Al na twee kilometer ontsnapten onze landgenoot Sébastien Delfosse (Landbouwkrediet), Jesus Herrada en David Le Lay. Acht kilometer verder kregen ze het gezelschap van het zestal Thomas De Gendt (Vacansoleil), Fredrik Kessiakoff, Eduard Vorganov, Toni Gallopin, Mickaël Delage en Yannick Talabardon. Ze bleven lang slechts enkele tientallen seconden voor het peloton hangen, waardoor ook Mathias Frank de sprong nog met succes kon maken.

Astana van Vinokourov en Katusha van Rodriguez hadden met Kessiakoff en Vorganov een mannetje vooraan, dus zij knapten geen werk op. De Lotto's van Gilbert zetten zich op kop van de grote groep en controleerden de bonus. Ook Leopard werkte af en toe mee. Meer dan 3:20 kregen de vroege vluchters niet. Na de beklimming van de Wanne, de Stockeu en La Haute Levée reed het peloton nog slechts een minuut achter de koplopers.

De kopgroep bestond wel nog maar uit zeven renners. Delage, Le Lay en Talabardon moesten de rol bergop lossen, en werden bijgehaald door een achtervolgend groepje dat een halve minuut voor het peloton uitreed. Daarbij onder anderen Laurens Ten Dam, Greg Van Avermaet en Dario Cataldo. Weer geen Leopard- of Lottorenner bij de ontsnapten, en dus knapten die ploegen in het peloton weer het werk op. Bij Lotto schokken ze even toen Jelle Vanendert, samen met Jurgen Van den Broeck superknecht van Gilbert, pech had, maar hij kon weer aansluiten.

Lotto en Leopard nerveus

De groep Van Avermaet, vol outsiders, haalde op zestig kilometer van de finish de overblijvende vluchters bij en vormden een nieuwe kopgroep van 13 man. Hun bonus bleef eerst beperkt tot een kleine minuut, maar groeide gestaag tot ruim anderhalve minuut. Omega Pharma Lotto en Leopard Trek, beiden afwezig vooraan, zagen plots het gevaar en zetten zich op kop om het verschil speelbaar te maken vanaf La Redoute, het eigenlijke begin van de finale op 35 kilometer van de aankomst.

Op die mythische helling waren het de grote namen die het voortouw namen. De Schlecks, Gilbert, Gesink, Anton en Kolobnev brachten de voorsprong van de ondertussen nog slechts 7 leiders in een klap terug tot 37 seconden. De enig overgebleven Belg vooraan was Greg Van Avermaet.

Droomtrio

Op de Roche en Faucons plaatste Andy Schleck zijn zelf voorspelde demarrage. Enkel broer Fränk en Philippe Gilbert konden mee. Dat droomtrio stoomde in één trek door naar de allerlaatste overlevers vooraan, Gasparotto, Van Avermaet en Pineau. Enkel Van Avermaet kon bijpikken bij de ontketende topfavorieten.

 De vier begonnen met een halve minuut voorsprong op de rest van het peloton aan de laatste helling, de Saint-Nicolas, op 6 kilometer van de streep. Voor Van Avermaet ging het al snel te vlug, Fränk versnelde als eerste maar Gilbert counterde gezwind. Toen Phil zelf vol doortrok, moest Andy eraf en kon enkel Fränk het wiel van Gilbert houden. Maar boven hield Gilbert de benen stil en liet Andy terugkomen.

Samen reden ze naar de streep in Ans, en in de sprint was Philippe Gilbert de gebroeders Schleck de baas. Na zijn zeges in de Brabantse Pijl, de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, voltooide Gilbert een nooit eerder vertoond kwartet van overwinningen. (kp nieuwsblad)


Uitslag:

1. Philippe Gilbert
2. Fränk Schleck (Lux)
3. Andy Schleck (Lux)
4. Roman Kreuziger (Tsj)
5. Rigoberto Uran (Col)
6. Chris Anker Sörensen (Den)
7. Greg Van Avermaet
8. Vincenzo Nibali (Ita)
9. Björn Leukemans
10. Samuel Sanchez (Spa)