Heemkundige Kring Heymissen - www.heymissen.tk - Willy De Cleene
Museum
Museum "Ontrent den Hover" - Gilliot & Roelants Tegelmuseum
22-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VVIA
.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Activiteiten in mei en juni.
.
Tags:gouw, harmonieën, speelgoed, gilliotmarkt
21-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlaanderen Feest!
.

© Hans Van Geel

Op vrijdag 6 juli '18 vieren we Vlaanderen Feest! met een van de meest opmerkelijke eerbetonen van de laatste jaren. Jackobond zal namelijk op weergaloze wijze een ode brengen aan het werk van Marva. 


Marva heeft in haar rijkgevulde carrière met haar prachtige liedjes zo veel mensen laten dromen, dromen van 'Een eiland in groen en blauw'. Menigeen wordt nu dan ook nog steeds intens gelukkig bij het horen van de mooie nummers zoals 'Herinneringen', 'Rode rozen in de sneeuw' en 'Oempalapapero'. Samen met haar band Jackobond brengt Riet Muylaert deze klassiekers op een sublieme wijze en bezorgen ze het publiek een geweldige avond.

 

Het concert start om 20u en gaat door in het gemeentehuis te Schelle. Tickets kosten € 9 in voorverkoop en zijn online te bestellen via https://www.ticketgang.be/event.php?key=50626 of kunnen gekocht worden in de bibliotheken te Hemiksem en Niel.

 


IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel

Intergemeentelijke Vereniging voor Bibliotheekwerking, Cultuur en Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs


Gemeentehuis Schelle, Fabiolalaan 55

Tel.: 03 871 98 55 - 0491 08 60 09

www.ivebic.be - cultuur@ivebic.be

Ondernemingsnummer : 0280.300.997Tags:Vlaanderen Feest, IVEBICA, Marva
19-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Leerlingen restaureren kleibreekmolen van Gilliot
.
oto Benoit De Freine De leerlingen van CLW (Centrum Leren en werken) van PTS Boom bij de kleibreekmolen.

Een tiental leerlingen van het Centrum Leren en Werken (CLW) van PTS Boom hebben een oude kleibreekmolen gerestaureerd. Die zal dit najaar worden overhandigd aan het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in Hemiksem.

”We zijn de kleibreekmolen op het spoor gekomen dankzij de alertheid van de mensen van heemkring Heymissen”, zegt Marc Vergauwen, projectmedewerker van Erfgoed Rupelstreek. “De molen werd vroeger gebruikt door de tegelfabriek Gilliot om de klei te verfijnen, maar was nu al ettelijke jaren buiten werking en stond gewoon te verroesten. We besloten de molen te laten restaureren en hem te conserveren.”


In 2010 deed Erfgoed Rupelstreek al eens beroep op de leerlingen van het CLW voor de restauratie van een tegelpers. Dat is toen zo succesvol verlopen dat nu opnieuw bij het CLW werd aangeklopt. De voorbije twee schooljaren waren een tiental studenten en vier leerkrachten in de weer om de molen te herstellen. “Hun werk zit er nu voor 95 procent op en we zijn hen bijzonder dankbaar, in het bijzonder vakleerkracht Guy Schelfhout”, aldus Vergauwen.


Omdat de leerlingen van het CLW al in juni afstuderen, werden ze gisteren in de bloemetjes gezet. Als dank voor hun geleverde restauratiewerk kregen ze een geleid museumbezoek en konden ze genieten van een maaltijd in de cafetaria van heemkring Heymissen. (BCOR)15-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Laarkapelconserten.
.


In de meimaand organiseren we 3 concerten in de prachtig gerestaureerde Laarkapel te Schelle.


Leerlingen en leerkrachten van de academie brengen elke keer een ander programma.


Op 17 mei '18 bestaat het programma uit piano en zang. Raf Van Brandt en Ellen Geerts zullen dan de sfeervolle kapel vullen met licht-klassieke nummers, jazz-standards en Marialiederen.


Op 31 mei '18 is de kapel de locatie voor een magnifiek stukje kamermuziek gebracht door een kleine bezetting van strijkers.


De concerten starten om 19.30u en de deuren gaan open om 19.15u, de plaatsen zijn ongenummerd.

Het concert van 24 mei is reeds uitverkocht, voor de concerten van 17 en 31 mei zijn nog enkele kaarten beschikbaar (€ 5 / € 3 voor -26 j). Tickets kunnen aangeschaft worden in de bibliotheken te Hemiksem en Niel of via de volgende link : https://www.ticketgang.be/event.php?key=50620.

