Hondentraining met Passie
HEBT U PROBLEMEN MET UW HOND? CONTACTEER ONS EN WIJ BEKIJKEN HOE WE KUNNEN HELPEN!

Hebt u problemen met uw hond, wenst u puppyadvies of wilt u de relatie hond/kind versterken? Hebt u algemene opvoedingsvragen? Twijfel niet en neem contact op! Er zijn al veel mensen geholpen (soms zelfs eenvoudig via mail), wie weet lukt dit voor jullie ook!

Automatische mail bij nieuw bericht?

Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Foto
Zoeken in blog

19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zee-hondenwandeling
Hou zondag 24 september vrij in je agenda want er is een mega-hondenevenement in De Haan!
Ze houden daar voor de 26ste keer een Zee-hondenwandeling!
Om je een idee te geven hoe mega: vorig jaar waren er meer dan 2.500 inschrijvingen!!

Meer info:
Start tussen 9h en 15h
Mogelijke afstanden: 7, 11 of 15 km

Adres: Sporthal Haneveld - Nieuwe Steenweg 74 - 8420 DE HAAN
Deelname: 2 euro


Als we het weerbericht mogen geloven, zijn de weergoden ons die dag gunstig gezind!





0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (4 Stemmen)
19-09-2017, 22:07 geschreven door Els  
Reacties (0)
08-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opleiding voor toekomstige hondenbaasjes??
Deze week kreeg ik een interessant artikel doorgestuurd (zie link onderaan artikel) over een Nederlands onderzoeker die vindt dat toekomstige hondeneigenaars eerst een bekwaamheidscursus zouden moeten volgen. Ik begrijp hem helemaal, maar ik weet nu al dat dat niet realistisch is. Men kan nog niets doen tegen broodfok, wat zou men dan kunnen doen tegen 'onbekwame' hondenbaasjes?

Ik citeer een zin uit het artikel: 'Wie toegeeflijk is, kan beter geen Duitse herder in huis nemen, maar een softer hondje, zoals een cockerspaniël.'
Met het deel van de Duitse herder ben ik akkoord, maar een cocker spaniël een softer hondje noemen, zou ik toch niet doen! Ik ben al Cockers tegengekomen die niet te onderschatten zijn en Duitse herders zo mak als een lammetje.

Het klopt dat er raseigenschappen zijn en dat deze heel belangrijk zijn in de keuze van hond, maar naast de raseigenschappen, is er ook de opvoeding én het karakter van de hond! Als je een Duitse herder van in begin correct aanpakt, dan kan dat goedkomen. Als je een Cocker rotverwend, komt dat helemaal niet goed, tenzij je echt een sloef van een hond hebt.
Elke hond, elk ras heeft een consequente en vooral duidelijke opvoeding nodig. Nee is nee en blijft nee. Liggen is liggen en niet staan.
EEN HOND HEEFT GEEN WIL!

Ik heb al softe baasjes gehad met een karakterhond en die ik in het begin niet meekrijg in het streng zijn, maar die na een tijdje toch inzien dat ze iets moeten doen of de hond groeit boven hun hoofd. Ik heb harde baasjes gehad, die ik moest leren om zachter om te gaan met hun hond. Elke hond is verschillend, ongeacht het ras, en elke hond heeft een andere aanpak nodig. En ja, soms komen de echte raskenmerken fel naar boven zoals de Border Collie die eindeloze energie heeft, zelfs na urenlange wandelingen, maar er zijn ook Border Collies die zalig rustig zijn, al is dat eerder zeldzaam.
Soms heb ik baasjes waarvan ik de raskeuze niet begrijp en waarvan ik weet dat ze zich niet voldoende hebben geïnformeerd. Maar het beestje is in hun leven en heeft hun hart al gestolen. Dan is het aan ons om hen daar zo goed mogelijk in te begeleiden. Soms lukt dat en soms ook niet... Dan blijven mensen weg en zien we hen niet meer terug, héél waarschijnlijk omdat het te moeilijk gaat. Het is al gebeurd dat we mensen terugzien na meer dan 6 maanden, die beseffen dat ze iets moeten doen omdat het verkeerd aan het lopen is. Dan zijn ze meestal wel gemotiveerd om de hond de opvoeding te geven die hij nodig heeft, net omdat ze al problemen gehad hebben. Als we er dan in slagen, zijn we fier dat we toch opnieuw een hond hebben kunnen helpen.
Ik geloof dat iedereen kan leren een goed baasje te worden voor elk type hond, als je maar goed begeleid wordt én je goed informeert op voorhand dat je weet waar je aan begint. Naast goede begeleiding is het ook belangrijk om zo veel mogelijk toe te passen wat je op de hondenschool oppikt, want wij leren het aan, maar het is aan de baasjes om de opvoeding thuis verder te zetten. Oefening baart kunst!

Welk ras je ook kiest, doe dat bewust en niet onbezonnen! Beter een jaartje nadenken dan in één week te beslissen over jullie nieuwe huisgenoot. Besef dat  hij voor minimum 10 jaar deel zal uitmaken van jullie gezin en dat zijn opvoeding gemakkelijk 1,5 à 2 jaar in beslag zal nemen, eer je ten volle van hem kan genieten.
Neem geen ras omdat je het mooi vindt of op televisie hebt gezien. Het is niet omdat je op televisie een mooie, slimme Lassie ziet dat je die ook zo koopt! Alles zit hem in de opvoeding die jij zal geven! Het ligt dus in jouw handen of je een aangename hond zal hebben of een rotverwend nest waar je geen kant mee uit kan.
Moet je een opleiding volgen voor de hond er komt? Nee, maar er bestaan meer dan genoeg mogelijkheden om je te informeren over hoe je het het beste aanpakt én dat doe je best wel op voorhand. Eens de hond er is, en je bent niet voorbereid, is de kans groot dat je te veel je hart laat spreken...

Bovenal geloof ik nog steeds dat een hond niet zomaar in je leven komt. Hij komt er om jou te helpen en ook al lijkt het in het begin moeilijk en de verkeerde raskeuze, op een dag zal je weten dat jullie bij elkaar horen en helpen jullie elkaar op de meest onverwachte momenten.
Zo is ons Prisca ook in ons leven gekomen.
Ik wou eigenlijk een tweede hond om opnieuw zelf mee te kunnen werken, maar dat is helemaal niet meer nodig! Zij heeft onze 10-jarige Kyra een tweede leven geschonken. Dankzij ons kleinste, speelt en ravot ze weer waardoor haar conditie er sterk op vooruit is gegaan en ze volop geniet van ons wekelijks uurtje agility.
Daarnaast heeft Prisca mijn dochter gekozen als haar baasje én ze zijn een prachtig duo! Mijn nieuwe hond ben ik kwijt aan mijn dochter, maar ik gun het haar zo van harte! Ik heb er een dolgelukkige, fiere en zelfverzekerde dochter voor in de plaats gekregen.
Dank u wel, Prisca! Jij zit voor altijd in ons hart!




Bijlagen:
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/3247129/2017/08/31/Niet-elk-baasje-past-bij-elke-hond.dhtml   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
08-09-2017, 23:15 geschreven door Els  
Reacties (1)
30-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie, of toch niet?
Katrien komt al even naar de hondenschool met Pruts. (fictieve namen)
Er wordt vaak gezegd dat de hond op het baasje lijkt en ook zijn baasje zelf zoekt, wel persoonlijk vind ik dat ze perfect bij elkaar passen.
Ik zou er natuurlijk niet over schrijven moest alles perfect gaan, maar voor zo goed als alles is een oplossing Wink.

Het eerste probleem dat Katrien aanhaalde, was dat Pruts niet in haar bench wou als het slaaptijd was. Ze haalde uit naar hen. Ik sprak haar erover om een kong te gebruiken. Een kong is een heel handig hulpmiddel om iets van de hond te kunnen bekomen. Honden die bvb. moeilijk alleen kunnen blijven of meubilair vernietigen bij afwezigheid kunnen veel hebben aan een kong als afleiding van het alleen zijn. Er zijn kongs in alle maten. Je vult het met lekkers en na een paar uur diepvries, zijn ze daar uren zoet mee. Na het smikkelen zijn ze moe en voldaan en is het tijd voor een dutje. Deze tip hielp heel snel.
(Ter info: de kong nooit diepgevroren geven aan de hond, laat hem eerst +/- 10 minuutjes ademen. Op internet vind je ook veel lekkere kong-recepten.)


(bron: http://www.hondenpage.com/)

Pruts heeft nog een heel vervelend kantje. Als ze iets lekkers (of dingen die ze niet mag hebben) heeft gestolen en Katrien wil het afnemen, begint ze te grommen en te blaffen. Ze haalt ook uit, maar heeft tot nu nog niet echt gebeten. Persoonlijk denk ik ook niet dat dat haar bedoeling is, ik denk meer dat het een afschrikmiddel is dat ze gebruikt om toch haar zin te kunnen doen. Tot nu heeft ze altijd haar slag thuisgehaald en is dat een vorm van zelfbeloning: Pruts gromt en blaft om haar buit te kunnen behouden, baasjes krijgen schrik en laten haar begaan. Pruts wint dus, keer op keer en heeft geleerd dat dat gedrag haar daar bij helpt.
Zelfbeloningsgedrag is moeilijk af te leren, maar als je consequent genoeg blijft en doorzet, kan dit zeker lukken!
Ik heb hen het advies gegeven om hun angst opzij proberen te schuiven en in geen geval ook maar één stap achterwaarts te zetten want dan heeft ze opnieuw gewonnen. Pruts is diegene die achteruit moet deinzen voor haar baasjes!

Pruts vertoont ook een vorm van voedselagressie, maar dit woord is eigenlijk verkeerd gekozen. Het is natuurlijk gedrag en heeft niets met agressie te maken. Het hangt af van de behendigheid van de hond dat het lekkers al dan niet wordt afgenomen. Voor de hond is het natuurlijk gedrag, maar dat wil niet zeggen dat het voor de mens geen ongewenst gedrag is. Pruts zal dus haar baasjes moeten leren vertrouwen en de baasjes gaan haar daar bij helpen.

Het beste is natuurlijk dat je hond van kleins af aan leert dat het geen probleem is dat iemand bij de eetbak komt of het lekkers afgenomen wordt.
Een veelgemaakte foutieve opvatting om voedselagressie te voorkomen, is ten gepasten tijde de bak met eten wegnemen, maar dit werkt voedselagressie net in de hand! De hond moet leren dat het hem juist iets oplevert als iemand bij zijn eetbak komt en dat kan je doen door een nog lekkerder hapje aan te bieden terwijl hij eet. Zo leert de hond dat hij jou kan vertrouwen en hij zijn eten niet hoeft te verdedigen, dat hij zelfs iets extra krijgt als hij iemand in de buurt van zijn eten laat komen.
Een andere manier die kan helpen om voedselagressie te voorkomen is bij het voeren met je hand in de eetkom te gaan. De pup wordt je aanwezigheid gewend.
Iets heel anders wordt het als je de pup bvb. een varkensoor aanbiedt. Mijn eerste hond liep daarmee weg in een hoekje en ik mocht niet meer in de buurt komen. Hij was ochotte 10 weken en ik mocht niet in zijn buurt komen. Daarom geef ik het advies om het varkensoor te geven terwijl je het in de hand houdt. Laat de hond maar knabbelen. Af en toe streel je hem langs de muil terwijl hij knabbelt. Zie je de lip opgaan of hoor je gegrom, dan dien je de hond te corrigeren door hem in het nekvel vast te pakken (dezelfde correctie als de moeder gaf), in combinatie met een krachtig bevel. Nadien begin je opnieuw: varkensoor in de hand, strelen langs de muil, grommen dus nekvel. In geen geval neem je het varkensoor af. Na een paar keer heeft de pup door dat hij er niet voor moet vechten. Herhaal dit een paar dagen na elkaar en dan komt het helemaal goed! Dit is uitgetest en goedgekeurd door mezelf Laughing.

Ik heb Katrien alle nuttige tips meegegeven om de band met Pruts te versterken. Het ontbreekt Pruts toch ook wel wat respect voor zijn baasjes. Katrien en haar familie zijn er mee aan de slag gegaan en staan versteld van de verbetering die ze al bereikt hebben op die korte tijd.
Pruts kan echter niet verbeteren als de baasjes niet verbeterd zouden zijn. Ze begrijpen nu al beter hoe een hond in elkaar zit en hebben ook geleerd dat het niet erg is als je je eens kwaad maakt als de hond zich misdraagt. Die kwaadheid moet echt vanbinnen uit naar buiten komen zodat je hond voelt dat je het meent. Een voorval waarbij Pruts bijna het dochtertje van een familielid had gebeten, heeft hen daarbij geholpen.

Katrien vertrouwde me toe dat ze erover dachten om Pruts te laten inslapen omdat ze dachten dat er iets serieus verkeerd was met haar. Gelukkig hebben ze haar een tweede kans gegeven na het horen van mijn advies. Ik zag geen onoverkomelijke problemen en dankzij hun doorzetten zullen ze binnenkort een andere Pruts krijgen. Het gaat niet van vandaag op morgen, het zal tijd nodig hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (10 Stemmen)
30-08-2017, 22:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
16-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie met/zonder hond

De zomervakantie loopt stilletjes aan op zijn einde. Velen zijn al op reis geweest, anderen moeten nog vertrekken.

Voor ons is het al voorbij. Wij hebben het prachtige Normandië bezocht. Onze honden verbleven bij mijn ouders waar ze zeker niets tekort zijn gekomen. We hebben dan ook alles verhuisd van matten, speelgoedjes en noem maar op, opdat ze zo veel mogelijk vertrouwde dingen bij zich hadden als wij weg waren. Ze gaan veel mee op bezoek bij mijn ouders, maar toch is dat iets anders dan daar dag en nacht te blijven... Tot over 2 jaar had Kyra weinig of geen problemen met ons vertrek, maar hoe ouder ze wordt, hoe moeilijker ze het heeft. Er wordt vaak gezegd dat je een oude boom niet zo maar verplant, wel, bij haar klopt dat. Ze heeft een aantal dagen nodig gehad om te wennen aan de nieuwe situatie. Prisca, onze jongste allemansvriendin daarentegen, die trekt zich niets aan en kwispelt zich door het leven Laughing.

Toch droom ik ervan om ooit met mijn honden op reis te kunnen gaan. Dat moet toch tof zijn om met hen prachtige wandelingen te kunnen doen in onbekend gebied voor ons allemaal.

Dit jaar hadden we een Pierre & Vacances geboekt en daar zijn honden welkom. Alleen zou ik wel aanraden om een ruimer huisje te nemen want wij hadden nu één voor 5 personen en dat was al krap voor ons 4. Moesten daar onze 2 harige dochters nog bij geweest zijn, dan hadden we geen ademruimte gehad. Dus zeker een aandachtspuntje als je een huisje boekt op reis!

Daarnaast is het belangrijk om de rit naar je reisbestemming zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond. Probeer zeker om elk uur of ongeveer elke 100 km even te stoppen om zijn pootjes te laten strekken en de innerlijke hond te versterken. Ze hebben ook wat ruimte nodig en is het niet de bedoeling dat ze ergens een hoekje hebben, tussen de reistassen in. Een ruime wagen of wagen met trekhaak voor een aanhangwagen is toch wel een must. Kleinere hondenrassen zijn gemakkelijker mee te nemen en kunnen op de achterbank.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de oplossing die jullie hebben voor jullie beestjes als je op reis gaat. Daarom heb ik een nieuwe poll gemaakt die je rechts kan vinden. Of misschien kennen jullie wel héél leuke adresjes om met de hond op reis te gaan of daguitstappen? Laat het mij gerust weten, dan deel ik dit op mijn blog in één van mijn volgende artikeltjes.

Onderstaande foto's zijn genomen in Cadzand, waar de honden ook in de zomermaanden op het strand mee mogen. Prisca was in het begin niet zot van de golven, maar Kyra toonde haar gezwind dat dat niets is om schrik van te hebben Very Happy.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
16-08-2017, 09:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
19-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Disciplinesport voor honden

Dankzij de hondenschool kom ik in contact met veel verschillende hondenrassen, maar leer ik ook de mensen achter de honden kennen en hun soms boeiende hobby’s!

 

We hebben iemand die al maanden komt trainen met zijn American Bully of de Amerikaanse Pitbull Terrier: een héél mooie hond in de grijze kleur met ogen als kristallen. Ik wist niet dat je maten had in rassen, maar zijn hond is een XXL. J



Naast gehoorzaamheid heeft Alain nog iets anders voor zijn hond in petto.

Yuccah is van nature een héél energieke hond en dit ras is pas gelukkig en voldaan als ze hun energie kwijt geraken. De ideale sport voor dit ras is een soort disciplinesport: verspringen, hoogspringen, gewichtheffen, touwtje trek, …

 

Zelf kende ik dit tot voor kort niet, dus me happy dat ik iets nieuw leer kennen.

Dit artikel was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Alain en Jurgen, waarvoor dank!

 

Hieronder een overzicht van de verschillende disciplines in deze hondensport. Van elke discipline heb ik naast een foto, ook een filmpje bijgevoegd onder mijn artikel, in volgorde van hoe ze hier opgesomd staan.

 

Weight Pulling

De letterlijke vertaling is Gewicht Trekken en echt zwaar gewicht!

De hond moet gewicht trekken over een afstand van 4,5 meter en draagt hiervoor een speciaal, op maat gemaakt, harnas.

De meesten zullen al denken dat de grootste hond automatisch ook de sterkste zal zijn, maar niets is minder waar want het gewicht van de hond en het getrokken gewicht wordt in verhouding berekend. Een kleine hond kan dus perfect winnen als hij procentueel meer gewicht getrokken heeft.




Daarbij aansluitend bestaat er ook Drag Pulling waar de hond een soort sleetje voorttrekt over een afstand tussen de 25 en de 50 meter met gewicht dat overeenkomt met ongeveer 80% van het lichaamsgewicht van de hond.


Wall Climb

Of anders gezegd: muurklimmen.

De hond neemt een kleine aanloop en klimt zo hoog mogelijk op de hoge muur tot aan de apport die bovenaan bengelt. De hoogste sprong is winnaar.

 


High Jump

Hoogspringen dus: de hond springt met een kleine aanloop naar een voorwerp dat op een bepaalde hoogte hangt en moet zich daar in vastbijten. Geen paniek Rolling Eyes , de hond wordt naar beneden gehaald vooraleer hij moet lossen.

Belangrijk voor deze oefening is dat de hond geleerd heeft om te lossen.

 


Far Jump

We hebben al hoogspringen gehad, dus een volgende logische discipline is verspringen.

Hierbij worden over een bepaalde afstand flexibele buisjes geplaatst. De bedoeling is om met zo weinig mogelijk sprongen deze lengte te nemen. Er zijn honden die verder dan 4 meter kunnen springen. De stem van het baasje kan de hond zijn enthousiasme doen toenemen om zo betere resultaten te boeken.

 


Tug of War

Touwtje trek onder honden J

Beide honden worden vastgemaakt en dragen een harnas om incidenten te vermijden door de adrenaline die door de hondenlijven raast. Beide honden krijgen een uiteinde van een touw (of andere) in de muil en moeten dit zo lang mogelijk vasthouden. De hond die eerst lost is verloren. Dit spel wordt soms urenlang volgehouden.

 


Mill Race

Een race lopen, maar dan op een loopband. De hond loopt gedurende 2 minuten op de loopband en deze die de langste afstand loopt binnen deze tijd, is winnaar.



Het ziet er allemaal héél intensief uit, en dat is het ook! Deze hondensport heeft maar één doel en dat is het omzetten van de energiebom van de hond in een positieve training. Na deze intense oefeningen zijn ze moe maar voldaan en gelukkige honden, hebben gelukkige baasjes als gevolg.

 

Het spreekt voor zich dat dit iets is dat moet opgebouwd worden. Je laat je dus voor het bestwil van de hond begeleiden door mensen die weten waar ze mee bezig zijn en rekening houden met de mogelijkheden en gezondheid van de hond.

Sowieso is het dé ideale sport voor dit actieve ras. Maar ook andere rassen kunnen dit, vooral de gedreven en competitieve exemplaren. Zoals een Stafford perfect gehoorzaamheid of agility kan leren, kan een ander ras ook deze sporten aanleren. Men heeft ooit zelfs een Jack Russell deze sport zien doen!

 

Mensen die na mijn artikel meer informatie willen over deze hondensport, kunnen contact opnemen met Jurgen Borms (apbcbelgium@gmail.com), voorzitter van de Amerikaanse Pitbull Club België. Ter info: er wordt in de buurt van Aalst getraind.

 

Een ander doel van deze hondensport, is dit ras in een beter daglicht brengen. Hoe je het draait of keert, de pitbull-achtigen hebben geen goede naam. Dit ligt echter niet aan het ras zelf, maar aan de persoon die de hond opvoedt. Het is een héél actief hondenras, dus bezint eer ge begint!

Daarnaast is dit een enorme krachtpatser en een echte blok spieren. Als deze niet van jongsaf naast jou leert meewandelen, dan gaat hij met jou wandelen. Ik heb al heel wat sterke mannen met dit ras zien trainen, en geloof me, het gebeurt wel meer dat men moeilijkheden heeft om de hond in bedwang te houden.

Informeer je goed en neem geen Stafford of Pitbull ‘omdat je het mooi vindt’ of ‘omdat het een stoer uiterlijk’ heeft. Er komt echt veel meer bij kijken!

 

Als ik eerlijk ben, behoorde ik vroeger ook tot de groep die dit ras in het hokje ‘gevaarlijk’ duwde. Dankzij de hondenschool heb ik al dikwijls met deze honden mogen werken en heb ik persoonlijk mogen ondervinden dat het echt geen moordmachines zijn. Je kan van elke hond een dodelijk wapen maken…

Alle rassen hebben hun eigen kenmerken en noden. Als je als baas hieraan tegemoet komt, kan er, in combinatie met een consequente opvoeding, niet veel verkeerd gaan. Er zijn hondenrassen voor alle soorten van mensen, kies er dan ook één dat bij jou past qua karakter en energie zonder kieskeurig te zijn qua uiterlijk.

 

Ben je nieuwsgierig geworden maar weet je niet goed wat je erbij voor te stellen, dan heb ik goed nieuws: 11 tot 13 augustus 2017 is er in Denderhoutem vanalles te doen rond deze hondensport, met veel internationale deelnemers én zelfs internationale jury! J

Hieronder de flyer! Ik zou zeggen, allen daarheen! (praktische info onder de flyer)

 


Nog niet overtuigd? Lijkt het je dierenmishandeling? Dan kan ik je geruststellen! Er is continu een dierenarts én iemand van dierenwelzijn aanwezig. Dit is een hondensport zoals een andere. Ik ben er van overtuigd dat dit een sport is die hoort bij dit ras en misschien veel andere energieke rassen. Veel mensen zijn vergeten dat de hond eigenlijk in een ver verleden als 'werknemer' gebruikt werd om karren voort te trekken en andere vaak zware werkjes. Honden met een job zijn gelukkige honden. Honden zonder job, gaan er zelf één zoeken en dat zijn er vaak die dan dingen zoeken waar de baas niet zo gelukkig van wordt Wink.


Praktische info:

Data: vrijdag 11 augustus tot en met zondag 13 augustus

Adres: Eigenstraat 161, 9450 Denderhoutem

Gratis inkom vanaf 8h (behalve op vrijdag, dan start het in de namiddag), aanvang sporten om 10h

Het hele weekend door zijn er drank- en eetgelegenheden + verschillende standjes met hondenspulletjes.

Wie mee wil doen met de sporten, vooraf inschrijven kan tot en met 4 augustus (15 euro bij voorinschrijving, 20 euro op de dag zelf).


Inschrijvingsformulier voor mensen die meedoen voor de titel (ADBA-leden)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxmK5QNDik1OOLpeeEJH4Shhrvtnql3TdppVdoIzXPmavkEA/viewform


Inschrijvingsformulier voor Fun Show/Sports

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScI24_HzIz07GoboJGyMx9x8IPnJI2NmQQZgpFSqTEDqki0tQ/viewform

 

Programma: (onder voorbehoud, kan nog wijzigen, maar elke wijziging zal nog aangepast worden op mijn blog en via mail aan mijn volgers doorgestuurd worden)

 

Vrijdagnamiddag 11/08/17:

High Jump en Far Jump

 

Zaterdag 12/08/17:

10:00 – Start TDA Event (Mill Race, gevolgd door Wall Climb en Drag Pull)

Doorlopend staan ook al de sporten open voor niet-deelnemers aan het TDA Event (TDA=Top Dog Atletiek)

In de namiddag is het Weight Pulling.

 

Zondag 13/08/17:

- Show ringen (2)

- 1 ADBA Conformation ring

- Fun Sports: Puppysprintrace (4-6maand & 6-9maand), Far Jump, High Jump, Mill Race,

Dragpull, Weight Pulling, Wall Climbing. 

 

Honden mogen deelnemen aan de sporten vanaf 9 maand.

 

Er werd me trouwens verteld dat de schoonheidswedstrijd op de laatste dag (13/08) voor alle rassen is! (5 euro bij voorinschrijving, 7 euro op de dag zelf – hiermee kan je ook deelnemen aan de Fun Sports). Misschien kan ik mijn dochter wel overtuigen om met ons Prisca deel te nemen. Laughing


Wie doet mee?? Zou nog een toffe uitstap zijn met de hondenschool! Wie durft te springen en het eens uit te proberen? I dare you Twisted Evil

 


Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=CHWhvmCx-L4    
https://www.youtube.com/watch?v=GWtYM_K24V8   
https://www.youtube.com/watch?v=L-pPcn4OO20    
https://www.youtube.com/watch?v=LdyReJAXVOc    
https://www.youtube.com/watch?v=nQPdk6i6oqg    
https://www.youtube.com/watch?v=qNRLNia2o68   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
19-07-2017, 18:18 geschreven door Els  
Reacties (0)
30-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maagkanteling: wat en hoe proberen te voorkomen?
Zoals mijn collega-lesgever terecht opmerkte, zou elke hondenbaas op de hoogte moeten zijn van deze aandoening.
Ik wist van het bestaan, en ik wist ook dat je snel moest reageren want dat het dodelijk kan zijn, maar daar stopte mijn kennis.
Trouwens, dat is een ver-van-mijn-bed-show... dacht ik... tot voor kort, tot we er de lieve Lemmy aan verloren zijn.

Na het voorval van Lemmy, ben ik me er iets meer gaan verdiepen want het is misschien toch wel belangrijk dat je als hondeneigenaar op de hoogte bent van wat het is, hoe je het kan herkennen én eventuele preventieve mogelijkheden die er zijn om het proberen te voorkomen.

Wat is nu een maagkanteling of maagtorsie?
Dit is een heel pijnlijke aandoening waarbij de maag om zijn as draait, vaak klokwijzerzin. Door deze draai wordt zowel de in- als uitgang van de maag afgesloten waardoor er niets meer in kan, maar ook niets meer uit. Voedsel begint te gisten in de maag, hetgeen gas produceert. Deze gassen kunnen de maag niet meer uit waardoor deze steeds boller wordt en de maagwand zelfs kan beginnen afsterven. Hierdoor komen bacteriën in de darmen die op hun manier belangrijke organen aantasten. Het afsluiten van de bloedvaten, veroorzaakt ook zuurstoftekort en als de hartspier te weinig zuurstof ontvangt, kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

Hoe kan je weten of vermoeden dat je hond een maagkanteling heeft?
- De hond zal proberen braken de uitzetting van de maag. Dit lukt echter niet omwille van de ingang die afgesloten is door de draaiing.
- Voornamelijk links achter de ribben voel je een zeer harde en dikke buik. Als je er tegen tikt, klinkt dit hol. Mijn dierenarts wist me te vertellen dat ook een gedeeltelijke draaiing kan. In zo een geval zwelt de maag niet op omdat het gas er nog uit kan. Dit wil echter niet zeggen dat het minder gevaarlijk is! Er worden ook hier bloedvaten afgesnoerd en de maagwand zal afsterven als gevolg daarvan.
- Doordat dit heel pijnlijk is zal de hond onrustig zijn en in vreemde houdingen gaan staan.
- De hond zal sloom worden door het tekort aan zuurstof in het bloed ten gevolge van de dichtgedrukte bloedvaten.

Wat moet je doen als je bovenstaande symptomen herkent?
Exclamation Zo snel mogelijk naar de dierenarts of een dierenkliniek! Exclamation
Verwittig hen onderweg op je komst en leg duidelijk uit wat je hebt opgemerkt bij je hond.
De kans op overleven is afhankelijk van hoe snel er wordt ingegrepen, maar spijtig genoeg hebben we dat niet altijd in de hand... Als er overdag iets gebeurt terwijl je gaan werken bent, of 's nachts terwijl je slaapt, is de kans groot dat je te laat bent.

Op internet vind je veel terug over de stappen en keuzes die de dierenarts moet maken qua operatie, maar die ga ik hier niet behandelen want op dat moment is er niets wat je nog als baasje kan doen behalve hopen op een goede afloop! Het lot van je hond ligt dan in handen van de dierenarts.

Waar ik wel héél graag belang aan wil hechten is het volgende deeltje:

Hoe kan ik het proberen voorkomen?
Ik schrijf 'proberen' want onderstaande aandachtspuntjes kunnen de kans op een maagkanteling misschien wel verkleinen, maar niet helemaal wegnemen... De echte oorzaak van een maagtorsie is niet gekend.

Kan het aan de voeding of manier van voeden liggen?
- Er wordt aangeraden om de hond meerdere keren per dag kleine maaltijden aan te bieden.
- Doe geen actieve inspanningen 1 uur voor en 2 uur na het eten. Als je net een drukke wandeling achter de rug hebt, laat de hond dan even bekomen alvorens hem te eten te geven.
- Geef eerst water en dan pas voer.
- Aan de voeding zelf zou het niet liggen, maar toch raadt men aan om grote korrels te geven die geen hoge hoeveelheid plantaardige vetten bevatten. Dit is vooral omdat deze voeding hoog verteerbaar is en daardoor ook minder gassen produceert.
- Qua voedingsbak gebruik je het beste een antischrok voedingsbak en je plaatst die op de grond (niet verhoogd dus). Dit zorgt ervoor dat de hond rustiger zal eten. Tegenwoordig bestaan er ook al programmeerbare voederbakken. Dit kan handig zijn om tijdens een werkdag de hond zijn maaltijden te spreiden over de dag.



Is het erfelijk?
Dit ligt voornamelijk in handen van de fokker en is grotendeels zijn verantwoordelijkheid. Ik denk eerlijk gezegd dat weinigen eraan gaat denken om aan de fokker te vragen of de ouders al een maagkanteling hebben gehad... Sowieso, als vader- of moederdier een maagtorsie heeft gehad, is de kans bij de nakomelingen erg groot.

Is het rasgebonden?
Vooral grote rassen met een grote borstkast zijn gevoelig voor deze aandoening. De Duitse Dog staat bovenaan het lijstje van de risicogroep. Andere kwetsbare rassen zijn de Dobermann, reuzenpoedels, Sint-Bernards, Sennenhonden, Ierse Wolfshonden, Teckel, Bassethound, ... maar het is zeker niet omdat het ras van jouw hond er niet bij staat, dat je niet moet opletten.

Zijn er andere preventieve oplossingen?
Bij rassen met een hoog risico, gebeurt het vaak dat de maag preventief wordt vastgezet aan de buikwand. Men noemt dit een gastropexie. Dit kan in combinatie met een sterilisatie of castratie omdat de hond dan toch onder narcose moet.

Kan een maagkanteling meermaals voorvallen?
Eens de hond een maagkanteling overleefd heeft, is er 80% kans op herval! Een gastropexie verlaagt de kans op terugkeer naar 10%.


Welk ras, groot of klein, het kan nooit kwaad om bepaalde gewoonten in te voeren die je hond ten goede komen!
Mijn honden behoren niet tot de risicogroep, maar toch ga ik de manier van voeden en de tijdstippen veranderen.
Een verwittigd man is er twee waard en men kan beter voorkomen dan genezen!


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
30-06-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel Lemmy
Normaal vind ik heel gemakkelijk mijn woorden, maar deze keer lukt het me niet...
Vorige week dinsdag heeft mijn collega-lesgever afscheid moeten nemen van zijn hond Lemmy.
Lemmy was een grote loebas met een gouden hart, maar is spijtig genoeg veel te jong (1,5 jaar) gestorven aan een maagkanteling.

Lemmy werd graag gezien door veel leden. Je kon er ook niet naast zien! Hij was een Grote Zwitserse Sennenhond.



Iris heeft het geluk gehad om met hem te mogen trainen en ze zei: 'Ik ben blij dat ik Lemmy heb gekend, want zonder hem stond er nu geen mooie beker op mijn nachtkastje.'

Samen met haar heb ik onderstaand klein tekstje geschreven:

Dag mijn dikke vent,
Wat ben ik blij dat ik jou heb gekend,
Je woog bijna 3 keer zoveel als mij,
Maar je liep altijd mooi aan mijn zij,
Je zo snel moeten verliezen doet heel veel pijn,
Maar weet dat je altijd mijn dikke vriend zal zijn.



0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (8 Stemmen)
19-06-2017, 21:05 geschreven door Els  
Reacties (3)
01-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zwanger én een hond. Wat nu?
Zolang er geen kinderen zijn, is de hond het kind des huizes: hij wordt verwend, krijgt hopen aandacht en de meeste vrije tijd gaat naar hem. En plots komt er een indringertje bij die de aandacht 'afpakt' van de baasjes want wees realistisch, je zal minder aandacht hebben voor de hond en zelfs al beweer je van niet, de hond zal sowieso moeten leren om aandacht te delen. Niet alleen uw leven wordt overhoop gehaald, ook de routine van de hond.

De hond kan de baby als concurrentie zien en dit kan voor problemen zorgen, tenzij je al één en ander aanpast in de zwangerschapsmaanden!


Het is belangrijk om je omgang met de hond te evalueren en te bekijken of alles haalbaar blijft als de baby er is. Dit geldt ook voor grootouders met een hond want als de baby op bezoek komt of komt logeren, gaat de meeste aandacht daar naartoe.
Ik wil graag een aantal zaken aanhalen waar zeker aandacht aan besteed moet worden.

1. Hoe vaak ga je wandelen en denk je dat je dit kan blijven doen eens de baby er is?
Een baby brengt korte nachten met zich mee en vermoeidheid, én dan wordt de hond vaak naar de achtergrond geschoven maar toch is het belangrijk dat de hond zijn energie kwijt geraakt om hem tevreden te houden. Zo niet, zal hij probleemgedrag vertonen en bvb. dingen vernielen, putten graven, ...
Enkele oplossingen:
- De kersverse ouders wisselen elkaar af en gaan om beurten wandelen. Het is trouwens een goede manier om even het hoofd leeg te maken.
- De kersverse ouders maken er een gezellige gezinsuitstap van en gaan samen wandelen met de hond én de baby.
- Indien de vermoeidheid te hard inhakt op de ouders, kunnen jullie misschien wel iemand uit de buurt of in familiekring vinden die bereid is om jullie hond even uit te laten. Het is niet erg om af en toe hulp in te roepen!
- Is dit laatste niet mogelijk, dan kan je andere manieren zoeken om de hond moe te maken: denkspelletjes, apporteren, ... Een baby heeft vaak een vast ritme en je weet ongeveer wanneer de volgende voeding moet gegeven worden. Probeer steeds een half uurtje met de hond bezig te zijn voor elke voeding, zodat hij al moe en voldaan is voordat je de baby aandacht geeft.

2. Komt de hond in de zetel en wil je dit ook toelaten eens de baby er is?
Dit is eentje waar je goed over moet nadenken en als je de hond niet meer in de zetel wil, is het belangrijk om dit al aan te leren vóór de baby er is! Waarom? Héél eenvoudig en opnieuw zoals eerder aangehaald: de hond zal dit linken dit aan de komst van de 'indringer'. Als hij het al leert maanden voor de baby er is, dan is hij dit al goed gewoon en legt hij zich daar bij neer zonder zich achteruit gestoken te voelen.

3. Mag je hond op alle plaatsen in huis komen en kan dit ook als de baby er is?
Ook hier moet goed over nagedacht worden. Praat samen over hoe jullie het zien én voer de veranderingen door voor de baby er is. Geef je hond ook een eigen plaats, weg van de ruimte waar de baby zal zijn. Zo kan hij even de rust opzoeken als hij daar nood aan heeft. Mag de hond bvb. niet meer in de woonkamer komen, kan dit opgelost worden met een hekje tussen beide ruimtes. Zo zit hij apart, maar maakt hij toch nog deel uit van het gezin.

4. Zijn er al gedragsproblemen?
Zo ja, is het belangrijk om deze aan te pakken voor de komst van de baby.
Het is heel goed mogelijk dat de hond zich anders gedraagt als je zwanger bent en meer beschermend gedrag zal vertonen. Het is belangrijk om dit tijdig af te blokken en de hond duidelijk te maken dat je zijn bescherming niet nodig hebt.

5. Algemene aandachtspunten
Een baby brengt veel nieuwe geuren mee, laat hem dus al wennen aan babyproducten, buggy, ...
Naast nieuwe geuren, zijn er ook nieuwe geluiden zoals wenen, brabbelen, ... Op YouTube.com (zie bijgevoegde linken) vind je veel filmpjes met deze geluiden. Speel deze op geregelde tijdsstippen af zodat de hond eraan went voor de komst van de baby.
Baby's hebben grijpgrage handjes. Maak je hond ook hier al gewoon aan en trek eens aan de oren, de vacht of de staart.
Hoe meer je dit doet, hoe meer gewenning voor de hond.

6. Hoe laat je de hond kennismaken met de baby?
Er wordt vaak gezegd dat het goed is om de eerste kakapamper van de baby mee naar huis te nemen en aan de hond te laten ruiken. Geen idee of dit een verschil kan betekenen in het aanvaarden, maar ik ben van het principe 'Baat het niet, dan schaadt het ook niet'. Doe dit dus gerust en laat de hond zijn gang maar gaan met deze pamper. Schrik niet als hij de uitwerpselen opeet Laughing.
Bij het thuiskomen reageer je zoals altijd en dring je de baby niet aan de hond op. Hiermee wil ik zeggen dat het niet is omdat je een aantal dagen in het ziekenhuis was, dat je de hond nu plots overenthousiast begroet. Als jij rustig blijft, zal ook je hond kalm blijven. Geef je hond rustig de tijd om te wennen aan al die nieuwe geuren en nieuwe geluiden. Komt hij nieuwsgierig snuffelen, beloon hem dan met iets lekkers of aandacht, dit om de hond te leren dat de baby iets leuks is.

Je hond kan plots weer in huis plassen door de veranderingen die de baby meebrengen. Dit kan een teken van onzekerheid of stress zijn en gaat echt weer over. Kuis het op zonder je kwaad te maken én beloon hem nog eens extra als hij buiten plast.

Hoe braaf de hond ook met het nieuwkomertje lijkt te zijn, LAAT HOND EN BABY NOOIT ALLEEN! De baby kan plots beginnen krijsen of hevig bewegen. Hoe goed je je hond ook denkt te kennen, je weet nooit hoe ze reageren op onverwachte dingen.

Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=hdCbuF8_1p8   
https://www.youtube.com/watch?v=qS7nqwGt4-I&list=PLEoPyxcL6w6mBygLucpCG4WMyrfK7cKzQ&index=2   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
01-06-2017, 22:50 geschreven door Els  
Reacties (1)
20-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De opvoeding van een pup
De lente is al even in het land, de natuur komt weer in bloei: het moment dat veel mensen kiezen voor een pup.

Sinds een aantal maanden sta ik in voor de puppygroep en we hebben er toch bijna elke les nieuwe hondjes bij.

Bij het horen van het woord 'puppy' vallen al veel mensen in zwijm, maar een pup opvoeden is echt veel meer dan knuffelen en dat onderschatten veel mensen.
Een aantal weken geleden heb ik mijn eerste puppy's kunnen laten overgaan naar de beginnersgroep. Ik was (en ben nog steeds) fier op hen want stuk voor stuk wilden ze een hond die luisterde en zag ik ook dat de baasjes thuis veel met hun hond bezig waren.

Momenteel hebben we een 5-tal stafford-pups en die brengen een redelijk hevig temperament met zich mee. Je moet maar één heftig beestje in je les hebben, en je krijgt een groep nerveuze honden.
Ik ben zeker dat ook deze baasjes hun uiterste best doen om thuis met hun pup bezig te zijn, dat merk ik in de kleine vorderingen die ze maken.

Een pup opvoeden is een groeiproces. Veel mensen die naar de hondenschool komen, kennen vaak weinig van de hondentaal. Het is dus aan ons om hen daar wegwijs in te maken. Enerzijds moeten de mensen zich goed voelen bij ons, maar anderzijds moeten we van hen correcte en goede baasjes maken.

Onderstaande opmerkingen moet ik vaak herhalen:
- Het is belangrijk om een kant te kiezen waar de hond zal lopen. Ik adviseer de linkerkant omdat je als voetganger meestal links loopt om het tegenliggend verkeer te zien aankomen en je hond zo veilig aan de binnenkant loopt. Uiteraard zijn de mensen hier vrij in en kan rechts ook perfect. Belangrijk is om de hond dan altijd aan de gekozen kant te laten lopen, toch als je niet wil dat je hond steeds voor je voeten gaat lopen om van kant te verwisselen.

- Geef korte én krachtige bevelen. 'Zet u ne keer schoon op uw poep' is geen bevel! 'ZIT' is kort en ook krachtig als je het op een strenge en correcte manier zegt. Streng wil niet zeggen dat je moet roepen. Met streng bedoel ik vooral dat het nodig is om met je intonatie duidelijk te maken wat je van de hond verwacht. Een bevel geef je één keer, doet de hond niet onmiddellijk het gevraagde, dan help je de hond mee naar het gewenste bevel en herhaal je je bevel tegelijkertijd.

- Baasjes hebben ook vaak de neiging om hun pup te veel te knuffelen, terwijl je daarmee de hond alleen maar zot maakt. Een hond gek maken is niet moeilijk, je hond rustig houden is een veel grotere uitdaging én zal je ook veel verder brengen.

Als ik dit meegeef krijg ik vaak als antwoord: 'Ja, maar ik heb mijn hond niet om daar gewoon te liggen, ik wil hem knuffelen'. Ik begrijp dat het niet altijd gemakkelijk is om te weerstaan aan de grote aaibaarheidsfactor van een pup, maar knuffelen kan je nog genoeg doen als hij opgevoed is! Een hond moet je liefde verdienen en het niet op een plateau voorgeschoteld krijgen. Of nog beter gezegd: 'Je mag je hond graag zien, maar hij mag het niet weten' Laughing.
Let op, een pup heeft nood aan knuffelen hé, maar énkel en alleen als hij goed gedrag vertoont.

- Een ander vaak voorkomend probleem is dat mensen te veel praten tegen hun hond. Voor de hond is dit blablablabla, met een drukke hond als gevolg waar soms niets mee aan te vangen is. Ook hier hetzelfde als bij de vorige regel: het gaat er vooral om je hond rustig te houden en dat kan je alleen bekomen als je zelf rust uitstraalt. Het is wel belangrijk dat je hond aandacht voor je krijgt, maar dat doe je het beste met interessante geluidjes of lekkere beloningssnoepjes.

- Last but not least: oefenen, oefenen en nog eens oefenen... Op de hondenschool leer je bevelen, maar die moet je ook thuis toepassen. De 2 uurtjes les die je op de week krijgt, volstaan niet. Heel vaak zien we dat de mensen toekomen met een hond die hen voorttrekt, dan in de les zou hij moeten dicht lopen én als de les gedaan is, trekt de hond hen opnieuw voort. Zo werkt het dus niet!

Naast het leren luisteren, brengt een pup ook andere werkpuntjes mee... Zo moet hij zindelijk leren worden, alleen leren blijven, de wereld ontdekken, ...

Voor thuis zijn er ook een aantal belangrijke regels:
- Bij het verlaten/binnenkomen van je woning stap jij eerst buiten/binnen, gevolgd door de hond.
- De baasjes eten eerst en pas nadien krijgt de hond te eten (ook niet toegeven bij gebedel aan tafel).
- Je hond mag niets uit eigen wil doen. Enkele voorbeelden hiervan zijn bvb. het toelaten in de zetel, spelen met de hond, aandacht vragen door te blaffen, te janken of op jou te springen. In geen van deze gevallen mag de hond krijgen wat hij wil. Het is aan jou als baas om dit te beslissen.

Bij zowel het aanleren van gehoorzaamheid als de regels thuis dien je steeds consequent te blijven en altijd dezelfde regels toe te passen.

JE KAN NIET VERWACHTEN VAN JE HOND DAT HIJ JE REGELS RESPECTEERT ALS JE ZE NIET CONSEQUENT TOEPAST!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
20-05-2017, 07:51 geschreven door Els  
Reacties (1)
15-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat met je vormsel, liefste baasje!





0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
15-05-2017, 20:33 geschreven door Els  
Reacties (2)
05-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gaat goed met Prisca
Ons dametje begint stilletjes aan opnieuw op haar plooi te komen na haar castratie.

Donderdag om 9h30 was ik bij de dierenarts en ben ik gebleven tot ze sliep. Ik kreeg het af en toe moeilijk als ik zag hoe ze wankelend bleef vechten tegen de vermoeidheid. Het voelde precies alsof ik het slaapmiddel had gekregen Confused. Om 12h mocht ik haar al gaan halen én ik was er dan ook héél stipt Laughing.
Ze was al lichtjes bij bewustzijn en reageerde op mijn binnenkomst. Ik had zo schrik dat ze zich pijn zou doen, dat ik mottig werd en me moest zetten. Potverdikke, ik word een flauw trezeke...
Gelukkig heb ik een supergoeie vriendin die altijd voor me klaar staat én heeft zij Prisca boven gedragen want wij wonen op een bel-etage.
We lieten haar rustig bekomen dicht bij de chauffage en ook ik kon een moment van rust gebruiken om de stresserende voormiddag te verwerken.


Voorbije nacht was ze heel onrustig en heeft ze mij eigenlijk niet laten slapen. Ze likte constant aan de pleister die op haar wonde kleeft. Rond middernacht heb ik haar een pijnstiller gegeven, maar ik had niet de indruk dat dit hielp.
Vandaag ging het al veel beter. De voormiddag had ze het nog lastig en wist ze zich niet goed te leggen, maar eens rond 15h werd ze rustiger. Ik denk dat het ergste door is.

Ze is al actiever en wil dolgraag opnieuw haar taak opnemen om de koeien en paarden van onze afsluiting weg te houden, maar ze mag nog niet! Voorlopig mag ze enkel aangelijnd in de tuin om te vermijden dat ze zich forceert.
Nog even geduld meid, vanaf maandag kan je er weer volledig voor gaan!




0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
05-05-2017, 22:11 geschreven door Els  
Reacties (3)
02-05-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Geen nakomelingen voor Prisca
Nu donderdag wordt onze kleine Prisca gesteriliseerd. Alhoewel ik denk dat het juiste woord 'gecastreerd' is want bij sterilisatie is het enkel een onderbreking van de eileiders, terwijl men bij castratie de geslachtsorganen weghaalt.

Oorspronkelijk was het de bedoeling om met onze mooie dame te kweken want 'ik wou dat wel eens meemaken'...
MAAR...
Als je het goed wilt doen, komt er veel meer bij kijken dan gewoon 'jupjup' Smile .

Allereerst moet je zeker zijn dat je hond geen drager is van erfelijke ziektes.
Aangezien Prisca gezegend is met de mooie Blue Merle-schakeringen, mag ze al zeker niet gekoppeld worden met een reu die ook het Blue Merle-gen heeft want dit kan leiden tot pups met oogaandoeningen en andere gezondheidsproblemen waardoor ze niet lang zullen leven. Een andere vaak voorkomend probleem is Heup- en elleboogdysplasie. Dit kan enkel gecontroleerd worden aan de hand van röntgenfoto's.
Soms kunnen ze drager zijn van erfelijke ziektes zonder er last van te hebben, maar als ze dan gekoppeld worden met een reu die ook drager is, dan kunnen de pups lijders worden en wel last krijgen van de erfelijke ziekten met alle gevolgen van dien. Helemaal het fijne weet ik er niet van, maar het vraagt zeker de nodige onderzoeken én budget om te weten of je hond zijn genen op een verantwoorde manier kan doorgeven.
Laat dit maar over aan mensen met kennis van zaken!

En het is niet alleen dat...
Dan zijn die kleine hummeltjes daar, en mezelf kennende ga ik het ONGELOOFLIJK moeilijk hebben om deze af te geven aan vreemde mensen waarvan ik niet weet of ze de beestjes wel gaan geven wat ze nodig hebben. Ik heb een héél klein hartje én moet het mezelf niet moeilijker maken dan het al is!

Eens dit beslist, was het een kleine stap om over te gaan tot castratie. Het is het beste voor haar om later geen melkkliertumoren te ontwikkelen. Daarnaast verdwijnt hiermee ook de kans op baarmoederontstekingen en - kanker.
Er zijn ook 'nadelen' aan verbonden zoals verzwaren, vachtverandering en verandering van gedrag, maar dat weegt niet op tegen de gezondheidsvoordelen.

Donderdag wordt dus een stressdag... alhoewel, niet alleen donderdag, ik heb het al moeilijk sinds de afspraak geregeld is...
Dat kleine hartje hé... voor niets goed!



0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
02-05-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (1)
23-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Uitstap naar zee met de hondenschool
Gisteren was dé dag van het jaar op de hondenschool: onze uitstap naar zee!
ZAAAAAAAAALIG!!

We zijn vertrokken met regen maar reden naar de zon! Een prachtige dag in een mooie omgeving, met de meest prachtige wezens die er bestaan Very Happy.

Naar jaarlijkse gewoonte zijn we naar Klemskerke geweest. Er is daar een manege waar ook onze honden welkom zijn. Spijtig genoeg was dit het laatste jaar want men gaat er mee stoppen. Voor volgend jaar zullen we dus op zoek moeten gaan naar iets nieuws.

In de voormiddag hebben we een boswandeling gedaan waar onze beestjes naar hartenlust konden rennen, spelen en snuffelen. Iedereen had zich warm gekleed, maar daar hadden velen snel spijt van want het was echt niet zo koud en daar de inspanning van het wandelen bij...

Rond 12:30 waren we terug in de manege en kregen we een heerlijke maaltijd voorgeschoteld zodat we opnieuw wat krachten konden opdoen voor onze wandeling in de namiddag naar de ZEE Laughing.
Alle honden, groot en klein, liepen los en namen de omgeving in zich op. Sommigen waagden zich in zee, anderen bleven er van weg. Ons
Prisca had er geen schrik van maar na één keer had ze er precies toch genoeg van. Voor Kyra weegde de strandwandeling wat door. Gelukkig waren er hier en daar stops, waardoor ze even op adem kon komen. Tja... ze wordt bijna 10 jaar, dat begin je te zien, spijtig genoeg. De gedachte alleen al.... maar daar gaan we niet te lang bij stil blijven staan! Het is niet omdat het moeizamer begint te gaan, dat ze geen jaren meer zou kunnen leven hé. We gaan een goed evenwicht zoeken zodat ze toch kan blijven genieten van al die boeiende geuren!

Na de strandwandeling hebben we nog even kunnen nagenieten van de laatste zonnestralen van die dag, al voelde je de koude alweer opkomen.

Moe maar voldaan trok iedereen opnieuw naar huis met onderweg een grote glimlach op ons gezicht, nagenietend van de voorbije dag.

Hieronder enkele sfeerbeelden!































0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (4 Stemmen)
23-04-2017, 10:16 geschreven door Els  
Reacties (2)
14-04-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eerste les agility
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Het stond al vast voor we Prisca in huis hadden, dat we agility gingen doen met haar. Vandaag was het zover!
Ik mis het om met mijn lieve Kyra te werken én dus heb haar ook meegenomen.

Voor mensen die deze hondensport niet kennen, het is een behendigheidssport. De bedoeling is om je hond, aan de hand van bevelen of lichaamstaal, het parcours van een 20-tal verschillende toestellen in een bepaalde volgorde en binnen een bepaalde tijd te laten afleggen.

Zelf wil ik dit graag leren en hoop ik er ooit zelf les in te kunnen geven.
Maar het is iets totaal nieuws, dus gaan we eerst vooral zelf alle kneepjes onder de knie proberen krijgen.
Belangrijk is om elk toestel te benoemen met een verschillend bevel én de hond moet zowel links als rechts bevelen kunnen opvolgen.

Het was Genieten met een grote G!
Zalig gewoon! Er was nog een vriendin mee en we hebben écht plezier gehad met elkaar en onze honden. Kyra, én ook ik genoten met volle teugen van ons mooie samenspel, Iris en Prisca hebben nog niet dezelfde band en dus nam Prisca vaak de benen (of moet ik zeggen 'pootjes' Laughing ).
Het was aangelijnd, maar soms moet je toestellen nemen waar je de leiband even los moet laten en dan wist onze kleine dame op één of andere manier toch te profiteren van haar tijdelijke vrijheid. Komt wel goed!

Iris en ik zijn overtuigd! Dit willen we leren!

Bijlagen:
Iris_Prisca_agility.jpg (158.7 KB)   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)
14-04-2017, 22:24 geschreven door Els  
Reacties (0)
31-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het gouden mandje van Kazan
De laatste tijd horen we steeds vaker dierenleed in het nieuws, maar geloof me, er bestaan écht veel mensen met een gouden dierenhart!

Een hartverwarmend verhaal:

Kazan, 15 jaar oud, blind, achtergelaten in een asiel en aan het wegkwijnen. Noemi en haar gezin hebben hem geadopteerd! Sinds zondag is hij bij hen en het gaat er goed mee. Ze hebben nog 3 honden en één van hen stelde de aanwezigheid van de nieuwe bewoner niet op prijs. Hierop hebben ze heel goed gereageerd door met beide honden een toertje te maken. Zo konden ze wennen aan elkaars aanwezigheid én stapten ze nadien samen de tuin in. Sindsdien verloopt alles super en kan het dier eindelijk genieten van een mooie, rustige oude dag.

Noemi zei: 'Veel mensen zullen mij zot verklaren, maar ik volg mijn hart.'
Mensen die hier commentaar op hebben, zijn in mijn ogen geen dierenvrienden. Ik kreeg vooral een krop in de keel en tranen in de ogen.

Ik heb het haar al persoonlijk gezegd, maar ik zeg het nog eens: Noemi, je bent een mooi mens met een hart van goud! (en je gezin ook natuurlijk Wink)



0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
31-03-2017, 21:22 geschreven door Els  
Reacties (0)
24-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Resultaat van mijn eerste poll!
Mijn eerste poll ging over het laten opvoeden van je pup. Je koopt dus je pup, en mits betaling van een som van +/- 700 euro, zal iemand deze opvoeding in jouw plaats doen in een 3-tal weken tijd en krijg je dus een kant-en-klare puppy terug die zindelijk is, de basisbevelen kent en gesocialiseerd is. Klinkt misschien belachelijk, maar dit bestaat dus echt...

IK BEN DOLGELUKKIG MET DE RESULTATEN!!
Iedereen zou de opvoeding zelf doen! Oef! Smile


De maatschappij verandert en mensen willen alles snel, men wil de tijd niet meer nemen om dingen zelf te doen. Velen hebben een poetsvrouw en/of tuinman, de strijk wordt gedaan, ... Zelfs winkelen moeten we niet meer zelf doen! We kiezen vanuit onze luie zetel en het enige wat men nog moet doen is het afhalen of aan de deur laten leveren. Dat hiervoor extra betaald moet worden, daar stelt men zich geen vragen meer bij.

Zo is dit dus ook mogelijk met de opvoeding van een jonge hond. Naast schattig én grappig zijn, doen ze hun behoefte in huis, bijten ze aan meubels, in handen en kledij, jammeren ze als ze alleen zijn, ...
Deze week vertelde mij iemand iets moois, iets wat de fokker hem vertelde als hij zijn pup ging afhalen: 'Jouw pup is eigenlijk een lege doos en het is aan jou om deze doos op te vullen.' Very Happy
Deze fokker gaf een heel belangrijke boodschap mee aan het nieuwe baasje.


Een pup weet niets. Je moet dus de tijd nemen om hem te socialiseren en hem de grote wereld leren kennen van auto's, fietsers, trein, kinderen, motorfietsen, stofzuigers, grasmachines, andere (huis)dieren, ... Dit gaat niet vanzelf en vraagt veel energie die we niet altijd hebben door ons drukke leven, maar het is zooooooo belangrijk in de eerste 15 levensweken van de hond!

De opvoeding overlaten aan iemand 'vreemd' is volgens mij geen goed idee. Je pup belandt in de belangrijkste fase van zijn leven in een totaal andere leefwereld dan waar hij terecht zal komen. Er mogen nog afspraken gemaakt worden, het is niet omdat ik een hond kan doen zitten, dat de baasjes dit ook kunnen. Ik merk dit vaak op de hondenschool: als de baasjes hun hond willen doen liggen, lukt het niet én dan geven één van de lesgevers het commando en doet de hond het wel. Je kan zeggen dat het toeval is, maar dat is het niet. Wij, hondentrainers, dwingen het gedrag van de hond op een andere manier af dan dat het baasje doet én dus reageert de hond op onze stem en lichaamstaal. Hetzelfde gebeurt vaak met het mooi dicht meewandelen, onvoorstelbaar hoe een hond reageert op de persoon die hem begeleidt...

Idem met het zindelijk maken, het is niet omdat hij zindelijk is bij die persoon, dat hij nog zindelijk zal zijn als hij in de nieuwe omgeving terecht komt.
Ik ben hier opnieuw met een voorbeeld van de hondenschool: We hebben baasjes wiens hondje zindelijk was. Kort nadien zijn ze op reis vertrokken en de hond mocht mee. Plots een gans ander ritme, een andere plaats en ze kon 's nachts haar baasjes wakker maken als het dringend was, welke dan ook met haar naar buiten gingen. Eens thuis plaste ze opnieuw in huis...

Neem dus zelf de tijd om deze kleine, prachtige lege doos op te vullen met een goede socialisatie, veel geduld, consequente regels en grenzen én hopen liefde en vriendschap.

Dat is alvast wat ik doe. Laughing



0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
24-03-2017, 23:32 geschreven door Els  
Reacties (3)
17-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Een hond kopen voor je kind? NEE!!
De laatste tijd ben ik al verschillende ouders tegengekomen die vertelden dat ze een hond willen kopen voor hun kind én dan natuurlijk ook het ras dat hun kind 'mooi' vindt (gezien op tv of gewoon toevallig tegengekomen op straat, ...).

Elke keer opnieuw krijg ik dan een knoop in mijn maag... Dit is zó een slecht idee!!

Ik heb zelf twee kinderen en weet ook hoe kinderen zijn. Hoe vaak willen ze niet iets van Playmobil of iets dat ze op tv hebben gezien. Als je het hen dan koopt, dan spelen ze er één week mee en dan ligt het daar!
Met een huisdier gaat dit net zo. Voor kinderen is dit gewoon een levende knuffelbeer, alleen ééntje met scherpe tanden die veel schade kunnen berokkenen... Een kind dat zelf nog opgevoed moet worden, kan ook moeilijk verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van een hond en dat is de basis van alles. Kinderen maken honden vooral wild en ik weet waar ik over spreek.

Voor Prisca in ons gezin kwam, heb ik héél vaak verteld aan de kinderen wat ik van hen verwachtte. Iris is bijna 12, en daar maakte ik mij geen zorgen in. En ja, ik beken, ik heb voor de Australische herder gekozen omdat zij dit ras graag ziet! Maar dit heb ik niet gedaan vooraleer ik me goed geïnformeerd heb of we Prisca wel kunnen bieden wat ze nodig heeft. Een Australische herder is niet alleen een actief ras, ze zijn ook intelligent en als goede baas moet je hen op beide vlakken tegemoet komen. Iris draagt hierin zeker haar steentje bij!

Mijn zoontje is bijna 9 en dat is een ander quelque chose... Hij trekt zich niets aan van al mijn regels en doet maar op. Lopen met Prisca achter hem die tussendoor eens in zijn mouw bijt, over de grond rollen waarbij ze hem opnieuw in de mouw bijt en over hem gaat staan, ... Hij beperkt haar ook vaak in haar bewegingsvrijheid waardoor ze niet weg kan uit zijn greep. Ik heb het al wel 100x gezegd dat hij er moet mee stoppen, hij neemt het niet aan en doet lustig voort!

Nu lijkt dit allemaal nog onschuldig want Prisca is nog net geen 6 maanden oud, maar wat als ze volwassen zal zijn? Ik hou mijn hart al vast! Ik ben dus gestart met hem te straffen bij onverantwoord gedrag want als ik niet ingrijp, zie ik dit niet goed komen!! En het zal niet de hond haar fout zijn...

Ik heb het voordeel dat ik wat achtergrond heb wat betreft het gedrag van honden, maar wat bij mensen die daar niets van weten? Die laten dit waarschijnlijk allemaal toe want ze zijn aan het 'spelen'. En als er dan iets gebeurt, tja, dan is de hond agressief én vals en moet hij weg of misschien zelfs ingeslapen worden, terwijl het dier gewoon duidelijk wil maken dat hij rust wil! Maar een hond kan dit niet zeggen, hij kan alleen verwittigen en als dat niet begrepen wordt, kan hij het alleen laten voelen...

