Foto
  • Terug naar Cedric Vloemans, dé Blog
  • Het Open Duel
    Debatblog van Cedric Vloemans, dé Blog
    29-08-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BHV: de reacties

    Enkele reacties zijn binnengelopen, waarvoor mijn oprechte dank. Zoals beloofd, welliswaar iets later als voorzien, komt er ook een antwoord. Ik zal pogen me te houden op de antwoorden die werden doorgestuurd, de verschillende antwoorden iewat te bundelen in verscheidene topics, en als dus danig mijn reactie te geven.

    In eerste instantie denken alle respondenten dat ik verbaasd zou zijn van hun reactie. Dit ben ik echter niet, gezien ik niet twijfel aan het democratische gehalte van ieder individueel persoon. Het spreekt voor zich dat we het dus over iets kunnen eens zijn.  Daarentegen zal ik eenieder van u verbazen. In één van de reacties lees ik hetvolgende citaat

    "Wat nu echter zou gebeuren bij een federale kieskring is dat deze pariteit noodzakelijk ook moet wegvallen: de federale regering is geen optelsom meer van regionale partijen, maar wordt samengesteld uit alle partijen die zich op heel het grondgebied aan de kiezer gepresenteerd hebben. "

    Dit lijkt me echter niet meer als logisch en democratisch. Het kan namelijk niet dat een stem in het Zuiden van het land gemakkelijker verdiend is als een stem in het Noorden van ons koninkrijk.

    Het lijkt me trouwens wenselijk en een logisch gevolg dat de verschillende ideologieën terug zouden samen werken, en terug een overkoepelend orgaan zouden instellen om samen te werken, over de taalgrens heen.

    Dat zou van België een voorlopig echte federatie maken, en het wordt een eerste stap in de weg naar het unitarisme.

    Lijkt dit een droom en utopie? Mogelijk wel, maar de huidige situatie werd eveneens ooit als utopie aanzien, heden als nachtmerrie. We weten niet wat de toekomst brengt, en als de democratie ons vraagt om terug samen te werken, zal dat moeten gebeuren, als de democratie echter vraagt om uit elkaar te gaan, zal ik de laatste zijn om me ertegen te verzetten. Ik zal wel pogen en blijven ijveren om de mensen hun ogen te openen, zodat ze zelf ook inzien dat splitsen ons niets verder brengt, en enkel eendracht macht maakt.

    29-08-2007 om 14:38 geschreven door Cedric  


    18-07-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BHV: wat doen we ermee?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag zijn onze excellenties in Hertoginnendal bezig met een nieuw regeerakkoord te schrijven. Het oranje-blauwe clubje heeft zichzelf verschillende problemen op de hals gehaald, om te starten Brussel-Halle-Vilvoorde. Met de nieuwe kiesindelingen is BHV een ondemocratische kieskring geworden, zo bepaalde het Arbitragehof. Er werd de eis gesteld - terecht - dat dit euvel dient rechtgezet te worden. Vlaamsgezind noch Belgischgezind twijfelt aan het feit dat hier iets aan moet veranderen.

    Alvorens verder te gaan naar de mogelijke oplossingen, zal ik eerst toelichten wàt het probleem juist inhoudt.

    Sinds de jaren '70 wordt België opgedeeld tot een federale staat. Ook de partijen splitsen zich, met Nederlandstalige en Franstalige partijen.  Zo heb je de SPa en de PS, de MR en de VLD, de CDH en de CD&V.
    Theoretisch gezien zijn de Nederlandstalige strekkingen verkiesbaar in het Nederlandstalige landsgedeelte, en de Franstalige strekkingen in het Franstalige landsgedeelte.
    In BHV daarentegen zijn zowel de Nederlandstalige als de Franstalige partijen verkiesbaar, omwille van het tweetalige statuut van Brussel. Dit houdt in dat de PS, MR en CDH tot aan de poorten van Mechelen stemmen kan ronselen, terwijl de CD&V, VLD en SPa dit niet kunnen in pakweg Nijvel, en het is net daar dat het ondemocratische schoentje wringt.

    Verschillende pistes kunnen bewandeld worden om het schoentje te laten passen, en één hiervan is de meestvermelde: het splitsen van Brussel-Halle-Vilvoorde in Brussel, dat dan tweetalig zal zijn en Halle-Vilvoorde, dat louter ééntalig zal worden. Mocht dit de enige oplossing zijn, zou ik onmiddellijk dit voorstel steunen, gezien mijn liberale ziel geen ondemocratische stelsels verdraagt, echter, en België zou België niet zijn mocht het anders zijn: er bestaan nog andere mogelijkheden. Een ervan is mij zeer genegen, omdat deze mijn inziens meer past in een volwaardige democratie, en in een volwaardig België: de nationale kieskring.

    Dit houdt in dat iedere partij die in ons parlement komt, verkiesbaar is door àlle Belgen. Waarom? Heel eenvoudig: vandaag dient men slechts verantwoording af te leggen aan een deel van de bevolking. CD&V kan ongegeneerd de premier leveren, terwijl een groot deel van de natie dit niet ziet zitten. Di Rupo kan met zijn partij de regering gijzelen, hoewel geen enkele Vlaming ooit voor zijn partij kon stemmen. Flahaut kon de ene flater na de andere maken, net als Freyaken, zonder verantwoording te moeten afleggen aan een landshelft.

    In die hoedanigheid is Brussel-Halle-Vilvoorde dus de enige échte, democratische kieskring die ons land rijk is. Daarom vraag ik me af: waarom zouden we dit niet uitbreiden over het hele land?
    Om te starten zou het BHV-probleem opgelost zijn, gezien iedere Belg vanaf dat moment gelijk behandeld wordt. Anderzijds zouden partijen als PS en VB zich moeten bewijzen in dat landsgedeelte waar ze het minst populair zijn. Dit zou de electorale verhoudingen in ons vaderland drastisch aanpassen, en een correcter, democratischer beeld schetsen.
    Het zou het voor kleinere partijen tevens gemakkelijker maken deel te nemen op nationaal niveau, wat de democratie eveneens ten goede komt, en de Belg zou ook de politici van de andere taalgroep beter leren kennen, wat het samenleven ten goede komt.

    Uiteindelijk zie ik in mijn voorstel dus geen graten, ik ben benieuwd naar uw argumenten?

    18-07-2007 om 11:31 geschreven door Cedric  



    Inhoud blog
  • BHV: de reacties
  • BHV: wat doen we ermee?

    Deelnemers aan het debat
  • Smithson
  • Pieter Blomme


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs