Heemkundige Kring Heymissen - www.heymissen.tk - Willy De Cleene
Museum
Museum "Ontrent den Hover" - Gilliot & Roelants Tegelmuseum
02-12-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heemkring “Heymissen” in kerstsfeer !

Kom eens wat kerstsfeer opsnuiven in de heemkring”Heymissen”.
Op de zondagen 3-10-17 december telkens tussen 14.00u en 18.00u kan men het grootste miniatuur kerstdorp van de Rupelstreek bewonderen.
Een gamma van nostalgische kerstdecoratie en een kleine tentoonstelling van de befaamde Hemiksemse kerstballen dompelen de bezoekers helemaal onder in de kerstsfeer.
Welkom iedereen!


Tags:Rupelstreek, kerstfeer, kerstdorp, winterbar, kerstballlen, gamma, kersdecoretie, koffiespecialist
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het kersdorp in opbouw
.
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstdorp 2
Om jullie goesting te laten krijgen!

25-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sint Niklaas
.
Tags:Sint Nicollaas, Zwarte Piet
23-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TWIE-zine november
.
ETWIE logo

ETWIE verhuist naar het MIAT in Gent

Vanaf 1 januari 2018 verhuist de werking van ETWIE naar het MIAT in Gent. Een krachtenbundeling tussen beide partners biedt nieuwe kansen om de noden in de sector aan te pakken. Momenteel wordt ook de laatste hand gelegd aan een gezamenlijk beleidsplan voor de periode 2019-2023. "Door de expertise en het netwerk van het museum en ETWIE aan elkaar te linken, kunnen we de dienstverlening naar een hoger niveau tillen," zegt MIAT-directeur Ann Van Nieuwenhuyse.

Lees meer
 

Win een exemplaar van 'Eeuwen ondernemen'!

We geven vijf exemplaren van het nieuwe boek 'Eeuwen ondernemen' weg! Dit fraai uitgegeven boek belicht de geschiedenis en het erfgoed van 100 historische bedrijven in Vlaanderen en Brussel: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos. Wil je kans maken op een gratis exemplaar? Surf dan snel naarhttps://www.facebook.com/bedrijfserfgoed. Deelnemen kan tot en met 5 december. Met een beetje geluk brengt Sinterklaas je dan een mooi cadeau!

 

Dag van de Ambachten op 26 november

Op zondag 26 november vindt de elfde editie van de Dag van de Ambachten plaats. 700 ambachtslieden zetten de deuren van hun atelier open om het grote publiek te laten kennismaken met hun vak, hun know-how en hun passie. In Roeselare organiseert de ambachtenacademie Revivak zondag ook 'Maak het mee!', een publieksevenement waar je op diverse locaties in de stad ambachtslui kan ontmoeten en zelf aan de slag kan gaan. Via een aantal maakplekken in de stad kan je zelf een route op maat uitstippelen.

Lees meer
 

Onze tips voor de Dag van de Wetenschap

Op zondag 26 november vindt ook de jaarlijkse 'Dag van de Wetenschap' plaats. Op tientallen locaties in Vlaanderen ontdek je aan de hand van workshops, demo’s, lezingen, tentoonstellingen en tal van andere activiteiten dat wetenschap en technologie hun plaats veroverd hebben in elk aspect van ons dagelijks leven. Ook het wetenschappelijk en technisch erfgoed wordt op deze dag niet uit het oog verloren.

Lees meer


Vacature

Het MOT in Grimbergen zoekt enthousiaste jobstudenten voor het onthaal van de museumbezoekers in de drie afdelingen van het museum: Guldendal, Liermolen en Tommenmolen.

Lees meer


Surftip

In Leffinge blazen vrijwilligers nieuw leven in de Groenhagesite, een pareltje van industriële archeologie dat een beeld geeft van het maalbedrijf in de 19de-20ste eeuw. De werkgroep heeft nu ook  een eigen website.

Bezoek de website


Musée L toont academisch erfgoed UCL

In Louvain-la-Neuve opende vorig weekend 'Musée L' zijn deuren. Het nieuwe museum toont de rijkdom van het academisch erfgoed en de artistieke collecties van de Université catholique de Louvain (UCL).

Lees meer


Vive les hauts-fourneaux!

Onlangs verscheen een interessante publicatie over de hoogovens in Wallonië. 'Vive les hauts-fourneaux! Vers la reconnaisance du patrimoine sidérurgique de Wallonie' geeft inzicht in de geschiedenis van de hoogovens en reflecteert over hun erfgoedwaarde en mogelijke toekomst.

Lees meer


Nieuwe brochure focust op klinknagels

Monumentenwacht Vlaanderen publiceerde onlangs een nieuwe onderhoudsbrochure over klinknagels en industrieel klinkwerk. Tussen 1800 en 1950 was klinken de meest gebruikte manier om metalen onderdelen met elkaar te verbinden.

Lees meer


Baksteentunnels Rupelstreek in kaart gebracht

Een belangrijk onderdeel van het landschap van de Rupelstreek zijn de meer dan veertig oude tunnels die de kleiputten verbonden met de plaatsen waar de baksteen werd gevormd, gedroogd en gebakken. In opdracht van de provincie Antwerpen zijn die verschillende relicten nu in kaart gebracht.

Lees meer


De Scute: 25 jaar passie voor maritiem erfgoed

De Blankenbergse erfgoedvereniging De Scute vierde deze maand zijn 25ste verjaardag met een tentoonstelling en een bijhorende publicatie.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
   
Email Marketing Powered by MailChimp

15-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nieuwsbrief november
.
WERELDERFGOED
Op de Werelderfgoedlijst van Unesco prijken:
"een belangrijke, toeristische troef"
Ontdek in dit artikel welke partners uit ons Netwerk Open Monumenten door Unesco erkend zijn. Lees de ervaringen van enkele enthousiaste collega-erfgoedzorgers bij deze erkenning en kom te weten hoe zij het ervaren om op deze prestigieuze lijst te staan... 
Lees meer
TERUGBLIK
Terugblik: zoek jij een alternatieve financieringsvorm voor jouw erfgoed? 
Op 7 november was er de infosessie over de Herita-projectrekeningen. Kon je er niet bij zijn? In dit artikel vind je de belangrijkste informatie nog eens opgelijst en kan je de presentatie downloaden
Meer informatie
DIVERSITEIT EN GIDSENWERKING
Hoe zorg ik ervoor dat elk kind iets aan mijn gidsbeurt heeft? 
Daar krijg je tijdens het Open Moment op 30 november enkele handvaten voor aangereikt.  Kinderpsycholoog Klaar Hammenecker focust op de ontwikkeling en leerprocessen van kinderen en geeft je tips om als gids om te gaan met diverse klasgroepen.

Inschrijven voor deze praktijkgerichte sessie kan nog tot 26 november
Meer informatie
ALFABET VAN DE ERFGOEDSECTOR
Weet jij alles over onroerenderfgoeddepots?
In onze reeks Alfabet van de erfgoedsector lichten we elke maand een complex begrip uit de erfgoedsector toe. Dit keer hebben we het over onroerenderfgoeddepots. Weet jij aan welkecriteria deze depots moeten voldoen? Welke artefacten er bewaard worden? Geen nood. Wij vertellen je er alles over. 
Kom het te weten
TIPS EN INSPIRATIE
Vijf tips om jouw nocturne een extra dimensie te geven
We presenteren je in dit artikel graag enkele partners uit het Netwerk Open Monumenten die wel erg creatief aan de slag gaan bij het bedenken van nocturnes. Laat je door deze praktijkvoorbeelden inspireren en pluk ideetjes om zelf mee aan de slag te gaan.
Tips en inspiratie
NETWERK OPEN MONUMENTEN
Zes nieuwe partners in ons Netwerk Open Monumenten
Het Netwerk Open Monumenten is opnieuw zes diverse partners rijker. De Antwerpse Sint-Andrieskerk, het prachtige stadsmuseum de Hofstadt in Diest, het majestueuze Huis Nagels in Sint Truiden, de abdij van Tongerlo, het Fort Eben-Emael en het kasteel van Rumbeke werden recent partner. 

Ontdek snel onze andere partners en laat je inspireren. 
Alle partners
NOVEMBER-DECEMBER

Kalender

Het beloven nog twee boeiende maanden te worden:


Bekijk onze volledige kalender voor nog meer interessante en leerrijke evenemente

14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
.

De dagen worden korter, de avonden en nachten langer.
In televisie en computer-loze tijden was dit het moment om samen rond de gezellige kolenkachel te kruipen om oude verhalen en overleveringen te aanhoren.
Op woensdag 15 november  om 19.00u kon men dit terug beleven in de cafetaria van onze heemkundige kring “Heymissen”.
Verschillende vertellerskwamen leuke, maar soms ook bizarre of geheimzinnige verhalen vertellen.
Hier een paar sfeerbeeelden10-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
.

08-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bibliotheek en archief - Voordrachten en ledenvergaderingen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen De voordrachten en ledenvergaderingen gaan door in de lokalen van de heemkundige kring "Heymissen" in de St. Bernardusabdij 4 te Hemiksem de 3de woensdag van de maand om 19u.

En...
Elke 1ste zondag van de maand is het Heemmuseum "Open" met 'n snoepje en 'n drankje.
Van 14 tot 18 uur.

Bibliotheek en archief te bezoeken:

Donderdagnamiddag van 13u30 tot 16 u.
Zaterdagvoormiddag van 8u30 u tot 11 u. .


Contactpersoon:

Imelda Hensberge
Jan De Grooflaan 1/5
2620 Hemiksem
Tel: 0472 38 49 04

e-mail: imeldahensberge@hotmail.com

Onze heemkring bezoeken?

Aanvragen bezoekers:     bezoekershkh@gmail.com

Onze heemkring is  toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Tags:heymissen, voordrachten, opzoekavond
06-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ETWIE september 20117
ETWIE logo

Historische bedrijven zetten deuren open op Open Bedrijvendag

Tijdens Voka Open Bedrijvendag op zondag 1 oktober zetten talrijke ondernemingen in Vlaanderen en Brussel hun deuren weer open voor het publiek. In samenwerking met ETWIE werd dit jaar voor het eerst een aparte categorie van historische bedrijven opgenomen in het programma.

Bekijk onze tips voor Open Bedrijvendag

Bijzondere aanraders zijn Huis Maes in Tielt, Made in Inox in Watou en Stokerij Rubbens in Wichelen. Daar kun je exclusief kennismaken met het nieuwe boek 'Eeuwen Ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal', dat deze week van de persen rolt. In deze publicatie bundelde ETWIE in woord en beeld de verhalen en het erfgoed dat schuilgaat achter de fabriekspoorten van honderd historische bedrijven.

 

ERIH-conferentie 2017: het verslag

Hoe kunnen hedendaagse bedrijfsbezoeken het meer klassieke industrieel-erfgoedtoerisme inspireren? Dat was vorige week de centrale vraag op de jaarljikse conferentie van het Europese industrieel-erfgoednetwerk ERIH. Tijdens de conferentie in Kopenhagen werden een viertal inspirerende praktijkvoorbeelden gepresenteerd. Daarnaast stelde ERIH zijn plannen voor de volgende jaren voor.

Lees meer
 

600.000 euro voor stoomzagerij Laakdal

Geert Bourgeois heeft een premie van bijna 600.000 euro toegekend voor de casco-restauratie van de voormalige stoomzagerij in Vorst-Laakdal. De oude zagerij, beschermd in 1993, is de enige stoomzagerij in Vlaanderen waar vrijwel alle werktuigen in hun oorspronkelijke verband aanwezig zijn. De gemeente wil er een ontmoetingsruimte van maken, met onder meer een fietsverhuurdienst en een horecazaak. 

Lees meer
 

Ontmoetingsdag astronomische uurwerken

Op zaterdag 21 oktober organiseert ETWIE samen met het Begijnhof Buurtcomité in Sint-Truiden een ontmoetingsdag rond astronomische uurwerken in Vlaanderen. Op deze ontmoetingsdag krijgen alle betrokkenen en geïnteresseerden de kans om met elkaar kennis en ervaringen te delen.

Lees meer
 

Thor Central open op mijnsite Waterschei

Na een grondige restauratie opende het hoofdgebouw van de voormalige steenkoolmijn van Waterschei (Genk) zijn deuren opnieuw voor het grote publiek. Tijdens een feestelijk openingsweekend konden alle geïnteresseerden kennismaken met 'Thor Central'. Onder die naam krijgt het gebouw een nieuwe bestemming als culinaire hotspot, stedelijke ontmoetingsplek én businesscentrum.

Lees meer


Vacature

Het Karrenmuseum in Essen is momenteel op zoek naar een nieuwe directeur (m/v). Het gaat in eerste instantie om een tijdelijke functie voor de periode van één jaar (met optie op vaste benoeming).

Pas op: vandaag is de laatste dag om te solliciteren!

Lees meer


Oproep

In maart 2018 bestaat het Seminarie Leo XIII in Leuven 125 jaar. Naar aanleiding hiervan worden de voorslagklokjes gerestaureerd. Wil je mee instaan voor het herstemmen van de voorslagklokken? Dan kan je een gift doen via het KU Leuven Erfgoedfonds.

Lees meer


6de ETWIE-ontmoetingsdag uitgesteld

De 6de ETWIE-ontmoetingsdag, die gepland was op zaterdag 25 november, wordt door omstandigheden uitgesteld naar het voorjaar van 2018. We maken de nieuwe datum binnenkort bekend!


UGent lanceert collectieportaal

Op dinsdag 28 november wordt het nieuwe Collectieportaal UGent gelanceerd. Het online-portaal zal het erfgoed van de Gentse universiteit voor het eerst virtueel samenbrengen.

Lees meer


Gelieve de werf te betreden!

In Antwerpen loopt momenteel de expo 'WERF!'. De tentoonstelling put uit de rijke collectie werffoto’s van het Architectuurarchief Provincie Antwerpen en biedt een unieke blik op de bouwwerven van bekende en minder bekende gebouwen.

Lees meer


Erfgoeddag 2018

De 18de editie van Erfgoeddag vindt plaats op zondag 22 april 2018 met als thema 'Kiezen'. Dit thema biedt ook kansen  om technisch, wetenschappelijk of industrieel erfgoed in de kijker te zetten. ETWIE denkt hierover graag met je mee.

Lees meer


Meesterschap in ambachten

Half september namen we in Amsterdam deel aan een verdiepend symposium over meesterschap in ambachten. Dit initiatief wilde de discussie rond het gebruik van de termen ambachtsman en meester in Nederland op gang brengen.

Lees meer


Grenzeloos met punten en strepen

Onlangs verscheen een geactualiseerde versie van de brochure 'Grenzeloos met punten en strepen'. De brochure over het gebruik van morsecode als immaterieel erfgoed, was immers uitgeput. De nieuwe versie van de brochure is ookdigitaal beschikbaar.


87.000 euro voor Mon Désir

Het Rijn- en Binnenvaartmuseum in Antwerpen krijgt van de Vlaamse overheid een premie van 87.000 euro voor de restauratie van de sleepspits 'Mon Désir' uit 1913. Spitsen waren lange tijd beeldbepalend op onze kanalen.

Lees meer


Asfalt en bitumen

Op 7 november organiseert VVIA-Antwerpen een lezing over asfalt en bitumen. Prof. Wim Van den bergh bespreekt tijdens deze lezing de oorsprong van deze materialen en de hedendaagse toepassingen.

Meer info

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be
   
Email Marketing Powered by MailChimp

30-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Twie-zine oktober
.
ETWIE logo

Studiedag gevaarlijk erfgoed op 8 november

Op woensdag 8 november organiseren het MIAT, ETWIE en FARO een studiedag over gevaarlijk erfgoed. Gevaarlijk erfgoed kan vele gedaantes aannemen. Tijdens deze studiedag focussen we op erfgoed dat gevaarlijk is vanwege de stralingen die het vrijgeeft, toxische stoffen en asbesthoudend materiaal.

Lees meer.
 

Uniek boek zet historische bedrijven in de kijker

Op 9 oktober stelden ETWIE en Uitgeverij Snoeck officieel het nieuwe boek ‘Eeuwen ondernemen. 100 honderdjarige bedrijven vertellen hun verhaal’ voor. Samen met verschillende partners ging ETWIE op zoek naar bedrijven in Vlaanderen en Brussel die al meer dan een eeuw bestaan. Het fraai uitgegeven boek belicht de geschiedenis en het erfgoed van 100 historische bedrijven in woord en beeld: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Lees meer
 

Het MIAT wil jouw mening horen!

Het MIAT voert dit najaar een publieksonderzoek uit. Iedereen wordt van harte uitgenodigd om zijn of haar mening over het museum te geven. Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer tien minuten. Wie deelneemt aan het onderzoek, maakt bovendien kans op een uniek diner voor twee personen op de hoogste verdieping van het museum.

Lees meer
 

MAS haalt graanzuiger terug naar Antwerpen

Sinds enkele weken ligt stadsgraanzuiger 19, de laatste nog werkende stoomgraanzuiger ter wereld, in het Bonapartedok in Antwerpen. De graanzuiger, die jarenlang dienst deed in de Antwerpse haven, werd overgebracht vanuit het Maritiem Museum in Rotterdam. Door een samenwerking met het MAS zal het unieke stukje maritiem erfgoed voortaan afwisselend in Antwerpen en Rotterdam te zien zijn.

Lees meer
 

Telefooncellen leven verder in virtueel museum

Twee jaar geleden verdwenen de laatste telefooncellen uit het Belgische straatbeeld. Door middel van een virtueel museum houdt liefhebber Wim Geukens de herinnering aan dit interessante hoofdstuk in de telefoniegeschiedenis levend. Geukens is al sinds zijn kinderjaren gefascineerd door telefooncellen, en hij verzamelt alles wat met het onderwerp te maken heeft. Op zijn website stelt hij zijn kennis en materiaal nu ook ter beschikking van het grote publiek.

Lees meer


Surftip

Verzamelaar Roberto Pozzo schonk zijn collectie van meer dan 9000 tegels vorig jaar aan de Koning Boudewijnstichting. Om de verzameling voor iedereen toegankelijk te maken, is er nu een collectiewebsite met digitale inventaris.

Bezoek de website


Bezoektip

In het Autrique-huis in Schaarbeek opende  een expo over het fascinerende leven van Camille Jenatzy (1868-1913). Jenatzy was ingenieur, uitvinder, ondernemer... maar raakte vooral bekend als pionier van het autoracen.

Lees meer


Chaussures d'Iseghem

Het museum Eperon d'Or publiceerde onlangs het rijk geïllustreerde boekje 'Chaussures d'Iseghem. Over een schoennijverheid met internationale weerklank'. Van 3 tot 5 november kan je in Izegem ook naar het feestweekend 'In d'Or, out d'Or'.

Lees meer


Erfgoedfabriek in Kortrijk op 11 november

Op zaterdag 11 november wordt de Budafabriek in Kortrijk voor één keer een erfgoedfabriek: een bedrijvige fabriekshal vol projecten en interessante sprekers. ETWIE zal er ook zijn project rond historische bedrijven en het nieuwe boek 'Eeuwen ondernemen' voorstellen.

Lees meer


Out of the Box

De Universiteit Gent viert deze maand haar 200ste verjaardag. Het Gents Universiteitsmuseum (GUM) zendt voor deze feestelijke gelegenheid haar academische collecties uit naar vier gastlocaties. Onder de noemer ‘Out of the Box’ brengt het GUM een verhaal over wetenschap in een verrassende context.

Lees meer


Fabriek en dorp

Op zaterdag 2 december organiseren het Rijksarchief te Leuven en het Documentatiecentrum Vlaams-Brabant een studiedag over het industriële verleden van de provincie Vlaams-Brabant.

Meer info


Drie havenkranen naar Oude Dokken

De Stad Gent zal nog drie havenkranen toevoegen aan het 'historisch kranenlandschap' langs de Oude Dokken. Het gaat onder meer om een kraantje uit 1925 uit de collectie van het MIAT. Het kraantje, gebouwd door 'Le Titan Anversois', is de enige overgebleven kraan uit het interbellum voor de regio Gent.

Lees meer


Ontmoetingsdag varend erfgoed op 18 november

Op zaterdag 18 november organiseert Monumentenwacht Vlaanderen in het Scheepvaartmuseum Baasrode een ontmoetingsdag rond varend erfgoed. Tijdens deze ontmoetingsdag zal ook een nieuwe brochure over klinknagels voorgesteld worden.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.be

24-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monumentennieuws oktober

NIEUWS
Opnieuw groepsbezoeken in het Paleis op de Meir
Dit najaar kan je opnieuw groepsrondleidingen boeken in het schitterende Paleis op de Meir. Samen met een enthousiaste gids beleef je de geschiedenis van dit adembenemende monument.
Boek je bezoek
INSPIRATIE
Deze monumenten zetten in op extra toegankelijkheid
We hadden het dit voorjaar al over toegankelijke monumenten voor mensen met een fysieke handicap. Maar wist je dat ook heel wat monumenten hard werken aan toegankelijkheid voor personen met een verstandelijke beperking? 
Lees verder
NIEUWE LEDENVOORDELEN
5 nieuwe plekken waar jij vanaf nu een voordeel geniet

 1. 50% korting bij het Stadsmuseum De Hofstadt in Diest
 2. Gratis ansichtkaartjes bij Huis Nagels in Sint-Truiden
 3. Korting bij het Da Vincimuseum in de Abdij van Tongerlo
 4. Geniet het reductietarief bij Fort Eben-Emael 
 5. Korting bij het Kasteel van Rumbeke in Roeselare
Alle voordelen
ACTIVITEIT
Bezoek de oudste familiebrouwerij van het land 
Bezoek op 2 december Brouwerij Roman in Oudenaarde: de oudste familiebrouwerij van het land. De passie voor het brouwen werd hier overgedragen van generatie op generatie sinds 1545. 

Of laat je op 7 december rondleiden bij Brouwerij Rodenbach en leer meer over het productieproces en de fascinerende familie Rodenbach. 
Lees verder
WEDSTRIJDEN
Rijd mee met de Sinterklaastrein of beleef een prachtig concert


Alle wedstrijden
INSPIRATIE
7 keer moderne kunst in eeuwenoude gebouwen
Wie denkt dat je in monumenten enkel stoffige kamers kan zien of saaie rondleidingen kan volgen, heeft zich grondig vergist. In deze 7 monumenten ontmoeten oud en nieuw elkaar. Je komt er de meest verrassende en experimentele kunstvormen tegen.
Lees verder

12-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De dokwerker
;Op woensdag 18 oktober om 19 uur gaat er n.a.v. onze tentoonstelling over havenarbeid, een gespreksavond door in de cafetaria van onze heemkring


Hierbij zullen ex-dokwerkers uitleg en duiding geven over het reilen en zeilen van het havenwerk. Misschien wel met sappige en onwaarschijnlijke anekdotes.  Daarom doet de heemkring een oproep aan alle Hemiksemse dokwerkers en mensen van de omgeving om die avond erbij te zijn en die  misschien ook dingen kunnen vertellen hoe het vroeger was. Hoe meer ex-dokwerkers en huidige dokwerkers hoe liever. Het kan het allemaal maar interessanter en gezelliger makenTags:dokwerkers, havenarbeiders, haven, schepen
06-10-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nest en Julia van onze heemkring
;NIEL - 

Het was gisteren feest in woonzorgcentrum Maria Boodschap. Het inwonende echtpaar Julia Huyck (85) en Ernest De Proft (87) vierden hun 65-jarig huwelijk. De animatiedienst van de instelling stond in voor een verzorgde receptie.

De roots van Julia liggen in Niel, die van Ernest in Hemiksem. Ernest, die ook wel ‘Nest’ genoemd wordt, is medestichter van de heemkring van Hemiksem, die in 1969 boven de doopvont werd gehouden. “Van de twaalf stichters zijn er nog twee in leven: Jos Pauwels en ik zelf”, zegt Nest.

Maquette

Nest De Proft nodigde de burgemeester van Hemiksem, Luc Bouckaert (CD-NV) en de burgemeester van Niel, Tom De Vries (Open Vld) uit voor de receptie. Schepen Walter Troch (Open Vld) verving de Nielse burgemeester.

“Ik heb bewondering voor Nest”, liet Bouckaert zich ontvallen. “Hij was een schrijnwerker van beroep, maar ook een kunstenaar. Hij maakte een maquette met de afbeelding van de abdij van Hemiksem. Een kunstwerk dat een plaats kreeg in de heemkring van Hemiksem.”

Het gelukkige echtpaar mocht heel wat geschenken in ontvangst nemen.

28-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hoe kom ik naar de heemkring?


 

Abdij 4 - GPS best Nijverheidsstraat 8 intoetsen.
Hemiksem 2620
Onze "Heemkring" bevindt zich in de linkervleugel van de Abdij.Of met De Lijn, zie bijlageBijlagen:
http://www.delijn.be/reisinformatie/index.htm   


24-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Buurtbezoek Hamme
.

23-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.1800 jaar oude waterput

16-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.16 september 2017
Rondleiding in onze abdij
11-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
.
Tags:Zoeaven, Rome
06-09-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Etwie nieuwsbrief september 2017
.

Eeuwen ondernemen: uniek boek over historische bedrijven

ETWIE legt momenteel de laatste hand aan een unieke publicatie over historische bedrijven en hun erfgoed. Het boek zal eind september verschijnen.

We gingen de voorbije maanden op zoek in Vlaanderen en Brussel en identficeerden zo'n 630 bedrijven die al meer dan een eeuw bestaan. Het boek 'Eeuwen ondernemen' is het resultaat van deze zoektocht. Een selectie van honderd bedrijven stelt de eigen geschiedenis en het erfgoed voor in woord en beeld: verrassende verhalen en anekdotes, gecombineerd met schitterend beeldmateriaal uit de oude doos.

Lees meer
 

Klompencultuur erkend als immaterieel erfgoed

Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz heeft begin juli de klompencultuur toegevoegd aan de Inventaris Vlaanderen voor Immaterieel Cultureel Erfgoed. Een opname op die lijst draagt bij tot de zichtbaarheid van de traditie en stimuleert publiek en betrokkenen om er bewust mee om te gaan. De erfgoedgemeenschap rond het klompenerfgoed is verspreid in Vlaanderen, met belangrijke kernen in het Waasland en de Antwerpse Kempen. Sinds 2013 komt de erfgoedgemeenschap rond de klompencultuur in Vlaanderen op geregelde tijdstippen bijeen, onder impuls van ETWIE.

Lees meer
 

21/10: ontmoetingsdag astronomische uurwerken

Op zaterdag 21 oktober organiseert ETWIE samen met het Begijnhof Buurtcomité in Sint-Truiden een ontmoetingsdag rond astronomische uurwerken in Vlaanderen. Op deze ontmoetingsdag krijgen alle betrokkenen en geïnteresseerden de kans om met elkaar kennis en ervaringen te delen. Deze dag is een van de activiteiten in het kader van het 75-jarig bestaan van het Festraetsuurwerk in Sint-Truiden. Zo werd eerder op Erfgoeddag al een documentaire film over de werking van het uurwerk aan het publiek voorgesteld.

Lees meer
 

Onderzoeksrapport over
het erfgoed van de tabaksnijverheid

Het agentschap Onroerend Erfgoed publiceerde onlangs een uitgebreid onderzoeksrapport over het erfgoed van de tabaksnijverheid in Vlaanderen. In het rapport biedt onderzoeker Frank Becuwe voor het eerst een systematisch overzicht van de productieprocessen en hun ontwikkelingen, en schetst hij zo een coherent beeld van het industriële tabaksverleden in Vlaanderen.

Lees meer

 

Textiel: groots verleden, beloftevolle toekomst

Eind juni stelde Victor-Hugo De Grijse zijn nieuwe boek 'Textiel. Groots verleden, beloftevolle toekomst' voor. Daarin wordt een overzicht gegeven van de geschiedenis van de textielnijverheid in België tussen 1750 en 1950. Aan de hand van 17 portretten van textielsteden lees je hoe deze nijverheid evolueerde van agrarische activiteit tot hoogtechnologische industrie. Ook ETWIE-medewerker Robin Debo droeg een steentje bij aan het tot stand komen van het boek.

Lees meer
 

Save the date: 6e ETWIE-ontmoetingsdag

De jaarlijkse ontmoetingsdag van ETWIE zal plaatsvinden op zaterdag 25 november. Het thema en de locatie worden binnenkort bekendgemaakt.

 


Fabrieksburen

In de Zennevallei werpt het project 'Fabrieksburen', waaraan ook ETWIE zijn steentje bijdraagt, zijn eerste resultaten af. In het najaar volgt een expo, maar nu al kan je te voet, per fiets of per boot speuren naar het industriële verleden van de streek.

Meer info


ERIH 2017

De jaarlijkse conferentie van het netwerk 'European Route of Industrial Heritage' (ERIH), op 20-22 september in Kopenhagen, heeft als thema 'Industrial Tourism: Linking the past with the present and future'. Het programma is intussen beschikbaar.

Lees meer


In memoriam Benn Deceuninck

We hebben de droeve plicht het overlijden mee te delen van Benn Deceuninck, fotograaf bij het Museum voor de Geschiedenis van de Wetenschappen van de Universiteit Gent. Zijn beklijvende presentatie over de verbeelding van het wetenschappelijk erfgoed op onze studiedag in oktober vorig jaar ligt nog fris in ons geheugen. ETWIE biedt zijn medeleven aan aan familie, vrienden en collega's van Benn.


Toeristische gids zet watererfgoed op de kaart

Onlangs verscheen het boek 'Genieten aan het water in Vlaanderen'. In deze nieuwe toeristische gids biedt auteur Marcel Schoeters een overzicht van het watergebonden erfgoed in Vlaanderen. De gids werd gerealiseerd door de vzw Watererfgoed Vlaanderen, die dit jaar een doorstart wil maken met een nieuw bestuur.

Meer info


Inventaris varend erfgoed vastgesteld

Eind juni stelde Geert Bourgeois met een ministerieel besluit de inventaris van het varend erfgoed vast. Hiermee bevestigt de minister dat de vaartuigen op de lijst erfgoedwaarde bezitten en voldoende goed bewaard zijn.

Lees meer


Nieuw boek over de Belgische Spoorwegen

Dit najaar verschijnt  een nieuw boek over de geschiedenis en de toekomst van de Belgische spoorwegen. Auteur Louis Gillieaux beschrijft niet alleen de historische evolutie van de spoorwegen als pijler van onze mobiliteit, maar zoomt ook in op andere domeinen. Tot 31 juli geldt een voorintekenprijs.

Lees meer


Inleiding tot de industriële archeologie

De VVIA organiseert binnenkort opnieuw zijn cursus 'Inleiding tot de industriële archeologie', dit jaar op verschillende locaties in de provincie Antwerpen. De eerste les vindt plaats op 28 oktober.

Meer info


Monumenten van wetenschappers in kaart gebracht

Bestor heeft onlangs haar inventarisatieproject van publieke monumenten van en over Belgische wetenschap(pers) afgerond. De resultaten werden nu ontsloten op de Bestor-website.

Lees meer

ETWIE vzw
Van Beethovenstraat 8-10
2800 Mechelen

E-mail: info@etwie.be
Tel.: 015/27.23.34
www.etwie.beFoto
Foto
Foto
(Ontrent den oever voed ik mij)
Inhoud blog
 • Schilderijwissel
 • Planning Heemkring Heymissen 2018 - (Wijzigingen mogelijk)
 • Ledenvergadeng 17 januari 2018
 • Activiteiten eerste trimester 2018
 • Herita nieuwsbrief december
 • Meer weten over koffie?
 • Heemkring “Heymissen” in kerstsfeer !
 • Het kersdorp in opbouw
 • Kerstdorp 2
 • Sint Niklaas
 • TWIE-zine november
 • Nieuwsbrief november
 • Enkele beelden van onze sfeervertellingen op 15 november 17
 • Een georganiseerde VTB cultuur-rondreis gemaakt in Ierland en Noord-Ierland.
 • Bibliotheek en archief - Voordrachten en ledenvergaderingen.
 • ETWIE september 20117
 • Twie-zine oktober
 • Monumentennieuws oktober
 • De dokwerker
 • Nest en Julia van onze heemkring
 • Hoe kom ik naar de heemkring?
 • Buurtbezoek Hamme
 • 1800 jaar oude waterput
 • 16 september 2017
 • Etwie nieuwsbrief september 2017
 • Twie nieuwsbrief augustus
 • Vlaggen
 • Herontdek het heemmuseum
 • Heemkunde Vlaanderen - juni
 • Met onze heemkring naar de Calvados in Normandië
 • Heemmuseum flitst bezoekers naar klasje anno 1950
 • Erfgoeddag 2017
 • Twie-zine juni 2017
 • Agfa-Gevaert
 • Meer over Open Monumentendag
 • Herita 13 juni
 • Onze heemkring
 • Gouwtijdingen april
 • Op onze ledenvergadering van 15 maart : De Gilles van Hemixem
 • Heemkring Glabbeek online.
 • Een kerstdorp in onze heemkring.
 • Voor U gelezen
 • Film Leo De Borger Rondreis Griekenland 2017
 • Heemmuseum 'Ontrent den Hover'.
 • Alice Nahon
 • Heemkunde in Vlaanderen
 • ErfgoedApp
 • Koninkrijk der Nederlanden.
 • Oorlog en broekventjes.
 • Te vinden in ons museum!
 • Ons Ostarafeest 2016
 • Erfgoedkaart.
 • Tentoonstelling: De Callebeek vroeger en nu
 • De abdij van Hemiksem in een ruime context
 • Locus Sancti Bernardi - Geschiedenis van de abdij.
 • De tijd van toen
 • Woensdag 21 oktober: voordracht over Chili door Viannet en Freddy
 • Onze lift is er !
 • Sponsors
 • Eérste tank in Hemiksem
 • Opening café 1 - 23 mei 2015
 • Opening cafe 2 - En onze vrijwilligers
 • Bloemstukjes
 • Film over Niel jaarmarkt 2008
 • Dwaasheid van oorlog
 • Hoe eenvoudig was het vroeger om gelukkig te zijn!
 • Weet iemand het?
 • Antwerpse blog over WO1
 • Nooit meer oorlog - Ik denk dat we het nooit zullen leren.
 • Reis naar Citeaux
 • Pluimen
 • De Gilles van Hemiksem.
 • Gilles in het nieuw!
 • Dagelijks leven van het volk 1789 - 1918
 • De 'GROOTE OORLOG'
 • Afscheid van de dorpschool.
 • Confederatie der Vaderlandslievende Groeperingen van Hemiksem
 • Een bijzonder heemkundige dag.
 • De familie Valckenisse
 • Buurtbezoek St. Andrieskerk
 • Pomp - (1843)
 • Ode aan Willy Lauwers
 • Onze ' Abdijtoren'
 • Publicaties Heemkring
 • De tijd.........stopt niet!!
 • Op de schoot van Jan Van Eyck
 • De Charlesville (Congoboot)
 • De Rupelstreek
 • Stamboom zoeken?
 • Werelderfgoed?
 • Aan het MAS met onze gids.
 • Bezoek aan het Museum aan de Stroom!
 • Den "OXFORD".
 • Een beetje nostalgie.....!
 • Toerisme Rupelstreek Vaartland.
 • O meisje, mijn meisje
 • Het ontstaan van Hemiksem.
 • Het Kerkeneinde!
  Interessante verwijzingen
 • Toerisme Rupelstreek
 • V1- Bommen in West Vlaanderen
 • Retroscoop
 • Erstes Deutsches Fliesenmuseum
 • Flanders Fields Museum
 • Stampe & Vertongen Museum
 • NOSTALGIE
 • Google World Wonders Project
 • Flightradar
 • HISTORIAL WAR WHEELS
 • Over trappist en oorsprong van alles en nog wat.
 • Heymissen
  Onze heemkring is aangesloten bij:
  Erfgoedverenigingen HERITA vzw
  De twee buttons hieronder zijn aanklikbaar
  Foto
  Foto
  Heymissen
 • FOTO'S HEEMKRING
 • Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Gewone bijdrage   € 12
  Steunend lid          €  20
  Erelid, vanaf           €  50
  Leden ontvangen vier  keer per jaar ons tijdschrift

  Mensen die lid willen worden van buiten de gemeente en die het tijdschrift via de post wensen te ontvangen, verhogen het lidgeld met € 2,00 (verzendkosten).
  Zij die dit supplement liever niet betalen kunnen natuurlijk een adres in Hemiksem opgeven waar de tijdschriften van de heemkring dan kunnen afgegeven worden., men kan ook laten weten dat ze ter beschikking mogen blijven op de redactie.
  Betaling van het lidgeld, eventueel verhoogd met de verzendingskosten, kan gebeuren door overschrijving op
   Rekening begunstigde:
    BE55 0682 1057 9044.
    BIC GKCCBEBBXXX
   Graag de reden van storting vermelden: Lidgeld  ? Steun? Ere-lid?


  ---------------------------------------------
  Nieuws uit onze gemeente
  Foto
  Foto
  Klein eigen stukje nostalgie.
  In een vorig leven was ik Natotechnieker
   
  (1958-  T/00581)
  Foto
  Mag het even.
  Of is dit geen erfgoed?
  Het zal vooral EX-BSDers interesseren maar ook wel anderen die vrijwillig of via de dienstplicht ooit dienst deden in het ABL.
  Ook leerzaam voor jonge mensen van wat we noemen het heden.
  (Interpretatie van ABL laat ik aan ieder afzonderlijk over)
  Klik op de afbeelding en je betreed de tijdscapsule.
  Foto
  Meer weten over? Klik op de buildrager en je ben eventjes zoet
          ONZE DOKWERKERS van de jaren stillekes !

  Foto
  Breng een bezoekje  aan deze sites door op de afbeeldingen te klikken.
  Foto
  18daagseveldtocht
  klik op de tank
  Foto
  Opmerkingen?

  Druk op onderstaande knop om te reageren.

  Wereldoorlog 2
  Open de link door op de afbeeldding van Capska te klikken.
  De moeite waar  en je bent er dagen mee bezig (Als je wil)
  Foto
  Plaatselijke buienradar.
  Op afbeelding klikken
  Zoeken met Google


  .
  Zoeken in blog

  Op vraag van velen heeft onze heemkring terug een snuffelhoekje met boeken.
  Wat blijft staan zal na een tijdje vervangen worden door Imelda met nieuwe boeken.
  De moeite om af en toe eens te komen snuffelen dus!
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  In 1810 stond in Hemiksem op deze plaats nog de schandpaal maar in 1827 werd er een bornput (waterput) gegraven. Een open put was en is natuurlijk een gevaarlijk iets en daarom werd er 16 jaar later (1843) deze pomp boven geplaatst.

  Toenmalig prijskaartje 551 bf. of laat ons zeggen 13,66€.
  Wat zou het kostenplaatje nu zijn?
  We lopen er allemaal voorbij, maar ook de achterkant heeft wat. Daar zien we namelijk  het gemeentewapen en het opschrift: S.P.Q.H. of 'Senatus Populus Que Heymixiensis' of voor de Vlamingen 'De senaat en de bevolking van Hemiksem'. 
  De pomp heeft gelukkig enkele jaren geleden door de mensen van de heemkundige kring een degelijke opknapbeurt gekregen.  
   

  Foto
  Foto
  Oud gemeentehuis  van Hemiksem
  Dateert van 1910
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  cat4u_culi
  www.bloggen.be/cat4u_c
  Foto
  Eerste naaimachine. (1912)
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Den "Oxford". Jaar ?
  Foto
  Klok Sint Niklaaskerk
  Foto
  Klok kapel O.L.V. Onbevlekt
  Foto
  Creatief Ateliers

  Schilderij gemaakt in het Cratief Atelier van onze gemeente naar aanleiding van de Open Monumentendag 2010.
  Naar een oude afbeelding van de Getijdenmolen. (1258)
  Foto
   
  Creatief Atelier Hemiksem heet U welkom in haar lokatie: de cafetaria van de servicesflats in de Abdij van Hemiksem. Kom ons vervoegen om een mooie hobby te beoefenen.
   Kom eens vrijblijvend kijken op dindagavond van 18u30 tot 21u30
  Inlichtingen:
  Imelda Hensberge: 03 886 93 34 of 0472 23 84 04
   
  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  laurentlhote
  www.bloggen.be/laurent
  Een interessant adres?
  Foto
  Watertoren van de leegstaande en vervallen staatschool meisjes.
  Watertoren: Art deco -
  Populaire stijlbeweging van 1920 tot 1939
  (Ook deze toren en schoolgebouw behoren binnenkort tot het verleden)
  Foto
  Hendrik Conscience
 • Zowat het volledige oeuvre van Conscience is gratis hier terug te vinden.
 • Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
 • Hij leerde zijn volk lezen.
 • Disclaimer.
  Foto's van personen die niet in openbaar belang staan, mogen niet zonder zijn toestemming openbaar gemaakt worden. Als er iemand niet akkoord gaat met het vertonen van foto's van hem/haar op deze blog, stuur dan een berichtje. Ik zal dan de foto verwijderen of de persoon onherkenbaar maken. Natuurlijk ook vermelden welke foto het is.

  Wat is een Blog?

  Een weblog of blog is een persoonlijk dagboek op een website dat regelmatig, soms meermalen per dag, wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in omgekeerd chronolgische volgorde verschijnen. De auteur, ookblogger genoemd, biedt in feite een logboek van informatie die hij wil meedelen aan zijn publiek, de bezoekers van zijn weblog. Meestal gaat het om tekst, maar soms ook foto's (een fotoblog), video(vlog) of audio(podcast). Weblogs bieden hun lezers vaak de mogelijkheid om – al dan niet anoniem – reacties onder de berichten te plaatsen of een reactie via een Trackback-mechanisme achter te laten.

  Het is het persoonlijke of juist het gespecialiseerde karakter dat weblogs interessant maakt voor bezoekers.

  Bekende personen.

  In de media neemt webloggen een steeds grotere plaats in. Bekende bloggers zijn bijvoorbeeld presentatoren of cabaretiers, maar ook politici houden weblogs bij die druk bezocht worden en waarvan de inhoud regelmatig de media haalt.

  De Nederlander Ramon Stoppelenburg reisde van 2001 tot 2003 dankzij zijn blog als eerste persoon ter wereld gratis de wereld rond, zonder zelf een cent uit te geven. Zijn website was naast een reisblog ook zijn profiel waarmee hij een eigen noodzakelijk netwerk (van online aangeboden logeeradressen) creëerde. Dit maakte hem een van de eersten die op een effectieve manier gebruikmaakte van het latere begrip sociale media.

  Het weblog van de Cubaanse blogger Yoani Sánchez wordt vertaald in vele talen, waaronder het Nederlands. Zij ontving voor haar blogs de Prins Claus Prijs

  Foto
  H Wendelinus van Trier

  Hedwig is in 1174 geboren
  als de dochter van Berthold IV,
  de hertog van Karinthië. Op
  twaalfjarige leeftijd werd ze uitgehuwelijkt
  aan Hendrik I, de
  hertog van Silezië. Ze streefde
  altijd naar vrede en probeerde
  rechtvaardig te zijn tegenover
  haar gezin (ze moest de ruzie
  tussen haar zoons sussen) en
  tegenover haar onderdanen. Ze
  bekommerde zich in het bijzonder
  om armen en gevangenen.
  In armoede leidde ze een leven
  van boetelinge, met gebed, vasten
  en versterving.
  In 1209 trok ze zich terug in de
  door haar zelf gestichte Cisterciënzerabdij
  van Trebritz en na
  de dood van haar echtgenoot in
  1238 nam ze het cinterciënzer
  habijt aan.
  Ze is in 1243 gestorven en in
  1267 heilig verklaard door paus
  Clemens IV. Bron: Heiligen,
  uitgeverij Roularta Books.
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Het heiligstraatje
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Foto
  Startpagina !

  Foto

  Volgende activiteit!
  Woensdag 17 januari: worsenbrood/appelbol
  2014
  Foto

  Raad van Bestuur
  Foto

  Voorzitter

  Geert Roggeman
  Kerkeneinde 60a
  2620 Hemiksem

  roggeman.geert1@telenet.be
  0496 73 23 63

  Foto

  Onder-voorzitter, verantwoordelijke abdij (heemkring)

  Leo Van Meirvenne
  Kerkeneinde51
  2620 Hemiksem

  leo.van.meirvenne@telenet.be
  03  887 74 72
  0477 84 44 10

  Foto

  Penningmeester

  Karel Verhofstadt
  K De Backerstraat 42 B2
  2620 Kemiksem

  03 288 16 57
  0484 61 78 45
  verhofstadt@telenet.be


  Foto

  Bibliotheek, contact IveBIC

  Imelda Hensberge
  J. De Grooflaan1/5
  2620 Hemiksem

  03 886 93 34
  0472 38 49 04
  imeldahensberge@hotmail.com
  Foto

  Conservator.

  Hendrik De Jong
  Fakkelstraat 29
  2660 Hoboken
  0475 37 93 66

  hendrik13pc@telenet.be  Foto

  Archivaris

  Viviane Van Damme
  Steenwinkelstraat 324
  2627 Schelle
  0479 50 85 73

  vivvandamma54@gmail.com

                                                                                              
                                                                                     

  Foto

  Secretaris

  Veronique Marinus
  Kerkeneinde 60A
  2620 Hemiksem
  0474 81 57 11

  veronique.marinus1@outlook.com


  Foto

  Blogverantwoordelijke

  Beheersorgaan IVEBICA
  Beheersorgaan van het Gilliot & Roelants Tegelmuseum
  Werkgroep Erfgoed
  Dagelijks bestuur cultuurraad.

  Willy De Cleene
  Acacialaan 6/22
  2620 Hemiksem
  0476  961 229

  willy.decleene@vvb.org  Onze archivaris

  Johan Morel

  Foto

  Foto

  IT en Persverantwoordelijke
  Jeroen Van Ranst
  Wirixdreef38
  2845Niel
  jeroen.vanranst@gmail.com

  Op foto Jeroen klikken voor de website.


  Foto

  De redactieraad bestaat uit: Adi Van Meirvenne, Annie Van Laeken, Johan Morel, Willy De Cleene, Jeroen Van Ranst.
  Eindredactie: Joris Wachters
  Redactie-adres: Lindelei 204 B3 - 2620 Hemiksem

  Onze werkploeg!

  De mensen van onze werkploeg tijdens een korte pauze, ze doen hun werk onzichtbaar voor het publiek,  doen het volledig vrijwillig en ontvangen dus geen cent.
  En toch is onze heemkring zonder hen niet mogelijk.
  Ik maak met deze foto natuurlijk geen aanspraak op volledigheid, maar ook de mensen die niet op deze foto staan, dank je wel. Ook de mensen van de cafetaria staan niet op de foto alhoewel iedereen wel zal beseffen hoe deze mensen drillen en draven om iedereen van een natje en droogje te kunnen voorzien!


  Foto

  Activiteiten van 2017
  Worstenbroodavond op 18 januari 2017
  Naar jaarlijke gewoonte op 18 januari om 19 uur: worstenbroden of appelbollen in onze heemkring

  Foto

   15 februari 2017: ALGEMENE STATUTAIRE JAARVERGADERING.
  Foto

  Ledenvergadering 15 maart 2017
  De Gilles van Hemiksem

  Foto

  Foto

  17 maart 2017  - Ons Ostarafeest
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  19 april -Duiken naar het onbekende door Dirk Verlinden

  Foto

  Foto

  Erfgoeddag 23 april 2017
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  7 mei 2017 - Edegem en de rol van Fort 5 in de groote oorlog  
  Foto

  Webstek Gilliot is te bereiken via afbeelding.

  Foto

  Foto

  Meer weten over Faro? Klik op de afbeelding.
  FARO Vlaams Steunpunt voor Cultureel Erfgoed
  De Manu aan het werk.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  2 - 16 juni Heemdagen in onze heemkring.
  Tentoonstelling: Volks- en kinderspelen van toen.

  http://blogimages.bloggen.be
  /hemiksemheemkring/attach/
  197594.pdf

  Foto

  Foto

  Dit altaar bevond zich oorspronkelijk in de kerk van onze St. Bernardusabdij.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto


  Kasteel Heymissen - 1770

  (Kopergravure)

  Enkele indrukken van het museum.
  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Foto

  Oudste menselijke schedel ooit in Vlaanderen gevonden!

  Foto

  Het menselijk fossiel is een fragment van een schedeldak. Hoewel de vorm op het eerste gezicht aan een uitgestorven mensensoort doet denken (bvb Neanderthalers) gaat het wel degelijk om een moderne mens. Een rechtstreekse radioactieve koolstofdatering situeert het fragment tussen 3770-3640 v. Chr. Dit is de periode van het Neolithicum of Nieuwe Steentijd die in Vlaanderen vanaf 5300 v. Chr. begint. Menselijke fossielen uit die periode zijn hier uiterst zeldzaam.

  Museum Rupelklei

  Uitbreidingstraat 33
  2840 Rumst (Terhagen)

  Openingsuren:

  Vanaf het tweede weekend van mei tot en met het derde weekeinde van september ieder zaterdag en zondag van 14 tot 17 uur.

  Groepsbezoeken:

  Heel het jaar na reservatie bij
  Edmond Lambrechts  Tel: 0472 83 38 01
  Augustijn Buelens       Tel: 03 844 22 30

  Toegangsprijzen
  Volwassenen          1,00 €
  Kinderen - 12 jaar  0,50€

  Info
  Het Museum Rupelklei maakt deel uit van het samenwerkingsverband "Musea Rupelstreek"

  De armenpoort van onze abdij.
  Foto

  Foto


  De duivelzwam
  De benaming van deze paddestoel vindt zijn oorprong in het feit dat gezien de gelijkenis met het mannelijk lid het onmogelijk een schepping van god kon zijn.
  Maar het was (en is) er nu eenmaal, dus was dit het werk van de duivel.

  Foto

  Willekeurig Bloggen.be Blogs
  frankloopt
  www.bloggen.be/franklo
  Een interessant adres?


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!