Omdat het aantal plaatsen zeer beperkt is wordt er tijdens het eerste concert, op 17 mei ’18, in een tent naast de kapel een scherm geplaatst waarop je gratis het concert kan volgen. Hiervoor hoef je niet op voorhand in te schrijven, voor een plaats in de kapel is het wel noodzakelijk om op voorhand een ticket aan te schaffen.

Wij hopen om jou op een van deze avonden te mogen verwelkomen, graag tot dan.

met vriendelijke groeten,


IVEBICA Hemiksem-Schelle-Niel

Intergemeentelijke Vereniging voor Bibliotheekwerking, Cultuur en Academie voor Deeltijds Kunstonderwijs


Gemeentehuis Schelle, Fabiolalaan 55

Tel.: 03 871 98 24 - 0491 08 58 06

www.ivebic.be - cultuur@ivebic.be

Ondernemingsnummer : 0280.300.99702-05-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenvergadring 16 mei om 19 uur“Doedelzakken, maar géén kilt!”

De doedelzak is één van het oudst bestaande muziekinstrument. Het heeft een rijk historisch verleden en bestaat in verschillende variaties. Wil je meer te weten komen over dit boeiend blaasinstrument, kom dan zeker op woensdag 16 mei te 19.00u naar de cafetaria van de heemkring. Daar zal die avond een voordracht plaats vinden over de doedelzak en zijn historie.
De toegang is gratis en iedereen is welkom.

Voordracht: Geert - Peter Malaise
Le Joueur de cornemuse et la Vieille, Pieter Huys, 1571.
Le doedelzak ou pijpzak est le terme générique désignant la cornemuse aux Pays-Bas et en Flandre (Belge et Française). C'est aussi une cornemuse flamand à deuxbourdons. Elle se retrouve notamment sur les tableaux de Pieter Brueghel L' Ancien.

Doedelzak is the actual generic term for the bagpipes in the Netherlands and the Flemish (Dutch) speaking northern part of Belgium, the region where painter Pieter Bruegel the Elder lived and worked. Formerly 'pijpzak' and 'moezelzak' were common. The latter two names, generic at one time, survive in the piposa(pipe au sac) from Picardy and muchosa (muse au sac) in the actual Belgian province of Hainaut. According to certain sources, muse once was the earliest generic name for this family of instruments in a large part of Europe and survives itself in the actual French generic name of cornemuse for all bagpipes.

The term pijpzak refers to a type of two-droned Flemish bagpipe, as portrayed in the artwork of Pieter Bruegel the Elder and many others. The instrument is held rather in front of the player than under the arm, as can be seen on the painting on top of this article. The two drone pipes, which have single reeds and are typically a fifth apart, are in the same stock and face directly up or slightly forward, depending on the individual position of the piper. The chanter has a conical pierce and a double reed.


Er zijn maar weinig Vlamingen die dit weten!


Tags:Doedelzak, pijpzak, Pays-Bas, Flandre
29-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twie-zine april
ETWIE logo

Bokrijk blaast 60 kaarsjes uit!

Op 12 april 1958, enkele dagen vóór Expo 58, opent Openluchtmuseum Bokrijk officieel de deuren voor de allereerste bezoekers. Een belangrijk en historisch moment, want met de naoorlogse industriële revolutie en de toenemende welvaart in de fifties dreigt het woonlandschap in Vlaanderen op korte tijd verloren te gaan. Dankzij het museum blijft een unieke verzameling authentieke gebouwen met huisraad en bijhorend alaam, afkomstig uit verschillende Vlaamse regio’s en tijdsperiodes, bewaard.

Lees meer

Stoomtreinfestival op 5 en 6 mei

Het jaarlijkse stoomtreinfestival vindt op 5 en 6 mei opnieuw plaats in het museumstation in Maldegem. Maar liefst 7 locomotieven staan dat weekend onder stoom. Het thema van deze editie luidt ‘100 jaar einde Wereldoorlog I’. Daardoor kan je dit jaar niet enkel meerijden op de houten banken of pluche zetels van historische rijtuigen, maar word je ook ondergedompeld in de wereld van die Eerste Wereldoorlog. In een authentieke setting brengen acteurs in uniform historische taferelen tot leven en je maakt via een expo ook kennis met de telecommunicatie uit die helse periode. Om 13u45 is er telkens een ceremonie met doedelzak en Last Post.

