Je zoon of dochter heeft examenstress. En vanzelfsprekend heb je als ouder een punt wanneer je beweert dat hij of zij te laat begonnen is, te snel afgeleid is en beter wat zou studeren in plaats van voor de televisie hangen. Probeer echter begripvol te zijn. Panikeer niet, want jouw paniek werkt besmettelijk. Probeer iets meer te verdagen dan anders en maak geen ruzie, want dan leid je je student af van waar hij mee bezig moet zijn.

Waarschijnlijk had je zelf een goede methode om te studeren. En begrijp je niet waarom televisie, radio of computer de hele tijd aan moeten terwijl je kinderen boven de boeken zitten. Bedenk je echter dat de tijden veranderd zijn en slik je commentaar in. Tenzij Facebook of aanverwanten de hele tijd op het scherm te zien zijn.

Toon interesse in de examens van je kroost. Hang bijvoorbeeld de examenrooster op de koelkast. Stel ook geen onrealistische verwachtingen: niet iedereen kan drie uur aan een stuk geconcentreerd achter zijn boeken zitten. Las regelmatig tijd in voor ontspanning en neem je kinderen even mee naar buiten.

Je kan je studerende kroost een enorme dienst bewijzen in de keuken. Zet drie keer per dag een evenwichtige maaltijd op tafel, maar geen te zware kost. Haal gezonde tussendoortjes en pas op met snelle suikers, die doen de bloedsuikerspiegel snel stijgen maar even snel terug dalen en dat is nefast voor de concentratie. (nieuwsblad)