Belgacom-factuur duurder

Op 1 januari indexeert Belgacom een aantal tarieven, zowel voor vast en mobiel bellen als voor vast internet. Voor Belgacom TV verandert er niets, en van vaste nummers naar een gsm bellen wordt goedkoper. De verhogingen schommelen tussen 0,5 en 2,5 procent. Volgens Belgacom zal de gemiddelde klant zijn vaste factuur met 0,38 euro per maand zien stijgen.

De vaste en mobiele tarieven die in augustus nog werden aangepast, gaan met 0,52 procent omhoog. De tarieven voor vast internet verhogen met 1,3 procent.

Drinkwatertarieven omhoog

De klanten van de Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) zullen meer moeten betalen voor hun drinkwater. De tarieven worden met 3,11 procent verhoogd.

Als grootste waterbedrijf in Vlaanderen levert de VMW via 1,1 miljoen aansluitingen drinkwater in 170 gemeenten in West- en Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en Limburg.

Huwelijk, uitvaart en misviering duurder

Een huwelijk, een uitvaart en een misviering in de kerk worden duurder. De prijs voor een kerkelijk huwelijk en een uitvaart stijgt met 50 euro tot 250 euro. Een gewone misviering aanvragen, zal 15 euro kosten. Het gaat wel om richttarieven, waarvan eventueel kan worden afgeweken.

Ook nieuw is dat een gebedswake voortaan 75 euro zal kosten, als die niet gevolgd wordt door een uitvaart. Voor een gebedswake die wel gevolgd wordt door een uitvaartdienst, moet niet worden betaald.

Ook via BASE en Mobistar betalen bij De Lijn

Ook de klanten van gsm-operatoren BASE en Mobistar zullen vanaf 1 januari 2011 met hun gsm een rit van de Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn kunnen betalen. Klanten van Proximus kunnen al sinds 2007 met hun gsm een sms-ticket aanschaffen, aanvankelijk enkel in Antwerpen en Gent.

Postzegels duurder

De prijs van postzegels gaat omhoog. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen België zal 0,71 euro kosten in plaats van 0,69 euro. Bij aankoop van minstens tien zegels wordt dat 0,61 euro per stuk in plaats van 0,59 euro.

Ook de tarieven voor een internationale zending veranderen. Een postzegel voor een genormaliseerde zending binnen Europa kost voortaan 1,03 euro. Dat is 3 eurocent meer dan voor de verhoging.

Voor een brief naar een adres buiten Europa bedraagt de prijs van een postzegel voortaan 1,20 euro, een verhoging van 5 eurocent.

Ecocheques voor biologische voeding

Vanaf 1 januari kan de consument ecocheques ook gebruiken om biologische voeding te kopen. Voordien ging het enkel om biologische non-foodproducten. De liberale vakbond ACLVB meldt ook dat andere items toegevoegd werden aan de lijst van producten die in aanmerking komen voor de ecocheque. Het gaat onder meer om elektrische scooters en verplaatsingen met een autocar.

Geen oranje overschrijvingsformulieren meer

Vanaf 1 januari 2011 wordt een punt gezet achter het gebruik van de oranje nationale overschrijvingsformulieren. Vanaf dan moet verplicht gebruikgemaakt worden van de Europese overschrijvingsformulieren waarop de IBAN- en de BIC-code moeten worden vermeld.

Nummer Tabakstop op pakjes sigaretten

Voortaan moeten alle pakjes sigaretten het telefoonnummer (0800 111 00) en de website van Tabakstop (www.tabakstop.be) vermelden. België is het eerste EU-land dat de vermelding verplicht heeft gemaakt.

En eveneens in de tabakindustrie is het vanaf 1 januari verboden om testen uit te voeren op dieren voor tabaksproducten. De nieuwe reglementering bepaalt dat experimenten op dieren in België alleen kunnen plaatsvinden als er geen enkele andere mogelijkheid bestaat om het gewenste resultaat te bereiken. Volgens minister van Dierenwelzijn Laurette Onkelinx (PS) werd aan die voorwaarde bij de ontwikkeling van tabaksproducten niet voldaan.

En nog goed dierennieuws

De nieuwe regels voor dierenwelzijn zorgen er ook voor dat de productie van foie gras of eendenlever diervriendelijker wordt. De huisvesting van de eenden moet vanaf 1 januari bestaan uit grotere gemeenschappelijke kooien in plaats van individuele kooitjes.

Nieuwe euro

Estland voert op 1 januari 2011 de euro in. Tot nu toe betaalden de inwoners in Estse kroon.

De Baltische staat wordt de zeventiende lidstaat van de eurozone. Estland wordt na Slovenië en Slovakije het derde voormalige communistische land dat de Europese eenheidsmunt omarmt.

En ook nog dit...

2011 is uitgeroepen tot het Europees jaar van de vrijwilligers. In alle lidstaten van de EU zal aandacht worden besteed aan het vrijwilligerswerk.

Volgens de agenda van de Verenigde Naties (VN) is 2011 dan weer het jaar van de chemie en van het bos. De VN noemen 2011 ook het jaar voor mensen van Afrikaanse afkomst. (nieuwsblad loa)