Hieronder enkele filmpjes die aantonen wat ik bedoel... (en de ouders filmen rustig verder én vinden het zelfs grappig... Confused )

Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=-Fi5tN0idw8   
https://www.youtube.com/watch?v=dlgfAZGeVBw   
https://www.youtube.com/watch?v=wICn4grMhY4   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
17-03-2017, 20:18 geschreven door Els  
Reacties (1)
07-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Koning Mylo
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Onlangs vroeg een vriendin om eens langs te komen want ze hadden enkele probleempjes met hun Cocker Spaniël. Hij toont geen enkel respect naar hun dochter en heeft haar al meermaals gebeten (gelukkig niet te erg). Daarnaast springt hij bij bezoek als een bezetene zetel in, zetel uit en dringt hij zich enorm op aan het bezoek waardoor de mensen zich ongemakkelijk voelden bij Mylo. Een ander werkpuntje van Mylo is geduld leren hebben bij het naar buiten gaan of het terug naar binnen komen zonder daarbij te beginnen krabben aan de deur of de muur. Last but not least, is hij ook een snelle kruimeldief.
Veel werk aan de winkel dus Laughing .

Toen ze beslisten om een pup te nemen, heb ik hen mijn basisregels bezorgd omdat het belangrijk is om je hond van in het begin goed op te voeden en ook onmiddellijk duidelijke grenzen te stellen.
Maar... zoals zovele kersverse hondenbaasjes, besteedden ze hier niet zoveel aandacht aan en gingen ze hun hart volgen. Het kan nooit kwaad om je hart te volgen, maar als je dit te veel doet bij de opvoeding van je pup en je steeds laat verleiden door die schattige puppy-oogjes, dan ben je vaak niet de goede weg op...
Geen enkel verwijt aan het adres van mijn vrienden! Zoals ik al in eerdere artikels vermeld heb, is dit heel normaal, menselijk gedrag. Alleen spreekt de hond die taal niet en maakt hij misbruik van onze zwakke plek nl. het volgen van ons hart Wink .

Enkele weken geleden ben ik op een zondagochtend tot bij hen gegaan. Mylo kent mij al van op de hondenschool en toonde daar al redelijk onderdanig gedrag naar mij toe. Ik heb dan ook niet veel moeten doen om hem uit evenwicht te brengen en hij werd onzeker en stak zich weg achter de zetel. We lieten hem even bekomen en ondertussen luisterde ik naar hun verhalen en legde ik uit waar het waarschijnlijk fout was gelopen en hoe het opnieuw goed kan komen.

Een eerste belangrijke tip die ik hen meegaf is dat ze echt tijd moeten maken om meer met hem te wandelen. Een Cocker Spaniël is een actief ras die graag de dagelijkse krant van de omgeving leest met zijn neus. Niet alleen de beweging mat hem af, maar ook al die spannende geuren die hij opneemt maken hem mentaal moe. Hij heeft dit écht nodig!

Als Mylo zich opnieuw liet zien, konden we aan de slag.
Ik toonde hoe ze hem moesten corrigeren als de deurbel ging en er bezoek kwam. Dit hebben we verschillende keren geoefend en Mylo had redelijk snel door wat er van hem verwacht werd. Mijn vriendin had tot nu meestal de gewoonte om Mylo te corrigeren met de stem en laat ze nu net een heel schelle stem hebben, waardoor Mylo nog heftiger werd. Ik heb haar geleerd om haar lichaam te gebruiken in plaats van de stem. Roepen is vaak een teken van onmacht, en dat voelt de hond aan waardoor zijn respect voor zijn baasje verdwijnt. Roepen doen de meeste mensen ook vaak uit frustratie, opnieuw een teken van onmacht en het niet stevig in de schoenen staan. We hebben daar ook op geoefend en dat lukte elke keer beter.

Een ander probleempje van Mylo is dat hij steeds op het keukenaanrecht springt als ze aan het koken is, idem op de keukentafel als ze aan het eten zijn. Ook hier is het belangrijk om het gewenste gedrag af te dwingen met je lichaam en niet met de stem. Daarnaast is het ook nodig om de hond op voorhand aan te geven dat je het gedrag niet wil. Je moet dus de hond altijd een stapje voor zijn en hem zijn plaats tonen vóór hij ongewenst gedrag kan tonen en hij zichzelf vaak al beloond heeft met iets van eten te stelen van het aanrecht of de tafel.

Als laatste heb ik getoond hoe ze hem op een rustige manier kunnen buitenlaten én ook opnieuw weer naar binnen kunnen laten komen. Mylo is een intelligente hond en was ook hier direct een voorbeeldige leerling!

Als hij opnieuw zijn plaats in huis zal kennen, zal de hond helemaal veranderen. Dit kan snel gaan, en vaak worden de mensen dan overmoedig en laten ze opnieuw te snel foute dingen toe. Ik waarschuwde hen hier voor en ze beloofden om alles wat ik hen getoond had, zoveel mogelijk te oefenen op een consequente manier.

Ondertussen zijn we een aantal weken verder en heb ik mijn vriendin al verschillende keren gehoord. Het gaat goed en ze zijn heel positief over de vorderingen van Mylo. Hij heeft hun dochter niet meer willen bijten omdat hij stilletjes aan zijn plaats achteraan in de gezinsroedel begint te aanvaarden, bezoek wordt rustiger onthaald en de zetel is niet langer een bezitting van Mylo.
Het enige wat moeilijk gaat, is het stelen van het eten. Ze blijven alvast oefenen maar ook dat zie ik zeker goed komen.

Ze gaven me nog als opmerking dat mijn basisregels wel goed zijn, maar dat er toch altijd een verschil is tussen iets lezen én zien hoe het moet. Daar heeft ze inderdaad een punt en dat neem ik mee voor volgende 'klantjes'.

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
07-03-2017, 22:12 geschreven door Els  
Reacties (0)
01-03-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ode aan Pacha
Klik op de afbeelding om de link te volgen
Dit was Pacha, één van mijn eerste studentjes op de hondenschool en de hond van mijn collega-lesgever.
Ik schrijf 'was', want vorig jaar deze tijd is hij spijtig genoeg gestorven op 4,5-jarige leeftijd...
Hij was uitgebroken uit de goed afgesloten tuin en werd aangereden op de E40, niet ver van zijn woonplaats.
Werd hij getriggerd door iets of iemand? Was het de geur van een loops teefje? Geen idee hoe dit is kunnen gebeuren...

Ik heb enkel leuke herinneringen aan hem. Hij was de mooiste bruine labrador die ik in mijn leven al was tegengekomen: prachtige intelligente kop met mooi, strak lichaam! (zeldzaam voor een labrador) Qua karakter was hij intelligent, een tikkeltje eigenwijs en vaak ook grappig.

Ik zal hem nooit vergeten!





0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
01-03-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
21-02-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aanvalsvrouw :)
Op onze hondenschool wordt er naast gehoorzaamheid ook pakwerk gedaan. Ik herinner mij dat ik als kind kwaad werd als ik dit zag in ons dorp. Op de hondenschool heb ik deze 'hondensport' beter leren kennen en ik moet zeggen dat ik er toch een zekere sympathie voor heb! Dit is helemaal geen hondenmishandeling. De honden genieten van deze sport en hebben dit nodig om hun energie kwijt te geraken.

In 2015 heb ik het geluk gehad om hier eens van te mogen proeven. Al lang geleden dus, maar ik kijk nog vaak met een grote smile terug naar de filmpjes! Als mijn rug mee wil (jaja, ik word bijna 40 Confused) , hoop ik dit jaar nog eens in het pak te kunnen kruipen!

Ter info: Nadien zag mijn arm blauw van de blauwe plekken en heb ik 5 dagen mijn linkerarm niet kunnen gebruiken, maar dat nam ik er met de glimlach bij. 

Veel kijkplezier :)



Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=b07-4AjDWbY    
https://www.youtube.com/watch?v=S6vWtkIRZWM   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
21-02-2017, 12:52 geschreven door Els  
Reacties (0)
Inhoud blog
  • Hond en kind: hou het veilig!!
  • Leer je hond alleen zijn!
  • Maak je hond moe!
  • What's in a name?
  • Prettig 2019!!
    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Rondvraag / Poll
    Een asielhond? Dat is...
    iets waar ik niet aan begin! Je weet nooit welk rugzakje ze met zich meedragen (omgang kinderen/andere huisdieren/...)
    zeker iets voor mij! Weer een sukkelaartje dat geholpen is!
    iets dat ik zeker wil overwegen, maar doordacht en na een aantal kennismakingsmomenten met mijn gezin.
    iets wat ik nooit zal doen. Geef mij maar een pup, die voed ik op zoals ik het wil.
    iets wat ik al gedaan heb en nooit meer zal doen. (graag ervaringen doormailen)
    iets wat ik al gedaan heb en altijd zal blijven doen! (graag ervaringen doormailen)
    Bekijk resultaat

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Blog als favoriet !
    Over mijzelf
    Ik ben Els Servranckx
    Ik ben een vrouw en woon in (België) en mijn beroep is Administratief medewerker bij Infrabel.
    Ik ben geboren op 28/06/1977 en ben nu dus 46 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: De opvoeding van de hond!.

    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs