De GRoene Heuvellander
Foto

Inhoud blog
  • Zondag 20 maart 2016: Beloeil - Ath: GR 121 en GR 129
  • 3 maart 2016: GR-Donderdag Kleit: Streek-GR Uilenspiegel
  • Zondag 21 februari 2016: Zoutleeuw - Neerheylissem: Streek-GR Hageland
  • 10 januari 2016: Winterweekend Walcheren: Dag 2: Zondag
  • 9 januari 2016: Winterweekend Walcheren: Dag 1: Zaterdag

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     



    12-01-2016
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 januari 2016: Eerste GR-Donderdagtocht van het jaar: Les Hemmes d'Oye
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De weersvoorspellingen voor 7 januari waren al een paar dagen duidelijk: regen!! En het was van dat. Om 9 uur mocht Tochtleider Jaak Perneel toch 22 moedige GR-stappers verwelkomen in Les Hemmes d'Oye, het zeegehucht van Oye-Plage. We vertrokken meteen langs het strand dat vol lag met aangespoelde bananen, ontsnapt uit een container. Meteen vielen ook al de 'gecamoufleerde' loerhutten op en de ontelbare plastic lokeenden. Loerjacht is voor mij de lafste vorm van jacht. We volgden de kust tot tegen het Natuurgebied Le Platier d'Oye. We keerden dan eerst wat richting binnenland en zochten de imposante Ferme de Terre Neuve op. Daarna doken we de struweelbosjes in: opletten voor uitstekende wortels. Duindoorn heeft zich getooid met opvallende oranje bessen. Zo kwamen we weer aan onze startparking. We reden dan door naar Les Hemmes de Marck voor de middagpauze. We waren welkom in Au Colvert of "In de Wilde Eend" waar de waardin gezorgd had voor een warme ajuinsoep.
    Na de  boterhammetjes stapten we naar de ingang van het natuurgebied Fort Vert. Het was er op bepaalde plaatse vrij zompig. Daarna zochten we de Dunes du Fort Vert op: een gebied van 100 ha met grassige duinen. Het was er heerlijk stappen tussen de vele plassen. Gelukkig wist de tochtleider de bruggetjes liggen zoniet...geraakte je niet aan de overkant. De vele loerhutten heb ik niet meer geteld. Het strand was ondertussen breder geworden: laag water. Het water van de zee ging over in het lichtblauw van de lucht: de hemel op aarde! We kwamen opnieuw in Les Hemmes de Marck en trokken voor een pint  (het was de sluitingsnamiddag van Au Colvert) om bij te praten naar Oye-Plage. Met dank aan Jaak Perneel voor de ontdekking van dit unieke wandelgebied.

    12-01-2016, 07:42 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    14-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 13 december 2015: Asse-ter-Heide - Gaasbeek: Streek-GR Groene Gordel
    Klik op de afbeelding om de link te volgen 65 stappers tekenden present voor de laatste tocht van het 34ste wandeljaar van GR West-Vlaanderen. Dit was onze tweede tocht op de Streek-GR Groene Gordel in het hartje van het Pajottenland. Na de koffie in  café "3 voor 1 frank" gingen we op stap in in Asse-ter-Heide: er viel een fijne motregen.  We verlieten de hoofdweg en waren meteen in de boerenbuiten. Langs onverharde weggetjes kwamen we in Asbeek. We klommen voorbij een stukje vlonderpad de helling op, bleven een tijd op een plateau en zochten de Edingsesteenweg op. We daalden af naar de IJzenbeek: bij wijlen was het pad vrij modderig, we klommen op een zandweg en ontdekten links in een bosje  het Kasteel Nieuwermolen. We weken uit naar rechts om over de E40 te geraken. Wat verder leidde Voetweg 25 ons richting Ternat. We stapten onder de spoorweg en kwamen uit bij de mooie Sint-Gertrudiskerk. We moesten nog onder een hoog viaduct van de spoorlijn Brussel-Gent. Nog een paar bosrestjes en we kwamen uit on Wambeek waar we welkom waren in de gezellige voetbalkantine voor de middagpauze.
    Na de boterhammetjes trokken we door het centrum van Wambeek, het geboortedorp van dichter Pol de Mont (1857-1931). Een lange licht klimmende weg bracht ons naar de rand van een bos en enkele smalle paadjes verder staken we drukke Ninoofsesteenweg over. Nu volgde een heel mooi parcours: stilte en rust, golvend landschap helling op en af. Zo kwamen we in de buurt van Tomberg. Vanaf hier liep de geel-rode Streek-GR samen met de wit-rode GR 512. We zagen al snel de toren van de Sint-Martenskerk in Sint-Martens-Lennik en van de Sint-Kwintenskerk in uiteraard Sint-Kwintens-Lennik. De markt kwam ons bekend voor van een vroegere GR-tocht. We poseerden  fier bij Prins, de Trots van Brabant. De korte tocht  was hier ten einde: de bus voerde ons naar Gaasbeek. De lange tocht trok nog door via Vijversele naar het centrum van Gaasbeek.  We waren welkom In den Pajot voor een geuze van Boon of een ander lekker drankje. Het bezoek aan het Kasteel van Gaasbeek is voor volgend jaar.

    14-12-2015, 16:55 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    04-12-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 december 2015: GR-Donderdagtocht Sint-Denijs: GR 5A Zuid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen In 2000 publiceerde Paul Maes "Langs Trage Wegen" met een studie over ons (trage) wegennet én met 10 tochten. Tocht nummer 4 heette "Kerk- en Buurtwegelpad in Sint-Denijs". Uit de inleiding op die tocht: "De 'blauwe schorren van St.-Denijs. De streek tussen Leie en Schelde, van Aalbeke over Bellegem tot St.-Denijs bezit een voor Vlaanderen uniek net van kerk- en veldwegels, hier soms nog messewegels genoemd. Ze overleefden vooral omdat ze al in de 19de eeuw betegeld werden met de zogenaamde blauwe schorren. Deze blauwe tegels kwamen uit de steengroeven van het Doornikse. In de jaren 1950 werden de meeste blauwe schorren vervangen door betontegels van zo een halve meter breed.... Met dit boek stond Paul Maes mee aan de wieg van vzw Trage Wegen.
    Klokslag 10 uur begon tochtleider Geert Dujardin aan zijn inleiding en vertelde hij,het verloop van de dagtocht. We vertrokken meteen op zo een kerkwegel. Verschillende van die wegels brachten ons in de Kaveiestraat: hier waren we definititief in de open ruimte. We staken de Kooigemsestraat over en zochten het Grandvalbos op. De bosrand was bij momenten vrij drassig. Idem voor de oever van de Zandbeek. Zo kwamen we in de Tontestraat. We passeerden aan het Goed ter Walle, volop in restauratie. We sloegen rechtsaf richting Geitenberg. Een mooie lange dreef leidde naar Trektelpost voor Vogelaars op 52 m vanwaar we hele streek zagen. De kerkwegels bleven mekaar opvolgen, eerste in de buurt van Bellegembos, dan langs Oud Hof Belle om tenslotte met het Kromwegelke de bebouwde kom van Bellegem te bereiken. Boven op de heuvel, 61 m domineert de toren van de Brouwerij Omer Vande Ghinste, een moderne kapel als het ware. Middagpauze in een café op de platse van Bellegem: het lekkere Omerbier vloeide er rijkelijk.
    Na de boterhammetjes stapten we met de GR 5A Zuid tussen het Argendaalbos en het Bellegembos. We staken de Doornikserijksweg over en volgden de Beerbosstraat op de  kam tot een eind voorbij de Molen Ter Klare. We daalden af naar het Mortagnebos (13 ha). het bos werd door het Kortrijkse OCMW aangeplant in 1972. Twee kerkwegels leidden ons naar de Vinkestraat met kapel. Met de laatste kerkwegels kwamen we weer in het centrum van Sint-Denijs, pal op de kerk. De kring was gesloten. We konden napraten bij een lekkere Omer in het gezellige cultuurhuis-bistro-café De Vrijheid.
    We genoten van een schitterend lenteweer in het prachtige landschap van het interfluvium Schelde-Leie met dank aan de tochtleider Geert voor de goede voorbereiding en leiding.

    04-12-2015, 18:07 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    30-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Foto's 22 november 2015
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Hopelijk lukt het nu om de foto's openbaar te delen.

    30-11-2015, 15:55 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    26-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Problemen om de foto's te delen: GR-tocht 22 november 2015
    Als ik de foto's heb opgeladen en ze wil delen, krijg ik de mededeling dat ik de toelating moet vragen aan de albumeigenaar.... Ik snap Google+ niet meer. Vandaar dat de link met de bijgevoegde foto niet werkt. Jammer.

    26-11-2015, 17:08 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 22 november 2015: Sint-Amandsberg - Sint-Martens-Latem: GR 128
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na de ochtendkoffie verlieten we meteen het Sportcomplex Rozenbroeken in Sint-Amandsberg. Hier en daar tekenden zich blauwe vlekken af tegen de grijze hemel. Zouden we toch goed weer krijgen? Eerste hoogtepunt van de dag: het Groot Begijnhof Sint-Elisabeth. De zon kleurde alles veel mooier. Aan de Dampoort stappen we onder de spoorwegbrug. Tweede hoogtepunt: de site van de ruïne van de Sint-Baafsabdij. Origineel om het plattegrond van de kerk met haagbeukzuilen te visualiseren.  We stappen over de schelde. We passeren de Beestenmarkt en beginnen aan het historische stadscentrum met de Sint-Baafskathedraal, het Belfort, de moderne Stadshal, Sint-Niklaaskerk.... Aan de Leie zelf slaan we linksaf in de Predikherenlei. We volgen nu geruime tijd de Leie tot aan de Bijloke. Eenmaal onder de R40 gaan we naar de Neermeersen. Hier verlaten we de GR 128 en stappen door het domein van de Blaarmeersen naar de cafetaria in de Topsporthal aan de Watersportbaan.
    Na de middag zoeken we de achterkant op van het recreatiecentrum en pikken de GR weer op aan de spoorwegbruggen. Nog even parallel met de spoorweg en dan steken we de ringvaart over en zoeken het platteland op. De meersen van Assels leiden naar de Leie. Het pad op de oever is verhard, jammer. Riante huizen  spiegelen zich in het water van de Leie, samen met de vele boten. Het veer van Afsnee ligt er stil bij. We stappen verder voorbij de Drie Leien en volgen een oude arm richting Drongen. De Oude Abdij is nu een centrum voor spiritualiteit. Eenmaal onder de drukke spoorlijn door zoeken we opnieuw de Leie op en gaan rechtsaf. Die van de korte tocht stoppen aan de overkant van de Leie aan de voet van de brug over de E40. Die van de lange tocht trekken door naar het eindpunt: Resto Sapporo aan de Steenweg naar Deinze. Tijd om na te kaarten bij een lekker glas bier.
    Het was een tocht met twee gezichten; het historisch centrum van Gent én de Leieboorden in de buurt van Afsnee en Drongen.
    Met dank aan de goede voorbereiding door Patrick en Donia De Backer.

    26-11-2015, 16:52 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-11-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Woensdag 11 november: 4de GR-Wandeling Ten Vrede Steenstrate
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Iets meer dag 90 GR-stappers verzamelden op het parkeerterrein tegenover  bij de brug over het Kanaal Ieper-IJzer in Steenstrate. Na een korte inleiding vertrokken we meteen naar het Verzoeningskruis aan de weg naar Diksmuide. Het kruis  vervangt het voormalige Franse monument voor de slachtoffers van de Eerste Gasaanval in de Groote Oorlog dat door de Duitsers in 1941 werd vernield. Op 22 april 1915 om 17.00 u, toen de wind uit het noorden kwam, werden de ventielen van 5730 cilinders met chloorgas opengezet tussen Steenstrate en Schreyboom (halfweg tussen Langemark en Poelkapelle). We keerden op onze stappen terug, voorbij een eenvoudig monument voor de Gesneuvelden van het 3de Linieregiment en sloegen rechtsaf richting het Sas van Boezinge. Boven op de berm genoten we van het zicht op het kanaal. Het sas lag midden in het front en werd volledig verwoest tijdens de 2de en 3de Slag om Ieper. We zagen de molen van Bikschote en dwarsten opnieuw de weg naar Diksmuide. We volgden de verharde oever van het kanaal tot aan het Monument voor Edward en Frans Van Raemdonck en Amé Fiévez. Het gedenkteken werd opgetrokken met betonnen brokstukken van het Duitse steunpunt 'Stampkot'. We volgden verder de oever, voorbij de Naamsteen 'Maison du Passeur'. We stapten onder de Driegrachtenbrug tot aan de boot voor de picknick. De mensen van vzw De Boot zorgden voor een warm onthaal: het benedendek en het bovendek  warengoed gevuld met al die stappers.
    Na de boterhammetjes zochten we de Martjevaart op. We sloegen linksaf, langs het kasteelpark tot in het centrum van Merkem. Dit dorp kreeg ook de volle lading. Het Gedenkteken voor de slachtoffers van het 11de Linieregiment herinnert aan de Slag van Merkem op 17 april 1918. Via een onverharde binnenweg bereikten we Luigem. Hier werd het verhaal van de Franse Zouaven verteld: "Tirez donc au nom de Dieu, ce sont les Boches!". Over de Driegrachtenbrug sloegen we linksaf en stapten met de GR 131 op de mooieonverharde oever van het kanaal. Hier houden schapen het gras kort. Na 19.5 km kwamen we opnieuw aan het parkeerterrein. Tijd om na te praten bij een lekker biertje in het Eetcafé Steenstrate.

    21-11-2015, 07:22 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    19-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 18 oktober 2015: Bothey - Floreffe: GR 126
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Na een stop voor een koffie  bij de Glacier de Sombreffe voerde de bus de 54 GR-stappers naar de start van de tocht in Bothey, een klein dorp bij de N29 Fleurus-Gembloers. Na een ommetje pikten we de wit-rode markering op en staken snel de N93 over. Het parcours zit meteen goed want we stapten in open landschap van klein dorp naar klein dorp: St-Martin, Balâtre. We staken de A15 over en een lange rechte veldweg leidde in de richting van het Bois de Floreffe. Het oogsten van de gewassen (maïs en bieten) voorzag de veldweg van een laag modder. Het was wel uitkijken waar je loopt.  We staken de N912 over en doorkruisten het gehucht  Les Ornias. Prachtige beuk. Dan volgde een lange maar prachtige afdaling naar de vallei van de Orneau. We zagen links het Bois de Bètche aux Roches waar de bekende grot zich bevindt van de Man van Spy .Aan de hand van de koolstof-14-datering werd de ouderdom van de menselijke resten op 40.000 haar geschat. Ongelooflijk hoe die Neanderthalers ook de GR gevonden hebben. En dat zonder GPS. Wat verder kwamen we voorbij aan de site van Moulin de Goyet. We klommen in het Bois des Golettes en kwamen boven op het plateau van Spy. We verlieten het GR-pad voor de middagpauze "La Renaissance" in het centrum van Spy

    Na de boterhammetjes zochten we langs achterpaadjes in het centrum en nog smallere bospaadjes het GR-pad weer op. We daalden af richting de Samber. We stapten aan de rand van het Bois des Monts tot bij een afgesneden arm van de Samber: ook hier lag het pad vrij drassig. Een fikse klim door het Bois de Soye bracht ons op hoogte en een lange rechte veldweg leidde naar het dorpsplein van Soye. Smalle paadjes voerden ons naar en langs een mooie vijver bij de achtertuinen van Rissart. De Ferme de la Tour mocht gezien worden. Zo kwamen we uit aan de oever van de Samber. De korte tocht ging linksaf naar de brug over de Samber waar de bus hen opwachtte. De lange tocht ging rechtsaf langs de Samber en na een pittige slotklim kwamen ze aan de Abdij van Floreffe met zijn indrukwekkende gebouwen. Het was druk in het cafetaria maar dat belette ons  niet van de Triple de Floreffe te genieten en nog wat na te praten over de prachtige dagtocht.

    Met dank aan Johan Van Malderen voor de goede voorbereiding 

    19-10-2015, 20:26 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    09-10-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.8 oktober 2015: Donderdagtocht Waasten: GR 121B
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Tegen tienen verzamelden 60 GR-stappers aan de Leiekaai  in Waasten. Stipt 10 uur gaf Tochtleider Bernard Goos zijn inleiding en daarna waren we meteen weg. Twee bruggen over: eerst de brug over de oude Leiearm en daarna de brug over de gekanaliseerde Leie. We zoeken het jaagpad op en genieten van de rust langs het water. Aan de overkant zien we de enorme diepvries en bedrijfsgebouwen van Frietfabriek Clarebout: je riekt de frieten! Plots ontdekken we al de kerktoren van Deûlémont en wat verder volgen we de Deûle die precies belangrijker is dan de Leie. We maken een lus in de richting van le Quesnoy-sur-Deûle, keren  terug naar de Deûle, steken die over naar het plezierhaventje van Frelinghien voor we middagpauze. Het is lekker gezellig warm op het terras van de friterie.

    Na de boterhammetjes stappen we  op een smal pad naar en op de D949. We komen aan een veldweg maar het pad ligt onder de hoge netels, dus maar op de rand van het veld.250 m verder duiken we toch in een groene tunnel. Een autoluw weggetje leidt naar La Houlette met een monument voor de Trein van Loos die op 1 september 1994 meer dan 1200 verzetslieden naar de nazikampen voerde. Slechts 130 keerden terug. Vlakbij woont een verzamelaar van curiosa. Ondertussen stappen we op d eGR 121B en komen toe in Frelinghien. De kerktoren valt op en bij het Monument voor de Gesneuvelden zijn er gedenkplaten voor de slachtoffers van de gevechten in Noord-Afrika, 1914-18, 1940-44 en van Indochina. We steken de Leie weer over en kolmen in het gehuchtje Le Touquet van Ploegsteert. Vlakbij liggen de huidige kleiputten van de Steenbakkerij van Ploegsteert maar wij stappen langs oude putten omgetoverd in vredige vijvers. We stappen verder op de oude spoorwegbedding Komen-Arementiers, eerst onverhard, daarna verhard. Hier fietst la Wallonië Picarde. We komen voorbij aan het Monument voor Sgt Charles, Rangiwawhgia Sciascia uit Koputaroa die hier stierf op 31 juli 1917, een kleine 2 maand na de Mijnenslag van Mesen. We blijven nog een tijd op het fietspad, dwarsen de hoofdweg in Waasten en zoeken een eind verder weer de Oude Leiearm op. We keren terug naar het centrum maar komen eerst voorbij de monding van de Douve. Onder de brug door en we zijn weer aan de Leiekaai.

    We praten nog even na bij een biertje op het terras van of binnen in La Bascule waar bazin Anita ons met open armen ontvangt. Santé. Met dank aan tochtleider Bernard Goos voor de goede voorbereiding en leiding.

     

    09-10-2015, 16:10 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    27-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 20 september 2015: Dennebroeucq - Nédonchel: GR 127
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De hemel was veel belovend toen de GR-bus in Ieper vertrok, richting Hazebrouck, St-Omer, Thérouanne en Dennebroeucq. Na de ochtendkoffie in Estaminet Chez Marianne vertrokken we met de zon in het gezicht. Even op asfalt om over de jonge Leie te stappen en dan rechtsaf een veldweg die klom naar de D 104. Al snel stapten we door het kleine Vincly. Overal, op elke kam stonden  er ontelbare windturbines: leve de GRoene stroom! Een nieuwe veldweg leidde de klim in door de helling van Mont de la Fontaine naar een hoogte van 180 m. We bleven op die hoogte tot aan de kapel Notre Dame du Bon Voyage. en bijna 3 km licht-dalende veldweg compenseerde de 500 m verharde D 92. Zo kwamen we in Bomy in de vallei van de Laquette. Een fraai dorpsplein, een sympathiek kerkje en een café met zonneterras, vooraan en in de tuin voor de middagpauze: meer moet dan niet zijn.

    We stapten nu aan de andere kant van het dorpsplein, kwamen voor bij het Château de Bomy, gebouwd door de Markies van Trazegnies in een mooi park. De asfaltweg klom door het Bois de Bomy en aan het kerkhof sloegen we rechtsaf en klomeen door het Bois des Moines: van 109 naar 162 m. We bleven op de hoogte van de Mont Cuhem en genoten van een prachtig panorama: de terrils van Béthune en zelfs die van Loos-en-Gohelle kwamen in zicht. We daalden af naar het kleine Cuhem. We verlieten de D 159 en via de Mont Roger kwamen aan de kruising van de GR 127 met de GRP Tour de la Lys. Een holle weg in 't groen leidde naar Fléchin voor de namiddagpauze op het dorpsplein  Een prachtige grasweg  daalde af naar le Puits sans Fond: een klein beekje Voorbij het bruggetje gingen we de helling op  en een lange grasweg bracht ons tot bij Febvin-Palfart. Op het kerkhof  staat een Memoriam Marocain met daarbij een aantal Marrokaanse zerkjes. De bus voerde de kortetochters naar het eindcafé in Nédonchel Die van de lange tocht zaten al op het terras te genieten van een wel verdiend biertje.

    Met dank aan Dani Nolf voor de gedegen voorbereiding.

    27-09-2015, 09:52 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    13-09-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.3 september 2015: GR-Donderdagtocht Roquetoire GRP Tour de la Lys
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op donderdag 3 september verzamelden ruim 40 GR-stappers op de parkings rond de kerk van Roquetoire.Een kijkje in de Sint-Michielskerk was de moeite waard. Tochtleider Jaak Perneel schetste het verloop van de dag en weg waren we langs het La Vallée-pad. Het platteland was één en al rust. Voorbij La Becque en La Melde klommen we langzaam uit de groene beekvallei. Op de hoogte stapten we dicht bij de scheiding van 2 departementen. De kerk van Blaringhem staat in de Nord. We daalden af naar het Canal de Neufossé om zo stilaan Aire-sur-la-Lys te bereiken: tijd voor de middagpauze in open lucht of in een cafeetje.

    Na de middag bezochten we eerst de indrukwekkende Eglise Saint-Pierre (er is hier nog wat werk aan!!!!!) en trokken  daarna door het centrum van de stad: mooie Grote Markt met Stadhuis en Belfort, Porte de Beaulieu. Voorbij  Moulin-le-Comte stappen we ongehinderd op de oever van de Leie. Bij een stenen brug verlaten we de Streek-GR  Tour de la Lys en wandelen we richting Glomenghem de vallei uit. In Warmes krijgen we nog een extralusje voorgeschoteld in het valleitje van de Liauwette. Meestal onverhard. Een groene tunnel (graspad met hoge hagen) brengt ons weer in de buurt. Zo komen we weer in Roquetoire. Tijd voor wat napraten bij een pint uit de streek: Anosteke.

    Met dank aan Jaak Perneel voor de gedegen voorbereiding en tochtleiding.


    13-09-2015, 12:31 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.29 en 30 augustus 2015: 8ste Rando zonder GRenzen in De Palingbeek
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Het laatste weekend van augustus ging de 28ste Rando zonder GRenzen, het wandelweekend met de Franse vrienden, door in het Provinciedomein De Palingbeek. Dit natuurgebied van meer dan 200 ha is een ideaal wandelgebied, er komen immers 4 GR-paden voorbij: De GR 5A Zuid komt van Kemmel  en loopt naar Menen, de GR 128 komt ook van Kemmel en trekt naar Roeselare, de GR 131 komt van Diksmuide en sluit aan op de GR 128 in het domein en tenslotte de geel-rode Streek-GR Heuvelland is een grote lus tussen De Palingbeek en Cassel. Voldoende mogelijkheden dus voor 2 dagen wandelplezier. Het weer beloofde alle goeds! Ik mocht 2 dagen de groep van 50 Franse en Vlaamse GR-stappers op sleeptouw nemen

    Zaterdag: 21 km. Bezoekerscentrum - Kanaaloever - the Bluff - Kanaaloever - Vierlingen - Caterpillar - Hill 60 -  Zwarte Leen - Groenenburgbos - Hill 62 (middagpauze aan Sanctuary Wood Museum) - Hooge Crater - Drieblotenbos - Passendaleveld - Groenenburgbos - Papenelst - Ligweide - Astrolab - Bezoekerscentrum

    Gezellig samenzijn: aperitief - (ter plaatse) gerookte zalm - beenhesp met groentjes - bezoek aan Astrolab - dessert -....

    Zondag: 21 km. Bezoekercentrum - Kanaaloever -  Hedge Row Cemetery plus 3 andere begraafplaatsen - Zillebeke - Vijver - Verdronken Weide - Vestingen - Menenpoort - Rijselpoort (middagpauze in Klein Rijsel) - Vestingen - Bijlanderpad - Kanaaloever - Molenbos - Bezoekerscentrum

    Afscheidsdrink!

    Het is een schitterende Rando geweest, een om in te kaderen. Voor onze Franse vrienden was het Provinciedomein De Palingbeek een echte 'découverte'. Volgend jaar zijn wij bij hen te gast....

    Praktisch geen foto's gemaakt. Vandaar dat ik voor één keer verwijs naar de mooie reeks van José Millecam. Waarvoor grote dank! . Ga naar http://blog.seniorennet.be/josemillecam/  en geniet!

    13-09-2015, 11:00 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 28 juni 2015: Met SMY op bezoek in Vimy, Notre Dame de Lorette en Arras.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Al kwart over acht stonden de 22 ingeschrevenen voor de Daguitstap naar Vimy, Notre Dame de Lorette en Arras van de Stichting Marguerite Yourcenar op de afspraak aan de kerk van Loker. Plus de gids: Jan Yperman uit...Ieper. Er werd gecarpoold: met 6 auto's konden we allemaal vertrekken. Eerste halte was het Canadian Memorial van Vimy. Toen we aankwamen, baadde het monument  al in de zon. Onze gids schetste eerst het verloop van de Slag van Vimy en daarna gingen we het monument van dichtbij bewonderen. Ook de omgeving met de vele terrils is prachtig. Daarna gingen we nog naar het Bezoekerscentrum. In 1917 wordt er een nieuw geopend.

    Na Vimy reden we naar de volgende hoogte aan de andere kant van de A26, de Colline de Lorette voor het bezoek aan de Nécropole nationale. Op 11 november 2014 opende President Hollande het nieuwe Anneau de la Mémoire. Het is mooi geïntegreerd in het landschap. het is een soort gaanderij met borden met daarop, alfabetisch, de namen van 579.606 mensen (soldaten en burgers) die gestorven zijn in 1914-1918 op het grondgebied van de 2 departementen Nord en Pas-de-Calais. Mensen van 40 verschillende nationaliteiten waaronder een goeie 2.000 Belgen. Bijna iedereen keek of zijn eigen familienaam er nergens tussen stond. En jawel... Louagie en Provoost... Daarna gingen we naar de crypte in de Lantaarntoren en bezochten we ook de Basiliek. Ondertussen was het half een en tijd voor de lunch in Resto Abri des Visiteurs. Het eten was lekker, de wijn ook en de bediening vrij vlot. Toen kwam nog de taart en de koffie. het was leuk om zien hoe de taart in porties werd verdeeld: snel en heel netjes.

    Na de lunch reden we door naar Arras op zon een 15 km. Onderweg zagen we heel wat begraafplaatsen onder meer een Duitse met allemaal kruisjes.  Vlot reden we het centrum binnen en waren heel verbaasd toen we aan de verkeerslichten rechts opdraaiden naar...de Grand-Place, de tweeling van de Place des Héros: samen 155 gevels in dezelfde stijl. Indrukwekkend. We wandelden dan door het centrum langs de Mons Pietatis,  de Abdijkerk Sint-Vaast, de Académie tot aan het Belfort en Stadhuis op de Place des Héros. Met een plaatselijke gids bezochten we les Boves: een labyrint van gangen, 12 meter onder de Place.  Het was opletten om je hoofd niet te stoten.... Daarna was het tijd voor een terras. Eens onze dorst gelest gingen we onze auto's opzoeken en trokken we huiswaarts. Het was en prachtige daguitstap: ideaal weer, een toffe groep, veel boeiende monumenten en een beslagen gids.

    29-06-2015, 21:25 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (5 Stemmen)
    23-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 21 juni 2015: Boulogne-sur-Mer - Echinghen: GRP Ceinture de Boulogne
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    In Roeselare, Ieper en Veurne stapten 49 GR-vrouwen en mannen de bus op voor een Zondagtocht van Bopulogne-sur-Mer naar Echinghen langs de GR de Pays Ceinture de Boulogne. Na de koffie in Le Breugel vertrokken we met de wit-rode GR 120 langs de viskramen op de Quai Gambetta en via de achterkant van Nausikäa kwamen we uit op het strand. Via een smal trapje klommen we op de falaise. Het Sentier des Douaniers is vrij toegankelijk en bracht ons naar de Pointe de la Crèche. Zicht op  Digue Carnot met vuurtoren en Digue Nord. We genoten van de terugblik op Boulogne en van het zicht op Wimereux. Ratelaar en Klaprozen konden ons bekoren. Bij het binnenkomen van Wimereux wisselden we de GR 120 voor de geel-rood gemarkeerde GRde Pays Ceinture de Boulogne. We staken de spoorweg over en daalden af naar het piepkleine Auvringhen. We stapten nu langs de muur van het kasteeldomein Lozembrune en kwamen zo in Wimille. Aan het einde van het dorp stapten we voor de eerste keer onde de autoweg A16 'L'Européenne'. Het leuke pad verwijderde zich steeds meer van de autoweg en zocht de nabijheid op van het riviertje Denacre. Heerlijk stappen langs de resten van een watermolen, de kasteelhoeve Biauville met duiventoren, een echte waterval bij L'Espagnerie en een kasteel en nog een hoeve met toren. Boeiende flora met hondsroos, spekwortel en...kamperfoelie. Een hazelmuis genoot er ook van.Via een grote konijnenpijp onder autoweg (meer moet dat niet zijn voor de continuïteit van de wandelpaden) kwamen we in Wicardenne, aan de rand van St-Martin-Boulogne voor de middagpauze in Café Le Wicardenne.

    Na de boterhammen liepen we langs een Karmelietenklooster en dan weer door een konijnenpijp onder de autoweg. We daalden af naar het valleitje van de Ruisseau de la Cluse, klommen en met een haakse bocht weer naar beneden. Die van de lange tocht maakten hier een ommetje langs La Watine. De korte tocht stapte meteen onder de N42 langs de Ferme Bedouâtre. We zagen de Mont Lambert al liggen maar eerst gingen we nog even de andere kant op. We genoten van het zicht op de ruïne van de Moulin L'Abbé. We daalden af naar de Ruisseau de Badhuit en begonnen aan de klim naar Mont Lambert: hoogteverschil van 80 m. De top van de Mont Lambert met antennes en bunkers is 189 m hoog, ligt vlakbij de autoweg en is  niet toegankelijk. We moesten nog eenmaal over en eenmaal onder de A16. Dan begon de afdaling naar Echinghen: descente rapide (van 134 naar 17 m) in een holle weg. Onderweg kregen we zicht op het Viaduc d' Echinghen (uit 1996/1998) dat de vallei van de Ruisseau de Belle Isle overspant : 1300 m lang en 110 m boven de vallei.We kwamen uit pardoes in het dorp vlak bij onze bus. We konden nog nagenieten op het terras in de tuin van het Restaurant Aux Amis de Stef in Echinghen.

    Met dank aan Dani Nolf voor de degelijke voorbereiding.


    23-06-2015, 09:57 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    22-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.20 juni 2015: Opening Gedachtenistuin in Westouter
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Op 20 juni 2015, Wereldvluchtelingendag, werd om 17 u de Gedachtenistuin Vluchtelingen officieel geopend in Westouter. De tuin is een stille plek in de natuur, vlak aan de Sulferbergbeek, op een goeie 300 m van de kerk.  De Elfnovembergroep met in het bijzonder Marieke Demeester en Jan Hardeman, nam het initiatief om een Gedachtenistuin aan te leggen om niet te vergeten dat zoveel mensen kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen zijn van Vluchtelingen. De tuin, het werk van vrijwilligers Michel, Jef, Piet en Geert, mag gezien zijn!

    Op de lokkende tonen van een doedelzak kwamen de genodigden aan. Ondertussen had het gelegenheidskoor, samengesteld uit leden van de Heuvellandse koren van Westouter, Loker-Kemmel en Wijtschate, zich opgesteld. Marieke Demeester leidde de opening in. Jean-Claude Walle uit Ploegsteert verwelkomde de Franstaligen uit Henegouwen en Frankrijk. Piet Chielens van het IFF-Museum in Ieper, schetste de historische context én het belang van zo een Gedachtenistuin: we mogen het leed van  gewone mensen in oorlogstijd niet vergeten. En het is van alle tijden. Ook nu!  Burgemeester Lewyllie haalde in zijn toespraak zijn eigen familiegeschiedenis aan: vier grootouders waren vluchtelingen. Het koor zong twee liederen 'Het Klaaglied van de Vrouwen ' en 'Nooit brengt een Oorlog Vrede' uit het gelijknamige Volksspel dat de Elfnovembergroep opvoerde in de tweede helft van de jaren 70. Daarna las Konrad Lux een eigen gedicht voor en J-Claude Walle een gedicht van Emile Verhaeren.

    Dichter des Vaderlands 2014-2015 Charles Ducal lichtte het Gedicht 'Vluchtelingen' toe dat hij schreef voor Wereldvluchtelingendag 2015 in opdracht van de krant De Morgen. Het is een aangrijpend gedicht, brandend actueel. Fort Europa verloochent zijn eigen idealen van vrijheid en gastvrijheid. Daarna onthulde hij het bord met het gedicht: de blijvende aanwezigheid van dit gedicht is een aansporing tot meer menselijkheid. Het lint, groen van de Hoop, werd geknipt door de Burgemeester in aanwezigheid van de heer Commissaris-Generaal voor de Herdenking van de Groote Oorlog Paul Breyne en van de Voorzitster en Bestuursleden van de Elfnovembergroep.

    Dan ging iedereen naar het Dorpshuis Utendoale om het glas te heffen op deze prachtige realisatie. Echt een aanwinst voor Westouter!!


    22-06-2015, 16:59 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
    09-06-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.4 juni 2015: GR-Donderdagtocht Notre Dame de Lorette: GR 127
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    De heentocht naar Notre Dame de Lorette was er een met hindernissen: verschillende files maakten dat verscheidene deelnemers niet tegen 10 uur op de afspraak waren. Geen nood, het was prachtig weer, we konden nog even wachten.... Het was ongeveer half elf toen Tochtleider Michel zijn inleiding gaf en de groep kon vertrekken. We stapten tussen Lantaarntoren  en de Basiliek naar het nieuwe Monument (2014): Anneau de Mémoire . Op de muren van deze ovalen ring staan 600.000 namen. Van bij dat monument heb je een uitzonderlijk zicht op de streek. De ruïne van Mont St Eloi waar we naartoe stappen, trekt de aandacht. We dalen de heuvel af en veel onverharde wegen  leiden ons tegen de middag naar de ruïne van de oude abdij. We picknickten onder de bomen want het café is helaas ... te koop. De torens waren ideale mikpunten in WOI en werden aan flarden geschoten. De hoeve van de abdij was een bezoekje waard.

    Na de middag trokken we richting Souchez.  We stapten heen en terug naar het Canadian National Vimy Memorial. Om Vimy Ridge werd zwaar gevochten. Het Memorial is indrukwekkend en de ligging schitterend. Je moet het gezien hebben. Onderweg passeerden we het Canadees Kerkhof van Givenchy-en-Gohelle. We stapten door Souchez en liepen aan de voet van de heuvel naar Ablain St-Nazaire waar ook hoer de ruïne van de kerk indruk maakt. We klommen dan weer de heuvel op en bereikten het eindpunt van onze tocht. We genoten nog na van een lokaal bier, Page 24 of Chti, op een zonnige terras.

    Met dank aan tochtleider Michel Vandeweghe voor de goede leiding en de gedegen voorbereiding.

    09-06-2015, 18:53 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (1)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    29-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.24 en 25 mei 2015: GR-Pinksterweekend 'Vallei van de Somme'
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Rond 9.30 waren alle 31 deelnemers al aangekomen op de parking van het Bezoekerscentrum van het Thiepval Memorial. Op zaterdag verkenden we de streek tussen Bapaume en Albert. Tussen 1 juli en 17 november 2016 schoof het front acht kilometer op en 1.300.000 mannen sneuvelden, raakten gewond, werden gevangen genomen of verdwenen. Kwart voor tien vertrok de groep door het piepkleine dorp en aan het plaatselijk kerkhof sloegen we de eerste veldweg in. Boven op de kam ontdekten we de vallei van de Ancre. We daalden af naar het gehucht Saint-Pierre-Divion, staken de Ancre en de spoorweg over richting Hamel. Het was genieten van de open ruimte: van overal zie het Thiepval Memorial!! Her en der verspreid in het landschap liggen Britse begraafplaatsen, alle even netjes onderhouden en bebloemd. Op vraag van de gastvrouw van Ocean Villa Tea Rooms in Auchonvillers houden we de voormiddag kort. De naam komt van de manier waarom de Engelsen de naam van het dorp uitspreken. Het is gezellig  picknicken in de tuin. En we krijgen een gratis museumbezoek er boven op. Na de middag brengt een prachtige veldweg ons tot bij het Newfoundland Memorial Park in Beaumont-Hamel. Het park is uniek omdat het zowel het Britse loopgravenstelsel als het Duitse heeft bewaard. Newfoundland  maakte toen geen deel uit van Canada maar was een Dominion in het Gemenebest. Het symbool van het park is de Kariboe (= een eland) die uitkijkt over het slagveld in de richting van de Duitse linies. Er staan 5 kariboes in Europa: in Kortrijk, hier in Beaumont-Hamel, in Gueudecourt bij Bapaume, in Monchy-le-Preux bij Arras (zie de GR-Zondagtocht van 26 april 15) en in Masnières bij Cambrai. In het park liggen ook 3 Britse begraafplaatsen en het Memorial voor de 21ste Highland Division. We stappen opnieuw in open veld, helling op, helling af en ontdekken een veld inkarnaatklaver dat aan iedereen een 'whaw' ontlokt. Je moet het gezien hebben, zo ongelooflijk mooi!!!!!  We steken weer de  spoorweg en de Ancre over en stappen  nu door een bos richting Authuille. We nemen er nog een lus bij langs het Bois de la Haie en ontdekken enkele begraafplaatsen. Donkere wolken dreigen maar het blijft gelukkig droog. Een laatste veldweg leidt nu rechtstreeks naar het Thiepval Memorial. De bijnaam 'Menenpoort van de Somme' is niet overdreven want 73.000 namen zijn hier in de muren gegrift van soldaten die geen graf hebben. Je krijgt zicht op een dubbele begraafplaats: Franse kruisjes en Britse zerkjes. En dat in een prachtig decor. Rust zacht! Zo komen we weer aan het Bezoekerscentrum.

    We rijden van Thiepval naar Amiens, hoofdplaats van het Departement van de Somme (80),  en logeren in de Jeugdherberg. Na het avondeten trekken een heel deel naar de binnenstad.

    Zondag rijden we naar Villers-Bretonneux, even ten oosten van Amiens. De zon schijnt al: het wordt beslist een zonnige dag! We zijn snel het dorp uit en zien al van ver het Australian Memorial liggen. Jammer genoeg staakt de batterij van mijn fototoestel dan de strijd. Naast tientallen zerken houdt het Memorial de herinnering aan 10.773 Australische soldaten die geen graf hebben. Van boven op de toren geniet je van een schitterend zicht op de omgeving. Corbie lijkt binnen handbereik. Maar we spelen zigzag op de helling en dalen richting Hamelet. Voorbij het dorp stappen we langs de Somme, stroomafwaarts. We volgen de GR 124, voorbij de indrukwekkende kerk tot op het centrale plein van Corbie waar we welkom zijn op het terras van Le Ruby. Na de middag keren we terug naar de Somme en volgen ze verder stroomafwaarts. Vlak voor Aubigny verlaten we de oever van de Somme en voorbij een grote plas trekken we het open veld in. Verschillende veldwegen brengen ons tot bij een bosje voor een korte pauze in de ...schaduw. We stappen dan verder tot tegen een spoorlijn die we volgen tot in het centrum van Villers-Bretonneux. We spoelen het stof door in Le Point d'arrêt. Ongelooflijk hoe snel het weekend weer voorbij was.

    Met dank aan de prima voorbereiding door Johan en Marleen Van Malderen-Deprins

    29-05-2015, 15:57 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (3 Stemmen)
    09-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.7 mei 2015: GR-Donderdagwandeling in D'Hoppe-Vloesberg
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Toen we naar D'Hoppe reden, dachten we aan De Kwaremont van Gerard Vermeersch: "Waar men gaat langs Vlaamse wegen, komt men wegomleggingen tegen." Uiteindelijk waren we een kwartier voor tijd op de afspraak aan Chalet Gérard. Het gehucht D'Hoppe was jarenlang berucht omwille van een stort dat toen de nationale pers haalde. Tochtleider Dani Nolf verwelkomde zo een 70-tal stappers voor een tocht van 23 km in het noordelijke deel van het Parc Naturel du Pays des Collines (niet te vertalen als Heuvelland!!). We trokken meteen het Pottelbergbos in, eerst op een golvend pad, daarna in dalende lijn naar een mooie kapel vlak bij het gehucht Queneau. We staken de weg naar Vloesberg over en een rechte veldweg bracht ons naar en over de N57 naar Vloeberg voor een ommetje naar de Kapel van Padraye en de Moulin du Tordoir. De molen was heel zeker een bezoek waard. De geschiedenis ervan kun je aflezen op de foto van het infobord. We keerden dan op onze stappen terug: ondertussen hadden we al door dat we ook op het Sentier de l'étrange waren... Een klim in een holle weg, een haakse bocht, even op de kam lopen, een bosrand volgen, nog een haakse bocht en dan geleidelijk afdalen op een prachtige veldweg in de richting van Vloesberg. Een betegeld pad bracht ons in het centrum van Vloesberg. Wat verder vonden we onze stek voor de middagpauze: La Maison des Plantes Médicinales met museum en kruidentuin.

    Na de blonde Quintine bij de boterhammetjes trokken we opnieuw verder met de GR 123. We klommen in een holle weg, maakten een lus rond La Potterée waar de Kelten reeds potten bakten, zo kwamen we in Le Mont. Na een piepklein stukje over de taalgrens dalen we af naar de vallei van de Ter Kleppebeek. We zien hier de voorste gelederen van de groep klimmen in zigzag naar de rand van het Livierenbos. We steken de Chaussée Brunehaut over en klimmen op een smal pad tussen haag en weiland naar de rand van het bos op de Mont de Rodes. We daalden af in het Brakelbos maar een onbruikbaar pad deed ons uitwijken aan de andere kant van de prikkeldraad. Een laatste klim leidde ons terug naar de kapel van D'Hoppe waar we vertrokken waren.

    We konden napraten bij een Quintine (de brouwerij is in Ellezelles) of wat anders op het terras of in de gelagzaal van Chalet Gérard. Het was een vijfsterrenwandeling bij prima wandelweer. Met dank aan tochtleider Dani.

    09-05-2015, 18:17 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    05-05-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 3 mei 2015: 3de GR-Wandeling Ten Vrede Keiem-Vladslo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Niettegenstaande  de mindere weersvooruitzichten verzamelden 45 GR-stappers aan de voor- of achterkant van de kerk in Keiem.Stipt om10.00 u en na een korte inleiding trok ik de groep op gang.  Aan het einde van de bebouwde kom ligt de Belgische Militaire Begraafplaats. Er liggen 628 gesneuvelden waarvan meer dan de helft niet zijn geïdentificeerd. Velen behoorden tot het 8ste en 13de Linieregiment. Op 18 en 19 oktober 1914 ging Keiem tweemaal over in Duitse handen. Toen trokken de Belgen zich terug naar de IJzer en bliezen de Tervatebrug op. DE begraafplaats werd ingewijd op 12 juli 1925. Er ligt ook één gesneuvelde uit de Tweede Wereldoorlog. We stapten een mooie dreef in naast het kerkhof, voorbij een boerderij: met dank voor de toelating. De Moerestraat bracht ons naar de Brugse Heerweg en wat later dwarsten we de Wijnendalestraat. Via de wit-rode GR 131 kwamen we kopslag twaalf uur aan in Vladslo waar we welkom waren voor de middagpauze  in Eetkaffee De Smesse.

    We verlieten het dorp langs een smal, kronkelend pad en bereikten zo de Gentweg. Ter hoogte van de Wikkelaar staken de opnieuw de Wijnendalestraat over. Een ommetje op onverhard en we kamen uit in de Houtlandstraat vlak bij de Duitse Militaire Begraafplaats. De eerste Duitsers werden al in het Praatbos begraven in oktober 14. Het leger installeerde er ook een verpleegpost waar heel wat gewonden overleden waardoor de begraafplaats groeide en tegen het einde van de oorlog  meer dan 3000 doeden telde. In de jaren 1956-58 werden de meer dan 100 kleine Duitse begraafplaatsen herleid tot 4: Hooglede, Langemark, Menen en Vladslo. Sedertdien liggen er meer dan 22.000 gesneuvelden. Op de arduinen grafstenen staan telkens 20 namen.hier en daar staan er basalten kruisjes, telkens per twee. Achteraan, tegen de haag, staat Het Treurend Ouderpaar van Käthe Kollwitz-Schmidt (1867-1945). De twee beelden werden eerst geplaatst op de voormalige begraafplaats aan het Roggeveld in Esen, in aanwezigheid van de kunstenares. Ze maakte die als eerbetoon aan haar zoon 18-jarige Peter die hier in de buurt sneuvelde op 23 oktober 1914. Op de arduinen tegel vlak voor de vaderfiguur staat de naam van Peter Kollwitz. Het originele grafkruisje van peter wordt bewaard in het In Flanders Fields Museum in Ieper. Op de begraafplaats heerst er stilte en rust. Willem Vermandere maakte er een lied over : "In 't Praetbos buiten Vladslo, van God en mens verlaten ligt de jonge Peter Kollwitz in een massagraf van soldaten en ik ken geen vrediger wereld, van roerloze bomen, geen schoner kathedrale om te bidden en te dromen." Aan de  overkant van de straat ligt nu de Praatboshoeve, gebouwd door de Duitsers als mess voor de officieren. We trokken het bos en kwamen voorbij enkele Duitse relicten. Hier en daar staan gedichten opgesteld. We kwamen weer uit op de Brugse Heerweg maar vonden snel een schitterende veldweg tussen twee koolzaadvelden: de Praetweg. Net toen we  de Kuiperstraat insloegen, begon het te regenen. Maar de vlaag was over toen we het Dischhof passeerden, een bio-kaasmakerij, bekend van het Keiems Bloempje en nog veel meer. Een beetje verder sloegen we nog een dreef in naar een boerderij waar we gastvrij het erf mochten kruisen. Zo kwamen we uit in de Keiemdorpsstraat  en rechtsaf naar de kerk. In het zaaltje van Café Sint-Hubert konden we nog napraten bij een lekkerglas bier, een koffie of een thee.

    05-05-2015, 15:58 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    27-04-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zondag 26 april 2015: Lécluse-Arras: GR 125
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Nu met link!

    27-04-2015, 21:25 geschreven door Piet Hardeman  

    Reageer (0)
    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Archief per week
  • 21/03-27/03 2016
  • 29/02-06/03 2016
  • 22/02-28/02 2016
  • 11/01-17/01 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 30/11-06/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 16/11-22/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 21/09-27/09 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 04/05-10/05 2015
  • 27/04-03/05 2015
  • 09/03-15/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 24/11-30/11 2014
  • 17/11-23/11 2014
  • 20/10-26/10 2014
  • 29/09-05/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 30/12-05/01 2014
  • 16/12-22/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 20/05-26/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 01/10-07/10 2012
  • 17/09-23/09 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 30/07-05/08 2012
  • 02/07-08/07 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 23/04-29/04 2012
  • 09/04-15/04 2012
  • 19/03-25/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 13/02-19/02 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 20/06-26/06 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 11/04-17/04 2011
  • 04/04-10/04 2011
  • 21/03-27/03 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 14/02-20/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 03/01-09/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 13/12-19/12 2010
  • 29/11-05/12 2010
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 09/08-15/08 2010
  • 02/08-08/08 2010
  • 19/07-25/07 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 08/02-14/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 25/01-31/01 2010
  • 11/01-17/01 2010
  • 04/01-10/01 2010
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 09/11-15/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
  • 05/01-11/01 2009
  • 29/12-04/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 15/12-21/12 2008
  • 08/12-14/12 2008
  • 01/12-07/12 2008

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • Een goede middag (Patricia)
        op Zondag 21 februari 2016: Zoutleeuw - Neerheylissem: Streek-GR Hageland
  • Oorlogsverleden (Ambigirl)
        op 4 juni 2015: GR-Donderdagtocht Notre Dame de Lorette: GR 127
  • Goed gedaan hoor (perry van empel)
        op 8 februari 2015: Diest-Zoutleeuw: Streek-GR Hageland
  • donderdagtocht Menen (Luc en Monica)
        op 2 oktober 2014: GR-Donderdagtocht in Menen
  • Villers-la-Ville (Annemie Vercruysse)
        op Zondag 19 oktober 2014: GR-Bustocht Ardenelle-Gentinnes-Lasne: GR 126

  • Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs