Hondentraining met Passie
HEBT U PROBLEMEN MET UW HOND? CONTACTEER MIJ EN IK BEKIJK HOE IK KAN HELPEN!
OPROEP!

Ik ben op zoek naar baasjes die een probleem met hun hond hebben, puppyadvies wensen, relatie hond/kind willen versterken. Ik wil mijn tips delen, ik wil LEREN en zien wat helpt, BEKIJKEN wat beter kan en AANPASSEN waar nodig! Stel gerust je vragen via mail en als ik kan helpen, doe ik dit! (Ter info: Ik woon in de omgeving van Ninove. Ik doe dit vrijwillig, dus voor huisbezoeken hou ik het binnen een straal van 15 km). Ben je van verder, stel dan zeker je vraag via mail. Wie weet kan ik jullie via deze weg de antwoorden geven die je nodig hebt!

Automatische mail bij nieuw bericht?

Geef je e-mail adres op en klik op onderstaande knop om je in te schrijven voor de mailinglist.


Beoordeel dit blog
  Zeer goed
  Goed
  Voldoende
  Nog wat bijwerken
  Nog veel werk aan
 
Foto
Foto
Foto
Zoeken in blog

15-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe een pup opvoeden?
Er is momenteel een puppy-boom op de hondenschool!
Een pup opvoeden vraagt veel tijd én energie.
Veel baasjes zitten met de handen in het haar want hij bijt in handen, kledij én nog veel meer, hij springt op hen, hij plast in huis, hij kan niet alleen blijven, ...
Hen helpen deze periode te 'overleven' is genieten voor mij, alhoewel ik zelf niet graag een pup in huis heb. Laughing
Als hondenschool zijn we er hoofdzakelijk om de mensen hun hond te leren gehoorzamen, maar ik zie deze taak iets ruimer en probeer de mensen ook met raad en daad bij te staan bij de opvoeding thuis. Deze is even belangrijk of misschien zelfs belangrijker!

Net omdat er nu veel pups zijn, ben ik van plan om elke week een herkenbare puppystreek uitgebreid te behandelen.

Vandaag beperk ik mij tot de eerste dagen dat de pup in huis is. Uiteraard hebben jullie goed nagedacht over een ras dat bij jullie past én hebben jullie uiteraard ook de rustigste pup gekozen uit het nest. Wink

De eerste dag laat je het beestje best rustig wennen aan zijn nieuwe thuis. Nodig niet te veel (of liever 'geen') mensen uit en verstik het dier ook niet door hem constant te knuffelen. Het is voor hem een grote verandering: weg van zijn mama en broertjes en zusjes, vreemde mensen, nieuwe geuren, rare geluiden, ...
De eerste paar nachten kan je er dan ook geen kwaad mee doen om de pup naast je bed te laten slapen in een kartonnen doos. Als hij piept of jammert, streel je hem even geruststellend zonder daarbij veel te praten. Een tikkende wekker kan ook een hulp zijn omdat dit hem kan doen denken aan een hartslag. Hopelijk heb je van de fokker ook iets meegekregen met de geur van het nest. Deze vertrouwde geur kan helpen om de pup rustig te krijgen. Blijft de pup jammeren, moet hij misschien plassen en dien je er mee naar buiten te gaan. Doe dit kort en krachtig: geplast, opnieuw de doos in, licht uit en slapen.
Ik zou dit wel slechts een aantal nachten doen en nadien de korte pijn: binnen in een bench of buiten in een hok. Mijn honden slapen allebei buiten en zijn daar héél gelukkig. Ze hebben elk een ruim hok en daarnaast hebben we ook een overdekt terras. Zelf ben ik geen voorstander van een ren en laat ik mijn honden vrij genieten van onze ganse tuin. Prisca heeft één week binnen geslapen, maar ze stond elke keer opnieuw aan het schuifraam omdat ze zo graag buiten was. Het was eind november, ze was 8 à 9 weken en ze sliep buiten. Als wij thuis zijn, komen ze wel gezellig bij ons binnen.


Misschien heeft de fokker of je dierenarts gezegd dat je pup beter niet naar buiten komt voor hij alle inentingen heeft gehad (laatste inenting zijn meestal rond de leeftijd van 12 weken). Persoonlijk zou ik dit niet doen. De pup heeft veel te leren en hoe meer indrukken hij opdoet voor de leeftijd van 12 weken, hoe groter de kans dat hij opgroeit tot een evenwichtige hond.
Niet alleen moet hij wennen aan alle geluiden in huis (stofzuiger, mixer, deurbel, ...) én tuin (grasmachine, andere honden/(huis)dieren, ...), daarnaast moet hij wennen aan een halsband, het verkeer (fietsers, trein, auto's, joggers, ...), kinderen, vreemde mensen, meerijden in de auto, trein, ... 
Eens de inentingen in orde, is het belangrijk om te werken aan de socialisatie met andere honden. De beste plaats hiervoor is een hondenschool waar men werkt met groepslessen.
Last but not least, is het ook belangrijk om de pup te laten wennen aan lichaamsverzorging: het tonen van de tandjes, borstelen, nakijken van oren en voetzolen, ... Dit kan veel problemen vermijden bij de dierenarts/hondentrimmer.
Zelf ben ik met Prisca naar het trimsalon gegaan als ze 11 weken was. Veel kon er nog niet gebeuren, maar ze kon zo wel wennen aan het staan op een verhoog, borstelen, het geknip van de schaar, ...


Pups hebben zielige kijkers en veel baasjes lachen slecht gedrag daardoor vaak weg want 'hij is zo schattig en och, laat hem maar doen, hij is nog zo klein', maar het is héél belangrijk om van in begin duidelijk te zijn in wat kan en wat niet kan en hier ook consequent in te zijn. Iets verkeerd aanleren is niet moeilijk, maar leer het hem nadien maar af wanneer jullie het uiteindelijk toch niet zien zitten...
Zit hiervoor zeker eens samen met de gezinsleden, want het is belangrijk dat alle neuzen in dezelfde richting staan en iedereen dezelfde regels toepast en zich daar ook aan houdt.
Jong geleerd is immers oud gedaan!

Ik heb deze zin al eens eerder gebruikt op mijn blog, maar hij is het herhalen waard:
Een pup komt in jullie gezin als een lege doos en het is aan jullie om deze lege doos op te vullen.

Veel succes!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
15-10-2017, 22:05 geschreven door Els  
Reacties (1)
28-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hondenkoers

Voor de 92ste keer wordt in de Wilderstraat te Appelterre een ludieke hondenkoers georganiseerd.
Dit gaat elk jaar door op de eerste dinsdag van de maand oktober, dit jaar dus op 3 oktober.

Alle honden mogen gratis deelnemen. Bij inschrijving deelt men de honden in naargelang grootte en worden er verschillende reeksen samengesteld. Er is een mooie prijzenpot die verdeeld wordt onder de winnaars.
Na de hondenkoers is er een kleine loopkoers voor kinderen tot 14 jaar.
Als afsluiter is er de gouden tabaksworp, want Appelterre is al jaar en dag bekend om zijn ambachtelijke tabaksteelt!
hier worden tabakplanten naar het publiek gegooid en als je geluk hebt, win je een prijs die je kan vinden in de steel van de plant.

Bij de 90ste verjaardagseditie heeft NinofMedia een filmpje gemaakt over de hondenkoers. Neem zeker eens een kijkje in de bijgevoegde link en proef van de sfeer die je nu dinsdag persoonlijk kan beleven!

Hieronder vind je het volledige programma, alsook een sfeerfoto:Hopelijk tot dan!


Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=BGwWwsdnT1c   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
28-09-2017, 21:12 geschreven door Els  
Reacties (0)
19-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zee-hondenwandeling
Hou zondag 24 september vrij in je agenda want er is een mega-hondenevenement in De Haan!
Ze houden daar voor de 26ste keer een Zee-hondenwandeling!
Om je een idee te geven hoe mega: vorig jaar waren er meer dan 2.500 inschrijvingen!!

Meer info:
Start tussen 9h en 15h
Mogelijke afstanden: 7, 11 of 15 km

Adres: Sporthal Haneveld - Nieuwe Steenweg 74 - 8420 DE HAAN
Deelname: 2 euro


Als we het weerbericht mogen geloven, zijn de weergoden ons die dag gunstig gezind!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
19-09-2017, 22:07 geschreven door Els  
Reacties (0)
08-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Opleiding voor toekomstige hondenbaasjes??
Deze week kreeg ik een interessant artikel doorgestuurd (zie link onderaan artikel) over een Nederlands onderzoeker die vindt dat toekomstige hondeneigenaars eerst een bekwaamheidscursus zouden moeten volgen. Ik begrijp hem helemaal, maar ik weet nu al dat dat niet realistisch is. Men kan nog niets doen tegen broodfok, wat zou men dan kunnen doen tegen 'onbekwame' hondenbaasjes?

Ik citeer een zin uit het artikel: 'Wie toegeeflijk is, kan beter geen Duitse herder in huis nemen, maar een softer hondje, zoals een cockerspaniël.'
Met het deel van de Duitse herder ben ik akkoord, maar een cocker spaniël een softer hondje noemen, zou ik toch niet doen! Ik ben al Cockers tegengekomen die niet te onderschatten zijn en Duitse herders zo mak als een lammetje.

Het klopt dat er raseigenschappen zijn en dat deze heel belangrijk zijn in de keuze van hond, maar naast de raseigenschappen, is er ook de opvoeding én het karakter van de hond! Als je een Duitse herder van in begin correct aanpakt, dan kan dat goedkomen. Als je een Cocker rotverwend, komt dat helemaal niet goed, tenzij je echt een sloef van een hond hebt.
Elke hond, elk ras heeft een consequente en vooral duidelijke opvoeding nodig. Nee is nee en blijft nee. Liggen is liggen en niet staan.
EEN HOND HEEFT GEEN WIL!

Ik heb al softe baasjes gehad met een karakterhond en die ik in het begin niet meekrijg in het streng zijn, maar die na een tijdje toch inzien dat ze iets moeten doen of de hond groeit boven hun hoofd. Ik heb harde baasjes gehad, die ik moest leren om zachter om te gaan met hun hond. Elke hond is verschillend, ongeacht het ras, en elke hond heeft een andere aanpak nodig. En ja, soms komen de echte raskenmerken fel naar boven zoals de Border Collie die eindeloze energie heeft, zelfs na urenlange wandelingen, maar er zijn ook Border Collies die zalig rustig zijn, al is dat eerder zeldzaam.
Soms heb ik baasjes waarvan ik de raskeuze niet begrijp en waarvan ik weet dat ze zich niet voldoende hebben geïnformeerd. Maar het beestje is in hun leven en heeft hun hart al gestolen. Dan is het aan ons om hen daar zo goed mogelijk in te begeleiden. Soms lukt dat en soms ook niet... Dan blijven mensen weg en zien we hen niet meer terug, héél waarschijnlijk omdat het te moeilijk gaat. Het is al gebeurd dat we mensen terugzien na meer dan 6 maanden, die beseffen dat ze iets moeten doen omdat het verkeerd aan het lopen is. Dan zijn ze meestal wel gemotiveerd om de hond de opvoeding te geven die hij nodig heeft, net omdat ze al problemen gehad hebben. Als we er dan in slagen, zijn we fier dat we toch opnieuw een hond hebben kunnen helpen.
Ik geloof dat iedereen kan leren een goed baasje te worden voor elk type hond, als je maar goed begeleid wordt én je goed informeert op voorhand dat je weet waar je aan begint. Naast goede begeleiding is het ook belangrijk om zo veel mogelijk toe te passen wat je op de hondenschool oppikt, want wij leren het aan, maar het is aan de baasjes om de opvoeding thuis verder te zetten. Oefening baart kunst!

Welk ras je ook kiest, doe dat bewust en niet onbezonnen! Beter een jaartje nadenken dan in één week te beslissen over jullie nieuwe huisgenoot. Besef dat  hij voor minimum 10 jaar deel zal uitmaken van jullie gezin en dat zijn opvoeding gemakkelijk 1,5 à 2 jaar in beslag zal nemen, eer je ten volle van hem kan genieten.
Neem geen ras omdat je het mooi vindt of op televisie hebt gezien. Het is niet omdat je op televisie een mooie, slimme Lassie ziet dat je die ook zo koopt! Alles zit hem in de opvoeding die jij zal geven! Het ligt dus in jouw handen of je een aangename hond zal hebben of een rotverwend nest waar je geen kant mee uit kan.
Moet je een opleiding volgen voor de hond er komt? Nee, maar er bestaan meer dan genoeg mogelijkheden om je te informeren over hoe je het het beste aanpakt én dat doe je best wel op voorhand. Eens de hond er is, en je bent niet voorbereid, is de kans groot dat je te veel je hart laat spreken...

Bovenal geloof ik nog steeds dat een hond niet zomaar in je leven komt. Hij komt er om jou te helpen en ook al lijkt het in het begin moeilijk en de verkeerde raskeuze, op een dag zal je weten dat jullie bij elkaar horen en helpen jullie elkaar op de meest onverwachte momenten.
Zo is ons Prisca ook in ons leven gekomen.
Ik wou eigenlijk een tweede hond om opnieuw zelf mee te kunnen werken, maar dat is helemaal niet meer nodig! Zij heeft onze 10-jarige Kyra een tweede leven geschonken. Dankzij ons kleinste, speelt en ravot ze weer waardoor haar conditie er sterk op vooruit is gegaan en ze volop geniet van ons wekelijks uurtje agility.
Daarnaast heeft Prisca mijn dochter gekozen als haar baasje én ze zijn een prachtig duo! Mijn nieuwe hond ben ik kwijt aan mijn dochter, maar ik gun het haar zo van harte! Ik heb er een dolgelukkige, fiere en zelfverzekerde dochter voor in de plaats gekregen.
Dank u wel, Prisca! Jij zit voor altijd in ons hart!
Bijlagen:
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/3247129/2017/08/31/Niet-elk-baasje-past-bij-elke-hond.dhtml   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (5 Stemmen)
08-09-2017, 23:15 geschreven door Els  
Reacties (1)
30-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Agressie, of toch niet?
Katrien komt al even naar de hondenschool met Pruts. (fictieve namen)
Er wordt vaak gezegd dat de hond op het baasje lijkt en ook zijn baasje zelf zoekt, wel persoonlijk vind ik dat ze perfect bij elkaar passen.
Ik zou er natuurlijk niet over schrijven moest alles perfect gaan, maar voor zo goed als alles is een oplossing Wink.

Het eerste probleem dat Katrien aanhaalde, was dat Pruts niet in haar bench wou als het slaaptijd was. Ze haalde uit naar hen. Ik sprak haar erover om een kong te gebruiken. Een kong is een heel handig hulpmiddel om iets van de hond te kunnen bekomen. Honden die bvb. moeilijk alleen kunnen blijven of meubilair vernietigen bij afwezigheid kunnen veel hebben aan een kong als afleiding van het alleen zijn. Er zijn kongs in alle maten. Je vult het met lekkers en na een paar uur diepvries, zijn ze daar uren zoet mee. Na het smikkelen zijn ze moe en voldaan en is het tijd voor een dutje. Deze tip hielp heel snel.
(Ter info: de kong nooit diepgevroren geven aan de hond, laat hem eerst +/- 10 minuutjes ademen. Op internet vind je ook veel lekkere kong-recepten.)


(bron: http://www.hondenpage.com/)

Pruts heeft nog een heel vervelend kantje. Als ze iets lekkers (of dingen die ze niet mag hebben) heeft gestolen en Katrien wil het afnemen, begint ze te grommen en te blaffen. Ze haalt ook uit, maar heeft tot nu nog niet echt gebeten. Persoonlijk denk ik ook niet dat dat haar bedoeling is, ik denk meer dat het een afschrikmiddel is dat ze gebruikt om toch haar zin te kunnen doen. Tot nu heeft ze altijd haar slag thuisgehaald en is dat een vorm van zelfbeloning: Pruts gromt en blaft om haar buit te kunnen behouden, baasjes krijgen schrik en laten haar begaan. Pruts wint dus, keer op keer en heeft geleerd dat dat gedrag haar daar bij helpt.
Zelfbeloningsgedrag is moeilijk af te leren, maar als je consequent genoeg blijft en doorzet, kan dit zeker lukken!
Ik heb hen het advies gegeven om hun angst opzij proberen te schuiven en in geen geval ook maar één stap achterwaarts te zetten want dan heeft ze opnieuw gewonnen. Pruts is diegene die achteruit moet deinzen voor haar baasjes!

Pruts vertoont ook een vorm van voedselagressie, maar dit woord is eigenlijk verkeerd gekozen. Het is natuurlijk gedrag en heeft niets met agressie te maken. Het hangt af van de behendigheid van de hond dat het lekkers al dan niet wordt afgenomen. Voor de hond is het natuurlijk gedrag, maar dat wil niet zeggen dat het voor de mens geen ongewenst gedrag is. Pruts zal dus haar baasjes moeten leren vertrouwen en de baasjes gaan haar daar bij helpen.

Het beste is natuurlijk dat je hond van kleins af aan leert dat het geen probleem is dat iemand bij de eetbak komt of het lekkers afgenomen wordt.
Een veelgemaakte foutieve opvatting om voedselagressie te voorkomen, is ten gepasten tijde de bak met eten wegnemen, maar dit werkt voedselagressie net in de hand! De hond moet leren dat het hem juist iets oplevert als iemand bij zijn eetbak komt en dat kan je doen door een nog lekkerder hapje aan te bieden terwijl hij eet. Zo leert de hond dat hij jou kan vertrouwen en hij zijn eten niet hoeft te verdedigen, dat hij zelfs iets extra krijgt als hij iemand in de buurt van zijn eten laat komen.
Een andere manier die kan helpen om voedselagressie te voorkomen is bij het voeren met je hand in de eetkom te gaan. De pup wordt je aanwezigheid gewend.
Iets heel anders wordt het als je de pup bvb. een varkensoor aanbiedt. Mijn eerste hond liep daarmee weg in een hoekje en ik mocht niet meer in de buurt komen. Hij was ochotte 10 weken en ik mocht niet in zijn buurt komen. Daarom geef ik het advies om het varkensoor te geven terwijl je het in de hand houdt. Laat de hond maar knabbelen. Af en toe streel je hem langs de muil terwijl hij knabbelt. Zie je de lip opgaan of hoor je gegrom, dan dien je de hond te corrigeren door hem in het nekvel vast te pakken (dezelfde correctie als de moeder gaf), in combinatie met een krachtig bevel. Nadien begin je opnieuw: varkensoor in de hand, strelen langs de muil, grommen dus nekvel. In geen geval neem je het varkensoor af. Na een paar keer heeft de pup door dat hij er niet voor moet vechten. Herhaal dit een paar dagen na elkaar en dan komt het helemaal goed! Dit is uitgetest en goedgekeurd door mezelf Laughing.

Ik heb Katrien alle nuttige tips meegegeven om de band met Pruts te versterken. Het ontbreekt Pruts toch ook wel wat respect voor zijn baasjes. Katrien en haar familie zijn er mee aan de slag gegaan en staan versteld van de verbetering die ze al bereikt hebben op die korte tijd.
Pruts kan echter niet verbeteren als de baasjes niet verbeterd zouden zijn. Ze begrijpen nu al beter hoe een hond in elkaar zit en hebben ook geleerd dat het niet erg is als je je eens kwaad maakt als de hond zich misdraagt. Die kwaadheid moet echt vanbinnen uit naar buiten komen zodat je hond voelt dat je het meent. Een voorval waarbij Pruts bijna het dochtertje van een familielid had gebeten, heeft hen daarbij geholpen.

Katrien vertrouwde me toe dat ze erover dachten om Pruts te laten inslapen omdat ze dachten dat er iets serieus verkeerd was met haar. Gelukkig hebben ze haar een tweede kans gegeven na het horen van mijn advies. Ik zag geen onoverkomelijke problemen en dankzij hun doorzetten zullen ze binnenkort een andere Pruts krijgen. Het gaat niet van vandaag op morgen, het zal tijd nodig hebben, maar ik heb er alle vertrouwen in!

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
30-08-2017, 22:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
16-08-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vakantie met/zonder hond

De zomervakantie loopt stilletjes aan op zijn einde. Velen zijn al op reis geweest, anderen moeten nog vertrekken.

Voor ons is het al voorbij. Wij hebben het prachtige Normandië bezocht. Onze honden verbleven bij mijn ouders waar ze zeker niets tekort zijn gekomen. We hebben dan ook alles verhuisd van matten, speelgoedjes en noem maar op, opdat ze zo veel mogelijk vertrouwde dingen bij zich hadden als wij weg waren. Ze gaan veel mee op bezoek bij mijn ouders, maar toch is dat iets anders dan daar dag en nacht te blijven... Tot over 2 jaar had Kyra weinig of geen problemen met ons vertrek, maar hoe ouder ze wordt, hoe moeilijker ze het heeft. Er wordt vaak gezegd dat je een oude boom niet zo maar verplant, wel, bij haar klopt dat. Ze heeft een aantal dagen nodig gehad om te wennen aan de nieuwe situatie. Prisca, onze jongste allemansvriendin daarentegen, die trekt zich niets aan en kwispelt zich door het leven Laughing.

Toch droom ik ervan om ooit met mijn honden op reis te kunnen gaan. Dat moet toch tof zijn om met hen prachtige wandelingen te kunnen doen in onbekend gebied voor ons allemaal.

Dit jaar hadden we een Pierre & Vacances geboekt en daar zijn honden welkom. Alleen zou ik wel aanraden om een ruimer huisje te nemen want wij hadden nu één voor 5 personen en dat was al krap voor ons 4. Moesten daar onze 2 harige dochters nog bij geweest zijn, dan hadden we geen ademruimte gehad. Dus zeker een aandachtspuntje als je een huisje boekt op reis!

Daarnaast is het belangrijk om de rit naar je reisbestemming zo aangenaam mogelijk te maken voor de hond. Probeer zeker om elk uur of ongeveer elke 100 km even te stoppen om zijn pootjes te laten strekken en de innerlijke hond te versterken. Ze hebben ook wat ruimte nodig en is het niet de bedoeling dat ze ergens een hoekje hebben, tussen de reistassen in. Een ruime wagen of wagen met trekhaak voor een aanhangwagen is toch wel een must. Kleinere hondenrassen zijn gemakkelijker mee te nemen en kunnen op de achterbank.

Ik ben heel nieuwsgierig naar de oplossing die jullie hebben voor jullie beestjes als je op reis gaat. Daarom heb ik een nieuwe poll gemaakt die je rechts kan vinden. Of misschien kennen jullie wel héél leuke adresjes om met de hond op reis te gaan of daguitstappen? Laat het mij gerust weten, dan deel ik dit op mijn blog in één van mijn volgende artikeltjes.

Onderstaande foto's zijn genomen in Cadzand, waar de honden ook in de zomermaanden op het strand mee mogen. Prisca was in het begin niet zot van de golven, maar Kyra toonde haar gezwind dat dat niets is om schrik van te hebben Very Happy.


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
16-08-2017, 09:53 geschreven door Els  
Reacties (1)
19-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Disciplinesport voor honden

Dankzij de hondenschool kom ik in contact met veel verschillende hondenrassen, maar leer ik ook de mensen achter de honden kennen en hun soms boeiende hobby’s!

 

We hebben iemand die al maanden komt trainen met zijn American Bully of de Amerikaanse Pitbull Terrier: een héél mooie hond in de grijze kleur met ogen als kristallen. Ik wist niet dat je maten had in rassen, maar zijn hond is een XXL. JNaast gehoorzaamheid heeft Alain nog iets anders voor zijn hond in petto.

Yuccah is van nature een héél energieke hond en dit ras is pas gelukkig en voldaan als ze hun energie kwijt geraken. De ideale sport voor dit ras is een soort disciplinesport: verspringen, hoogspringen, gewichtheffen, touwtje trek, …

 

Zelf kende ik dit tot voor kort niet, dus me happy dat ik iets nieuw leer kennen.

Dit artikel was niet mogelijk geweest zonder de hulp van Alain en Jurgen, waarvoor dank!

 

Hieronder een overzicht van de verschillende disciplines in deze hondensport. Van elke discipline heb ik naast een foto, ook een filmpje bijgevoegd onder mijn artikel, in volgorde van hoe ze hier opgesomd staan.

 

Weight Pulling

De letterlijke vertaling is Gewicht Trekken en echt zwaar gewicht!

De hond moet gewicht trekken over een afstand van 4,5 meter en draagt hiervoor een speciaal, op maat gemaakt, harnas.

De meesten zullen al denken dat de grootste hond automatisch ook de sterkste zal zijn, maar niets is minder waar want het gewicht van de hond en het getrokken gewicht wordt in verhouding berekend. Een kleine hond kan dus perfect winnen als hij procentueel meer gewicht getrokken heeft.
Daarbij aansluitend bestaat er ook Drag Pulling waar de hond een soort sleetje voorttrekt over een afstand tussen de 25 en de 50 meter met gewicht dat overeenkomt met ongeveer 80% van het lichaamsgewicht van de hond.


Wall Climb

Of anders gezegd: muurklimmen.

De hond neemt een kleine aanloop en klimt zo hoog mogelijk op de hoge muur tot aan de apport die bovenaan bengelt. De hoogste sprong is winnaar.

 


High Jump

Hoogspringen dus: de hond springt met een kleine aanloop naar een voorwerp dat op een bepaalde hoogte hangt en moet zich daar in vastbijten. Geen paniek Rolling Eyes , de hond wordt naar beneden gehaald vooraleer hij moet lossen.

Belangrijk voor deze oefening is dat de hond geleerd heeft om te lossen.

 


Far Jump

We hebben al hoogspringen gehad, dus een volgende logische discipline is verspringen.

Hierbij worden over een bepaalde afstand flexibele buisjes geplaatst. De bedoeling is om met zo weinig mogelijk sprongen deze lengte te nemen. Er zijn honden die verder dan 4 meter kunnen springen. De stem van het baasje kan de hond zijn enthousiasme doen toenemen om zo betere resultaten te boeken.

 


Tug of War

Touwtje trek onder honden J

Beide honden worden vastgemaakt en dragen een harnas om incidenten te vermijden door de adrenaline die door de hondenlijven raast. Beide honden krijgen een uiteinde van een touw (of andere) in de muil en moeten dit zo lang mogelijk vasthouden. De hond die eerst lost is verloren. Dit spel wordt soms urenlang volgehouden.

 


Mill Race

Een race lopen, maar dan op een loopband. De hond loopt gedurende 2 minuten op de loopband en deze die de langste afstand loopt binnen deze tijd, is winnaar.Het ziet er allemaal héél intensief uit, en dat is het ook! Deze hondensport heeft maar één doel en dat is het omzetten van de energiebom van de hond in een positieve training. Na deze intense oefeningen zijn ze moe maar voldaan en gelukkige honden, hebben gelukkige baasjes als gevolg.

 

Het spreekt voor zich dat dit iets is dat moet opgebouwd worden. Je laat je dus voor het bestwil van de hond begeleiden door mensen die weten waar ze mee bezig zijn en rekening houden met de mogelijkheden en gezondheid van de hond.

Sowieso is het dé ideale sport voor dit actieve ras. Maar ook andere rassen kunnen dit, vooral de gedreven en competitieve exemplaren. Zoals een Stafford perfect gehoorzaamheid of agility kan leren, kan een ander ras ook deze sporten aanleren. Men heeft ooit zelfs een Jack Russell deze sport zien doen!

 

Mensen die na mijn artikel meer informatie willen over deze hondensport, kunnen contact opnemen met Jurgen Borms (apbcbelgium@gmail.com), voorzitter van de Amerikaanse Pitbull Club België. Ter info: er wordt in de buurt van Aalst getraind.

 

Een ander doel van deze hondensport, is dit ras in een beter daglicht brengen. Hoe je het draait of keert, de pitbull-achtigen hebben geen goede naam. Dit ligt echter niet aan het ras zelf, maar aan de persoon die de hond opvoedt. Het is een héél actief hondenras, dus bezint eer ge begint!

Daarnaast is dit een enorme krachtpatser en een echte blok spieren. Als deze niet van jongsaf naast jou leert meewandelen, dan gaat hij met jou wandelen. Ik heb al heel wat sterke mannen met dit ras zien trainen, en geloof me, het gebeurt wel meer dat men moeilijkheden heeft om de hond in bedwang te houden.

Informeer je goed en neem geen Stafford of Pitbull ‘omdat je het mooi vindt’ of ‘omdat het een stoer uiterlijk’ heeft. Er komt echt veel meer bij kijken!

 

Als ik eerlijk ben, behoorde ik vroeger ook tot de groep die dit ras in het hokje ‘gevaarlijk’ duwde. Dankzij de hondenschool heb ik al dikwijls met deze honden mogen werken en heb ik persoonlijk mogen ondervinden dat het echt geen moordmachines zijn. Je kan van elke hond een dodelijk wapen maken…

Alle rassen hebben hun eigen kenmerken en noden. Als je als baas hieraan tegemoet komt, kan er, in combinatie met een consequente opvoeding, niet veel verkeerd gaan. Er zijn hondenrassen voor alle soorten van mensen, kies er dan ook één dat bij jou past qua karakter en energie zonder kieskeurig te zijn qua uiterlijk.

 

Ben je nieuwsgierig geworden maar weet je niet goed wat je erbij voor te stellen, dan heb ik goed nieuws: 11 tot 13 augustus 2017 is er in Denderhoutem vanalles te doen rond deze hondensport, met veel internationale deelnemers én zelfs internationale jury! J

Hieronder de flyer! Ik zou zeggen, allen daarheen! (praktische info onder de flyer)

 


Nog niet overtuigd? Lijkt het je dierenmishandeling? Dan kan ik je geruststellen! Er is continu een dierenarts én iemand van dierenwelzijn aanwezig. Dit is een hondensport zoals een andere. Ik ben er van overtuigd dat dit een sport is die hoort bij dit ras en misschien veel andere energieke rassen. Veel mensen zijn vergeten dat de hond eigenlijk in een ver verleden als 'werknemer' gebruikt werd om karren voort te trekken en andere vaak zware werkjes. Honden met een job zijn gelukkige honden. Honden zonder job, gaan er zelf één zoeken en dat zijn er vaak die dan dingen zoeken waar de baas niet zo gelukkig van wordt Wink.


Praktische info:

Data: vrijdag 11 augustus tot en met zondag 13 augustus

Adres: Eigenstraat 161, 9450 Denderhoutem

Gratis inkom vanaf 8h (behalve op vrijdag, dan start het in de namiddag), aanvang sporten om 10h

Het hele weekend door zijn er drank- en eetgelegenheden + verschillende standjes met hondenspulletjes.

Wie mee wil doen met de sporten, vooraf inschrijven kan tot en met 4 augustus (15 euro bij voorinschrijving, 20 euro op de dag zelf).


Inschrijvingsformulier voor mensen die meedoen voor de titel (ADBA-leden)

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdxmK5QNDik1OOLpeeEJH4Shhrvtnql3TdppVdoIzXPmavkEA/viewform


Inschrijvingsformulier voor Fun Show/Sports

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScI24_HzIz07GoboJGyMx9x8IPnJI2NmQQZgpFSqTEDqki0tQ/viewform

 

Programma: (onder voorbehoud, kan nog wijzigen, maar elke wijziging zal nog aangepast worden op mijn blog en via mail aan mijn volgers doorgestuurd worden)

 

Vrijdagnamiddag 11/08/17:

High Jump en Far Jump

 

Zaterdag 12/08/17:

10:00 – Start TDA Event (Mill Race, gevolgd door Wall Climb en Drag Pull)

Doorlopend staan ook al de sporten open voor niet-deelnemers aan het TDA Event (TDA=Top Dog Atletiek)

In de namiddag is het Weight Pulling.

 

Zondag 13/08/17:

- Show ringen (2)

- 1 ADBA Conformation ring

- Fun Sports: Puppysprintrace (4-6maand & 6-9maand), Far Jump, High Jump, Mill Race,

Dragpull, Weight Pulling, Wall Climbing. 

 

Honden mogen deelnemen aan de sporten vanaf 9 maand.

 

Er werd me trouwens verteld dat de schoonheidswedstrijd op de laatste dag (13/08) voor alle rassen is! (5 euro bij voorinschrijving, 7 euro op de dag zelf – hiermee kan je ook deelnemen aan de Fun Sports). Misschien kan ik mijn dochter wel overtuigen om met ons Prisca deel te nemen. Laughing


Wie doet mee?? Zou nog een toffe uitstap zijn met de hondenschool! Wie durft te springen en het eens uit te proberen? I dare you Twisted Evil

 


Bijlagen:
https://www.youtube.com/watch?v=CHWhvmCx-L4    
https://www.youtube.com/watch?v=GWtYM_K24V8   
https://www.youtube.com/watch?v=L-pPcn4OO20    
https://www.youtube.com/watch?v=LdyReJAXVOc    
https://www.youtube.com/watch?v=nQPdk6i6oqg    
https://www.youtube.com/watch?v=qNRLNia2o68   


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
19-07-2017, 18:18 geschreven door Els  
Reacties (0)
17-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De mens achter de hond

Dankzij de hondenschool kom ik in contact met veel verschillende hondenrassen, maar leer ik ook de mensen achter de honden kennen en hun soms boeiende leven!

Zo hebben we iemand die een gepassioneerd schlagerzanger is! Eerst kon ik het niet geloven, maar lang moest ik niet zoeken op internet! Hij doet dat goed, onze

jhjhljhlh

 


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
17-07-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
30-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Maagkanteling: wat en hoe proberen te voorkomen?
Zoals mijn collega-lesgever terecht opmerkte, zou elke hondenbaas op de hoogte moeten zijn van deze aandoening.
Ik wist van het bestaan, en ik wist ook dat je snel moest reageren want dat het dodelijk kan zijn, maar daar stopte mijn kennis.
Trouwens, dat is een ver-van-mijn-bed-show... dacht ik... tot voor kort, tot we er de lieve Lemmy aan verloren zijn.

Na het voorval van Lemmy, ben ik me er iets meer gaan verdiepen want het is misschien toch wel belangrijk dat je als hondeneigenaar op de hoogte bent van wat het is, hoe je het kan herkennen én eventuele preventieve mogelijkheden die er zijn om het proberen te voorkomen.

Wat is nu een maagkanteling of maagtorsie?
Dit is een heel pijnlijke aandoening waarbij de maag om zijn as draait, vaak klokwijzerzin. Door deze draai wordt zowel de in- als uitgang van de maag afgesloten waardoor er niets meer in kan, maar ook niets meer uit. Voedsel begint te gisten in de maag, hetgeen gas produceert. Deze gassen kunnen de maag niet meer uit waardoor deze steeds boller wordt en de maagwand zelfs kan beginnen afsterven. Hierdoor komen bacteriën in de darmen die op hun manier belangrijke organen aantasten. Het afsluiten van de bloedvaten, veroorzaakt ook zuurstoftekort en als de hartspier te weinig zuurstof ontvangt, kunnen er hartritmestoornissen ontstaan.

Hoe kan je weten of vermoeden dat je hond een maagkanteling heeft?
- De hond zal proberen braken de uitzetting van de maag. Dit lukt echter niet omwille van de ingang die afgesloten is door de draaiing.
- Voornamelijk links achter de ribben voel je een zeer harde en dikke buik. Als je er tegen tikt, klinkt dit hol. Mijn dierenarts wist me te vertellen dat ook een gedeeltelijke draaiing kan. In zo een geval zwelt de maag niet op omdat het gas er nog uit kan. Dit wil echter niet zeggen dat het minder gevaarlijk is! Er worden ook hier bloedvaten afgesnoerd en de maagwand zal afsterven als gevolg daarvan.
- Doordat dit heel pijnlijk is zal de hond onrustig zijn en in vreemde houdingen gaan staan.
- De hond zal sloom worden door het tekort aan zuurstof in het bloed ten gevolge van de dichtgedrukte bloedvaten.

Wat moet je doen als je bovenstaande symptomen herkent?
Exclamation Zo snel mogelijk naar de dierenarts of een dierenkliniek! Exclamation
Verwittig hen onderweg op je komst en leg duidelijk uit wat je hebt opgemerkt bij je hond.
De kans op overleven is afhankelijk van hoe snel er wordt ingegrepen, maar spijtig genoeg hebben we dat niet altijd in de hand... Als er overdag iets gebeurt terwijl je gaan werken bent, of 's nachts terwijl je slaapt, is de kans groot dat je te laat bent.

Op internet vind je veel terug over de stappen en keuzes die de dierenarts moet maken qua operatie, maar die ga ik hier niet behandelen want op dat moment is er niets wat je nog als baasje kan doen behalve hopen op een goede afloop! Het lot van je hond ligt dan in handen van de dierenarts.

Waar ik wel héél graag belang aan wil hechten is het volgende deeltje:

Hoe kan ik het proberen voorkomen?
Ik schrijf 'proberen' want onderstaande aandachtspuntjes kunnen de kans op een maagkanteling misschien wel verkleinen, maar niet helemaal wegnemen... De echte oorzaak van een maagtorsie is niet gekend.

Kan het aan de voeding of manier van voeden liggen?
- Er wordt aangeraden om de hond meerdere keren per dag kleine maaltijden aan te bieden.
- Doe geen actieve inspanningen 1 uur voor en 2 uur na het eten. Als je net een drukke wandeling achter de rug hebt, laat de hond dan even bekomen alvorens hem te eten te geven.
- Geef eerst water en dan pas voer.
- Aan de voeding zelf zou het niet liggen, maar toch raadt men aan om grote korrels te geven die geen hoge hoeveelheid plantaardige vetten bevatten. Dit is vooral omdat deze voeding hoog verteerbaar is en daardoor ook minder gassen produceert.
- Qua voedingsbak gebruik je het beste een antischrok voedingsbak en je plaatst die op de grond (niet verhoogd dus). Dit zorgt ervoor dat de hond rustiger zal eten. Tegenwoordig bestaan er ook al programmeerbare voederbakken. Dit kan handig zijn om tijdens een werkdag de hond zijn maaltijden te spreiden over de dag.Is het erfelijk?
Dit ligt voornamelijk in handen van de fokker en is grotendeels zijn verantwoordelijkheid. Ik denk eerlijk gezegd dat weinigen eraan gaat denken om aan de fokker te vragen of de ouders al een maagkanteling hebben gehad... Sowieso, als vader- of moederdier een maagtorsie heeft gehad, is de kans bij de nakomelingen erg groot.

Is het rasgebonden?
Vooral grote rassen met een grote borstkast zijn gevoelig voor deze aandoening. De Duitse Dog staat bovenaan het lijstje van de risicogroep. Andere kwetsbare rassen zijn de Dobermann, reuzenpoedels, Sint-Bernards, Sennenhonden, Ierse Wolfshonden, Teckel, Bassethound, ... maar het is zeker niet omdat het ras van jouw hond er niet bij staat, dat je niet moet opletten.

Zijn er andere preventieve oplossingen?
Bij rassen met een hoog risico, gebeurt het vaak dat de maag preventief wordt vastgezet aan de buikwand. Men noemt dit een gastropexie. Dit kan in combinatie met een sterilisatie of castratie omdat de hond dan toch onder narcose moet.

Kan een maagkanteling meermaals voorvallen?
Eens de hond een maagkanteling overleefd heeft, is er 80% kans op herval! Een gastropexie verlaagt de kans op terugkeer naar 10%.


Welk ras, groot of klein, het kan nooit kwaad om bepaalde gewoonten in te voeren die je hond ten goede komen!
Mijn honden behoren niet tot de risicogroep, maar toch ga ik de manier van voeden en de tijdstippen veranderen.
Een verwittigd man is er twee waard en men kan beter voorkomen dan genezen!


0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
30-06-2017, 00:00 geschreven door Els  
Reacties (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vaarwel Lemmy
Normaal vind ik heel gemakkelijk mijn woorden, maar deze keer lukt het me niet...
Vorige week dinsdag heeft mijn collega-lesgever afscheid moeten nemen van zijn hond Lemmy.
Lemmy was een grote loebas met een gouden hart, maar is spijtig genoeg veel te jong (1,5 jaar) gestorven aan een maagkanteling.

Lemmy werd graag gezien door veel leden. Je kon er ook niet naast zien! Hij was een Grote Zwitserse Sennenhond.Iris heeft het geluk gehad om met hem te mogen trainen en ze zei: 'Ik ben blij dat ik Lemmy heb gekend, want zonder hem stond er nu geen mooie beker op mijn nachtkastje.'

Samen met haar heb ik onderstaand klein tekstje geschreven:

Dag mijn dikke vent,
Wat ben ik blij dat ik jou heb gekend,
Je woog bijna 3 keer zoveel als mij,
Maar je liep altijd mooi aan mijn zij,
Je zo snel moeten verliezen doet heel veel pijn,
Maar weet dat je altijd mijn dikke vriend zal zijn.0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (7 Stemmen)
19-06-2017, 21:05 geschreven door Els  
Reacties (3)
Inhoud blog
 • Hoe een pup opvoeden?
 • Hondenkoers
 • Zee-hondenwandeling
 • Opleiding voor toekomstige hondenbaasjes??
 • Agressie, of toch niet?
  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

  Rondvraag / Poll
  Wat doe je met je hond(en) als je op vakantie gaat?
  Ik zoek altijd een reisbestemming waar honden welkom zijn.
  Familie of vrienden ontfermen zich over onze dieren.
  Het hondenhotel is onze oplossing.
  Ik ga niet op reis omwille van mijn dieren.
  Bekijk resultaat

  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

  Blog als favoriet !

  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!