Inhoud blog
  • Dopamine? Wat is dat voor een beest?
  • Waarom een blog?
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Hoe eet je een olifant?
    Waarom te makkelijk niet helpt.
    17-07-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dopamine? Wat is dat voor een beest?
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Ik kan niet genoeg hameren op het feit dat onze hersenen het belangrijkste orgaan is van ons hele lichaam.
    Ik wil het even hebben over hoe we juist onze hersenen moeten gaan onderhouden.

    Essentiële voedingstoffen (eventueel door supplementen) spelen een grote rol als we het risico op alzheimer en andere onomkeerbare ziektes willen vermijden. Maar ook om normaal te kunnen presteren is het noodzakelijk om je hersenen te voeden. Daarom zijn er bepaalde dingen die we best gaan integreren in ons dieet. Ze stimuleren namelijk de aanmaak van de neurotransmitters serotonine (geheugen, stemming, zelfvertrouwen, sleep, emoties en eetlust) en dopamine (ook wel het "gelukshormoon" genoemd) in onze hersenen.

    Een correcte verhouding tussen (of tenminste de aanwezigheid van) deze neurotransmitters heeft een immense impact op onze "cognitieve capaciteit", m.a.w. in welke mate we dingen kunnen onthouden of bepaalde handelingen met meer of minder moeite kunnen uitvoeren.

    Intussen zijn er veel hypes om de markt omtrent superfoods zoals goji-bessen, henep en andere exotische voeding die aan een veel te hoge prijs in veel te kleine porties in veel te dure supermarkten door mensen worden gekocht die voorts geen opzoekingswerk hebben gedaan. "Als iedereen zegt dat dit goed is voor mij, dan zal het toch zijn zeker?" --- mja, maar wat heb je daar juist van nodig? Alles? Een deel? Enkel wat je lekker vindt? Of wat juist niet lekker is? Want wat bitter smaakt in de mond, maakt het hart gezond, toch?

    De producten die in de kijken worden gebracht zijn natuurlijk niet ongezond, de meeste hiervan hebben een hoge concentratie aan anti-oxidanten of vitamines en mineralen. Toch bestaan er andere groenten, fruitsoorten, peulvruchten en dierlijke producten die beter in de kijker zouden belanden. Het kan zijn dat je er al van had gehoord en dat je ze af en toe consumeert zonder te beseffen hoe goed ze juist zijn voor je hoofd. Heb je concentratiestoornissen? Dan kunnen deze misschien helpen;

    -kurkuma (of "turmeric", komt keer op keer terug als het wonderspecerij);
    -eigeel (jazeker, uit eieren van vrije uitloop, hier is het wel de moeite om "bio" te gaan);
    -vis (het liefst van al verse, wilde, vettige vis zoals zalm, maar ook garnalen en sint Jacobsschelpen);
    -amandelen (ongezouten, zonder chocolade helaas);
    -avocado's (yup, blijkbaar voor alles goed);
    -blauwe bessen (bessen in het algemeen eigenlijk);
    -sla (alles wat als "green leafy vegetables"wordt beschouwt is zeer gezond);
    -kolen (groene kool witte kool rode kool, maar vooral broccoli, spruitjes en boerenkool);
    -zeewier (yup, bestaat zelfs zo'n goor poeder van);
    -pompoenzaadjes;
    -watermeloen;
    -tuinbonen (in het Engels "fava beans", zijn ook heel gezond);
    -bananen (bron van kalium);
    -kip of kalkoen (lean white meats);
    -appels (ik veronderstel eigenlijk de meeste fruitsoorten);

    De lijst van dingen die in jouw persoonlijk dieet moeten worden opgenomen blijft hier niet bij, ongetwijfeld niet, maar dit zijn een aantal zeer belangrijke bronnen van essentële aminozuren, mineralen en andere stoffen die jouw hersenen gelukkig kunnen maken.