Lees meer

Nieuwe inventarisatie van grofkeramische nijverheid in Limburg

Erfgoedliefhebber Patrick Boucneau is gestart met de inventarisatie van de Limburgse panovens, pannenfabrieken en steenbakkerijen, om zo tot een goed gedocumenteerd overzicht te komen van de grofkeramische nijverheid in de provincie Limburg.

Lees meer

Nieuw themanummer rond herbestemming industrieel erfgoed

Het nieuwe nummer van het Vlaams-Nederlandse tijdschrift 'Erfgoed van Industrie en Techniek' richt de schijnwerpers op recente herbestemmingsprojecten in Vlaanderen, Nederland en Groot-Brittannië. In het najaar staat een tweede themanummer gepland over Europese herbestemmingsprojecten. 

Lees meer

Netwerkmoment Erfgoed Noord- en Midden-Limburg

Erfgoedcel Mijn-Erfgoed, Monumentenwacht Limburg, Herita en de IOED's Lage Kempen en Regionaal Landschap Kempen en Maasland organiseren op donderdag 17 mei een netwerkmoment voor de erfgoedsector van Noord– en Midden-Limburg. ETWIE geeft er een presentatie over bedreigd erfgoed. 

Lees meer


Lieselot Cornelis versterkt ETWIE!

Na de komst van Hannelore De Craene versterkt nu ook Lieselot Cornelis het ETWIE-team. Lieselot is historica en archivaris en zal meewerken aan verschillende lopende projecten, zoals onze werking rond bedrijfserfgoed en de verdere uitbouw van onze kennisbank. We wensen Lieselot veel succes!

Lees meer


Save the date: studiedag rond bedrijfserfgoed

In het kader van het Europees Jaar van het Cultureel Erfgoed organiseren we in samenwerking met de Nederlandse Stichting Bedrijfsgeschiedenis op vrijdag 16 november een studiedag met als werktitel 'Bedrijfserfgoed als cultureel erfgoed'. Deze zal plaatsvinden in het Textielmuseum in Tilburg. Meer informatie over het evenement volgt nog, maar noteer alvast de datum in je agenda!

Lees meer


Ontdekkingsweekend industrieel erfgoed Charleroi

Kom je liever meer te weten over de zware industrie in Wallonië? De collega's van de PIWB organiseren ook op 5 en 6 mei een weekend in het teken van het industrieel erfgoed van Charleroi.

Lees meer

ETWIE
AGB Erfgoed - MIAT
Minnemeers 10
9000 Gent

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 09/269.42.24
www.etwie.be
   
Email Marketing Powered by MailChimp

28-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief Herita april
EXCLUSIEF VOOR LEDEN
Win een gratis ticket of krijg korting voor middeleeuws spektakel Quondam
Tijdens de 7e editie van Quondam waan je je een weekend lang terug in de middeleeuwen met steekspelen, veldslagen, roofvogelshows, spijs en drank. Speciaal voor Herita-leden is er een magische actie. De eerste 700 leden die via deze link een ticket bestellen, krijgen €1 korting op alle ticketformules. Wees snel: na de eerste 700 bestellingen werkt de link niet meer!

Waag je liever je kans voor een gratis ticket? Doe dan mee aan onze wedstrijd: we geven maar liefst 70 dagtickets weg aan wie juist antwoordt op de wedstrijdvraag.
Naar de wedstrijd
MONUMENTEN VAN DE MAAND
Alle monumenten
MUZIEK IN MONUMENTEN
Onze 4 favoriete locaties tijdens Lokale Helden 2018 
1050 optredens op 390 podia in 200 gemeenten: Lokale Helden 2018 belooft opnieuw eenknaleditie te worden. Talloze lokale muziekhelden trekken op vrijdagavond 27 april naar plekken in hun eigen buurt om er muziek en ambiance te brengen. Onze vier favoriete locaties zijn -je raadt het al- monumenten!
Ontdek ze hier
ACTIE
Leerrijke én leuke kampen van JCW met Herita-korting!
JCW, Jeugd Cultuur en Wetenschap, is een landelijk erkende jeugdvereniging. Ook deze zomer organiseren ze weer een heleboel leerrijke en unieke kampen. Speciaal voor leden van Herita voorzien ze op drie topkampen een aanzienlijke korting.
Ontdek het aanbod

18-04-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoedag 2018
.


Meer info bij onze conservator: 0475 37 93 66 of hendrik13pc@telenet.be                 
                                  


09-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erfgoed Rupel
.


08-03-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ostara 2018 - 16 maart
.

Vanwaar de naam Ostara? Ôstara was volgens de Duitse taal- en letterkundige Jacob Grimm het Oudhoogduitse equivalent van de Germaanse godin van de lente. Deze naam is in het Oudhoogduits niet overgeleverd, maar verondersteld op grond van de door de Angelsaksische monnik en kerkhistoricus Beda genoemde godin Çostre. Het is allerminst zeker dat deze godin werkelijk heeft bestaan bij de oude Germanen, c.q. dat men in haar bestaan geloofde. Wel werd met de meervoudsvorm van de naam in het Germaans het lentefeest aangeduid, vgl. Oudhoogduits Ôstarûn, Duits Ostern, Oudengels Çostron, Engels Easter. Dit feest is na de komst van het christendom (lees vooral de Katholieke kerk)  samengevallen met pasen. In het Hebreeuwse gedeelte van de bijbel komt deze godin ook voor met een variatie van de naam, In de Griekse geschriften worden er geen vermeldingen meer van gemaakt. Maar vooral welkom en laat het jullie smaken!Tags:Östara, Easter, kerkhistoricus, Beda, Easter, Ostern, godin
28-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eens naar Frans-Vlaanderen?
Een toeristische (zomer)tegeltrip in Frans-Vlaanderen!

Ontdek ook het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. Webstek: www.gilliottegelmuseum.be

De Romeinen waren de eersten die het steenbakken in onze streken invoerden, maar de val van het Romeinse Rijk betekende ook het einde van de eerste baksteennijverheid. Omstreeks 1235 kwam de baksteenindustrie terug door de paters van St. Bernard van Hemiksem die materiaal nodig hadden voor de bouw van hun abdij (Sint Bernardusabdij van onze gemeente). De  baksteennijverheid breidde zich geleidelijk uit langs de rechter Rupelboord. In 1345 is er voor het eerste sprake van een steenbakkerij te Boom (tichelgeleghe). Na zes eeuwen van alleen handsteenbakkerijen (handgelegen),  werd in 1868 de eerste oven met doorlopend vuur, de ringoven, gebouwd. In 1896 telde Boom niet minder dan 48 steenbakkerijen en 42 fabrieken waar aarden pannen en tegels werden vervaardigd. Door het in gebruik nemen van een kleibagger in 19111 werd de mechanisering ingezet, doch de volledige automatisering van de baksteennijverheid dateert van 1966. Op dat moment werkten er in de gehele Rupelstreek ongeveer 5.000 personen in de baksteenindustrie, terwijl 7.000 personen werkzaam waren in aanverwante nijverheden. Begin van de jaren '70 ging door de crisis in de bouwsector, de felle concurrentie en het gebruik van nieuwe bouwmaterialen, de baksteennijverheid in de Rupelstreek teloor.  


Ontdek ook het Gilliot & Roelants Tegelmuseum in de Sint-Bernardusabdij te Hemiksem. Webstek: www.gilliottegelmuseum.beTags:Tegels, Mudea, Belle, Desvres, Godewaersvelde, Hazebrouck, Saint-Omer, Terdeghem
19-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Huldiging van onze vrijwilligers;
.18-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenvergadering 21 februari

Statutaire vergadering en info activiteiten

Enkel voor leden


09-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbezoek aan Dendermonde
.
Tags:Dendermonde, St Alexiusbegijnhof, vleeshuismuseum
08-02-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reis Dendermonde.
.


Tags:Dendermonde
22-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ledenvergadeng 17 januari 2018

Worstenbrood/appelbol om 19 uur + infoavond activiteiten 2018Inschrijven tot en met 10 januari bij de voorzitter of in de cafetaria - Prijs 2,80 per worstenbrood/appelbol inclusief koffie of thee
Betalen bij inschrijving.
Tags:worstenbrood, cafetaria, appelbol, voorzitter
25-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Niklaas
.
Tags:Sint Nicollaas, Zwarte Piet
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
.

De dagen worden korter, de avonden en nachten langer.
In televisie en computer-loze tijden was dit het moment om samen rond de gezellige kolenkachel te kruipen om oude verhalen en overleveringen te aanhoren.
Op woensdag 15 november  om 19.00u kon men dit terug beleven in de cafetaria van onze heemkundige kring “Heymissen”.
Verschillende vertellerskwamen leuke, maar soms ook bizarre of geheimzinnige verhalen vertellen.
Hier een paar sfeerbeeelden10-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
.Foto
Foto
Foto
(Ontrent den oever voed ik mij)
Klik op een artikel in de inhoud en je krijgt het automatisch te zien.
Inhoud blog
 • Bernardusdagen in Nederland!
 • 11 de Gilliotmarkt.
 • Ledenvergadering 20 juni 2018
 • 11de Gilliotmarkt
 • VVIA
 • Activiteiten in mei en juni.
 • Vlaanderen Feest!
 • Leerlingen restaureren kleibreekmolen van Gilliot
 • Laarkapelconserten.
 • Ledenvergadring 16 mei om 19 uur“Doedelzakken, maar géén kilt!”
 • Twie-zine april
 • Nieuwsbrief Herita april
 • Erfgoedag 2018
 • Erfgoed Rupel
 • Ostara 2018 - 16 maart
 • Eens naar Frans-Vlaanderen?
 • Huldiging van onze vrijwilligers;
 • Ledenvergadering 21 februari
 • Buurtbezoek aan Dendermonde
 • Reis Dendermonde.
 • Ledenvergadeng 17 januari 2018
 • Sint Niklaas
 • Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
 • Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
 • Bibliotheek en archief - Voordrachten en ledenvergaderingen.
 • De dokwerker
 • Nest en Julia van onze heemkring
 • Hoe kom ik naar de heemkring?
 • 1800 jaar oude waterput
 • 16 september 2017
 • Soldaten van de Paus
 • Vlaggen
 • Heemmuseum flitst bezoekers naar klasje anno 1950
 • Erfgoeddag 2017
 • Agfa-Gevaert
 • Meer over Open Monumentendag
 • Onze heemkring
 • Op onze ledenvergadering van 15 maart : De Gilles van Hemixem
 • Heemkring Glabbeek online.
 • Voor U gelezen
 • Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
 • Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.
 • Alice Nahon
 • ErfgoedApp
 • Koninkrijk der Nederlanden.
 • Oorlog en broekventjes.
 • Te vinden in ons museum!
 • Erfgoedkaart.
 • Tentoonstelling: De Callebeek vroeger en nu
 • De abdij van Hemiksem in een ruime context
 • Locus Sancti Bernardi - Geschiedenis van de abdij.
 • De tijd van toen
 • Woensdag 21 oktober: voordracht over Chili door Viannet en Freddy
 • Onze lift is er !
 • Sponsors
 • Eérste tank in Hemiksem
 • Opening café 1 - 23 mei 2015
 • Opening cafe 2 - En onze vrijwilligers
 • Bloemstukjes
 • Film over Niel jaarmarkt 2008
 • Dwaasheid van oorlog
 • Hoe eenvoudig was het vroeger om gelukkig te zijn!
 • Weet iemand het?
 • Antwerpse blog over WO1
 • Nooit meer oorlog - Ik denk dat we het nooit zullen leren.
 • Pluimen
 • De Gilles van Hemiksem.
 • Gilles in het nieuw!
 • Dagelijks leven van het volk 1789 - 1918
 • De 'GROOTE OORLOG'
 • Afscheid van de dorpschool.
 • Confederatie der Vaderlandslievende Groeperingen van Hemiksem
 • Een bijzonder heemkundige dag.
 • De familie Valckenisse
 • Pomp - (1843)
 • Ode aan Willy Lauwers
 • Onze ' Abdijtoren'
 • Publicaties Heemkring
 • De tijd.........stopt niet!!
 • Op de schoot van Jan Van Eyck
 • De Charlesville (Congoboot)
 • De Rupelstreek
 • Stamboom zoeken?
 • Bezoek aan het Museum aan de Stroom!
 • Den "OXFORD".
 • Een beetje nostalgie.....!
 • Toerisme Rupelstreek Vaartland.
 • O meisje, mijn meisje
 • Het ontstaan van Hemiksem.
 • Het Kerkeneinde!
 • De Rupelstreek!
 • Beknopte geschiedenis van de abdij van Hemiksem.
 • De Poort van de Sint-Bernardusabdij in Hemiksem: armenzorg in vervlogen tijden.
 • De St.-Bernardusabdij te Hemiksem: bakermat van de baksteennijverheid
 • Wist u dat...
 • Keramiekpaneel als wegwijzer.
 • ST. SEBASTIAENSGILDE DE EDELE HANDBOGHE HEMIKSEM
 • Beelden van vroeger
 • Hemiksem aan de Schelde.
  Interessante verwijzingen
 • Toerisme Rupelstreek
 • V1- Bommen in West Vlaanderen
 • Retroscoop
 • Erstes Deutsches Fliesenmuseum
 • Flanders Fields Museum
 • Stampe & Vertongen Museum
 • NOSTALGIE
 • Google World Wonders Project
 • Flightradar
 • HISTORIAL WAR WHEELS
 • Over trappist en oorsprong van alles en nog wat.
 • Heymissen
  Onze heemkring is aangesloten bij:
  Erfgoedverenigingen HERITA vzw
  De twee buttons hieronder zijn aanklikbaar
  Foto
  Foto
  Heymissen
 • FOTO'S HEEMKRING
 • Foto
  Foto
  Foto
  Gewone bijdrage   € 12
  Steunend lid          €  20
  Erelid, vanaf           €  50
  Leden ontvangen vier  keer per jaar ons tijdschrift

  Mensen die lid willen worden van buiten de gemeente en die het tijdschrift via de post wensen te ontvangen, verhogen het lidgeld met € 2,00 (verzendkosten).
  Zij die dit supplement liever niet betalen kunnen natuurlijk een adres in Hemiksem opgeven waar de tijdschriften van de heemkring dan kunnen afgegeven worden., men kan ook laten weten dat ze ter beschikking mogen blijven op de redactie.
  Betaling van het lidgeld, eventueel verhoogd met de verzendingskosten, kan gebeuren door overschrijving op
   Rekening begunstigde:
    BE55 0682 1057 9044.
    BIC GKCCBEBBXXX
   Graag de reden van storting vermelden: Lidgeld  ? Steun? Ere-lid?


  ---------------------------------------------
  Nieuws uit onze gemeente
  Foto
  Foto
  Klein eigen stukje nostalgie.
  In een vorig leven was ik Natotechnieker
   
  (1958-  T/00581)
  Foto
  Mag het even.
  Of is dit geen erfgoed?
  Het zal vooral EX-BSDers interesseren maar ook wel anderen die vrijwillig of via de dienstplicht ooit dienst deden in het ABL.
  Ook leerzaam voor jonge mensen van wat we noemen het heden.
  (Interpretatie van ABL laat ik aan ieder afzonderlijk over, BSDers weten wel wat ik bedoel)
  Klik op de afbeelding en je betreed de tijdcapsule.
  Foto
  Meer weten over? Klik op de buildrager en je ben eventjes zoet
          ONZE DOKWERKERS van de jaren stillekes !

  Foto
  Breng een bezoekje  aan deze sites door op de afbeeldingen te klikken.
  Foto
  18daagseveldtocht
  klik op de tank
  Foto
  Opmerkingen?

  Druk op onderstaande knop om te reageren.

  Wereldoorlog 2
  Open de link door op de afbeeldding van Capska te klikken.
  De moeite waar  en je bent er dagen mee bezig (Als je wil)
  Foto
  Plaatselijke buienradar.
  Op afbeelding klikken
  Zoeken met Google


  .
  Zoeken in blog

  Op vraag van velen heeft onze heemkring terug een snuffelhoekje met boeken.
  Wat blijft staan zal na een tijdje vervangen worden door Imelda met nieuwe boeken.
  De moeite om af en toe eens te komen snuffelen dus!
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  In 1810 stond in Hemiksem op deze plaats nog de schandpaal maar in 1827 werd er een bornput (waterput) gegraven. Een open put was en is natuurlijk een gevaarlijk iets en daarom werd er 16 jaar later (1843) deze pomp boven geplaatst.

  Toenmalig prijskaartje 551 bf. of laat ons zeggen 13,66€.
  Wat zou het kostenplaatje nu zijn?
  We lopen er allemaal voorbij, maar ook de achterkant heeft wat. Daar zien we namelijk  het gemeentewapen en het opschrift: S.P.Q.H. of 'Senatus Populus Que Heymixiensis' of voor de Vlamingen 'De senaat en de bevolking van Hemiksem'. 
  De pomp heeft gelukkig enkele jaren geleden door de mensen van de heemkundige kring een degelijke opknapbeurt gekregen.  
   

  Foto
  Foto
  Oud gemeentehuis  van Hemiksem
  Dateert van 1910
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  ericdemeyer
  www.bloggen.be/ericdem
  Foto
  Eerste naaimachine. (1912)
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Den "Oxford". Jaar ?
  Foto
  Klok Sint Niklaaskerk
  Foto
  Klok kapel O.L.V. Onbevlekt
  Foto
  Creatief Ateliers

  Schilderij gemaakt in het Cratief Atelier van onze gemeente naar aanleiding van de Open Monumentendag 2010.
  Naar een oude afbeelding van de Getijdenmolen. (1258)
  Foto
   
  Creatief Atelier Hemiksem heet U welkom in haar lokatie: de cafetaria van de servicesflats in de Abdij van Hemiksem. Kom ons vervoegen om een mooie hobby te beoefenen.
   Kom eens vrijblijvend kijken op dindagavond van 18u30 tot 21u30
  Inlichtingen:
  Imelda Hensberge: 03 886 93 34 of 0472 23 84 04
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  frankloopt
  www.bloggen.be/franklo
  Een interessant adres?
  Foto
  Watertoren van de leegstaande en vervallen staatschool meisjes.
  Watertoren: Art deco -
  Populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939
  (Ook deze toren en schoolgebouw behoren binnenkort tot het verleden)
  Foto
  Hendrik Conscience
 • Zowat het volledige oeuvre van Conscience is gratis hier terug te vinden.
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
 • Hij leerde zijn volk lezen.
 • Disclaimer.
  Foto's van personen die niet in openbaar belang staan, mogen niet zonder zijn toestemming openbaar gemaakt worden. Als er iemand niet akkoord gaat met het vertonen van foto's van hem/haar op deze blog, stuur dan een berichtje. Ik zal dan de foto verwijderen of de persoon onherkenbaar maken. Natuurlijk ook vermelden welke foto het is.

  Wat is een Blog?

  Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronolgische volgorde verschijnen. De auteur, ookblogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video(vlog) of audio(podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

  Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

  Bekende personen.

  In de media neemt webloggen een steeds grotere plaats in. Bekende bloggers zijn bijvoorbeeld presentatoren of cabaretiers, maar ook politici houden weblogs bij die druk bezocht worden en waarvan de inhoud regelmatig de media haalt.

  De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog als eerste persoon ter wereld gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was naast een reisblog ook zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte hem een van de eersten die op een effectieve manier gebruikmaakte van het latere begrip sociale media.

  Het weblog van de Cubaanse blogger Yoani Sánchez wordt vertaald in vele talen, waaronder het Nederlands. Zij ontving voor haar blogs de Prins Claus Prijs

  Foto
  H Wendelinus van Trier

  Hedwig is in 1174 geboren
  als de dochter van Berthold IV,
  de hertog van Karinthië. Op
  twaalfjarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt
  aan Hendrik I, de
  hertog van Silezië. Ze streefde
  altijd naar vrede en probeerde
  rechtvaardig te zijn tegenover
  haar gezin (ze moest de ruzie
  tussen haar zoons sussen) en
  tegenover haar onderdanen. Ze
  bekommerde zich in het bijzonder
  om armen en gevangenen.
  In armoede leidde ze een leven
  van boetelinge, met gebed, vasten
  en versterving.
  In 1209 trok ze zich terug in de
  door haar zelf gestichte Cisterciënzerabdij
  van Trebritz en na
  de dood van haar echtgenoot in
  1238 nam ze het cinterciënzer
  habijt aan.
  Ze is in 1243 gestorven en in
  1267 heilig verklaard door paus
  Clemens IV. Bron: Heiligen,
  uitgeverij Roularta Books.
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Het heiligstraatje
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Startpagina !

  Foto

  Volgende activiteit!
  Woensdag 20 juni 2018 om 19 uur De abdij van Villers - la - Ville Van een Romaans-gotisch monument tot een ruïne.
  2014
  Foto

  Raad van Bestuur
  Foto

  Voorzitter

  Geert Roggeman
  Kerkeneinde 60a
  2620 Hemiksem

  0496 73 23 63

  Foto

  Onder-voorzitter, verantwoordelijke abdij (heemkring)

  Leo Van Meirvenne
  Kerkeneinde51
  2620 Hemiksem
  03  887 74 72
  0477 84 44 10

  Foto

  Penningmeester

  Karel Verhofstadt
  K De Backerstraat 42 B2
  2620 Hemiksem

  03 288 16 57
  0484 61 78 45


  Foto

  Bibliotheek heemkring, contact IveBICA

  Imelda Hensberge
  J. De Grooflaan1/5
  2620 Hemiksem

  0472 38 49 04

  Foto

  Conservator.

  Hendrik De Jong
  Fakkelstraat 29
  2660 Hoboken
  0475 37 93 66

  hendrik13pc@telenet.be  Foto

  Archivaris

  Viviane Van Damme
  Steenwinkelstraat 324
  2627 Schelle
  0479 50 85 73


                                                                                              
                                                                                     

  Foto

  Bestuurslid

  Veronique Marinus
  Foto

  Blogverantwoordelijke

  Beheersorgaan IVEBICA
  Beheersorgaan van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum
  Werkgroep Erfgoed
  Dagelijks bestuur cultuurraad.

  Willy De Cleene
  Acacialaan 6/22
  2620 Hemiksem
  0476  961 229

  willy.decleene@vvb.org  Foto

  Foto

  De redactieraad bestaat uit: Adi Van Meirvenne, Annie Van Laeken, Johan Morel, Willy De Cleene, .
  Eindredactie: Joris Wachters
  Redactie-adres: Lindelei 204 B3 - 2620 Hemiksem

  Onze werkploeg!

  De mensen van onze werkploeg tijdens een korte pauze, ze doen hun werk onzichtbaar voor het publiek,  doen het volledig vrijwillig en ontvangen dus geen cent.
  En toch is onze heemkring zonder hen niet mogelijk.
  Ik maak met deze foto natuurlijk geen aanspraak op volledigheid, maar ook de mensen die niet op deze foto staan, dank je wel. Ook de mensen van de cafetaria staan niet op de foto alhoewel iedereen wel zal beseffen hoe deze mensen drillen en draven om iedereen van een natje en droogje te kunnen voorzien!


  Foto

  Klikken op foto voor de website van Gilliotmuseum
  Foto

  Activiteiten van 2017
  Worstenbroodavond op 18 januari 2017
  Naar jaarlijke gewoonte op 18 januari om 19 uur: worstenbroden of appelbollen in onze heemkring

  Foto

   15 februari 2017: ALGEMENE STATUTAIRE JAARVERGADERING.
  Foto

  Ledenvergadering 15 maart 2017
  De Gilles van Hemiksem

  Foto

  Foto

  17 maart 2017  - Ons Ostarafeest
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  19 april -Duiken naar het onbekende door Dirk Verlinden

  Foto

  Foto

  Erfgoeddag 23 april 2017
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  7 mei 2017 - Edegem en de rol van Fort 5 in de groote oorlog  
  Foto

  Webstek Gilliot is te bereiken via afbeelding.

  Foto

  Foto

  Meer weten over Faro? Klik op de afbeelding.
  FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed
  De Manu aan het werk.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  2 - 16 juni Heemdagen in onze heemkring.
  Tentoonstelling: Volks- en kinderspelen van toen.

  http://blogimages.bloggen.be
  /hemiksemheemkring/attach/
  197594.pdf

  Foto

  Foto

  Dit altaar bevond zich oorspronkelijk in de kerk van onze St. Bernardusabdij.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Kasteel Heymissen - 1770

  (Kopergravure)

  Enkele indrukken van het museum.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Oudste menselijke schedel ooit in Vlaanderen gevonden!

  Foto

  Het menselijk fossiel is een fragment van een schedeldak. Hoewel de vorm op het eerste gezicht aan een uitgestorven mensensoort doet denken (bvb Neanderthalers) gaat het wel degelijk om een moderne mens. Een rechtstreekse radioactieve koolstofdatering situeert het fragment tussen 3770-3640 v. Chr. Dit is de periode van het Neolithicum of Nieuwe Steentijd die in Vlaanderen vanaf 5300 v. Chr. begint. Menselijke fossielen uit die periode zijn hier uiterst zeldzaam.

  Museum Rupelklei

  Uitbreidingstraat 33
  2840 Rumst (Terhagen)

  Openingsuren:

  Vanaf het tweede weekend van mei tot en met het derde weekeinde van september ieder zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

  Groepsbezoeken:

  Heel het jaar na reservatie bij
  Edmond Lambrechts  Tel: 0472 83 38 01
  Augustijn Buelens       Tel: 03 844 22 30

  Toegangsprijzen
  Volwassenen          1,00 €
  Kinderen - 12 jaar  0,50€

  Info
  Het Museum Rupelklei maakt deel uit van het samenwerkingsverband "Musea Rupelstreek"

  De armenpoort van onze abdij.
  Foto

  Foto


  De duivelzwam
  De benaming van deze paddestoel vindt zijn oorprong in het feit dat gezien de gelijkenis met het mannelijk lid het onmogelijk een schepping van god kon zijn.
  Maar het was (en is) er nu eenmaal, dus was dit het werk van de duivel.

  Foto

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  stijfvreter
  www.bloggen.be/stijfvr
  Een interessant adres?


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!