DE GROTE HEIDE / THE GREAT HEATHLAND
Foto

NATUURBELEVING EN ZACHTE RECREATIE IN DE VALLEI VAN DE GROTE EN DE KLEINE NETE
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Rupsen en terrasjes


Vakantie, zomer, zonnig weer,… terrasjes-tijd!

 

Dat moet deze rups gedacht hebben. Ze is dan ook mooi genoeg om ‘onder de mensen’ te komen.

Maar deze rups lijkt met haar terrasje een beetje vóór op haar gebruikelijke levenscyclus:

 

De prachtige doodshoofdvlinder die later uit deze rups voortkomt, lust inderdaad graag een fruitsapje. Dat drinkt de vlinder echter niet op een terrasje: die zuigt zelf sap uit fruit.

 

De vlinder zelf herinnert u zich misschien uit de film “The silence of the lambs”… De doodshoofdachtige tekening op de bovenzijde van het borststuk van de vlinder paste volgens de filmmaker blijkbaar goed in een thriller.

 

In realiteit valt er weinig te ‘thrillen’ aan deze nachtvlinder.

Hoewel: het is een vrij grote nachtvlinder, die dan ook nog eens in staat is piepende geluidjes voort te brengen. In onze streken kan de vlinder echter niet overleven.

Als trekvlinder uit Azië, Afrika en Zuid-Europa passeert de doodshoodvlinder wel in onze streken, maar de poppen overleven onze winters niet…

 

Aan het kleine ‘staartje’ van de rups kan u zien dat het een rups is uit de familie van de pijlstaartvlinders.

 

Bloglezers uit Bree waren zo vriendelijk mij deze foto door te mailen. Mijn uitdrukkelijke dank daarvoor: deze rups had ik nog nooit gezien!

 

Ik voeg er nog een rups uit diezelfde familie van pijlstaartvlinders aan toe: de ligusterpijlstaart.

Deze rups deed haar naam eer aan door te poseren op een twijgje van een ligusterstruik.

Rodrik Steverlynck    
21 augustus '07


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Merode


In de boven- en middenloop van de Grote Nete worden momenteel de mogelijkheden tot oprichting van een regionaal landschap onderzocht.

Streefdoel is minstens één regionaal landschap op te richten in deze zone. Deze zone loopt van het Merodegebied tot aan De Most, schreef ik eerder. Van De Most plaatste ik al foto's en een artikeltje.

Tijd dus om het nu eens over het ander einde van de zone te hebben: Het Merodegebied. Zelf bezocht ik slechts een stukje van het Merodegebied in Westerlo dat door Natuurpunt beheerd wordt, en vond het meer dan de moeite.

In opdrogende grachtjes langs de wandelpaden troffen we een triest tafereel aan: Tientallen stervende Zonnebaarzen. Triest omdat de vissen niet meer te redden waren, maar ook omdat het exoten zijn, die massale slachtingen onder inheemse vissoorten, libellen- en amfibieënlarven aanbrengen.

Eind negentiende eeuw werden deze vissen vanuit Noord-Amerika ingevoerd in Europa. Als vijver- en aquariumvis, want het is een prachtige vis om te zien.

Maar het verhaal liep een beetje zoals het brulkikker-verhaal: Nakweek of te groot geworden exemplaren werden in waterlopen uitgezet. Ongetwijfeld met de bedoeling de dieren een zo diervriendelijk mogelijk nieuwe thuis te geven.

Voor de dieren echter die reeds in die waterlopen leefden, betekent deze baars een ecologische katastrofe. Dat werd hier in De Merode wel erg duidelijk geïllustreerd: In die grachtjes lagen uitsluitend Zonnebaarzen, geen enkele andere teken van leven...

Domein De Merode loopt door de gemeenten Westerlo, Herselt en Laakdal

Het domein is een aaneenschakeling van kleinere interessante gebieden, die min of meer bij elkaar aansluiten, en dus ook samengehouden en samen beheerd dienen te worden.

Het gaat concreet over de deelgebieden Averbode-bos en Averbode-Heide, Helschot, Hertberg, Kwarekken, Varenbroek, Varendonk en Beeltjens.

Het zou mooi zijn mochten lokale, provinciale en gewestelijke beleidsinstanties tot eenzelfde "Merode-benadering" komen aangaande de samenhorende deelgebieden Scheps, Grote Heide, Schoorheide, De Most, Gerheserheide,...


Rodrik Steverlynck  

10 augustus '07



Voor verdere info over de vijf zoekzones voor regionale landschappen in provincie Antwerpen:

Contacteer de Koninklijke vereniging voor Natuur- en Stedenschoon (KVNS): Tel. 03 232 35 31, of:
http://www.kvns.be

Verdere info over De Merode: zie de link naar vzw Kempens Landschap.


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Most

Eerder had ik het over de boven- en middenloop van de Grote Nete: die ligt momenteel op de tafel als optie voor een regionaal landschap in Provincie Antwerpen.

Dat regionale landschap zou van het Merodegebied tot aan De Most-Keiheuvel lopen, meldde ik reeds.

Aangezien het steeds leuker is wat beeld bij tekstmateriaal te krijgen, voeg ik hierbij graag enkele beelden uit de fotoreportage die ik begin maart van De Most maakte; een uitzonderlijk mooi natuurgebied ten noordoosten van Scheps.

De naam is meer dan toepasselijk: Drassig land, moerasgebied of turfwinningsgebied noemde men vroeger 'mos' of 'klot'.

Begin 19e eeuw werd dit stuk moeras gedraineerd, en De Most werd een turfwinningsgebied voor de legerplaatsen van Beverlo en Leopoldsburg.

Het Vlaamse Gewest is eigenaar van 104 hectare van De Most, en stelde dit gebied gelukkig ter beschikking van zachte recreatie. Het Mostpad is met paaltjes aangegeven, zodat u er individueel kan gaan wandelen.

Op het plannetje "Mostpad" dat u in het V.V.V.kantoor van Balen kan bekomen, wordt om stilte en rust gevraagd in dit mooi stuk natuur.

Terecht uiteraard. Er is met wat geluk én wat stilte een reeënpopulatie waar te nemen in De Most.

Net zoals u ook reeën in het Scheps op kan merken. Die beestjes wisselen hun genen uit met reeën uit de omliggende natuurgebieden Scheps, Gerheserheide en het waardevol agrarisch landschap van de Grote Heide.

Heel de regio ís dan ook één aaneengesloten lap onversnipperde natuur.

Vreemd gegeven dus dat die reeën in De Most recht hebben op stilte en rust, maar in Scheps, Grote Heide en Gerheserheide niet meer...

Ik tracht het maar niet langer te vatten, en hoop dat u van deze foto's even erg geniet als ik van mijn maart-wandeling.

Rodrik Steverlynck

6 augustus '07


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Langven


Nog eens een stukje Limburgs landschap: 'Langven' in de gemeente Ham...

Het is maar nét over de grens met provincie Antwerpen piepen. Maar dat voel je uiteraard niet als je deze grens over wandelt.

Officiële wandelpaden liggen er hier niet, maar "met de stafkaart in de hand kom je door het ganse land"...

Bossen, koren- en maïsvelden, én genieten! In zo'n omgeving kan je letterlijk stellen dat "de weg het geluk is".

Dat geldt ook voor de landschappen Grote Heide, Gerhees, Gerheserheide, Scheps,...: Landschappen die eigenlijk samen één groter geheel vormen, en samen moeten kunnen blijven horen.

Geen regio om verder te gaan versnipperen. Geen landschap om te vernielen in functie van bereikbaarheid van eender welk privé-initiatief. 'Ontsluiting' heet dat voorzichtig in beleidsplannen.

In de praktijk betekent dat in ons geval het aanleggen van grotere of bijkomende wegenvoor harde recreatie  in onze agrarische omgeving . 


n Vrijwaring   

Een prachtige omgeving die roept om een geïntegreerd, grensoverschrijdend beheer (Antwerpen-Limburg) en vrijwaring van de bestaande open ruimtes...

Vrijwaring niet enkel ruimtelijk, maar ook functioneel gezien:

De landbouwactiviteiten beschermen, en de regio voor zachte recreatie aanbieden.

Wandelsport, ruitersport, hoevetoerisme, wielersport, nordic walking, rollerblading, ... voor elk wat wils in deze prachtige omgeving.

Misschien was het toch wat 'kort door de bocht' om te stellen dat je het niet voelt als je de provinciegrens Antwerpen-Limburg oversteekt:

Wat natuur- en milieubeleid betreft, kunnen we nog heel wat leren van deze bosrijke provincie: Maar liefst 52.000 hectare van het Limburgs grondgebied bestaat uit bos (*).

Een hele prestatie, en een hele hulp in de strijd tegen onze klimaatopwarming: Ondertussen is het misschien overbodig om nog eens te vertellen dat de CO2 die we onder andere via onze uitlaatgassen de atmosfeer insturen, het broeikaseffect vergroot, en de aarde dus verder doet opwarmen.


n Interessante deal     

Tegen die overmaat aan CO2 bestaat gelukkig ook een erg heilzaam middel: Bosaanplanting!

Groeiende bomen nemen namelijk de schadelijke CO2 uit onze atmosfeer op, en zetten die om in zuurstof en hout. Als dat geen interessante deal is?...

Geen wonder dat de Verenigde Naties als reactie op de klimaatopwarming de 'Billion Tree Campaign' opzette: Wereldwijd wil de VN zeven miljard nieuwe bomen aangeplant zien tegen eind 2009.

Op naar meer bos dus! En naar verbindingen tussen de verschillende bossen en andere natuurgebieden.


n Bewonderenswaardig beleid     

Maar, zoals eerder vermeld: Provincie Limburg heeft een bewonderenswaardig beleid wat natuur betreft. De provincie werd op basis van samenhorende landschappelijke karakteristieken opgedeeld in tien Grote Landschappelijke Eenheden (GLE's).

Limburg duidde reeds een tachtigtal gebieden aan die mogelijks provinciale natuurverbindingsgebieden worden, en trekt voor 2009 maar liefst 90.000 euro uit om deze natuurverbindingsgebieden tot stand te brengen.

Dat gebeurt in samenwerking met natuurverenigingen, landbouwers, regionale landschappen, gemeentebesturen en particulieren.

Het is de taak van provincies, ook van provincie Antwerpen, om dergelijke natuurverbindingen te creëren in het kader van het Europese Natura 2000-netwerk. Een initiatief dat tracht een zo groot mogelijk Europees ecologisch netwerk van aaneengesloten natuurzones te bekomen.


n Biodiversiteit     

Een goede zaak voor migratie van onze dieren uiteraard. Migraties van reeën bijvoorbeeld. Het spreekt voor zich dat Natura 2000 automatisch ook voor zorgt dat de genen-uitwisseling bij de voortplanting van onze dieren er zo gezond mogelijk uitziet:

Hoe verder weg jonge reeën hun partner kunnen gaan zoeken, hoe groter de kans dat hun kalveren 'goede genen' en een goede gezondheid zullen hebben. Hoe uitgestrekter het groene netwerk, hoe beter dus voor de biodiversiteit.

En we zouden het haast vergeten: Hoe beter voor de psyche van de moderne jachtige mens die in dit netwerk van natuurgebieden zijn uiterst kostbare rust vindt...

Rodrik Steverlynck    

* Situatie in 2003. Bron: MVG, afdeling Bos en Groen


Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gerheserheide

In veel andere artikels op dit blog heb ik het over Gerheserheide.