    Wat nog belangrijker is, is dat je de hoeveelheid suiker die je dagelijks consumeert drastisch gaat moeten verminderen. Suiker is een boosdoener op tal van vlakken, net zoals roken, overmatig alcoholgebruik en - duh - drugs.
    Als je rookt, regelmatig een glaasje drinkt, graag dat "saaie" water afwisselt met frisdrank of zelfs af en toe een toeter opsteekt, so what? Zolang je niet hoofdzakelijk ongezond leeft en dit afwisselt met gezonde gewoontes. (80-20 regel)

    Nog een laatste tip die ik hier achterlaat; groene thee. In de meeste vissoorten zit de stof "mercury", wat wij kwik noemen (inderdaad, die stof in analoge thermometers die giftig is). Zoals je wel weet wordt er in Japan ongelooflijk veel rauwe vis geconsumeerd. Al deze vis bevat een variabele hoeveelheid kwik wat natuurlijk niet gezond kan zijn. Maar zoals je misschien ook weet, wordt er daar ook zeer veel groene thee gedronken. Deze groene thee werkt ontgiftend en haalt tot 80% van het kwik uit die mensen hun bloed. Misschien is het tijd dat jij ook eens je lichaam ontgift? Ik heb het niet over detox-juices die 70% uit mierzoet appelsap bestaan, of die icetea met 11 klontjes suiker per blikje. Neen, helaas heb ik het over pure groene thee, zonder suiker, zonder zoetstoffen.

    Wat bitter smaakt in de mond? Ik knijp mijn neus dicht als ik het niet lekker vind.

    17-07-2016 om 15:54 geschreven door RudyRud  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Tags:kurkuma, boerenkool, avocado, amandelen, cognitieve boost
    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Waarom een blog?
    Een blog blijkt een interessante optie te zijn om dingen die voor mij persoonlijk geholpen hebben te delen met anderen.
    Ook is het een manier om de kennis die ik op doe te cementeren in mijn geheugen.
    Na een aantal jaren in de verkeerde job, in de verkeerde sector, in een verkeerde regio ben ik depressief geworden.
    Omdat ik niet beschikte over de financiële middelen kon ik niet zomaar mijn ontslag nemen, of mijn werk zo slecht gaan doen dat ze mij wel moesten ontslagen. Dag na dag was een hel, en dat was thuis ook te merken. Al snel kon ik niet meer slapen, raakte ik al snel geïrriteerd, rookte ik tot drie keer zoveel, en kon ik mij helemaal niet meer concentreren.

    Het idee van deze blog is simpel; je eigen gedragspatroon aanpakken.

    Mijn bron van frustraties zat hem in de incompetentie van mijn collega's (of dat was toch zo in mijn hoofd), het idee dat ik gevangen zat in mijn job zonder uitdaging en groeimogelijkheden, de dagelijkse routine zonder spanning, een relatie zonder liefde (terwijl mijn vrouw mij door dik en dun nog steeds steunt), ...

    Deze negatieve gedachtengang is blijven aangroeien tot ik onvermijdelijk ben gecrasht.
    Bij de dokter werd het woord "burnout" genoemd, maar ik gebruik het niet graag. Depressie is al erg genoeg.
    Ik had geen job waar ik dagelijks alles op alles moest zetten, of zelfs mijn hoofd moest gebruiken.
    Ik had zelfs te veel tijd om na te denken. Na te denken over alles wat fout ging, en wat ik moest doen om het te veranderen.

    Ik ga jou niet alles vertellen wat ik heb gedaan om er uit te raken, want niet alles heeft geholpen. Sommige pogingen hebben het allemaal nog veel erger gemaakt. Wel kan ik jou vertellen dat ik kort na mijn "burnout" de riskante stap heb gezet om mijn ontslag in te dienen.

    In de komende posts zal ik tal van onderwerpen aankaarten zoals gewichtsverlies, meditatie (ja haha maar het doet wonderen voor de overdenker zoals ik zelf), voedingssupplementen om concentratiestoornissen aan te pakken en over het algemeen gezonder te gaan leven, enzovoorts enzoverder.

    Het feit dat je dit allemaal hebt gelezen is een eerste stap naar beterschap.
    Natuurlijk, als je dit niet hebt gelezen neem ik het jou niet kwalijk. Zoals gezegd, dit is vooral ook een manier om mijzelf te helpen.

    Maar samen zetten we een stap naar beterschap.

    Hoe eet je een olifant?
    Één hap per keer.

    RudyRud

    17-07-2016 om 14:44 geschreven door RudyRud  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Archief per week
  • 11/07-17/07 2016

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs