Inhoud blog
 • De verschillende grondsoorten en hoe kan je deze gronden verbeteren ?
 • Welkom op mijn vernieuwde blog
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Allerlei handige tuintips
  verschillende tuintips voor de moestuin,serre,koude bak & voor de siertuin
  15-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom op mijn vernieuwde blog

  Beste bezoekers welkom op mijn totaal vernieuwde blog, boordevol nuttige tips voor de ecologische teelt in de moestuin-serre-koude bak & voor de siertuin. Deze blog is een eerste aanvulling op mijn blog "thuiscomposteren" op een later tijdstip verschijnt een vernieuwde blog over "Ecologische groententeelt en de ecologische teelt van kruiden" Hopelijk vind je hier vele tips om je tuin milieuvriendelijk te onderhouden,zonder gebruik te maken van de schadelijke meststoffen en de al even schadelijke sproeistoffen. Ik hoop dat ik na het lezen van deze blog iets hebben opgestoken over het milieuvriendelijk tuinieren en dat je mijn tips ook eens uitprobeert .Als je vragen moest hebben over de beschreven onderwerpen of een andere vraag,stel deze gerust via de mailfunctie op mijn blog,ik ga er proberen zo vlug mogelijk een antwoord op te geven.

  Veel kijk-en leesgenot .
  De tuinman.

  Mededeling fotoalbums:
  Vanaf heden zullen mijn fotoalbums geplaatst zijn bij Flickr. Op dit ogenblik zijn deze fotoalbums NIET TOEGANKELIJK,  
  i
  k hoop dat binnen korte tijd de fotoalbums wel toegankelijk zijn, excuus hiervoor.

   

   

   


  >> Reageer (0)
  16-07-2017
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De verschillende grondsoorten en hoe kan je deze gronden verbeteren ?

  In Vlaanderen zijn er verschillende grondsoorten,die elk hun specifieke eigenschappen hebben en die elk een andere bodembewerking en verbetering hebben .Hier leg ik me toe op de meest voorkomende soorten en bespreek deze soorten in het kort,en geef ik tips om deze gronden breekbaarder te maken,zodat je er beter gewassen en bloemen kan op telen
  1: Zandgronden:
  Schrale zandgronden komen  meestal voor in de kempen. Deze grondsoort is  in het voorjaar vlug te bewerken maar ze drogen zeer snel uit,houden weinig of geen water of voedingstoffen vast,en men kan er maar weinig op telen,alleen is deze grondsoort geschikt voor het telen van asperges. Men kan deze gronden verbeteren,door er massa’s compost aan toe te voegen. De teelten in het voorjaar (februari tot mei) lukken goed maar vanaf juni tot september kan men er bijna niets op telen door een tekort aan water,en de hoge temperaturen .Bijna alle teelten die geplant zijn of die gezaaid zijn vertoonden zeer vlug tekens van doorschieten en waren dus waardeloos. Ook in het  najaar (oktober tot december) ,ging het ook grondig fout,de meeste teelten die gezaaid of geplant waren mislukten,bij de gezaaide teelten was de belangrijkste oorzaak was  kiemverbranding,de late winterteelten van vb. spinazie en veldsla schoten veel te vlug in zaad. De oorzaak  hiervan waren de temperaturen die veel te hoog waren en het gebrek aan water tijdens de kieming en tijdens de groei.

  Grondsoort Zandgrond

  2: Zand-Leemgronden
  De tweede voorkomende grondsoort de leemgrond,deze grond kenmerkt zich door het uitzicht van de grond,bij het bekijken ervan kan stelt men vast dat er twee grondsoorten in bevinden,namelijk de teeltgrond,die zwartgrijs van kleur is en de leemgrond,die groenachtig van kleur is. Deze grond is moeilijker te bewerken,daar deze grond zwaarder van structuur is,doch prijs je gelukkig als je zo een grond hebt,namelijk kan je er bijna alle teelten op uitvoeren,daar deze grond beter het vocht en de voedingsstoffen vast houwt,deze gronden blijven in de winter langer vochtig en warmen trager op,dus kan men de eerste zaailingen pas uitvoeren als de grond voldoende is opgedroogd,maar in de zomer heeft men minder last van uitdroging. Deze gronden kan men lichter maken,door de toevoeging van compost.

  Grondsoort Zandleem grond

  3:Leem-of Kleigronden
  De derde soort gronden,die voorkomen zijn de echte leemgronden,deze gronden kenmerken zich door de vette,zware structuur van de gronden. Bewerken van deze gronden verloopt moeizaam en men dient deze gronden eerst te verlichten,door er massaal compost aan toe te voegen. Vaak is zijn er jaarlijks ook kalkgiften nodig,daar deze gronden vaak zuur zijn. Hierop teelten is moeizaam,daar er bijna niets op deze gronden groeit,alleen met late kolen lukt het best,maar de andere teelten,zoals oa. Wortelen,Prei,Witloof, ed zullen mislukken,deze planten zullen inplaats van rechte wortels,wortels vormen in alle denkbare vormen,door de aanwezigheid van de kleilaag. De grote hoeveelheid die door de klei of leem wordt vastgehouden, kan in koude winters problemen veroorzaken voor sommige plantenwortels. Het water bevriest en de planten gaan stuk. De bodem droogt pas laat in het voorjaar op en warmt daardoor ook traag op. De eigenschappen van een leembodem zijn vergelijkbaar met deze van een kleibodem maar ze zijn minder uitgesproken.

  Grondsoort Leem-of Kleigrond

  4: Veengronden
  Veengronden zijn gronden die doorgaans veel te nat en veel te zuur zijn. Veengronden hebben een roodbruine of zwarte kleur en houden het water goed vast, te goed vaak,door slechte afwatering of een hoge grondwaterstand. Stikstof is er veelal genoeg, maar ze bevatten te weinig kalium. Positief is dat deze gronden warm zijn en dat ze gemakkelijk te bewerken zijn, ook als het pas geregend heeft. Voor de akkerbouw zijn deze gronden niet geschikt, in veengrond zit er maar nauwelijks kali in. De planten die wel op zulke gronde kunnen groeien zijn de zuurminnende planten zoals rododendrons, azalea’s, hortensia’s zullen op zulke grond goed groeien, want in  een zure grond wordt een roze hortensia blauw, of een blauwe hortensia blijft blauw. Op zulke gronden kan een landbouwer bijna niets planten of zaaien, het enige gewas dat het redelijk goed doet is maïs,verder worden deze gronden vaak gebruikt voor de veeteelt, men bezaaid de grond dan met gras. Om zulke gronden te verbeteren kunnen draineerbuizen de enige oplossing zijn, echter als het grondwaterpeil te hoog is kunnen draineerbuizen geen oplossing bieden,men kan in dat geval gebruik maken van verhoogde bedden, je zal ook op regelmatige basis de pH moeten controleren en indien nodig de grond bekalken.

  Grondsoort Veengronden

  >> Reageer (0)


  Archief per week
 • 10/07-16/07 2017

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !


  Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!