Interessanter is het uiteraard van te vertellen over iets dat zichtbaar is ook.

Hierbij dus enkele foto's van Gerheserheide. Een indrukwekkend natuurgebied in de groenste provincie die Vlaanderen rijk is: Limburg.

Akkoord, er ís niet enorm veel heide meer in Gerheserheide, maar dit stoort recreatie en natuurbeleving aldaar geenszins!

Land- en stuifduinen, dennenbossen, open plekken, de aanwezigheid van grote grazers, heiderelicten en vennen zorgen voor een erg boeiend, afwisselend landschap.

Merk in het ven "Tus" het zeldzame Waterdrieblad op, een lid uit de watergentiaanfamilie.

De afwisseling in het landschap, en ook de grote oppervlakte van Gerheserheide, bieden een thuis voor een gevarieerd aanbod van waardevolle diersoorten als de Zwarte Specht, de Havik en de Nachtzwaluw.

Een deel van Gerheserheide werd speciaal ingericht om het de nachtzwaluw zoveel mogelijk naar zijn zin te maken: Natuurreservaat Immertheide van Natuurpunt

De aanwezigheid van deze beschermde diersoorten moet geenszins betekenen dat de mens minder aan dit landschap zou hebben: Provincie Limburg benut Gerheserheide voor duurzame houtwinning.

En het spreekt voot zich dat de brede, zonnige wandelpaden, of de smallere, donkere bospaadjes en de mooie open ruimtes in deze bossen een genot zijn voor zachte recreatie.

Die biedt hier eveneens gevarieerde mogelijkheden aan:

Wandelen, joggen, nordic walken en fietsen liggen voor de hand. U kan zorgeloos (en kaartloos!) rondzwerven over het nachtzwaluwpad: 7 kilometer bewegwijzerde wandelpaden.

Maar u kan ook binnenspringen in recreatiedomein De Merel, waar u kan zwemmen, of waar de jongere natuurliefhebbers naar hartelust kunnen ravotten in de avontuurlijke speeltuin of in het speelbos dat tegenover deze speeltuin ligt.


Rodrik Steverlynck zondag 15 juli '07


  • Red De Rust
  • Marien Ecologisch Centrum
  • Vogelbescherming Vlaanderen vzw
  • Activiteitenkalender Landschap vzw
  • Kemp vzw - begrazingsprojecten
  • Natuurgrenspark "De Groote Heide"

                                               Valk 50! Een verhaal met een staartje...

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

               Grote Heide Natuurgrenspark 6000 hectare groot  6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    HET KLEINE BEGIN...
     
    Deel 2: Lucht en leven aan land 6
    Met dank aan de KMDA / Zoo van Antwerpen, Frans Desfossés 
    en Jankees Schwiebbe


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    HET KLEINE BEGIN...
     
    Deel 1: Leven en licht in zee 6

    Met dank aan de KMDA / Zoo van Antwerpen, WWF-België, Frans Desfossés (Vereniging Onderwijs i/d Biologie), S. Button en Roman Cuynen.


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    In Consciences voetsporen...  
    25 maart: Ankona organiseert een begeleid bezoek achter de schermen van de Zoo van Antwerpen / KMDA
    6


    Foto

    Foto

    Heidelandschap in historisch winterkleed...
    de Grote Heide, Olmen-Balen, 9 januari 2009
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Lichte steentjes...
    Een Belgische klimaatwet, in navolging van de 'Climate Change Bill'?  
    6


    Foto

    Foto

    Hartverwarmend  6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Eco & Eco International  6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Liefde langs de waterkant...
    Herfstpinnen (Meta Segmentata) en Tengere Pantserjuffer (Lestes Virens)
    aan het ven 'Tus' in Gerheserheide.  
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    'Wild Olmen'? 6


    Foto

    'Kameleon-Spin'
    Viervlekwielwebspin in Gerheserheide  
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Sperwers en spalken...
    Purperreiger, Sperwers en Purperkoet in VOC Heusden-Zolder, aug.'08
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Levendbarende Lichtpuntjes
    Jonge Levendbarende Hagedissen, Scheps 11 augustus '08
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Nationale Feestdag  6


    Foto

    Netevalleipad en Zammelsbroek
    Wandeling 7,5 km. Start aan Sportcentrum Netevallei, Eindhoutseweg in Geel-Oosterlo  
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Fladder-gasten
    Gewone Dwergvleermuis  
    6


    Foto

    Foto

    Vaste stamgasten...
    Bruine Kikker 2 juni '08
    6


    Foto

    Foto

    Over eregasten en koningen...
    Ijsvogel in Scheps' moeras  30 mei '08
    6


    Foto

    Onhandig eco-ambassadeurtje
    Grote Heide Olmen 18 mei '08  
    6


    Foto

    Oude landwegel 'Verloren Kost' heropend in Grote Heide
    Olmen 16 mei '08  
    6


    Foto

    Foto

    Natuurreservaat Scheps
    Weidepad en Moeraspad 
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Grote Heide 
    (Ochtendwandeling Olmen, 8 juli '07)  
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    De Wijers
    Regionaal Landschap Lage Kempen
    in Zonhoven, Hasselt, Genk, Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren
     
    6


    Foto

    Foto

    Foto

    Griezel en Charmeur
    Foto: "Schorpioenvlieg in het Scheps" © Gijs Damen (
    gijs.damen@scarlet.be) 6


    Foto

    Foto

    Over reggae en spinnen 6


    Foto

    Foto

    Zwammen over water 6


    Foto

    Foto

    Rupsen en terrasjes
    ( Rups doodshoofdvlinder: juli '07, Bree / Rups ligusterpijlstaart: augustus '05, Olmen) 
    6


    Foto

    Foto

    Domein 'De Merode' (Westerlo-Herselt-Laakdal) 6


    Foto

    Foto

    Foto

    De Most   Balen 6


    Foto

    Foto

    Foto

    Langven ( Ham, provincie Limburg, 31 juli '07) 6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Gerheserheide  (met het ven "Den Tus")  6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Scheps  (Olmen, 7 juli '07)  6


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    WANDELPADEN SCHEPS

    Dankzij de bewegwijzering met paaltjes, kan u tegenwoordig ook individueel gaan wandelen in het Scheps. Het moeraspad is 5 kilometer lang, het weidepad 7 kilometer.

    Plaatsen waar deze bewegwijzering start, zijn:

    l de kruising van de Broekstraat met de Heiloopstraat                      l de Odradastraat   l de Halflochtdijk   l de Zillendijk (Het Pick Nick Eilandje ligt op 50 meter van de Zillendijk)   l Bruine Kolk

    Voor fietsers: de route tussen de fietsknooppunten 31, 32, 33 en 39 lopen doorheen of langs Scheps.


    Rodrik Steverlynck


    Interessante Links :
  • Koninklijke Vereniging voor Natuur- en Stedenschoon
  • Natuurpunt
  • Bond Beter Leefmilieu
  • Interuniversitair Centrum voor Wetgeving
  • vzw Atlantis: rondvaarten natte Kempen
  • INBO, Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek
  • Kempense Meren
  • Velt vzw
  • vzw Kempens Landschap
  • Antwerpse Koepel voor Natuurstudie

  • Asbeek Natuurcentrum
  • Gezinsbond Olmen
  • Google: Routebeschrijvingen
  • Rooiveld, lawaai der Kempen
  • Plantentuin Universiteit Gent
  • Wildlife Rescue H - Z
  • Tandem
  • De Vijver Vraagbaak ( forum over tuinvijvers )
  • Heemkundige kring Olmen
  • Agentschap voor Natuur en Bos

    Startpagina !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs