoonlijk uitgebroed had, schoof ze de kuikens onder haar vleugels. De tweede helft van de machine deden we onder een andere brahmakip, zodat het een beetje eerlijk verdeeld was. 

  Dus nu hebben we een kraamafdeling van twee mama's met in totaal 15 kuikentjes. En de papa's lopen er trots omheen. Het is een genot om naar te kijken.....


  19-05-2017, 00:00 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  17-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het groeit....
  Klik op de afbeelding om de link te volgen
  Leuk hoor, het voorjaar. Zonder enige twijfel mijn favoriete jaargetijde. Iedere week verandert mijn beeld als ik in mijn tuin sta. Niet alleen de tuin maakt een metamorfose door, ook de weg naar de stad, als we boodschappen gaan doen. Of als we een hapje gaan eten in een buurdorp. 
  We kijken onze ogen uit en genieten van de koeien, de vogels, een ooievaar, een haas die de weg iversteekt. De hertjes de vossen, helaas ook vaak dood langs de kant van de weg, autootje over het hoofd gezien......
  En alles groeit....en groeit.....en groeit. En niet alles dat wat je graag ziet groeien, volgens mij groeit het onkruid harder dan het gras. Als ik me omdraai is het alweer langer. 
  Dus iedere dag onkruid wieden en gras maaien, het is in het voorjaar een dagelijks terugkerend klusje. 
  Mijn moestuin slaat aardig aan, na een slechte start. Ben gewoon opnieuw begonnen, ik ben ook gewoon te ongeduldig. 
  Maar ik heb al leuke minikropjes sla, knoflook doet het goed en mijn courgettes doen het,mna een jammerlijk mislukte eerste ronde,het nu wel goed. Aardbeitjes doen het prima en ik heb komkommers en peultjes gewoon opnieuw gezaaid.

  Ik heb de jute verpakkingen van de Albert Heijn moestuintjes hergebruikt, lege augurkenpot erin gedaan en wat bloemetjes geplukt. Staat heel gezellig, al zeg ik het zelf.

  Ik kan niet wachten tot ik mijn eerste sla uit de tuin kan eten. Met mijn eigen kippepootjes en eitjes erbij. Is dat bio of niet? ;-)

  17-05-2017, 19:28 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  16-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klus
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Het was een weekend van klusjes. Binnenklusjes wel te verstaan. 
  Toen we anderhalf jaar geleden hierheen verhuisden, hebben we veel aanpassingen in het huis gedaan. Het betegelen van de keuken schoot erbij in. Geld was op en de zin ook. 'Dat komt wel', hoorde ik mezelf zeggen, tegen beter weten in. Want ik ken mezelf, dat soort uitspraken resulteren er altijd in dat van uitstel afstel komt. Het voorjaar ging voorbij, het najaar, de winter.....en het was alweer voorjaar. Nog steeds geen tegels in de keuken en het begon nu best vies te worden. 
  Met frisse tegenzin zocht ik tegels uit en toen werden we ineens enthousiast. Dus de keuken opnieuw betegeld, lekker alles schoongemaakt, meteen maar gewit en geverfd en toen ook de woonkamer meegenomen in het wit-proces. En alles is weer heerlijk fris. Grote voorjaarsschoonmaak dus. Ik ben er helemaal blij van, nu alles achter de rug is. Lekker schoon en fris de zomer in. Soms moet het gewoon even he......

  16-05-2017, 08:09 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (1)

  10-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Over boodschappen en e-nummers

  Ik loop in een supermarkt, niet mijn favoriete bezigheid. Ik ben nogal een huismus, laat mij maar een beetje in en rond mijn huisje rommelen, dan ben ik helemaal in mijn nopjes.
  Maar zo nu en dan moeten wij gevoederd worden en ga ik weer inslaan.
  Boodschappen doen hier in Hongarije is wel heel anders dan in Nederland. We wonen toch wel 45 kilometer van de bewoonde wereld af, dus het is niet iets wat je dagelijks doet. Ook niet iets wat ik 'eventjes' doe. Een uurtje of vier ben ik er altijd wel zoet mee, want ik wil dan in een keer alles halen, dus dat betekent dat ik meerdere winkels af moet. Maar dan heb je ook wat, heerlijk als de vriezer weer vol zit, de koelkast gevuld en de kasten weer uitpuilen. Maar het leukste is nog dat ik er weer voor twee weken vanaf ben.

  In de vakantietijd is boodschappen doen een extra struggle. Als de kinderen mee mogen (moeten is misschien een betere omschrijving), dan baan ik me een weg door wapperende kinderarmpjes en voetjes,het gekrijs van prinsjes en prinsesjes die hun zin niet krijgen en stampvoetend op de grond rollen.

  Doet me denken aan de keer dat ik op het consultatiebureau met mijn oudste, toen een jaar of drie, mijn kind probeerde in het gareel te houden, hij had niet veel zin om naar binnen te gaan na de laatste keer toen hij een prik had gekregen. Het zijn dan net honden die niet bij de dierenarts naar binnen willen, het is natuurlijk allemaal goed te verklaren, maar ik kreeg meteen te horen dat ik mijn kind waarschijnlijk teveel e- nummers voerde. Dat was namelijk in die tijd net nieuw en helemaal hip. Op mijn commentaar dat het gewoon een peuter in de peuterpubertijd met een ouderwetse dwarse bui was, keken ze me meewarig aan. Ik weet zeker dat ze me eigenwijs vonden en me een afgrijselijke toekomst voorspelden met een onhandelbaar kind, maar dat is uiteindelijk allemaal erg meegevallen en helemaal goedgekomen. Hij is nu dertig jaar en is net begonnen aan zijn tweede studentenleven, een opleiding voedingsleer en diŽtetiek, helmaal geÔnteresseerd in voeding en e-nummers.

  De vakanties staan weer voor de deur, ik ga me vandaag maar weer eens door de winkels heenslepen, nu is het nog rustig en zitten de kleine draakjes nog op school.
  Ik denk dat ik maar insla tot en met september......

  10-05-2017, 17:18 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  08-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De egel
  Onze honden Pepsi en Baco, slapen gezellig tussen ons in in bed. En in de zomer staat alles open, alle deuren en alle ramen. Dat kan hier gewoon. In Nederland zou ik het niet in mijn hoofd halen om dat te doen, maar hier....ben hier nog nooit een seconde bang geweest.

  De honden gaan er zo af en toe uit om even een plasje te doen of om even te kijken of alles nog veilig is. 
  Op een gegeven moment ging mijn mannetje naar het toilet en ik draaide me nog eens om, mijn hand viel naast me neer. Au! Iets prikkeligs stak in mijn hand. Wat is dŗt?
  Ik draaide me nog eens om. Mannetje kwam terug.
  'Doe de lamp eens aan?',vroeg ik slaperig.
  Wat bleek....onze Baco had een egel gevangen en gezellig in ons bed gelegd.
  Ik moet vreselijk gegild  hebben, want mijn vriendin Marian die in het huis naast ons sliep, had het gehoord en vroeg de volgende dag wat er in vredesnaam aan de hand was. Een levende egel in mijn bed, ik hou echt heus van dieren, maar dat ging me echt te ver.


  Nu is het mollentijd, iedere keer lopen de honden met een molletje te slepen, ik kan er echt niet aan wennen.....het idee alleen al, straks ligt er een mol in mijn bed!

  Baco slaapt niet meer in ons bed.......

  08-05-2017, 16:28 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  07-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Memories
  Vandaag is het moederdag. Nee, ik ben niet in de war, want hier in Hongarije is het de eerste zondag in mei moederdag. En dat is hier een hele happening. Er is feest in het dorpshuis alle moeders krijgen een persoonlijke uitnodiging. Ik ook. Ben er een keer geweest en het was leuk om mee te maken, maar ik sla deze keer even over. Hongaren zijn namelijk nogal langdradig. Er worden gedichten van serieus een half uur opgedreunt, dansjes, liedjes, filmpjes en er komt geen einde aan. Iedereen is op zijn paasbest gekleed en er staan serieus grote volwassen mannen, die zich dagelijks zwaar misdragen, nu ineens in hun beste pak voor de microfoon op het podium met een uitgestreken gezicht een gedichtje op te dreunen wat begint met: lieve mama..... Mijn gedachten gaan terug naar de tijd dat mijn kinderen klein waren en thuis kwamen met leuke gedichtjes, kort en bondig tesamen met een prachtig kunst en plakwerk, zodat ik de dag doorbracht met een zelfgemaakt broche, waarvan de helft iedere keer op de grond viel en een paar zelfgemaakte teenslippers, waarvan de hele dag de nietjes in mijn tenen prikten, maar dapper hield ik ze de hele dag aan. 'Zitten ze lekker mam?', vroeg mijn kind met een trotse blik op zijn zelfgeknutselde schoeisel. 'Heerlijk hoor', loog ik vrolijk, terwijl ik met een zakdoek vlug het bloed tussen mijn tenen vandaan veegde. Waarna ik de tafel snel afveegde, omdat de zelfgekleide vaas van nummer drie toch niet waterdicht bleek te zijn, maar met een bosje nepbloemen van de Ikea het toch nog jaren leuk gedaan heeft. En dan gingen we erna natuurlijk gezellig naar de oma's, want moeders hebben gelukkig ook nog een moeder. En vroeger zat mŪjn oma daar dan ook weer op visite bij, allemaal aan de taart en de wijntjes en dat was altijd leuk en gezellig. Dat zijn de echte leuke moederdagherinneringen. Daar heb ik geen toneel voor nodig. En volgende week als het bij ons moederdag is, denk ik daaraan terug. Er is een boel veranderd. Mijn kinderen gaan naar hun schoonmoeder die wel in Nederland woont en ik skype mijn moeder. Jammer dat ik niet snel even een bakkie kan doen. Maar das net ff te ver. Ik doe het wel met de herinneringen......

  07-05-2017, 08:27 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (2)

  06-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
  Filmpje van een paar jaar geleden, toen ik nog een echt boerinnetje was.....

  Bijlagen:
  https://youtu.be/A3F9hPw_emM   

  06-05-2017, 13:18 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (0)

  04-05-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Groenere vingers
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Hoewel mijn vingers veel groener zijn geworden in de jaren dat we hier wonen, moet ik nog steeds veel leren. 
  Vorig jaar is mijn moestuin jammerlijk mislukt. Eerst had ik luizen overal in, daarna wemelde het van de slakken die zich tegoed deden aan mijn sappige sla en andere plantjes in wording. Toen de slakkenfamilies zich tegoed hadden gedaan aan mijn plantjes, hadden we woelmuizen. Kennen jullie die? Die banen zich een weg onder de grond en eten de worteltjes van je plantjes op. Het ene moment sta je nog vol trots naar je courgettes te kijken,mhet volgende moment liggen ze plat en verdroogd in horizontale houding. 
  Ik heb dus drastisch geschrapt, twee stukken tuin weer terug veranderd in grasveldjes en de eerste slaplantjes staan nu in de tuin, prei gezaaid, knoflookjes geplant. Tot ik weer geconfronteerd werd met een natuurlijke tegenslag. Een mollenfamilie. Iedere dag een ander plantje omhooggewerkt en verdwenen. Om moedeloos van te worden.
  Ik begin dus weer opnieuw, met nieuwe moed.

  Van de week kreeg ik een mailtje, een andere Nederhongaarse uit ons dorp vroeg of ik een bakje koffie kwam drinken,even bijkletsen.
  Was zo gezellig en ik kreeg deze leuke moestuintjes van AH mee. Zo leuk, alleen de verpakking is toch al om van te genieten? 
  Dus ik ga maar weer eens lekker met frisse moed aan de gang in mijn moestuintje. Wordt vervolgd......

  04-05-2017, 00:00 geschreven door Boerinnetje

  Reageer (2)


  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Blog als favoriet !


  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  windowsgids
  www.bloggen.be/windows

  Laatste commentaren
 • Mooi (Marijke Canters)
      op Klus
 • Flauwekul (Lin)
      op Memories
 • herinneringen (Hannah)
      op Memories
 • En zout (Lin)
      op Groenere vingers
 • bier (Marianne)
      op Groenere vingers

 • Mijn favorieten
 • Marijke
 • Hannah
 • Marti
 • Hobbelen
 • Blog van Mip

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  celebritynews
  www.bloggen.be/celebri

  Zoeken met Google  Foto


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op http://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!